0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Пускам тема за новия месец септември. Предстои да кажем чао на лятото, но дотогава нека се насладим на прекрасните горещи дни :)

Да ви почерпя с нещо сладичко, днес моето голямо бебе Симеон има имен ден



   La vita è bella
*
Руми, да е жив и здрав Мони, и да слушка мама и тати!
*
Привет на всички.

Руми, да ти е жив и здрав Симеон.Казаха ми че днес и моята Моника била именичка, ама аз идея си нямам дали е така.

Аз вече влизам в работен график.А как искам още да си почивам на морето, а и на планина ми се ходи.
Днес трябваше да ходим на ваксина, но Моника е със сопол, та ще отложим за другата седмица.От де го хвана това не знам, но е разсополиви се.

Хубава и успешна седмица!

*
Мерси, момичета :)

Ох, и моите и двамата са със сопол :( Отложихме тръгването на градина на баткото, днес трябваше да е. Поне знам, че и без градина, пак има откъде да пипва вируси. Да не виня само градината :)



   La vita è bella
*
Здравейте и от мен,

Руми, жив и здрав да е рожденника.

Понеже не успях да се включа в предишната тема, ще коментирам в тази. 

Смаили,
Аз не съм използвала първите обувки за дете, а за себе си. И моите са от обикновените на sportsdirect. Тъй като от доста време ходим на море само в Гърция и сме виждали всякакви плажове, имаме такива обущета за каменистите такива. Влизаме с тях и във водата, и по пякъка ходим, а и до самия плаж пак с тях. Малко запарват, та не са за дълго носене, но като за морето са си супер. Издръжливи са както е писала и StefiZ, моите са на поне 10-тина морета и са си ок. И само да вметна, при ходене по плажа вътре влиза пясък. Е, не толкова много колкото би влязло при вторите обувчици, но не са идеално затворени.

meshko, мерси за мнението. Моите дребосъци не са фенове на кашата, но ще опитам да съм по-настоятелна.

Ние пак сме сами и засега се оправяме. Е, не минава и без рев - когато преобувам единия, другия задължително реве сърцераздирателно от леглото си, но като цяло става. Хаосът вкъщи също е на ниво, но не се впрягам. Някой хубав ден ще ошетам, а дотогава ще я караме така.

И моето момченце е сополиво и то от 2 седмици. Пи суметролим, слагахме капки и не се променя положението. Лекарката каза, че може да е от зъбите, още си няма, а се лигавииии. Та слагаме физиологичен разтвор и чакаме да мине. Едва  ли е вирус, защото сестра му е ок, а са все заедно, ядат си играчките и бибероните си сменят.  Ама много ме дразнят ... подсмърча миличкия, буди се нощем, че не може да диша. Не знам какво да го правя вече, док каза остава без лечение и ще видим. Ама до кога така ....

Хубав ден на всички, здрави дечица и щастливи майки!
Слънчев и здрав септември :)

Катето е на градина от днес, по малко по малко, докато свикне. Аз почти ревнах.

Захранихме се, явно ги притеснява лекарите, че дърпа на ръст, но не и на килца.

Руми, жив и здрав да е Симеон :)
[/url][/url]
Руми, честит имен ден на Мони  :P Да бъде един прекрасен батко  :P

За обувчиците, и аз не знам какви точно ни трябват. Той има само кожено-велурени сандалети, т.е. не са подходящи за намокряне, плаж и т.н.
Джапанки има от този вид, но не ми изглеждат удобни: Оставят му червен белег на крачетата.
И принципно исках да взема гумени сандалети, но те все са едни маркови и скъпи.
Там, където ще ходим ще има плаж с пясък и детски басейни.
Какво ще ме посъветвате да взема?

Дани тук се размята по голо дупе. Майка ми го е оставила от два дена да пишка навсякъде  :lol: Въобще не се усеща още за какво иде реч....

Ох, и за отказването от бибите ще ви питам скоро.
*
Усмивки, ние за плажа бяхме с ей тия джапанки, като Моника ходеше до там и обратно с тях, а и из селото я разхождах с тях.От батко и са, не знам колко струват, но са някакви евтини.

*
Руми, честит имен ден на Симеон!
Да ви е жив и здрав, да расте щастливо и лъчезарно дете!

Смайли, ако наистина няма да има каменисти плажове, нямаш нужда от затворените обувки. Аз ползвах точно такива кроксчета, каквито си посочила и бях много доволна. Ползвах ги само за придвижване до плажа/басейна и там вече - бос.

Мишо от днес си е в неговата градина и е много щастлив. И в другите две градини нямаше проблеми, но друго си е на собствена територия  :)

Никола вече се сдоби с първото си зъбче отдолу, всеки момент и второто ще се покаже. Отгоре също са почти готови и двете за ибиване.

Бързо оздравяване на всички болни дечица.


*
Здравейте, с какво мажете венците на бебчетата при избиването на зъбките? 
Здравейте, с какво мажете венците на бебчетата при избиването на зъбките?
С Дентинокс. Като че ли най му помага. Пробвали сме и Дентокинд и гел Бочко, но не помогнаха.

Маги, а тези между пръстите дали са удобни. На мен винаги ми е убивало там напр. и не мога да нося такива.
Mgstra, точно тези кроксове му правят червено. Може да е от нашия модел конкретно.
*
Здравейте, момичета!

И ние се завърнахме щастливи и доволни от морето. Е, аз сега бързичко се организирам за обичайния режим и лека-полека се стягаме за ясла и работа.

Смайлс, моите жабки ходеха до плажа с едни платнени сандалки, които тук си ползваме за разходка. По пясъка си щъкаха боси. Пепи има и едни "желирани", които също вършат работа. За около басейн е хубаво да е нещо устойчиво, защото е хлъзгаво. Когато сме ходили на басейн, просто си ги държим здраво за ръка или на ръце :).

Хоуп, радвам се, че сте извадили късмет с детегледачката. "Номерът" е, че с нея не се глезят и тя не поддава, затова й се получават нещата. Сега съм много доволна, че научих малчовците да заспиват сами и ги оставям да се заиграват сами. Не се получи бързо и лесно, в началото току притичвах да видя какво става, но с времето те стават все по-самостоятелни, а аз малко по-доверчива към техните възможности :).
При нас досега повечето неща стават заедно за двамата - спане, хранене, слагане на гърне. Ако нямаме такъв режим, съвсем нищо няма да мога да свърша. Отчитам, че са различни човечета и не са еднакво гладни, не им се приспива едновременно, не им се пишка по едно и също време, но поне приблизително нещата се случват в рамките на някакъв график. Така и те са спокойни, и аз. Не мисля, че разделянето им за малко и поради някакъв проблем ще им се отрази силно. Ако единият плаче, а другият иска да спи, по-добре да са отделени, докато това премине. Докато се будят нощем, едва ли има смисъл да са в самостоятелна стая, по-трудно е за родителите, особено за мама. Моите от един месец почти не се будят нощем. Което означава, че вече спя по цяла нощ  :D. Будя се по навик колкото да ги погледна и завия, но вече не давам нощни дежурства  :wink:.

За зъбките давам Дентокинд. При нас върши работа, но действа с натрупване.

Честито на именниците! Задава се хубаво циганско лято.
*
Аз също давам Само Дентокинд за зъбките, но наистина ефекта е с натрупване. Моята педиатърка не ми препоръчва гелчетата с лидокаин, а от другите при нас нямаше ефект.

Смайли, Мишо ми е с по-пухкаво краче и доста трудно му намерих по широки кроксове, но в крайна сметка успях и наистина му бяха много удобни. Явно зависи от модела.



*
Смайли, не е имала проблем с тях, удобни са и.За сравнение кроксовете и направиха плюска и не и ги слагам повече.Моника също е с пухкав крак и много трудно харесвам и избирам обувки.

За зъби аз мажех с Калгол и давах Дентокинд, но последното според мен не ни помогна никак.Взех Камилия и тя много помагаше в най-истеричните дни покрай кучешките.Да се похваля на морето ни изби втори кучешки не го и усетихме, на път е трети е някакъв ужасен филм е.Отивам да живея на морето, хахаха.

*
Благодаря за информацията!
*
Смайли, може би проблемът е в модела. Митко трета година ползва кроксове за чехли и никакъв проблем нямаме. На морето се разхождаше само с тях, въпреки че бях помъкнала една торба всевъзможни обувки. Аз ги предпочитам и поради друга причина - пръстчетата са защитени от нараняване. Опитахме и с джапанки като на Маги, но само ги разходи у дома и категорично отказа да ги носи повече.  До краче и дете е.   
*
Моят син кара трето лято с кроксове от пазара. Избирам ги да са по-меки. Предпочита ги пред всички други, които има, носи ги като чехли и може би заради лесното обуване.
*
Интересни теми сте захванали :)
Миналия уикенд тати води Мати на басейн без мама. Пуснал го да ходи (той още ходи за ръчички, не сам) сам по бетона около басейна и сега връхчетата на пръстчетата са му разранени отпред. Та догодина ще купувам или крокчета или от плажните обувки за целта... Иначе той е със слабо и малко краче и едвам му намирам обувки :(
За зъбите не ми говорете....тия гелчета си ги имаме за десерт вече. При нас помагат Бочко и Дентинокс - второто повече! Само че то не може да се дава често и през другото време давам Бочко и малкия му се кефи. Дентокинд давам, ама дали има полза не знам....а и ми е трудно да съм постоянна с него!
Малкия от няколко дни заспива много трудно, или по-конкретно задремва лесно и тръгва да заспива и след това се размърдва и започва да буйства и .... та вече втора вечер правим обиколки с колата за да спи :? Надявам се, че като замине баща му и аз се поуспокоя и той също ще го направи, защото съм установила, че колкото и да се сдържам ме усеща кога съм неспокойна.
Дайте съвети за насърчаване никненето на зъбки? :?
*
Запис
*
Да, и на моята бебка много й харесва гела на Бочко за никнещи зъбки.  8O Явно, защото е сладък. Пробвах го и аз да видя, за какво става въпрос. :wink:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
На Калоян  кроксовете са  му много удобни  - хем диша крачето  , хем   стабилно обуто   , ако се затича не е някакъв чехъл да изхвърчи , а и пръстите отпред защитени  и както  м-и пише -лесно се обуват.
 Но очевидно е  до краче  и модел.

Първите ни бяха от Лидъл   - носи ги много  време ,а  не мръднаха  - гумата  не се дефрмира , като нови останаха. После някой ни подари някакви  евтинджоси "от пазара " - ами то се сплеска гумата  , крачето взе да се криви , а и аз имах предубеждение към тях. Не че  искам да са скъпи  джапанките му , но лично мнение  ми е -   не купувайте  крокчсчета и джапанки  от магазини тип "левче" или  китайски ,смърдящи на гума   . Не се знае какви материали са използвани при производството им , какви оцветители   и дали не са токсични -все пак се обуват на босо  краче .


Здравейтееее, писах ли писах и все нещо трия поста  :(
Ние с мъжа ми успешно се върнахме в събота от прекрасна и неповторима Гърция /Скиатос, Скопелос, ехххх/... Малкият беше при баба си една /свекърва ми/ и всичко е било наред, докато в петък не са го наяли комари. Отиваме да си го приберем и  8O  8O  8O  Леле, целият е наяден - бузите, лактите и малко по крачетата. Много гадно ми стана, защото тази неделя му е кръщенето, а гадните пъпки не минават - мазах ги с какво ли не - не минават и това е  :( В понеделник ходихме на преглед и педиатърката каза, че й приличат на ухапвания от бълха, но да не минават толкова време... Тя не му изписа нищо за мазане, а аз смених Бочко, Фенистил, сега с Алергозан го мажа... Иначе е пораснал - 11, 400кг и 81см  8) Биха му последната ваксина, дадоха бележка за кухня и мисля да го пробвам, че при нас има държавна, от която мои приятелки са много доволни.
Но какво с какво мога още да третирам пъпките? Даже и със спирт ги почиствам, леко са завехнали, но си стоят  :?
Bonbolini, според мен до неделя трябва да минат и с нищо да не ги мажеш (ако са от комари).
Ех, колко е голям вашия малчо  :P

Мерси много на всички за мненията за плажните обувки  :P Явно трябва да се огледам за по-хубави кроксове от нашите. Нашите са турски от магазин за обувки, но са евтинджос. Правят му червено точно там, където се свързва каишката с предната част на чехлата (има едно кръгче). Освен това стъпва малко смешно с тях (като в панички  :lol:).
*
Здравейтееее, писах ли писах и все нещо трия поста  :(
Ние с мъжа ми успешно се върнахме в събота от прекрасна и неповторима Гърция /Скиатос, Скопелос, ехххх/... Малкият беше при баба си една /свекърва ми/ и всичко е било наред, докато в петък не са го наяли комари. Отиваме да си го приберем и  8O  8O  8O  Леле, целият е наяден - бузите, лактите и малко по крачетата. Много гадно ми стана, защото тази неделя му е кръщенето, а гадните пъпки не минават - мазах ги с какво ли не - не минават и това е  :( В понеделник ходихме на преглед и педиатърката каза, че й приличат на ухапвания от бълха, но да не минават толкова време... Тя не му изписа нищо за мазане, а аз смених Бочко, Фенистил, сега с Алергозан го мажа... Иначе е пораснал - 11, 400кг и 81см  8) Биха му последната ваксина, дадоха бележка за кухня и мисля да го пробвам, че при нас има държавна, от която мои приятелки са много доволни.
Но какво с какво мога още да третирам пъпките? Даже и със спирт ги почиствам, леко са завехнали, но си стоят  :?
Бонболини, съжелявам, че трябва да те разочаровам, но пъпките от комари минават бавно. Моята бебка също я бяха нахапали на няколко пъти едни комари. Такъв яд ме беше хванал, не мога да ти опиша. Аз я мазах с крем Здраве. Сага вече е много добре, по лицето й нищо не остана и кожата й се оправи, че беше станала след тия ухапвания и на едни ситни пъпки, имам чувството, че някаква алергична реакция получи. Но по ръката, още стоят вече завехнали, но все пак следи от пъпки. А вече минаха около две седмици. Това е положението.
Поздрави и хубав ден!
*
С бактробан за кожа (не че другия за носа го има)
Моето дете беше така нахапано след една разходка с баща си, понеже не я беше намазал с Бочко против комари. До кожен лекар стигнахме.
Къпане със синия сапун и бактробан ни предписа и  много бързо всичко изчезна.
*
Бонболини, ако е алергична реакция ухапванията може да не са колкото пъпките на брой. Тогава отшумяват много бавно за съжаление. Ако е бълха са червени точици. поне две една след друга и ясно си личи къде е хапано - така знам, не от опит. От опит знам, че ако е алергия от нахапано от комар стават големи гадни пъпки с с множество мехурчета върху всяка една фльоска и минават мнооого бавно. Фенистила успокоява сърбежа, нищо повече не прави. Мазане му е цаката и пазене да не се разчеше и разрани пъпката, особено ако е с мехурчета. Давала съм и фенистил на капки. Иначе джинжира алба, фуцидин, фенистил или псило балсам съм мазала, също и с ментолов спирт (успокоява сърбежа макар и краткотрайно). Успях да се въздържа от кортикостероид. Вечер на марличка смесвам кремчетата и лепя на които фльоски успея, за през нощта -това най-помагаше. Колежка ми отсипа от нейна опаковка някакво миризливо кремче, не знам какво е, остави си служ телефон и замина в чужбина, та не мога да я питам как се казва, иначе много ефикасно се оказа не само за пъпки.  Комарите при нас се оказаха най-големия проблем. Педиатър, кожен, диспансер, едно и също казват - мазане и чакане и се молиш комара да не ти надуши хлапето въпреки всякаквите предпазни мерки, тези гадини мутираха ли, какво, вече не знам.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Авалон, ние ставаме точно на тези гадни пъпки, за които споменаваш, всеки път като ни ухапе комар. Ужасно е. Ние мажем с Дермодрин веднага като видим, че е ухапано. Помага ни доста. За съжаление по някога се случва през деня да ни нахапят, все дебнат гадинките да не сме се намазали. Нямам търпение да разхлади малко, че да изчезнат.




Quiet people have the loudest minds.
Лелеее,докато се включа две страници сте изписали вече :lol:  и ние с каката на 01.09. се прибрахме от морето и днес от свекърва ми на село взехме малкия и от няколко часа сме в Кърджали при моите родители :) не мога да му се нарадвам на малчо :lol: пораснал е...офф, и той няма ни един зъб и само се чеше с каквото докопа и никакви гелчета не му помагат...
Смайли,на мен кроксовете най-стабилни ми се виждат
Хоупче,от къде си намери бавачка,от интернет или чрез познати? И мен това ме чака като се върна в София и започвам търсене,че бабите няма да ги изтърпя...майка ми одеве се опита да му даде пържен картоф и откачих като я видях  8O отделно ми дръпна лекция как трябвало кисело мляко с бисквити да му давам вместо адаптирано,защото голям бил вече....а,бе ужас ще взема още утре да си тръгна за София накрая...
Ехее, Алекс, пържен картоф... "Бравос" на таз баба  :lol:

Да ви се похвалим, че днес бяхме на панаира в нашето малко градче. Дани се вози на първата си въртележка. Беше сам на цялата (че бяхме рано, рано там) и много щастлив.
Има си и голям балон с Олаф, много красив.
Довечера пак ще го водим.
Целувки на всички мъници от нас  :P
*
И нашите пъпки бяха, като тези които описва Авалон. Но на малки бебета, освен Джинджирата, другите кремове могат ли да се прилагат? Да се надяваме, че няма да се налага да ги ползваме тези месеци.

Смайли, браво на Дани!
« Последна редакция: Септември 04, 2015, 12:24:58 pm от kati_vm »
*
Аз пък се замислям за частна ясла, когато бебка стане на две. В държавната не знам 23 деца как ги гледат. Просто си представям  :?......
*
Здравейте мами, извинявам се че така нахлувам в темата направо с въпрос, но не ми остава време ни за четене, нито за писане. Да са ви здрави и щастливи дечицата!!! Та въпроса ми е, възможно ли е да се появи АБКМ при бебе на 5 месеца( до скоро е хранена с кърма и АМ, а от седмица е изцяло на АМ и от тогава започнаха кожни проблеми(  и преди ги е имало но слабо изразени), подуване на очичките и зачервяване.? Питам вас защото попаднах на такъв педиатър, че място не мога да си намеря, но за момента не мога да го сменя(вече ни е втори, каката беше при друг, но сега с близначките избрах да е близо до нас и така сглупих), тя все нищо не може да каже, направления не дава, а вчера мен ме пита коя ваксина да слага, че много закъсняхме с ваксинирането и се натрупаха 3, и накрая ми каза че която искам тази ще бие, но аз си нося всякаква отговорност. Видя детето, че нещо не е съвсем наред, пита за алергия при каката , но дотам, и като се прибрахме и се поразрових видях че отговаря на симптомите на АБКм. няколко пъти съм я водила за кожата, при нея но тя само вдига ръце. Сега съм се засилила направо на алерголог да я водя, но с 2 бебета и кака на 4 години организацията ми е кошмар, сами с мъжа ми се оправяме, а той си е на работа, та демек аз съм гледачката и т.к. четох че по принцип тази алергия се развива много бързо след даване на АМ сега съм в чуденка дали на алерголог или дерматолог, ако е само кожен проблема. И още един въпрос, на 6 месеца се прави ехограф на коремче и преглед при ортопед, ние имаме такива прегледи на 1 месец че децата бяха в болница и там си платихме да ги направят и сега педитърката казва, че нямало смисъл пак да ги гледат щом първия път са били добре? Така ли е или пак се опитва да скатава направления.
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*
Алекс, и аз ти завидях за пържените картофки  :lol:
На Никола едва му избиха две долни зъбчета, но явно и други напират, защото се чеша зверски, с каквото му е под ръка.
Скоро започваме и с детската кухня.
Не знам само как ще се оправяме с тръгването на ясла. Днес говорих с Директорката - има 90 дни гратисен период, но после трябва да започне, иначе системата го отписва автоматично и ако пак кандидатства има наказателна точка. А той ще е едва направил годинка и не съм сигурна, че ще е проходил, но това ще го мисля на момента.  :D


*
Елис, според мен може да е някаква алергия или дерматит, но не АБКМ щом вече толкова време са си на АМ. Чела съм, че АД се отключва или обостря от някой ваксини. Трябва си консултация с лекар де. Забавянето на ваксините не е чак такъв проблем. Имам приятели, които заради други проблеми ги отложиха направо всички за след 1г.
*
Благодаря М-и, то за мен не е проблем забавянето, а факта че тя не знаеше с коя да почне, та накрая по мое решение сложихме Пентаксим и наистина след ваксинирането петната станаха много видими и големи. На свивките при коленцата и лакътчетата. Понеделник пак ще я водя до педиатърката, че поне да види реакцията от ваксината, а пък при другото бебе излязоха няколко пъпки. С каката нямах никакъв проблем с ваксините, даже и допълнителни имаме, а при тези моми не тръгват на хубаво нещата, то и тези жеги, да се чуди човек ат ваксините ли е, от жегите ли. Успокои ме за АБКМ, че това остава едната да е с, другата без и храненето ще стане чудно, но важното е геройчетата да растат.
П.П.Видях ти лентичката М-И, честито,  много се зарадвах, все едно съм аз преди година.Да знаеш страхотно е с три дребоса, две от които са бебета, събирам очите на целия квартал, някои се радват, други ми се чудят на лудостта, а мен ако ме питаш и още 2 искам, ама няма да ме огее. :D
« Последна редакция: Септември 04, 2015, 17:08:39 pm от elis »
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
*
 :bighug: благодаря! То сигурно си е една малка лудост  :lol: при нас баткото ще е малко по-голям :) това дали е плюс не знам де  :lol: Не знам каква козметика използваш, може да опиташ с овесените на Адерма, успокоява кожата измиващият гел, сигурно има и специални продукти за намазване като е по-зле.
*
Мгстра, а защо трябва да е проходил, за да ходи на ясла? Питам, защото при нас няма такова изискване и ми е любопитно.

*
Деска, няма изискване за проходило дете. По принцип може да дадеш детето на 10 навършени месеца, но друг е въпросът как ще се справят с гледането му. В София по-малко от 25 деца в група няма, по две жени са на група  :wink:

*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.

Elis, извинявай, но каква е тая педиатърка? Аз бих я сменила веднагически, дори и да живее в съседния двор! Какви са тия изказвания за ваксините? И без това темата е достатъчно чувствителна! Как така ти ще носиш отговорност, каква ваксина да се постави на детето ти? А, тази лекарка за какво е? Нали това й е работата!!!!!
« Последна редакция: Септември 05, 2015, 09:48:01 am от kati_vm »
*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.

Elis, извинявай, но каква е тая педиатърка? Аз бих я сменила веднагически, дори и да живее в съседния двор! Какви са тия изказвания за ваксините? И без това темата е достатъчно чувствителна! Как така ти ще носиш отговорност, каква ваксина да се постави на детето ти? А, тази лекарка за какво е? Нали това й е работата!!!!!
Ааа тях по принцип не можеш да ги пипнеш на тема отговорност. Та дори и производителя. Едва ли не ти трябва да си тествала детето за всички странични реакции, които са описали, ако не ти си отговорна и това е...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Имало някакви нови схеми 3а ваксните - един месец са две наведнъж, един месец - бе3. Вярно ли е? Не че няма да ра3бера след 2 месеца. С баткото голямо следене го следях 3а реакции. Слава Богу, всичко беше наред.
Елис, М-и, нека се чудят хората - вие сте благословени с те3и деца, толкова желани :) Миналата седмица и3ли3ахме със снахата - с двама батковци на по около 2 и половина, бебе на 3 месеца и а3 с корема :) Много им бяхме интересни на 'ората. А а3 си представям цирка и с още едно бебе. Това е нашето богатство  :heartbeat: Да са ни живи и 3драви само.


*
Аз изобщо не мога да се ориентирам с тези ваксини.  :? Вторият месец ни сложиха първа доза от шествалентната, третия месец сложиха тази за  пневмококи, четвъртия месец петвалентна, защото трябвало да се почива от дозата за хепатит Б, която иначе е включена в шествалентната. А в имунизационния календар за 2015, схемата е друга, но аз пък съм доволна, че не бият по две ваксини наведнъж на бебка, защото ми се струва много. По принцип нашата педиатърка каза, че ще ги разпредели до 8- ми месец дозите.
*
Те скоро и 10-валентни ще ги направят само и само да ни угодят да не слагат по 2 ваксини :) Питала съм не е ли по-добре да го водя през седмица и да слагаме отделно ваксините. Докторът каза "Не". колкото и да съм се притеснявала му се доверих. Скоро прочетох, че някой ваксини са съвместими един вид и не е проблем да се сложат заедно, дори по-голям проблем можело да е да се слагат през седмица както аз си мислех преди, че е ок. Та живо и здраво ми е детето, реакции не е правил, надявам се и за напред да е така.
Аз съм силно За ваксините, слагала съм и допълнителни, платени. Никой не може да ме убеди, че преболедуването е по-добрият вариант от ваксината.
Бебе, да са ни живи и здрави! Аз не се вълнувам от хората :)
*
Привет, привет!
Аз смело и безотговорно заявявам че изобщо не съм наясно с имунизационния календар! Ние и без това изоставахме ужасно с всичките и постоянно догонвахме, абсурд беше да следя. Педиатърката ми е много отговорна за тези неща, всеки път го е преглеждала преди това и в началото искаше и потвърждение от неонатолога, че е готов, затова знам че като прецени да слага, значи всичко е наред :) Слагали сме по две ваксини наведнъж и досега реакции не е имал, но то това си е индивидуално за всяко дете.
Блу, официални изисквания за приема в яслите няма, приемат от 10м както са казали и момичетата, но за съжаление поради липсата на места и кандидатстванията (за които се пише в една друга тема ;) ) е станало малко, че лелките и директорките колят и бесят. Например на едни познати детето е на 1г и е прието първа (най-малката) яслена група, където според мен не би следвало да имат никакви очаквания от децата. Е да де, ама миналата седмица са го върнали от яслата, защото детето трябвало да ходи и да се храни само 8O Айде то почти е проходило, ама на 1г да яде само с прибори.... Аз лично съм на тръни какво ще кажат в нашата ясла, другата седмица ще ходя да се поинтересувам. И последно и няма да разтягаме темата, понеже някой беше написал че били 2 лелки на 23 деца или нещо такова - в яслата на племенницата ми във Франция са една "учителка" и една лелка и гледат 30 деца започващи от 6м нагоре, всичките с памперси, не се хранят сами и т.н....но явно имат някаква друга схема ;)
*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?

*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?
Варна
*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?

Ники, така е и при мен, в Дианабад.
Съгласно Наредбата децата ги приемат в яслата при навършени 10 месеца, но реално се случва в самостоятелните ясли. В ОДЗ-та нямат условия за толко малки деца и в нашето също имат вътрешни правила и приемат децата да са проходили стабилно и да са на обща храна. Нямат претенции да са научени да сядат на гърне, да се хранят сами, но ходенето е основно изискване. Някъде не приемат децата и преди да е направена ваксината на 13 месеца, но Директорката в нашата градина ми обясни, че за това нещо повече може да се направи компромис и не е толко важно, ако има обективни причини за отлагане на ваксината.

На Никола са му поставени всички ваксини до момента - по 2 наведнъж на 2-ри, 4-ти и 6-ти месец. Не е имал реакции след тях.


*
Тук имат едни големи колички, където се събират 6-8 деца и като ги изкарват навън, ако още не могат да ходят, ги натоварват в тях. Иначе те си пълзят из стаята. Най-малките при нас са 8 деца с две учителки, като почна дъщеря ми, на 1,9 г. бяха 12 деца. Сега са 13, но имат едно, което е с умствена изостаналост и заради това са толкова малко. Иначе трябва да са 16. Друг е въпросът, че според мен това дете си има нужда от един човек само с него да се занимава, но градината няма право на още една учителка.
Иначе не очакват нито да ходят, нито да ядат сами, нито да са без памперс (това последното пък как да стане, моята едва вчера за пръв път се изпишка в гърнето, днес има 2-3 попадения и е много горда от себе си. Май схвана какъв е принципът.). Иначе на година можеше да яде сама с лъжица, но е изключение. Не можеше да ходи. Чак на 17 м. някъде проходи.
На мен ми се виждат абсурдни изискванията към такива малки деца. Дали не им се занимава на учителките, дали нямат физическа възможност ... Истината вероятно е някъде по средата.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Ние сме в 88 ОДЗ в Дружба- София и в нашата ясла приемат наистина от 10м.Баткото като тръгна,имаха едно дете на 1г. точно и беше тръгнало на 10м.Сега с Никола имаше близначета под годинката.Едно друго пък на 1,1 г и не искало да яде друго,та лелята го нотсеше и хранеше с шише с АМ.
 Авно зависи ,колко им се занимава
.Те при нас са само една яслена група - от 10м та до 3г ,което е кофти,но пък сестрите и лелите са много добри.
<br />
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Е кой закон им разрешава такива вътрешни правила?  Разбирам, че не е лесна работата с деца, ама то лесна има ли?
Блу, значи и вие сте от трудно свалящите памперса   :( в момента направо ме бойкотира и реве от гърнето, а след два месеца ще купуваме явно два размера памперс. Вчера си каза -" аз пишам на дивана "и докато кажа "стой ", се изправи и си се изпишка обилно. Т.е.  усеща се, но не иска гърнето..
Мгистра, явно е такъв наистина новият календар. Не хващам логиката, ама ще видим нашият педиатър как ще процедира. Че и ще е зименпериод с вирусите  и  епидемиите - дано навреме успявяме с всичи ваксини.
« Последна редакция: Септември 06, 2015, 10:19:41 am от bebe_13+15 »


*
Доста са неприятни тези вътрешни правил и изисквания.Моника е записана на ясла от октомври, но може и по-късно да я пусна.Искаха ми да знае какво е гърне само, нищо повече.Тя на него седи веднъж на няколко месеца и го ползва като стол не да върши нещо, но аз и не очаквам.Яде сама от време на време, но повече има около нея отколкото в устата и.

*
Бебе, той е голям купи му седалка за тоалетната и го пробвай там. Моят син не искаше да чуе за гърне, но и памперси не искаше, та бързо му обясних, че трета възможност няма.
Имат право на вътрешни правила яслите и градините, колкото и неприятно да изглежда когато те са глупави. Имам приятели, чиито деца на 3г и 6м не се хранят сами. Моят син също от скоро изявява желание, иначе ми казва "Храни ме" и пак като понапълни корема спира да се храни сам понякога.
*
В нашето ОДЗ има две я следи групи и също са до 3 годишни всички заедно. Но децата са много и аз винаги съм се чудела как успяват да се справят. Редовно посещаващите са около 24 деца. На смяна са една сестра и една леличка. Иначе нямам проблеми с тях, много са точни, запознаха се с Никола, на пръв поглед се харесаха, но това ще стане ясно дали е така на по-късен етап.
Мишо като тръгна на ясла изобщо не беше сядал на гърне, но много бързо свикна с него.

Бебе, не ги мисли ваксините от сега. На Никола също ги слагахме в най-вирусния период, баткото не спря да си ходи на градина и нямахме нито едно забавяне с поставянето им. Имах познати майки, които спряха по-големите си деца от градина, за да нямало вируси и все още не успяват да направят всички имунизации. Реагираме спрямо момента, защото не можем да планираме всичко. Едно ни се иска, друго се случва.  :D


*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Моите и двамата не са ходили на гърне .Не искаха и това си е.Направо на тоалетната се научиха -със стъпалце и детска седалка.
<br />
*
Нашата тоалетна е толкова специална, не е нормална с овална форма, ами правоъгълна и какви ли детски седалки не пробвах за нея, но не стават. Много бързо схвана от вчера за какво става въпрос. Вече се изпишква "по поръчка" или сама си казва, че й се ходи. Е, днес бяхме на ресторант и искала да е само по гащи. Докато стигнахме до тоалетната, цялата беше мокра, но добре, че имахме резервни дрехи. Нормални неща са това. Изобщо не мога и не искам да се тормозя. Явно, че сега й е дошъл моментът.

Лека нощ, момичета, че утре ще се става в шест за у-ще.

*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Добро утро от мен! Черпя всички с кафе.  :coffee:
Като ви чета за гърнетата и разбирам каква нереална оптимистка съм. Мислех този месец да се учим на гърне, но явно ще оставим за другата пролет. Няма смисъл да се мъчим излишно. Моят разбойник и без това повечето пъти си върши големите работи докато е в столчето и яде.
Относно яслите - също на пролет решихме да св записваме. Чудех се дали обаче преди това не може да ходи за по 2 часа, колкото да свикне с децата там. Не съм разпитвала още, но ми се искаше да им посещаваме двора, колкото да свикне с него. Той ми е доста предпазлив на непознати места. Не иска да се пуска да ходи ако не познава обстановката.
За яденето сам - и той има повече около себе си, отколкото е изял. Но важното е, че има огромно желание.
Онзи ден за първи път каза - мени (мен). Доста шашната останах, мислех, че тази думичка се осъзнава на по-късен етап. Вие какви наблюдения имате?
Имам един въпрос - имали ли сте проблем с бързо пиене на кисело мляко (айран)? На мен ми се изправя косата само като види кофичка с мляко. Много е лаком. Не зная как да се справя с това. Онзи ден така бързо изгълта едно студено, че после 2 часа ми повръща.
И още един въпрос - още си суче устата. Как и кога се преоборихте с този досаден навик? Повече от 3 месеца не се кърмим, а няколко месеца преди да спрем - се кърмеше само вечер. Притеснението ми е относно зъбките - да не се изкривят.
Пожелавам ви усмихнат и спокоен ден! :sunshine:
Извинете за евентуални правописни грешки, пиша от телефона.
« Последна редакция: Септември 07, 2015, 08:43:52 am от Starshine »




Quiet people have the loudest minds.
*
Старшайн, хората доказаха, че зъбите не се  изкривяват от биберони, ти от една уста :) Не се притеснявай, а и това са млечни зъби, после има брекети, фасети, подреждат се перфектно :)
За бързото ядене не знам какво да кажа, май и да говориш не е ефективно. Моят вече е голям и продължава да си тъпче устата да невъзможност понякога, колкото и да говоря и обяснявам, ефект няма. Дори някога се правя, че не забелязвам, ако е с цел привличане на внимание да спре.
За гърнето винаги можеш да опиташ и ако не се получава, да го прибереш :) Всичко е индивидуално, може и да му хареса :)
Блу, честито ти училище!
Привет и от нас :)
Доста е есенно вече тук. Днес бяхме в 8 часа на площадката с дрехите с дълги ръкави и крачоли.
Аз цяло лято пазарувах по малко есенни и зимни дрехи от промоции, та сега ще започвам да ги вадя :)
За ясли и гърнета си говорите. И ние сме на тази вълна.
След бойкота на гърнето, който продължи около 2 месеца, сега пак сяда, но само сутрин. Пак е облекчение, защото тогава върши голямата работа и пишка много. Нощем вече почти не пишка и пелената все е суха сутрин. Не си казва обаче. Като бяхме при майка ми, тя го държа една седмица без пелени, за да не му запарват дупето уж, но нищо не постигнахме откъм казване.
Тази седмица ще ходим да го записваме на частната ясла. Ще го пускаме от октомври, когато ще е почти на 1 г и 6 м. Много се надявам да му се отрази добре, да не плаче много и да не боледува много.
Хубава прохладна седмица на всички!
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
При нас не е прохладно, ами направо студено. Един гаден вятър - 3амръ3нах докато простра на двора. Искам си лятото, ама... догодина  :P
Старшайн, моето момче пие понякога така "натурален" сок, ама ако е много жаден и то 3ащото рядко му се дава. Иначе рядко се тъпче, а обикновено ка3ва, че му е голяма хапката :) Друг е въпросът колко дъвче. И той от около месец пък си лапа пока3алеца - май от3ад ще и3биват кътници, но ме притеснява да не стане навик.
Някой пол3вал ли е подобни гащи 3а отка3ване от памперс:
http://www.aliexpress.com/item/Reusable-Washable-Baby-diaper-100-Cotton-Breathable-Leak-Proof-Diaper-Cover-Waterproof-Training-Pants-2pcs-lot/1077039989.html
няколко пъти си ка3а "имам пиш", но си трябва бър3а реакция и на градината едва ли ще му обърнат веднага внимание  :? А сега няма как да го оставим 3а седмица, примерно, у дома. 


*
Мони от днес е на градина - нулева група за двегодишни. Този път нямам големи надежди и очаквания. След неуспешния опит да тръгне на ясла миналата година...

Успешна седмица, момичета



   La vita è bella
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
http://cleverbook.net/blog/roditeli/deteto-tragva-na-gradina-kakvo-da-ochakvame
3абавно написано, но и доста вярно ;)
Руми, дано се адаптира и да му хареса на Мони.


*
Бебе, точно в десетката с тази статия :)



   La vita è bella
Здравейте, благодаря на всички за съветите... В крайна сметка след мазане с какво ли не, реших , че слънцето ще свърши работа - сега пъпките са загорели и са вече много малко.
Имаме си от вчера християнче  :P , той се държа повече от чудесно, гостите и ние се забавляваме, а самото Тайнство беше много трогателно :D Фотографът ни каза, че ще тушира пъпчиците и корема на кръстника  :D
Прегръдки от нас, времето е толкова свежо  :lol:
« Последна редакция: Септември 07, 2015, 17:21:49 pm от bonbolini »
*
Здравейте, благодаря на всички за съветите... В крайна сметка след мазане с какво ли не, реших , че слънцето ще свърши работа - сега пъпките са загорели и са вече много малко.
Имаме си от вчера християнче  :P , той се държа повече от чудесно, гостите и ние се забавляваме, а самото Тайнство беше много трогателно :D Фотографът ни каза, че ще тушира пъпчиците и коремът на кръстника  :D
Прегръдки от нас, времето е толкова свежо  :lol:
Честито! Да е жив и здрав малкия! Браво на фотографа!
Мони от днес е на градина - нулева група за двегодишни. Този път нямам големи надежди и очаквания. След неуспешния опит да тръгне на ясла миналата година...

Успешна седмица, момичета
Руми, в частна градина ли сте? За пръв път чувам за нулева група за двегодишни. Този път  може да е съвсем по друг начин, просто е по-голям, а вече има и опит. Дано се адаптира по-лесно, а и вие покрай него. Яворчо всеки път след като отсъства по-дълго времеот яслата, тръгваше като наново с рев, сълзи -ужас. Сега бях се подготвила психически след ваканцията, но за моя изненада нищо подобно не се случи. Тръгна съвсем спокойно и то в сборна група. За съжаление сега е вкъщи болен, но няма начин. Успех на Мони.
<br />[link=http:
*
Привет и от мен в септемврийската тема. Ние вчера се наизследвахме за първоначално постъпване в детската ясла. Циркът беше пълен, 40 минути взимах проба на урина. Очаквах във филиала да има навалица пред кабинета за изследвания, а то като отидохме и една жена излизаше и бяхме ние. Резултатите - чак в петък. Остана ми контактната бележка (че не е в контакт със заразно болни и няма паразити, т.е. въшки). Надявам се от понеделник да стартираме успешно. Сега Дивчо ми е налазил джапанките и вършее с новата Кауфландска детска косачка.
Бързо оздравяване на мъниците и лесно адаптиране в яслите/градините!
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
bonbolini, честито християнче :) Фотографите си знаят работата, ще ви остане прекрасен споменът от кръщенето :)

meshko, да, пак частна, The Castle, до парка. Това с нулевата група е новост от тази година, даже сега са заедно с тригодишните, че още не са подготвили стаята за нулевата група. Но аз предпочитам да е с по-големи и в градина, за да му е интересно. Впечатленията ми от яслата са, че лелките обръщат предимно внимание на основните физиологични нужди и не им остава време да организират игри и забавления. А нашият обича игри с правила, песни, танци.

rtfrtf, успех и на вас. Голяма забава това с изследванията. Ние за по-лесно носим от къщи материал. В лабораторията само му боцкат пръстчето за кръв.
« Последна редакция: Септември 08, 2015, 10:20:58 am от rumyanau »



   La vita è bella
*
Здравейте, ние от една седмица сме кисели като лимони  :(, защото ни дразнят зъбките. Мажа венците на бебка с Бочко, а от вчера вечерта за през  нощта с Дентинокс, защото последните вечери се будеше поне по пет пъти, а снощи само три.  Приемам предложения и за други илачи, че направо е някакъв ужас на моменти.
« Последна редакция: Септември 08, 2015, 13:21:18 pm от kati_vm »
*
Привет и от мен в септемврийската тема. Ние вчера се наизследвахме за първоначално постъпване в детската ясла. Циркът беше пълен, 40 минути взимах проба на урина. Очаквах във филиала да има навалица пред кабинета за изследвания, а то като отидохме и една жена излизаше и бяхме ние. Резултатите - чак в петък. Остана ми контактната бележка (че не е в контакт със заразно болни и няма паразити, т.е. въшки). Надявам се от понеделник да стартираме успешно. Сега Дивчо ми е налазил джапанките и вършее с новата Кауфландска детска косачка.
Бързо оздравяване на мъниците и лесно адаптиране в яслите/градините!

rtfrtf, ние в неделя ги правихме тези "гимнастики" за взимане на проби. Ужас. А после и в лабораторията за вземане на кръв беше някакъв ад :( Още чакам да излязат част от резултатите и ми е доста напрегнато. И дребният от понеделник ще е на ясла и така ми е свито под лъжичката...

Момичета, от около 2-3 седмици на малчо започнаха да му се чупят нокътчетата през средата на нокътната плочка. Много е неприятно. Започна от едно и постепенно стана на всички пръстчета. На някой да му се е случвало нещо подобно? Педиатърът иска да изследваме хемоглобина (който е наред) и да видим, след като се "извъртят" всички пръстчета, дали ще се повтори пак. Не мога да открия някаква конкретна информация за причината за това.
*
Здравейте и от нас!

В августовската тема не можах да се включа, но ви прочетох. Свърши и нашата едномесечна околоевропейска обиколка. Децата се чувстваха много добре, играха и дивяха на воля, срещнаха се с братовчеди и роднини. Събрахме много впечатления в България и слънце в Малта. За отпучиване при мен почти и дума не може да става, но какво да се прави.
От вчера и Габи е на детска градина. За сега стои само по 1 час, вчера и днес я оставихме по 10 мин. сама. При нас малките тръгват на градина без да се очаква от тях да ходят, да се хранят сами, а да не говорим за гърне. Нашата група е смесена за деца от 1 до 6 год. и повечето детски гради са така, няма го това разделение по възрасти като в България. Мисля, че този модел се отразява много добре на малките, защото се учат от големите да се хранят сами, да се обличат, а големите се учат да пазят по-малките деца и да им помагат. Габи от скоро се опитва сама да се храни с прибори, много е сладка как съсредоточено се опитва да си оцели устата.
Надявам се в тази тема да се включвам вече по-активно.

Приятен ден на дечица и мами!


*
ra4ko75, много хубаво звучи това с градините с различните възрасти. Виена остава мой фаворит за място за гледане на деца :)

kati_vm, сигурна ли си, че са зъбки? Аз с баткото така обвинявах зъбките от четвъртия месец. Оказа се просто с такъв характер. Първото зъбче излезе на 11 месеца и въобще не усещахме кога излизат :)





   La vita è bella
*
От днес и аз си имам Християнче.
Такъв рев не съм виждала. Плака през цялото време. Първата ми грешка беше, че я дадох на баща й да я заведе от колата до църквата. (Понеже  тя почти не го вижда през деня и започна да плаче от него) и така рев защо я носи. В църквата огромно количество туристи понеже времето се разхлади и не става за плаж, а и малка Богородица а руснаците са много вярващи.
И пълната ми изненада с нас се оказа че ще кръщават още 2 деца на нейната възраст.
Та в един момент всички ревяха попа не се чуваше какво казва. Мария се хвърли върху мен, стисна ме и не ме пускаше. Накрая като я потопиха във водата, като хвана купела и няма пускане ви казвам. Чудо..... А сме ходили в тази църква много пъти, палили сме свещички и никога не е плакала.
После в ресторанта се смя на глас, игра ....Сега обаче трети час спи.
Фотографът се видя в чудо, няма един момент в които да не е плакала.
*
Руми, венците й са побелели, долу в дясно се вижда и една мъничка папулка, иска непрекъснато да си чеше венците, ръцете са в устата и по венците.

Стоека, честито християнче! Да е жива и здрава малката Мария!
*
Бонболини, Стоека, честити ви християнчета!
Бъдете здрави и много усмивки да греят по лицата ви  :)



Привет на всички.... Идвам с въпрос към Вас...мислите ли че моят Калоян е в подходяща възраст на 2г и 6 мес е,за да го запиша на плуване.Тук един дядо,вземайки внука си от градината, много ме нави като ми каза, че от както внучето плува,не са го хванали ни бактерии,нито вируси. Просто самите деца се научавали как да дишат правилно и в комбинация с това,че мускулите се развиват и укрепват имунитета се повишавал много. Чуденката ми в случая е не е ли твърде малък за басейн моя и не е ли рисковано посред зима да спортува точно плуване,все пак загрят и мокър ще излезе навън...Страхувам се да не би в опита си да му вдигна имунитета,да не го срина още повече. Приемам съвети и за алтернативни спортове,подходящи за възрастта му.
 stoeka71, Честито христианче. Много ми напомни за кръщенето на моята дъщеря. Беше по същия начин голям рев от влизането в църквата до излизането. Нито видях, нито чух каквото и да било от церемонията... А пък Яворчо още си няма кръстник, та не е минал по този път.
Ивелинка, мисля че е доста малко детето още за плуване. Едва ли ще го вземат. На една приятелка детето беше на 4, когато се съгласиха с много дълги уговорки да го вземат. Но все пка си питай на място.
<br />[link=http:
Здравейте,

Рачко, добре завърнали се :)
Свате, ще го помните цял живот това кръщене  :lol: Нищо, че е било ревливо, важното е, че вече си имате ангелче-пазителче.
Руми, много добре го каза това за "зъбите" и при нас беше така. Мислех си, че са зъби, а той просто си беше крив човекът  :lol:

Ние чакаме при педиатърката за ваксина или аз пазя ред, а мъжът ми е с Дани навън.
Много е мрънчав откакто се прибрахме в София. Иска само навън и като сме вкъщи само мрънка. Нищо не мога да свърша като хората.
Поне вече се вози в колата без да прави проблеми и спинка добре.
Вчера ми донесе гърнето, сложих го и свърши работата  8O

*
Здравейте  :)

Разисквали сте любимата ми :wink:  напоследък тема за махането на памперсите. Ето малко от нашия опит :).
От навършване на двете годинки, т.е. от четири месеца, ги слагам честичко на седалката на тоалетната чиния като всеки път обяснявам, че акане и пишкане се прави там в тоалетната, казваме си "браво!", когато свършат както трябва нещата, и т.н., разчитах на това, че с повторение постепенно ще разберат.
До тук резултатът не е особено добър  :).
Едното детенце всеки път си казва за акането, за пишкането понякога казва, понякога- не, но при всички случаи пелената, ако е намокрена, е малко, а не препълнена както беше в началото. Но при нея различното е това, че напоследък повече задържа и като пишка в тоалетната количеството е голямо. За разлика от другото дете, което пишка честичко и по малко, може би е физиологично и е въпрос на израстване, а не до самоконтрол.
Та другото детенце засега не си казва, въпреки че всеки път си обясняваме. Ако успеем да отидем навреме до тоалетната, то е просто защото знам в каква позиция застава и гледам бързичко да я занеса. Явно си е до дете :), едно и също съм правила, а резултатът е различен :).
От два дни ги оставям без памперси вкъщи, да знам, че съм пробвала и този вариант, пък да видим :)

А с гърнетата все си мисля, не е ли объркващо за децата първо да свикнат с гърнето, а след това допълнително да се учат на тоалетната (със или без детска седалка), просто си разсъждавам :), защото нямам опит с това.
« Последна редакция: Септември 09, 2015, 15:59:47 pm от marsi »

*
Честити християнчета на bonbolini и stoeka71! Това са прекрасни и незабравими спомени.

И ние сме на вълна тръгване на ясли, но ще правим изследванията другата седмица. Обмислям логистиката, за да мине възможно най-бързо и леко :). Дано да няма последствия от лекия стомашен вирус, който прекарахме, и всичко да бъде наред. Видях, че сте писали за смесени групи от малки и по-големи деца. Това го има и в частните детски ясли в София. Ще видим как ще е в общинската, закъдето сме се запътили. И мен започва да ме хваща предстартова треска :).

Споделиха ми всякакъв опит за свалянето на памперси и ползване на гърне - от деца на година и малко, които са вече без памперс, до тригодишни, които не искат да ходят по голяма нужда в тоалетната и вършат това в гащите. Децата са различни, родителите са различно амбициозни и спокойни, така че правило няма. Постоянство и търпение му е майката :). Опитвам се да не ги напъвам излишно, но и да насърчавам всеки напредък. При нас също има разлика при децата, въпреки че правя едно и също. Едното в повечето случаи върши нещо в гърнето, другото - просто си седи там. И това е успех, защото преди изобщо не сядаше. Дано ходенето на ясли да помогне.

marsi, твоите са малко по-големи и можеш да опиташ направо да ги приучиш да ходят в тоалетната. Не мисля, че се объркват от гърнето. Просто си имат своя тоалетна :).

ivelinca, провери какви са условията и възможностите и прецени. Щом има плуване за бебета, защо да не вземат и дете на 2 години и половина! Моето мнение е, че зимата не е най-добрият сезон за плуване.
*
ivelinca, прецени как се чувства твоето момченце в басейна и дали ще му е приятно да ходи редовно.

Някои деца са като рибки от малки; други, като моето, имат нужда от време и бавно свикват с игрите във вода. Едва последните три месеца на почти навършени 4 години моят син започна да играе и да лудува в басейна. Досега всяко лято сме го водили на море и басейн, но се страхуваше и беше много предпразлив. Не го насилвам, само защото аз мога и обичам да плувам и искам той също да се научи. Говорих с майките на много деца край басейна това лято и установих, че всяко дете по различно време е готово за водата. Няма срокове в тая работа. 
*
Смайли, нашата педиатърка слага ваксините със записан предварително час за консултация. Излиза, поглежда и ме кани, независимо колко хора чакат и за какво. Мотивът е детето да не стои сред болните.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Благодаря за мненията, моя много обича и вода и басейни и мисля ,че ще посещава с радост ако го запиша.
По въпроса с гърнето - според мен най-лесно става ако се махне памперса от раз. Поне при нас този метод проработи (при все това ,че съм пробвала всичко друго) И някак самата аз станах по-бдителна , като знаех ,че няма памперс -на всеки час -два се изпишвахме ,а до преди това изобщо не съм си гледала часовника , щото съм спокойна ,че и да се изтърве в памперса , няма да се намокри... но то така и детето се обърка -веднъж пишай тук, друг път там и ей така като осъзнах ,че нищо не постигам -свалих го, няколко пъти го овиках едно  хубаво  :oops:,че не казва като има пиш и готово. (това с овикването не  препоръчвам да го правите , просто си признавам аз как успях )
*
От градината на Мони ги водят на плуване веднъж седмично. Аз съм много фен да ходи. Дори и да не влиза в басейна, ще си е голямо приключение :) В понеделник на родителската среща ще разбера дали ще ни се получи. Не се притеснявам за имунитета - вирусите го мъчат моя малчуган, не дали му е топло или студено.



   La vita è bella
*
Ох, не успявам да се включа ама хич :(
Някой да обясни като на идиот стъпка по стъпка как се случват изследванията за яслата, че ми дадоха едно листче от яслата, ама хич не ми стана ясно...и тях педиатърката ли ги изписва или се плащат?
*
За плуването - на повечето им харесва, но не очаквайте на тази възраст да се научат да плуват. По-скоро е игра във водата. А това нещо да повиши имунитета, направо ми се струва мираж. Първата година в яслата или градината почти всички деца боледуват. Няма измъкване. Ако сте изтеглили късата клечка, ще е и втората година така. При първото ми дете наистина беше една година. С второто още не знам. Тя точно от година ходи на градина. Иначе я водех на плуване за бебета от петмесечна възраст в продължение на една година. Все оше много обича водата и се пуска да плува с рингчета на ръцете (тяка ли се казва това чудо???). Мъжът ми искаше да я записвам на курс, но няма как да стане, защото точно по това време трябва да прибера брат й от у-ще. Той ходи също на курс, но вече където наистина се учат да плуват. Три седмици всеки ден не му бяха достатъчни. Не го е страх. Гмурка се, скача, но за да му дадат диплома, трябва да може да изплува 25 м. Иначе в трети клас всички деца в Германия имат плуване в у-ще, но повечето вече са се научили.

Марси, малки са още децата. София днес за пръв път цял ден беше без памперс. Напикала се е веднъж в градината. Забравих да кажа на възпитателката за следобедния сън да й сложи. Може би тогава е било. Беше си тръгнала, та не можах да я питам. Иначе вечерта голямата работа я свърши в гащите и се разрева (не съм й се карала, де). Да видим дали ще повтори!
При брат й просто баща му реши, че е голям. Всяка сутрин носех по три комплекта дрехи в яслата и всяка вечер ми ги връщаха мръсни. Това в продължение на 2-3 седмици. Явно, че не е бил готов. А аз добре, че имах сушилня. Беше на същата възраст като нея сега горе-долу.


*
Mousyt, споделям моя опит: изследванията ако не забравям нещо са кръв, урина, фекална проба за чревни паразити. За тях личната лекарка дава направление и нищо не плащаш, стига самата лаборатория да няма някаква символична такса за взимането на кръв например. Кръвта е от пръстчето, другото го носиш в контейнерчета. Трябва да се съобразиш с давността на изследванията. Фекалната проба е до макс 15 дни преди постъпване, кръвта не помня. С резултатите отиваш при ЛЛ, пише ти контактна бележка (макс 3 дни преди започване) и попълва личната здравно-профилактична карта. Ако ви искат Васерман на един от родителите, това се заплаща. Окомплектоваш всички резултати, бележки и прочие хартии и се явявате първия ден с тях в яслата. Успех!
*
Mousyt, на нас нищо не ни пое касата, нито пък България здраве. Минахме с някакъв пакет "Детска градина 1" за 25 лева. Гледам, че Цибалаб имат някакви оферти в колективните сайтове, но то излиза почти същото с доплащането за пробовземане.
От аптеката купуваш 2 контейнера за изпражнения (те са с миниатюрна лъжичка), един контейнер за урина и 1 предметно стъкло (на мен ЛЛ ми даде стъкло, та внимавах да не го счупя). Трите контейнера струваха 0,80 лв. Може да вземеш проба от изпражненията в неделя следобяд, ако тогава върши работата, и да отидеш в понеделник, ама слагаш контейнерите в хладилника. (Ох, само като си го помислих и ми се доповръща). Взимат се проби от различни части на акото, колкото грахово зърно (в Цибалаб пише лешник). Пуснах пробите в контейнерите с все лъжичките, да си ги вадят от лабораторията. За урината не бях разбрала и го мъчих понеделнишки 40 минути за първа сутрешна с контейнера, но накрая успяхме. Контейнерът за урина е с капачка с резба. За стъклото - отлепваш парче скоч лепенка, трябва да е прозрачна, преди да е направен сутрешния тоалет, долепваш лепенката до ануса, притискаш с пръст, отлепваш от дупето и залепваш на стъклото. Тази проба със стъклото е за острици, ЛЛ обясни, че може и по-рано да се вземе от деня за кръвните изследвания. После в лабораторията му взеха кръв от пръста първо на детето, а после на мен за васерман. Аз си мислех, че трябва да е обратно,  :oops:
Ето инструкциите на Цибалаб:
http://www.cibalab.com/documents/KindergardenGuide.pdf

П.П. Абе приключение си е, хубаво е да има някой да ти помага, да подава това, да прибира онова... че моят мъник опищя света.
П.П.П. Резултатите - след 3 работни дни. Нашите бяха готови на 2-я ден вечерта, ама аз исках парола за онлайн проверка.
« Последна редакция: Септември 10, 2015, 08:05:21 am от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Mousyt всичко е така както момичетата подробно са ти описали,
само една вметка от мен, занеси всичко предния ден в яслата/градината
за да ги види сестрата предварително.
Така поне откъм формалности ще ти е спокойно сутринта, а и винаги прави добро впечатление.

Успех и лека адаптация!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Мерси и аз за обясненията за яслата  :P И на мен ще са ми много полезни.
Ние вчера освен ваксина, взехме направление за кръв, урина и фекалии. Док каза, че само едните фекалии се покриват от касата, а другите си ги плащаш.
А за това стъкълце пък изобщо не ни каза  :?
Минахме през книжарница и купихме и личната здравно-профилактична карта.
Ще действаме в седмицата от 28 септември с изследванията. А живот и здраве на ясла ще го дадем от 5 октомври.
Трябва да питам един куп неща в яслата - като напр. дават ли им да си носят биберон, че Дани само така заспива.

Ако ви кажа вчера как "изгубихме" ключовиете за вкъщи (паднали бяха в колата, като сме ходили на ваксина, а мъжът ми се върна на работа и беше в срещи) и после стояхме до след 18 часа навън с детето  :lol:
*
Здравейте,
някой да има впечатления от тези центрове: http://www.kindyroo.bg/?
*
Киндиру много ги харесвам. Мони беше в групата на двегодишните. Много е забавно и активно и за майките и за децата. На майките на бебетата им е по-трудно, защото трябва да танцуват, носейки бебето, но за проходили деца е супер. Аз бях бременна и не се справях със заниманието - имаше много вдигане и подхвърляне на детето. Мони ходи с баща си и с бавачката, след като таткото тръгна на работа. Сега щях и с бебето да ходя, но са преместили центъра, който беше близо до нас...



   La vita è bella
*
Киндиру много ги харесвам. Мони беше в групата на двегодишните. Много е забавно и активно и за майките и за децата. На майките на бебетата им е по-трудно, защото трябва да танцуват, носейки бебето, но за проходили деца е супер. Аз бях бременна и не се справях със заниманието - имаше много вдигане и подхвърляне на детето. Мони ходи с баща си и с бавачката, след като таткото тръгна на работа. Сега щях и с бебето да ходя, но са преместили центъра, който беше близо до нас...
Руми, а  има ли някакъв контрол, дали децата са болни? Аз мисля да се запишем след Нова Година, малко да поотраснем, но ме е страх, че тогава ще дойде грипният сезон и не знам кой ще е здрав, кой ще е болен на тези занимания....
*
Ох, това с тези изследвания за постъпване в ясла и градина в България ми звучи много сложно. А да не говорим за дезинфекцирането на посудата и помещенията. При нас само в държавните градини поглеждат дали са направени задължителните имунизации и толкоз, а всичко се мие в съдомиялни.
А за закаляването от плуването си е малко пресилено. Както е казала и blue_sky, си е до дете колко ще боледува. Наистина спорта развива децата и при него изразходват излишната си енергия, която имат в изобилие.
47Smiles, и ние един ден така се бяхме оставили с Марти без ключ, като съм го забравила отвътре. Стояхме в търговския център до нас. Като отидохме пред нашата къща, звъннах на съседи да отворят входната врата, че поне да не сме на улицата. И реших да опитам да не би случайно да сме оставили пък отключена входната ни врата(нашето жилище е с 2 входа е единия е с обикновенна брава), така и се оказа. Че като се прибра тати така ни насмете, че той е бързал след работа и е карал с превишена скорост и са му лепнали и глоба даже  :oops:.


И ние се опитваме да махнем памперса. Когато е вкъщи, го оставям без памперс. Има дни, в които цял ден не се напишква изобщо, извеждам го и в градинката пред нас за по 1-2 часа без памперс, когато спи следобед също се събужда сух, но има и други, в които се напишква 3 пъти за 1 час. Просто не си казва преди да е тръгнал да пишка. Казва и сяда сам на гърнето, когато вече е започнал да пишка. За мен това да го дебна през час-два не е идея. Истинският смисъл на махане на памперс е самото дете да има самоконтрол и да си казва, а не да го дебнеш и дресираш. Поне аз така ги разбирам нещата. Аз вкъщи мога да го преобуя и т.н., но в яслата няма как да ги карам да го правят само и само да твърдя, че сме го махнали. Нямам драми с памперса, ще го махнем рано или късно. С дъщеря ми беше голям кошмар, само защото бях достатъчно глупава, за да настоявам за нещо, за което детето въобще не беше готово. И се изтормозихме всички повече от година. Сега такава грешка няма да допусна. Със спокойствие и разум лека полека толкова време, колкото е необходимо.
<br />[link=http:
*
Събрах всички бележки за изследвания за детската ясла. Утре ще ходя да ги съгласувам със старшата сестра, да видя каква простотия може да измислят.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Благодаря на всички за споделянията за памперсите  :)

*
Руми, а  има ли някакъв контрол, дали децата са болни? Аз мисля да се запишем след Нова Година, малко да поотраснем, но ме е страх, че тогава ще дойде грипният сезон и не знам кой ще е здрав, кой ще е болен на тези занимания....

Не мисля, че има някакъв контрол. Групите са малки: 4-5 деца и техните майки. Някакси сами се контролират, познават се и гледат да не заразят другите. Ако си болен пропускаш, в края на срока има дни за "отработване" на изпуснатите занимания. На мен не ми се е случвало да има болно дете или възрастен в групата. Обаче ми се случи да има дете, което не изпълнява и пречи на останалите. Тогава водещият помоли детето и баба му да напуснат.



   La vita è bella
*
Благодаря, Руми!
*
Записваме се най-официално и ние с Александра в тази хубава темичка.
Вече сме си у дома от понеделник. Засега сме кротички, но да видим кога ще си покажем рогцата и инатите ( с асцидент телец сме). Кърмим се, не много успешно, защото кърмата ми е в нищожни количества и се налага дохранване. Успокоявам се, че при много мами е било така в началото и после не се е налагало АМ.


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, има тема за кърменето http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49807.0 може да питаш за съвет ако искаш.

Добре дошли в темата.

Аз наминавам, чета ви, но някак нямам сили и желание да пиша.Някаква апатия ме е обхванала.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #100 -: Септември 11, 2015, 12:13:32 pm »
Добре дошла, Синеочка :) Радвам се, че звучиш спокойна. Важното е мама и бебе да са щастливи. Дали кърма или АМ не е толкова важно. Аз така действах първия месец - след кърмене бебето плачеше и давах добавка АМ. Постепенно отпадна добавката и от втория месец сме само на кърма. Но и да не стане така при вас, не се притеснявай



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #101 -: Септември 11, 2015, 12:29:44 pm »
Добре дошла, Синеочка! Не се притеснявай за кърменето, както и преди съм казвала - колкото, толкова. Важното е бебка да расте здравичка, а ти бързо да се възстановиш и да си спокойна.
Хубав ден!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #102 -: Септември 11, 2015, 13:49:27 pm »
Добре дошла, Синеочка!

Младежът от понеделник вече официално ще посещава детската ясла. Ще ни очакват (с бъклица и дрян,  :mrgreen: ). Раницата е подарък от баба за РД. Сега купихме пантофи, след като му мерих около 5 чифта, а той мрънкаше, че искаше да пипа навсякъде из магазина. Другите неща ще са в движение, че старшата сестра каза надве-натри някои работи, че бързаше. Важното е, че прие документите. Е, имаше мрън-мрън, ама резултатът е ок.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #103 -: Септември 11, 2015, 19:52:22 pm »
Здравейте, някой ползвал ли е Букотерм гел за успокоение на никнещи зъбки? На нас Бочко спря да ни действа, а Дентонокса гледам да го ползвам само вечер преди лягане. Днес вечерта направихме първите си опити за пълзене :-).Беше голяма драма - вдигаме дупето на горе, движим крачетата и вием, накрая и до рев стигнахме, че не можем по- бързо да се придвижваме.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #104 -: Септември 11, 2015, 20:28:52 pm »
Една доста голяма тубичка ва Чико съм ползвала, мисля, че успокояваше, но не си спомням как се казва.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #105 -: Септември 11, 2015, 23:31:56 pm »
За зъби само Камилията ни помогна, но давах в много екстремни случай.При Моника най-тежките моменти са съпроводени с рев, виене и писъци.Слава богу не е така със всеки зъб, че аз да съм се гътнала, но не е леко.Кремче и слагах за да заспи, то действа 5-10 минутки.Просо майката му е да избият.На нас ни останаха още 2 кучешки и последните кътници.Не спим по около 1-1,5 часа всяка нощ и е весело.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #106 -: Септември 12, 2015, 08:07:24 am »
Маги, камилията не е ли хомеопатично? Ако е, трябва да се дава и3вестно време с натрупване, като дентокинда мисля.
И нас май ни никнат кътници, или просто пока3ва характер човечето. Както е усмихнат и нещо като не стане на неговото и 3апочва рев, тръшкане... Снощи ни подлуди направо. 3апочвам да си мисля какво ще е в пубертета :)


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #107 -: Септември 12, 2015, 09:21:49 am »
Аз мажех венците главно с това


Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #108 -: Септември 12, 2015, 10:15:57 am »
Здравейте и от нас
Синеочка добре дошла  :) и не се тревожи за кърменето,колкото-толкова и аз дохранвах от начолото та до края...на седем месеца го отбих...
И мен като Маги ме е обхванала апатия...преди два дни ни проби първото зъбче и е страшно напоследък,спя около три часа грубо на нощ,мажа дентинокс,давам панадол и ефект...краткотраен да не кажа нулев :lol: от вторник почвам училище и аз като децата :lol: бабата идва в понеделник,междувременно си търся детегледачка,защото нито аз,нито каката и таткото ще изтърпят баби да има тук :lol: и е голяма веселба с две думи :lol:
Хубав ден на всички :)
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #109 -: Септември 12, 2015, 10:28:56 am »
Аз мажех венците главно с това

Присъединявам се към препоръките за Пансорал. При нас имаше мигновен ефект. Аз съм много доволна от него.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #110 -: Септември 12, 2015, 10:47:30 am »
Благодаря за мненията! Ще взема Пансорала, ако не помогне ще пробвам и с Букотерма. А Камилията, до колкото прочетох може да се дава само до три дни, но какво точно се има предвид не ми стана ясно. Маги, ти колко често даваш на Моника от нея?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #111 -: Септември 12, 2015, 11:50:43 am »
 Благодаря ви за топлото посрещане момичета. За кърменето правя всичко по силите ми, пък каквото стане. Ако не АМ. Няма да се отчайвам, я  :P
Ртф, честито ти малко учениче. Пожелавам ви бързо и безпроблемно адаптиране. Не се и съмнявам, че малкият Иво ще стане бързо, бързо любимец на лелите  :lol:


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #112 -: Септември 12, 2015, 12:54:08 pm »
В големите кризи давах по 3 както пише на опаковката.Иначе не давам.Ако имам много последователни дни с безсънни нощи и ревове, давах повече време по едно.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #113 -: Септември 13, 2015, 17:43:07 pm »
Здравейте, позволявам си да пиша тук :D
Подарявам хапчета Дентокинд на Маманатура, 150бр табл. Използвали сме 2 или 3 хапченца, но засега, Слава Богу,  другите гелчета ни помагат. Та, ако на някоя мама й трябват, ще ги изпратя по Еконт. Срокът на годност е до 05.2019г
« Последна редакция: Септември 13, 2015, 17:44:43 pm от bonbolini »
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #114 -: Септември 13, 2015, 18:34:13 pm »
Привет, ние бяхме на гости при моите родители за 1 ден и сега се прибрахме.
От понеделник няма шега, както пееха братя Аргирови.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #115 -: Септември 13, 2015, 20:02:13 pm »
Здравейте, малко съм се ошашкала. Днес ни падна пъпчето, обаче ми се вижда твърде изпъкнало. Тревожа се, дали не е пъпна херния. Вие как смятате?


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #116 -: Септември 13, 2015, 21:08:27 pm »
Добре дошла тук! Може от самото вързване да е. Покажи го на педиатъра.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #117 -: Септември 13, 2015, 22:16:46 pm »
И на Теди пъпчето изглеждаше изпъкнало, после се прибра.



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #118 -: Септември 13, 2015, 22:21:24 pm »
Синеочка,  на Мария беше още по изпъкнало и педиатъра ни го зави пъпчето и сложи отгоре копче с лепенка.  Така един месец, като отвреме на време отлепвах почиствах и пак копчети и лепенката.  Така, че питай вашия педиатър за да си спокойна
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #119 -: Септември 13, 2015, 22:46:07 pm »
Синеочка, непременно иди да го види някой спец това пъпче. Да подчертая - аз нямам "пъпни перипетти" в домашни условия обаче. На 4-я ден от раждането на Дани ни изписаха, но на 3-я ми доведоха бебето сутринта и падналото пъпче беше върху марличка до възглавницата му. Както тогава му изглеждаше пъпа - така е и днес - "вдлъбнат", идеално вързан (или както се казва) и повече никакви намеси не са се налагали мои, или на лекар. Споделям, защото щом на бебе на 3 дни пъпчето може да е така и да си седи така и сега - значи да е "издуто" няма да е ок. Не е опасно със сигурност, ама дори от козметична гледна точка - иди да го видят, ако се налага пак да го "вържат", или каквото.

П.П. Аз съм била по почивки, когато ти си родила и не съм се разписала в темата ти с честитки... Ще се възползвам веднъж от правилото "модераторът - най-голям сапмер"  :lol:, та... Честито дететнце, макар и със закъснение. Да сте здрави, безгрижни и много щастливи заедно! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #120 -: Септември 13, 2015, 22:55:49 pm »
Благодаря ви, момичета. Говорих с педиатърът, тя каза, че вторник ще дойде да ни види и да не бързам да се шашкам, често се случвало, но все пак ще го види и ако е сериозно ще идем да се консултураме с хирург.
Голем рев дръпнах, сигурно ми е от хормоните, но се поизплаших доста.
Жбрул, благодаря за хубавия спам ;) усмихнаха ме твоите пожелания.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #121 -: Септември 13, 2015, 23:22:59 pm »
Усмихвай се - нямаш друга работа с бебе ;)  Майка ми още не беше тръгнала, когато те четох (ние сме си на селската къща с Дани сега) и ми разправя за моя пъп, като й казах за вашия казус. Та извикали шефа на отделението да го върже като съм се родила, че нали бъдещата колежка и яко "връзкарската раУта" и просто няма кой да го направи по перфектно на теория  :lol: :lol: :lol:. И майка ми накъм 20-я ми ден вижда, че не само няма да пада, ами почнал пак да се "храни". Не мога да обясня точно и накратко ситуацията, ама...оставен участък, който си е кръвоснабден и така. И при първия дежурен хирург-стажант ме завела, човекът направил каквото направил (явно каквото и както трябва). Имам и досега пъпче, като за мъжко списание (хем след бременност). ;) Та....дишай дълбоко, нищо особено, просто ако се налага допълнителна намеса - има я и всичко си е ОК. За бебето не е стрес, болезнено и пр., та съвсем не се панирай по темата.
Спокойна нощ ви желая!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #122 -: Септември 14, 2015, 00:16:46 am »
Добър вечер и от нас! Смогнах да се включа, не е истина 8O
И аз като Маги тези дни успявам едва да ви изчета и дотам, но много неща ми се насъбраха.... вече 10 дена сме си сами с Малкия бандит, той слуша детето (пу-пу), ама все пак си е изморително. ОТделно имах мнооооого работа, ходих и на тиймбилдинг и всяка вечер се работи до 1-2ч, оставяне на баби (досега не се беше случвало) и други подобни и бая се натоварих и изморих.
Малкия е на ръба да проходи сам и съм ужасно горда - преди година се молех само да е жив и без сериозни увреждания, никога не съм допускала че на годинка и месец ще е догонил връстниците си изцяло :P Е още му липсват зъби, но в семейството всички сме твърдоглави, та... Смешката от последните дни е, че него много го дразнят, дават Дентокинд, мажа с гелчета, чеше, ръфа, лигави,.... а на мен ми изникна мъдрец тихомълком и неочаквано 8O Шантава работа!
Ние също се стягаме за яслата. Тази седмица ще пускам изследванията и края на месеца ще почва. Малко ми е свито сърцето, не се тревожа за него или за друго,  просто някак как ще се разделя с него :? Но така ми беше и преди да го оставя на баба му за една нощ, пък на сутринта като се събудих се усетих да звънна да питам как е чак след закуска :oops: 8O Ама умората си казва своето :? Ртф, ще чакаме да кажеш как е Ивчо-дивчо, дали се адаптира и прочие :P
Синеочка, добре дошла! И на Матей му беше щръкнало пъпчето и слагахме лепенка два пъти с почивки и се оправи ;) За справка залепихме го към втория месец, така че не се тревожи - нещата са под контрол все още :)
На нас ни предстои живата ваксина дето е на годинка и леко ми се е присвило. Той досега на ваксина не беше реагирал, а миналия месец му направиха последна доза синфлорикс или нещо подобно, дето досега хич не е реагирал на него и после беше хремав. Не съм съвсем убедена, че има връзка а и му мина от самосебе си само стеримар пръсках, ама знам ли....сега и с тази ясла много неща ми идват накуп :?
Много ми липсва времето да ви пиша, ама като се върна на работа се надявам оттам да си открадвам по малко, защото откакто ММ замина ми е малко самотно и ми идват в повече акълите на околните -тук поне по-спокойно си споделяме  :bighug:
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #123 -: Септември 14, 2015, 08:41:37 am »
Мъничко завиждам на връщащите се на работа :wink: Радвам  се на очакваното бебче-изненада, но вече почти 3 години съм удома и сякаш съм откъсната от цивилизацията. След още 2г сигурно ще съм тотално оглупяла... Дано само сме  живи и здрави и после да вляза в час бързо.
Едната баба предлага да вземе пробно момчето за 2-3 дни. Обаче живее на 100км и един проход разстояние, а до сега не е спал нито веднъж без нас. Не знаем с таткото дали да пробваме, дали ще му е добре... Той и сега, покрай градината, сякаш има нужда да е повече с нас. Моля за споделен опит с бабите.  Иначе ще ми е от помощ после с бебката, ама сякаш го зарязвам заради нея.  :oops:


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #124 -: Септември 14, 2015, 09:04:50 am »
Здравейте,преди два дни се опитах да пиша тук/сега вече имам повече време  :lol:/,но нещо не се получи и за това се "включвам" сега  :wink:! Нали и ние сме от най-малките ,ама май вече не съвсем.... :lol: Как бързо минава времето с малко човече у дома :(! да се похвалим и ние със зъбчета- две лентички отдолу и от тази сутрин-вече и с два горни,като единия особено "подчертан",защото се появи още преди седмица  :lol: :lol: Еднозъб заек е!  :lol: Честно казано,минахме метър. :wink: Имахме проплаквания и понякога рев,повечко мънкане и дискомфорт,но за сега не сме ползвали успокоителни. :) Увеличаваме и периметъра и хитринките :lol: Ние пък с майка му си повишаваме вниманието :wink:. Все още ходим на рехабилитация,макар вече да сме доста подвижни и "шилести",но смятам,че това може да е само от полза за мъника.Има ли слънце и хубаво време ,всеки ден сме навън /е аз когато мога се включвам/. Замислям се ,зимно време как се занимавате с малчугани на по 10-12 месеца? Нашия апартамент не е голям и не знам дали няма да му стане досадно затворен? Хубава седмица.
« Последна редакция: Септември 14, 2015, 09:26:59 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #125 -: Септември 14, 2015, 09:09:28 am »
Рачо, до -5-10 градуса не е проблем да се извежда малко дете, така че не е нужно да го държите вътре постоянно. Може да е за час, но нека му се зачервят бузките от снежко :wink:
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #126 -: Септември 14, 2015, 10:00:13 am »
Рачо,
подкрепям казаното от Стефи. Даже и при по-ниски температури, когато няма вятър, бебето трябва да се извежда. Моят син е бил навън при абсолютно всякакви атмосферни условия по стечение на обстоятелствата. Трябваше всеки ден да си взимаме каката от училище, така че няма вятър, дъжд, студ, сняг, мъгла -излизали сме. Покрит с дъждобрана, облечен подходящо и намазан с колд крем и така.
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #127 -: Септември 14, 2015, 10:17:57 am »
rtf, стискам палци на Иво днес. А не теб - здрави нерви и контролирани емоции. Много е вълнуващо и трогателно да си оставиш детето за пръв път на ясла. Успех!

Mousyt, прекрасно те разбирам за изморяването без таткото. Аз за 4 дни командировка на мъжа ми доста се изморих и изнервих, а представям си за по-дълго. Но за всичко се намира начин, ще се справиш чудесно :)

bebe, тези мисли аз приемах като подготовка за второто бебе. Все пак и за напред трябва да се съобразяваш с двама и все се чудиш дали не пренебрегваш единия заради другия. Ние решихме още по време на бременността да започнем да оставяме регулярно баткото при бабите - горе долу веднъж на месеца за по седмица. Той много си ги обикна и много му хареса. И сега няма търпение да го пратим пак. Не свързва ходенето при бабите с бебето и не ревнува.

Рачо, честити зъбчета :) Колко вълнуващо. Дано и занапред да излизат безпроблемно, да са здрави, острички и бели - да красят усмивката на малкото адашче :) Намират се варианти за зимни забавления - стоенето вкъщи не влияе добре на мама и бебе, изнервяме се взаимно. Ако имате възможност ще намерите почасови занимания за деца - детски клубчета, Киндиру, плуване дори. Ако не - ще се събирате с приятели с деца, които също се чудят какво забавление да си организират, един път у тях, един път у вас... Дано завали сняг и при вас - тогава веселбата навън е ненадмината :) Аз изобщо не обичах зимата преди децата. Но сега - само като видя учудените физиономии, като вали сняг, и примирам от щастие :)

Както личи от дългия пост - баткото и днес е на градина, вече втора седмица :) На мен ми остава време за писане. Засега сме добре, но не бързам да се хваля. Ходи до обяд, не мисля да бързам с адаптацията. Да ми е здравичък, пък ще стигнем и до целодневен престой.

Мъничето почна да иска своето - иска да го нося да гледа света, нощем се буди честичко, нормални бебешки неща :) Тъкмо на време пуснахме баткото на градина, че иначе сложно с двамата.



   La vita è bella
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #128 -: Септември 15, 2015, 09:07:21 am »
Ние излизахме  с количката и сложен дъждобран -да му е  топло -и при температури под  -10 градуса. Други луди майки май нямаше ,ама Калоян си е  жив и здрав :)  . Цяла зима бяхме    излизахме навън  .Но не знам  коварния Бургаски вятър какво усещане дава през зимата -ще видим тази година дали ще ни понесе .


Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #129 -: Септември 15, 2015, 13:06:22 pm »
Привет на всички  :P

Нас ни нямаше за кратко. Бяхме на гости на приятели в чужбина през уикенда и Дани за пръв път летя със самолет. Не бих казала, че разбра какво се случва, обаче  :lol:
Това беше тренировка за полета ни този уикенд към морето.
Много е започнал да се тръшка и да се захласва. Знаете ли какво се прави при захласване? Четох, че може да му духна в лицето, но тогава става още по-лошо. Страх ме е да не си глътне езика някой ден.
Платихме таксата за яслата и от 5 октомври живот и здраве стартираме.
Rtfrtf, как беше първия ден на Иво? Цял ден ли стоя или половин?

Ние днес ходихме да гледаме първия учебен ден. Едно детенце пя Детска планета на Крисия и Дани веднага се разчувства, защото му е любима.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #130 -: Септември 15, 2015, 13:40:31 pm »
Моус, колко добре те разбирам.Миналата година след нова година моя мъж беше 7 седмици командировка.Щях да се гръмна, повярвайте ми.Аз не съм от типа жени дето могат сами, не че няма да се оправя, но просто не издържам сама.Не ставам за съпруга на моряк или нещо подобно :) И за работата те разбирам, голямо прехвърляне на детето е цяло лято, накрая когато мога да я пусна на ясла се оказва, че нямаме работа и сега май ще си я гледам :)
Усмивки, аз и духам в лицето.Да започва да реве неистово, но реве, не се захласва.Тръшкането  е етап.Има дни в който е по-добре има такива в който е ад.Успокоявам се, че ще премине.
Ртф, как мина първия ден на Иво?
Рачо, честито зъбче.За излизането аз извеждах Моника при всякакви температури, само да няма силен вятър и мъгла.Шал слагах около врата, не пред устата, шапка задължително и като я екипирах и и сложех чувала на количката и то на нея и беше супер, майка и умираше от студ :)
При нас нищо ново и интересно, девойката расте, проявява характер и капризи, аз се опитвам да обяснявам и така.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #131 -: Септември 15, 2015, 13:41:52 pm »
Аз влизам да ви похваля моето "учениче". Втори ден е на детска ясла. Установих, че лудите му родители са по-стресирани, отколкото той. Днес, като го взех на обяд, се разплака, че си тръгва от там. А аз два дни се побърквам от притеснения. :oops: Явно детето си се чувства добре. Ще видим как ще е следващата седмица, когато мисля да бъде по цял ден. Надявам се да не е много драматично положението.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #132 -: Септември 15, 2015, 13:52:55 pm »
Здравейте и от мен. След ревовете ми относно пъпчето, вече съм пи-спокойна. Доки ни прегледа и каза, че не вижда никакви признаци на пъпна херния , а за прибирането каза,че след като спре да секретира ще му лепнем лепенка и всичко ще е наред.
От два дни сме с колики, но не плачен, само се криви и помрънква, заспива трудно и то като държа ръката на корема й. Доки ни изписа Бебезан и Инфакол. Някой ползвал ли ги е?
Капитане, честито зъбче на малкия юнак!
Смайли, за захласване най-успешното средство и за мен е духване в устичката. Като работех в детската градина поне веднъж на ден ми се е случвало да го правя(в първа група яко си плачкат децата) и винаги ми е помагал този метод. За сефте.чувам, че можело да се глътне език 8O
Мойзит, пожелавам на Матейко скорошно прохождане и бързо свикване с яслата.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #133 -: Септември 15, 2015, 14:04:02 pm »
Синеочка, радвам се, че всичко е наред при вас. И аз такова реване изревах за пъпчето. С всякакви чудесии и страшни варианти си бях напълнила главата, а със слагане на лепенка за няколко седмици, всичко се оправи. Сега дребчо си има чудесно пъпче :).
Аз съм ползвала няколко вида капки против колики (поне 4). От Инфакол бях най-доволна.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #134 -: Септември 15, 2015, 14:06:01 pm »
Синеочка, Инфакол съм давала на Моника, да кажем, че и помагаха.Истината е гушкане, спане върху теб/тати, затоплена кърпа на коремчето или ръка, помага да я слагаш да спи и в столчето за кола, така сгъната.Това мога да дам като съвет.Дано при вас са леки.

Лари, браво на детето.И аз много я мисля тая ясла, а може да няма защо.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #135 -: Септември 15, 2015, 14:20:46 pm »
Ами при нас наистина духването не помага и дори се влошава положението  :(
Най се ядосвам, когато искам да му угодя, за да не се стигне до там, но не успявам да разбера какво иска и той междувременно вече е започнал с давенето.

Например иска да бута количката, но не по равен път, а да я прекарва през някакви бордюри и дупки. Може 50 пъти да я бутне напред и назад през някакво препятствие. Понеже не може сам, аз му помагам като бутам с него. Понякога обаче не успявам да разбера накъде иска да я бутне точно и той веднага започва да се тръшка, че количката не ходи там, където той иска.
Или пък например не успява да пъхне триъгълника в кръглата дупка на играчката (защо ли  :lol:), или пък някой се е осмелил да се качи на "неговата" пързалка. Ей за такива глупости прави истерии.

Лари, страхотно, че малчо толкова бързо е свикнал и дори му харесва  :P
Синеочка, пробвай различни капки и вижте дали нещо ще ви помогне (дано), но чети и съдържанието им, защото някои съдържат една й съща активна съставка. Ние сме ползвали Инфакол без никакъв ефект.
Ще чакаме с нетърпение снимки на бебе Александра  :P

Мати на Mousyt вече има ходещи крачета (гледах клипче във фейса и бързам да го издам). Уникален е сладур  :biglove:

ПП. Пантофи и раничка/торбичка за детската ясла от къде сте си взели и доволни ли сте?

ППП. Да споделя също, че видях какво представлява една детска ясла в Швейцария - един апартамент в един блок, няма дворче и нищо по-специално. Водят децата да си играят на междублоковите площадки. Цената разбира се е доста висока... Няма такова нещо като държавни и частни детски ясли и градини. Всички си плащат порядъчно. Иначе добре ги гледат дечицата. Готвят им на място (нищо по-специално). Извеждат ги навън независимо дали вали или е студено. Учат ги на доста неща. Групите са смесени - от 4 месеца до 4 години. Една жена се пада на 2-3 деца. Персоналът е млад. Счита се, че по-възрастните жени не могат да са толкова ентусиазирани в отглеждането на малките  :lol:
« Последна редакция: Септември 15, 2015, 14:48:50 pm от 47 Smiles »
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #136 -: Септември 15, 2015, 14:57:28 pm »
Усмивки, аз поръчах от Спортса 2 чифта пантофи, ама бяха бая намалени.Раничка поръчах от Алито :) нали не обичам да ходя по магазините.Ако е добра покупка ще ти пратя линк.

Аз не уйдисвам толкова на Моника като теб и я оставям сама да се бори общо взето.За игрите - сортера например, дори да почне да се ядосва и удря, обяснявам с много спокоен тон, взимам от ръцете и, показвам как се прави.Много говоря, направо имам чувството че вече и на съм говоря.От скоро взе да зацепва по малко, ама малко.Все пак са нещо между бебета и деца още.

Не знам дали ви се оплаках, но госпожицата много удря.Удря всички, децата, мен, баща си, бабите си, всички.Обяснявам, обяснявам, но на моменти ми иде да и шибна два шамара.Не не го правя, знам че няма да разбере, просто съм изнервена и я давам на някой или я слагам в количката.Знам че е етап, знам че ще порасне и ще го израсте ама ме побърква това.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #137 -: Септември 15, 2015, 15:03:05 pm »
Маги, мерси  :P Сега ще ги разгледам тези пантофки.
И аз уж само обяснявам, но Дани имам чувство, че от нищо не отбира  :lol:. Заслушва се само като чуе някоя позната дума като навън, долу, спинка, амка и др.п.

Да ти кажа и той удря. Такива шамарчета ни би в самолета на връщане, защото не спа изобщо и се беше изнервил и удряше ту мен, ту баща си. Иначе поне гледа виновно, защото знае че прави нещо нередно.
И на децата посяга, ако му вземат нещата. Ако някой иска да го гушне и той не иска (обичайно непознат, напр. директорката на детската ясла  :lol:) го пляска също през ръцете.
Непрекъснато му се вика "не" и му се обяснява, ама кой ти разбира  :lol:
Много хубаво, че Мони вече се заслушва, макар и още малко.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #138 -: Септември 15, 2015, 15:30:34 pm »
Най се ядосвам, когато искам да му угодя, за да не се стигне до там, но не успявам да разбера какво иска и той междувременно вече е започнал с давенето.
Това все едно аз съм го писала 8O
Ей го, тази сутрин се надигна по-рано и (явно се е метнал на мен) само дето си мислеше че е буден, ама май си спеше. Всиииииичко му пречеше! По едно време се почувствах като зайо с шапка, зайо без шапка - млъква за 5 секунди, реша че е това и той в следващия момент пак тръшкане. Дори докато го хранех се тръшкаше, а яденето му е любимо занимание. И аз като Маги много се изнервям. Стана в 7, в 8 вече стисках зъби да не го ошамаря по памперса, защото очевадно се налагаше и тръшкаше на всеки опит да забраня или заобиколя някое изкушение... После отидохме на една детска площадка - е той много се забавлява, но като вземе нечия играчка и не пуска, пиши, реве, мята се....ааааа това не е за мен! Вярно че се изтощи мега здраво и заспа супер, ама нека си ходи на ясла там с децата и лелките да си играе, предпочитам да мога да имам сили и нерви да го обичам и да му се радвам, а не да се чудя как да не го оашамаря! :?
47 Smiles, имам си ходещи крачета, да, ама още сме само на показно :lol: Нали съм сама и няма с кого да си го подавам, а като съм сама той предпочита да се влачи по дупе, че ме настига по-бързо :lol: Но всичко е въпрос на мотивация ;)
И аз съм на вълната с пантофките... Досега има два чифта обувки - едни на Колев първи буйки и сега му взех на Зизу. От Колев съм принципно доволна как му стоят на крачето, ама са малко по-твърди отколкото ми се иска. Тези на зизу са мекички и по мой вкус, но са сякаш по-свободни, а на него му е малко крачето и успява да си ги изхлузва. Ще видим.... Раничката е подарък от кака му по бащина линия още отдавна та нея ще ползваме :)
Някой от ходещите на ясла да сподели спят ли преди обяд и горе-долу ако детето не е проблемно колко време е адаптацията - ходене по половин ден и т.н.?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #139 -: Септември 15, 2015, 15:56:48 pm »
Mousyt, аз като "стара пушка" вече, със стаж цели два дни :), мога да ти кажа на мен какво ми казаха учителките там. Че периодът на адаптация не трябва да продължава твърде дълго, т.е. ходенето по половин ден не трябва да е повече от 1-2, максимум 3 седмици, защото след това било още по-трудно. Детето свиквало, че режимът е "играя си малко, после ям, после мама идва" и когато се наложи да спи там на обяд, било много трудно.
При нас има стая за т.нар. "нерегламентиран сън", за някое детенце, което не може да издържи до обяд. Но това е с уговорката, че е частна ясла и при държавните вероятно се различават нещата. Но, от друга страна, моят син все още в повечето дни заспива към 10.30-11.30 ч, когато сме вкъщи. Но там явно успяват по-добре от мен да му задържат вниманието и 2 дни устисква да не заспи, докато се приберем към 13 ч.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #140 -: Септември 15, 2015, 16:01:49 pm »
Охооо, как се раздвижила темичката между 2 и 4, докато мъниците спят :) Днес обаче и аз гледах да поспя, че нощем будувам редовно покрай Теди. Направо не мога да повярвам колко му се развали сънят. И при това знаете, че много внимавам за вредни навици за заспиването, след проблемите с баткото... Но уви - и с малкия ще има драми докато си нагласи съня.

Темата за яслата и на мен ми е на дневен ред.

Раничка имаме подарък от вуйчото - Найк. Върши работа. Не мисля, че трябва нещо особено - и в двете градини раничката стоеше предимно в градината. Само в петък ти я връчват с използваната пижамка, през останалото време само подменяш ако има нещо използвано от резервните дрешки.

Пантофки взехме от Diechman. Някаква марка Elephant. Доволна съм от сандалките на същата марка и затова. Засега са ОК и пантофките. За мен беше важно да са по-отворени и да не са пухкави, че да спарват крачето.

За адаптацията - Мони не е проблемно дете. Дори подвежда с кроткото си и послушно поведение. Миналата година (на година и половина) лелките на третия ден решиха, че се е адаптирал и може да остане за цял ден. Защото слушал и изпълнявал всичко. Оказа се, че сме избързали. Много се уморяваше и съответно изнервяше. Започна да му се разваля нощния сън. И за капак много боледуваше и не можа реално да свикне. Тази година няма да бързам с целодневен престой - ако трябва и до нова година ще си кара по половин ден :) Сега ходи до обяд вече втора седмица. Има дни, които иска да остане и се тръшка по стълбите на градината. Има дни, в които е тотално неадекватен, като го взимам. Определено е адски изморен и то само от 4 часа престой. Следобед все е недоспал и нервен (точно както описва Mousyt). Поне се разбрахме с лелките да не се хвалят как бил слушал и мълчал, че това за мен е много лош признак. Напоследък гледам, че е доста шумен, имаме напредък в правилната посока :)

Иначе познаването на какво иска детето си я цяло изпитание. Като игра на асоциации. При Мони много помага, че изобщо се опитвам да разбера - задавам му въпроси "играчка ли е?", "нещо за ядене ли е?", "синьо ли е?" и т.н. И редовно ме води да ми показва нещо, че да се сетя. Онзи ден иска филийка с мед и масло вместо предложената от мен закуска. Дотук добре, ама от "ап, мец" ("хляб и мед") хич не вдявам. Та ме води момчето до хладилника да ми покаже маслото... Сега поне ни се получава диалога, но преди година (на вашата възраст) беше само безпомощно крещене :( Ще мине и този етап. Дръжте се, момичета



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #141 -: Септември 15, 2015, 16:02:52 pm »
в нашата ясла по-малките деца имат и предиобеден сън, написан им е в графика даже,май беше от 10 и 30, но не съм сигурна.
по-големите , след 1.8г само следобед.
макар че моето дете няколко пъти е спало и предиобедите, споделиха ми сестрите там че е заспал на гърнето и са го преместили да си доспи.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #142 -: Септември 15, 2015, 17:53:27 pm »
Здравейте и от нас! Честит Първи учебен ден и на всички дечица в детската градина!

Ние сме добре, Габи за сега се справя прекрасно в детската градина. Днес дори я оставиха да стои 1ч. без мен, а иначе изкара 2,5 ч. общо. Тук системата на адаптация е доста тромава и се надявам че от началото на октомври ще я оставят и да обядва. За сега на закуска се справя много добре. Вчера бяхме на косултация и ни сложиха последната доза на 6-валентната ваксина, след 1 мес. и пневмококовата. Момата е почти 9 кг вече и 76 см.

При нас при малките деца се използват този вид пантофки за градината и в къщи. Много са удобни и мекички: http://www.amazon.de/Freefisher-Lauflernschuhe-Krabbelschuhe-Babyschuhe-Designs/dp/B00MA7LGRM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1442328226&sr=8-2&keywords=kleinkinder+lederhausschuhe

И Марти като беше малък ме удряше, но с времето отшумя. И тръшкането и крясъците са до време, само трябва да се заредите с търпение. В началото, като не могат да говорят, а искат определени предмети наистина се изнервят. Габи като не може да се справи с нещо и крещи колкото сила има, а каква актриса е само, научила се е че като е малка и се караме на Марти да не и взема нещата и като не стане вече на нейното, почва да се преструва че реве. Може би е по-добре да оставате малчовците сами да се справят и като стане вече непоносимо да се намесите. Иначе може и да се научат че при най-малкото мрънкане мама е готова да свърши всичко само и само да няма аларма. Много е трудно, каляване на нерви е понякога  :lol:.

Приятен ден на всички!


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #143 -: Септември 15, 2015, 18:42:23 pm »
Ние сме с пантофки на Колев - много хубаво му обхващат крачето. Раничка не сме купували - то наистина понеделник носим една чанта дрехи, петък си я прибираме, а пре3 седмицата само подменяме, ако има нещо и3цапано. Момчето го пуснахме от първия ден цял ден - предупредиха ни, че ако свикне да е до обяд, после ще реве, няма да иска да спи в градината. На приятелка в друга градина пък и го връщаха детето на обяд и3вестно време, после го в3емаше веднага след сън - да свиквало постепенно.
Рачко, и а3 мисля, че повече трябва да ги оставяме сами да се оправят децата (това сега си го мисля, ще видим как ще е като се появи и госпожицата). Дра3ни ме това постоянно - "отстъпи, че той е по-малък, той не ра3бира, да не плаче". И имам примери край мен, как по-малките деца се налагат и смятат, че винаги трябва да им се отстъпи. Ще видим и ние как ще се справим.
Едно време, преди Божидар, се чудех на комшийката като каже "Цял ден не можах да сготвя, чакам мъжа ми да си дойде, че да мога да свърша нещо." :) Или някоя майка като се кара 3а нещо бе3умно дребно на детето си. Сега виждам какво им е. И как може да те подлуди дребосъкът с инати 3а дреболии. Както е спокоен и 3а нещо дребно като се 3атръшка - все едно друго дете е дошло. Дали щото е 3одия бли3наци и се сменят двата бли3нака :) Рядко не го ра3бираме, какво иска да каже, но не винаги може да му се и3пълни желанието, а и не мисля, че ще му правя добра услуга с пълно угаждане.


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #144 -: Септември 15, 2015, 20:46:14 pm »
Привет и от мен! Иво като за втори ден успял да нагуши няколко деца и да оскубе една шнолка. Вчера беше много разстроен. Като го заведох му беше интересно и не разбра кога си тръгнах, но след около 10 минути се усетил и се развилнял. Не реве, но протестира. Тича, бута, вика "Не!". Искаше да го нося. Бяха ми казали да се обадя в 10:00 и като се обадих - "Елате да си го вземете, че е разстроен". Днес вече беше по-добре. Ама и аз му разправях по път днес, че вече е старо куче.  :D Ама това до 10:00 хич не ме устройва. Иначе от днес е с прекрасна цицина от асфалта, чак се уплаших. Мазах с Арника и поспадна малко отока. Жизнен си е, тича, не е дезориентиран, май само с отока и уплахата се размина. Иначе и той пищи и се дърпа като не му изпълнявам желанията от типа "окупирвам чужда играчка и не я давам, искам да тичам където има коли без да ме държат за ръка", последно го лиших няколко дни от возене на клатушки, защото слиза в движение от тях.
Пантофи, както и повечето обувки, купувам от един квартален магазин за детски стоки. Продавачката е внимателна и винаги ме консултира ненатрапчиво и полезно. Мерих му около 5 чифта пантофи и избрах едни да са му добре и лесно да се обуват. Раницата е най-обикновена детска раница. Занесох я в понеделник с резервни дрехи за преобличане, надписани пампита, пликове за мръсни дрехи, мокри кърпи, чаша за вода и стои в шкафче в яслата. Ако има мръсни дрехи, ще ми ги сложат в плик, а аз на другия ден ще занеса нов комплект. Ако нещо свърши, ще занеса на другия ден.
Проблем ми е, че не съм успяла да намеря жена да го прибира от яслата като тръгна на работа, пък то и време не остана.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #145 -: Септември 15, 2015, 21:40:18 pm »
РТФ, в продавалника имало някакъв раздел с обяви за бавачки, почасово гледане и т.н. 
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #146 -: Септември 16, 2015, 08:52:10 am »
Най се ядосвам, когато искам да му угодя, за да не се стигне до там, но не успявам да разбера какво иска и той междувременно вече е започнал с давенето.
Това все едно аз съм го писала 8O

Много познато  .Определено нещата стават по -лесни , когато започнат да говорят  и вие да разбирате какво искат - тогава може и  да обяснявате  и разяснявате  и да им говорите.
Имаше период , в които Калоян говореше нещо неразбираемо  - и  аз например му обяснявам , че не може на улицата ,а детето се тръшкало , че  иска   някакво камъче . Това най-образно де . Като диалога на глухите баби от вицовете.
НО -тръшкането  все така си остана  , няма отказване    :lol:

Когато тръгнахме на ясла ,   аз го оставих  директно за цял  ден  .Първите дни  беше във възторг и много  доволен .След 4-5дни  започна  да плаче  , няколко  дни го вземах на обяд  и после си го оставих и да спи там.  Имаше  случаи ,когато в 10 часа  си легнал на килима в  стаята и си заспал- деца играят , викат , той си спи - дори не могли да преместят и дремнал малко  на пода:) 
Отначало лелите искаха да съм го вземала  , да не оставял да спи , че ще   пречел на останалите  ,но аз реших  , че няма да свиква  да е до обяд и много бързо се адаптира.

За да ви успокоя -дори да плачат сутрин като ги оставяте , децата после се заиграват и забравят за вас , чак след обяд   ,когато започнат да идват майките    се разстройват  и ви очакват .
« Последна редакция: Септември 16, 2015, 09:03:14 am от nimika »


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #147 -: Септември 16, 2015, 10:47:59 am »
При нас също има адаптация, когато започват детската градина или ясла. Зависи от това колко време имат родителите, а понякога са си направо 3-4 седмици. Просто си е до дете. Синът ми ревеше в началото, дори не само в началото. Сестра му май два дена само беше плакала и толкова. Моето женско поне се гледа по-лесно. Това мъжкото се извъди едно чувствително, не е на мен. Сутринта се киселяви 15 минути, че не знаел какво му се яде. И накрая се и разрева, защото не му оставало много време да се назакусва. Сигурно и моят подход е грешен. Казах му да почва, защото не е хубаво да ходи гладен на училище. И почнаха рев сълзи, ред сополи.

И при нас малките ходят с раница на градина, защото там им е следобедната закуска.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #148 -: Септември 16, 2015, 12:32:48 pm »
Абе аз все си мисля, че госпожите се адаптират към новите деца, че са няколко тая седмица. Пък малкият е по-буен, тича, отваря и затваря вратите, дърпа шнолките на мацките.
М-и видях ги обявите в продавалника. Само една ме устройва, ама и аз съм недоверчива. Проагитирах една баба от градинката, приятелка на Иво, дано да доведа преговорите до успешен край,  :crossfingers:
« Последна редакция: Септември 16, 2015, 12:35:13 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #149 -: Септември 16, 2015, 13:45:24 pm »
Блу, май повечето момчета са чувствителни :) и моето реве от нищо ама като го гушна и е ок.

РТФ дано се навие бабата! И аз не съм доверчива, а и е добре за детето да познава човека.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #150 -: Септември 16, 2015, 15:19:02 pm »
За Мария утре предстои поставяне на Синфлорикс последен прием.  Поне аз така мисля, че е последен.  Третия прием беше преди 6 месеца.  Като напълно неразбираща,  това реимунизация ли се води?  Има ли странични ефекти? 
А да и друга ваксина има все още не сложена,  тази с рубеола,  морбили и паротит незнам точно как се води. Личната лекарка изчаква,  защото е родена преждевременно.  То май всички ваксини слагаме по късно.
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #151 -: Септември 16, 2015, 19:35:42 pm »
Свате, и ние изоставаме с ваксините.
Последният Синфлорикс му го сложиха миналата седмица. Не знам дали се води реимунизация.
След него вдигна температура и му се появиха сополки. Според мен му отслабна имунитета и лепна нещо. В момента още има сополи, но не съм го водила на педиатър, че нашата е в отпуск.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #152 -: Септември 16, 2015, 20:10:49 pm »
И ние сме назад с ваксините.Не сме сложили тази за 13 месеца и тази за 18.Или е болна, или някой покрай нас е болен и така.Ще ги сложим.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #153 -: Септември 16, 2015, 21:05:57 pm »
Смайли, а между третия и този четвъртия колко месеца имахте? Мен ме притеснява, че в имунизационния календар пише минимум 6 месеца. А за нас утре прави точно 6 месеца и се чудя дали не избързваме.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #154 -: Септември 16, 2015, 21:42:06 pm »
Здравейте мадами  :D
Темата за яслите тъкмо и за нас е гореща. Днес ни беше първия ден. Яко треска ме тресеше, четох коментари и не смеех да пиша. Отново поредния ми страх се оказа неоснователен. Мина съвсем нормално/като естествено и част от ежедневието. Влезе си Нора, даже не се обърна, а аз само гледах от антрето как "бродира" от стая в стая. Стоях 15тина минути да говоря с една пт госпожите, а тя не ме потърси с поглед дори. Ошашавена, понеже се бях нагласила за рев, а след този обрат седнах на дясната седалка и няколко минути в размисли и страсти минаха докато аджеба се усетя, че няма кой да ме кара. Та исках да кажа, че май доста често адаптацията е повече за нас родителите, най-вече майките. Хапнала доволно закуска (а си изпи млякото сутринта), хапнала обяда и моментално си полегнала да спи, та баща й когато отиде да я прибере на обед е имало "мрън", щото са я събудили. И разсъждавам аз -  щом яде, спи, не мрънка и не плаче няма смисъл да продължаваме с полудневен престой и от утре цял ден ще е . И така, ако нещо не е наред и е неспокойна до 10тина минути ще си я приберем. Да, сега се готвя за следващото - първите дни да е ОК и после вече като е съвсем наясно да има някаква форма на протест. Но все пак си мисля, че колкото има значение детето, точно толкова е важен и подхода на госпожите. Днес на едната и й обясних да не обръща внимание персонално на Нора, докато тя сама не потърси внимание, дадох биберон за в началото да й е за успокоение.
Последната ваксина още не са ни я сложили защото я нямало още  osi_10, идват сополиви сезони, особено с тези ясли, а това си е притеснително за ваксиниране.
Всяко следващо поставяне на една и съща ваксина е реимунизация. Също след всеки следващ пием вероятноста за реакция (дори и по-бурна) е по-голям, сравнено с предходната, особено първата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #155 -: Септември 16, 2015, 22:21:55 pm »
има го тоя момент, че в началото не се усещат в градината за какво иде реч  :wink: Божидар първата седмица ходи с мерак и на втората - рев. Вече е спокоен, ама има дни, в които не искал да ходи. Бързо му минава и мрънкането е само удома. Сега 4 дни ще си почине  поне.
Блу, вие ли си си носите закуската? Така няма ли всяко дете да е с различна  и да им се прияжда?


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #156 -: Септември 17, 2015, 00:38:16 am »
Привет и от нас :)
Днес ходихме за изследванията за яслата и повярвайте ми няма да повторя скоро :x Кой луд ги измисли тия неща не знам.... Васерман на родител? Или може би ЛЛ има камери на детската площадка и знае, че детето не е било в контакт със заразни хора osi_15
Днес ни е шантав ден с детето, дори още не го асимилирам. Първо реших да стана преди да се е събудил, че да имам време да се освестя и уж да понеса по-леко сутрешното мрънкане. Навих си часовника за 7 (той обичайно става след 7:30-7:45) и той се събуди в 6:15 :( Едвам се спретнахме и излязохме, отново рев и истерия за сядането в колата (излъгах го с шишето с водата) и след 5мин заспа...подминах дестинацията и отидох да свърша нещо друго, че да поспи повече (и му хвърлих сериозен размисъл дали не полудявам за да обикалям с колата само и само да поспи...). Поспа детето, свършихме всички задачки, по изнерви се ама да си призная издържа геройски всичко. На прибиране пак дремна 15мин в колата и мислех че следобяд няма да спи, но той и следобеда си поспа - сънчо :lol: Излязохме на разходка привечер, първо си забравих торбата с покупките в магазина, после загубихме бибероната, върнахме се взехме торбата, намерихме бибероната и се за прибирахме....и изведнъж установих, че едната обувка липсва, а уж ги проверявах периодично че са си там. Айде пак обратно 3 обиколки на Студентски град, но не я намерих и ме е малко яд :(
Вечерта поне завърши приятно с най-близките ми приятели на гости у нас, Мати се радва на всички и после заспа послушно, та успях малко и аз да разведря :) Да се похваля, че навика за заспиване с млякото ми се получи и вече на 95% заспива сам с шишето мляко в 21:00ч :lol: 8) Изключение е някой път ако се преумори или превъзбуди твърде много или някоя баба му обърка режима, но това си е в рамките на нормалното. Ще видим после как ще отучвам млякото, ама не е вреден навик, засега го приемам като страхотен бонус :lol:
Ние миналия месец сложихме реваксината на Синфлорикс и реагира точно както обясни Смайли. Аз не правих нищо освен да промивам нослето и му мина. Педиатърката обаче иска този месец да правим тази живата за 13м а мен нещо ми се ще някак да я изчакаме на коригирана възраст, въпреки че той уж вече всичко е наваксал, но... от друга страна сега започват болни месеци и той тръгва на ясла и да не остане чак за напролет знам ли :?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #157 -: Септември 17, 2015, 06:18:46 am »
Здравейте,ние тотално изоставаме с ваксините,но причините са обективни..Дано не е фатално! И ние сме с пообъркан режим,та ще се наложи да влизаме в "релси" за есенно-зимния сезон  :lol:. Това с обувките е хем весело,хем малко тъжно/все пак се губят средства  и любими предмети,да го наречем  :lol:/. Скоро Вили беше намерила в парка бебешка обувка,та ми казва да гледам какво ни чака. Една такава  хубава,новичка ама се измъкнала незабелязано  :wink: То къде ли да я оставиш за да я намерят хората? Иначе нашия юнак се храни доста прилично :lol:. Изяжда си определеното и се оглежда за още. Особено ако му хареса,няма спиране. Виждам ,че му допадат пюрета със месо ?ама подчертано му допадат  :lol:/,което може само да ме радва ,защото е потвърждение за родството му с мене,дори и без ДНК анализи :lol: :lol: на море не можахме специално да го закараме,но по празниците ще види планината  :D.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #158 -: Септември 17, 2015, 08:31:28 am »
По повод  обувките  имам интересна случка с една приятелка- пием си кафе двете , тя с  детето с количката  , прибира се и  вижда , че  им я  няма обувката - нова , току що купена  . Търсила по целия  път обратно уж минала точно по маршрута  , не намерила , но  и аз не знам , че са загубили обувката.Прибирам се от работа в края на деня и пред очите ми  една обувка - не знам как реших , че е тяхната и  звъня   -ами тяхната си беше .Голяма радост!

Та нека всички си  намират всяка загубена вещ.

Приятелка, беше забравила количката с бебето  в аптеката  , върнала се - никой не го беше взел  :lol:


на море не можахме специално да го закараме,но по празниците ще види планината  :D.
е, как на море да го закарате не успяхте- то не е ли  ежедневие  , или искахте нещо по специално ?


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #159 -: Септември 17, 2015, 10:47:35 am »

Приятелка, беше забравила количката с бебето  в аптеката

Хаха, сериозно ли?
И аз при някои от пътуванията се замислих да не си забравим бебето, че е толкова тихичък...



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #160 -: Септември 17, 2015, 13:30:54 pm »
А Мария се оказа с ваксинацията за шарките... Педиатърът каза да следя за реакция на 5,7 и 21 ден. Изписа й туя 3х3 за 5дни и шуслерова сол 4,  2х1 за 20 дни.  Детето не заплака въоще и сега спи.  Дано мине по леко ваксината.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #161 -: Септември 17, 2015, 14:18:35 pm »
stoeka71, стискаме палци да няма никаква реакция, пиши как е минало :)
Ние пък намерихме обувката тази сутрин 8O :lol: Сутринта имахме малко време за убиване докато отвори МОЛ-а, че да ходим за нови обувки и реших да се разходим и да огледаме пак за моята съвест, че съм потърсила. Обиколихме всичко отначало и точно накрая вече, но и на мястото, където очаквах че сме я изтърсили я намерих :lol: По начина, по който стоеше обаче "изложена" в крайчето на тротоара, точно до едно анти-паркинг колче си мисля, че снощи не съм я видяла, защото не е била там, а вероятно под някоя кола се е била търкулна а вечер в Студентски град е .... като на морето през август :lol: и понеже от другата страна на улицата има ясла и сутринта някой родител я е видял и сложил така че да се вижда :P Та покрай тази случка си дадох сметка, че още не съм започнала да прежалвам нещата му, а трябва защото навлиза в такава възраст а и тръгва на ясла, което е гаранция за загубени биберони, скъсани дрешки и....
И по темата със забравянето :lol: Миналата седмица бяхме в МЕТРО с родителите ми и то голяма лудница, малкия мрънка,... по едно време майка ми забрави бебешката количка и тръгна без нея :lol: Е вярно, че бебето не беше вътре, ама все пак ми стана смешно ;)
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #162 -: Септември 17, 2015, 14:43:53 pm »
И ние сме забравяли количката. Преди година тръгваме за някъде извън София. И на изхода на града питам мъжа ми къде е раничката на детето. Отговорът беше "В количката". "А къде е количката?". "Пред блока". Газ обратно до вкъщи. За щастие, една добра съседка, която тръгваше тъкмо с колата си до нас, ни видяла, че се натоварваме всички и зарязваме количката зад автомобила. Жената ръкомахала, ама кой да я види. След това я беше прибрала във входа. След като отидохме да й благодарим, тя ни каза, че първата й реакция била: "Боже, дано бебето не е вътре". :) Как ли сме изглеждали в очите й?  :oops:
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #163 -: Септември 17, 2015, 15:47:35 pm »
Може би помните, че съм разказвала за нашата дълга адаптация в яслата миналата година. Яворчо 2 месеца ходи само до обяд, като почти всеки ден влизаше с плач и не спирал да плаче и през часовете, които прекарваше там. Та ходеше от 9 до 12 около 2 месеца. В яслата имаме добър педагог, която следеше за адаптацията на новите дечица и съветваше всеки родител как да продължим. На моя приятелка още на третия ден й казаха да го оставя за цял ден. Но детето й не плачеше и беше спокойно, стоейки там. При нас никой не бързаше. И все пак имаше един момент в края на този адаптационен период, в който аз проявих малко повече твърдост. Обадих им се на обяд да питам как е и ми казаха, че пак е неспокоен, че плачел и да ходя да си го взимам. Аз обаче си дадох сметка, че той така никога няма да свикне, като веднага щом се разплаче и тичаме да го вземем, и че е дошъл моментът да остава за цял ден. Отказах им, казах, че няма кой да го взема повече на обяд и че остава за целия ден. Първите 2-3 дни го приспиваха наръце, после започнаха да го оставят в леглото и за да не притеснява другите деца, бяха го изместили извън стаята за спане. Намериха решение на въпроса и той някакси се успокои, свикна и престана да плаче. Започна да влиза без рев и да си спи нормално там. Само след дълги отсъствия тръгваше като наново и пак по 1 седмица си имаше рев на влизане. Сега 1 година по-късно, след дългата ваканция отиде напълно спокоен и уверен, без каквито и да е драми. Само за тази една година никой не успя да го накара да яде там. С всичко друго се справиха чудесно.
Така, че не се притеснявайте, ще свикнат дечицата -някои по-бързо, други по-бавно.
<br />[link=http:
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #164 -: Септември 17, 2015, 16:10:01 pm »
Ние също сме за първа година на градина. Малкият е на 3 години и 4 месеца, и първият ден откара целият без рев, и много впечатлен, чак не повярвахме. Ново на следващият ден и по следващият плаче за нас, и стои за по 2 часа само. Като чуе други деца да плачат, не иска да влезе дори. Надявам се да свиква по бързо, а дали е възможно да не се адаптира изобщо :-?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #165 -: Септември 17, 2015, 19:24:03 pm »
Мешко, още ли не яде?!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #166 -: Септември 17, 2015, 19:39:37 pm »
Без малко да забравя да поздравя дечицата с имен ден днес. Ако не се лъжа Блу скай, Ники, Кати и Алекс77 имат именнички днес. Нека госпожиците с красиви имена растат здрави и усмихнати :)



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #167 -: Септември 17, 2015, 20:04:05 pm »
Руми, благодаря много за поздрава! Честито на другите иманнички, да са живи и здрави, и много щастливи! :balk_7:
Ние от няколко дни ползваме Pansoral за проекто-зъбките и съм много доволна. :-)
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #168 -: Септември 17, 2015, 21:16:52 pm »
Честито на малките сладки именички и на техните майки! Много здраве и късмет! :balk_9: :balk_9: :balk_9: :balk_102: :balk_102: :party:


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #169 -: Септември 17, 2015, 23:09:17 pm »
Ех, Руми, страшна си. Благодаря от името на именичката! За съжаление, в Германия изобщо не се празнува, но здраве да е.

Дете, което не яде вкъщи, едва ли ще прояде в градината. Като чета за Явор, май е по-злояд от моята хубавица. Ама отдавна съм спряла да се тормозя с това. Предоставя й се храна. Ако иска да яде. Едва ли ще умре от глад. Понякога яде, понякога изобщо не яде. И си е все същата хърба. Към 11,200 кг беше последно и около 90 см. Затова пък енергия не й липсва и е хитра като лисица.  :lol:
Онзи ден я взимам от градината и тя ми се зарадва, но първият й въпрос беше "мамо, къде е тати?". Учителката умря от смях (не беше нейната редовна учителка, а от предучилищната, която не знае колко е влюбена в баща си).

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #170 -: Септември 18, 2015, 06:52:54 am »
Здравейте,честито на всички именници-малки и големи/на патерици/. да са здрави и усмихнати  :D. Успокояващи збчерастежа  :lol: започват и мен много да ме вълнуват  8O. От два дена го мъчи поредния/вече имаме четири  :D/ и няма да минем без някакъв медикамент. Много се измъчва,горкият и вечер трудно спи :(.Ще изчета написаното по въпроса.
Нимика,нали знаеш за местните "вода гази,жаден ходи".Ако искаш вярвай,с море на 200 м.,имаме две посещения. Не остана време  :(,а мама не искаше сама да го води,че е мъник още. Ако и днешното време е като вчера,както Емо обеща,мисля да инспектираме ситуацията с плажа днес ... :lol: :lol:Ще докладвам. :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #171 -: Септември 18, 2015, 10:08:43 am »
Здравейте, ох да се похваля, че от близо 10 дни сме само с едно нощно събуждане. Вчера 4 пъти мазахме венците с Pansoral, включително и на лягане. Не знам, дали е от това гелче, но съм много щастлива, защото по едно време беше станало доста неприятно положението.  :(  От както почнаха проблемите със зъбките, вечер  мажех  венците с Дентинокс, но не искам да прекалявам с него, защото все пак е с лидокаин. Оставила съм го за спешни случаи.
Рачо, задължително на плаж днес  :wink:, времето ще е страхотно!
Хубав ден на всички!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #172 -: Септември 18, 2015, 10:56:42 am »
Браво, Кати. Страхотно се справяте вие двечките :) Мен Теди още ме мъчи със събуждане по 4-5 пъти на нощ. За съжаление моите бебета не се отказват сами от нощните ставания... Все някакви тактики трябва да им се прилагат :)



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #173 -: Септември 18, 2015, 15:38:28 pm »
Руми, на Елефантен са им много хубави обувките. Това е една от марките, които купувам. А за обувките много държа на качеството.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #174 -: Септември 18, 2015, 17:18:05 pm »
Радвам се, че потвърждаваш мнението ми. Аз случайно попаднах на тях :)



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #175 -: Септември 18, 2015, 21:37:37 pm »
Аз днес също ги проверих Елефентен и ми харесаха на вид :)
При нас обаче изскочи друг проблем дето хич не бях и подозирала. Младежа в момента е номер 17, а всички обувки започват от 19. Под 19 има само буйки на Колев и на Капчица и евентуално пантофи на Зизу :? Ама аз някак не исках буйка а обувка вече, защото с този цип отдолу ми казаха в магазина, че не е подходящо за мокро време, пък аз не възнамерявам да го пазя под похлупак :lol:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #176 -: Септември 18, 2015, 22:01:48 pm »
Елефантен имат 18 номер. Може би е важно да ви пратя информация как се избира номер на обувката. Трябва да има един см място отпред, за зимни - дори 1,5 см. Ако децата не носят правилния номер, може да им се деформира крачето. На моите им е очертавам крака на един лист хартия, трябва дори двата крака, че понякога може единият да е по-голям, и меря и добавям един сантиметър. Сега ще потърся къде беше обяснението.
Другите, които много ги харесвам, са на "Капчица". И "Примиджи" са супер, но заводът в Добрич си намалил капацитета и цялата продукция отивала за износ (каза продавачката, от която майка ми купува за децата).
Честно казано, в Германия ми идват скъпи обувките. Като се има предвид, че сменят по 2-3 номера годишно и то не са просто едни обувки, ами обувки, ботуши, сандали, гумени ботуши - 2 чифта, пантофи - също 2 чифта (за училището или градината. Да, в нашето училище всички влизат в класната стая по пантофи, защото ако навън вали, ще стане голямо мазало). Забравих ли нещо? А, да, през лятото и джапанки за плажа. Та всичкото това по две, а аз държа на качествената обувка. Та, един чифт като е 80-90 евро. Ами, да, купувам от България основно и с нищо не отстъпват. И за себе си купувам основно български обувки. От Германия, ако съм на зор или ако ги има на промоция.
Елефантен имат и различни широчини на обувката. Преди второто ми дете хич не се бях и замисляла. Но тя е с много слаб крак и за нея купувам специално от по-тесните.

Зизу нямат ли и с твърда подметка?
« Последна редакция: Септември 18, 2015, 22:07:02 pm от blue_sky »

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #177 -: Септември 18, 2015, 22:53:47 pm »
blue_sky, ще видя пак тогава щом имат 18, но аз днес в магазина 19 най-малко видях и то само на някои модели... Иначе знам, че трябва да са големи, но на него тъкмо му умаляха р-р 15-16 на Колев и сме взели едни 18 на Зизу, с които ходи в момента, но определено са му много големи. Първите дни доста му пречеха, два пъти вече губим някоя (това е по-скоро от модела, че е по-мекичък и широк) и затова ми се иска да намеря нещо дето да му е тамън, та ако ще и да го израсте бързо, но да не се криви в момента. Защото аз го гледам как търчи вкъщи по чорапи и навън с обувките е като спънат :(
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #178 -: Септември 18, 2015, 23:01:41 pm »
Виж тези: http://www.deichmann.com/BG/bg/shop/home-momcheta/home-momcheta-obuvki/00012901316131/Детски*обувки*с*велкро.prod?r=5&c=3&filter_size=212@18&st=PRODUCT&filter_cat=home-momcheta/home-momcheta-obuvki

На "Капчица" са на половин цена от тези горе. Виж къде имат магазин наблизо и иди на място да видиш. Имат и бебешки.
http://kapchitsa.net/bg/
« Последна редакция: Септември 18, 2015, 23:06:30 pm от blue_sky »

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #179 -: Септември 19, 2015, 07:06:53 am »
Линка на Даийкман не мога да отворя :(/как се произнася точно,че в БГсъм чувал всякакви вариации :lol:/.В момента имат и промоции за най-малките.Днес ще се разходим да разгледаме.рано ни е ама защо пък да не се подготвим :wink:. на мен малко"мушамяни"ми се струват,но щом казвате ,че има и хубави марки,ще огледаме .Блу,как сте с бежанците при вас? Вие нали в Берлин бяхте?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #180 -: Септември 19, 2015, 08:32:08 am »
Примиджи изобщо вече не ги работят в Добрич. Италианците са си прибрали всичко.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #181 -: Септември 19, 2015, 11:55:30 am »
И ние сме с обувки на Elefanten, наистина са много меки и удобни. Хубавото при нас е, че от време на време остават единични цифтове и се продават на половин цена. Аз до сега все такива купувам на малката. Сигурно blue_sky е пуснала този линк, много са симпатични обувчиците. http://www.deichmann.com/BG/bg/shop/home-momcheta/home-momcheta-obuvki.cat


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #182 -: Септември 19, 2015, 15:21:14 pm »
Набързо да се оплача, докато е заспала.
От снощи след полунощ Мария е с повръщане.  Сега пие капки за повръщане и пробиотик.  От 3 часа не е пивръщала, но не е яла нищо през това време.  Само сутринта пи малко лечебна Хумана и то 150 мл за целия ден й се събира. 
Чудя се дали не е странична реакция от ваксината.  А уж 5,7 до 21 ден се очаква реакция.
Няма температура, само леко хърка носа й.
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #183 -: Септември 19, 2015, 18:09:43 pm »
Аз днес също ги проверих Елефентен и ми харесаха на вид :)
При нас обаче изскочи друг проблем дето хич не бях и подозирала. Младежа в момента е номер 17, а всички обувки започват от 19. Под 19 има само буйки на Колев и на Капчица и евентуално пантофи на Зизу :? Ама аз някак не исках буйка а обувка вече, защото с този цип отдолу ми казаха в магазина, че не е подходящо за мокро време, пък аз не възнамерявам да го пазя под похлупак :lol:
Имах същия проблем с Явор когато прохождаше -носеше 19 номер, а такива само буйки. В един магазин ми предложиха обувки, ама бяха 130 лв., тае отказах. Дълго време бяхме с буйки на Капчица, докато му порасне крачето.
Мешко, още ли не яде?!
Да, все още, вече стана повече от година. Той яде, но само 4-5 неща -хляб, попара, кус кус, качамак, всичко това със сирене, пие АМ нощем, а да и шоколад :) На високовъглехидратна диета е.  :D Странното е, че откакто спря да хапва разнообразна и здравословна храна, започва да наддава, дотогава нищо не наддаваше. Последно е 11 кг. и 90 см. Вече и аз спрях да се тревожа, не мога да го накарам насила. На масата има 5 неща за ядене от всякакъв вид, а той яде сух хляб и толкова. Стоека и ние повръщахме цяла нощ. Щяхме да пътуваме, колата натоварена и в 10 вечерта като започна едно повръщане Яворчо и през нощта няколко пъти. Та пропадна всичко. Това лято никак не ни се получиха плановете за почивка, ама да сме живи и здрави. Такъв бил летния вирус. Днес не е повръщал повече, но пък имаше температура.
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #184 -: Септември 19, 2015, 18:45:09 pm »
Малко температура може да е странична реакция към ваксината, но не и повръщането. И аз мисля като мешко, че е вирус. Моят син реагира на тази ваксина след седмица, като се изпъпчи и аз се учудих, но докторката ме беше предупредила.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #185 -: Септември 19, 2015, 19:15:01 pm »
Има такъв вирус, доста хора около мен го изкараха  и големи но повечето деца. Нора след две седмици ми се изпъпи след ваксината, очаквах реакцията и само регистрирах обрива, нищо не съм правила. Предполагам си се консултирала с педиатъра. Да не яде ден, два не е проблем. Но течности на всяка цена трябва да поема и колкото може да са повече, ако се налага подслаждай съвсем леко или АМ, но да пие е много важно. Моята като й бутам шишето в ръцете го хвърля винаги, но ако го оставя някъде на видно място си го взима и пие .
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #186 -: Септември 20, 2015, 15:08:18 pm »
Да допълня от моите проучвания, че най-малките обувки на "Капчица" са 19 номер и на нас ни бяха големи. Зизу правят обувки по поръчка, така че може да ги нагодят към крачето на детето. Иначе си е трудно да се намерят малки обувки, но с повече търсене става.

И аз мисля, че това с повръщането е вирус, а не е реакция на ваксината. При тази ваксина могат да се появят пъпчици, но рядко се случва. Иначе този летен вирус е гаден - с повръщане и разстройство. При нас премина за един ден, като децата си "поделиха" симптомите - единият повръщаше, а другият имаше разстройство. Трябва да пият много течности (най-вече вода), за да не се обезводнят, иначе апетитът бързо се възстановява после.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #187 -: Септември 20, 2015, 15:36:33 pm »
Здравейте,
писах в темата за захранването, но да споделя и тук, че ние от вчера почнахме да се захранваме с тиква и мнооого ни хареса. Ще гледам да не прибързвам много, защото сме на 4 месеца и 23 дни в момента.
Хубав ден на всички!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #188 -: Септември 20, 2015, 16:34:16 pm »
Здравейте, мамчета и татко Рачо. Вчера Александра ни поуплаши та цял ден и вечер сме треперили да не се повтори случката. Вчера сутринта половин час след, като я нахраних, оригнах и приспах, малката повърна през носа и се задави. Цялата посиня, та на магия някак си я накарах да проплаче, после от устичката и излизаха плюнки на балончета, а тя се плезеше.Не можеше да диша през носа.Добре, че беше спрейчето Стеримар, та я оправихме. Доста се изплашихме. За щастие малкия дявол.
Виждам, че сте коментирали детските обувчици. От приятелки чувам добри отзиви за Колев&Колев, както и за тези на H&M.
Стоека, аз също съм на мнение, че малката Мария е хванала есенния вирус. Надявам се скоро да се оправи.


Всеки миг е още един шанс...
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #189 -: Септември 20, 2015, 17:20:17 pm »
Руми,благодаря за поздравленията за именния ден на Вера :)
Лелее,момичета и Рачо започнах лекциите и нямам време за нищоооо,ужас...засега свекърва ми е в нас,но тя освен да го гледа докато ме няма,общо взето с друго не ми помага и ми е доста трудно и изнервящо,намерила съм си жена от другия месец та поне бабата да не ме изнервя...инак малкия е добре,чуди само как да се изправи и подпре някъде,за да ходи :D има три зъба,четвърти на път и е доста крив нощем и това е от нас в общи линии :lol:
Поздрави на всички
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #190 -: Септември 20, 2015, 18:14:37 pm »
Здравейте,
вмъквам се при вас с двама младежи послушни,но измъчвани от колики.
Синеочка,мойте като бяха по-малки се давеха на почти всяко ядене и ми изкарваха акъла,направо ме беше страх като трябваше да ядат.Но го израстват много бързо.Духай и в устичката като не може да си поеме въздух.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #191 -: Септември 20, 2015, 18:15:51 pm »
Мешко, на Божидар също хлябът му е любима храна. В последно време кара на хляб, мляко и много плодове. Нищо готвено, освен ако не се заплесне по някое филмче и да пробутаме лъжицата. Мисля, че е нормално да качват от нишестената диета - от хляб и теста най се пълнее. А така хубаво си ядеше всичко...


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #192 -: Септември 20, 2015, 18:31:08 pm »
Синеочка, и моята бебка се задавя, е не е ставала чак синя, сигурно щях да си изкарам акъла. Аз като се задави я изправям и я потупвам лекичко по гърба между лопатките. Има си и техника при задавяне, до която не съм прибягвала - бебето се  прихваща с едната ръка и се поставя по корем върху коляното, с другата се правят пет потупвания между лопатките на гърба, а след това пет притискания с палеца и редния пръст, ако няма резултат следват още пет потупвания. Дано да не се налага на никого!
« Последна редакция: Септември 20, 2015, 19:45:59 pm от kati_vm »
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #193 -: Септември 20, 2015, 19:00:56 pm »
Синеочке, много ми прилича на рефлукс това. Моят син на два пъти така е посинявал преди да направи 2 седмици, но той не връщаше навън и направо бях откачила и двата пъти.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #194 -: Септември 20, 2015, 19:31:50 pm »
Кати, без да я знам тази техника на инстинкт именно това направих, докато не изрева..Пак малкият дявол, добре че при работата ми с деца съм свикнала да не губя самообладание в такива моменти.После обаче..яко ми омекват краката. Аз.имах подобен случай в детската градина, в която работех първата година, след като се дипломирах. На едно дете му ср чупи парче пт зъбчето и попада в кривото гърло, видях го вече посинял и пак на инстинкт го хванах ьа краката и го провесих. Парчето падна, детето изрева, а аз седнах на пейката и поне 10 мин не мръднах от там. Тогава му се струваше ужасно, а вчера направо кошмарно,даже не искам да си позволявам да мисля, ако беше самичка в стаята...
м-и, на мен на рефлукс ми мирише, ама ще чакам в сряда педиатърката да дойде и да си каже мнението.
Реших да сменя АМ, с което я дохранвам със Селия, било антиповръщащо. Сега сме с Нан.
ВиЛиЛи, чудесна изненада е появата ти. Казвай подробности кога се родиха малките, как се казват.  :lol:
« Последна редакция: Септември 20, 2015, 19:35:47 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #195 -: Септември 20, 2015, 19:49:30 pm »
ВиЛиЛи, добре дошла! Много се радвам за теб с близнаците!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #196 -: Септември 20, 2015, 22:25:08 pm »
Синеочка, АМ не трябва да се сменя безразборно. Не бих давала антирефлуксно мляко преди да се потвърди диагнозата.
Синът ми е пил НАН, бая охранено бебе си беше.  :lol:

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #197 -: Септември 20, 2015, 22:50:03 pm »
ВиЛили, добре дошла :)


Синеочка, много е гадно това, на мен с Ники ми се случи да се захласне и да се забрави да поеме дъх и посиня, хем нищо нямаше да кажеш, ни вода, ни кърма, ни повръщано. Докато изреве онези 5 секунди ми бяха 1 година за мен!

Катето се метна от шезлонга и мисля да го пенсионирам. Директно върху тиквата си падна, после цяла вечер я ръчках да я видя има ли й нещо :?

Да се оплача, че ми повръща все още, но от крушата направо фонтани направи, та спрях с нови храни. Караме на просо, ориз, картоф и ябълка. Тиквата я бойкотира категорично!

Рачо, не ги мисли ваксините, имате обективни причини да отлагате, а и не сте в някаква рискова среда.

Малката въшка се опитва все по-добре да пълзи, стига до полуседнало положение, а на бънджито се прави на балерина. Аз само я бутам назад, че ме е страх за гръбчето.

За адаптацията, какво да ви кажа, ставах седмица и нещо в 6:30 да й градя режима, да свиква, че от 7 е на градина, само веднъж-два пъти е ревала повече от обичайно. Иначе е спокойна по цял ден, докато не ме види и тогава се размрънква. Имах своите предразсъдъци относно арабките, как ще ми гледат детето, еле пА като я черпиха супа, но засега виждам, че са грижовни и гушкат лапетата. Ако се разбираме все така добре с Фатима ще й оттегля кандидатурата на Катето от градинската система и ще си я гледат в Милю Фамилиал с 6 деца.
[/url][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #198 -: Септември 21, 2015, 01:43:45 am »
Вени, горе-долу на същата възраст, май дори по-малка беше София, като замалко да се обърне с шезлонга, но по случайност я видях и го хванах. То затова го дават до 6-месечна възраст. Време му е да служи на друго бебе.
Това, което разказваш, в Немско се казва "дневна майка". Пак така гледат по 5-6 деца у дома си, готвят им, като за цялото това нещо си имат разрешение от Отдела за закрила на детето.

Лека нощ и хубава седмица на всички!

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #199 -: Септември 21, 2015, 09:09:55 am »
Синеочке, те всички фирми си имат антирефлуксни АМ вероятно. Просто сгъстителят е различен - оризово брашно, картофено или рожково, на моят син най-добре му се отрази Хумана АР по препоръка тук от форума(педиатърът ни много ларж и каза щом наддава, значи не е проблем и настояваше да го кърмя, получих заплахи, че ще спре кърменето и т.н., пълни глупости де, едва дохранвах с по 30мл.), а смених няколко. Аз като цяло от НАН съм с много добро впечатление, но съм давала след 2г от него, ако има АР може би да пробваш първо с него, а също е добре да го изговорите с педиатъра. За рефлукс можеш да направиш и други неща. Като да повдигнеш матрака от към главата(дават го до 45градуса, но аз не успях чак толкова). Можеш да слагаш бебето да спи на дясната страна, така ако връща, храната ще се върне в хранопровода. По-дълго държане в изправено положение след хранене, около половин час. Често при рефлукса има хъркане от нослето и плюнчене на балончета, но това може би са признаци и за други неща. Най-сигурно се диагностицира на ехограф.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #200 -: Септември 21, 2015, 10:47:25 am »
Блу, чакам и аз да видя доки какво ще каже, та тогава ще сменям( ако се налага). Просто приятелки ми препоръчаха Селия горещо.Честно казано не съм се замисляла дали Нан имат антирефлуксно, трябва да се поровя по магазините.
м-и, четох аз за някакви антирефлуксни възглавнички за под матрак, мисля да видя и за тях, ама нека педиатърката да си каже мнението.



Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #201 -: Септември 21, 2015, 11:14:36 am »
Е то повдигането не пречи :)
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #202 -: Септември 21, 2015, 11:54:25 am »
Блу, Вени, много хубаво това с "майката" за 5-6 деца. И аз искам такава  :wink: Иначе съм чувала, че по-малките по-лесно се адаптират към  градина/ясла.


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #203 -: Септември 21, 2015, 13:06:09 pm »
Набързо,  да докладвам. Повръща в петък вечерта през цяла та нощ до събота сутрин.  Педиатърът каза капки за повръщане,  след тях спря.  Но вечерта отново еднократно по ръщане.
Вчера не е повръщала,  няма температура. Днес като я прегледаха,  казаха че вади кътници - -подути били венците.  Остава да приема гастрокинд за 7 дни. 
Но детето не иска да яде.  Успявам да дам максимум 300. Мл мляко за деня,  три лъжици супа и около един сухар и няколко хапки банан.
А е весела и играе.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #204 -: Септември 21, 2015, 14:48:33 pm »
Стоека, то и възрастните, ако сме болни, нямаме апетит. Предлагай й, но не се тормози, ако не иска да яде. Като оздравее, ще почне пак. Тя така или иначе не е под нормата с килограмите, че да се притесняваш.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #205 -: Септември 21, 2015, 15:28:28 pm »
При нас повръщането не е отшумяло още за съжаление. След като в петък вечерта повърна много силно, после през нощта още няколко пъти, събота и недела 2 пъти за целия ден, днес веднъж. Ако е вирус, трябваше да отшуми до днес. Започвам да се чудя дали ад не ходим до Токуда. Но пък иначе е весел, възвръща си енергията, взе да огладнява, тормози сестра си, което е добър показател за възстановяване.
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #206 -: Септември 22, 2015, 14:30:25 pm »
Дано се оправят бързо всички дечица.
Писна ми с това повръщане,  днес давам сутринта мляко Хип 4 (нейното си мляко,  не лечебната Хумана)  и след 2 минути взичко на фонтан се повърна.  След 4 часа яде попара, на обед картофено ядене,  ами не повръща.  Личната лекарка казс сега да пие една опаковка Ал 110 и чак тогава пак Хип.  Тя е на това мляко отраждането си. Не е имала проблеми откъде сега дойдоха. Може лу да прави непоносимост към кравето мляко в тази възраст?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #207 -: Септември 22, 2015, 16:34:50 pm »
Стоека, коремът още е разстроен, за около седмица се нормализират нещата мисля. Не се вкарвай във филми.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #208 -: Септември 23, 2015, 09:39:01 am »
Мони на 6 месеца изкара тежък стомашен вирус. Тогава минахме на безлактозно АМ. Лактозата дразни стомаха. После плавно върнахме лактозното. Даже ни караха да го смесваме - 1 мерителна лъжичка лактозно и 3 мерителни лъжички безлактозно, после по две от всяко и т.н. Та, идеята ми е, спокойно, имай търпение и слушай лекарите.

Бързо възстановяване на болните мъници



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #209 -: Септември 24, 2015, 22:17:51 pm »
Дано мъниците са се оправили вече и всички майки да са малко по-спокойни.Знам какво е да повръща на фонтан, ужасно е, но всичко се преживява.Това е да си майка, най-трудното нещо на света.
Ние с Моника се радваме на есента.Събираме кестени в несвяст, намирам ги навсякъде в апартамента.Отделно разхвърля ластици за опашки навсякъде, и дори в тоалетната на котките има  8O
Ходихме почивните дни до Русе и там изкара третия кучешки зъб.Съответно сън никакъв, но поне имаме напредък със зъбите.Надивя се детето, мама и татко се разнообразиха и така.Прави опити да казва думи, реди пъзели с животни много добре, абе расте с една дума.
Пишете, че нещо се изпокрихте последните дни.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #210 -: Септември 25, 2015, 10:52:25 am »
Аз не смея да се хваля още, но Мони вече 3 седмици ходи на градина. Другата седмица ще го пробваме да спи там следобед. Това ще е приключение за него, защо легалцата са за големи дечица, пък той спи в кошарата все още - във всевъзможни пози, без възглавница и завивка. Мисля, че лелките ще се видят в чудо с неговия сън. Но може и да греша :)

Кати, честито за захранването. Мони го захраних на възрастта на София - голям мерак ми беше, мислех схеми, записвах с видеокамера :) Сега въобще не ми се занимава с цапаници, много си ми е добре с кърменето и не бързам. Но си му дойде времето и на Теди - от 1 октомври почваме :) Дотогава планирам да съм се отървала и от едното нощно кърмене - сега отлагам с половин час всяка вечер.

Маги, много е пораснала твоята Мони, браво :)



   La vita è bella
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #211 -: Септември 25, 2015, 16:54:39 pm »
Стоека, оправи ли се малката? Ние вече сме добре, но ходихме до спешното на Токуда във вторник след поредното повръщане. Та прегледът и изследванията показаха, че е абсолютно здрав. Обясниха ми, че продължава да повръща като някаква остатъчна реакция след отшумялата вече вирусна инфекция и коремчето му се е раздразнило повечко. А кръвната му картина беше перфектна, такава, каквато не съм виждала и в най-добрите му периоди. Имаше хемоглобин 126 при горна граница 128 :o. Истински се изумих. Когато се хранеше нормално и разнообразно, ядейки всеки ден месо, хемоглобинът му все беше на долна граница, а често и под нея, а сега как го прави, не знам като яде 4 неща накръст, без месо, плодове, зеленчуци, бобови. Направо си е чудо или както казва една моя приятелка -той е от новото поколение деца, които растат основно със слънчева енергия. :) Та поне с това се успокоих.
<br />[link=http:
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #212 -: Септември 25, 2015, 17:51:17 pm »
Meshko, любопитно ми е - спешното в Токуда бе3платно ли е 3а осигурени и деца. Това с хемоглобина ви е супер! Да не се шашкам 3начи, като не иска и моето човече месо.
Ние бяхме със сополки два-три дни, но ни се ра3мина само с тях. Явно това преходно време ги обърква дечицата. Дано да ми е винаги 3драв и да си ходи редовно на градина още месец, докато дойде бебето.
Днес сефте си правих елда с масло и сирене - на детето, като го 3ахранвах, му бях слагала в пюретата, ама на мен ми миреше гадно и не я ядях. Обаче днес ми хареса и мисля утре да му предложа 3а 3акуска. Ако някой от вас има рецепта с елда, ще съм благодарна да сподели ;)
« Последна редакция: Септември 25, 2015, 17:54:30 pm от bebe_13+15 »


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #213 -: Септември 25, 2015, 18:26:28 pm »
Днес сефте си правих елда с масло и сирене - на детето, като го 3ахранвах, му бях слагала в пюретата, ама на мен ми миреше гадно и не я ядях. Обаче днес ми хареса и мисля утре да му предложа 3а 3акуска. Ако някой от вас има рецепта с елда, ще съм благодарна да сподели ;)
Кафявата елда има натрапчив аромат, който на повечето хора не се харесва. Светлата не е така, освен това и е натурална (не обработвана).   Хубаво трябва да се измива. В началото я изкисвах - пуска слузеста вода. На практика с нея можеш да готвиш всичко, каквото би готвила и с ориз - със зеленчуци, с месо, като мляко с ориз, слагала съм и в супите на малката, в салати....  Аз я давам за обяд.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #214 -: Септември 25, 2015, 19:10:22 pm »
И аз като rumyanau не смея да се зарадвам, че Габи тази седмица изкара без проблеми и остава по 2,5 часа вече сама. Миналата седмица се бях отчаяла направо.
При нас си е направо късна есен - студено и не спира да вали. В такова време само в къщи да си седим. Иначе да чукам на дърво малките са добре, възрастните май по-лесно се разболяхме.
В понеделник детската градина на Габи ще ходят да вадят картофи, но аз ще я оставя в къщи, че много ще се измори. Но ми се струва много забавно като гледах снимките от миналата година.
Нещо темата  ни в последно време позамря, май при вас времето е все още хубаво и сте по целодневни разходки.

Само за здрави дечица и родители да пишете  :lol:! Лека вечер!


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #215 -: Септември 25, 2015, 20:05:02 pm »
И Иво е втора седмица на ясла. Последните два дни едва го изкарвам от двора на яслата. Научил е един танц и ми го показва на ритмични мелодии - кляка, върти се, скача напред-назад. Онзи ден имаше фрикасе по главата чак. Ама аз съм доволна, че е ял, свикна вече. Ама и в тая ясла ги измислят - 5 дни до 10:00 часа, 5 дни до обяд и от сряда ще е по цял ден. Пък аз от понеделник съм на работа, ама се накомбинирах. И той имаше миналия петък сополки, ама през 4-те почивни дни го оправих със Стеримар и детски капки за нос.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #216 -: Септември 25, 2015, 22:12:46 pm »
Ех, почти се измина и този месец. Гледам за ясли и градини си говорите, дано бързо да свикват дечицата. За нас още не е тема, но определено предстои, вероятно съвсем скоро. Трябва да се разровя и да регистрирам децата в системата, а и да поразгледам частни ясли наоколо, че бабата вероятно няма да се оправи сама с двама щъкащи мъника и ще трябва да имаме и втори вариант.

Руми, сподели моля как вървите с отказването на нощното кърмене. При нас не се получава, а близнаците са на почти десет месеца .... И така за 6-7 часа сън ставаме понякога по 10-12 пъти, направо не се издържа на моменти. Опитвах с вода, със залъгалката, с носене .... понякога заспива за 10-15 минути и после пак от начало, понякога не заспива и е рев .... И на третия път аз не издържам и давам, че да поспим всички.

В това непостоянно време сякаш децата наистина се държат повече - аз се разболявам вече за трети път, а те са си ок. Понякога сополки само, ама с физиологочен разтвор минават. Иначе се опитват да ходят и двамата, девойката се справя доста добре с ходенето по мебелите, докато младежът си бута количката и дава ръчички да го водиш. Пълзят доста добре и обикалят ... направо спирка нямат, само да видят отворена врата. Не ми се мисли какво ще е като проходят самостоятелно и могат да си отварят вратите. Ходя сега с прахосмукачката и парцала постоянно, че все пипат, ближат, лапат си ръцете. ММ само ме бъзика, че съм във вещерски период :-). Иначе използваме топлото време и сме все навън докато може. Като завали ще мислим забавления вкъщи.

bebe_13+15, спешното на Токуда не е безплатно. Плащат си и децата, но е вариант за някаква наистина спешна ситуация, когато няма как да ги види личния лекар (нашата примерно е на разположение само докато е в кабинета, иначе трябва да търсим спешното). Аз също готвя елдата като ориз, кисна я предварително и измивам добре, че иначе ще си я ям само аз. Тъкмо ме подсетихте, че на дребните още не съм давала. Ще се поправя тези дни, че напоследък само на картофи и ориз карат.

Хайде, лека да е нощта и хубави почивни дни на всички!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #217 -: Септември 25, 2015, 22:26:29 pm »
Руми, сподели моля как вървите с отказването на нощното кърмене. При нас не се получава, а близнаците са на почти десет месеца .... И така за 6-7 часа сън ставаме понякога по 10-12 пъти, направо не се издържа на моменти. Опитвах с вода, със залъгалката, с носене .... понякога заспива за 10-15 минути и после пак от начало, понякога не заспива и е рев .... И на третия път аз не издържам и давам, че да поспим всички.

Няма отказване, до дете си е. Аз просто спрях да опитвам. Мъчих се една седмица, ходихме всички като сомнамбули, без никакъв резултат. Тикам в устата залъгалка, а ако откаже, кърмя, за да има тишина и бързо заспиване. Моето дете е на девет месеца и яде солидна вечеря, така че не е от глад.

Отлично е, че още кърмиш близнаците си! Надали е утеха, но си представям колко труд ти коства.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #218 -: Септември 25, 2015, 22:28:35 pm »
Боже, ние сме на година и 7 месеца и нощем още суче.Какво ли не опитах, не сме стигали само да я оставя да реве цяла нощ за мен.Чакам да избие и последния кучешки е вече мисля да се местя в друга стая.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #219 -: Септември 25, 2015, 23:32:44 pm »
Захванали сте "болната" ми тема - отбиването.
С баткото нямах никакви ядове, отбих го на 11 мес., спокойно, постепенно. Никакви проблеми, никакви драми. Чак се чудех на някои майки, страхуващи се от този момент.
Е, сега и аз съм така. Ама мнооого ме е страх как ще стане. Малкото диваненце суче през час-два, няма денем, няма нощем. Почти нищо не иска да яде, въпреки, че е захранен с всичко (почти). Не пие от шише, не ползва залъгалка. Не заспива по друг начин, освен на гърда...
И винаги казвах "кърмене - максимум до годинката". Да, ама не! Вече 1г. и 3мес. и хич не ми е ясно какво ще го правя.



*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #220 -: Септември 25, 2015, 23:40:38 pm »
Захванали сте "болната" ми тема - отбиването.
С баткото нямах никакви ядове, отбих го на 11 мес., спокойно, постепенно. Никакви проблеми, никакви драми. Чак се чудех на някои майки, страхуващи се от този момент.
Е, сега и аз съм така. Ама мнооого ме е страх как ще стане. Малкото диваненце суче през час-два, няма денем, няма нощем. Почти нищо не иска да яде, въпреки, че е захранен с всичко (почти). Не пие от шише, не ползва залъгалка. Не заспива по друг начин, освен на гърда...
И винаги казвах "кърмене - максимум до годинката". Да, ама не! Вече 1г. и 3мес. и хич не ми е ясно какво ще го правя.

И една приятелка е с една такава госпожица на същата възраст и ме питаше за съвет какво да прави. Но аз нали съм кърмила максимум до 5,5 и двамата, не зная какво да я посъветвам. Милата преди една седмица я блъска кола на кръстовището на зелен сигнал и сега е със счупена ръка и то дясната. Добре че поне малката не е пострадала, но мама нищо не може да върши в момента и се мъчат двете с шише.


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #221 -: Септември 25, 2015, 23:46:00 pm »
Neda, ако открия вариант ще ти пиша.Нашата яде през деня не се сеща за мен, но нощем е страшно.И аз мислех кърмене макс до годинката ма на.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #222 -: Септември 26, 2015, 05:56:06 am »
Според нашата лекарка е време да преместим Катерина, точно за да не се буди за кърмене през нощта, вече няма нужда, не е глад това. Макс веднъж да се кърми, Ама има нощи в коите спи споконо докато не вляза в стаята и после почва рев през два часа.

Май казах, че вече сме съразмерни, 7кг. и 10 грама, не е мръднала на ръст, но така ръст-глава-тегло се получават съразмерни.

С пюретата претърпях пълен неуспех, след като я черпиха супа в градината и реших, че ще правя Захранване водено по бебето и доста се забавлява с някой брокол или ябълка от мрежичка :lol: В градината й пробутват две-три лъжици супа, ще изчакам да въведа всички храни и директно й сервирам от нашата трапеза. То и без това горкото се опитва да ни яде чиниите, не От чиниите, а самите чинии :lol: като стане на годинка направо й връчвам престилката да готви :lol:Днес я черпих от моя ориз - гледа зрънца, пъха в устата, вади, глътна, кво глътна като количество - едно зрънце точно..
Гледам да въвеждам по-бързо всички храни, че не знам кога ще докопа чинията на съседчето :lol:

Уф, Тома Неверни бях аз за този метод, знаете ми мнението, ама нА - хепи бейби е така.

За шишетата - ние открихме на Гербер, с малки, обли биберони, само тях прие радушно и още ги предпочита най-много. Язък за 10 шишета Плейтекс, които ми подариха, анатомични, подобни на гърда, бля-бля. Толкова за анатомичните неща.
[/url][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #223 -: Септември 26, 2015, 07:37:40 am »
И при нас не се "наблюдава" скорошно отбиване  :lol:! Вече почети всичко е опитал и за радост,повечето неща му харесват.даже не му стигат,но кърменето си остава.Особено нощното. няма мърдане,търси си го така жално и настоятелно.че ако можех аз щях да го.... :lol: Иначе и ние вече сме с 5 зъба,от които само два "добре оформени" :wink: Абе,минава си времето.... :? Времето при нас все още е лятно и става за разходки.Но каквото и да си говорим,идва есента и да приготвяме дъждобраните за количките и по-дебеличките дрехи :lol:.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #224 -: Септември 26, 2015, 08:53:11 am »
Но каквото и да си говорим,идва есента и да приготвяме дъждобраните за количките и по-дебеличките дрехи :lol:.
Да бе, та да станем вир вода с дебелите дрехи.  :wink:

направо спирка нямат, само да видят отворена врата. Не ми се мисли какво ще е като проходят самостоятелно и могат да си отварят вратите.

Като стигнат до дръжките на вратите и почнат да ги отварят, завъртате дръжките на вратите нагоре. Така пак ги стигат, но не могат да ги отворят. Иво постоянно иска да си играе с врати - отваря, затваря и така до безкрай, пък мен това ме влудява, защото все се страхувам да не си прищипе пръстите и като не стана с обяснения, врътнах дръжките. Не е много естетично, но ми е малко по-спокойно. Сега уж разбира, ама само когато не е кисел.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #225 -: Септември 26, 2015, 08:55:12 am »
Бебе, аз правя елда за закуска точно с масло и сирене. Купувам си бяла елда, варя 1:3 и другото е на око, като беше малък в началото съм мерила сиренето понеже не го обезсолявах много.
За кърменето не съм инициирала спиране, но моят син спря първо нощните и после направо като по книга дневните, всеки месец падаше по едно, докато остана вечерното.
У нас вратите не са интересни, явно защото са вечно разтворени  :lol:
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #226 -: Септември 26, 2015, 10:58:44 am »
Мерси 3а идеие 3а елдата. Абе а3 явно до сега съм улучвала все тая кафявата - като не 3наех, че има ра3лика. Последният път обаче я купи моят мъж и уцелил пък 3елената. Та на мен мноооого ми се услади. Снощи я сложих в картофена крем супа и всички ядохме ;) Днес е в пълнени чушки с кайма и ори3.
3а Токуда ми беше любопитно, щото нали уж имат договори с 3К 3а някои неща. Иначе и ние ако е нещо спешно, или по-серио3но, ходим на частно при 3авеждащия педиатрията в болницата. Доволна съм много от личния, ама и той е човек - няма как да е на линия 24-7.
rtf, има едни предпа3ители 3а врата. И ние имаме период, в който все отваряше, 3атваряше и и3тръпвах. Добре че бяха те3и джаджи.
Ние се отбихме учудващо лесно. И а3 се тревожех как ще стане, щом не при3наваше като бебе ни шише, ни биберон. Ама към 1г 4-5м му станаха интересни бебешките шишета и 3апочнах да му давам "на дърти години" в тях чай, прясно, кисело мляко. И си му хареса. Като ра3брахме 3а бебето беше на 1г и 8м. и викам ще го отбия постепенно, то и бе3 друго само приспиването следобед и вечер беше вече на цица. Ама очаквах рев, беше ми виновно... 2-3 вечери приплака бе3 истерии 3а "наните", и3пи си по едно шише кисело мляко с мед и си 3аспа. Сега от време на време иска мляко преди сън, ама го яде вече с лъжицата, а шишетата са прибрани. Иначе а3 исках да го кърмя още малко - поне първите 1-2 месеца на градината, ама така се получи.
Днес 3а първи път го дадохме на баба ми и дядо му с преспиване. А те са на 100км от нас. Преди малко тръгнаха и ми е едно криво :( Дано на нас с таткото ни е мъчно, а детето да се 3абавлява.
« Последна редакция: Септември 26, 2015, 11:08:16 am от bebe_13+15 »


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #227 -: Септември 26, 2015, 11:43:48 am »
 Здравейте и от нас с малка Слънчогледчица. Да се похваля, вчера ни беше първата разходка. Малко закъсняхме с нея. Ама ММ се притесняваше, че с рязката смяна на климата идва времето за вируси( той самият лепна този с разстройството и спа две вечери в хола. Онази вечер и аз го изкарах). Голямо мрънкане му мрънках, та накрая се обадих на педиатърката, за да го увери, че няма проблем да я извеждаме и телето(той е зодия телец) склони. Та тествахме и количката вчера. Супер лека и маневрена, самичка се бута. А на малката много и хареса навън.
 Сменихме АМ по препоръки на доки и от новото (да чукна на дърво не е връщала на фонтан).
Гледам, че сте обсъждали елдата. Това чудо не мога и да го помириша, какво остава за ядене. Знам, че е много полезна и съм опитвала да я ям, но наистина не ми е по вкуса.
Искам да ви питам за бразилския орех и кърмене? Мога ли да си го хапвам, защото много го обичам?


Всеки миг е още един шанс...
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #228 -: Септември 26, 2015, 13:40:28 pm »
Meshko, любопитно ми е - спешното в Токуда бе3платно ли е 3а осигурени и деца.
нищо не е безплатно, напротив. За прегледа и изследванията платихме общо 75 лв. Но аз имам доверие на лекарите там. Готиното е, че вчера разбрах от личната ни лекарка, че сме можели да отидем безплатно в един център, скойто тя има договор да преглеждат пациентите й в почивни дни, празници и т.н. Ама да сме живи и здрави.
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #229 -: Септември 26, 2015, 16:38:10 pm »
Здравейте, а някой да е давал на бебчето си киноа при захранването? Ние вече сме на втората храна, която избрахме да е пащърнак. Малко се цупондреше бебка вчера, но днес си излапа порцията. :-)
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #230 -: Септември 26, 2015, 16:49:10 pm »
Мешко, то май всички джи пи-та са длъжни да имат договори с някой мед.център? Абе дано не ни се налага  :wink:
Синеочка, каква ви е количката? И мойто мъж е от същата ината порода , та те разбирам  :lol:
Кати, ял е киноа, но не помня кога за първи път. Не е традиционна храна за България и май я няма в схемите. Може би в накой чужд сайт ще има информация.


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #231 -: Септември 26, 2015, 18:47:14 pm »
Бебе,  количката ни е Чиполино Темпо. Около 8 кг тежи заедно със зимния кош и мисля 6 с летния. Перфектно влиза в нашия малък асансьор.


Всеки миг е още един шанс...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #233 -: Септември 28, 2015, 11:41:23 am »
Скоро и моето дете си изкриви крачето като скачаше, и се замислих колко са рискови!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #234 -: Септември 28, 2015, 12:38:14 pm »
Проблемът не е само в това, че не е надут добре или че никой не ги проверява. Разрешава се да се качват много деца, реално ограничение няма, прибират ти парите и това е. И е една голяма блъсканица понякога. Отделно се качват много големи деца и някой голям и тежък ако падне върху детенце, което е около метър и тежи 15кг. също става беля.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #235 -: Септември 28, 2015, 13:11:23 pm »
Опасни детски съоръжения:

http://www.monitor.bg/a/view/50213-%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%81%D1%87%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82-%D0%B2-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0
На наше приятелско семейство малкото момче си счупи ръката на подобен на този замък пързалка. Стигна се дори до операция. Аз също мисля, че са доста опасни, особено за по-малките деца.
Истината е, че тези атракциони са фабрика за пари, защото почти няма дете, което да не поиска да го опита. Не знам ХЕИ проверяват ли ги изобщо.
« Последна редакция: Септември 28, 2015, 13:14:14 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #236 -: Септември 28, 2015, 14:01:18 pm »
Привет и от мен

Много лошо с тези батути :( В нашия парк преди около година инсталираха такива атракции и аз много страдах - развалиха ни спокойния парк. В интерес на истината, пробвали сме някои неща, но засега Мони хич не се вълнува - даже не чака да му свърши времето. Дай му да си играе с пръчки и пясък и е щастлив :)

jasmin_veni, и аз не го признавам това захранване, водено от бебето, ама напоследък и на мен ми минават такива еретични мисли... Най вече от мързел - как не ми се занимава с пюрета и мацаница...



   La vita è bella
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #237 -: Септември 28, 2015, 15:39:12 pm »
jasmin_veni, и аз не го признавам това захранване, водено от бебето, ама напоследък и на мен ми минават такива еретични мисли... Най вече от мързел - как не ми се занимава с пюрета и мацаница...
Чак пък еретични :) И а3 го обмислям като вариант по 2 причини. Баткото го 3ахраних с пюрета и още продължава готвеното да го иска бе3 едри парчета в повечето случаи. Не че не яде твърда храна - гри3е си плодове, 3еленчуци, тестени и т.н. Но готвеното го иска наситнено. И второ, мисля че дребосъците няма да можем да ги ограничим в яденето на това, което хапват по-големите ни деца и ще искат същото. Имам предчувствието, че хич няма да можем да направим плавното поетапно 3ахранване с пюренца ;) Като 3нам с момчето ми какви дневници си водех - кой ден колко е и3ял, харесал ли е, 3апек, повръщане. Ще видим сега (по скоро напролет) с беба как ще е :) А и сякаш децата чре3 3БВ се учат по-бър3о на самостоятелно хранене.
Момченцето ми беше 2 дни на гости при баба и дядо 3а първи път. Сега чакам да ми го докарат и май на нас с таткото ни е било повече мъчно, отколкото на него. Да видим и кооооолко са го гле3или два дена :)


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #238 -: Септември 29, 2015, 14:01:43 pm »
Здравейте, от няколко дни започнахме смесено хранене с АМ, тъй като кърмата ми намаля. Въпросът ми е някой правил ли е предварително Hipp Combiotic, така че като излезе някъде да може да го даде на бебето си, примерно след 3-4 часа, или трябва млякото да се направи непосредствено преди да се даде на бебето?
Днес при нас времето е много лошо и скоро не се очертава разходка. :-(

Поздрави на всички и хубав ден!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #239 -: Септември 29, 2015, 15:02:42 pm »
Кати, принципно млякото се приготвя непосредствено преди хранене. Ако ще се храните навън, вземаш топлата вода в термос, млякото отмерваш в съд (тези контейнери примерно ми бяха много удобни http://www.hippoland.net/nuk-dozator-za-s-hranenie-na-suho-mljako) и ги смесваш преди да дадеш на бебка. Аз си правех водата малко по-топла, че дори в термоса изстиваше за 3 часа, отмервах я в шишето, после и прахта вътре, разбивам и давам.
Иначе съм приготвяла хип ар предварително, но съм го държала в хладилник. С младежа беше проблем да изчака 7 минути за да стане готово антирефлуксното мляко и за нощното хранене му го смесвах преди да легна, слагах в хладилника и после само стоплях за 40 секунди в нагревателя докато той реве.

Лошо, нелошо времето, ние сме навън, че вкъщи всички дружно полудяваме. Обличаме се добре, найлона за количката и дъждобран за мен и тръгваме. Те дори не усещат студ под найлона, а аз си нося термочаша с чай, че иначе трудно се издържат 2 часа на дъжда.

Хубаво време пожелавам, че вече ми писна от дъжд. Дано се сбъднат синоптичноте прогнози и слънцето да се усмихне утре.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #240 -: Септември 29, 2015, 15:03:27 pm »
kati_vm, АМ трябва да се консумира до 1 час след приготвянето му. Мога да ти кажа аз какво правих. Купих си една чашка с капаче, която се затваря плътно и термос. Пълнех термоса с преварена вода, АМ на прах в чашката (в нея сложих и 1 мерителна лъжичка от АМ) и си носех 1-2 шишета, в които да му правя млякото. Изкарвахме по цял ден така навън.

P.S. Сега видях, че maury ти е написала същото :)
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #241 -: Септември 29, 2015, 15:29:48 pm »
Мда, и нас не ни плаши дъждът и лошото време.

Ние днес сме 50 на 50. От една страна - през нощта много страдах, че плановете ми за отказване от нощното кърмене явно се провалят. От друга страна, обаче, Киндиру центърът до нас все пак отвори и днес бяхме на първо занимание с Теди. Голяма забава са тези бебешоци :)



   La vita è bella
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #242 -: Септември 29, 2015, 16:35:29 pm »
Руми, къде се намира този център?
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #243 -: Септември 29, 2015, 16:59:48 pm »
Maury, Larry 75,  благодаря ви много! Руми, много се радвам, че Киндиру е отворило при вас. И ние на зима ще го посетим, но ми се иска София да порасне още малко. :-D
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #244 -: Септември 29, 2015, 22:17:42 pm »
meshko106, в хотел Триада е. Заниманията засега са сутрин делнични дни, но при интерес ще има и нови групи. Миналия сезон имаше и събота.

kati_vm, имаше и бебета по-малки и от нашите. Но наистина сякаш много им дойде 45 мин. стимулация.



   La vita è bella
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #245 -: Септември 30, 2015, 11:25:36 am »
Здравейте всички мами и Ра4о  :P

Отдавна не сме се отчитали тук. Сега влизам да докладвам, че и Дани е болен за първи път с всички екстри - температура, гърло и разстройство.
Днес е по-добре вече след като вчера не искаше да сваля температурата. Запасили сме се с лекарства. Проблемът е, че го стресирахме да му пъхаме разни неща в устата и той всичко плюе и е голям зор да му дадем нещо.
Според мен лепна вирус на връщане от морето в събота. В самолета имаше болни деца с подобни симптоми. Отделно, че си дойдохме на време с 20 градуса по-студено и това сигурно също го събори.

Иначе на морето беше страхотно. Само първия ден го беше страх и после много му хареса във водата. Пищеше от удоволствие  :P Много се забавляваше и на детската дискотека вечер. Прилагам доказателства  :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=_njDa6JyyDA
Ходихме и на детски клуб, но там за неговата възраст е само с майки или татковци. Бързо му омръзваше. 15 мин игра и си излизаше от стаята.

Тази седмица сме отделили за подготовка за яслата. В понеделник дадохме проби за изследванията. Утре ще оформим и документите при личната лекарка. Дано само да е пооздравял и да не прескочи ходенето другата седмица.
Искам да го давам вече. Усещам, че има нужда от контакт с други дечица. Мисля, че там ще му дадат повече откъм разнообразие отколкото аз вкъщи. Е, няма разбира се да му дадат толкова любов, но вечер и уикендите ще наваксваме.
Той непрекъснато иска да сме навън. Много се надявам и там да ги извеждат поне по 1-2 пъти на ден.
Днес няма да го извеждам, че мъжът ми е против, тъй като нали е болен (аз не съм съгласна, ама хайде) и не знам как ще издържим цял ден у нас.

Практиката с тръшкането, плача и захласването продължава. Само да не стане каквото иска или да не може да разберем какво иска и се започва. Освен това има страшно чувство за собственичество. Всичко, до което се докосне става негово и пищи, ако друг се докосне до него. Например стълбите в хотела, пързалката и т.н.  :lol:

Събуди се... отивам...
Целувки на всички бебки и бебоци!
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #246 -: Септември 30, 2015, 12:20:16 pm »
Смайлс, разходките ще му се отрязят добре, когато е болен. Но не на детската площадка, а просто да подиша въздух. На моя син така му свалях температурата понякога. Не че не съм ползвала лекарства. Но определено се чувстваше по-добре след една разходка на прохладно. Извеждах го с количката, защото беше омаломощен.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #247 -: Септември 30, 2015, 12:23:12 pm »
Блу, напълно съм съгласна с теб. Таткото обаче е на друго мнение и не мога да се преборя.
Според него съм разболяла детето, защото го извеждах в студа тези дни... дрън, дрън....  :x
Като че ли съм го пазила досега. Все на този режим е бил.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #248 -: Септември 30, 2015, 12:45:21 pm »
И какво предлага? През зимата да си седите шест месеца вкъщи ли? На мен на вирус ми прилича, не на настинка. Няма разстройство от настинка. И на таткото му кажи да се подготви, че с почването на яслата ще боледува често (поне в началото). Нормално е. Все пак трябва да си изгради имунитет. И по-лошото. Вероятно и вие (особено ти) ще боледувате заедно с него (поне част от болестите).
Това мъжете не са като човека.
Моят пък се противеше да му давам аб, въпреки че му беше изписан от лекар. Пищеше, мяташе се, на 2,5 г. беше. Не искал бил да го пие. Викам му, ама това не са витамини. Трябва да го пие и точка. Щяло да се травмира детето за цял живот, да намрази лекарствата. Пълни глупости! Да не говорим, че той досега общо три пъти е пил аб в живота си. Понякога баща му е такава квачка, че яко ми лази по нервите. За други неща пък е твърде спокоен (и това понякога дразни). :-)))))

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #249 -: Септември 30, 2015, 13:01:41 pm »
Смайлии, усещаше се липсата ти! Радвам се,че се появи.  :party: Хубаво сте си изкарали почивката. Жалко само, че Дани се е поразболял, но се надявам бързичко да се оправи.
 Това с излизането днес все едно аз съм го писала ММ пак се заинати, че много духало. Мъже бе..не ми се влизаше в излишни спорове, та склоних и без това малката е крива заради коликите, та днес ще.ни се размине излизането, освен ако по някакво чудо следобед не спре да духа.
 Относно детската дискотека всички малки чоренца са луди по нея. Като студентка летата работех, като аниматор, та що детски дискотеки съм направила. Шефът вместо с пари ни глобяваше с поредни детски дискотеки.Един час скачаш в клоунски костюм, в горещите вечери си беше здрав фитнес. :lol:


Всеки миг е още един шанс...
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #250 -: Септември 30, 2015, 13:07:22 pm »
Само сега не иска да го извеждам, докато е още болен. Утре вече можело....
И аз мисля, че е вирус.... Лошото е, че като му сложа лекарство в устата и го изплюва.
Вчера точно преди да отидем на лекарката изплю целия Панадол, който му бях сложила. И двамата отидохме лепящи при лекарката  :lol: Сега му го слагам в млякото и така минава, но има разни други лекарства, които не мога да смесвам с мляко и те са ми големия зор...
Мислих, че се е събудил, но не... спи вече четири часа....

Синеочка, дано да я оставят коликите вашата беборана!
Ох, да, тези аниматори с костюмите много ги съжалявам. Дани си хареса една катерица (и не само той) и я преследваше дори в съблекалнята....
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #251 -: Септември 30, 2015, 13:08:51 pm »
Понякога баща му е такава квачка, че яко ми лази по нервите. За други неща пък е твърде спокоен (и това понякога дразни). :-)))))

blue_sky, все едно, че говориш за моя мъж. Напълно те разбирам :)

Смайлс, страшен бонбон и танцьор е Дани. Като го гледам какъв е веселушко и социален, мисля, че ще чувства чудесно в яслата. Аз имах безумни страхове, когато синът ми тръгна преди 2 седмици, а сега съм изключително доволна. Има такава промяна и напредък в поведението му за това кратко време, че чак ми изглежда невъзможно. Със сигурност (колкото и да ми е трудно да го призная), там му е много по-весело и разнообразно, отколкото само с мен и баща му.
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #252 -: Септември 30, 2015, 13:14:29 pm »
Lary75, повечето пъти танцува като ме държи за ръка  :lol: Въобще не е самостоятелен на този етап. Иначе наистина много се забавлява.
Пробвахме да го оставим на детски клуб в едно заведение този уикенд (за трети път се пробваме) и още като излезна започва да се дере и не могат да го успокоят. Хем в детския кът има познати деца - братовчед му и други приятелски деца и какичката дето ги гледа го гушка и му обръща лично внимание.
Трябва и аз да стоя с него в клуба и непрекъснато ме следи да не тръгна случайно.
Мисля си, че драмата с яслата ще е голяма, но дано не съм права.
Браво за твоето детенце! Страхотно е, че е доволен и че виждаш разлика преди и след яслата  :P
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #253 -: Септември 30, 2015, 13:20:36 pm »
Температуропонижаващите доста време му ги давах под формата на свещички, защото ги плюеше. Дъшеря ми пък е обратното. Тя може да изпие каквото и да е, само да не са свещички.

При започването на градина (почти) всички плачат. Има изключения, но са малко. А и е нормално. Досега са били само с вас, изведнъж е на друго място с непознати хора. Затова се прави и адаптация заедно с родителите (не в българските държавни градини). Във вашата ясла как е?

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #254 -: Септември 30, 2015, 13:23:11 pm »
Синът ми също от няколко месеца е залепен все за мен и ме търси и плаче. Но стигнах до извода, че стресът от тръгването на ясла е по-голям за родителите, отколкото за малчовците. :)
Според мен, в яслите имат по-професионален подход, в сравнение с детските клубове и успяват да ги успокоят бързо. Както ми каза директорката на нашата ясла: "Нали не мислите, че ги оставяме да плачат? Ако едно от тях реве дълго време, и всички останали ще го направят. И тогава вече става сложно".
Дребчо се разплака първите 3 дни (единия ден го видях, че след 30 секудни се успокои, за другите не наблюдавах тайно, но предполагам, че пак е спрял бързо :)), на четвъртия направи само муцунка и в следващите дни тръгваше с протегнати ръчички към възпитателката. Но ние попаднахме на страхотни жени. Дано така да продължават.
Така че - спокойно. Всичко ще бъде наред :D
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #255 -: Септември 30, 2015, 13:36:02 pm »
Истина е, че много бързо успяват да им отвлекат вниманието и те се заиграват и забравят.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #256 -: Септември 30, 2015, 14:18:28 pm »
Радвам се, че се завърна, Смайли :) Много да нацелуваш Дани и бързичко да му минава, че яслата го чака :) Мони и двата пъти преди да тръгне на ясла/градина боледува. Също и преди да се роди бебето боледува. Имам чувството, че усеща предстоящата голяма промяна и реагира с болест :) Но промените понякога са за добро. Сигурна съм, че ще му хареса на Дани в яслата. Успех!



   La vita è bella
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #257 -: Септември 30, 2015, 14:21:35 pm »
Затова се прави и адаптация заедно с родителите (не в българските държавни градини). Във вашата ясла как е?
Само знам, че ще е на цял ден от самото начало. Директорката на градината ми каза, че има дългогодишен опит в това отношение и смята, че адаптацията е по-лесна, ако е директно на цял ден, а не първо на половин, защото иначе свиквали, че ги вземаш по-рано.
Не знам обаче дали и колко време ще оставам с него там в началото.
По принцип имаме включен транспорт и ще го взимат от вкъщи и ще го връщат вкъщи, но не знам дали веднага или след период на адаптация.
Утре ще звъня и ще ги уточня тези въпроси.

Руми:bighug:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #258 -: Септември 30, 2015, 14:46:09 pm »
Уф, не успявам да ви изчета, камо ли да се включа :?
Но явно Смайли е душата на компанията, че темата рязко е живнала :lol:
Накратко днес първи ден на ясла до обяд и сега спи вече почти трети час, което е невероятно! Сложихме си камера и сега го наблюдавам, че започва да се разсънва, така че дано довечера/утре се включа с повече детайли....
 :bighug:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #259 -: Септември 30, 2015, 14:51:22 pm »
Директорката на градината ми каза, че има дългогодишен опит в това отношение и смята, че адаптацията е по-лесна, ако е директно на цял ден, а не първо на половин, защото иначе свиквали, че ги вземаш по-рано.

Да, на мен същото ми го казаха няколко човека, като двама от тях са директори на ясли.

Ако прецениш, попитай директорката дали има телефон, на който можеш да звъниш първите няколко дни, за да разбереш как е детето. При нас може, дори самата директорка ни го предложи, за да не се притеснявам. Звънях първите 4 дни по веднъж и после реших, че ще им писне на хората от мен и спрях. Прецених, че ако има нещо, те ще ми се обадят. Но тези разговори ми действаха много успокояващо първите дни и ми беше много по-лесно.

Mousyt, ще чакаме новини от теб по-късно, как се чувства детето. :)
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #260 -: Септември 30, 2015, 16:58:35 pm »
Само сега не иска да го извеждам, докато е още болен. Утре вече можело....
И аз мисля, че е вирус.... Лошото е, че като му сложа лекарство в устата и го изплюва.
Вчера точно преди да отидем на лекарката изплю целия Панадол, който му бях сложила. И двамата отидохме лепящи при лекарката  :lol: Сега му го слагам в млякото и така минава, но има разни други лекарства, които не мога да смесвам с мляко и те са ми големия зор...

Моят син пък отива в другата крайност, само да чуе, че някой трябва да пие някакъв сироп и пръв се нарежда. А на розовото сиропче, демек панадола му е голям фен. единствено с АБ зинат имаме проблеми. Но това е обяснимо, защото е страшно зърнест и много неприятен като консистенция. Не знам защо ги правят такива, но него се налага да го давам по сложния начин, със спринцовка директно в устата и т.н.
Да се оправяте бързо и успешно стартиране на яслата.
<br />[link=http:
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #261 -: Септември 30, 2015, 19:02:09 pm »
Явно българските и западните теории за адаптация си противоречат.  :lol:

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #262 -: Септември 30, 2015, 20:07:42 pm »
Mousyt, с нетърпение чакам да споделиш за Мати и яслата. Той е голям смелчага. Дано да се е оправил!

Явно българските и западните теории за адаптация си противоречат.  :lol:
Ами в държавните си се спазва правилото за половин ден.
Но при частните всяка решава сама. Иначе и аз се чудех дали биха имали някакъв интерес да са на цял ден, а не да свикват постепенно, но не се сетих за такъв. Плащам им такса за цял месец дори да отсъства до 7 дни. Ако плаче по цял ден за самите тях не е добре да остава и за другите деца....

Мешко, супер, че Явор не протестира на лекарствата. И моят племенник все иска допълнително Панадол  :lol:
Днес голям зор видях. Със спринцовка до бузата, но пак се дави, реве и захласва, стича му се отстрани извън устата, посинява му устата и не си поема въздух. Голяма е драма  :(
Добре, че няма хрема засега, че ако трябваше и сополи да изсмукваме с прахосмукачка, нямаше да мога да го успокоя...
Единствено не протестира да му пръскам физиологичен разтвор в нослето.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #263 -: Септември 30, 2015, 20:51:42 pm »
При сина ми адаптацията беше три седмици. Първите два-три дена по един час, като и аз бях там. Следващите дни трябваше да излизам от стаята първо за кратко, после за час-два, но не и от сградата. В някакъв момент започнаха да го оставят да обядва с децата. Но после си го прибирах да спи у дома. Следващата стъпка беше следобедният сън, но без следобедна закуска и т.н. Много бааавно ми се видя, но е така. Не знам кое е по-добре. В някакъв момент свикват, че човек ги оставя и после ги взима.

Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #264 -: Септември 30, 2015, 20:58:39 pm »
Блу, чудесно звучи наистина. И моята приятелка в Швейцария за същата система сподели. Нейният син обаче е свикнал бързо и на третия ден го е оставила вече за цял ден. Имало други деца обаче, които точно както и вие дълго време са се адаптирали.

Момичета, днес слагах еднократни памперси заради разстройството и сега видях, че цялото дупе е червено и в обрив. Имали ли сте такъв случай? Вероятно е комбинация от температурата и загряването на дупето от памперса?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #265 -: Септември 30, 2015, 21:49:48 pm »
В нашата ясла имат схема 5 дни до 10:00, 5 дни до 12:00 и днес трябваше да е до 15:30. Е, да ама нашият не искал да спи и съответно цялата група не спала. Викал "Мама, мама" и след него всички останали деца и те. Обадиха ми се в 15:00 часа да пращам да го взимат.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #266 -: Септември 30, 2015, 22:45:33 pm »
А защо едната учителка не е излязла от спалното помещение с него и да го занимава, докато другите спят?

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #267 -: Септември 30, 2015, 23:01:13 pm »
Точно както пише Блу, са правили с мен, но аз просто не спях и те ежедневно ми даваха книжка в леглото или някакво занимание навън, че да не будя другите. Сега им е по-лесно, някой да го вземел, е кой, казвам не мога и да се спасяват.
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #268 -: Септември 30, 2015, 23:08:12 pm »
Blue,откъде да и дойде на ум,че трябва да го изведе :lol: ужасни са някои госпожи..майка ми работеше в ясла и наистина така ги извеждаха в игралното неспящите деца да не пречат на останалите...
И Алек е с херпангина,сутринта имаше 38° ама повече не е имал,съответно днес не бях на лекции и откарах 2ч.следобед при личната докато го прегледат...засега ще пробваме със симптоматични и ако зазлее в петък ще купя антибиотика...дано ни се размине
Смайл страхотен е Дани пу-пу :lol: дано свикнете с яслата бързо
И аз като Mousyt,едвам успявам да ви изчета камо ли да пиша :lol:
Липсвате ми момичета,но изобщо не ми достига времето напоследък.. :)
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #269 -: Септември 30, 2015, 23:21:09 pm »
То е близо до акъла. Ако аз отида да си взема моето след работа и е кисело, защото не е спало поради това, че друго дете е плакало през цялото време, учителките ще ги питам не знаят ли как да си вършат работата.
Днес си говорих с една приятелка. Имаме много късмет с нашата градина. В нея наистина работят отлични педагози. Имат добра материална база, а за това, което им липсва, успяват да си набавят дарения (дори и с помощта на родителите, писах наскоро, че родителите от всяка група два пъти годишно правят сладкиши и ги продават на другите родители на символична цена и парите от продажбите отиват за купуване на големи неща в градината. Не ми пречи да приготвя два сладкиша годишно. Дори никак.). И много важно, че учителите не са просто звероукротители. В Германия има много градини, където децата са в смесени по възраст групи. Нашата не е такава, но наистина има много такива. Като казвам смесени, това значи от 2 до 6 години в една група от 20 деца. И ако сега се зачудите как функционира това чудо, ще ви кажа, че за малките е добре. Те учат много бързо от големите. Да, де, ама файдата на големите от тази работа е нулева. За тях няма внимание и време. И те не научават почти, да не кажа съвсем нищо.
На съседката детето ходи в нещо подобно, но вече е училище. Нещо като килийното за мен. Иначе е по Монтесори. Не се преподава на дъската, то няма и как да е, защото всяко дете трябва да учи нещо различно, подходящо за възрастта си. Има лиценз от министерството, значи функционира. Но аз не го разбирам.
Спирам, че ви оспамих темата, а автобиографията ми няма да се напише сама.  :lol:

*
Къде ще кандидатстваш? :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
meshko106, Зината не искам да го видя на картинка дори. Не знам как може някой да предписва подобен антибиотик на деца. Дребният го повръщаше на секундата.

Смайлс, при последното боледуване на малчо, се получи така. Миех дупето, сменях памперса през много кратко време и слагах пудра и Судокрем, като ги редувах. За 2-3 дни всичко се оправи.
А моят син е с някаква дълбока кашлица, която е само сутрин. През деня госпожите казват, че не е кашлял. Не кашля и през нощта. Педиатърът каза, че гърдите му са чисти. Давам Проспан, но ефект няма. Вече не знам какво да правя :(
Най-добрият подход към адаптацията на децата според мен си остава индивидуалния, да се подхожда спрямо всяко дете, в зависимост от неговото темпо. В това отношение аз съм много доволна от нашата ясла. На моя приятелка детето й, колкото Явор в съседна група, още на третия ден й казаха: Оставяш го да спи тук. Така свикват много по-бързо, а и той не спокоен през останалото време. При нас, както вече писах  никой не бързаше и ни оставиха 2 месеца да ходи само до обяд, докато се поуспокои и спре да плаче. Истината, както винаги е в мярката и баланса.
<br />[link=http:
*
Лари, вирус е това с кашлицата. Аз изкарах такъв със слаба задна хрема. Два дни беше много зле, после само тая сутрешна кашлица остана, влачих си я поне две седмици. Детето го изкара преди мен и в някакъв момент педиатърът чу нещо или се притесни и му изписа АБ.


Блу, започвам да харесвам все повече Германия от твоите разкази.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Добре дошли в новата тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51291.0
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!