0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Смайли, нашата педиатърка слага ваксините със записан предварително час за консултация. Излиза, поглежда и ме кани, независимо колко хора чакат и за какво. Мотивът е детето да не стои сред болните.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Благодаря за мненията, моя много обича и вода и басейни и мисля ,че ще посещава с радост ако го запиша.
По въпроса с гърнето - според мен най-лесно става ако се махне памперса от раз. Поне при нас този метод проработи (при все това ,че съм пробвала всичко друго) И някак самата аз станах по-бдителна , като знаех ,че няма памперс -на всеки час -два се изпишвахме ,а до преди това изобщо не съм си гледала часовника , щото съм спокойна ,че и да се изтърве в памперса , няма да се намокри... но то така и детето се обърка -веднъж пишай тук, друг път там и ей така като осъзнах ,че нищо не постигам -свалих го, няколко пъти го овиках едно  хубаво  :oops:,че не казва като има пиш и готово. (това с овикването не  препоръчвам да го правите , просто си признавам аз как успях )
*
От градината на Мони ги водят на плуване веднъж седмично. Аз съм много фен да ходи. Дори и да не влиза в басейна, ще си е голямо приключение :) В понеделник на родителската среща ще разбера дали ще ни се получи. Не се притеснявам за имунитета - вирусите го мъчат моя малчуган, не дали му е топло или студено.



   La vita è bella
*
Ох, не успявам да се включа ама хич :(
Някой да обясни като на идиот стъпка по стъпка как се случват изследванията за яслата, че ми дадоха едно листче от яслата, ама хич не ми стана ясно...и тях педиатърката ли ги изписва или се плащат?
*
За плуването - на повечето им харесва, но не очаквайте на тази възраст да се научат да плуват. По-скоро е игра във водата. А това нещо да повиши имунитета, направо ми се струва мираж. Първата година в яслата или градината почти всички деца боледуват. Няма измъкване. Ако сте изтеглили късата клечка, ще е и втората година така. При първото ми дете наистина беше една година. С второто още не знам. Тя точно от година ходи на градина. Иначе я водех на плуване за бебета от петмесечна възраст в продължение на една година. Все оше много обича водата и се пуска да плува с рингчета на ръцете (тяка ли се казва това чудо???). Мъжът ми искаше да я записвам на курс, но няма как да стане, защото точно по това време трябва да прибера брат й от у-ще. Той ходи също на курс, но вече където наистина се учат да плуват. Три седмици всеки ден не му бяха достатъчни. Не го е страх. Гмурка се, скача, но за да му дадат диплома, трябва да може да изплува 25 м. Иначе в трети клас всички деца в Германия имат плуване в у-ще, но повечето вече са се научили.

Марси, малки са още децата. София днес за пръв път цял ден беше без памперс. Напикала се е веднъж в градината. Забравих да кажа на възпитателката за следобедния сън да й сложи. Може би тогава е било. Беше си тръгнала, та не можах да я питам. Иначе вечерта голямата работа я свърши в гащите и се разрева (не съм й се карала, де). Да видим дали ще повтори!
При брат й просто баща му реши, че е голям. Всяка сутрин носех по три комплекта дрехи в яслата и всяка вечер ми ги връщаха мръсни. Това в продължение на 2-3 седмици. Явно, че не е бил готов. А аз добре, че имах сушилня. Беше на същата възраст като нея сега горе-долу.


*
Mousyt, споделям моя опит: изследванията ако не забравям нещо са кръв, урина, фекална проба за чревни паразити. За тях личната лекарка дава направление и нищо не плащаш, стига самата лаборатория да няма някаква символична такса за взимането на кръв например. Кръвта е от пръстчето, другото го носиш в контейнерчета. Трябва да се съобразиш с давността на изследванията. Фекалната проба е до макс 15 дни преди постъпване, кръвта не помня. С резултатите отиваш при ЛЛ, пише ти контактна бележка (макс 3 дни преди започване) и попълва личната здравно-профилактична карта. Ако ви искат Васерман на един от родителите, това се заплаща. Окомплектоваш всички резултати, бележки и прочие хартии и се явявате първия ден с тях в яслата. Успех!
*
Mousyt, на нас нищо не ни пое касата, нито пък България здраве. Минахме с някакъв пакет "Детска градина 1" за 25 лева. Гледам, че Цибалаб имат някакви оферти в колективните сайтове, но то излиза почти същото с доплащането за пробовземане.
От аптеката купуваш 2 контейнера за изпражнения (те са с миниатюрна лъжичка), един контейнер за урина и 1 предметно стъкло (на мен ЛЛ ми даде стъкло, та внимавах да не го счупя). Трите контейнера струваха 0,80 лв. Може да вземеш проба от изпражненията в неделя следобяд, ако тогава върши работата, и да отидеш в понеделник, ама слагаш контейнерите в хладилника. (Ох, само като си го помислих и ми се доповръща). Взимат се проби от различни части на акото, колкото грахово зърно (в Цибалаб пише лешник). Пуснах пробите в контейнерите с все лъжичките, да си ги вадят от лабораторията. За урината не бях разбрала и го мъчих понеделнишки 40 минути за първа сутрешна с контейнера, но накрая успяхме. Контейнерът за урина е с капачка с резба. За стъклото - отлепваш парче скоч лепенка, трябва да е прозрачна, преди да е направен сутрешния тоалет, долепваш лепенката до ануса, притискаш с пръст, отлепваш от дупето и залепваш на стъклото. Тази проба със стъклото е за острици, ЛЛ обясни, че може и по-рано да се вземе от деня за кръвните изследвания. После в лабораторията му взеха кръв от пръста първо на детето, а после на мен за васерман. Аз си мислех, че трябва да е обратно,  :oops:
Ето инструкциите на Цибалаб:
http://www.cibalab.com/documents/KindergardenGuide.pdf

П.П. Абе приключение си е, хубаво е да има някой да ти помага, да подава това, да прибира онова... че моят мъник опищя света.
П.П.П. Резултатите - след 3 работни дни. Нашите бяха готови на 2-я ден вечерта, ама аз исках парола за онлайн проверка.
« Последна редакция: Септември 10, 2015, 08:05:21 am от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Mousyt всичко е така както момичетата подробно са ти описали,
само една вметка от мен, занеси всичко предния ден в яслата/градината
за да ги види сестрата предварително.
Така поне откъм формалности ще ти е спокойно сутринта, а и винаги прави добро впечатление.

Успех и лека адаптация!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Мерси и аз за обясненията за яслата  :P И на мен ще са ми много полезни.
Ние вчера освен ваксина, взехме направление за кръв, урина и фекалии. Док каза, че само едните фекалии се покриват от касата, а другите си ги плащаш.
А за това стъкълце пък изобщо не ни каза  :?
Минахме през книжарница и купихме и личната здравно-профилактична карта.
Ще действаме в седмицата от 28 септември с изследванията. А живот и здраве на ясла ще го дадем от 5 октомври.
Трябва да питам един куп неща в яслата - като напр. дават ли им да си носят биберон, че Дани само така заспива.

Ако ви кажа вчера как "изгубихме" ключовиете за вкъщи (паднали бяха в колата, като сме ходили на ваксина, а мъжът ми се върна на работа и беше в срещи) и после стояхме до след 18 часа навън с детето  :lol:
*
Здравейте,
някой да има впечатления от тези центрове: http://www.kindyroo.bg/?
*
Киндиру много ги харесвам. Мони беше в групата на двегодишните. Много е забавно и активно и за майките и за децата. На майките на бебетата им е по-трудно, защото трябва да танцуват, носейки бебето, но за проходили деца е супер. Аз бях бременна и не се справях със заниманието - имаше много вдигане и подхвърляне на детето. Мони ходи с баща си и с бавачката, след като таткото тръгна на работа. Сега щях и с бебето да ходя, но са преместили центъра, който беше близо до нас...



   La vita è bella
*
Киндиру много ги харесвам. Мони беше в групата на двегодишните. Много е забавно и активно и за майките и за децата. На майките на бебетата им е по-трудно, защото трябва да танцуват, носейки бебето, но за проходили деца е супер. Аз бях бременна и не се справях със заниманието - имаше много вдигане и подхвърляне на детето. Мони ходи с баща си и с бавачката, след като таткото тръгна на работа. Сега щях и с бебето да ходя, но са преместили центъра, който беше близо до нас...
Руми, а  има ли някакъв контрол, дали децата са болни? Аз мисля да се запишем след Нова Година, малко да поотраснем, но ме е страх, че тогава ще дойде грипният сезон и не знам кой ще е здрав, кой ще е болен на тези занимания....
*
Ох, това с тези изследвания за постъпване в ясла и градина в България ми звучи много сложно. А да не говорим за дезинфекцирането на посудата и помещенията. При нас само в държавните градини поглеждат дали са направени задължителните имунизации и толкоз, а всичко се мие в съдомиялни.
А за закаляването от плуването си е малко пресилено. Както е казала и blue_sky, си е до дете колко ще боледува. Наистина спорта развива децата и при него изразходват излишната си енергия, която имат в изобилие.
47Smiles, и ние един ден така се бяхме оставили с Марти без ключ, като съм го забравила отвътре. Стояхме в търговския център до нас. Като отидохме пред нашата къща, звъннах на съседи да отворят входната врата, че поне да не сме на улицата. И реших да опитам да не би случайно да сме оставили пък отключена входната ни врата(нашето жилище е с 2 входа е единия е с обикновенна брава), така и се оказа. Че като се прибра тати така ни насмете, че той е бързал след работа и е карал с превишена скорост и са му лепнали и глоба даже  :oops:.


И ние се опитваме да махнем памперса. Когато е вкъщи, го оставям без памперс. Има дни, в които цял ден не се напишква изобщо, извеждам го и в градинката пред нас за по 1-2 часа без памперс, когато спи следобед също се събужда сух, но има и други, в които се напишква 3 пъти за 1 час. Просто не си казва преди да е тръгнал да пишка. Казва и сяда сам на гърнето, когато вече е започнал да пишка. За мен това да го дебна през час-два не е идея. Истинският смисъл на махане на памперс е самото дете да има самоконтрол и да си казва, а не да го дебнеш и дресираш. Поне аз така ги разбирам нещата. Аз вкъщи мога да го преобуя и т.н., но в яслата няма как да ги карам да го правят само и само да твърдя, че сме го махнали. Нямам драми с памперса, ще го махнем рано или късно. С дъщеря ми беше голям кошмар, само защото бях достатъчно глупава, за да настоявам за нещо, за което детето въобще не беше готово. И се изтормозихме всички повече от година. Сега такава грешка няма да допусна. Със спокойствие и разум лека полека толкова време, колкото е необходимо.
<br />[link=http:
*
Събрах всички бележки за изследвания за детската ясла. Утре ще ходя да ги съгласувам със старшата сестра, да видя каква простотия може да измислят.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Благодаря на всички за споделянията за памперсите  :)

*
Руми, а  има ли някакъв контрол, дали децата са болни? Аз мисля да се запишем след Нова Година, малко да поотраснем, но ме е страх, че тогава ще дойде грипният сезон и не знам кой ще е здрав, кой ще е болен на тези занимания....

Не мисля, че има някакъв контрол. Групите са малки: 4-5 деца и техните майки. Някакси сами се контролират, познават се и гледат да не заразят другите. Ако си болен пропускаш, в края на срока има дни за "отработване" на изпуснатите занимания. На мен не ми се е случвало да има болно дете или възрастен в групата. Обаче ми се случи да има дете, което не изпълнява и пречи на останалите. Тогава водещият помоли детето и баба му да напуснат.



   La vita è bella
*
Благодаря, Руми!
*
Записваме се най-официално и ние с Александра в тази хубава темичка.
Вече сме си у дома от понеделник. Засега сме кротички, но да видим кога ще си покажем рогцата и инатите ( с асцидент телец сме). Кърмим се, не много успешно, защото кърмата ми е в нищожни количества и се налага дохранване. Успокоявам се, че при много мами е било така в началото и после не се е налагало АМ.


Всеки миг е още един шанс...
*
Синеочка, има тема за кърменето http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49807.0 може да питаш за съвет ако искаш.

Добре дошли в темата.

Аз наминавам, чета ви, но някак нямам сили и желание да пиша.Някаква апатия ме е обхванала.