0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Имало някакви нови схеми 3а ваксните - един месец са две наведнъж, един месец - бе3. Вярно ли е? Не че няма да ра3бера след 2 месеца. С баткото голямо следене го следях 3а реакции. Слава Богу, всичко беше наред.
Елис, М-и, нека се чудят хората - вие сте благословени с те3и деца, толкова желани :) Миналата седмица и3ли3ахме със снахата - с двама батковци на по около 2 и половина, бебе на 3 месеца и а3 с корема :) Много им бяхме интересни на 'ората. А а3 си представям цирка и с още едно бебе. Това е нашето богатство  :heartbeat: Да са ни живи и 3драви само.


*
Аз изобщо не мога да се ориентирам с тези ваксини.  :? Вторият месец ни сложиха първа доза от шествалентната, третия месец сложиха тази за  пневмококи, четвъртия месец петвалентна, защото трябвало да се почива от дозата за хепатит Б, която иначе е включена в шествалентната. А в имунизационния календар за 2015, схемата е друга, но аз пък съм доволна, че не бият по две ваксини наведнъж на бебка, защото ми се струва много. По принцип нашата педиатърка каза, че ще ги разпредели до 8- ми месец дозите.
*
Те скоро и 10-валентни ще ги направят само и само да ни угодят да не слагат по 2 ваксини :) Питала съм не е ли по-добре да го водя през седмица и да слагаме отделно ваксините. Докторът каза "Не". колкото и да съм се притеснявала му се доверих. Скоро прочетох, че някой ваксини са съвместими един вид и не е проблем да се сложат заедно, дори по-голям проблем можело да е да се слагат през седмица както аз си мислех преди, че е ок. Та живо и здраво ми е детето, реакции не е правил, надявам се и за напред да е така.
Аз съм силно За ваксините, слагала съм и допълнителни, платени. Никой не може да ме убеди, че преболедуването е по-добрият вариант от ваксината.
Бебе, да са ни живи и здрави! Аз не се вълнувам от хората :)
*
Привет, привет!
Аз смело и безотговорно заявявам че изобщо не съм наясно с имунизационния календар! Ние и без това изоставахме ужасно с всичките и постоянно догонвахме, абсурд беше да следя. Педиатърката ми е много отговорна за тези неща, всеки път го е преглеждала преди това и в началото искаше и потвърждение от неонатолога, че е готов, затова знам че като прецени да слага, значи всичко е наред :) Слагали сме по две ваксини наведнъж и досега реакции не е имал, но то това си е индивидуално за всяко дете.
Блу, официални изисквания за приема в яслите няма, приемат от 10м както са казали и момичетата, но за съжаление поради липсата на места и кандидатстванията (за които се пише в една друга тема ;) ) е станало малко, че лелките и директорките колят и бесят. Например на едни познати детето е на 1г и е прието първа (най-малката) яслена група, където според мен не би следвало да имат никакви очаквания от децата. Е да де, ама миналата седмица са го върнали от яслата, защото детето трябвало да ходи и да се храни само 8O Айде то почти е проходило, ама на 1г да яде само с прибори.... Аз лично съм на тръни какво ще кажат в нашата ясла, другата седмица ще ходя да се поинтересувам. И последно и няма да разтягаме темата, понеже някой беше написал че били 2 лелки на 23 деца или нещо такова - в яслата на племенницата ми във Франция са една "учителка" и една лелка и гледат 30 деца започващи от 6м нагоре, всичките с памперси, не се хранят сами и т.н....но явно имат някаква друга схема ;)
*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?

*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?
Варна
*
Здравейте, аз питах в ОДЗ-то в нашия квартал и там ми казаха, че имат изискване детето да ходи стабилно, за да го приемат на ясла.
Това за кой град?

Ники, така е и при мен, в Дианабад.
Съгласно Наредбата децата ги приемат в яслата при навършени 10 месеца, но реално се случва в самостоятелните ясли. В ОДЗ-та нямат условия за толко малки деца и в нашето също имат вътрешни правила и приемат децата да са проходили стабилно и да са на обща храна. Нямат претенции да са научени да сядат на гърне, да се хранят сами, но ходенето е основно изискване. Някъде не приемат децата и преди да е направена ваксината на 13 месеца, но Директорката в нашата градина ми обясни, че за това нещо повече може да се направи компромис и не е толко важно, ако има обективни причини за отлагане на ваксината.

На Никола са му поставени всички ваксини до момента - по 2 наведнъж на 2-ри, 4-ти и 6-ти месец. Не е имал реакции след тях.


*
Тук имат едни големи колички, където се събират 6-8 деца и като ги изкарват навън, ако още не могат да ходят, ги натоварват в тях. Иначе те си пълзят из стаята. Най-малките при нас са 8 деца с две учителки, като почна дъщеря ми, на 1,9 г. бяха 12 деца. Сега са 13, но имат едно, което е с умствена изостаналост и заради това са толкова малко. Иначе трябва да са 16. Друг е въпросът, че според мен това дете си има нужда от един човек само с него да се занимава, но градината няма право на още една учителка.
Иначе не очакват нито да ходят, нито да ядат сами, нито да са без памперс (това последното пък как да стане, моята едва вчера за пръв път се изпишка в гърнето, днес има 2-3 попадения и е много горда от себе си. Май схвана какъв е принципът.). Иначе на година можеше да яде сама с лъжица, но е изключение. Не можеше да ходи. Чак на 17 м. някъде проходи.
На мен ми се виждат абсурдни изискванията към такива малки деца. Дали не им се занимава на учителките, дали нямат физическа възможност ... Истината вероятно е някъде по средата.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Ние сме в 88 ОДЗ в Дружба- София и в нашата ясла приемат наистина от 10м.Баткото като тръгна,имаха едно дете на 1г. точно и беше тръгнало на 10м.Сега с Никола имаше близначета под годинката.Едно друго пък на 1,1 г и не искало да яде друго,та лелята го нотсеше и хранеше с шише с АМ.
 Авно зависи ,колко им се занимава
.Те при нас са само една яслена група - от 10м та до 3г ,което е кофти,но пък сестрите и лелите са много добри.
<br />
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Е кой закон им разрешава такива вътрешни правила?  Разбирам, че не е лесна работата с деца, ама то лесна има ли?
Блу, значи и вие сте от трудно свалящите памперса   :( в момента направо ме бойкотира и реве от гърнето, а след два месеца ще купуваме явно два размера памперс. Вчера си каза -" аз пишам на дивана "и докато кажа "стой ", се изправи и си се изпишка обилно. Т.е.  усеща се, но не иска гърнето..
Мгистра, явно е такъв наистина новият календар. Не хващам логиката, ама ще видим нашият педиатър как ще процедира. Че и ще е зименпериод с вирусите  и  епидемиите - дано навреме успявяме с всичи ваксини.
« Последна редакция: Септември 06, 2015, 10:19:41 am от bebe_13+15 »


*
Доста са неприятни тези вътрешни правил и изисквания.Моника е записана на ясла от октомври, но може и по-късно да я пусна.Искаха ми да знае какво е гърне само, нищо повече.Тя на него седи веднъж на няколко месеца и го ползва като стол не да върши нещо, но аз и не очаквам.Яде сама от време на време, но повече има около нея отколкото в устата и.

*
Бебе, той е голям купи му седалка за тоалетната и го пробвай там. Моят син не искаше да чуе за гърне, но и памперси не искаше, та бързо му обясних, че трета възможност няма.
Имат право на вътрешни правила яслите и градините, колкото и неприятно да изглежда когато те са глупави. Имам приятели, чиито деца на 3г и 6м не се хранят сами. Моят син също от скоро изявява желание, иначе ми казва "Храни ме" и пак като понапълни корема спира да се храни сам понякога.
*
В нашето ОДЗ има две я следи групи и също са до 3 годишни всички заедно. Но децата са много и аз винаги съм се чудела как успяват да се справят. Редовно посещаващите са около 24 деца. На смяна са една сестра и една леличка. Иначе нямам проблеми с тях, много са точни, запознаха се с Никола, на пръв поглед се харесаха, но това ще стане ясно дали е така на по-късен етап.
Мишо като тръгна на ясла изобщо не беше сядал на гърне, но много бързо свикна с него.

Бебе, не ги мисли ваксините от сега. На Никола също ги слагахме в най-вирусния период, баткото не спря да си ходи на градина и нямахме нито едно забавяне с поставянето им. Имах познати майки, които спряха по-големите си деца от градина, за да нямало вируси и все още не успяват да направят всички имунизации. Реагираме спрямо момента, защото не можем да планираме всичко. Едно ни се иска, друго се случва.  :D


*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Моите и двамата не са ходили на гърне .Не искаха и това си е.Направо на тоалетната се научиха -със стъпалце и детска седалка.
<br />
*
Нашата тоалетна е толкова специална, не е нормална с овална форма, ами правоъгълна и какви ли детски седалки не пробвах за нея, но не стават. Много бързо схвана от вчера за какво става въпрос. Вече се изпишква "по поръчка" или сама си казва, че й се ходи. Е, днес бяхме на ресторант и искала да е само по гащи. Докато стигнахме до тоалетната, цялата беше мокра, но добре, че имахме резервни дрехи. Нормални неща са това. Изобщо не мога и не искам да се тормозя. Явно, че сега й е дошъл моментът.

Лека нощ, момичета, че утре ще се става в шест за у-ще.

*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Добро утро от мен! Черпя всички с кафе.  :coffee:
Като ви чета за гърнетата и разбирам каква нереална оптимистка съм. Мислех този месец да се учим на гърне, но явно ще оставим за другата пролет. Няма смисъл да се мъчим излишно. Моят разбойник и без това повечето пъти си върши големите работи докато е в столчето и яде.
Относно яслите - също на пролет решихме да св записваме. Чудех се дали обаче преди това не може да ходи за по 2 часа, колкото да свикне с децата там. Не съм разпитвала още, но ми се искаше да им посещаваме двора, колкото да свикне с него. Той ми е доста предпазлив на непознати места. Не иска да се пуска да ходи ако не познава обстановката.
За яденето сам - и той има повече около себе си, отколкото е изял. Но важното е, че има огромно желание.
Онзи ден за първи път каза - мени (мен). Доста шашната останах, мислех, че тази думичка се осъзнава на по-късен етап. Вие какви наблюдения имате?
Имам един въпрос - имали ли сте проблем с бързо пиене на кисело мляко (айран)? На мен ми се изправя косата само като види кофичка с мляко. Много е лаком. Не зная как да се справя с това. Онзи ден така бързо изгълта едно студено, че после 2 часа ми повръща.
И още един въпрос - още си суче устата. Как и кога се преоборихте с този досаден навик? Повече от 3 месеца не се кърмим, а няколко месеца преди да спрем - се кърмеше само вечер. Притеснението ми е относно зъбките - да не се изкривят.
Пожелавам ви усмихнат и спокоен ден! :sunshine:
Извинете за евентуални правописни грешки, пиша от телефона.
« Последна редакция: Септември 07, 2015, 08:43:52 am от Starshine »




Quiet people have the loudest minds.
*
Старшайн, хората доказаха, че зъбите не се  изкривяват от биберони, ти от една уста :) Не се притеснявай, а и това са млечни зъби, после има брекети, фасети, подреждат се перфектно :)
За бързото ядене не знам какво да кажа, май и да говориш не е ефективно. Моят вече е голям и продължава да си тъпче устата да невъзможност понякога, колкото и да говоря и обяснявам, ефект няма. Дори някога се правя, че не забелязвам, ако е с цел привличане на внимание да спре.
За гърнето винаги можеш да опиташ и ако не се получава, да го прибереш :) Всичко е индивидуално, може и да му хареса :)
Блу, честито ти училище!
Привет и от нас :)
Доста е есенно вече тук. Днес бяхме в 8 часа на площадката с дрехите с дълги ръкави и крачоли.
Аз цяло лято пазарувах по малко есенни и зимни дрехи от промоции, та сега ще започвам да ги вадя :)
За ясли и гърнета си говорите. И ние сме на тази вълна.
След бойкота на гърнето, който продължи около 2 месеца, сега пак сяда, но само сутрин. Пак е облекчение, защото тогава върши голямата работа и пишка много. Нощем вече почти не пишка и пелената все е суха сутрин. Не си казва обаче. Като бяхме при майка ми, тя го държа една седмица без пелени, за да не му запарват дупето уж, но нищо не постигнахме откъм казване.
Тази седмица ще ходим да го записваме на частната ясла. Ще го пускаме от октомври, когато ще е почти на 1 г и 6 м. Много се надявам да му се отрази добре, да не плаче много и да не боледува много.
Хубава прохладна седмица на всички!
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
При нас не е прохладно, ами направо студено. Един гаден вятър - 3амръ3нах докато простра на двора. Искам си лятото, ама... догодина  :P
Старшайн, моето момче пие понякога така "натурален" сок, ама ако е много жаден и то 3ащото рядко му се дава. Иначе рядко се тъпче, а обикновено ка3ва, че му е голяма хапката :) Друг е въпросът колко дъвче. И той от около месец пък си лапа пока3алеца - май от3ад ще и3биват кътници, но ме притеснява да не стане навик.
Някой пол3вал ли е подобни гащи 3а отка3ване от памперс:
http://www.aliexpress.com/item/Reusable-Washable-Baby-diaper-100-Cotton-Breathable-Leak-Proof-Diaper-Cover-Waterproof-Training-Pants-2pcs-lot/1077039989.html
няколко пъти си ка3а "имам пиш", но си трябва бър3а реакция и на градината едва ли ще му обърнат веднага внимание  :? А сега няма как да го оставим 3а седмица, примерно, у дома. 


*
Мони от днес е на градина - нулева група за двегодишни. Този път нямам големи надежди и очаквания. След неуспешния опит да тръгне на ясла миналата година...

Успешна седмица, момичета



   La vita è bella