0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #140 -: Септември 15, 2015, 16:01:49 pm »
Охооо, как се раздвижила темичката между 2 и 4, докато мъниците спят :) Днес обаче и аз гледах да поспя, че нощем будувам редовно покрай Теди. Направо не мога да повярвам колко му се развали сънят. И при това знаете, че много внимавам за вредни навици за заспиването, след проблемите с баткото... Но уви - и с малкия ще има драми докато си нагласи съня.

Темата за яслата и на мен ми е на дневен ред.

Раничка имаме подарък от вуйчото - Найк. Върши работа. Не мисля, че трябва нещо особено - и в двете градини раничката стоеше предимно в градината. Само в петък ти я връчват с използваната пижамка, през останалото време само подменяш ако има нещо използвано от резервните дрешки.

Пантофки взехме от Diechman. Някаква марка Elephant. Доволна съм от сандалките на същата марка и затова. Засега са ОК и пантофките. За мен беше важно да са по-отворени и да не са пухкави, че да спарват крачето.

За адаптацията - Мони не е проблемно дете. Дори подвежда с кроткото си и послушно поведение. Миналата година (на година и половина) лелките на третия ден решиха, че се е адаптирал и може да остане за цял ден. Защото слушал и изпълнявал всичко. Оказа се, че сме избързали. Много се уморяваше и съответно изнервяше. Започна да му се разваля нощния сън. И за капак много боледуваше и не можа реално да свикне. Тази година няма да бързам с целодневен престой - ако трябва и до нова година ще си кара по половин ден :) Сега ходи до обяд вече втора седмица. Има дни, които иска да остане и се тръшка по стълбите на градината. Има дни, в които е тотално неадекватен, като го взимам. Определено е адски изморен и то само от 4 часа престой. Следобед все е недоспал и нервен (точно както описва Mousyt). Поне се разбрахме с лелките да не се хвалят как бил слушал и мълчал, че това за мен е много лош признак. Напоследък гледам, че е доста шумен, имаме напредък в правилната посока :)

Иначе познаването на какво иска детето си я цяло изпитание. Като игра на асоциации. При Мони много помага, че изобщо се опитвам да разбера - задавам му въпроси "играчка ли е?", "нещо за ядене ли е?", "синьо ли е?" и т.н. И редовно ме води да ми показва нещо, че да се сетя. Онзи ден иска филийка с мед и масло вместо предложената от мен закуска. Дотук добре, ама от "ап, мец" ("хляб и мед") хич не вдявам. Та ме води момчето до хладилника да ми покаже маслото... Сега поне ни се получава диалога, но преди година (на вашата възраст) беше само безпомощно крещене :( Ще мине и този етап. Дръжте се, момичета



   La vita è bella
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #141 -: Септември 15, 2015, 16:02:52 pm »
в нашата ясла по-малките деца имат и предиобеден сън, написан им е в графика даже,май беше от 10 и 30, но не съм сигурна.
по-големите , след 1.8г само следобед.
макар че моето дете няколко пъти е спало и предиобедите, споделиха ми сестрите там че е заспал на гърнето и са го преместили да си доспи.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #142 -: Септември 15, 2015, 17:53:27 pm »
Здравейте и от нас! Честит Първи учебен ден и на всички дечица в детската градина!

Ние сме добре, Габи за сега се справя прекрасно в детската градина. Днес дори я оставиха да стои 1ч. без мен, а иначе изкара 2,5 ч. общо. Тук системата на адаптация е доста тромава и се надявам че от началото на октомври ще я оставят и да обядва. За сега на закуска се справя много добре. Вчера бяхме на косултация и ни сложиха последната доза на 6-валентната ваксина, след 1 мес. и пневмококовата. Момата е почти 9 кг вече и 76 см.

При нас при малките деца се използват този вид пантофки за градината и в къщи. Много са удобни и мекички: http://www.amazon.de/Freefisher-Lauflernschuhe-Krabbelschuhe-Babyschuhe-Designs/dp/B00MA7LGRM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1442328226&sr=8-2&keywords=kleinkinder+lederhausschuhe

И Марти като беше малък ме удряше, но с времето отшумя. И тръшкането и крясъците са до време, само трябва да се заредите с търпение. В началото, като не могат да говорят, а искат определени предмети наистина се изнервят. Габи като не може да се справи с нещо и крещи колкото сила има, а каква актриса е само, научила се е че като е малка и се караме на Марти да не и взема нещата и като не стане вече на нейното, почва да се преструва че реве. Може би е по-добре да оставате малчовците сами да се справят и като стане вече непоносимо да се намесите. Иначе може и да се научат че при най-малкото мрънкане мама е готова да свърши всичко само и само да няма аларма. Много е трудно, каляване на нерви е понякога  :lol:.

Приятен ден на всички!


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #143 -: Септември 15, 2015, 18:42:23 pm »
Ние сме с пантофки на Колев - много хубаво му обхващат крачето. Раничка не сме купували - то наистина понеделник носим една чанта дрехи, петък си я прибираме, а пре3 седмицата само подменяме, ако има нещо и3цапано. Момчето го пуснахме от първия ден цял ден - предупредиха ни, че ако свикне да е до обяд, после ще реве, няма да иска да спи в градината. На приятелка в друга градина пък и го връщаха детето на обяд и3вестно време, после го в3емаше веднага след сън - да свиквало постепенно.
Рачко, и а3 мисля, че повече трябва да ги оставяме сами да се оправят децата (това сега си го мисля, ще видим как ще е като се появи и госпожицата). Дра3ни ме това постоянно - "отстъпи, че той е по-малък, той не ра3бира, да не плаче". И имам примери край мен, как по-малките деца се налагат и смятат, че винаги трябва да им се отстъпи. Ще видим и ние как ще се справим.
Едно време, преди Божидар, се чудех на комшийката като каже "Цял ден не можах да сготвя, чакам мъжа ми да си дойде, че да мога да свърша нещо." :) Или някоя майка като се кара 3а нещо бе3умно дребно на детето си. Сега виждам какво им е. И как може да те подлуди дребосъкът с инати 3а дреболии. Както е спокоен и 3а нещо дребно като се 3атръшка - все едно друго дете е дошло. Дали щото е 3одия бли3наци и се сменят двата бли3нака :) Рядко не го ра3бираме, какво иска да каже, но не винаги може да му се и3пълни желанието, а и не мисля, че ще му правя добра услуга с пълно угаждане.


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #144 -: Септември 15, 2015, 20:46:14 pm »
Привет и от мен! Иво като за втори ден успял да нагуши няколко деца и да оскубе една шнолка. Вчера беше много разстроен. Като го заведох му беше интересно и не разбра кога си тръгнах, но след около 10 минути се усетил и се развилнял. Не реве, но протестира. Тича, бута, вика "Не!". Искаше да го нося. Бяха ми казали да се обадя в 10:00 и като се обадих - "Елате да си го вземете, че е разстроен". Днес вече беше по-добре. Ама и аз му разправях по път днес, че вече е старо куче.  :D Ама това до 10:00 хич не ме устройва. Иначе от днес е с прекрасна цицина от асфалта, чак се уплаших. Мазах с Арника и поспадна малко отока. Жизнен си е, тича, не е дезориентиран, май само с отока и уплахата се размина. Иначе и той пищи и се дърпа като не му изпълнявам желанията от типа "окупирвам чужда играчка и не я давам, искам да тичам където има коли без да ме държат за ръка", последно го лиших няколко дни от возене на клатушки, защото слиза в движение от тях.
Пантофи, както и повечето обувки, купувам от един квартален магазин за детски стоки. Продавачката е внимателна и винаги ме консултира ненатрапчиво и полезно. Мерих му около 5 чифта пантофи и избрах едни да са му добре и лесно да се обуват. Раницата е най-обикновена детска раница. Занесох я в понеделник с резервни дрехи за преобличане, надписани пампита, пликове за мръсни дрехи, мокри кърпи, чаша за вода и стои в шкафче в яслата. Ако има мръсни дрехи, ще ми ги сложат в плик, а аз на другия ден ще занеса нов комплект. Ако нещо свърши, ще занеса на другия ден.
Проблем ми е, че не съм успяла да намеря жена да го прибира от яслата като тръгна на работа, пък то и време не остана.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #145 -: Септември 15, 2015, 21:40:18 pm »
РТФ, в продавалника имало някакъв раздел с обяви за бавачки, почасово гледане и т.н. 
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #146 -: Септември 16, 2015, 08:52:10 am »
Най се ядосвам, когато искам да му угодя, за да не се стигне до там, но не успявам да разбера какво иска и той междувременно вече е започнал с давенето.
Това все едно аз съм го писала 8O

Много познато  .Определено нещата стават по -лесни , когато започнат да говорят  и вие да разбирате какво искат - тогава може и  да обяснявате  и разяснявате  и да им говорите.
Имаше период , в които Калоян говореше нещо неразбираемо  - и  аз например му обяснявам , че не може на улицата ,а детето се тръшкало , че  иска   някакво камъче . Това най-образно де . Като диалога на глухите баби от вицовете.
НО -тръшкането  все така си остана  , няма отказване    :lol:

Когато тръгнахме на ясла ,   аз го оставих  директно за цял  ден  .Първите дни  беше във възторг и много  доволен .След 4-5дни  започна  да плаче  , няколко  дни го вземах на обяд  и после си го оставих и да спи там.  Имаше  случаи ,когато в 10 часа  си легнал на килима в  стаята и си заспал- деца играят , викат , той си спи - дори не могли да преместят и дремнал малко  на пода:) 
Отначало лелите искаха да съм го вземала  , да не оставял да спи , че ще   пречел на останалите  ,но аз реших  , че няма да свиква  да е до обяд и много бързо се адаптира.

За да ви успокоя -дори да плачат сутрин като ги оставяте , децата после се заиграват и забравят за вас , чак след обяд   ,когато започнат да идват майките    се разстройват  и ви очакват .
« Последна редакция: Септември 16, 2015, 09:03:14 am от nimika »


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #147 -: Септември 16, 2015, 10:47:59 am »
При нас също има адаптация, когато започват детската градина или ясла. Зависи от това колко време имат родителите, а понякога са си направо 3-4 седмици. Просто си е до дете. Синът ми ревеше в началото, дори не само в началото. Сестра му май два дена само беше плакала и толкова. Моето женско поне се гледа по-лесно. Това мъжкото се извъди едно чувствително, не е на мен. Сутринта се киселяви 15 минути, че не знаел какво му се яде. И накрая се и разрева, защото не му оставало много време да се назакусва. Сигурно и моят подход е грешен. Казах му да почва, защото не е хубаво да ходи гладен на училище. И почнаха рев сълзи, ред сополи.

И при нас малките ходят с раница на градина, защото там им е следобедната закуска.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #148 -: Септември 16, 2015, 12:32:48 pm »
Абе аз все си мисля, че госпожите се адаптират към новите деца, че са няколко тая седмица. Пък малкият е по-буен, тича, отваря и затваря вратите, дърпа шнолките на мацките.
М-и видях ги обявите в продавалника. Само една ме устройва, ама и аз съм недоверчива. Проагитирах една баба от градинката, приятелка на Иво, дано да доведа преговорите до успешен край,  :crossfingers:
« Последна редакция: Септември 16, 2015, 12:35:13 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #149 -: Септември 16, 2015, 13:45:24 pm »
Блу, май повечето момчета са чувствителни :) и моето реве от нищо ама като го гушна и е ок.

РТФ дано се навие бабата! И аз не съм доверчива, а и е добре за детето да познава човека.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #150 -: Септември 16, 2015, 15:19:02 pm »
За Мария утре предстои поставяне на Синфлорикс последен прием.  Поне аз така мисля, че е последен.  Третия прием беше преди 6 месеца.  Като напълно неразбираща,  това реимунизация ли се води?  Има ли странични ефекти? 
А да и друга ваксина има все още не сложена,  тази с рубеола,  морбили и паротит незнам точно как се води. Личната лекарка изчаква,  защото е родена преждевременно.  То май всички ваксини слагаме по късно.
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #151 -: Септември 16, 2015, 19:35:42 pm »
Свате, и ние изоставаме с ваксините.
Последният Синфлорикс му го сложиха миналата седмица. Не знам дали се води реимунизация.
След него вдигна температура и му се появиха сополки. Според мен му отслабна имунитета и лепна нещо. В момента още има сополи, но не съм го водила на педиатър, че нашата е в отпуск.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #152 -: Септември 16, 2015, 20:10:49 pm »
И ние сме назад с ваксините.Не сме сложили тази за 13 месеца и тази за 18.Или е болна, или някой покрай нас е болен и така.Ще ги сложим.

*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #153 -: Септември 16, 2015, 21:05:57 pm »
Смайли, а между третия и този четвъртия колко месеца имахте? Мен ме притеснява, че в имунизационния календар пише минимум 6 месеца. А за нас утре прави точно 6 месеца и се чудя дали не избързваме.
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #154 -: Септември 16, 2015, 21:42:06 pm »
Здравейте мадами  :D
Темата за яслите тъкмо и за нас е гореща. Днес ни беше първия ден. Яко треска ме тресеше, четох коментари и не смеех да пиша. Отново поредния ми страх се оказа неоснователен. Мина съвсем нормално/като естествено и част от ежедневието. Влезе си Нора, даже не се обърна, а аз само гледах от антрето как "бродира" от стая в стая. Стоях 15тина минути да говоря с една пт госпожите, а тя не ме потърси с поглед дори. Ошашавена, понеже се бях нагласила за рев, а след този обрат седнах на дясната седалка и няколко минути в размисли и страсти минаха докато аджеба се усетя, че няма кой да ме кара. Та исках да кажа, че май доста често адаптацията е повече за нас родителите, най-вече майките. Хапнала доволно закуска (а си изпи млякото сутринта), хапнала обяда и моментално си полегнала да спи, та баща й когато отиде да я прибере на обед е имало "мрън", щото са я събудили. И разсъждавам аз -  щом яде, спи, не мрънка и не плаче няма смисъл да продължаваме с полудневен престой и от утре цял ден ще е . И така, ако нещо не е наред и е неспокойна до 10тина минути ще си я приберем. Да, сега се готвя за следващото - първите дни да е ОК и после вече като е съвсем наясно да има някаква форма на протест. Но все пак си мисля, че колкото има значение детето, точно толкова е важен и подхода на госпожите. Днес на едната и й обясних да не обръща внимание персонално на Нора, докато тя сама не потърси внимание, дадох биберон за в началото да й е за успокоение.
Последната ваксина още не са ни я сложили защото я нямало още  osi_10, идват сополиви сезони, особено с тези ясли, а това си е притеснително за ваксиниране.
Всяко следващо поставяне на една и съща ваксина е реимунизация. Също след всеки следващ пием вероятноста за реакция (дори и по-бурна) е по-голям, сравнено с предходната, особено първата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #155 -: Септември 16, 2015, 22:21:55 pm »
има го тоя момент, че в началото не се усещат в градината за какво иде реч  :wink: Божидар първата седмица ходи с мерак и на втората - рев. Вече е спокоен, ама има дни, в които не искал да ходи. Бързо му минава и мрънкането е само удома. Сега 4 дни ще си почине  поне.
Блу, вие ли си си носите закуската? Така няма ли всяко дете да е с различна  и да им се прияжда?


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #156 -: Септември 17, 2015, 00:38:16 am »
Привет и от нас :)
Днес ходихме за изследванията за яслата и повярвайте ми няма да повторя скоро :x Кой луд ги измисли тия неща не знам.... Васерман на родител? Или може би ЛЛ има камери на детската площадка и знае, че детето не е било в контакт със заразни хора osi_15
Днес ни е шантав ден с детето, дори още не го асимилирам. Първо реших да стана преди да се е събудил, че да имам време да се освестя и уж да понеса по-леко сутрешното мрънкане. Навих си часовника за 7 (той обичайно става след 7:30-7:45) и той се събуди в 6:15 :( Едвам се спретнахме и излязохме, отново рев и истерия за сядането в колата (излъгах го с шишето с водата) и след 5мин заспа...подминах дестинацията и отидох да свърша нещо друго, че да поспи повече (и му хвърлих сериозен размисъл дали не полудявам за да обикалям с колата само и само да поспи...). Поспа детето, свършихме всички задачки, по изнерви се ама да си призная издържа геройски всичко. На прибиране пак дремна 15мин в колата и мислех че следобяд няма да спи, но той и следобеда си поспа - сънчо :lol: Излязохме на разходка привечер, първо си забравих торбата с покупките в магазина, после загубихме бибероната, върнахме се взехме торбата, намерихме бибероната и се за прибирахме....и изведнъж установих, че едната обувка липсва, а уж ги проверявах периодично че са си там. Айде пак обратно 3 обиколки на Студентски град, но не я намерих и ме е малко яд :(
Вечерта поне завърши приятно с най-близките ми приятели на гости у нас, Мати се радва на всички и после заспа послушно, та успях малко и аз да разведря :) Да се похваля, че навика за заспиване с млякото ми се получи и вече на 95% заспива сам с шишето мляко в 21:00ч :lol: 8) Изключение е някой път ако се преумори или превъзбуди твърде много или някоя баба му обърка режима, но това си е в рамките на нормалното. Ще видим после как ще отучвам млякото, ама не е вреден навик, засега го приемам като страхотен бонус :lol:
Ние миналия месец сложихме реваксината на Синфлорикс и реагира точно както обясни Смайли. Аз не правих нищо освен да промивам нослето и му мина. Педиатърката обаче иска този месец да правим тази живата за 13м а мен нещо ми се ще някак да я изчакаме на коригирана възраст, въпреки че той уж вече всичко е наваксал, но... от друга страна сега започват болни месеци и той тръгва на ясла и да не остане чак за напролет знам ли :?
*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #157 -: Септември 17, 2015, 06:18:46 am »
Здравейте,ние тотално изоставаме с ваксините,но причините са обективни..Дано не е фатално! И ние сме с пообъркан режим,та ще се наложи да влизаме в "релси" за есенно-зимния сезон  :lol:. Това с обувките е хем весело,хем малко тъжно/все пак се губят средства  и любими предмети,да го наречем  :lol:/. Скоро Вили беше намерила в парка бебешка обувка,та ми казва да гледам какво ни чака. Една такава  хубава,новичка ама се измъкнала незабелязано  :wink: То къде ли да я оставиш за да я намерят хората? Иначе нашия юнак се храни доста прилично :lol:. Изяжда си определеното и се оглежда за още. Особено ако му хареса,няма спиране. Виждам ,че му допадат пюрета със месо ?ама подчертано му допадат  :lol:/,което може само да ме радва ,защото е потвърждение за родството му с мене,дори и без ДНК анализи :lol: :lol: на море не можахме специално да го закараме,но по празниците ще види планината  :D.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #158 -: Септември 17, 2015, 08:31:28 am »
По повод  обувките  имам интересна случка с една приятелка- пием си кафе двете , тя с  детето с количката  , прибира се и  вижда , че  им я  няма обувката - нова , току що купена  . Търсила по целия  път обратно уж минала точно по маршрута  , не намерила , но  и аз не знам , че са загубили обувката.Прибирам се от работа в края на деня и пред очите ми  една обувка - не знам как реших , че е тяхната и  звъня   -ами тяхната си беше .Голяма радост!

Та нека всички си  намират всяка загубена вещ.

Приятелка, беше забравила количката с бебето  в аптеката  , върнала се - никой не го беше взел  :lol:


на море не можахме специално да го закараме,но по празниците ще види планината  :D.
е, как на море да го закарате не успяхте- то не е ли  ежедневие  , или искахте нещо по специално ?


*
Re: Септемврийска тема за най-малките: да кажем чао на лятото
« Отговор #159 -: Септември 17, 2015, 10:47:35 am »

Приятелка, беше забравила количката с бебето  в аптеката

Хаха, сериозно ли?
И аз при някои от пътуванията се замислих да не си забравим бебето, че е толкова тихичък...



   La vita è bella