Аз по въпроса с душите нямам "компетенции". Изненадах ли ви а?
Всеки може да вярва в каквото пожелае, или да не вярва съответно, аз с такива неща проблем нямам. Но за себе си съм склонна за някакви неща, ако търся обяснение, или причинно-следствени връзки - да ги търся в "обозримия свят" условно казано.
В този ред на мисли, въпреки, че е тъпо да се обобщава за която и да било група хора с "те са такива, или онакива по принцип" - има всъщност някои характеристики на дадени групи хора, които са типични и се срещат при повечето представители на даден етнос и те се определят от гена, няма от к'во друго да е. Особено за физически черти. Например евреите, както знаете имат много типична форма на носа, при това масово и т'ва ще да е от гена все пак, едва ли е от средата. За тях се твърди, че са много предприемчиви, с нюх за бизнес и това е от библейски времена та до днес. Дали точно тази група от хора е финансово много добре, като цяло, в цялата човешка история се дължи на средата т.е. тяхната сплотеност като общност и това, че евреин друг евреин няма да остави в нужда, или просто са генетично по-кадърни да изкарват и въртят пари - не мога да знам наистина. Лично аз допускам, че ги има и двата фактора, в някаква степен и действат комбинирано.
За българите пък и от стари и от емигранти в по-ново време най-често чувам, че за разлика от други общности, трайно изселили се нейде в чужбина - ние зад граница не сме сплотени. Не си помагаме, не се обичаме, често се избягваме дори. Което при италианците, или руснаците примерно не било така. Понеже вече говорим за стотици хиляди българи зад граница и по този въпрос - все едно и също се говори и до днес (сигурно има и изключения, ама като цяло все пак) - не знам това на какво да го отдам. На средата, или на гените ни. Хайде тука - всички сме в една среда, тя да е причината, ама в чужбина средата е друга, а българите и там - пак така правят, както и на местна почва сме за всичко - разединени, да си подлеем вода един друг кога може, ако видиш, че някой се дави образно казано - ръка няма да подадеш, ако се намесиш изобщо - ще му натиснеш главата да се удави по-бързо, няма да го вадиш обаче. Може би всички напуснали държавата ни, са си попили още като деца този манталитет тук (т.е. средата) и барабар с него са поели нейде по света. Ако средата пък чак толкова беше кардинално решаващият фактор за всичко - когато я смениш, бива и да не искаш - да попиеш от новата малко от малко обаче, дори да не си дете вече. Така, ама явно при българската общност такова нещо не се случва, или попадайки в чужбина българите - не започват да се държат един с друг както биха евреите, или италианците. Та може би (не го твърдя) нещо генетично сме дефектни по въпроса.
Циганите като група - имат си типични физически белези все пак, които идват от гена. Имат и други много типични черти обаче, касаещи техни склонности, умения, таланти, при това доста масово. Например са много музикални с перфектно чувство за ритъм. Нали тук на село си имаме много такива, като празнуват нещо и се изсипят на тумби на центъра - има и много деца, вкл. в бебешка възраст. Е, като чуят музика, абе още стабилно не ходи някое, ама се поклаща в идеален такт на музиката, по-големичките танцуват страхотно, аз едно не съм виждала тип "музикален инвалид". Нито масово родителите им са музиканти, да кажеш, че "от семейството", нито както се сещате ходят на уроци по танци, или музика, просто им иде отвътре както се казва и то масово. За тяхната общност - точно това се знае и е типично и се говори, че е типично от време оно. Не ще да е това от средата, трябва да е от някой ген все пак. Абе деца колкото моето да им дадеш две кофи и две пръчки - ще ти изкарат такъв саунд и барабаненен ритъм, дето повечето от нашичките и с години ходене по музикални школи и уроци по ударни, при специалисти - нЕма да могат просто. Много им идат отръки и всякакви пипкави, "пинизчийски" дейности (мерак да имат само) и куп занаяти (с каквито апропо са се препитавали масово, преди комунистите да оплескат така нещата с тях). Вярно, че ако поколения наред в семейството ти се практикува даден занаят - ще попиеш и от гледане дето се вика и от семейните гени. Но при тях много масово има склонност и талант за определен вид дейности (занаяти), което вече е характеристика на цялата общност, за тия неща трябва да ти идват отвътре, ако си "с две леви ръце" - не моЙш се научи просто с мерак. Все едно аз, щото много искам да съм велика художничка и ако ходя на уроци по рисуване м'найсе години, ако ще при най-добрите в света - ще взема да стана нЕкой Леонардо.
Ми няма. Пък циганите и без уроци за някакви неща - бе просто ги могат, ей така "от въздуха" дето има един лаф и понеже няма чалъм да е "от въздуха" реално - следва да е генетично. Не е и от средата главно, защото както казах - ако си кьопав просто, или нямаш грам слух - от теб вретенар, или музикант - не може да стане само защото пребиваваш в средата на хора с такива умения. Умишлено давам позитивни примери за циганската общност с неща, които според мен поне - няма чалъм да са такива само заради средата, а си мисля, че има някакви гени, които си предават в поколенията и са отговорни за този им род таланти, че да ги имат толкова масово. А и при тях традицията е да се женят помежду си все пак и "разводняане на генетичният им материал като група" - реално няма. Няма да седна сега да ровичкам в посока, дали някои от не особено приятните им и също така масови прояви и склонности са в следствие на средата, или в следствие на гените им, поради една проста причина. Те масово у нас - живеят при едни такива условия, които не са по тяхно желание такива доста често (битови неща визирам), че е трудничко да се отсъди дали средата на живот определя да са еди какви си за нещо, или те са си просто склонни към нещото и затова средата им на живот е еди какъв си вид. Все пак като вкараме факторът "бедност" за някои неща - би било спекулативно да кажем, че са масово мръсни, крадливи, лъжливи и пр. по ген, щото може и да е по принуда все пак. Интересно е обаче, че и бедните и богатите сред тях - имат масово кичозен вкус за дрехи, вещи, къщи и каквото се сетите още. Демек, ако хванем едно такова семейство, което много заможно - демек членовете му са умни, работливи, интегрирани и следва да осъзнават, че на тия им пари и стандарт на живот - не е найс да се хукнеш по анцуг, със спортни чорапи и токчета (всичко в различен цвят естествено) + ярко розова шнолка с перца и т'ва гарнирано с кило златни накити - всички с различен дизайн. Тях си ги кефи обаче и намират таквЪз еклектика за много приятна, красива и пр. независимо от материалния си статус. Интегрираните от тях - я избягват, когато са на "средно ниво" финансово и просто искат да се впишат в заобикалящата ги среда (демек нашата) и да не вадят очи с подобни стайлинг предпочитания. Обаче наистина богатите от тях, които просто могат да си позволят да не им пука "дали се вписват", или не се - са направо билборд-представители на най-якия кич на света възможен и адски му се кефят. Ся, дали това е просто кОлтурна особеност и щото представата за "хубаво" в тази общност е такава от н'ам кога си и просто следващите поколения я попиват от средата на обитание, или пък в средата на обитание се е наложило масово такова възприятие за "красиво" и "готино", защото нещо генетично ги влече натам всичките - не мога да твърдя разбира се. Обаче се сещам за едни снимки в нет-а от Индия (твърди се, че и нашите цигани оттам произхождат и имат общо генче с днешните индийци), та снимките бяха на чисто нови коли от вида на Ферари, Бентли, Ролс и пр. на тамошни милионери и милиардери, там имат много такива, наред с всички живущи по улиците и гладуващи. Возилата са собственост на хора, които са учили на запад, живели в Париж, Лондон, Ню Йорк и са се върнали после в родината си. Та тия возила момичета - бяха "тунинговани" с к'вото ви щукне дето има лъскавко, висящо, бляскаво, едни чергички с реснички, едни гирлянди от компакт-дискове овесени по прозорците и пр. такива раУти, които явно собствениците им намират за много красиви, щото на вид нали, базово, едно Ферари излязло точно от завода - е твърде постно и не особено готино и бива да се разкраси някак.
Тези хора все пак - не са живели само в Индия, където кичът естествено е на почит за всичко, не са необразовани, бедни, да не са видели свят, да не са имали възможност да попият малко от малко, кое е красиво и елегантно, кое е кич и абсурд...ми явно генетично нещо им определя понятието за такива неща, за да приведат в споменатия вид, автомобили от споменатите марки. Аз друго логично обяснение - нямам. Ако средата беше толкУ определяща, след няколко години в Лондон, пък в най-престижния университет, пък си живял в най-елитния квартал и в мега елитен билдинг, движил си се сред там други милионерски деца, които базарят минимум Шанел и Армани и са еталон за елегантност и шик - не моЙ да не ти е светнало в нормалния свят кое се приема за красиво и кое не бива. Обаче кЪт си идеш у вас нали - и тя си те влече циганийката и те напъва отвътре да окичиш новото Ферари с такивИ нещица като описаните и да му се радваш от душа баси.
На местна почва все пак, си някакъв мега феодал и едва ли го правиш, щото ти е важно "да се впишеш" сред раята, там още има кастова система. Дреме му на този, който е на върха й, онези под него какво мислят за новата му кола, те за него даже не са и хора точно. Ако не е ген, аз наистина не знам к'во друго ще да е.
Генетиката пък е още много, много пресничка дисциплина, или за да съм в темата ни е повече "тъмна Индия" засега, отколкото да ни е много ясно, за какво ОЩЕ и как са определящи гените, които носим, освен за твърде малко известните ни до момента неща. Пък и за известните ни в общия случай - дори не знаем как "действа системата" точно, а само сме наясно, че ще да е генетично еди кое си, ама не и механизмът в детайли - как се получава, или как да го избегнем (ако е болест примерно). Та Синеочка вярва в душите, аз пък вярвам в гените по такива въпроси. Давам си сметка разбира се, че за момента - повече на вярване трябва да го карам, отколкото на наука и доказателства, понеже както казах - още сме мноУ боси по темата като цяло. Убедена съм обаче, че за много неща някой ден - ще имаме обясненията именно в науката за гените, така както по някое време нали, човечеството е открило, че земята е кръгла и се върти, а не е плоска тава закрепена на гърбовете на 4 огромни костенурки. Както знаете - все пак нЕкой е изгорял на кладата, защото е отричал това за тавата и костенурките, ама все пак се е оказал прав. Нищо, че е бил по онова време тотално малцинство, пък всички други са казвали: "Аааааа т'ва просто не е възможно".
За мен всъщност е странно в днешно време, да се отрича, че групи и подгрупи в човечеството, които условно ще нарека "етноси" и които имат някакви специфични, масови и не само физически общи характеристики и то очевидни и именно заради тях ги определяме като "тези" и "онези" - не дължат своята специфика на някакви определени гени, типични приоритетно за тяхната група. Не казвам добри, не казвам лоши, само типични. Които в друга група, или ги няма, или не са типични. Счита се за политически некоректно говоренето в такава посока, заради Хитлер, фашистите и понеже те са третирали тези все пак очевидни специфики със зла умисъл и е имало ужасяващи последствия от тези им залитания. Аз разбира се - изобщо не казвам, каквото казвам със зла умисъл, наблюдавам ги тези неща и си разсъждавам за тях само с добро чувство и искрено любопитство. И като казвам "различия" и "специфики" между някакви групи хора - изобщо, ама изобщо нямам предвид някакви елементаристки и небъдни дивотии за разлики на чисто физиологично ниво (в смисъл организъм, функционирането му и пр.). Естествено, че като биологичен вид - сме идентични в това отношение. Обаче, ако погледнем друг вид висши бозайници, например "семейство котки" - ми там са толкова чешита, пък все са котки. Обаче имат някакви специфични различия и във вида и в размера и в поведението и в организацията на живота си. Мисля си, че същото го има и при нас като биологичен вид, просто не е толкова очеизвадно, защото все пак сме много по-сложно устроени, имаме съзнание, пък воля, пък е мноУ сложно всичко нали и за това "мноУ сложното" всъщност - все още почти нищо не знаем де.