0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #340 -: Юли 16, 2015, 03:46:56 am »
демек и след развода си вързана с него..гадна работа.

За жалост не говорим за финансови възможности, визирайки "бъдеще", а по-скоро за сигурност в ежедневието. Нещо, което вярвам е много болна тема за всички.
[/url][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #341 -: Юли 16, 2015, 07:32:19 am »
Боже Жбрул, какво ти става на теб? Все едно с Волен Сидеров си приказвам.

Колкото до САЩ - има успеваемост именно защото по проект Х има Х резултати. Както се вижда дори и президентът им е черен и до скоро външния тим министър беше черен ( при Буш имам предвид) и кум високи длъжности се заемат от черни. Вероятно според теб са тъпи или подбутнати, щото са черни. В САЩ най-много реципиенти на държавни помощи за белите жени. Другото което е, че американците, няма бели, няма бели, няма черни, имат по много деца по принцип. И колкото по-бедни, толкова повече деца имат. Това също е факт. В градината на Ивана учителките са много бедни ( или бели или хиспаници, ама пак бели и от поколения в САЩ) и имат средно по 3 деца, две са с по 4. Единствената с две деца по ирония на съдбата е една черна , тя е възрастна, та повече няма да има и една друга черна, тя е само с едно, Ха сега де - не се вписват в представите ти. Ми защото представите ти са грешни. Едни от най-умните хора, които съм срещала са черни. Единият получи автоматично постоянна позиция да преподава в университет след дисертацията ( това, ако знаеш за тези работи е почти невъзможно), а другата ми е приятелка, просто рядко умно момиче, с публикации в Нейчър ( те там цвета не ти виждат, само името) и въобще е на много високо ниво. Имах учители черни, също страхотни хора. От тях много съм научила. Има цели богати черни квартали, с огромни къщи, за които много бели не могат да си помислят. Има си и съвсем нормални черни квартали, дори мъжът ми преди да замина минахме през един и сам не повярва, че това бил черен квартал , като му казах. Та значи има успеваемост, не е като да няма.  Това че са останали гета, не значи, че няма успеваемост. Не знам какви са тези цели градове, но при нас поне не беше така. В Хюстън около 30% от населението са черни все пак, не е като да не знам как е, не е нужно да ми обясняваш, все едно ен съм била там 20 години ;-).

А с тези цигани дето все ти бъркат на теб какво се случва - как точно ти пречат? Лично на таб как ти пречат?   Тези 6-7 места ли са проблема на България? Платени с пари от Европа.  Или парите, които дават за интеграция, които не идват от твоите данъци, а се дават пак предимно от Европа по разни проекти и България нямаше да ги види иначе и без това? Кое точно на теб лично ти променя живота това как държавата се държи с циганите?   Впрочем явно те са различни и при вас има проблеми, че така си се настроила. Миналата седмица като бях на село, бяхме на кафе там с приятелките на баба ми и стана дума - всички изказха мненние, че нямат нищо против циганите,дори една каза, че цигани си купили къщата срешу тях. Странен констраст с мненията в този фору,. Ами да, защото там проблеми с кражби нямат. Как така, като са все цигани? Значи може. Гледат си хората къщите и работят като другите, На циганите, които идват да работят при баба ми, синът им само с българи дружи. 


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #342 -: Юли 16, 2015, 09:28:20 am »


А с тези цигани дето все ти бъркат на теб какво се случва - как точно ти пречат? Лично на таб как ти пречат?   Тези 6-7 места ли са проблема на България? Платени с пари от Европа.  Или парите, които дават за интеграция, които не идват от твоите данъци, а се дават пак предимно от Европа по разни проекти и България нямаше да ги види иначе и без това? Кое точно на теб лично ти променя живота това как държавата се държи с циганите? 

Тия 6-7 места в МУ са голям проблем. Там се борят 10 човека за място понякога. Отделно, че нямаш право да кандидатстваш в друга специалност, което автоматично те оставя една година в къщи. В случая и пречи факта, че неграмотен човек е лансиран да влезе, а не че някой, който знае, може, учи, ще получи пари и ще влезе. Представи си твоите деца да кандидатстват заедно с някой, такъв и той да бъде приет с предимство пред тях, защото е циганин и университета получава повече пари за него, а не защото знанията му са повече. На всичкото отгоре, този човек открито заявява, че той това образование няма да го ползва, а е таз заради парите, които взема докато учи. Найс?!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #343 -: Юли 16, 2015, 10:26:15 am »
Е , как и  какъв е проблема ? Има едни  неграмотни цигани , дето ще ги приемат , издържат , учат , завършат и даже като награда за цялото усилие , накрая  ей така може и по една диплома да им дадат . 
Проект било , евро пари , дай да се трошат.
м-и , го е обяснила .

Нямам нищо против ромите -нека желаещите учат  и кандидатстват , ама на равни начала  с останалите   и който го приемат с редовно издържан изпит  -нека си получава евро стипендията , евала .
 Но останалото   не подлежи на коментар.


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #344 -: Юли 16, 2015, 10:33:10 am »
Боби, най-добрият ми приятел остана вкъщи година, точно поради същата причина, която е посочила Жбрул. Умно момче, с голям хъс, но с малки финансови възможности. Е на др година го приеха, няма да ти казвам как е мизерствал и работел, като вол, за да се дипломира като лекар. Сега работи в спешното за 630 лв и събира пари за специализация. Все по-често поглежда към чужбина и сигурно ще замине. Кадърно момче е и ако беше циганин сигурно спокойно щеше да си изкара и студентството и специализацията. А не да кара по 18 ч дежурства и да го ползват за момче за всичко, само защото е млад лекар без чичо владика...
Та и на мен ми пречат такива неграмотни цигани, които вземат местата на хора, като моя приятел. И защо питам аз да подпомагат неграмотните роми, за да се интегрират, а не ударят рамо на стотиците(а може би хиляди) умни и кадърни българчета, които спират да учат поради бедност. Защото повярвай ми има много такива. Но за тях държавата е мащеха, а не майка. Не казвам да им дават джобни или да ги хранят, но поне от таксите да ги освободят, което пак е някаква помощ. В момента от такси освобождават само деца от домовете, кръгли сираци и (но не съм сигурна) деца с инвалидност.
Полусираците и социално слабите кучета ги яли. Когато баща ми почина , бях в 3  курс. Потърсих вариант поне за полоеин такса, казаха ми че имам майка и даже на това нямам право. За щастие работех цяло лято за добри пари, та успях да се справя сама. Стипендия вземах само за отличен успех и европейската, социална не ми се полагаше . Та.. така.. И аз нямам против всички роми, имам против онези, които вземат субсидии за учене без да са чели, без да имат желание да се развиват само заради парите...
« Последна редакция: Юли 16, 2015, 10:54:13 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #345 -: Юли 16, 2015, 12:03:11 pm »
Боби, ще ме прощаваш, но не съм много убедена, че успелите черни в САЩ са успели, само защото държавната политика по проект Х била такава. Хайде да не забравяме кой всъщност ги докара черните в САЩ, как се държа с тях дооооста дълго време. Сегрегацията и дискриминацията са американски патент, те са ги измислили тия понятия 8) Черните, които успяват, го правят предимно защото ИСКАТ, нали схващаш разликата. И сега има дискриминация към тях в САЩ, остави ти държавната политика.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #346 -: Юли 16, 2015, 13:38:13 pm »
Боби, успелите черни в САЩ - успяват просто щото имат потенциал, не щото биват пробутвани тук-таме заради цвят на кожата. Точно както споменатите от теб бели, без потенциал и желание да се понапънат - не успяват, въпреки че са бели. АКО тия политики за "интеграция" даваха реален резултат - то всички черни почти в САЩ щяха да са успели, както и повечето цигани у нас. ОбачИ такова нещо - няма.

Друго. Винаги ми е бил любопитен "двойният ти аршин" на тема редно, нередно, законно, справедливо, несправедливо... Ако някоя майка тук, изшмекерува с фалшив стаж и осигуровки, за да взима по-високо майчинство - ти си възмутена и "ма как може, това е измама, не е редно!". Да не е. Но шмекерлъка на циганите в МУ - се явява к'во толкова. Шмекерлък казвам, щото тия даже не са чели ред за приемните, намерение да учат - нямат. Ако не беше така - с кеф бих ви казала, еййй пък видях на изпитите 7 циганина, ама учили хората, стараят се, евалата! ПРЕЧИ ми това, което казаха и момичетата напред, че някое умно и постарало се дете - ще отпадне заради някой такъв. Както ти казва Маргото - в МУ първо са малко места и много кандидати, второ, че не влезеш ли - ти е наистина нулева година. Няма класирания там, пък 1-во, 2-ро, 3-то, 55-о желание, че все да се бутнеш някъде, пък после да се прехвърляш където искаш и да не ти е пропиляна тази година. В други ВУЗ-ове е така наистина, аз като подавах документи да се явя чак разбрах, че мога да кандидатствам само за една специалност и ако вляза - вляза, ако не - "догодина опитайте пак". Бях си харесала два профила всъщност и бях ОК и на друг, не "здравен мениджмънт", обаче нали...както ти казах. Не знам за хуманна медицина как е, обаче във ФОЗ - балът за прием се формира само от кандидат-студентските изпити. Т.е.дипломата от гимназията и да ти е пълно 6 - не ти е предимство, щото не влиза нищо от нея в балообразуването. Навремето, като кандидатствах МИО - една единица имах отгоре на бала, само щото съм завършила ПМГ. Не казвам, че е справедливо и това, а просто, че в МУ баш - е греда по този въпрос. И бай ти Мангал, дето е завършил средно У маалата, почти без да се вясва в клас, АКО в хуманна, а мисля там биология и химия от дипломата са и балообразуващи - пляска шестиците и неговите са равни на тези, дето са си отпрали гьона от зубкане по елитните гимназии. Или сега да обяснявам как се изкарва 6 по нещо в една гимназия, като моята и как по същото се изкарва ей тука У маалата. Не стига това, ами и на самите изпити - него ще го подпрат така, че да има оптималния бал за класиране, а други ще ги порежат умишлено. Главата си залагам, че който и да било учил в някое мангалско училище, на приемни  по биология и химия в МУ, дори да е мега умен по природа - не може да пекне, ако поне година не е ходил чинно на уроци и по двете и да чете, ама...здраво да чете. Аз дето съм ги учила тия неща профилирано Боби, ама все пак преди 16 години - също не бих могла сега да издрапам на изпитите в хуманната, без няколко месеца да опреснявам знания, ама стабилно. Ти ще ми разправяш ся, колко си било ОК това с циганите, ама били само 7. И понеже не са 70 - нямаме проблем а? Или пък викаш - ей ся вече ги интегрирахме, кЪт пробутаме тук 7, там 7 човека там, дето изобщо не им е мястото. Ама не им е мястото, не щото са цигани, ами щото не са чели и не знаят нищо. Няма да четат и в бъдеще, ще заемат 5 години местата на други хора, които са си ги заслужили реално с труд и старание. Не само ми е проблем такова нещо, ами ми е огромен проблем, защото дълбоко вярвам, че всички следва да сме РАВНИ, не само в правата, ами и в ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си. Или това не е ОК позиция, ако говорим за цигани, само ако не говорим за тях става?

КОЙ точно дава парите на ръка, дето щели да учат нещо си - няма никакво значение за мен. Виж обаче пряко ме засяга въпросът, че аз като данъкоплатец - все пак поемам държавната дотация за всяко едно място в тази специалност. Както ти казах - само "държавна поръчка" е там т.е. държавата финансира МУ за всеки един приет студент за времето на неговото обучение. Ние доплащаме на семестър символична сума - 175лв. точно. Ся ще питаш "Ама това ли ми е проблема, че няколко десетки хиляди лева бюджетни средства щели да идат на вятъра за тези 7 души". Що да не ми е проблем според теб Боби? И аз все пак ще уча, ама наистина, обаче няма да ми опростят данък сгради например, че да ми поощрят усилието. Или да ми бъдат поети осигуровките, или нещо от сорта. Щото на мен Боби - просто ми е лесно всичко в тоА живот нали, понеже не съм мургавичка. Също така Боби - аз и всички тези хора (тези не са типичните от най-долните гета все пак) имаме еднакви изходни условия в живота. Достъп до образование - начално, средно, ако са искали да учат наистина - да бяха, никой не им е пречил все пак. Ся за виШУ-то не са ни равни изходните условия, както разбра, ама няма никаква логика да не бъдат, след като всичко друго ни е еднакво. Възраст, семейно положение, материален статус и пр. Нали ти твърдеше, че подпомагането у нас следва и е според материален статус например, а не според етнос, религиозна принадлежност и пр. Я пак?

Може би сега би ми казала и то с основание: "Ми Светослава, да си учила когато му е било времето, никой не ти е крив, че сега си се сетила на тия години, с дете и куп отговорности и разходи да го правиш и ти идва въз". Ми идва ми Боби, ама ще го направя все пак ИЗЦЯЛО за своя сметка, във финансов и всякакъв друг смисъл, не ревЪ по въпроса, да чете неЙде, че считам как сега само щото уча - трябва държавата да ме засипе с пари, че да си уча спокойно? ТолкУ ми бил акъла на 20, та грешно съм се ориентирала към специалност, дето ся не ми е полезна с нищо, стават такива неща, поправими са, няма проблем. А те драгите роми, що не са учили тоже когато "му е било времето" бе? И ся като се сетили - оп - просто са вътре "служебно" и валят едни пари върху тях - свят да ти се завие. Има и по-възрастни от мен да отбележа.
Ще отбележа също така, че за да влезе чУек все пак - не става с тройка, ми гониш максималния бал, за да имаш шанс реален. Както ти казах, на втория изпит - дори няма конспект! Барем да седнеш там 40 въпроса конкретни да назубриш от-до, ми 300 стр. дивотии учиш и може да ти се падне всичко от тях, дори едно редче да е нейде из тоя учебник. ТОВА вече след един писмен изпит все пак, не да е само този. Не мина формално Боб, въртяха ме на шиш тия тримката в изпитната комисия. Споменатите 7 роми - не са ги въртели, сигурна съм, праснали са им по едно кръгло 6, ако ще името си на листа да не са написали грамотно. Че то баси и изпита, първо пишеш, че после говориш по тоя въпрос, че още въпроси...лудница. Ако имах малшанса (все пак изпит е, има го и това с дозата късмет на такъв точно) да ми се падне нещо дето не го знам все пак толкова перфектно - щяха да ме закопаят направо. Я с тройка, я да ме скъсат направо. Има скъсани на въпросния изпит доста хора, между тах - нито един циганин оказва се. Каква "изненада" нали?  :lol: Това, че те заемат 7 от малкото по принцип места, мноУ пряко ме бърка (ако кандидатствах за редовно). Дори да имах бал 12, изкаран реално, циганите го имат подарен, още няколко човека дето са се напънали и заслужават за такъв бал - ще ги порежат, за да напаснат местата дето остават след циганите. И така Боби, някой дето много се е постарал все пак - просто пропуска тази учебна година. На моята възраст вече - сещаш ли се какво означава да пропусна годината м? Заради някой такъв. Ами на следващата Боби - ПАК така "честно" ще трябва да се състезавам с тия същите кандидати за пари и те така. Че било европейско бе!

Продължавам да считам обсъждания проблем за проблем, при това сериозен! Продължавам да съм потресена, възмутена, нетолерантна и да мисля, че такива неща - просто не трябва да се случват! Щото аз на това му викам, просто някой да се е***а с мен и други като мен, с пълната благословия и протекция на държавата за целта. Включително в частта, как биват "стимулирани" (или поне да не им се пречи) българските майки, отглеждащи отговорно децата си, за своя сметка - да се доквалифицират, да изкарват хубави пари, да могат да си позволят още деца да раждат и гледат, с една вече хубава заплата... Не искам нищо никой да ми подарява бе Боби, сещаш ли се? Искам само да не ми се подлагат динени кори, понеже не съм имала късмета да се пръкна циганка в тази държава. ЕДНА стотинка държавна не съм получила никога, освен 250лв. еднократна помощ при раждане, която се полага на всяка родилка. И не искам и да получавам, искам да си изкарвам парите САМА и полагам усилия да го правя.

Волен Сидеров - вода да ми носи, след тая случка на мен лично.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #347 -: Юли 16, 2015, 14:01:09 pm »
Цитат
Ако е до детето само - моЕ му плати каквото се сетиш и тук. Водила съм разговора де - дума не дава да стане, дори за друг град. Бесен е, че ако ще местя в друг град - няма право да каже нищо, щото имам пълно попечителство аз над Дани. Но то включва САМО рамките на страната. За море в Гърция - трябва да ми подпише дори и така докато Дани направи 18.И друга ексрта се оказа, че имало де... Ако се омъжа повторно сега , родя още едно дете, новия ми мъж има раУта в чужбина примерно няколко години... Не мога да си взема самолета и двете деца и да си ида с него където е. За Дани - трябва да се съгласи баща му. Няма дори механизъм по съдебен ред, да поискам да се разреши това в полза на новото ми семейство. Само ако Дани се нуждае от животоспасяващо лечение в чужбина - може съдът да игнорне баща му. Иначе - не. Т.е маци, докато Дани чукне 18 - аз реално съм роб на бившия си мъж по тези въпроси и може да си ме прави на луда както си ще, сЮвсем законно. Хубава държава... Иначе за Дани - той не дължи нищо почти, но права има да си е*** майката. Реално - има права върху моя личен живот, след развода, щото съм му родила дете просто. Аз имам само задължения - сещаш се. И плащанки на мангалска интеграция, лекари, учене, данъци, всичко... Как се оправям с това и дете - никой не го вълнува. Пак ти казвам - БРАВО,че се разкарахте от тоя батак!

защо си мислиш, че в не-"ебахти държавите" законът е по-различен? биологичните родители са двама и имат равни права. това е положението. и там, дето е отишла Вени, и там е същото.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #348 -: Юли 16, 2015, 15:11:06 pm »
jam, в белите държави е същото положението по ТОЗИ въпрос, наясно съм. Отговарях на Вени, защо не ми е опция да духна и аз просто.
Положението е коренно различно обаче по други въпроси, като отговорността спрямо децата и тежестите, които поема родителят, който все пак ще се грижи за тях физически. Аз съм сериозно възпрепятствана с този ангажимент и извършвайки го сама и САМО аз - да се трудя на някаква нормална работа, за нормални пари и да се самоиздържам, живеейки прилично. Този факт обаче, в моята държава не се взима под внимание, ами е: "оправяй се както можеш" - с гледане, с бачкане и фотосинтезата разбира се. Нея още не съм я овладяла де.  :lol: Имам приятелки разведени по други държави, вкл. една в Белгия, която плаща издръжка на бившия си мъж, защото общото им дете - следва и в двете къщи да живее при сходни условия и материален стандарт. Поне У Белгия - така считат. Майката има доста по-висок доход - дава на таткото пари за тия цели. Взето е предвид и да не може детето лесно да бъде манипулирано от по-заможния родител в такава ситуация, чрез скъпи вещи, подаръци и угажданки за всичко. При раздяла на тия двама - цялата мисъл е за децата от връзката им. У нас - няма такова нещо. Подчертавам дебело - не става дума за пол и оттам да следва мъжете да са все набутани. Обективно се оценява ситуацията и кой, на кого, какво докога - е според тази същата реална ситуация. За всеки отделен случай. В къщи, тати кога се весне изобщо - взима Дани за 2-3 часа и го води на МОЛ-а, с играчка под 100 кинта оттам не се връща + всичко друго, което е пожелал - се купува и угажда. Тати разбира се е "супермен" ;) Мама е кофти женица, когато вече на 10-я лев даден за поредната машинка за топченца и ваденки, като съм го извела - кажа НЯМА. Веднага чувам как "Тати щеше да ми купи, даде...". Много е приятно като усещане де, на никого не го пожелавам. Разбира се - дума лоша не е чуло детето ми от мен за баща си, няма и да чуе. Грешката при избор на партньор и баща на детето ми си е лично моя и ще си я платя само аз от-до. Това, което тук коментирам с вас - пред него не бих го казала никога. Така съм счела за редно и нормално и толкова.

Аз когато се разведох - детето ми нямаше година и половина. Голям КЪСМЕТ, че се преборих за него за една прилична издръжка, повечето се измъкват с 80 кинта, знаеш. Издръжката - бива и следва да се харчи за Дани и отглеждането му добре, а не аз да си я харча за моя си гъС. В онзи момент - доходът ми се оказа 240лв. майчинство. Ти можеш ли да живееш с толкова цял месец, (само битовите ми сметки са едно 150-160). Оказах се и без работа естествено, щото като си бачкал за семейните фирми на бившия - се оказваш Уеко уволнен на секундата нали, щото си се развел. Аз сега не мога да си намеря работа на прилични пари, съчетаема с гледането на малко дете соло, като беше съвсем бебе пък - познай. Нашата държава и съдебна система - изобщо не базарят тая майка, в тази ситуация, че и тя трябва някак да оцелява. Чисто физически говоря, не да Оди на Малдивите за сметка на бившия си мъж нали. Не се гледа на мен и други като мен, като ВЛОЖИЛИ време, енергия и пропуснали някакви възможности за собственото си добро съществуване, ами като "някой те е ОТГЛЕЖДАЛ теб 10-ина години". ;) Може скоро да вкарат някоя промяна, че да му дължа и някой лев обезщетение на бившия си съпруг, че "ме е търпял" толкова време. Нищо чудно.
Забележи - не смятам, че при развод, ако двойката няма деца - някой дължи на другия нещо. Делят си там каквото им е общо, кой от къде е и "успех в живота" нали. НО, когато има деца - ситуацията е сЮвсем различна. Родителят, който отглежда детето е брутално прецакан у нас - все тая дали е бившият съпруг, или съпруга. Този, който няма да отглежда децата - си става волна птичка и все едно не е било и той деца няма кЪт задължение. Това е положението и то масово.

Ще ти дам пример в цифри. Мога, още утре да почна работа за едни 1300 на месец чисти, обаче в София, не тук. Бачкане нали по цял ден, че и до късно вечер, пътувания и пр., но за хубави пари - няма лесно. ОК съм. Ако нямах ангажимент с детето си - мен тия пари ми стигат само за мене си да си живея чудничко. Не съм от "лукс-мацките" на харчове и никога не съм била. Да се преместя с Дани обаче - става "друга бира". Първо бива да наема жилище поне като сегашното ми тук, което е едни 600 на месец поне. Ако съм сама - 20 кв. мансарда ми стига и без друго само ще спя там. Има и съответни битови сметки. Има нали и всички там нормални разходи за живот, нужди на малкия от всякакъв вид - те са почти константа и не са малко пари. Има и извънредни разходи с болести и пр. - ясни са ти. Като ще бачкам по цял ден - к'во правя с Дани? Дори да оцеляваше на ДГ (което за жалост не е така) - за държавна - не мога посмъртно да се класирам в София точно. Частна - едно 800 минимум е, ако щеш. И тях да намеря и там ще ми боледува,като боледува - трябва още да извадя за детегледачка и те не са малко. Нямам близки и роднини да ударят едно рамо за гледането му в такава ситуация, нито мъж нали. Да не добавям нали като "амбициозна майка" разход за спортове, езикови школи и пр., ще стане на 5 - време им е на тия неща вече. И за там трябва да снеса АЗ, ей така както си бачкам за 1300. Баща му категорично отказва да поеме такива разходи за детето, да помогне за дететгледачка, за да мога аз да работя все пак, не да пляскам баджак в къщи. Не мога да почна работа за 3000лв. в момента, че да покрия спокойно гореописаното сама. Не е да не искам, знаеш все пак у нас такива заплати, че има в малко сектори, за малко позиции, не съм в състояние да се добера до нещо такова сега. След някоя година - може би, не че е гаранция, ама айде на теория поне има шанс.

Не мога по съдебен ред да го принудя бившия си, да поеме част от тези разходи, ако и да има възможност (доход) и то черно на бяло доказуема, защото в съда - трябва да преговарям за РЕАЛНАТА цена на всичко в този живот, а държавата е определила нормативно, че за мен и Дани - 700лв. напълно стигат да живеем харабийската. НапраУ лукс.  :lol: И даже не мога да заведа дело за преразглеждане на тези условия. Т.е. мога, но няма как да го спечеля. Така е устроена нашата съдебна система все пак, не е като в САЩ да кажем. Текстовете по тия въпроси, дето ги има в ЕС - у нас ги няма.

Това го пиша, само с цел да изясня как стоят реално нещата за много жени в моето сегашно положение и с ясното съзнание, че аз съм от малкото извадили все пак късмет при развод. Направо съм за завиждане де, като знам какво има край мен. Та не го брой за хленч нещо и жалване от моя страна - не е. И така съм ОК и още по-добре ще бъда след някое време, не ми е дерт. Не ми е дерт,ч е в полза на Дани - аз си свалих доста стандартът на живот, лчиният ми такъв нали...да не ти обяснявам, пък разбираш, че съм жив човек все пак, не пред погребване и уж не следва да бъда буквално наказвана, затова, че съм родила дете и го гледам читаво при това, ама - така се получава. НЕ само при мен, при почти всяка развела се жена с дете/деца у нас. За мен - това изобщо не е ОК да бъде по този начин. По принцип не е ОК, не че щото лично съм засегната. За теб, ако е ОК - може, всеки има свои виждания по разни въпроси. Отчитам и, че съм леко болна на тема "отговорност" и поемане на същата за каквото и да било. И моята винаги си я поемам, та даже отгоре, поемам и чуждата често. Щото някой си просто има законното право да не си я поеме в реален мащаб, ами формално, на хартия и аре: "пито-платено". Ама всъщност не е "платено" хич.

Ако реша наистина да се местя в чужбина jam - нали си даваш сметка, че главният ми мотив би бил финансов. Не от каприз нещо и щото много, много искам да бъда емигрант. Не искам. Искам да си седя тук, ама не съм убедена, че откъм пари ще успея да го докарам прилично по някое време. В момента пък - абсурд! Бившият - има право да не дава реални пари за разходите ми с дете, ама има право да ми пречи да си ги изкарам нейде извън България. Има право също така, да ме постави и пред избора - да си зарежа едното дете тук, ако се омъжа пак и родя дете от друг мъж, а нещо налага новата половинка доста време да е извън страната, или да си вися тука с двете си деца, ама без мъжа си. Няма дори предвидена възможност в съда, да докажа, че е належащо И в полза на самото дете - да бъде разрешено да го изведа навън в такава ситуация. Това, че има често и 10 дни, в които тати му не да го види, ми по телефона не е звъннал да пита как е - се явява "няма значение". Това, че го вижда рядко по СВОЯ воля, откакто има спомени това дете - все аз съм го гледала, тати му го няма никакъв - и то не важи. И така. Това също не го намирам за ОК по тия теми, честно. Не, че някой ме пита де...  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #349 -: Юли 16, 2015, 15:21:43 pm »
Джам, в Германия нямам проблем да си влизам и излизам от страната сама с децата. Няма го това нещо с декларациите. Мисля, че Джей това имаше предвид.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #350 -: Юли 16, 2015, 15:48:43 pm »
Дес, от Боби знам, че и за гражданите на САЩ (каквито са по рождение нейните щерки) е също без декларации. Като реши да си идва го коментирахме, че може да има проблем с това, ако им вземе и българското гражданство, на което имат право. Тя ще каже като дойде по тоя въпрос как беше точно и тя какво е направила, но да това имах предвид точно.
В моя конкретен случай е още "по-забавно", защото с Иван нямаме "съвместно попечителство" над Дани, а аз имам пълно. Това означава в превод, че медицински решения, къде и как ще живея с него (на територията на страната), къде ще учи, какво ще яде, с какво ще е облечен и всичко дето ти хрумне - само аз имам право да го решавам. Иван може да е против каквото иска, биологичен баща е, но все пак няма право да се намеси за нищо. Това и не подлежи на обжалване и преразглеждане за капак (освен, ако не опитам да убия Дани де). Още му се чудя с какъв акъл се подписа за тези неща, но то алчността - знаеш ;) "Сделката" я сключих по темата с - аз се отказвам от всичко материално, което ми се полага, но ти нямаш права. Не разчитах тогава, че имам особен шанс да го убедя за такова нещо, но опитах. Щях да припадна като ми каза ОК на секундата. Изводите колко му е приоритет Дани като цяло - за вас.

Обаче все пак, да ми щукне една разходка за деня просто до Одрин да кажем, ей така както имам "пълно попечителство" и само аз се грижа за детето - трябва да ходим с баща му по нотариуси, че да ми подпише, че е ОК. Понякога си мисля, че е така заради непряка дотация на бизнеса на местните нотариуси да ви кажа.  :lol: Не може ли при развод да подпише да кажем, че е ОК 30 дни в годината (общо) примерно, аз да извеждам детето в чужбина, на почивки и екскурзии примерно и толкова. Ако ги надвиша тия дни, без допълнително разрешение и нещо се тревожи - "интерпол" не спи. За нула време ме хващат за ушите където и да съм и ме връщат тука с белезниците и с Дани. КъФ е дерта баси? А и аз все пак не съм Осама...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #351 -: Юли 16, 2015, 17:18:47 pm »
Бобииии, чакай сега да ти споделя "горещи новини"... Нали с една от циганките се запознах и си говорихме, разменихме тел. Ако трябва да кажа пак - много мила, симпатична, ОК с българския, има капацитет според мен, НО...не беше чело момичето. Сама ми каза, че не е и хабер няма от материята за приемните. На втория изпит - имала пълно, тлъсто ШЕСТ, одеве се чухме. Паднал й се въпрос на втория изпит ми разправя, дето нямала хабер - "органи на местната власт" (в частта "правни" на учебника е това). Следва по него да напишеш и кажеш следните неща - административно деление на области (28) , че общините са административните единици под шапката на областите, кой как управлява, че областния се назначава, как се провеждат избори, за кмет, за общински съвет - функции и правомощия на въпросните. Това ние от обща кОлтура го знаем, ама тя - не. Била написала на листа, че "местната власт е да се избира кмет"  :lol: Друго - не е писала, не е и казала, въпроси не са й задавали тия от изпитната комисия...рекли й "Браво" и й врътнали една шестарка. Такаааа. С което Боби, нейният общ бал от възможен 12 за класиране в РЕДОВНО обучение - възлиза на 11.25. Моят общ,  с порязването на устния и то яко - е общо 10.75 (от 12 макс). За "колегите" й - аналогична е ситуацията. Още ли си напълно ОК с това? Убедена ли си?
Давали им тлъсти пари, небюджетни, всеки семестър, че просто били "учели" (формално де) - майната му, на всякакви простотии вече свикнах, прежалима е и тази, предвид къде живея.
Даже Боби - възнамерявам да бъда оптимално обективна и справедлива по въпроса и даже ще пиша плюсове в полза на циганите в тази ситуация. Чети ся.

Ще приема, че всеки начело с мен - е по презумпция в по-добро положение за всичко, от всеки циганин в държавата. По-добра семейна среда, по-добра възможност за развиване на умения и таланти имаме,  възможност да трупаме знания, да учим в хубави училища, просто щото не сме цигани. Така да е - броя го за факт. Стигаме така до входа за вишУ някъде си. Нито за първи път кандидатствам за вишУ, нито ми липсват едни 58 взети изпита с предишното, да нямам хабер какво трябва и как да се учи, ако ще ги взимаш наистина. Ти имаш и докторат защитен - та изобщо не смятам теб да те отварям по въпроса, как бива да се учи за тия неща, ако няма да са ти "подарък".
За почти всяка специалност, в която се кандидатства във ВУЗ у нас - подготовката за приемните е "специална". Т.е. рядко уи за малко кандидати самото гимназиално образование стига, че да се явят и влязат без още напън по темата по даден изпитен предмет. Дали с уроци по него, дали само с яко четене - мисълта ми е, че за "вход" във ВУЗ - в общия случай се чете яко, само за входния изпит. Икономиката я кандидатствах с изпит по "икономическа география". Завърших гимназия с профили, които са ОК, като подготовка само от гимназията,  ако тогава бях кандидатствала в МУ обаче (ама отде акъл де...). Като се гръмнах да е икономика - на мен географията ми беше много общ предмет в ПМГ, не икономическа разбира се и я четох (изядох с кориците всъщност) само за входния в ИУ. И пак не бях я изяла съвсем явно, че имах 5.75 на изпита, пропуснала съм някакви неща важни. Приеха ме де - не първа, 11-а, ама бива и така :)

Връщам ся на циганите и това дето ся стана пред очите ми за МУ. Ще приема, че - аз съм като цяло в по-добра позиция откъм знания, образование предишно и пр., само защото не съм циганка, а те не са имали моите шансове в живота. ОК, ама за този конкретен изпит и тази конкретна материя - играе само дали си чел, или не си конкретния учебник за ТЕЗИ изпити точно. Не как си живял досега, къде и какво си учил преди, това няма никакво значение за този изпит за вход точно. НУЛА. Ще кажа, че имах предимство все пак, ако ми се беше паднал правен въпрос, щото нали...учила съм право все пак, взела съм си го, имам бекграунд по материята, а за изпита е базова, доста под каквото съм учила аз. ОбачИ ми скъсаха трътката от етика (демек философия) пък там нямам никакви предварителни знания, сега го учих това. Сама, в къщи, с Дани на главата, не да ходя на курс и да ми е релакс четенето нали...Те що бе Боби не го направиха същото като мен и да се състезаваме за приема честно? Не им е лесно и на тях сигурно, на мен също не ми е, ама аз можах да се напъна, а те - не можели. Нещо тенът ли им пречеше за това ПОНЕ а?

Абсолютно не бива и не следва, кой да е ВУЗ да бъде толериран  (подръчкван), да участва в тая долна схемичка, само защото ако влезе Манго - има пари за самия ВУЗ бонус, а ако вляза аз - няма. Това е скланяне към корупция и то здраво! И те го правят както виждаш. Щото парите кеш за "студентите-цигани" са едно, ама ще има и кеш и за самия ВУЗ, че ги вкарали. Не са чели ред Боб, не щото имали лош старт в живота, им щото им е казано отдето трябва, че стига да се появят телом и формално на изпит и са вътре - няма що да се гърчат с учене. Ако беше наистина д о интеграция, чрез образование - следва не да им цакат луда кинта, че се водели студенти. Тцъ. Първо, ако са такива жертви на системата - безплатен курс по предмета за входните изпити да имат. Както им е удобен като време и пр. Па като научат както трябва - д "играем на равно" за тия изпити. Аз без курс - те с курс, без пари. Ок съм с това. Ако влязат по каналния ред - дори символичната семестриална такса да не плащат - и с това съм ОК, айде те са по-прецакани все и за всичко. Редовна форма е ангажимент. Нека декларират реалния си доход, з който са плащали данъци и на който са се осигурявали, преди да ги приемат, следва, че неучейки и работейки - с тия пари са оцелявали. Докато учат - да им дават тази сума, не произволна. Ако не са имали работа и доходи - да се види какво им е домакинството и плащанки и подпомагания, че учат редовно - в натура. Не в брой. При такова подпомагане обаче - условие за минимум някакъв взети изпити, аре да не е за "успех", не да са студенти 10 години ако може, че и това го има.

Да е така - вече съм ОК, да. Бива, доста даже - справедливо е и е смислено. Ако тоя ВУЗ не взима кеш, че неграмотници са му студенти просто и затова да подаряват изпити - ще ги режат като не са учили, щото лично не ги вълнува въпроса и ще режат баш както биха резнали мен, ако не чета. Ако са минус 1000 евро обаче, че ме отрязали - ще ме бутнат и още как ;) Нормално. ИМА смисъл и бих се съгласила, че е наистина "интеграция", ако схемата ги скланя, та принуждва дори - да учат наистина! Да придобиват знания и умения, да практикуват после, ама да разбират какво бачкат и да се оправят в живота добре. Така е интеграция верно, не като това сега. Не съм расист хич, ако закъсам със сърце - ще се радвам Чирков да се грижи за мен, а той е циганин. Тия неща за мен нямат значение, когато някой е добър в нещо и си с съдрал дупето, за да бъде такъв. Само мога да се поклоня на такива хора. Тия ся "колегите" обаче - нямат общо с Чирков, нали мЪ разбираш... Поне 8 деца, ако бях родила твърде млада Дани можеше да е от тях - тази година ще им е нулева, не щото не могат и не знаят, ми щото не били цигани.  :x  Толкова. Като майка включетилно - не съм никак ОК с това. За себе си - не бих си дала труд да буча, виж ако Дани ми го прецака някой по такава схема обаче - няма да има медия, дето да не гръмне по въпроса и ще ги съдя където мога у нас и в Европа. Ако има шанс да не ме хванат - и към физическа саморазправа бих минала за такова нещо, като опре до вреди нанесени на детето ми. Да, крайна съм за тия неща, осъзнавам го, но това е положението.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #352 -: Юли 17, 2015, 07:30:20 am »
Аз лично не разбрах, Боби, ти смяташ ли за редно тези 7 места да бъдат взети по този начин, без значение от цвета на кожата на кандидатите? Когато не могат да си кажат даже името на български?

Джей, тук за да пътува детето бащата подписва декларация за всяко пътуване, като се упоменава датата на излизане на детето и връщането му. 10$ в общината. пА същата работа.

Иначе ако беше студентска тук, освен заем и стипендия, от които връщаш само заема, щеше да получаваш детски за майки студентки, отделно от детските на провинцията и Канада. Това е реална помощ и позволява на майката да дава детето и на частна градина. Държавата връща до 35$, а частните са най-често около 48$.
Имам приятелка, разведена с две деца, доскоро беше пълно попечителство, сега е съвместно и децата са една седмица при нея, една при бащата. Реално работа може да започне, има си и организации, които помагат за това, на мен ми изпратиха дипляни, специално майките да работят.

Ако толкова искат да ги интегрират, нека парите са обвързани с присъствия на занятия, взети изпити и ако напуснат програмата връщат?
Което не го прави по-честно за онези 7 деца, които ще мажат сандвичи или ще си бият шутовете да кандидатстват директно медицина в Германия.

[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #353 -: Юли 17, 2015, 13:26:33 pm »
Вени, ами на мен ми звучи ОК системата при вас, защото до подпомагане в такива случаи явно достъп имат всички, а не някои само. Предполагам, че това, което ти се полага на теб в момента като майка-студентка, се полага и на родените в Канада, ако са в твоето положение. Не само на теб да ти се полага, щото си българка видиш ли ти и трябва да те интегрират. Отделно, че се подпомагат хора, които все пак правят нещо, не да лежат, само деца да раждат и да викат "дай". Много се съмнявам също така, че ти сега като си кандидатствала там да учиш пак - си била приета "служебно" с цел "интеграция", ами си си отишла на изпити на равна нога с другите. И сега едва ли ти подаряват изпитите нали така?
Не знам, защо за Боби се оказва толкова трудно да разбере, че по повод случката, заради която вдигнах толкова пушилка, изобщо не ми е проблемът, че са точно цигани тези хора. И снежно бели да бяха, ако така ги приемат - позицията ми е същата. Същата е и за нЕкое баровско хлапенце, което ще влезе и завърши с плащане под масата. И това го има, при това във всичките ни университети. Което не означава автоматично, че ей това с циганите в МУ (а вероятно и на много други места, не съм ровила за инфо за други ВУЗ-ове по темата) е ОК, понеже били малко на брой, ама парите дето ще ги взимат на ръка били европейски, а не от бюджета и понеже са цигани баш - подобни измами в тяхна полза с някак по-приемливи просто, сравнено с това да са в моя полза примерно.

Представям си, ако бях намерила връзка аз сега, или бях успяла да си платя, че да ме приемат с формално ходене на изпити за вход и бях минала тука нали, да ви се похваля каква съм "тарикатка" - първа Боби щеше да ме направи на мармалад. Включително в посока, как непочтено съм взела мястото на някой, който си го е заслужил с труд и учене. Това, че и аз съм реално самотна майка (не по смисъла на закона разбира се), че и на мен ми е трудно да се оправя с какво ли не, че баш пък преди тия изпити и детето пак се тръсна болно и мен ме накачи и ми беше зорно да чета, просто защото физически се чувствах много, много зле - няма да мине нали? Ама, ако е за мен. За Айшето - ШЕ мине, понеже на нея "по принцип й е по-трудно за всичко в този живот", така го приемаме по подразбиране. Нищо че в конкретния случай с тази жена, с която аз говорих - на нея й е по-лесно, не на мен ;) Чисто битово и организационно имам предвид. И тя има само едно дете, ама и огромна рода, която да й го гледа, когато и за каквото се налага - работа, училище, ходене на бар - все тая. Има си и хубав занаят момичето, евала за което, МНОГО над моя месечен доход докарва, с бачкане разбира се, отчитам го. Не са й подарък нали тия пари от Социалните. Има си и служителки т.е. като почне да учи редовно и трябва да ходи на лекции - бизнесът й няма да пострада. Знам, защото това ми хрумна да я питам, като каза какво работи и, че ще кандидатства за "редовно". Нямало дерт - имало кой да бачка и детето имало кой да гледа. Няма и моя разход за всяко ходене до София, което ми ляга 200 кинта отиване и връщане в момента. Обаче аз и затова не пищя, никой не ми е крив, че имам такава кола, сега ще я сменя с нещо малолитражно и с нисък данък и застраховки, което обаче налага да си купя по-нов и по-скъп автомобил от сегашния. Няма с такива параметри просто нещо по-старичко и еФтинко, ама нали и тука не съм ревнала, че сега пак отнейде трябва да извадя едни хилядарки. С цел да ми върви училището, ама и детето да си гледам добре - пак ще стягам колана нали, във всякакъв смисъл. Обаче - правя го все пак за себе си това, ще извлека ползи накрая и виж ти - не ми хрумна просто каква съм жертва. Обаче ся като се замисля така... :lol: :lol: :lol: Докато уча за капак - не моЙ и да почна работа, някаква нормална, дето се ходи всеки ден от-до в Стара Загора, щото кой ще се навие да му липсвам нон стоп, щото очните, ама изпитите, ама детето се разболя... Да ми е по-лесно и евтино ходенето на училище поне - не мога и в София да се преместя за момента, понеже пък там на Дани не мога засега да осигуря нормален живот, ако ще и работейки - пак не мога, писах я напред сметката - не излиза. Отникъде. И преди някой да е решил, че го пиша това, за да се оплаквам - тцъ. Много майки са в моето положение, повечето са в доста по-тежко всъщност. Особено онези, които не могат като мен да си позволят просто още "да стегнат колана" и да захванат да учат, за да имат по-добри шансове, понеже трябва да бачкат като роби, всеки ден, че да оцеляват изобщо - те и децата им. За тях - подпомагане - няма. Никакво и за нищо, независимо колко се стараят, напъват - не. Не се предвижда дори, даже по европейска програмка - йок.

На тоя фон обаче, споменатата нагоре другарка ромка - има право на подпомагане, никак не дребна сума при това и има право САМО заради етноса си. По никаква друга причина. И както се оказва - тя дори нещо минимално не трябва да направи в замяна на подпомагането, като например да вземе да прочете нещо все пак. Както казах - нищо, ама нищо не й е пречило, да се яви подготвена на тези изпити, освен липсата на желание и мързела й. За другите 6 души - признавам, не ги знам на какъв хал са, обаче за нея знам. И тук е както за всичко друго с тяхната "интеграция" бе Боби! Затова го намирам за глупаво, трошене на пари и цакане на хора, дето полагат усилия. Защото ПАК вместо да бъдат скланяни да се понапънат, постараят, вЕрно да се образоват - ние пак им правим подаръци и ги засипваме с едни пари, защото ги мързяло.  8O Демек - награждаваш едни хора, за едни кофти неща дето правят и за същите нали - ти мен би сравнила със земята, ако можех да ги направя и аз, ама за тях "Какъв ми бил проблема?" се оказа. Ми съвсем същия, както с награждаването им, че цвъкат деца, които не гледат ми е проблема. С такива подходи - НИКОГА няма да се интегрират, защото реално и за всичко ги спонсорираме и им поощряваме мързела и безотговорността. Аз друго по въпроса с тяхната "интеграция" - не виждам да се случва.

Дето вика Вени, смисъл има от такива неща, ако не им подаряват изпитите. Има смисъл, ако взетите до някой курс пари - трябва да ги върнат, в случай че ги примързи да избутат докрай това виШУ, пък такова условие - няма. И да имаше - представям си кой и как би могъл да ги накара да ги връщат де, ама друга тема  :lol: Навремето бившият ми мъж, докато работеше в "Гражданска защита" - изкара един скъп курс за държавна сметка. Имаше условие, че след курса - поне три години няма право да напуска, а нали - следва да работи за тия дето са му платили за придобиването на тази квалификация и са инвестирали в него като служител. И е нормално да бъде така. Ако беше напуснал по-рано - трябваше да им върне всичките пари за този курс, не една част (3000$ бяха)
Ако подпомагането е "целево" така да го кажем - да, има смисъл. Както това в Канада. Ходиш на даскало, редовно, няма кой да ти гледа детето - на ти за частна градина. Не можеш в момента да работиш, защото учиш редовно и гледаш дете - на ти пари да живеете нормално и да си учиш. Ей на - има и програми специални за такива майки, дето са в състояние да бачкат само 2 седмици в месеца, а не 4. Аз хич не бих се дърпала в момента, ако имаше тук такива програми, че да мога все пак да работя нещо на такъв график и да си докарвам някой лев, учейки задочно и гледайки Дани. Не да ми подарят нещо кеш, ами само работа да ми се осигури при по-така условия, отколкото на "свободния пазар" - напълно ми стига. И би ми било ОГРОМНА помощ в момента, ама не - няма такива програми. Та аз не съм изобщо срещу подпомагането по принцип, на когото и да било, вкл. и на циганите, но АКО е смислено и от него следват ползи някакви. За самите хора, обществото, държавата. Пък то такова нещо у нас - няма. Хвърлят се едни пари за какви ли не глупости и безсмислици, няк'ви търтеи пълнят гушите, а такива като мен и подобните ми - правят 1000 гимнастики, че да си заслужат правото да работят за някаква прилична заплата. И прощавай, ама по коя логика един работещ все пак човек, с добър доход при това - следва да бъде подпомаган изобщо, само щото решил да учи?  :? Ми щом работи и изкарва хубави пари - значи е "интегриран" доволно тоя човек, справя се с живота добре и сам. Може и аз да съм хипер тъпа, че да не виждам логиката, ама на - не я виждам.

Аз лично не разбрах, Боби, ти смяташ ли за редно тези 7 места да бъдат взети по този начин, без значение от цвета на кожата на кандидатите? Когато не могат да си кажат даже името на български?
Не са само 7 местата, които ще заемат. 7 са само за тази специалност в МУ. Същите права имат и за всяка друга, та смятай сама. На приятели щерката миналата година кандидатства "фармация" в МУ. Че това ще учи баш - беше решила още влизайки в гимназията. ПМГ разбира се, не у маалата и през всички 5 години там - учеше здраво, за да е перфектна дипломата й и завърши с пълно 6. После такова учене за приемните дръпна, че сама си говореше дето има един лаф, не да ходи по кафета и морета. Приеха го детето, от първите беше в класирането, а там пък колко са кът местата - сещаш се. Хубаво я приеха, ама нов дерт последва. Това се учи само редовно и се учи яко, занятията са всеки ден и трябва чинно да ги посещаваш. Т.е. няма как да учиш това баш (или хуманна медицина) и да работиш едновременно с това, за да се самоиздържаш в София. Мама и тати - "прости лекари" в Окръжна с по няма и 1000лв. на месец заплати. и какво, какво...Обуха се с един кредит, срещу ипотека на единственото им жилище и това е. Друг вариант - няма. Едни други такива "прости лекари" - се обуха с още по-голям кредит, че близначките им ги приеха във Франция пък. Познай там разхода какъв е, а първата година - нямат право дори по студентските програми да поработват за някое евро отгоре. Как пък една европейска програмка няма, за подпомагане на такива хора, ми само за тия дето са от "правилния етнос". :? Ми няма да има я, тя идеята на цялото наливане на тия пари в тях е да им е комфортничко да си живуркат тука, не да плъзнат по другите държави в ЕС масово. То голямата "тайна" това... :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Юли 17, 2015, 13:28:14 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #354 -: Юли 17, 2015, 18:46:23 pm »
За фармацията тук е мнооого тачена и се бия и аз в главата що не съм учила такова ;)  та приятелите с детенце у Франция ну ги мисли. Дипломите от Франция са признати и само тук стартовата заплата е 400К, а в по-студените райони и нагоре.

като си задочно,,колко време годишно си на очни?

[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #355 -: Юли 17, 2015, 19:57:43 pm »
Мисля, че по 20 дни на семестър, ама не бяха отзивчиви относно информация за КАНДИДАТ-студенти. Това и ходене за всеки изпит разбира се (като разход говоря - на пари и време). Даже колко е семестриалната такса изрових от един забутан файл в нет-а. Тях като ги питах - все едно поисках секретни данни на ЦРУ. Хем човешки обясних, че искам да съм подготвена с парите, ако все пак вляза и нямах идея каква е сумата. Аз преди учех в частен ВУЗ и там е баси цифрата все пак. Ако съм влезела - щяла съм да разбера....и не ми се разправяше. За тия неща питам приятелка, дето миналата година влезе същото. Тя ми каза и по какво е изпита и кой е точно учебника. Условие да подадеш изобщо документи в МУ, е да си купиш справочника им за годината. Отивам да го купя - свършил бил...яко абсурди от игла до конец. Ей Зайо да ти каже, че я карах да рови за разни неща в наличния при нея и да ми ги каже по скайп, ако мислиш че нещо се шегувам. Пък какъв сайт имат и за колко пари е - иди го виж. Резултатите от изпит едно (да знам ще ходя ли на втория) - не са в нет-а, не може и по телефона. Проверяваш ги на Ино листче, лепнато на една стена, във факултета (в ИСУЛ). Ако щеш.. Ако няма кого да пратиш да ги види - оправяй се. Там пише нали и кога и къде ще ти е втория изпит, ако си се класирал. Яко "улеснения" от всякакъв вид, претенции до Бога за величието на въпросния ВУЗ иначе... Вкл., че те не признавали дипломи, или поне някакви взети изпити (дето сега ще ми се повтарят) от частни ВУЗ-ове. НБУ може да си е акредитиран отвсякъде, ама па имало автономия и те си решавали кого базарят изобщо.... ШЕ се опраим де, "скоро".  :?

Не ги мисля в бъдеще ни тези с момиченцето с фармация, ни другите с близначките. Тези деца скоро ще изкарват яки пари, особено ако не седят в България, ще оправят и кредити и всичко. Да са живи и здрави само! Споменах го в контекста - кога и за какво  8O подпомагаме и кого - НЕ, ама с нищичко бе!!! За някоя като мен например, МУ не предлага възможност за по-еФтино спане, за времето на престоя ми за очните в София, в някое от общежитията си поне. Иначе пък едно от тях частично е хотел - на нормални цени естествено. Аре нали - пак късмета ми сработи, че имам къде да спя безплатно в София, ама някой друг - ще трябва ще не ще и хотел да плаща. Минимум 1000-рка е това за 20 дни, дори в някакъв смотан хотел, от тия дето се взимат "на час", та и хубава компания да си имаш  :lol: :lol: :lol: Ама другарката ромка нали - получава 1800 ЕВРО кеш на семестър, хем си живее в София и хем няма даже да учи всъщност. Т'ва е положението.

Да си кажа съвсем честно, всичките идиотщини напред ги коментирам и то с километри (знам, че ви отегчавам  :lol: ), не защото съм очаквала нещо по-добро, нормално, помощ някаква относно това ми начинание и пр. и ся видите ли вие - просто се тръшкам. За мен е огромна помощ и се почувствах много, ама МНОГО облекчена, като разбрах каква е семестриалната такса ако вляза все пак. Щото на целия ми друг разход в момента - нещо от вида на 1000 и нагоре на семестър - щеше да ми спре точеца яко. Онова дето няма да го плащам - го плащате вие всичките. Ама аз поне - смятам наистина да уча нали, не само да се разхождам едни 4-5 годинки, съществена разлика. Тия дето само ще се разхождат - казах и то напоително. И за тях плащате де, та мисля мен ще ме преживеете някак  :lol:

Вени, я кажи нещо относно зъбите детски, че ми е належащо, а си навътре... Флуорна паста купих вече, така рече моя стоматолог. Дани има нова мания - да си мие зъбите след ВСЯКО хранене, което е едно 5-6 пъти в денонощие. Нещо да се притеснявам ли в случая, наясно съм, че не бива чааак толкова често миене, ама е период и това, ще мине на друго до 2-3 седмици. Зъбите са ми болна тема просто и все се притеснявам за неговите, ако и да са напълно ОК засега.
« Последна редакция: Юли 17, 2015, 20:28:07 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #356 -: Юли 17, 2015, 20:40:52 pm »
Вкарай му мухата да чисти и с конец барем :) нали плюе пастата? така или иначе трябва да изяде 3 кила паста за месец, че да те притесни флуора :)

каква четка си му зачислила? ние имаме електричка вечер и сутрин обикновенна, да не губи все пак умения.

резултатътр от Туутмус гела са налице - Ники без кариес, аз с два минимални, мъжът с два големи (той не маза).

Ники го водихме на чистене - веднъж на 6 месеца се прави+флуорна баня. ако можеш да намериш за Дани таз услуга ще е добре. до 18 година така се третират децата и са със здраВИ ЗЪБКИ.
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #357 -: Юли 17, 2015, 20:48:53 pm »
Ще го светна за конеца, ще се зариби веднага.  :lol: Четката е "Браун-Орал Б", електричка, сменям главите всеки месец. Плюе паста и плакне, търка и сам, не чака само на виброто на четката де. Я пиши на ЛС за тоя гел, отде да купя и как да се ползва. За Дани само, аз клоня от висок процент протезирани зъби към 100% та вече ми е късно да спасявам нещо. Ще разгледам за детски стоматолог за другите регулярни неща по поддръжката, мерси много маци.  :bighug:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #358 -: Юли 17, 2015, 21:50:07 pm »
Не сменяй главите всеки месец, те са твърди, три месеца е една глава, две седмици само "омеква". Ще разраните венците така.
Зъб с електричка не се търка баш. Главата се поставя от всички страни на коронката и се брои едно-две-три и сменяш страната. Това ме светнаха мен тук, явно и аз миех грешно. Търкането всъщност е само хубаво да размажеш хубаво пастата.
За Туутмуса ще ти пратя ЛС. Аз взех от ибей, иначе има в Бг.
И моите са всички задни от 5 натам с коронки и мостове, но барем предните да спася, затова мажа.
Конец за начало ползвайте на "лъкчета", легнал в леглото, докато свикне. После обикновен, че е по-хигиенично.
[/url][/url]
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #359 -: Юли 21, 2015, 20:50:23 pm »
От вчера ми е тъжно..първо голям мой Учител си отиде, а днес новините ме довършиха.
По повод тази новина, питамм аз, как може две деца, на 7 и 11 години, да бъдат оставени САМИ на УЧЛИЦАТА, слкед като току-що са пребили дядо им и те са обяснили, че явно по-тъмния цвят на кожата е провокирал това? Що за инстистуции, по дяволите, едното дете е имало превръзка на крака...
http://www.marginalia.bg/novini/vazrasten-mazh-sas-seriozni-naranyavaniya-sled-poboj-ot-neonatsisti-v-borisovata-gradina/
[/url][/url]