0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Няколко нюанса...Jbrul :)
« -: Април 04, 2015, 17:11:59 pm »
"Когато умра ме раздайте!"  http://budoart.bg/news/view/kogato-umra-me-razdaite/

Бях наистина доста малда, може би на 15-16, когато темата за донорството ми попадна в полезрението за първи път и оттогава – не го е напускала. Както повечето млади и здрави хора -  и аз не съм имала склонността да седна да си мисля за смъртта, злополуките и неизлечимите болести, ей така от нямане какво друго да правя разбира се.
Та тогава се замислих, заради някакъв репортаж по въпроса, който даваха по телевизията. Не беше дълго замисляне, дълбоко пък съвсем... Беше едно бързо и категорично формиране на мнение по темата от вида на:  „Да, разбира се, че ако нещо ми се случи и с моите органи могат да живеят още няколко човека, иначе обречени – ще живеят“. Това ми се видя най-логичната и естествена позиция по въпроса първо, второ – бях убедена, че на нея са поне 99% от хората. Трето – тя си е все същата и досега.

Към днешна дата съм на почти 35 години. Живея в държава, в която донорството на органи все още е екзотика и главна новина във вечерните емесии, ако и когато се случи. „Сензационността“ на този вид новини, е поредното нещо носещо ми разочарование наред с много други....Обитавам общество, в което повечето ми опити да подхвана тази тема с някого се посрещат с „Оххх бе дай да не говорим такива неща, викай пази Боже!“. Държа да подчертая, че не общувам с някакви случайни и нискоинтелигентни хора по принцип, но реакцията е каквато ви я описвам в мнозинството от случаите.
Към днешна дата - обитавам държава и общество, в които млади, здрави и прави хора се избиват на „куп и  килограм“ по пътищата ни, при кръчмарски сбивания, при нелепи битови инциденти... (ужасно е наистина).  И не е като между тях да няма достатъчно подходящи, изпаднали в мозъчна смърт, които да бъдат донори на едни други хора изтеглили късата клечка, ама много късата....Обаче донори все няма (не по-малко ужасно според мен).

Аз се питам защо това е така и защо това е така тооолкова много години? В материала от линка – една от главните причини е посочена и разяснена добре. Заставам с две ръце зад автора по този въпрос. Така са форматирани законово нещата в момента, че моята воля приживе, въпреки, че е ясно заявена и изразена (щом не съм декларирала изрично, че не желая да бъда донор) – просто може да бъде игнорирана. Или казано направо и не особено красиво – „личната ми воля по темата  - отива за храна на червеите“. Изпратена там от някой мой опечален роднина, който разбира се в такъв момент – няма как да е в най-добрата си форма и адекватно състояние. Или пък защото някой мой роднина е силно религиозен, или има някакви си там убеждения размнаващи се с „донорството е ОК“ и правото да решава вместо мен в такава ситуация. А аз УЖ вече съм решила по този въпрос какво и как точно...Защо това изобщо е допустимо? Не следва да бъде според мен. Не само защото така моят избор може да бъде пренебрегнат. А защото не следва кой да е мой близък, да бъде длъжен в ТАКЪВ момент да решава нещо подобно и да ме приеме като „просто труп“. Не е неестествено повечето хора да не могат да го направят. Не е неестествено в пикът на собствената им мъка - да изгубят сетивност към всяка чужда. Дори за момент, ама то стига... Защо ги подлагаме на това? Законово и законно?

Друга главна причина донороството у нас все още да е вид „чудо“, според личното ми мнение е, че доколкото изобщо са се провеждали кампании през годините за популяризиране на този почин – те са много зле скалъпени и с неефективни послания. Залага се на нещо „сълзливо“ и имагинерно, а липсва информация за какво точно става дума аджеба. Не е тайна, че за всички хора е най-страшна неизвестността, все тази за какво става дума. Ами средностатистическият гражданин -  няма никакво понятие какво точно означава „мозъчна смърт“ например, защо това е необратимо състояние и, че дефакто...вече си умрял тогава. Доста хора си мслят, че „мозъчна смърт“ и „кома“ са едно и също например. Ами нека следваща кампания в подкрепа на донорството да наблегне на тези неща, важно е! Важно е когато призоваваш някого да направи нещо – да му обясниш какво ТОЧНО го караш да направи все пак. Той не е длъжен да го знае предварително, че и в детайли. Това е специфична материя най-малкото, не става дума за туршия и компоти.

Поредна причина за да сме на този хал по темата, е самото ни общество и отношението му към „разговори за смърт“, което е почти езически суеверно и във вид: „Бе да не го говорим, че да не вземе да стане“. И съответно – не го говорим де. Сакън! Както преди години и за стерилитет не смеехме масово да говорим, че то пък...“срамна работа“ се явяваше. Обаче към днешна дата, по последната тема – имаме страхотен напредък. Видно е и от форума , в който пиша в момента. Дълбоко съм убедена, че и по темата „донорство“ можем да го постигнем това същото – стига да посмеем да го говорим. Не по телевизията, не на някакви специални мероприятия, не... Всеки от нас – у дома, с партньор, с близките и децата си. Няма нужда, няма и смисъл и полза – да чакаме държават да ни вмени едва ли не насила необходимостта този разговор най-после да започне да се случва. Масово, във всеки български дом, по наша собствена инициатива. Защото този разговор е важен, много важен, за всички нас! Защото никой от нас няма „застраховка съдба“ и не знае, дали утре той самият няма да чака „присъда“ ще живее, или не, ще гледа ли как расте детето му, или не, молейки се някой, някъде да е провел въпросния разговор и да няма колебания, дали да спаси няколко живота, докато преживява своята лична загуба.

За много неща чакаме на държавата и много от тях наистина няма как да се случат без нейната активна подкрепа, да. Това обаче не е от тях. Това наистина зависи от нас и осъзнаването ни колко е важно. За всички ни е важно, поне веднъж да поговорим с близките си по въпроса и да им заявим волята си по него "в случай, че..." И това не е разговор, който можем да отлагаме "за утре", понеже може да нямаме утре просто.
« Последна редакция: Април 04, 2015, 22:27:28 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #1 -: Април 04, 2015, 17:59:24 pm »
Джей, право в десетката, както обикновено.
За себе си отдавна съм взела такова решение, че докато съм жива, ми трябват органите, но след това бих искала да помогна на някого. За мой късмет, още преди години съм си поръчала карта (безплатна, от местния Червен кръст ти я пращат по пощата), в която си попълвам данните и декларирам, че съм съгласна (може да се отбележи също, ако човек не е съгласен). Нося я в портфейла. Според мен това е нещо важно, смъртта е част от живота, въпреки че повечето хора не искат да говорят за нея. И на мен не ми е любима тема. Но е неизбежно.
По-добре да има възможност да се декларира съгласие приживе (или съответно отказ), за да не поставяме близките пред труден избор в такъв момент.

Благодаря ти, че повдигна темата и се надявам скоро законът да се промени за 11 път към по-добро за всички нас.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #2 -: Април 04, 2015, 18:48:18 pm »
Не съм била толкова малка (млада) както Жбрул, но и аз много отдавна знам, че искам да бъда донор. Просто за мен, това е толкова естествено, че не съм мислела, че подлежи на коментар. Даже май съм водила такъв разговор с мъжа си. Обаче това „май“ ме притеснява и трябва да го повторя.
Сегашното положение, с питането на близките, наистина е лоша идея. Загубих и двамата си родители и за съжаление знам как се чувства човек в такъв момент.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #3 -: Април 04, 2015, 19:10:22 pm »
Чудесна тема, Jbrul, адмирации! :wink: Несъгласие за донорство в момента се заявява на крайната страница, на здравноосигурителната книжка. Трябва да се постави подпис лично пред JP и то да удари параф.
Кофтито е, че продължаваш да зависиш от волята на роднините, но трябва да се погледнат нещата и от друг ъгъл. Не се приема друга стратегии с години, не поради липсата на воля, а поради възможността за засилването на т.нар. "черен пазар на органи". Щото то човек за 20лв. си отива, камо ли за бъбрек....
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #4 -: Април 04, 2015, 19:13:30 pm »
Наскоро си мислех по тази тема. Моят мъж знае мнението ми по въпроса, аз също неговото. Бяхме получили едни листовки по пощата и се канехме да попълним съгласие по въпроса. И двамата сме решили, ако органите ни са в състояние, годно да се трансплантират, то ние искаме те да бъдат използвани за това. Имаме съвсем други здравни карти, не книжки и може би трябва да проверим как стои въпроса в нашия случай, за да няма съмнение по въпроса, какво искаме да стане след смъртта ни.
А след катастрофата със самолета на джърман уингс се замислих и за нещо като завещание, кой искам да ми гледа децата, ако не са с мен и нещо се случи с мен или мъжа ми. Май в днешно време е по-добре човек да е подготвен, за да не разчита на случайни обстоятелства.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #5 -: Април 04, 2015, 19:23:48 pm »
Чудесна темаза начало на тази рубрика и разбира се - в десятката, както винаги!

И аз от доста време имам лично убеждение по въпроса и искам да бъда донор. Не съм водила този разговор със съпруга си или родителите си, но темата ме подсеща да го направя, защото наистина е важно. Притеснява ме, обаче, опцията, че дори да съм декларирала съгласие да бъда донор, то при настъпване на момента, пак питат близките /ако изобщо ги питат/ и както казва Jbrul, волята ми отива при червеите, барабар с органите ми....

В интерес на истината, не съм се интересувала подробно как стои този въпрос и какви са процедурите. Ще трябва да го направя. Вариантът с карта, за който спомена Дес е много добър. Но наистина, може ли въпреки моята воля, близките ми да откажат? Това ли казва закона? Защото ако е така, то цялата работа с декларирането се обезсмисля.

Колкото до обществените нагласи - напълно съм съгласна с автора на статъията и Jbrul. Трябват повече кампании, информираност, гласност. Безумно е при толкова висока нелепа смъртност /за огромно съжаление/, хиляди хора да чакат с години и често да не дочакат своя донор.... А доста здрави и годни органи просто да изгният в земята.. Извинете за образността, знам, че звучи гадно, но си е факт.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #6 -: Април 04, 2015, 19:25:41 pm »
Не се приема друга стратегии с години, не поради липсата на воля, а поради възможността за засилването на т.нар. "черен пазар на органи". Щото то човек за 20лв. си отива, камо ли за бъбрек....

Мислила съм го и това Бубс И считам, че е лесно решимо, без (може би резонният страх у нас), че някой "ще ти дръпне шалтера" докато все пак имаш шанс, с цел да се облагодетелства финансово от органите ти. В крайна сметка, когато имаш близък в такова състояние - ти решаваш кога и дали да бъдат спрени животоподдържащите системи на същия. Това ще си остане така и в бъдеще. Но когато близките ти кажат: "ОК, изключвайте" - нека лекарите имат право, когато съответният пациент не е изразил изрично несъгласие да бъде донор - първо да експлантират органите (ако са годни още) и тогава да изключват всичко. А не да питат роднините дали са съгласни, дали не са и да става една излишна драма за всички участващи в това, вкл. и за чакащите за трансплантация.

Лично аз съм убедена, че повечето българи, изпадащи в подобна ситуация - в огромна степен не смеят да кажат "Да", защото никога не са го обсъждали въпроса с пострадалия (вече реално мъртъв свой близък) и нямат понятие, ама и бегло дори, дали той е бил ЗА, или ПРОТИВ. А в момент на шок - всичко това става важно за близките и те просто не могат да бъдат адекватни и да постъпят както е редно, разумно и в "в полза на обществото". Не защото са лоши хора, или не им пука за чуждото страдание и пр. Затова пак наблягам - от нас си зависи главно, тези неща да ги изговорим у дома, с близките си.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #7 -: Април 04, 2015, 19:52:04 pm »
Но наистина, може ли въпреки моята воля, близките ми да откажат? Това ли казва закона? Защото ако е така, то цялата работа с декларирането се обезсмисля.

Не "може", а Е така в момента. Декларирал, недекларирал - питат се роднините (не се уведомяват само) - иска се изрично съгласие на някой от тях (този, който по закон има правото да решава такива неща). За женените в гражданското - съпруг/съпруга, за тези като мен - майка ми е човекът, ако е след някакво време и Дани е пълнолетен - той трябва да каже "да", или "не"...

Преди време - форматът беше в здравната си книжка изрично да декларирам, че съм съгласна да бъда донор. Естествено, за 99% от хората въпросът изобщо не е на дневен ред, камо ли да търчат някъде за подписи и печати, зер да декларират подобно нещо, дето не го и мислят де. Понеже по български - то си имаше процедури, разкарвачка, администрация, подписи, печати...все "яки стимули" налЕ да декларираш, че искаш да бъдеш донор, "ако...".
Дойде им акъла и обърнаха схемата - сега, ако НЕ искаш да бъдеш - следва специално да се разкараш тук и там за подписи и печати и да си рахат по въпроса.
Реално обаче и да не го направиш - стига роднините ти да кажат НЕ и това е.
Именно това е темата на автора на статията, която съм качила и е прав, че по нея следва да има дискусия относно механизмите и въпросът да се реши наистина трайно И ефективно у нас. Най-после!

Другите аспекти на тази тема са си лично мои мнения, които обаче не считам за маловажни, особено докато от юридическа гледна точка положението с донороството е такова, каквото е в момента.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #8 -: Април 04, 2015, 20:12:34 pm »
Аз съм говорила с мъжа ми и детето - за всеки случай. Не вярвам да не ми уважат волята.
Обществото ни е дълбоко суеверно и затова не обсъжда този въпрос - да не дръпне дявола за опашката.

По конкретно зададения въпрос - да, трябва да се зачита личната воля.
« Последна редакция: Април 04, 2015, 20:14:28 pm от Елфи »
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #9 -: Април 04, 2015, 21:45:43 pm »
В моя случай, като намерят картата в портмонето ми, няма нужда да питат никого повече.
С мъжа ми сме си говорили. И той е на същото мнение и има такава карта.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #10 -: Април 04, 2015, 22:03:07 pm »
Блу, технически въпросът може да се реши по много начини, интерес да има само и мисъл по въпроса. Дали като при вас, чрез карти от ЧК, дали с друг вид карти издавани от някой друг у нас - вариантите са безброй.

Дори ЛЛ могат да бъдат впрегнати в системата, все за нещо, веднъж годишно ще отидеш при личния. И като щракне на компютъра си картона ти и му светне, че няма данни дали искаш, или не да си донор, при сегашната постановка - предлага ти формуляр (примерно) в който да отметнеш "да съгласен съм", или "не не съм съгласен" - отмяташ, подписваш и това е всичко.
Собственоръчно положеният ти подпис в документ с отметка за съответния избор - отива по служебен ред за съхранение където следва, отбелязва се в някакъв електронен масив на НЗОК какъв е твоят избор и ако "ти се случи случка" и си годен за донор - няма казус и роднини и драма.

Давам си сметка, че това което ще напиша е крайна позиция, но хората, които не желаят да помислят дори по темата и да направят осъзнат избор по същата - следва да са в сегашната графа: "донори, поради липса на изрично декларирано несъгласие за това" и роднините им да нямат думата по въпроса. Особено в ситуация, ако (когато) някой ги моли, скланя, напомня им да решат дали, или и те са..."уффф ми не ми се мисли, не ми се занимава с това" (типично за българите де).  Ама хайде стига съм повтаряла автора на статията по 100 начина - прав е, дефинирал е проблема чудесно и той се нуждае от решение. Възможно най-бързо при това.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #11 -: Април 04, 2015, 22:36:50 pm »
При нас също , независимо дали си уточнил при издаване на шьофорската ти книжка, че си съгласен да   дарят органите ти, пак задължително питат близките.
 Нямат право  да му вземат органите, ако" next of kin" не са съгласни.

Моят мъж ми е казал, че няма да разпише нищо, ако изпадна в мозъчна смърт. Той смята, че всичко се продава и се правят милиони долари от подобно нещо. Карали сме се страхотно, но той продължава да държи на своето. За себе си твърди, че остава на мен да реша/ както съм била правила цял живот/ какво да правя със здравите му части. Точка.

Надявам се, ако стигна до там, той да се вразуми и да разпише. Не виждам защо да отиват по дяволите органи, с които могат да живеят 7-8 човека.

С органите на сина ми, 7 души живеят вече 7 години. Едно 18 годишно момче продължава да рита топка благодарение на един нищо и никакъв подпис.
Най-лесното решение, което ми се е налагало да взема някога....

... Отговорих с първа опция - според мен е правилно да се питат близките.  Иначе би настанал някакъв хаос. Както казах по-горе, надявам се моят съпруг да уважи много кратно подвърденото от мен желание. Като се замисля, вярвам че ще го направи в крайна сметка.


« Последна редакция: Април 04, 2015, 22:59:13 pm от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #12 -: Април 04, 2015, 23:35:23 pm »
Ема, поклон!

Преди десетина дни ми попадна репортаж от Преди обед на БТВ, качен в сайта на телевизията - интервю с журналист, който живее благодарение на 2 трансплантации - сърце и бъбрек (от майка му, като жив донор).
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kakav-e-zhivotat-sled-dve-transplantacii.html

Благодарение на едно решение един млад човек живее, а едно дете има баща.

Моето мнение е, че с органите трябва да се процедира както със завещанията. Както е допустимо да бъде завещавано имущество с ясната воля на собственика и това в общия случай се уважава, така следва да мога по същия начин да се разпоредя с друга своя "собственост", стига да е "годна за употреба". Аз съм се "погрижила" органите ми да са в приемливо състояние (ако случаят е такъв) и следва да имам правото моето решение да бъде уважено. Загубата на близък човек е крайно емоционално състояние и е обяснимо роднините да не мислят и действат рационално и трезво. Аз поне не искам да натоварвам никого с такова решение.
Ако съм в ситуация да правя този избор ще го направя, надявам се на същото и на хората след мен.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #13 -: Април 04, 2015, 23:38:53 pm »
Мисля, че роднините могат да спрат, но не могат да разрешат, ако специално си казал , чене искаш. Пак е нещо... Обаче не разбирам от къде на къде ще питат мъжа ми какво да правят с моите органи, ако съм обявила, че искам да съм донор.  Мои са, давам си ги, няма какво да го питат - не съм малолетно дете, че да го питат.  Много глупав закон.

Не разбирам защо само изрично ще декларираш или само изрично няма да декларираш - защо не питат всички просто? Да или не? Шри издаване на документи, да добавят едно въпросче, и ще имат мнението на всеки
« Последна редакция: Април 04, 2015, 23:41:51 pm от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #14 -: Април 04, 2015, 23:55:43 pm »
Не разбирам защо само изрично ще декларираш или само изрично няма да декларираш - защо не питат всички просто? Да или не? Шри издаване на документи, да добавят едно въпросче, и ще имат мнението на всеки

Добра идея, Боби.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #15 -: Април 05, 2015, 00:14:55 am »
Не разбирам защо само изрично ще декларираш или само изрично няма да декларираш - защо не питат всички просто? Да или не? Шри издаване на документи, да добавят едно въпросче, и ще имат мнението на всеки

Добра идея, Боби.
Ами защото това е България Боби? То "въпросът" ми е колкото ироничен, толкова и истински. Тук всичко можем да си го направим сложно, по-сложно, най-сложно, тотално неслучващо се - от раз. Другата версия - много ни куца.

ema2, много ти благодаря, че писа!!! Благодаря ти за това, че си таква, за това което си направила и се моля да те прочетат много хора и да те разберат. Не мъката ти от загубата на детето ти...другото. Прегръщам те!

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #16 -: Април 05, 2015, 08:41:00 am »
Когато се издаваха медицинските книжки /или както се наричат там/,на последна страница се попълваше "изрично" съгласие за донорство и толкова..Сега разбирам,че трябвало и печати на ЛЛ,че трябвало да се попълват пред него,че дори формулата в новите книжки е променена- вече се декларира "изрично"несъгласие  8O 8O. Няма информационни кампании и аз,който се мисля за средно интелигентен,предположих ,че всичко е написано собственоръчно и приключва с попълване на последната страница на медицинската ми книжка/или както се нарича там/. Е,сега какво да правим....? Да се опрости процедурата не е ли възможно?Но явно НЕ!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #17 -: Април 05, 2015, 10:03:33 am »
В здравната книжка добре има страничка за деклариране, но отразява ли се това по регистри някъде при ЛЛ? Не съм се интересувала, признавам, но аз и не бих подписала отказ. Ако се случи да се взима решение за донорство здравната книжка ще е последното нещо, което поне аз ще се сетя да търся, ако не е налична в момента. Ситуацията е такава, че часовникът тиктака много бързо и да се разчита само на един документ някъде...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #18 -: Април 05, 2015, 13:09:12 pm »
Ами и аз си мисля, че точно в т.нар. здравна книжка да бъде отразено съгласие/несъгласие да бъдеш донор - не е най-уместният вариант. Да не кажа, че е най-неуместният де.
Първо, с такива книжки разполагат само здравноосигурените лица, а както знаем доста хора са извън системата, не се осигуряват (по някаква причина) и такива книжки - нямат. И който няма здравна книжка - реално е лишен от възможност да изрази/декларира личната си воля по този въпрос. И ако му се случи нещо на такъв човек - пак тежестта пада върху роднините му, които вероятно няма да знаят какво му е било мнението по темата дори, за да решат по-лесно. Поне.

Второ, аз например нямам здравна книжка у дома. И знам, че нямам защото в някакъв момент, преди години беше, ЛЛ ми обясняваше къде да отида и какво да направя, че да си я получа. Естествено трябваше да ходя по някакви гишета и да се занимавам с бюрокрация, което "много обичам"  :lol: и така и не си я взех въпросната. Чистосърдечно си признавам, че даже не съм проверявала за какво служи тази книжка (освен в нея да декларирам изрично несъгласие да бъда донор примерно). Фактът, че толкова години я нямам и не ми е потрябвала за нещо обаче, говори ясно, че не е най-добрият и надежден начин здравната книжка, в случай на нужда да се установи искам ли, не искам ли да бъда донор. Не е "документ", който дори да имах бих носила в себе си постоянно, или ако я имах - сигурно 3 дни бих ровила из къщи, че да намеря къде съм я бутнала. Да не говорим, ако с мен се случи нещо - роднините ми как ще я открият у дома въпросната....

Наистина, по-уместният вариант е този, който Блу споделя за при тях - специална карта, в която е упоменато искаш, или не да бъдеш донор и каквото там пише - това е. Без чакане на съгласие от роднини, губене на време и пр. И да, чисто технически такава карта всеки от нас може да носи постоянно в себе си, наред с другите си често ползвани документи - лична карта, шофьорска книжка...И при нужда - лесно може да се намери тази "карта за донорство" в портфейла, или чантата на пострадалия човек. А и както нагоре споменах - следва абсолютно всеки гражданин, да може да изрази личната си воля по този въпрос, без да е задължен да се разправя с НЗОК по темата (както е сега). Дали БЧК да се занимае с това, дали някое друго ведомство до чиито "услуги" имат равен и безплатен достъп всички граждани - въпрос на технически решения е. Имаме си цяла "Агенция по трансплантация" http://bgtransplant.bg/iat/index.php , същата регистрирана като администратор на лични данни т.е. не е да не могат (нямат право) те да издават подобен документ, ако се вземе такова решение. А и дето се вика, точно на тях им е "предмет на дейност" и донорството на органи, ама ние пред НЗОК трябва да декларираме щем ли не щем ли... 8O
Не идеален, но все пак по-добър вариант е дори в шофьорските ни книжки (за тези , които имаме), да бъде отбелязано някак, дали желаем, или не да бъдем донори. Но така пак няма да бъде обхванато цялото население де...

За мен лично, съвсем отделен документ по въпроса е най-разумното решение, дори защото всеки от нас може да преосмисли позицията си по темата във всеки един момент и следва да може бързо и лесно да си подмени "донорската карта" с такава с актуална информация. А не, ако съм била против например и това го пише в шофьорската ми книжка и след някой и друг месец размисля по въпроса - да трябва да си вадя нова шофьорска книжка, че и такси да плащам за нея, че разкарване... Най-добре ще е да мога еднократно да отида в съответен офис, да декларирам, подпиша и пр. какво искам и в някакъв разумен срок, да си получа донорската карта по пощата. Така както си получавам дебитните и кредитни карти от банките например. И под "карта" - разбирам пластика, със съответни защити, а не някое картонче разбира се.
« Последна редакция: Април 05, 2015, 14:05:08 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #19 -: Април 05, 2015, 17:19:29 pm »
И дрга възможност. Както на всеки лекар му излиза, като ни напише ЕГН-то, дали сме с редовни здравни права, така по същия начин може да се интегрира и желанието ни да сме донори. Нека да има и карта за портфейла! За всеки случай.
В България на потенциалните донори, които са млади, здрави хора, здравната книжка реално за нищо не им трябва. Както е казала и Джей. Като ходя до магазина, на театър, дори на екскурзия, не я нося в мен реално. А може да ме сгази кола и тогава как ще знаят в Спешното какво пише в нея???