Вени, ами на мен ми звучи ОК системата при вас, защото до подпомагане в такива случаи явно достъп имат всички, а не някои само. Предполагам, че това, което ти се полага на теб в момента като майка-студентка, се полага и на родените в Канада, ако са в твоето положение. Не само на теб да ти се полага, щото си българка видиш ли ти и трябва да те интегрират. Отделно, че се подпомагат хора, които все пак правят нещо, не да лежат, само деца да раждат и да викат "дай". Много се съмнявам също така, че ти сега като си кандидатствала там да учиш пак - си била приета "служебно" с цел "интеграция", ами си си отишла на изпити на равна нога с другите. И сега едва ли ти подаряват изпитите нали така?
Не знам, защо за
Боби се оказва толкова трудно да разбере, че по повод случката, заради която вдигнах толкова пушилка, изобщо не ми е проблемът, че са точно цигани тези хора. И снежно бели да бяха, ако така ги приемат - позицията ми е същата. Същата е и за нЕкое баровско хлапенце, което ще влезе и завърши с плащане под масата. И това го има, при това във всичките ни университети. Което не означава автоматично, че ей това с циганите в МУ (а вероятно и на много други места, не съм ровила за инфо за други ВУЗ-ове по темата) е ОК, понеже били малко на брой, ама парите дето ще ги взимат на ръка били европейски, а не от бюджета и понеже са цигани баш - подобни измами в тяхна полза с някак по-приемливи просто, сравнено с това да са в моя полза примерно.
Представям си, ако бях намерила връзка аз сега, или бях успяла да си платя, че да ме приемат с формално ходене на изпити за вход и бях минала тука нали, да ви се похваля каква съм "тарикатка" - първа Боби щеше да ме направи на мармалад. Включително в посока, как непочтено съм взела мястото на някой, който си го е заслужил с труд и учене. Това, че и аз съм реално самотна майка (не по смисъла на закона разбира се), че и на мен ми е трудно да се оправя с какво ли не, че баш пък преди тия изпити и детето пак се тръсна болно и мен ме накачи и ми беше зорно да чета, просто защото физически се чувствах много, много зле - няма да мине нали? Ама, ако е за мен. За Айшето - ШЕ мине, понеже на нея "по принцип й е по-трудно за всичко в този живот", така го приемаме по подразбиране. Нищо че в конкретния случай с тази жена, с която аз говорих - на нея й е по-лесно, не на мен
Чисто битово и организационно имам предвид. И тя има само едно дете, ама и огромна рода, която да й го гледа, когато и за каквото се налага - работа, училище, ходене на бар - все тая. Има си и хубав занаят момичето, евала за което, МНОГО над моя месечен доход докарва, с бачкане разбира се, отчитам го. Не са й подарък нали тия пари от Социалните. Има си и служителки т.е. като почне да учи редовно и трябва да ходи на лекции - бизнесът й няма да пострада. Знам, защото това ми хрумна да я питам, като каза какво работи и, че ще кандидатства за "редовно". Нямало дерт - имало кой да бачка и детето имало кой да гледа. Няма и моя разход за всяко ходене до София, което ми ляга 200 кинта отиване и връщане в момента. Обаче аз и затова не пищя, никой не ми е крив, че имам такава кола, сега ще я сменя с нещо малолитражно и с нисък данък и застраховки, което обаче налага да си купя по-нов и по-скъп автомобил от сегашния. Няма с такива параметри просто нещо по-старичко и еФтинко, ама нали и тука не съм ревнала, че сега пак отнейде трябва да извадя едни хилядарки. С цел да ми върви училището, ама и детето да си гледам добре - пак ще стягам колана нали, във всякакъв смисъл. Обаче - правя го все пак за себе си това, ще извлека ползи накрая и виж ти - не ми хрумна просто каква съм жертва. Обаче ся като се замисля така...
Докато уча за капак - не моЙ и да почна работа, някаква нормална, дето се ходи всеки ден от-до в Стара Загора, щото кой ще се навие да му липсвам нон стоп, щото очните, ама изпитите, ама детето се разболя... Да ми е по-лесно и евтино ходенето на училище поне - не мога и в София да се преместя за момента, понеже пък там на Дани не мога засега да осигуря нормален живот, ако ще и работейки - пак не мога, писах я напред сметката - не излиза. Отникъде. И преди някой да е решил, че го пиша това, за да се оплаквам - тцъ. Много майки са в моето положение, повечето са в доста по-тежко всъщност. Особено онези, които не могат като мен да си позволят просто още "да стегнат колана" и да захванат да учат, за да имат по-добри шансове, понеже трябва да бачкат като роби, всеки ден, че да оцеляват изобщо - те и децата им. За тях - подпомагане - няма. Никакво и за нищо, независимо колко се стараят, напъват - не. Не се предвижда дори, даже по европейска програмка - йок.
На тоя фон обаче, споменатата нагоре другарка ромка - има право на подпомагане, никак не дребна сума при това и има право САМО заради етноса си. По никаква друга причина. И както се оказва - тя дори нещо минимално не трябва да направи в замяна на подпомагането, като например да вземе да прочете нещо все пак. Както казах - нищо, ама нищо не й е пречило, да се яви подготвена на тези изпити, освен липсата на желание и мързела й. За другите 6 души - признавам, не ги знам на какъв хал са, обаче за нея знам. И тук е както за всичко друго с тяхната "интеграция" бе Боби! Затова го намирам за глупаво, трошене на пари и цакане на хора, дето полагат усилия. Защото ПАК вместо да бъдат скланяни да се понапънат, постараят, вЕрно да се образоват - ние пак им правим подаръци и ги засипваме с едни пари, защото ги мързяло.
Демек - награждаваш едни хора, за едни кофти неща дето правят и за същите нали - ти мен би сравнила със земята, ако можех да ги направя и аз, ама за тях "Какъв ми бил проблема?" се оказа. Ми съвсем същия, както с награждаването им, че цвъкат деца, които не гледат ми е проблема. С такива подходи - НИКОГА няма да се интегрират, защото реално и за всичко ги спонсорираме и им поощряваме мързела и безотговорността. Аз друго по въпроса с тяхната "интеграция" - не виждам да се случва.
Дето вика
Вени, смисъл има от такива неща, ако не им подаряват изпитите. Има смисъл, ако взетите до някой курс пари - трябва да ги върнат, в случай че ги примързи да избутат докрай това виШУ, пък такова условие - няма. И да имаше - представям си кой и как би могъл да ги накара да ги връщат де, ама друга тема
Навремето бившият ми мъж, докато работеше в "Гражданска защита" - изкара един скъп курс за държавна сметка. Имаше условие, че след курса - поне три години няма право да напуска, а нали - следва да работи за тия дето са му платили за придобиването на тази квалификация и са инвестирали в него като служител. И е нормално да бъде така. Ако беше напуснал по-рано - трябваше да им върне всичките пари за този курс, не една част (3000$ бяха)
Ако подпомагането е "целево" така да го кажем - да, има смисъл. Както това в Канада. Ходиш на даскало, редовно, няма кой да ти гледа детето - на ти за частна градина. Не можеш в момента да работиш, защото учиш редовно и гледаш дете - на ти пари да живеете нормално и да си учиш. Ей на - има и програми специални за такива майки, дето са в състояние да бачкат само 2 седмици в месеца, а не 4. Аз хич не бих се дърпала в момента, ако имаше тук такива програми, че да мога все пак да работя нещо на такъв график и да си докарвам някой лев, учейки задочно и гледайки Дани. Не да ми подарят нещо кеш, ами само работа да ми се осигури при по-така условия, отколкото на "свободния пазар" - напълно ми стига. И би ми било ОГРОМНА помощ в момента, ама не - няма такива програми. Та аз не съм изобщо срещу подпомагането по принцип, на когото и да било, вкл. и на циганите, но АКО е смислено и от него следват ползи някакви. За самите хора, обществото, държавата. Пък то такова нещо у нас - няма. Хвърлят се едни пари за какви ли не глупости и безсмислици, няк'ви търтеи пълнят гушите, а такива като мен и подобните ми - правят 1000 гимнастики, че да си заслужат правото
да работят за някаква прилична заплата. И прощавай, ама по коя логика един работещ все пак човек, с добър доход при това - следва да бъде подпомаган изобщо, само щото решил да учи?
Ми щом работи и изкарва хубави пари - значи е "интегриран" доволно тоя човек, справя се с живота добре и сам. Може и аз да съм хипер тъпа, че да не виждам логиката, ама на - не я виждам.
Аз лично не разбрах, Боби, ти смяташ ли за редно тези 7 места да бъдат взети по този начин, без значение от цвета на кожата на кандидатите? Когато не могат да си кажат даже името на български?
Не са само 7 местата, които ще заемат. 7 са само за тази специалност в МУ. Същите права имат и за всяка друга, та смятай сама. На приятели щерката миналата година кандидатства "фармация" в МУ. Че това ще учи баш - беше решила още влизайки в гимназията. ПМГ разбира се, не у маалата и през всички 5 години там - учеше здраво, за да е перфектна дипломата й и завърши с пълно 6. После такова учене за приемните дръпна, че сама си говореше дето има един лаф, не да ходи по кафета и морета. Приеха го детето, от първите беше в класирането, а там пък колко са кът местата - сещаш се. Хубаво я приеха, ама нов дерт последва. Това се учи само редовно и се учи яко, занятията са всеки ден и трябва чинно да ги посещаваш. Т.е. няма как да учиш това баш (или хуманна медицина) и да работиш едновременно с това, за да се самоиздържаш в София. Мама и тати - "прости лекари" в Окръжна с по няма и 1000лв. на месец заплати. и какво, какво...Обуха се с един кредит, срещу ипотека на единственото им жилище и това е. Друг вариант - няма. Едни други такива "прости лекари" - се обуха с още по-голям кредит, че близначките им ги приеха във Франция пък. Познай там разхода какъв е, а първата година - нямат право дори по студентските програми да поработват за някое евро отгоре. Как пък една европейска програмка няма, за подпомагане на такива хора, ми само за тия дето са от "правилния етнос".
Ми няма да има я, тя идеята на цялото наливане на тия пари в тях е да им е комфортничко да си живуркат тука, не да плъзнат по другите държави в ЕС масово. То голямата "тайна" това...