0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #380 -: Юли 24, 2015, 21:37:57 pm »
Къде е бащата, къде е държавата и нейната "социална политика" тогава? Да ми каже някой, ако може, че аз нещо зациклих по въпроса.  :?
Половината майки се борят за 35лв детски, другата половина се борят да намалят вземащите  :lol: Не знам, май всичко ни е сбъркано. Социалната политика е ясно, че е замазване на очи.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #381 -: Юли 24, 2015, 22:18:57 pm »
Социалната политика е приоритетно за циганите и то в дуги направления. Ха, да се върнем на темата. Ако е вярно това, което чета около четвърт милион са децата на гурбетчии у нас, оставени някой да ги гледа, на всичките тези деца майките им липсват и те липсват на майките си, всичките ли получават пълноценна като майчината грижа, тц съмнявам се. Вчера сутринта на път за работа слушах в "тройката" коментираха, че ще има промени, засягащи точно отглеждането на тези деца. То това трябваше да се случи, за да се сетят.  Мислих си колко ли абсурдни неща ще наторят отново онези там - умниците дето сме ги избрали.
Мда, как да не е виновна майката, тя за вичко е виновна, м'чи как. Най-ги "долюбвам" мъжорята дето раздават горецитираното правосъдие без да си имат понятие как една нормална майка ей така  си зарязва детето за да иде на гурбет, ...... колко му е , ма то почти същото като да отидеш на пазар,  а в това време ти гледат детето.
П.С. Моя мъж мисля да го цаня за професионална детегледачка. Време за реклама - не, просто взех да си мисля напоследък не, че мъжете не могат да гледат деца, просто не се възприемат в такава роля. Когато няма накъде обаче могат да се справят прекрасно. И се облагородяват някак си  :Dш
Не знам дали и какъв е смисъла да се борят за 35-те лв. детски, колкото и да е зле положението,  да бяха 350лв. -да. Виж да се боря онези раждащите в сряда и петък да не взимат за всяко едно по отделно, башка, майчинствата, от които не могат да излязат защото "изчисляват" да са от едно в друго, башка социалните , фондации, асоцииации и какви ли още не под формата на някакви помощи и привилегии които тихомълком и тихичко им даат, като описаното по-назад от Жбрул примерно .... е как да не се вбеси човек.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #382 -: Юли 24, 2015, 22:50:16 pm »
avallon, глеАм и ти още не си разбрала, че се размножаваш, чрез пъпкуване? И трябва да си нещо като Йода (минимум), само щото си жена и майка? Я се осъзнай бе!!!  :lol: :lol: :lol:
МОГАТ всичко не по-зле от нас мъжете, мерак да имат. Моят бивш като се роди Дани - гледаше бебешката рубрика на Гала и си водеше записки. И правеше няк'ви масажи за коликите и пр., дето не ги бях чувала (ефективни). Лошото е, че на 3-я месец схвана, че това ще е задълго... Ако не това - друго. Трето, пето, 55-то...и реши, че той ВЕЧЕ не щял. Държавата го поглади по главата и каза: "Е, щом не щеш...". "Обществото " ми каза на мен - "Ти си майката - това трябва да ти стига, какво друго искаш?!!" ...и това беше. С отговорността и кой кой е.
Аз имам късмет де, не като цигуларката. Ако нямах? На кладата ли, к'во? Не разбирам наистина, ама от сърце не разбирам!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #383 -: Юли 24, 2015, 23:30:21 pm »
ааа, дааа, ние сме ДЛЪЖНИ на ВСИЧКИ и на държавата най-вече!
Аз се погнусих от тия призиви към майката, от идеята на обществото, че едно дете се самоотглежда едва ли не и после що станал изрод?

Същите въпроси като Джей и аз питах на моята стена и ми се обясни как трябвало да си намери друга работа и колко други такива имало.
Отказах се да обяснявам и просветлявам, злобен народ сме, прост и си заслужаваме стопяването. Вече не съм убедена, че да продължим да ги въдим такива деца/съдници/бащи е най-здравословното на света.

Абе що никой на каза дума за майката на Александър, момчето на чиито баща е бил поверен Христо? Що никой не казва, че женицата си скъсва гъза от работа в Испания, за да бъде благоверния й съпруг баща и преуспяващ брокер, м?
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #384 -: Юли 25, 2015, 00:21:00 am »
Ми щото не са се сетили бе. Още една непрокопсана майка! Отишла в Испания? На плаж и да смуче коктейли. Затова детето й страда и пребива почти бебета. Просто е Вени. Винаги мама е виновна.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #385 -: Юли 25, 2015, 08:52:16 am »
Баси тъпите коментари имаше от тези постваните от Жбрул.  В нормална държава щяид а и го вземат, че го е оставила на възрастен.. тези идиоти ли са или им е кеф да ги мислим за такива. Аз не знам да е забранено да си оставиш детето на роднина примерно, същото важи и за друг възрастен човек. Няма подобни забрани.


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #386 -: Юли 25, 2015, 10:32:47 am »
Аз съм вече безмълвна пред човешката простотия и злоба. Затова просто ще се помоля това детенце да се оправи напълно физически и психически и никога да не си спомни какво е преживяло..... На майката ще пожелая сили, за да преживее това. Да не дава Господ на никоя майка да й се налага да преживява подобно нещо.
Повръща ми се вече от тая държава скапана и от масата хора в нея, повръща ми се, отвратена съм, гнус ме е, че живея тук, че детето ми живее тук. Нека да съм крайна. Ако имаше нормално функционираща държава, тази майка нямаше да преживее това, защото нямаше да се налага да бачка на майната си, за да оцелеят с детето си. Това не е държава, това е яма с лайна, без извинение.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #387 -: Юли 25, 2015, 10:45:06 am »
Понеже не знаеш как е за самотните майки в САЩ. Много е тежко. Просто насвякъде е трудно за самотните майки, това са фактите. Това да работиш до деня на раждането и да тръгнеш на работа след 5-6 седмици е нормално там. Да ходиш да помпаш кърма в колата или в тоалетната е нормално.  А ако си без съпруг? Какво правим тогава? Няма и секунда спокойна, американките си оставят децата да ги гледат 15 годишни деца, понеже само на тях могат да плащат.  Очевидно САЩ също не е нормално функционираща държава, защото на самотните майки се налага да работят по 2 работи само за да оцелеят.

 Проблема е в момчетата, няма връзка с дръжавата. Сега, твоето е все едно ако отида в чужбина на гурбет и катастрофирам, държавата ми е виновна, понеже ако съм имала работа тук нямало да отида в чужбина и да катастрофирам.

Впрочем аз директно ще ти задам въпроса - защо не се махнеш от тук? Сериозно го казвам. Толкова зле се чувстваш тук, много пъти го казваш, ти поне нямаш проблема на Жбрул, мъжът ти ще те подкрепи, ще сте заедно. Защо не заминете някъде за Европа? Не го казвам с лоши чувства, а сериозно питам.
« Последна редакция: Юли 25, 2015, 10:50:54 am от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #388 -: Юли 25, 2015, 12:20:39 pm »
Боби, не знам как е за САЩ, но в Европа (не нашата част от нея де), в ситуация като тази на цигуларката - държавата е насраеща наистина. В следния смисъл. Държавата ще осигури нормалното съществуване на нея и детето й докато то е толкова малко и да кажем, че тя не може да се труди по тази причина. Не лукс разбира се, но всичко необходимо за нормален живот за нея и дете - да. У нас този екзистенц минимум обаче - няма да го осигури. И тази майка и да иска да си седи в къщи и само дете да гледа, ДОРИ избирайки съзнателно "да си свие чергата" на макс, понеже не работи все пак - не може да го направи. Всички видове социални помощи, предвидени за такива като нея да получи - пак няма да стигнат, дори за битовите сметки и за храната на двамата, за друго да не говорим... Т.е. тя няма друг избор, осен да работи и да гледа едновременно с това малкото си дете и то сама. ОК, ама идва другата "екстра" у нас, че тя и да работи (особено пък това) - не може да изкара достатъчно, че да покрива всичките им разходи + да плаща на някой друг, за да гледа детето й докато тя работи. Тя не е седнала обаче да пищи нали, ами е намерила начин да се справи. Начинът е само да поработва в чужбина, за да изкарва достатъчно, че да осъвместява и работа и гледане на малко дете. Не е нейна вината за това нали? У нас на цигулари - не се плаща, плаща им се някъде навън. Тя е достатъчно добра в професията си, не й липсват ангажименти, явно и добре платени, щом с 2 месеца по корабите работа - успява да скърпи бюджета за годината - евала. Едва ли нали нещо лукс живеят, ама явно им стигат тези пари. Хората виждали нея и детето й казаха, че е много грижовна майка и то е било гледано чудесно до момента.
Обаче драгото "общество" нали...сега гракна, че "ама как може майка да работи в чужбина а?!". Не можело така, това било безотговорно родителство, да дойдели социалните да се намесят... Да се преквалифицирала и да си намерела работа тук и точка. Никакви ходенки тук-там, на цигулка ще свирела, безобразие!!! Да станела сервитьорка, да станела продавачка, н'ам к'ва да станела, ама да си седяла тук. "Наместиха" я одма, "решиха й" проблемите в живота и трудностите като родител, установиха, че това нейното било "изоставяне на дете"... 8O Според мен бива да се извини на хората публично, че е талантлива цигуларка, а не стругар например. По принцип е осъдително явно да си музикант? Не знам, ама така излезе накрая... Още по-осъдително е като си музикант, да не щеш да станеш сервитьорка, пък вече имаш дете!!! Щом имаш дете - край с теб, не може нещо да не искаш, или да не умееш просто. Пропуска се дори елементарната сметка, че това, което тя изкарва като цигуларка по корабите за 2 месеца - у нас не моЙ го изкара като сервитьорка за цяла година. Просто е, ама не е за прости хора да го осъзнаят.

Същите прости хора, както споменах - упорито не казват дума за таткото на детето, освен в посока, че няма какво да го търсим тоя татко, просто защото не е мама. Ан тЪЙ!  8O У нас само мама е родителят, който е ДЛЪЖЕН, пък тати е родителят, който "ако иска и ако му се занимава...евентуално". Без отговорният в случая възрастен, този на който майката е поверила детето си - също не се спряга никъде. А именно той, а не майката е оставил това дете на двамата пубера изроди. Нямало значение... Тя ако "не си веела гъза по чужбина" - нямало да се налага да го оставя на никого и това нямало да стане. Тя е виновната да стане и това е. Разбира се, ако тя спре да ходи по чужбина и висне тук и детето й мизерства заедно с нея на социални подаяния - пак щя я изядат с парцалите. Що й мизерства детето, вместо да работи. Като работи пък - що не си го гледала 24/7. Ей т'ва е положението у нас.

Сигурно ще ми кажеш, че няма значение какво мислели хората по тия въпроси? Ми по принцип си права Боби. Споменавам какво мислят хората, просто защото самата държава, по същите въпроси е на баш същото мнение ;) Такива родители - да се оправят някак, както искат, ама да си гледат децата идеално де. Не както могат. Иначе държавата нали - не пропуска наред с това да изплаче, че била ниска раждаемостта. Ми к'ва да е бе?!!! То направо е чудо, че още има някаква изобщо, ако питаш мен.

Държавата, в лицето на съдебната власт Боби е косвен съучастник, да има много такива майки като цигуларката. Поради простата причина, че дори да са имали брак с таткото - той го напуска "ни лук ял, ни лук мирисал" и в общия случай се оказва, че той за детето си не дължи нищо. Освен, ако не считаш, че 80-100лв. "издръжка" са сума с която може да оцелява дете. На майката, която се вързва да го отглежда това дете пък - тати съвсем нищо не дължи, в закона не е предвидено дори такова нещо. В пейзажа се добавя и друга вина на държавата, а именно лесната възможност, който пожелае да укрива доходи и реалния си материален статус. За това, ако не е виновна държавата интересно кой е? Няколко случая се сещам на приятелки, които се разведоха с доста заможни мъже и при развода получиха...НИЩО. Той милия бил на МРЗ. И съдът по това отсъжда издръжката. ОК, ама той "милият" има 5 апартамента нали, 2 от тях на морето + китна виличка на Пампорово и те официално си се водят на негово име бе Боби. Демек - човекът не е наистина беден, предполага се, че има доходи от тези имоти все пак, ама те нали са неофициално и съдът к'во да направи? Ясно, че тоя "бедния" не е наистина беден, ама по документи се изкарва такъв. Данъчните си бъркат еди къде си вместо да го погнат както си му е реда... Майката в една такава ситуация - няма право да поиска от данъчните проверки, да докажат, че въпросния тати се прави на "умряла лисица" и да го застави да поеме адекватен финансов ангажимент след раздялата. Пак ти казвам, масово се прави това у нас при разводи, или просто фактическа раздяла, която изисква да се мине през съда, за да се определи попечителство, издръжка и пр. Аз, ако не се бях разбрала с бившия си мъж Боби, той просто можеше да се изкара хем безработен, хем затънал в кредити и това щеше да мине в съда. Одма. И не, не се шегувам хич!!! На всичките му имоти, каква ли не собственост и пр. - безработен, беден, аре и за мен 80-то лева, да си взимам детето МИ и "чао". Това става в нашата държава в ей тези ситуации Боби и затова - майки като цигуларката - валяло. И да, за това точно е виновна държавата, не някой друг. Защото е развързала ръцете на всеки безотговорен родител (все тая от кой пол) - да бъде безотговорен. И поради това - да поставя и бившия си партньор и общите им деца в незавидно във всякакъв смисъл положение. Аз лично не съм никак, ама никак ОК по въпроса. Познай защо. Ами най-малкото, защото нямам спомен Дани да съм си го донесла от майкини...

П.П. И да уточня нещо МНОГО важно по обсъжданата тема. "Самотна майка" е тази, която не знае кой е бащата на детето й. Вдовиците - също са самотни майки. Всички други, който имат припознати от таткото деца, или родени в брак деца (дори да е последвал развод) - НЕ СА самотни майки по смисъла на закона. Аз Боби също не съм самотна майка, ако и да съм разведена с Иван. Дани си има двама живи и здрави родители т.е. предполага се, че ние и двамата се грижим за него във всякакъв смисъл, не само аз. Ако я закъсам много финансово - не мога да поискам социално подпомагане по гарфа "самотна майка" дори. Цигуларката - също не може, понеже бащата на детето й е жив, здрав и известно кой е. Ама "не му се занимавало с това дете" на човека... И държавата занеш ли к'во каза в този случай на тоя тати? "Е, ми като не ти се занимава пък...".
« Последна редакция: Юли 25, 2015, 12:26:44 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #389 -: Юли 25, 2015, 23:56:46 pm »
АМи Жбрул навсякъде го иам такова случаи, в АЩ е пълно с мъже не плащащи издръжка, криещи данъци и т,н. Не че няма строги закони срещу тях, но продължава да си има много майки, които за целия живот на децата си не са получили нито стотинка, нито минута от времето на таткото.

За обществото какво да ти кажа - същото е навсякъде.  Какво направиха в САЩ една майка, че си оставил детето само за да отиде на интервю за работа, не е истина. Сега скоро пак имаше подобен случа, пак за интервю за работа. Ми няма пари да го даде някъде да го гледат, търси начин да работи, но не може дори и на интервю да отиде, защото 100% от времето и е с детето. Оплюха я, със земята я сринаха направо. Пълни идиоти.  И на никой не му мина през ума да пита, защо държавата не помага на такива майки. Аз лично в последните години съм развила малко нескромно мислене, а именно че масата, едно поне 60-70% от хората, ама в която и държава да се сетиш, са прости. Това ми е мнението на мен.

ето, виж - с бееб на 6 месеца е принудена да търси работа понеже няма достатъчноо помощ от държавата http://www.cbsnews.com/news/mom-who-left-kids-in-car-for-interview-pleads-not-guilty/ А ето тук последният случай от мола до нас в Хюстън , оставила бебето  с 6 годишно дете да ядат, докато тя  отиде на интервю в същият мол http://abc13.com/news/hpd-mom-leaves-kids-at-mall-food-court-to-go-to-job-interview/867598/ А какво да прави, акка да си намери работа, като няма как да ги остави? Под самотна майка имам предвид такава, която си гледа сама децата. Ситуацията навсякъде е супер тежка.
« Последна редакция: Юли 25, 2015, 23:59:05 pm от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #390 -: Юли 26, 2015, 09:07:42 am »
Не ми е ясно защо тук все приемаме САЩ като модел за поведение и сравнение на каквото и да е. Нека да видим в Европа как е а?   До колкото мо е известно на самотни майки не в една и ве държави дори не им се налага да работят за минимума. Ангажимента за отглеждане на децата им. финансово е и на държавата и на мъжете им, освен техния личен.
Примера Боби на майките който ти даваш,  оставили деца за да отидат на интервю не е ревалентен на обсъждания случай в момента.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #391 -: Юли 26, 2015, 12:35:09 pm »
Имам причини да не емигрирам в момента, Боби, коментирали сме ги тези неща във форума. Най-малкото, не е толкова лесно да емигрирасш, когато си с малко дете. Освен това и мъжът ми се дърпа, страхува се да поеме този риск, защото точно сега, си е риск. Ние може би няма да емигрираме, но ще се постараем детето ни да емигрира, живот и здраве да е само.
Колкото до самоттните майки в САЩ, тази държава не ми е мерило по такива въпроси. За това,че навсякъде голяма част от населението е просто, съм много склонна да се съглася.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #392 -: Юли 26, 2015, 13:47:46 pm »
Боби, аз съвсем не отскоро съм на нескромното мнение, че огромният процент от човешката популация по света е...ами тъпа. Което не значи, че пак не се дразня на ей такива изказвания като цитираните напред и подобни реакции за разни неща. Едно подмина, пет подмина и на 10-тото вече ми кипва. Да, знам, че няма файда и нищо няма да променя като се ядосам и споделя публично колко съм потресена и възмутена, но понякога просто имам нужда да го споделя, не да го държа в себе си. Това е.

За САЩ, каквото аз съм чувала по тези въпроси, също така и за здравеопазването - ами нещата са зле. В някои отношения - доста по-зле и от България. Каквото ти си споделила - единствено е затвърдило това мое мнение. Но за мен лично, че по тези въпроси точно в САЩ било даже по-лошо отколкото в България, не е достатъчен аргумент да си кажа, че :"еми значи не е проблем и при нас да е зле". И сама знаеш, че в чисто личен план, ако човек се сравнява с тези дето са по-зле от него за нещо, а не с тези дето са по-добре - вместо да се мотивира да върви напред и нагоре, започва да цикли, вегетира и да се самоубеждава, че "ми аз всъщност съм си добре и така". В превод - така няма прогрес. Нито за индивидите, нито за държавите. Това е моето мнение поне. Аз може да съм много по-добре от други жени в моята ситуация, да, отчитам го, което хич не значи, че не се стремя пък да бъда много, много по-добре от това, което е в момента и "гоня примерите" дето са по-добре от мен, а не по-зле. Толкова. Същото следва да е и с държавните политики и управлението като цяло според мен.

В Европа (ама както вече казах не нашата част от нея) - коментираните напред проблеми, нито седят като у нас и в САЩ, нито биват "решавани" както у нас и в САЩ. Факт. Провери, ако искаш. Там наистина социалните политики са такива, че един фактически самотен родител (без оглед на пола му), който просто не може да работи, защото отглежда дете (деца) - няма за какво да се притеснява в битов план поне. Жилище, сметки за същото, храна, дрехи, обувки, помагала учебни...всичко за нормален живот му е осигурено. Та дори и за една прилична ваканция някъде, поне веднъж в годината му стига подпомагането. Да, разбира се, че тези хора не живеят луксозно, ама за ТАМ. Сравнено с тях - тук едно работещо семейство с деца (че и без) живее доста по-мизерно и в притеснения (често и тънещо в дългове). Пък, ако не е и семейство...сама виждаш к'во става. Също така, в нормалната част на Европа Боби, ако имаш някаква малко от малко прилична професия (занаят) и решиш да не си на "социални помощи" с детето у дома, а вместо това да работиш и да изкарваш пари - изкарваш наистина пари. А не като тук абсурдните масови "заплати". Докато платиш тока и водата само и половината просто я няма. За храната колко ни ляга тука...не е за приказване. Пък имаш цял месец още разходи, от всякакъв вид дето трябва да покриеш с другата половина все пак.  8O  Та там ако решиш да работиш, вместо да гледаш дете у дома - можеш да изкарваш прилични пари, да си позволиш да плащаш друг да се грижи за детето ти и всъщност - да имаш доход над този, който ти е "социалната помощ". Дори и да не е над този, ами да е равен на социалното подпомагане, пак е нещо, защото имаш възможност да не губиш "трудова квалификация" поне. Което в един следващ момент, когато ти поотрасне детето е огромен плюс както и сама знаеш в СВ-то да си хванеш една много добре платена работа. Както и ти каза напред в тази връзка "да няма празно в това СВ". Аз за да нямам празно сега...ми плащам си кеш за целта, к'во да правя? Иначе ще пише, че съм била 5 години безработна, ако не и повече. Супер "плюс" за пред бъдещ работодател ще е, сещаш се. Въпрос на избор и приоритети кое ще си избереш в "онази" част на Европа, но и в двата случая - нямаш никакъв проблем да живееш човешки било и с дете, даже не с едно, макар и сам родител. Това е "тънката" разлика.

Относно това, кой е "самотен родител", аз също Боби съм на мнение, че в тази категория следва да влизат всички, които РЕАЛНО сами се грижат за децата си, все тая дали другият родител е жив и се води на книга някъде, че и той се грижел и пр. Но просто ти казвам, че у нас на подпомагане по този параграф точно - имат право само тези дето ти ги споменах напред. Толкова. Ако утре Иван "вдигне ръце" и реално спре да ми помага за Дани с каквото и да било - само защото е жив и детето ни му носи имената - аз просто не мога да се класирам като "самотна майка", дори реално да съм точно такава. Това е положението. Мога да драпам да докажа, че съм "социално слаба" майка (да не дава Господ де), но самотна - не. Цигуларката е в същото положение и много други са. Циганките дето ги дъвчем - най-често не са, щото казват, че бащата е неизвестен и така се вписа в актовете за раждане на децата им ;) Пък примерно тя има 7 деца от един и същи баща и се знае, че са си негови, живее си с него, но се води "самотна майка". Затова и стават разправиите често и между майките българки за пустите деЦки, понеже живеещите без брак двойки обикновено се класират за правото на подобно подпомагане. Защото се взима предвид само дохода на мама, а не и на двамата дето са реално семейство. Пък други, понякога с по-нисък общ доход - нямат право, само защото са си официално бракувани и се взима предвид доходът и на двамата родители. Може би една корекция на това понятие - няма да навреди де.
« Последна редакция: Юли 26, 2015, 14:11:18 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #393 -: Юли 26, 2015, 16:12:12 pm »
Всъщност, за да изчерпя относително темата "гледане на малки деца"... ВИНАГИ откакто свят светува - някой просто трябва да ги гледа тези деца, знаете. Не се самоотглеждат, няма и да започнат.
Има няколко варианта в общи линии, които се прилагат по света по въпроса.

Първият е това, което беше у нас при соца-а. Сериозна и общо достъпна мрежа от "детски заведения", вкл. имаше седмични ДГ. Разбира се буквално безплатен достъп до същата. Имаме приятелско семейство, с трима синове около моята възраст, родителите не бяха от Стара Загора (няма баби под ръка), а те работеха на 3 смени в ТЕЦ-овете хората. И децата им израснаха в седмичната градина. Не, не е добра опция за самите деца в много отношения, но все пак е някаква. Нормалните ясли, ДГ, летни лагери, кръжоци и пр. - знаете. Пак буквално безплатни бяха. По соц-а също така - разходите на домакинствата бяха съотносими с приходите на същите. Проблемът беше, че просто няма какво да си купиш в магазина, а не че нямаш с какво да си го купиш  :wink: Сметки, храна, дрехи, морета, зимни почивки, КНИГИ...за кого е било проблем да си ги позволи?! Отделно, че всеки родител беше тотално защитен на работа от уволнение, защото взел отпуска, или болничен, за да гледа болно дете. НикъФ проблем - колкото се налага - толкова, не си рискуваш работното място и заплатата. Ниска пенсионна възраст, пенсионираните - можеха да живеят нормално само с пенсията си, а не както сега да се НАЛАГА да работят докато още са на крака, че иначе...ми глад и толкова. Та можеше и масово да се разчита на бабите, че ще се грижат за децата физически, а мама и тати да си учат, работят, каквото... Затова и нашите родители - смееха да раждат около 20-те. Защото - реално за тях не е било никакъв проблем как ще оцеляват, че и ние покрай тях - варианти имаше бол. Да си разведен - беше стигма тогава, да. Но дори и да посмееш - съдът присъжда адекватна на разходите издръжка. И няма как в соц-държавата да не си я плащаш и да укриваш доходи и да се направиш на голЕм тарикат ;) Как да стане а? Държавно е всичко, бачкаш в държавното предприятие, направо ти отчисляват издръжката от заплатата и толкова. Безработни - не се допускаше да има. Ако се инвалидизира, или спомине родител - държавата поема неговите задължения. Безплатно здравеопазване също така и пр. Това вече е минало, няма да се върне и да, имаше си соите негативи за много неща този строй, но не и баш за тези, които обсъждаме. Затова тогава - имаше висока раждаемост. Просто е. Щото беше измислено как хората да живеят що годе нормално и да могат наред с това да раждат и отглеждат деца.

Другият вариант е наличен в държави с развита икономика и адекватен пазар на труда. Там, ако си учил, напънал се и не те мързи - имаш деца, да не можеш да ги гледаш ти лично, но пък работиш за такива пари, че да можеш да плащаш на някой друг да ги гледа + да плащаш и всички други разходи с това което изкарваш трудейки се. У нас - такова нещо, в общия случай е просто невъзможно както знаете.
Друг вариант, апропо типичен за средната класа в Западна Европа е - единият родител остава у дома с децата с години, а другият работи и издържа всички тях с това, което изкарва. Възможно е, защото трудът на работещия първо е адекватно заплатен. Второ - държавната политика е такава, че има данъчни облекчения и куп поощрения за семействата да изберат точно този вариант. Хем не са на социални помощи (да висят на държавния бюджет), хем все пак децата се отглеждат в семейна среда и 100% от единия си родител поне, което не е никак малко. В социален аспект, във връзка с доброто психо-емоционално развитие на тези деца и пр. - това е инвестиция на самата държава в бъдещото й работещо население ;) Ако и двамата родители решат да работят и да ползват детегледачки, детски заведения и пр. за да им отглеждат децата - оп - данъците им стават съвсееем други. Примерно в Германия, нека Блу да каже подробно за там. Но и това да решата двама родители - ПАК не е проблем да се живее нормално. И те и децата им.

Естествено и у нас и навсякъде по света - има и ще има винаги % хора, които "задника си не могат сами да избършат" дето има един лаф, ама пък имат право да правят и раждат деца. За тях - държавата е насреща, когато е нормална и богата държава обаче и им осигурява всичко нужно с ЦЕЛ да си гледат децата нормално. Ама следи стриктно дали това правят с отпуснатите им пари и ако правят друго...охххх майкоУУУУ. Отнети деца, та и затвор и пр. Не си поплюват хич. Има адекватни политики и за родители НЕтътртеи, които са останали реално сами с грижата за децата си  (независимо от причината) и просто в даден период - не могат хем да работят, хем да гледат сами деца читаво. За тях , или се осигуряа помощ за гледане на детето, ако ще работят, или нормални пари за живот, ако няма да работят, а ще си го гледат лично. (яно извън САЩ де, ама аз за ЕС говоря, щото нали ние сме част от ЕС уж).


К'во е положението у нас - всички знаете. "Всеки да се спасява както може". Адекватни на вложения труд и усилия пари - няма за почти никого. Помощ от баби и пр. - също вече няма в общия случай, защото те нямат адекватни пенсии пък и нямат избор, ако още са на крака изобщо - да бачкат ли, внуци ли да гледат. Системата за "обществени грижи" за деца - също я няма никаква почти, хеле безплатно пък. Платената - е по силите на смешен процент родители. Разходите за нормален живот в битов план - са масово нерелевантни на приходите на почти всички работещи хора. Отсъствия от работа, щото детето било болно - се наказват с бързо уволнение, а най-често се наказват и предварително с:"няма да ви наемем с това малко дете/деца". Учил, неучил, можещ, неможещ...все тая се оказва в една подобна ситуация. Щото и да те наемат, като много можещ и знаещ - ще ти плащат не като за такъв (такъв ни е "стандартът" в държавата). Пък ти с това, дето ще ти го плащат - няма как да платиш на някой друг да ти гледа детето докато Одиш на работа и те така. Как тогава да има прилична раждаемост у нас поне м? Ми то не е въпрос на искане все пак, ами на можене...

Аз съм на 35 вече, "прозорецът ми" за тия неща се затваря всеки ден. Въпреки, че уж нямам репродуктивен проблем, ако съм се сдобила и с такъв последните 4 години - значи е вече не затворен, ами напраУ закован. Искам още 2 деца да имам. Ми искам, ама няма как да си го позволя просто, ако не ме удари мълния и не реша, че да ги гледам така както циганките "гледат" своите си е напълно ОК. Не, не е. И на челна стойка да застана към момента - мога да се грижа добре само за Дани и то с помощта на баща му разбира се. Сама...бих го гледала прилично, ама не и добре. И като ми се опъне някой Б** Х** дето деца е виждал на снимка само, да ми обЕсни, как аз от мързел и егоизъм просто си седя с едно и ми се ще да имам РПГ, а не АК47  :lol: Щото с първото просто ще го изпаря, вместо да се хабя и да го копам някъде после, ако го застрелям...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #394 -: Юли 27, 2015, 09:45:38 am »
Тцъ, свате, в грешка си. Значи, ти ако си кадърна, можеща и ти се бачка, даже и в БГ можеш да си много добре, не знаеше ли? Може бе, има такива хора. Е, не са масово, разбира се, ама това е защото са мноооого кадърни и можещи и мноооого им се бачка. Да не си помислиш, че просто късмет някакъв са извадили да попаднат на точното място, по точното време и просто да имат специфична професия, която дори в БГ е доста добре платена, като за нашия стандарт. Нееееее, само до желание и можене опира, вЕрвай ми! Другите, дето не са успели така да се наредят, просто си търсят оправдания, щото не им се дават маса пари за преквалификации, мързи ги и само мрънкат или просто толкоз си могат. Дето се вика, като не стават, за чий раждат деца и имат претенции да живеят човешки с някаква си там работа. Аааа ма ха, наглеци! Аз като ти казвах, че трябваше нещо IT, ядена физика или космонавтика да запишем, ти не та не. Отиде са наши с тоя здравен мениджмънт, преди туй с проста икономика, като мене и ти. Ама така е, като толкоз си можем....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #395 -: Юли 27, 2015, 23:54:01 pm »
Жбрул, по повод мерките за повече раждаемост - никакви мерки не помагат, да знаеш. Колкото по еманципирани са жените и колкото по -образовано като цяло населението, толкова по-ниска е раждаемостта. Не щото умните не искат деца, просто  са по-заети с други неща. Погледни по света къде е най-висока раждаемостта - където са най-бедни и без никаква помощ.  Аз лично, ако можеш и трето, че четвърто бих си имала. АМа скъпо било - абе все е намеря начин да ги нахраня и облека. Всичко от отгоре ( частни уроци, кръжоци и т.н.) са неща, които не са супер необходими. Сега ше ми се накарате как детето трябвало да се развива - ми ние като не ходехме на частни уроци и кръжоци да не би да не станахме хора? Аз поне не нищо не съм ходила пък някакси се изучих. Най-важният фактор за успеха на едно дете в училище ( това впрочем е изледване, не моя вярване) е до колко родилите са заинтересовани. Нищо друго няма такова значение за развитието на децата ни, от колкото самите ние.   Така че обяснения от сорта как понеже държавата не помагала и затова майките не раждали хич не ги вярвам.  Въобще не мисля, че има връзка с помощта. По соца е имало помощ, а преди соца не е - въпреки това, раждаемостта е спадала ( не е били по-висока от преди това) вероятно именно заради еманципацията на жените. Коя друга държава можеш да ми посочиш, в която има толкова дълго майчинство , както в България? После - ако имаш над 2 деца в градина, за третото градината е безплатна. Детското здравеопазване е безплатно. Вчера се наложи да тичам с Андреа до спешното, понеже слънчаса. Ми дори не са ме питали каква е,коя е, има ли застраховка, взимат и почват да се грижат за детето, а аз не трябва да мисля дали да я заведа или да не я заведа, понеже няма да фалирам от сметката за спешна помощ. Та не е като да няма помощ, не си права.  Има, но понеже сте си свикнали да я има и я приемате за даденост.  Аз понеже не съм свикнала държавата да ми дава нищичко  и ми прави много силно впечатление всяко едно такова нещо и съм супер благодарна. Още не мога да повярвам например, че за детската градина на Андреа плащам 30 лева. То това е смешно направо, те няма как да я изхранят с толкова пари за 20 дена по 3 хранения на ден, пък отделно и на учителките да платят и пари за играчки и ремонти да има. Ми това ако не е ОГРОМНА помощ от държавата, не знам какво е. Вярно, че местата не са достатъчни в София, но пак е помощ. Също така още не мога да повярвам, че личната лекарка на децата сама си вдига телефона и отговоря на въпросите ми.  Дори когато Ивана хвана въшки ( да и това ни мина през главата) ми дадоха болничен, за да се занимавам с това :-).   Че ми е  трудно, трудно ми е с две деца сама, но пък каквото зависи от държавата е било направено, не мога да се оплача, че не ни е помогнато, поне на нас лично, за други не знам.


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #396 -: Юли 28, 2015, 09:03:59 am »
Боби, бъркаш помощ с осигуряване на нормални условия на труд. Аз лично не искам никакви помощи от държавата, нито искам заветните 35 лв детски. Искам просто нормална икономическа обстановка, която да позволява работейки, човек да се издържа и да живее нормално. Не лукс, нормално. Искам просто хората да могат с нормална работа да си покриват основните нужди. Помощта следва да е за затруднените. Ама да е истинска помощ, не някаква подигравка. Искам и пенсионерите да взимат достойни пенсии, за които са блъскали цял живот, а не да им хвърлят по 150-300 лв и те да се чудят как да оцелеят и да ровят по кофите за боклук. Не да се надяваме ние младите днес, като ни дойде време за пенсия, да има кой да работи, че да я получаваме барем, ако изобщо доживеем де. Та така. Помощ аз лично не искам. Здрава, права и кадърна съм. Искам просто да работя и да ми се заплаща адекватно за труда. Не да бачкам като гламава, да ми искат образование, езици, опит, да нося отговорности и да ми се подиграват накрая с 600 лв. И да ми обясняват как имало било икономически ръст :lol: И средната заплата за страната била едва ли не 1000 лв.... да да. Толкоз може да е в София, за страната категорично не е. То не е нужно да си финансов гений, за да сгрееш, че ни качват на черешата с тия статистики, проучвания и прочее простотии, с които се опитват да ни баламосат колко всъщност сме добре. Дам, толкоз сме добре, че пенсионерите, които виждам да ровят по кофи за боклук и да просят за един хляб, сигурно са халюцинация....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #397 -: Юли 28, 2015, 11:46:18 am »
Боби ,   в редица фирми  и сектори  , в редица  по-малки градове  , редица не толкова образовани и неквалифицирани жени - първо не искат  дори да ги наемат на работа , защото имат деца и вероятно ще се наложи да отсъстват . Същите тези жени нямат право да ползват болнични . Едно е какво имат право по кодекс , но реално не могат-шефа казва-или си на работа , или си тръгвай , или пък тези първи три дни , които се заплащат от работодател , аз няма да ти ги платя ...
Знам какво ще кажат някой-ами да не се  съгласяват жените на подобна работа . Съгласяват , защото нямат избор  , защото няма друга.

И не са виновни жените според мен.Не може  пък всички да са с образование , висок ценз и т.н. - трябват си и хора ,  обикновени работници  , не може всички да са шефове  , въпроса е  шивачки , градинарки и чистачки , работейки , да получават сносно заплащане.

В България  има твърде  много висшисти . Четох , че за миналата година броя на обявените свободни места във всички ВУЗ /частни , държавни / е с няколко -стотин повече  от завършващите абитуриенти! Което означава , че всеки абитуриент при наличие на желание и  материална възможност може да излезе дипломиран  бакалавър.
И после какво  ? Има претенции  , че е с ВИШУ и трябва да почне най-малко от шеф на отдел .
Реално образованието няма стойност  и покритие .
Учих преди години една магистратура в УНСС -ами пълна порнография беше - пародия на образование . Изпитващия дори не знаеше за какъв изпит идва, ние също .Ама  отлично завършихме.



А монетата винаги  има две страни:
 ето и една друга позиция : поставете се и на страната на един работодател , който има например две малки магазинчета  -имам такъв познат. Той  търчи, зарежда стока , сменя продавачките на обяд , не  като да речеш , че той нещо  си мързелува и ги експлоатира . Плаща им сносно , но има по една продавачка , работата е толкова . Не може да позволи да наеме  резервна  продавачка  , защото заплатата й с осигуровките  , ще му е непосилна. Та ако  от единия магазин, жената внезапно , изненадващо  и често й се наложи да отсъства , той трябва да го затвори   , за да успее да зареди стока  . И какво да прави -избира персонал , които няма да отсъства често . Или по-добре да затвори въобще ли ?

Разликата , че  при интелектуален труд ,в  много от случаите може да  си свършиш работа от дома , без да се изисква физическото ти присъствие на работното място -що годе има такива  неща   - справки , заявки , телефонни разговори , обработка на данни ...



Боби ,   това , което държавата  осигурява тук  ,  на фона на това в  други страни - има една огромна разлика-работейки там  , си покриваш   всички тези нужди  , които държавата не ти подсигурява и  трябва да си платиш сама .
Разбери тази разлика.
Знаеш ли колко момичета , четат тук и дори не смеят да мечтаят за 500лева заплата .  Които няма да споделят и изразят мнение тук, защото  ще се почустват едва ли не неуспяли , неспособни .   ти Ти си имала и късмета  , и шанса , ти си в столицата и си реализирана. В малките провинциални градчета има жени , работещи за МРЗ  и  преживяват . Ще кажеш -ами да заповядат  в столицата .
Не става ,  не е и  нужно -трябва някой  ни да произвежда и  доматите , и картофите , и пшеницата, и млякото .
 Живота не е само ИТ  специалисти или мениджъри .

... Да не си помислиш, че просто късмет някакъв са извадили да попаднат на точното място, по точното време и просто да имат специфична професия, която дори в БГ е доста добре платена, като за нашия стандарт. Нееееее, само до желание и можене опира, вЕрвай ми! ...
Усмихна ме  , с иронията си точно на място .
« Последна редакция: Юли 28, 2015, 12:06:56 pm от nimika »


*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #398 -: Юли 28, 2015, 12:13:42 pm »
Ами Нимика, ирония е, мила, защото редовно чувам и чета такива коментари, разбира се, от хора, които са успели да се реализират и си мислят, че заслугата за това е само и единствено тяхна. Не че не са наистина кадърни и можещи, това изобщо не го отричам. Но за жалост, в нашата държава това не е единствено достатъчно условие, за да постигнеш нещо повече от посредствен стандарт на живот. Масата хора в тая страна живеят посредствено, включително и аз. И това не го казвам като някаква обида, а като един тъжен факт :( И тези хора работят, не е като да мързелуват и да цоцат държавата с помощи и каквото там се отпуска. Не, бачкат на по няколко места, за да свързват двата края, щото видиш ли, не са IT, мениджъри или друго подобно. Как не ги е срам, като не са учили, да ми искат изобщо да живеят. Я направо да си слагат въжето, каква е тая наглост. Пък и да са учили, пак не е гаранция, че нещо кой знае какво ще постигнат. И да, права си, не може всички да се изнесем в София и да станем шефове, все някой трябва да ни произвежда и продава храната, да ни сервира по заведенията и прочее, и прочее.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #399 -: Юли 28, 2015, 13:45:20 pm »
Боби, аз в последния си пост не съм описала "мерки за увеличаване на раждаемостта" ;) Най-отгоре съм написала още - "вариантите за отглеждане на малки деца" какви са по света (и у нас). Не виждам да оспорваш някъде, че някой от тях ще е все. Децата просто не се самоотглеждат и толкова. Дали има някаква връзка с това, колко деца ще роди някой, ако му е по-лесно, или поне възможно отглеждането им чисто физически - не знам. Със сигурност, ако условията за отглеждане на дете/деца са поне в границите на възможното и постижимото - това не скланя към по-ниска раждаемост.

Както и Нимика и Сикс коментираха. Първо масово из страната заплатите са абсурдно ниски. За всички. Второ - за повечето дейности, от работещия се изисква (и се налага) да присъства физически на работното си място. Докато присъства физически - к'во да си прави детето е въпросът.Не получава толкова, че и да си помисли дори да наема друг човек да се грижи за дете, не може да си помисли за болнични и отпуски заради детето, защото това значи, че остава без работа. ДГ е чудесна опция, ако се уредиш с държавна откъм пари, но уви има и деца като моето дето вече гони 5-тата година и не може да се задържи на ДГ повече от 3 дни в месеца, рекордът е седмица. Според теб кой и защо би ме наел да му работя 3 дни месечно?  :lol: Неясно кои три дни точно де. Какъвто ще професионалист да съм - еми аз реално просто няма да мога да работя за шефа си и съответно - не му трябвам като е така. Разбираемо е. А кажи де, к'во праИм в тази ситуация? Не е някаква хипотетична - лична е така да се каже.

Мързи ме, проста съм, некадърна съм, мрънкало съм и на ся заради това си вися у дома с детето? Ми може, щом казваш :) Безплатното детско здравеопазване е супер, обаче видиш ли и то не гледа дете,  докато аз бачкам. Пък бачкам за такива пари, че като ми го прегледат Дани безплатно и му напишат безплатно рецептата, после в аптеката съвсем небезплатните му лекарства ми костват 1/4 от месечния доход. Виж, ако беше да си платя на лекаря 20лв. за преглед, пък стойността на медикаментите после да ми е поета - друго би било. Откъм пари разликата е съществена просто. За ДГ - казах какво е положението у нас и то си е такова вече втора година. Защо - никой не може да каже, нито да измисли как да го предотвратим да е такова. Аз лично, освен да оставям Дани у дома сам, за да ида на работа - друго не мога да направя в момента. Както се сещаш - това също не мога да го направя де. Не само, защото е незаконно, а просто защото е дебилно. В такава ситуация Боби са много, много родители у нас, не съм само аз. Ако бях само аз - тури му пепел както се казва.

Та нагоре хич не ми беше думата как да се увеличава раждаемостта, ами как се гледат деца от работещи/неработещи родители, с КАКВО и кои са известните изобщо опции за такива цели. У нас, в момента - нито една от тях не е налична, където има справяне - това не е масово достъпният вариант просто. Пък е важно масово как е нещо, а не къде са изключенията за същото нещо. ;) И изобщо не иде реч дали е трудно. С деца винаги е трудно. Идеше реч за възможно и невъзможно, което е друго.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!