0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #280 -: Юли 07, 2015, 12:15:36 pm »
Боби, ти направо отиде в космоса, особено с т.2. Тя е по-невъзможна за случване и от т.1 :lol:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #281 -: Юли 07, 2015, 12:32:47 pm »
Боби бре, като начало - не можем да "пишем искания" до точка 2316.  :lol: Можем да внесем искане за провеждане на референдум по въпрос Х и то не по всеки дето ни щукнал, в закона са посочени изключенията. Т.е. теми по които гражданите не могат да инициират референдум, при никакви условия. Следва също така питането да е такова и да може да се формулира така, че въпросът да е кратък, точен ясен и на него да може да се отговори с "да", или "не".

Например: "Искате ли избирателната система в България да бъде 100% мажоритарна?" Не можеш да "разшириш" въпроса с: " избираемост на всеки депутат от локацията в която се е кандидатирал, за да има реална отговорност пред хората от собствения си избирателен район". Ако ще задаваш и него - това трябва да е отделен въпрос, пак формулиран по ясен, недвусмислен начин, като не следва в самия въпрос да се съдържа уточняваща част с каква цел се предлага промяната, а именно: "за да има реална отговорност пред хората от собствения си избирателен район ". Това последното и всичко около него - следва да го разясниш на избирателите в кампанията преди вота. Демек - предлагаш еди каква си промяна на нещо, с еди какви си аргументи, обясняваш, че очакваш ако това се направи еди какви си позитивни последствия от това. Ще трябва разбира се да посочиш на какво основание очакваш тези позитивни последствия, какви ще са точно те, по какъв механизъм ще се реализират и пр. Естествено по време на тази кампания - всеки, който не поддържа идеята за подобна промяна пък - има право да  представи на избирателите своите аргументи "против", да ги убеждава, че ако се приеме подобна промяна - ще настъпят еди какви си негативни последици. Самият въпрос може да бъде обаче нещо от вида на: "Подкрепяте ли депутатите в НС, да могат да бъдат избирани само в района, в който са се кандидатирали?". И веднага ти казвам, че би било прецаквация да поставим такъв въпрос точно, в този му вид, ако липвса предварително условието, да можеш да се кандидатираш само в ЕДИН район ;) Щото, ако можеш по закон да се кандидатираш в 5, или колкото си решиш - все в някой ще те изберат и си влизаш оттам дето си се кандидатирал и всичко си е законно и толкова. Та по-смислено би било, въпросът да е нещо като: "Подкрепяте ли кандидатите за народни представители да имат право да се кандидатират само в един избирателен район?".

Само от написаното дотук - не ти ли светва крушката, че подобна задача - все пак не е за "лаици - ентусиасти" по тези въпроси като мен и теб да кажем? Това е специфична материя, юридическа и касае конкретен дял на правото, в който не всеки юрист е специалист също така... Аре, ние хубаво - ще си свалим на едно файлче Закона за референдумите (имам го и свален де) и ще го четем 2 месеца да кажем по точки и запетаи, за да сме сигурни, че всичко в него ни е ясно и сме схванали кое, как и от кое какво произтича и нищо чудно, след тоС усърден труд - пак да пропуснем разни важни детайли, които един юрист би забелязал, или просто ги знае. То и ние нали, гледайки малки и често боледуващи деца - в общия случай и без да ги водим на лекар - се научаваме при еди какви си симптоми какво им има, какви илачи да дадем, ама ако не е нещо сериозно все пак. Ако е - знае педиатърът, понякога и той не знае и следват специалистите по това и онова. В тази материя - не стоят по-различно нещата Боби. Просто ти трябват юристи и то сериозни юристи, ако ще тръгваш да инициираш референдум, с питане по такъв вид въпрос.
Ако да кажем въпросът е от друг вид/сфера и е допустимо да бъде зададен на референдум при това, например: "Подкрепяте ли създаването на зоополиция в България?", вече мога да се съглася, че аз, ти, Златина и всичките ни приятели и познати обичащи животните - моЕ си регнем инциативен комитет (след като първо проучим как точно става де  :lol:) и да опитаме да инициираме референдум по този въпрос. Добавяш в пейзажа и всички НПО, които се вълнуват от темата и предполагаемо биха ни подкрепили и оказали всякакъв вид съдействие, биха ни консултирали по конкретни въпроси... Като започне кампания преди вота - следва все пак да обясним на избирателите, как си представяме в практиката да действа тази зоополиця, за да убедим хората да ни подкрепят. Какви хора ще могат да стават зоополицаи, как ще е структурирано такова звено, на чие подчинение ще бъде, какви правомощия ще имат служителите му, как ще бъде финансирано и пр. Ще трЕбе и да обясниш на голяма част от драгото население, защо трябва и е важно да има такова звено, щото то пък щИ реагира на идеята в голямата си част с: "Хората няма к'во да ядат, тия ся за кучетата се загрижили и пак да трошат държавна пара..." Но, ако им се разясни, че подобно звено силно би спомогнало да се разреши най-после проблема с бездомните кучета например - може пък и да се навият. Та въпреки, че дори с такова питане - си има подводните камъни, рисковете, техническите трудности и пр. - да, струва ми се все пак възможно такова (и от подобен вид) да бъдат инициирани от "какви да е граждани" - визирам като ценз. Все пак това е въпрос от по-обща компетентност така да го наречем.

Това, което си говорим за 100% мажоритарен вот - просто не е. Лично аз - никак не се чувствам особено наясно в тази област, хеле пък в детайли да ти кажа. То всъщност детайлите даже не ги и знам, камо ли да са ми ясни пък... И на теб не са и на Златина не са. На населението като цяло пък Боби - напраУ му е "тъмна Индия"  :lol: Повечето хора знаят, или поне са чували думичката "мажоритарен", още повече от тях обаче и със свои думи не биха могли да ти обЕснят какво означава тя. Ще ти кажат, че: "бе нещо там с изборите свързано...", ама какво точно, как и защо - нямат хабер. Ако попиташ какво представлява пропорционалната избирателна система (щото аз съм питала), в общия случай се чува: "бе нещо там преразпределят едни мандати, ама не знам как точно", или ако си попаднала на някой с националистически уклони следва: "Ми то заради тая система ДПС-то все влиза и то с толкова депутати..." (което в полза на истината, все пак показа някакво прилично разбиране, к'во е аджеба тая пропорционална система като механизъм и ефекти). Та при този пейзаж, да се хванем ние тука няколко човека да инициираме референдум по ТОЗИ въпрос точно - би се получило нещо, като "еднооките водят слепите".  :lol: Така мисля наистина, обясних и защо така мисля.

По повод предишния ти пост с точките... Явно Хамериканските власти - считат средностатистическия гражданин на САЩ за достатъчно нетъп, за да му поставят не едни редовни избори за нещо и още 10-ина "референдумни въпроса" на които да отговори (поне ти това си разказвала). Не считат, че хората са толкУ малоумни, че да се обърквали и да не разбирали какво ги питат, пък то толкова различни питания накуп, ама не можело да им се разясни предварително и подробно за всяко от тях що ги питали и пр. Питат си ги, хората отговарят, взетото така решение се изпълнява и точка.
Нашите тука другари обаче, точно в ТОЗИ момент - имат люта препирня на тема, дали изобщо било възможно и разумно, наесен да правим т.нар избори "2 в 1". Т.е. избори за местна власт, пък в бюлетината да има и ЕДИН въпрос за референдум (за задължителното гласуване). Ма сакън, ама хората щели да се объркат  8O, пък нямало да стигне времето и нямало да може хем да се проведе предизборна агитацийка за самите местни избори, хем пък в същото време и за въпроса за референдума... Все пак гледаш новини чат-пат предполагам?. Та у нас засега Боби, първо изобщо да се прави за каквото и да било референдум, от политиците, се разглежда така, все едно поне на Марс ще трябва да се каца и то цялото население да трябва да превозят дотам.  :lol: МноУ сложно, мноУ страшно...бе една "върла екзотика". Като се навият пък все пак за референдум за нещо - виждаш. Аааа трябвало да е отделен вот, ама само един въпрос, че те малоумните граждани нали - иначе посмъртно не биха разбрали какво ги питат, ще се объркат, апокалипсис ще настане направо... Ти одма наплющя няколко засукани точки обаче, за въпроси за референдум.  :lol: Ако може ей така накуп да попитаме за всичко. Не, че аз съм против, ама това пък изобщо не може да стане, хеле по сегашния закон и да е инициирано от гражданите точно. На теория - можем да инициираме, ама май само по един въпрос. Виж обаче - не съм 100% убедена в последното, точно защото не съм специалист в тази област. Поне като чета в закона, как и по какъв ред се създава инициативен комитет - оставам с впечатление, че може да е само по един въпрос, а не по няколко.
« Последна редакция: Юли 07, 2015, 14:11:41 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #282 -: Юли 07, 2015, 17:44:36 pm »
Всеки започва от лаик- ентусиаст и в процеса става в един момент експерт :-)


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #283 -: Юли 07, 2015, 18:58:06 pm »
 :lol: :lol: :lol: Само по това не съм станала още "експерт", ама викаш да сЪ пробвам и по не го а? За теб - ясно, ти по всичко можеш да си експерт.

Да попитам все пак нещо по-земно по въпроса. Като вземем да се изграждаме като "експерти" по темата и да организираме тоС референдум примерно една година, ако не и две - междувременно кой ще ни отглежда на нас чаветата, ще ни плаща сметките и ще дава кинта за разходите по организацията на самия референдум? Сериозно ми е питането. Както казах - такова начинание - не е "извънкласна дейност" и не може да се върши "между всичко друго", ей така, кога имаш време. Това е опция за доброволците в цялото упражнение Боби, инициаторите - трябва да се занимават здраво, всеки ден - точно като ходенето на работа. Т.е. за периода на начинанието - следва да работиш това, за друго - няма да имаш време просто. Само, че тази "работа" няма кой да ти я заплати. Т.е. няма откъде да си покриеш ни разходите по самото начинание, ни за собственото и на семейството си съществуване, ако се хванеш да го правиш това. Ама наистина да го правиш нали, не да се направиш, че си се захванал...

Та пак те питам - реално как го виждаш да стане, ей така както си писала по точки какво бихме могли (би трябвало) да искаме - напиши ми го така като план - как го организираме, финансираме и пр. Щото да ти кажа с: "Уффф чакай ще погледна след работа, сега не мога да се занимавам, че детето болно, ми не знам това с какво да го платим, не мога да отида тук и там сега, или изобщо, щото ми е далеч, бензина скъп, нямам отпуска..." и всички тези, признавам си не толкова възвишени, а прозаични и неизбежни неща - следва да се помислят все пак. Предварително. Не постфактум. И аз бих искала да можем да свършим нещо, без тях да ги мислим и да са фактор, ама истината е, че просто няма такъв чалъм.
То ако можеше просто за един ден да си регнем в някой съд някакъв си инициативен комитет и да си събираме подписи за нашето си искане в нет-а и като ги съберем - да ги депозираме и оп - насрочва се гласуване и точка - найс. Ама не е така.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #284 -: Юли 07, 2015, 22:53:38 pm »
Експертиза се придобива. То и Зачатие е направено от обикновени пациенти, но повечето от момичетата са си експерти по тези въпроси. Я питай Джам или Стефи дали не са експерти по репродуктивните проблеми ( финансиране, законодателство, процедури и т.н.). Така че експертиза се придобива когато човек има интерес. Няма нужда да имаш диплома, за да разбираш от нещо,

По повод плана - аз не съм наясно с точната процедура, но предполагам, че няма срок, в който трябва да са събрани подписите, може да си ги събираме точно като извънкласна дейност. Освен това, ще сме първите опитали това ( не съм чула да е имало други) така че то медиите сами ще ни дадат рамо за гласност. Убедена съм, че има достатъчно известни личности, които също биха дали рамо, ако набере скорост.

С огромен ентусиазъм говорим какво и що трбявало да се промени и как онези отгоре не искат да го променят, ама като кажем дай да опитаме тогава ние да го променим (ако не успеем поне пример може да дадем) и се почва как е невъзможно.  Може и да е невъзможно, но няма да знаеш докато не опиташ. За мен основният проблем не е нещата описани от теб, а огромната цифра от подписи необходими за референдум. 200 000 са за предложение към Народното събрание, но са 500 000, за да се задължи то да вземе решение за референдума.

П.П. - тук няма ли някой юрист да консултира при нужда? че ние сме хора от всички слоеве на обществото, вероятно като съвокупност имаме доста колективна експетиза по много теми, вероятно има някой и по тази
« Последна редакция: Юли 07, 2015, 23:03:09 pm от Bobbie »


  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #285 -: Юли 07, 2015, 23:06:48 pm »
опа, то имало и срок  - за 3 месеца да си ги събрал. Хе хе, не може ли д аго осъдим този закон в Европа някъде? Може по-лесно да стане :-)  Половин милион подписа за 3 месеца - това е някаква смехория направо.  Или пък трябва да вербуваме президента, че той поне еднолично може да внесе предложение в НС :-) . Абе няма начин да няма начин.
« Последна редакция: Юли 07, 2015, 23:10:37 pm от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #286 -: Юли 08, 2015, 02:03:46 am »
Експертиза се придобива. То и Зачатие е направено от обикновени пациенти, но повечето от момичетата са си експерти по тези въпроси. Я питай Джам или Стефи дали не са експерти по репродуктивните проблеми ( финансиране, законодателство, процедури и т.н.). Така че експертиза се придобива когато човек има интерес. Няма нужда да имаш диплома, за да разбираш от нещо,

Без да питам Стефка и Джам съм наясно, че те също са наясно, че тяхната "придобита експертиза" по тези въпроси е ограничена. Освен, ако ся не дойдат да кажат, че си отварят ин витро клиника, в която лично ще работят, ама ме ме съмнява да го направят ;) Точно щото са наясно, че огромният им обем знания и познания в тази област - все пак не ги прави баш специалисти в същата. Както на мен и теб - следва да е ясно, че не сме специалисти по избирателни системи, изборно законодателство, или к'вото и да било законодателство всъщност.

По повод плана викаш - не си наясно в общи линии какво трябва и как да се прави, ама викаш дай да опитаме.  :lol: Аз не, че съм койййй знае колко по-наясно от теб, ама все пак (не сега само и преди време) малко от малко четох, проучвах кое как следва да се прави, помислих къде ще изскочат препъни-камъните, мислила съм как може да се прескочат евентуално... Че затова напред - директно ти смлях и излях, къде аджеба ще са ни трудностите и какви, ако се захванем. Не ги структурирах в точки, ама ако искаш - да ги преработя в табличен вид, за да са ти по-нагледни някак.  :lol:

С огромен ентусиазъм говорим какво и що трбявало да се промени и как онези отгоре не искат да го променят, ама като кажем дай да опитаме тогава ние да го променим (ако не успеем поне пример може да дадем) и се почва как е невъзможно.  Може и да е невъзможно, но няма да знаеш докато не опиташ. За мен основният проблем не е нещата описани от теб, а огромната цифра от подписи необходими за референдум. 200 000 са за предложение към Народното събрание, но са 500 000, за да се задължи то да вземе решение за референдума.

Още в началото очаквах, че нещо такова ще кажеш и затова още в началото ти казах (не ми се рови за цитат ся), да не броиш следващите подробности по казуса, които ще ти споделя като "скатавка и оправдания как и защо не може да стане" ми да ги прочетеш и осмислиш. Гледам - чела си по диагонал, щом ми казваш, че проблем не са "основните неща описани от мен", ами броят на нужните за събиране подписи. Ай ся върни назад и виж къде и колко пъти обясних за броя подписи, както и за редът на събирането им. Освен куп изисквания какви точно да са подписите и как и на какво събрани да бъдат, гледам забеляза, че има и срок да ги събереш.  :lol: :lol: :lol: Този срок, за този брой подписи. Аз и ти? РиЪли?... :lol: дет' сЪ вика
Аз твърдя съвсем сериозно и отговорно, че това - аз, ти и Златина не моЕм го направи, точно колкото сериозно твърдя, че не мога да карам влак например. И да ме качиш на такъв, да ми разрешиш, да ми се молиш, ако ще с пищов опрян на главата да опиташ да ме принудиш да го подкарам - ми няма да мога Боби. Не защото няма да искам зер, ми просто не мога бе!

Знам идеално, че според теб, ние тука сме си все на този хал, щото не сме инициативни, ей на - имало начини. Формално начини - има, виждаш и сама. ФОРМАЛНО е ключовата дума обаче, щото РЕАЛНО - ей тия подписи дето ги искат за нещо си - май вече и на теб ти светна, че няма как да ги спастрят "шепа случайни граждани в свободното си време". Коментирали сме и преди, неведнъж, че системата у нас е създадена и зададена така, с последната ни Конституция, съвсем неслучайно и съвсем умишлено е във вид - да "въртим в кръг", ако решим да правим нещо си според правилата и законовите лостове (уж) предвидени за целта. Да имаш хартиена възможност, която обаче да не можеш да реализираш наистина. Това е така, защото кои, защо, как и с какви цели тогава я писаха и гласуваха въпроснота - ясно, ама "късно е вече либе за китка" по този въпрос. Това не, че е тема нямаща връзка с настоящата ни - баш напротив, но е първо обширна и второ ни връща в изходна позиция като например: "А как да поискаме промени в Конституцията, които да ни дават истински и далеч по-лесни механизми за реална намеса в управлението при нужда?". Ми как, как....с референдум.  :lol: Или с гражданска война. По избор.

То, че няма начин да няма начин - е "моя" реплика дето се вика хахаха, ама въпросът е все пак КАКЪВ е този начин, а не дали го има по принцип (ама не го знаем кой е). Да вербуваме Президента е идея, аре, ако има някоя Мерелин Монро за тази цел - да пише.  :lol: Не знам дЪл знаеш, ама той може да внесе еднолично предложението в НС, обаче НС има вратички да му го отхвърли предложението. Президентът у нас Боби е в общи линии като мажоретката на властта за всичко. Може да подскача и да вее едни помпони - нищо повече. Той и на вето има право както знаеш за това, или онова решение на НС. "Дребната" подробност е, че президентскто вето е - отлагателно и срочно. Демек те си гласуват нещо - той налага вето (мисля, че 2 седмици му беше давността) и за това време - не може съответната промяна да се обнародва в Държавен вестник и да влезе в сила реално. Като изтече този срок - НС си прегласува въпросното и толкова. Президентът нищо не може да им каже повече, даже и да ги забави пак не може, защото не може да налага вето върху един и същи текст няколко пъти. На хартия - това му право е с идеята, да накара депутатите да се замислят, размислят - "в името на народа и за неговото благо" относно взимане на дадено решение и те нали до един безкористни и добронамерени там - седят и мислят 2 седмици, вземат, че го измислят по-добре и пр. фантастики. По този параграф си играят сечено президент и управляващо мнозинство обикновено, ако се гони финализиране на голяма сделка за нещо и двете страни защитават интереса на две различни лобита (компании) за едни пари, че тогава. Не щото едните и другите се задертили за нас нещо ;) Обикновено ние сме "в пакета" де, дето ще се продава на някого, за нещо... Референдумът за АЕЦ дето ни спретнаха беше именно такова упражнение, ако още не си го разбрала.

Та тя раУтата  Боби е много, ама наистина много прогнила при нас и не е както си мислиш все, че те хората не искали, па ги мързяло да се борят за нещо си и ей на - то само заради това не ставали нещата. Нелицеприятната истина е, че хората, ако решат най-после да се преборят за всичко онова дето искат и което им се отказва - с ей такива процедурни хватки, шибани текстове на закони и всякакви селски тарикатлъци и пр. - просто трябва да се лее кръв по улиците. Ама буквално го разбирай. А хората не са масово ненормални, че да искат преврат, размирици и други такива "приятни" неща с много неясен изход и задължителен период (ако се случи такова нещо) на дестабилизация, още по-голяма криза от тази в която и сега живеят и не се знае тя нали знае ли се... И "ония горе" са съвсем наясно с тези настроения на гражданите и си веят байраците на воля. Щото или вЕрно трябва да избесим 1000 от тях по площадите за един ден, за да се сепнат останалите живи и да вземат да бачкат наистина (по някое време), пък междувременно да обезглавим държавата, като такава и тя да спре да функционира изобщо, за незнайно какъв период и с незнайно какви последствия за всички ни... Или да я караме както досега - стискане на зъби, надежди някои да се самоосъзнаят, други белким ги натиснат отвън за нещо, пък дано след още 100 години малко позамяза раУтата. "Средното положение", което е най-доброто и разумното наистина - просто няма как да се случи в тази обстановка.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #287 -: Юли 08, 2015, 12:11:02 pm »
това    на шега  , но с последните дискусии  , ще влезем под наблюдение  от страна  ДАНС   и  може и подслушване и следене да има за някой членове   :lol: . Референдуми ,  бистрене на политика -  да не решат , че Сдружението се  трансформира в партия и заинтересованите лица да ни бъгнат  :lol:


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #288 -: Юли 08, 2015, 13:15:39 pm »
Нимика, то на майтап на майтап, ама всъщност, ако някой наистина вземе та се захване с това, та вземе да има и реални изгледи да го докара до успешен завършек - аз изобщо не бих се чудила да вземе да му се случи на този някой някаква злополука. От тия дето са "няма връщане", пък знаеш - стават инциденти и нещастия всеки ден. ;) И си го мисля, при все, че нямам грам уклон към "теории на конспирацията" аз пък точно. В световната история има бол примери за това, как някой дето се понапънал нещо да променя кардинално - вземе та умре внезапно. Кога "случайно", кога с публичен разстрел.
Ние не сме в риск де, с тоя референдум дето го бистрим последните страници, щото няма и минимален шанс все пак да вземе да ни се получи наистина. Та - спи спокойно засега.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #289 -: Юли 08, 2015, 23:26:06 pm »
Еййй значи, уж сте умни, пък хич не се сещате как трябва да станат нещата. Никакви инициативни комитети няма да правим. Ще направим партия. Ще се кандидатираме на следващите парламентарни избори и ще гледаме да влезем, ако трябва ще се коалираме, дори и с ДПС, кУ сЪ наложи /за каузата ся, да не кажете, че съм родоотстъпник, зер/. След като се намърдаме в парламентя, разбира се, сред управляващото мнозинство, вече имаме 2 варианта. Първи вариант, като парламентарна група, ние да си внесем предложение за референдум, като преди това вербуваме други колеги, примерно Волен Сидеров и Николай Бареков.
Другият вариант е, на следващите президентски избори, след като вече сме се окОпали във властта, да си издигнем кандидат за президент - новия месия. Знаете, електоратЯ кълве на месии и спасители, амен-амен 5-6 такива си избра последователно..... Та значи, при тоз вариант, пак имаме няколко варианта :lol: !-ва опция - като спечелим президентските избори, президентът /ще решим допълнително коя от нас ще е/ внася искане за референдум. 2-ра опция - свикваме Велико Народно Събрание и променяме Конституцията. 3-та опция - президентът си влиза в ролята на Главнокомандващ и мобилизира армията /ако не е разпусната дотогава/ и 2-та танка от музея и прави преврат.
Значи, така както ги виждам прогнозите, някъде към 2076 г. евентуално може нещо да сме успели да променим към по-добро. Ся, дали с референдум, дали с ВНС, дали с война, туй са детайли. важното е някак да добутаме да има жив останал български електорат дотогава.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #290 -: Юли 09, 2015, 04:05:12 am »
Губим си времето явно и не виждам смисъл да дискутираме колко е зле, да се тупаме един друг по рамената как нищо не става - демек нали проблемите, които има България нямат общо с българите и да се чувстват хората добре, че не са си те виновни за участта. Дали ще е рефенредум, дали ще е друг подход, иска много усилия и време и на никой не му се занимава, това е проблема, Щото може да отнеме и 10 години, че и повече. Американците затова успяват в подобни деяния, защото непрекъснато се чува за инициативи, които станали закон след да речем 15-20 години работа по тях.  И то къде къде по-малко сериозни неща. Но това е системата  и у нас, и навсякъде - няма лесно и бързо.
Да, каза че това ще кажа и все още твърдя, че това е основният проблем на тази държава...  Поговорката, че всеки народ си заслужава управниците не е чак толкоз безпочвена.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #291 -: Юли 09, 2015, 12:32:41 pm »
Боби, моЕ ли от общото - да те върна на конкретното а? Какъв е проблемът, или проблемите на държавата и обществото - можем да кажем всички. Общо, подробно - все едно.
Още не съм видяла все пак, ТВОЕТО конкретно предложение как да го инициираме ние този референдум? Това, че искат половин милион валидни подписа да им съберем за три месеца - ти нарече "някаква смехория". Че е така - аз съм съгласна напълно с теб. Та къде викаш е разликата между моето мнение по въпроса, че това е небъдна работа по този механизъм да се постигне и между твоето по същия въпрос? В това, че аз изписах две страници подробно, детайлно какво трябва (изисква се) да направим, за да се случи това наистина и защо считам, че не ни е по силите... А ти каза баш същото, ама с три изречения и извода, че е смехотворно да има такива изисквания за пряко участие на гражданите в управлението? Аз по същество - разлики не виждам между моето и твоето мнение по темата, ако има и не съм ги забелязала - извини ме. Разясни ми моля те къде са все пак.

Щото в позицията ти, че "няма начин да няма начин" - аз виждам разбира се оптимизъм, непримиримост и к'вото там нали...ОК, моите адмирации за което. Единственото проблемче е, че все пак не посочваш КАКЪВ ще да е този начин, дето не може просто да го няма. Единственият за който аз поне се сетих е референдум. Условията ги видя и сама. Освен, ако не седнем да се напушм дружно с някакво некновенционално вещество  :lol:, позволяващо ни да халюцинираме цветно, та и в 3D режим - няма какво да си говорим глупости, че това, по този начин, с тези зададени условия ни е по силите на нас. По моите поне - категорично не е. "Ама да опитаме все пак..." е нещо лишено от всякаква логика и здрава мисъл, като е пределно ясно, че подобен опит е обречен на провал. Няма дори хипотетичен шанс за друго. Да се опитва нещо, за което все пак има вероятност и да стане, някаква там вероятност, дори да не е 50/50 шансът за успех ми по-малко - ок съм. Може и да се опита, може и да има смисъл, може и да стане все пак. Това с референдума, има шанс да се получи възлизащ точно на една голяма, тлъста НУЛА като % вероятност да стане. Толкова. И не щото аз така казвам зер, то просто е така, к'во да направим?
Някакъв друг начин да се искат 100% мажоритарни избори да предлагаш ти - аз не виждам. Много обичаш нали да обясниш как ние просто си говорим тука, някакви общи приказки, ама иначе - никаква не се захващаме да я свършим. Добре. Ама в случая общите приказки идват баш от теб.
Дали ще е рефенредум, дали ще е друг подход, иска много усилия и време и на никой не му се занимава, това е проблема...
Проблемът е, че "дали ще е референдум" - не подлежи на сериозно обсъждане дори, не няма да е, щото няма как да стане просто по този механизъм. "Дали ще е друг подход" - е твърде неконкретна "идея" от моя гледна точка поне. Какъв питам пак да е "другият подход"? За някакъв реалистичен и възможен малко от малко за случване питам, не за някоя фантастика.
Хубаво да коства време и усилия, аз съм ОК с това. Не очаквам каквото и да било в живота ми, да ми падне от небето, то и не пада, поне досега  - не ми се е случвало де. Каквото и да съм решила, че искам да правя - все време и усилия съм влагала и сега влагам, че да го постигна, да ти го кажа, ако все пак толкова не ти идва наум. Е да, усилия и време не влагам в безумни начинания Боби, на това му викам "здрав разум" просто. Ей примерно - днес ставам на 35. Може би от мен щеше да излезе един добър лекар, ако се бях захванала да уча това навремето и да търся развитие в тази област. Ама нали през 99-а да бях. Да реша днес - вече е наистина безумие, ако и да е технически възможно да го направя. Безумие е, щото това са 6 години редовна форма на обучение като начало, пък аз имам куп задължения, че и дете вече и нЕма как по цял ден да ходя на даскало и друго да не правя. Съзнанието ми на тази възраст е много обременено с какво ли не, ако и да не съм станала по-тъпа нещо отпреди 15 години, ама го нямам вече този тонус и енергия, че да уча ударно и читаво и то такива дисциплини. Да кажем, че с мноУ напън и 300 фокуса - успея да го направя това и накъм 41-42 да се дипломирам. Та после стажове, та после курс за специалност, та стаж по специалността, че за да съм наистина читав лекар - бая практика ще ми трябва все пак. И така докато се квалифицирам достатъчно и "направя име" - ще ми е време да се пенсионирам.  :lol: Поради което Боби, считам за пълна глупост и безумие да взема да направя нещо такова и то не щото считам медицината за глупава сфера за реализация. Просто на мен ми е минало времето вече, че да мога да го направя това точно читаво. И просто отчитам фактите и съм се захванала с друго, доста по-разумно в моята ситуация към момента.

Давам ти го като нагледен пример това, барем накрая схванеш, защо нямам склонност да се мятам в някакви неща, които са очевидно невъзможни за случване, ама ей така - да похабя и там малко време и усилия. Що да го правя? Да ми каже някой "браво бе, поне опита". Ми мерси, не ми е важно това. Аз като тръгвам да правя нещо, каквото и да било - целя да имам резултат бе Боби и рационално преценявам какви са шансовете да го имам. Като няма такива - просто не се занимавам. Щото още толкова не са ми се разхлопали дъските, нито пък намирам за "престижно" и похвално едва ли не - да се заджаскам там за нещо си, да не мога да го свърша, ама ей на ся - поблъскала съм поне. Теб ако те влече това - моля. Иди регистрирай инициативен комитет за референдум, пиши ме и мен вътре, ако искаш да ти дам на ЛС данните си по лична карта, някакви декларации, ако трябват да ти напиша, да ги заверя нотариално, каквото кажеш. И просто да си направим проучването точно колко подписа до половин милион няма да ни достигнат да съберем в рамките на три месеца. Навита съм да ти съдействам по темата, ей така да не ти чупя хатъра дето се вика. Обещавам даже като се издъни цялото мероприятие да не ти изпляскам онази "любима ми реплика": "Е, аз нали ти казах? "  :lol:

П.П. До неделя няма да ме има, ако те устройва от понеделник нататък да ги задвижим нещата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #292 -: Юли 09, 2015, 12:56:49 pm »
На ей такива начинания един приятел казваше „упражнения за луди“. Кратко, точно и ясно обобщава нова което Жбрула, като един същи Балзак обяснява надълго и нашироко.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #293 -: Юли 09, 2015, 13:41:52 pm »
Еее, Боби, айде стига вече с тази мантра, де. Какво искаш да кажеш сега, че пак ние сме си виновни, че няма да има референдум, защото не искаме 10-тина 15 години да се опитваме ли 8O Сериозно ли? Колко хора, Боби, могат да си позволят толкова време от живота си да отделят за нещо с неясен край и резултат? Ти изобщо имаш ли представа колко пари ще му трябва на човек, ако реши да се захване с такова нещо? Мисля, че нямаш. За всичките тези години, в този форум, аз теб те чета как само нашите канчета набиваш и си пееш мантрата - "няма начин, да няма начин". Мисля, че е време да го чуем какъв е този начин. Дай конкретно предложение, възможно за осъществяване според законите на БГ. Чакам с голям интерес. Искам да напишеш един план, по точки, алинеи и параграфи какво ти е предложението и как ще го реализираш и доведеш до край. Искам, обаче, след това да се захванеш лично да го осъществиш на практика. И когато /ако/, Боби, успееш, аз лично ще ти се извиня публично и ще те призная за личност на хилядолетието. Лично ще ти регистрирам партия и ще те издигна за кандидат за Премиер, Президент и каквото искаш и ще ти водя предизборната кампания. С пари няма да мога да ти помогна, но с логистична работа - насреща съм. Не се шегувам, съвсем сериозна съм. може пък ти да си поредния ни спасител. те вси1ките досега баш като теб ни "оправяха", с крилати фрази и неясни фантасмагорични и пожелателни нищонеказващи лозунги. Успех ти желая!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #294 -: Юли 09, 2015, 22:51:24 pm »
Не Сикс, не ти или тя или който и да е конкретно, а по принцип в България дори и някой да има добра идея, да има идеализъм ( какъвто впрочем е нужен, за подобно начинание и да, нужно е да си малко луд както казва Пешек, но това е хубаво, не лошо) веднага му се подрязват крилата, обяснява му се как няма да стане, дори и хора, които нямат намерение да опитват, просто почват да разубеждават тези, които искат да опитат... независимо какво е.  От както съм стъпила тук все това слушам - то не беше как ще си съсипя живота на децата, то не беше как няма да си намеря работа, то не беше как ще се разочаровам като еди какво си. Верно третото е напът да се случи :-). Сега пък като направих много от това, което не беше възможно да се направи, се оказа,  че съм си била намерила работа щото съм била късметлийка ( вероятно на тотото смятат, че съм я спечелила).  Всеки ти обяснява как това или онова не може понеже колко много други имало, дето не можели. И това е във всяка една сфера, дори и за най-дребното. Колко хора са изпъчиха да обяснят колко са наивни тези, които ходят да чистят. Сега пък се врърти едно писмо как еди кой си не е балък да си плаща здравните осигуровки.  Аз пък отказвам да съм такъв човек, уморява ме тази негативност.  Да, да знам, вие така от опит сте негативни, а аз като полу-чужденка не разбирам.... За плана - планът е написан в закона.

Не искам и тази тема да се превърне в поредният спор в който да се разделяме на наши и чужди.  Просто си казвам наблюденията.
« Последна редакция: Юли 09, 2015, 22:59:12 pm от Bobbie »


  
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #295 -: Юли 10, 2015, 11:54:02 am »
Планът за кое, Боби? Все още чакам твоето предложение как да променим нещо. Тя твоята работа взе да става като в ония лаф - " и аз не знам как е, ама не е както ти казваш". За негативизма.... в голяма степен съм съгласна с теб, колкото и да ти се стори невероятно това. Аз също не обичам негативизма. До скоро разсъждавах и говорех точно като теб, ама едно към едно, вярваш или не. Все казвах, че няма начин да няма начин, че не може все така за всичко да казваме, че то не може да стане, ядосвах се, че хората не се опитват и т.н. и т.н. Нооооо, Боби, поживях, амен-амен 33 години вече живея в тая държава, нагледах се, наслушах се, изпитах лично на гърба си и малко по малко обърнах палачинката. Да, мразя се за това, не искам да съм такава, но колкото и иронично да го казваш, опитът си е опит. Когато цял живот си блъскаш главата челно в дебели стени, накрая се оказваш с лоботомия... от редовните сблъсъци, налЕ.... И не, това не е оправдание, това е реалността. Не съм спряла да опитва да променям нещата за себе си и да правя своите малки стъпки, но дотолкова ми стигат силите, за благото на цял един народ нямам сили да се боря еднолично. Защото целият народ не ще да се бори за себе си, е обект на един много обширен анализ, в който има много противоречиви мнения. Кое е вярното, не мога да кажа, но да речем, че съм си направила някои изводи на база фактологията и наблюденията над сънародниците си.
Не искам никого да деля на наши и чужди. Всички ние сме българи и граждани на тази страна. Но не знам защо все емигрантите се обиждате, когато ви се обясни, че няма как да имате реален и обективен поглед над нещата тук, просто защото не сте тук. Нито е обида това, нито е обвинение, както редовно го приемате. Прост факт е. Мисленето на човек живял на друго място, в друга действителност, особено ако е било достатъчно дълго, в един момент се променя и логично, когато дойде тук, да се опитва да го пренесе. няма лошо в това, обаче бива да осъзнава този човек, че не става тя с копи-пейст. Ти си тук само 1 година, а си била в САЩ близо 20, ако помня добре. Изобщо няма мегдан да коментираме дали изобщо си наясно за какво става въпрос в тази държава и защо хората тук са станали негативни. Ако искаш се обиждай, това са фактите. Не си била нито свидетел, нито участник в процесите през последните 20 години в България. Точно заради това, няма как да асимилираш и разбереш доста от нещата, които ти пишем. В това няма нищо лошо, не те обвинявам в нищо, просто го констатирам. Обаче ти вместо да си дадеш сметка за това, продължаваш да се пънеш да ни обясняваш колко ние не разбираме и колко грешно мислим и т.н и т.н. Амо, обидно е, казвам ти го най-отговорно. На мен лично ми е обидно постоянно някой да ми обяснява как сама съм си виновна за лайната, в които живея, особено ако този някой хабер си няма тия лайна откъде са се взели и кой ги е изсрал.  Ами, не съм, сори, не съм виновна и отказвам да поема поредната вина за нещо дето не става в тая скапана държава. Вина и отговорност нося само за собствените си действия и бездействия.

П.С. Честно ти казвам, ако имаше законен начин да НЕ внасям осигуровки тук, особено социални, нямаше да внасям. Не защото не ми пука за днешните пенсионери или социално слаби, а защото ми се иска да мога да се погрижа за собствените си старини, а не да падна някой ден недай боже на гърба на детето си.... Моля те, не ми обяснявай сега за социалната отговорност и каквото там ти се иска да ми кажеш по този въпрос точно. Към днешна дата винаги съм се осигурявала и се осигурявам чинно, както си е по закон, на реално получавания от мен доход. Но предпочитам да мога да избирам дали да го наливам в бездънната държавна яма, от която я доживея някога да си взема изработеното, я не, или да си ги внасям в лична сметка, от която после да живея и да не се налага някой да се гърби с непосилни осигуровки след 30 години, за да плаща моята, на още 2-ма пенсионера и 5-ма циганина пенсии и помощи....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #296 -: Юли 10, 2015, 13:03:44 pm »

П.С. Честно ти казвам, ако имаше законен начин да НЕ внасям осигуровки тук, особено социални, нямаше да внасям.
... Към днешна дата винаги съм се осигурявала и се осигурявам чинно, както си е по закон, на реално получавания от мен доход. Но предпочитам да мога да избирам дали да го наливам в бездънната държавна яма, от която я доживея някога да си взема изработеното, я не, или да си ги внасям в лична сметка, от която после да живея и да не се налага някой да се гърби с непосилни осигуровки след 30 години, за да плаща моята, на още 2-ма пенсионера и 5-ма циганина пенсии и помощи....
Не си само ти , много сме .

За референдума  - наистина се изисква голям ресурс и организация , с много юридическа помощ -един правно  неиздържан документ и отиде  в рЯката всичко .
Мисия Невъзможна.
« Последна редакция: Юли 10, 2015, 13:12:29 pm от nimika »


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #297 -: Юли 10, 2015, 20:27:10 pm »
Боби, съгласна съм, че в България, ТВЪРДЕ често, за неща (все тая какви), но абсолютно реално изпълними, зависещи от самите хора (персонално) - те не се случват просто. Ей така заради мързел, апатия, неосъзнаване, че ако всеки с мааалко се напъне - всички ще живеем по-добре вкл. и той самия. Като започнеш от изхвърлянето на боклуци на кой дето му щукне, безумно шофиране, скатаване от плащане на таксата за входа , даване наред на дребни рушвети за едно и друго, че "бе не ми се занимава" и допълниш списъка с още милиард сигурно такива. За ТЕЗИ неща - да ние сме си виновни.

НЕ си права обаче за неща като дъвкания нагоре референдум и подобни мероприятия, от подобен МАЩАБ, свързани с кардинални промени на самото функциониране на държавата и упражняване на властта в нея, че...то само едното нежелание и ненапъване било дертът. Просто за тях - "напън и желание" като фактор, да се случат евентуално са няма и 5% от общия пейзаж (поне у нас, към този момент). И човек, ако наистина иска, мисли, има сериозно намерение да прави някое от тях - следва да е добре, ама наистина добре подготвен за подобна епична "борба". Да си осигури ПРЕДВАРИТЕЛНО подкрепа в достатъчен вид, финансиране за да се отдаде на това (20-ина години примерно), да има вариант А, Б, В...Я, при всяка трудност, провал - "как продължаваме нататък". АКО някой тръгне да прави такива неща, без да помисли гореизброеното в достатъчен вид - ми сори, ама просто  си е "лаладжийкска работа" дето има един лаф.
Има неща, които могат да се случат с малко личен напън, ама масово и във всеки от нас - да. Има и такива - дето искат и много здрава мисъл и добра логистика, че изобщо да има ШАНС да се случат, не гаранция. За мен - следва да им правим разлика, ако наистина не САМО си говорим, ами имаме реално намерение да ги правим и да си даваме сметка - за кое и докъде са ни силите в някакъв момент и кое е просто "превъзбудено подскачане". Да, много "хай" изглежда, едно възвишено, обаче аз поне за такива неща имам един критерий. Има ли база, подготовка, реални някакви възможности да се свърши нещо, или няма. Когато няма и това е ясно и очевидно Боби - дали популистката партия Х ще опита да тикне няколко тупана в поредното НС с обещания за пенсии по 1000 евро "от утре" и МРЗ по 2000 - за мен това е просто несериозно и "мани ги тия". По същество - аз и ти да хукнем да инициираме референдум за промяна на избирателната система е точно същото. Това, че ние наистина бихме го направили без да имаме користни намерения - нищо не променя. Щото безкористните ни намерения - просто не кореспондират с реалните ни възможности и толкова.

Та, хайде моля те, ако може все пак - да вземеш да ги правиш тези разлики, поне малко, когато заобясняваш за пореден път как то с едните ГОЛИ добри намерения и точно толкова гол гъС  - можели да стават чудеса едва ли не. Не могат, сори. Не щото българите били такива и онакива просто...Те може и да са - ама следва да се прави разлика все пак по каква тема баш ги оплюваме и доколко е резонно в даден случай, доколко - не е.

Аз ти обясних (и е доказано това, което ти обяснявам), че най-старта, доста голяма и мега финансирана партия у нас (БСП), с всичките си структури, хора на възлови места в държавата и пр. - НЕ успя да дотика един референдум до резултат изобщо, не до желания... Ти ся ще ми пилиш, че аз и всички други - не биха се захванали с референдума дето го обсъждахме, ей така от мързел и щото сме мрънкачи някакви, дето не щЪт да се напъват, ми само да си мрънкат там. И един мармот... :wink:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #298 -: Юли 11, 2015, 00:06:45 am »
Жбрул, обърни внимание какво казвам, а то е, че проблема не е конкретно че ти или друг не би се захванал, много по-голям проблем е избиването на ентусиазма на всеки, който би се захванал. Да, хората след някаква възраст не са такива ентусиасти, затова революции и промени обикновено се извършват заради младите хора, точно защото те са ентусиасти и все още вярват. Не виждам лошо в това.

Сикс, аз нямам от какво да се обиждам. Аз лично дори и в България съм заобиколена от хора, които мислят предимно като мен. Интересно как повечето са живяли в чужбина и са се върнали и прекрасно се оправят и тук. Дали няма връзка с начина на мислене сама прецени Аз лично вярвам, че мисленето определя и  успеха. И затова и вярвам, че много хора сами са си виновни за лайната,в които живеят. Не всеки разбира се, но един доволно голям процент. Виждам го около себе си непрекъснато. Ето сега работя на сравнително добро място и винаги като се отвори свободно работно място ( а то е почти непрекъснато) ни информират,а аз или една моя колежка намираме  някой познат, на който да кажем да подаде молба, за да им помогнем. Реално това им гарантира, че ще ги викнат на интервю пък вече та каквото си изкарат си е тяхна работа. Ами до сега знаеш ли колко човека са се възползвали - точно едно момиче, което също е завърнала се емигрантка от САЩ.  Само тя не намери кусур и благодари за възможността.  Всички други веднага почват да намират кусури на работата - ама не била държавна, не било сигурно, не можели да си вземат цялата отпуска накуп кой щял да гледа детето през лятото, скучна била, а на една госпожа дори и се стори прекалено усилие, че трябва да напише СВ и мотивационно писмо. Същата само плаче колко е зле и как нямали пари, пък мъжът и бил взимал парите и не знам какво още. После същите тези хора излизат по телевизията и почват да плачат, че имали 2 висши пък били безработни.  Че в малките градове не е същото, знам, но  в София специално е пълно с такива оплаквачи, а в повечето случаи вината си е в тях. Освен това човек отива където се оправя, нали? Ни отидохме на другия край на света , а ако хората не могат да мръднат от едно населено място в друго, не е обяснение.   Още куп примери мога да ти дам за този манталитет, ама ще кажеш пак  че било обидно. Ми не е обидно, то си е реалността.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #299 -: Юли 11, 2015, 06:24:12 am »
Добро утро! Боби,ти явно си голяма късметлийка и следствие на това- идеалистка-оптимистка :lol: :lol:. Идеален вариант- връщаш се от 20 годишен престой в САЩ в мижавата ни държавица и хоп, за кратко време намираш работа. Добра работа,с хубави условия и добро заплащане,предполагам. След което,просто "няма начин,да няма начин" да не сложиш розовите очила. Явно имаш хубава и търсена специалност за нашата страна.Щото то пълно със "специалисти" от университетите,ама със специалности ,които никой не търси. И как пък така помагате на хората да си намерят работа,пък попадате на неблагодарни и мързеливи....?И в тази хипотеза -пак идеален вариант-българите повечето са мързеливи и мрънкащи. Я,предложи и на Сикса тази хубава работа,с една хубава заплата и да видим дали няма да приеме,че и в София ще се преместят /което за българите си е проблем/.Тя има и капацитета и желанието.
По въпроса за референдума и промяна на системата към по добро. Един пример само,от нашите дни. Министъра на правосъдието Христо Иванов,за мен читав човек,идващ от неправителственият сектор,с опит,не е бил номенклатура или държавен служител. не знам дали защото го харесаха наистина или за да ни замажат очите,оставиха го министър.И човека се зае да реформира,или по-точно да разбие порочния модел на системата.Тя е една от най-корумпирните и взаимно обвързана .Няма да се спирам на недостатъците и защото нямам толкова време.До момента няма никакъв напредък с промените. Всякакви пречки се появяват и от вътре в самата система,и отвън зависимите от б=неа,всичко пречи да има промени. А хората ги искат и всички  в системата го знаят,Но тя не е правена за хората ,а за "хората". За това делото САПАРД се влачи 12 години,връща се за ново разглеждане , а партньорите на нашите тарикати ,от Германия. си излежаха присъдите от по 3-4 години,преди година.Или пък Батко и Братко...Много са култовите дела в БГ.
Та мисълта ми ,а и други са ти го казали вече,с тривиални методи няма да стане. Самата система няма да го допусни,ако и да има разписани   възможности.Май си трябва "сеч от корен" ама няма млади да я метнат.... :lol: :lol: Ай,приятна събота.. :D
/www.mamaibebe.com][/url]