0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #180 -: Юни 12, 2015, 15:22:17 pm »
Jbrul,ама абсолютно съм съгласна с теб нищо няма да и стане като го погледа детето...навремето като се ожених свекърва ми "който си има деца да си ги гледа,аз мойте сама съм си ги отгледала...да,бе да,мъж ми до първи клас баба му,щот г-жата учела и той бил злояд и лош"  :lol: сега ми вика даѝ Алек да го гледам викам нали който си има деца да си ги гледа що да ти го давам :lol: и пак наложи се да излизаме на разни рожденни дни и бизнес вечери звъня ѝ и след два часа идва пропътувала е 200 км.ама щом е за внучето :lol: а,пък аз се оплаквам от нея :lol: нито моите,нито на мъж ми родителите имат възможност да ни помагат финансово,даже ние на тях помагаме и не съм и считала за нужно те да ми помагат,но много се тревожа,че нашата кокона и кокончо ще са като тази,която описваш...отсега баща им гледа да им подсигури с жилище...все уж гледам да не изтървем работата и да е по-самостоятелна и на моменти имам чувството,че съм му изтървала края...гледайки от моя гледна точка първите деца винаги са по-разглезени и по-несамостоятелни и брат ми и снаха ми са първородни живеят в съседен апартамент до мама и познай: мама им готви,отгледа племенницата,а те инак отделно живеят,ходят да спят само у тях,всичко мама :lol: и накрая като оставях ваканциите Вера там брат ми ми казва цяло лято си вееш байряка,а мама я гледа :lol: а,неговата целогодишно я гледат ама това не се вижда... :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #181 -: Юни 12, 2015, 16:04:45 pm »
Алекс, аз на майка ми й набрах по въпроса, защото когато бях омъжена и чакахме бебе - ТЯ пилеше: " И да знаеш, двойката си има нужда от време за себе си, не може само около детето да ви се върти всичко. Ей аз и свекърва ти, наблизо сме. Като стане петък - бебето у нас, у тях - вие двамата някъде, да си обръщате внимание". Като се роди Дани обаче - все едно бомба хвърлиха у дома беее. Баща му хвана кръчмите, бабите само по телефона се обаждат, ако дойде някоя - оххххх ми то малко, ми аз не мога, не смея... К'во да им го оставиш? И да искаш - те не щЪт.  :lol: Първо недоумявах аз - свекървата две деца има, майка ми едно, че и лекар все пак, а Дани макар и бебе - го гледат като извънземен и не смеят нищо, ако аз не съм там. После като се замислих така...ми те и двете - бебета реално не са гледали хахахаах. Мен ме гледала баба, мъжа ми и брат му пак баба, че и до първи клас...де са виждали нашите "фръци" новородено, че и да знаят как се гледа същото. Реално де, не на теория само.

Та се окумих нали аз с новородено, без баща му реално - солов играч.  :lol: Майка ми с всичките си теории от преди да родя - пас. Идваше у нас, факт, ама и аз трябва да съм там все - ми егати и помощта това. Аз му викам "компания". Свекърва ми не се окъдяваше никаква. Та си го изгледах лапето сама в най-трудния му период де, когато вече стана човек - ходещ, ядящ сам, проговарящ (а аз разведена вече с баща му) и отпадна аргумента: "ми не мога да го взема, че е много малък и ме е страх" - зачаках. Зачаках аз патката ми с патка, майка ми да се сети да предложи съпорт по темата. Нищо подобно обаче. Дзър - ми да излезЕМ с малкия, да отидЕМ на почивка с малкия, ама все и аз в комплекта нали. Та чаках си аз, почесвах се, мислих, премислях, повтарях си как майка ми не е длъжна, ама тя раУтата вече на никъде не избиваше. Та накрая се наложи в прав текст да обясня някои очевидни неща (за мен) - тя жената ме гледа като събудена от сън, ама с удар от чук по главата.  :lol: "Ауууу ми да, всъщност си права.". Аууууу не думай!!!!

Честно казано - не вярвах, че ще се наложи да обяснявам на доста интелигентната си все пак майка, че аз съм на 30 и нещо, с дете, разведена и не смятам ни в манастир да ходя, ни да си слагам кръста в личен, или професионален план и при тези обстоятелства - логично е чат-пат някой да ми гледа малкото дете. Логично, логично...колко да е логично, докато ей това същото не го казах както ти го пиша.  :lol: :lol: :lol: Докато бях омъжена - мноУ беше логично да ми гледа детето (на думи де), когато и мъж вече нямах - не й се видя логично. Че кЪт стана така - опознах в първо лице максимата "Искай, за да ти се даде". К'во да праИш? Ако можех финансово да си позволя в момента "баба на заплата" обаче - през ум не би ми минало за нещо (като помощ с малкия) да потърся биологичните такива, дотам са ме докарали вече.  :? Как да отговориш на изумителната реплика: "Че детето какво ти пречи?", след като точно си съобщил, че имаш планове за уикенд с гаджето след ДВЕ седмици (т.е. съвсем овреме уведомяваш). Ми нищо не ми пречи всъщност, просто не считам за особено уместно да влача своето 4-годишно дете по любовните си уикенди егати! Колко странно наистина... Лоша, лоша майка съм аз!!! Да лишавам детенцето от социални контакти пуууу  :D :D :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #182 -: Юни 12, 2015, 16:28:31 pm »
А,много си лоша вярно си е :lol:  :lol: :lol: свекървата на майка живееше с нас бог да я прости жената,ами тя като трето дете бе за мама,а не помощ...докато си бе жизнена и здрава или у нас идваха сестрите и 4 на брой на кафе или са в някоя от останалите т.е. живуркаше си женицата щом я помня с цигара в ръка прави сметка...мама ми е разказвала тръгнем да излизаме с баща ти,вие малки логично тя като си е у дома да ви гледа как спим разбирай :lol:,а тя не...вземете ги дечицата имат нужда от чист въздух :lol: та и ти сега вземи го детето с гаджето и то да се разнообрази горкото :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #183 -: Юни 12, 2015, 17:08:34 pm »
Хахахах не бе, чак толкУ не е изтрещяла майка ми да ми каже да си взема детето с гаджето ;) По-скоро намекът беше, че може да си отложа уикенда аз, щото тя тогава...имала билети за театър  8O Ся, не че няма нужда и тя от социално-кОлтурен живот разбира се, но някак моята ситуация ми се види "по-спешна" пред нейния театър. Мисля - излишно е да обяснявам защо, освен ако няма хора с лоботомия тук  :lol:

Относно свекървата на майка ти - все едно за моята бивша говориш, че и понякога за майка ми (като я удари тока). Дани беше на 40 дни някъде, беше ми дошъл цикъл вече, ама баш преди Великден - изкървях пак, обилно. И викам си - я да ида аз в Пловдив да ме види Док, че ако вЕрно е нещо не по реда си - оле-мале ще е в СЗ, празнични дни. Майка ми извън града, звъня на свекито, обяснявам...ми те имали резервация за Арбанаси, оххх, аххххх, ма айде нямало да ходят като ми било "толкова спешно"  8O  (тонът моЕ си го предтавиш) Все едно казах, че ми е спешно да ида на бар и да се напия като казак баси! Казах им да си ходят на уикенда и се обадих на моята баба. Сега е на 81, скоро ще прави 82 - Господ здраве да й дава и не знам какъв е тоя неин ген, ама дано имам и аз - с акъла си, здрава, добре изглежда, няма и 70 да й дадеш на вид. Реално - помощ за Дани съм получила най-много от нея, ама разбирай от- до. Не "ама ся и ти да си тук, ама ала-бала" (като бабите му). Майка ми, когато "го гледа", защото баба живее при нея - "го гледа" дотолкова, че вечер спят в една стая.  :lol: Иначе цяяял ден баба и една комшийка наша го отглеждат, разхождат и пр. Ма ако питаш майка ми - амен-амен тя го изгледа това дете (а бЕх на Малдивите межувременно).

Не знам за предишните поколения, но това на родителите около моя набор са масово супер разглезени и егоистични в това отношение. Те малки деца не са гледали наистина в общия случай и хабер нямат какво е то. Сега като им дойде ред и се НАЛАГА да ни помагат, щото времената са други и няма безконечни неплатени отпуски, болнични и осигурен материално животец при всички случаи - изпадат в ступор чак. Аз вика майка ми - не се наспах две нощи добре от него. Риъли? Аз не се наспах 5 години нормално от него, ама не хленча по темата все пак. ;) И хем вижда на свой гръб, че не е лесно то, хем пък ми вика" Ми така е с децата".  :lol: :lol: :lol: Така е наистина, ама тя го разбра чак с внучето де. Виж, ако баба беше 15 години по-млада поне - веднага бих си родила още едничко поне и ще си свиркам. И ще го виждам с предварителна заявка само  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #184 -: Юни 12, 2015, 17:43:07 pm »
Mousyt, тръгнах да ти пиша, че станах, че обърках реда...  :lol: Прав е бил дядо ти и на мен - никой не ми е казвал тази умна приказка в прав текст, но някак интуитивно - все съм я "гонила". Обаче има и моменти в живота ни, в които...ми няма как всичко сам, или има - ама не се получава добре просто. И някак ми е тъпо и неоправдано, когато има кой в такива моменти да ти удари едно рамо без да му коства нищо особено - този някой да се скатава.  :?

Сигурно съм и по-раздразнителна на тази тема, защото просто съм такъв тип човек, който и на непознат ще помогне с каквото може, без да ме молят, какво остава за близките ми. И когато се оказах в труден период в живота си и се наложи буквално да умолявам най-близките ми за елементарна подкрепа, е...обидно не е точната дума, унизително също не е. Тотално разочарование май е по-точно. Щото човек все си мисли (или поне аз), че както той се отнася с другите - при нужда и те така ще се отнесат с него. А то се оказа, че съм се поставила в позицията на даващата, разбиращата, подкрепящата и оправящата се винаги с всичко и някак си - не може да бъде то и аз да имам нужда от помощ някога и за нещо. Може би си е моя вина, не го изключвам. Но да говорим за слепи и малоумни хора - бива, а те не са - за мен това е егоизъм и самогъзничество в чиста форма.

Майка ми, скоро, по конкретен повод ми вметна, че какво толкова съм се дърпала от идеята за второ дете.  :? Ми извинявай нали, ама ако с две ще опъвам пак така каиша както с първото съвсем сама - много благодаря. Аз не съм инкубатор, жив човек съм. И не, че не искам още едно поне, ама не и както беше (и все още е) с Дани. Пък, че гаранции няма втори татко какъв ток ще го удари, ако му родя бебе - се убедих "с челен удар в бетон" все пак. Той и Дани беше желан, планиран, правен 5 години, баща му рева що бебе няма и като го родих: "Ми той не искал такъв живот, не го кефело" и черта...(9 години безоблачен брак, не да съм се омъжила набързо). При такава греда - ай на мое място която иска да рискува втори път и да разчита на "тати". Та на майка ми й казах нещо от вида на репликата на дядо ти. Ако имам време - ще родя второ дете, само ако съм си постлала така, че каквото и да стане - да мога да работя и да си плащам за помощ за гледането му при издънка и да не ми страда нормалният ритъм на живот. Не да я втасам като сега. Е, ухапах я мама, признавам си с: "предвид и ти каква си помагачка...". Ама и тя така си постла - не съм й крива аз.

Лично аз на роднински, че и бащински (кандидат-бащински т.е.) заявки как ще гледат дете и ще помагат - не вързвам вече посмъртно. По едно време, Дани беше към годинка и половина - седя, гледам го и се чудя...що със секс да става, биваше да мога да се пъпкувам баси. Така и така се оказа, че детето е САМО мое.  :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Юни 12, 2015, 18:28:48 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #185 -: Юни 12, 2015, 22:49:02 pm »
Jbrul, абсолютно си права - не става вечно сам. И най-оправният и всякакъв човек в даден момент има нужда от разбиране и едно рамо. И то не измолена такава, а ей така някой... като те слушам и на моменти все едно за мене си слушам. И да, може би сме по-раздразнителни, ама и според мен другите наистина като виждат колко си оправна и някак не се сещат, че може да имаш нужда от помощ, от време за себе си. Аз откак се е родил малкия такова време не съм имала. Майка ми си взима няколко пъти отпуска по няколко дни да гледа малкия, но аз все имам да наваксвам задачи и реално не е като да съм се отпуснала или нещо... и знаеш ли, странното е, че най-жива се чувствах преди около месец когато у нас се сглабяха мебели, влизаха майстори - абе пълна лудница цял ден и с детето и ще кажеш как оцелях! Е да де, ама бях сред хора, и то готини и разбиращи такива, дето ти казват - абе дай детето за 10ина минути аз ще го подържа, ти си свърши нещо!... А не като мъжа ми е момента - помага с всичко, но аз трябва да му кажа, да му напомня, да потретя,...не отказва, ама някак все едно е мой ангажимента да се грижа и да казвам и :x
Не знам как ще стане, не съм си го представяла така. Много искам поне още 1-2 деца, но за да се случат трябва минимум аз да не се налага да работя а ММ да има почивни дни. В момента дори на това бих се радвала :)
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #186 -: Юни 12, 2015, 23:25:15 pm »
хахах  Mousyt разбирам те за майсторите и още как. Дани ми беше малко над годинка, когато се развеждах, ремонтирах основно апартамент, изнесох се с него на селската си къща, та и тук захванах ремонти, при това сериозни... Честно казано - тогава се чувствах най-жизнена, въпреки че пак си бях сама с детето и грижите по него, не знам - може би просто високият адреналин ме държеше. Но тогава и аз имах ситуации, някой спонтанно да ми предложи помощ за него (не, най-близките ми) и вЕрно си е удоволствие. Не като все да се молиш на някого.  :?  Което е мега влудяващо за хора, свикнали да са самостоятелни и попаднали в зависимо положение, просто защото са с малко дете.
И аз не си го представях така това с детето , споко  :lol: Въпреки, че при мен гредата се оказа по всички флангове - пак не съм зачеркнала опцията за още едно поне, ако има разумна възможност някаква за това.

Но виж - да приема някога за нормално това масово мислене у нас, че те децата са главно на майките си и като сме ги родили - едва ли не ние спираме да съществуваме вече и някак си това е нормалното ...е не! А такова е отношението в общи линии, все тая чакано дълго, или станало от раз бебе, няма какво да се лъжем. Поради което, аз пък си направих извода, че като ще е "главно мое" детето - следва да си вържа така гащите на втори опит евентуален, че да съм в готовност да го гледам сама, без да търпя като сегашните щети, да се моля на някого за помощ, да ме тормозят тоя и оня и пр. Пък ако се случи по-добре - добре дошло, ама аз да съм си готова за най-кофтия вариант все пак. И лигльовци, дето в училище задника си сами не могат да избършат - съвсем пък не смятам да си отглеждам. Разбира се , кой както го влече по въпроса. Демокрацияяяя  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #187 -: Юни 18, 2015, 20:19:19 pm »
http://www.blitz.bg/news/article/343269?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=ci1

От вчера "стискам" да не се запеня по темата и то само от уважение към нашите лекари, дето нямат общо с тези от линка. Обаче да ви призная - вече нямам очи, в разговор по тези теми, все тая къде възникнал, да държа позицията, че: "ми това са инциденти, ами във всяко стадо има мърши, ама масово лекарите не са такива..." Понеже честно ви казвам - вече аз самата не го вярвам и то не е и до вярване и невярване, ами постоянно се убеждавам, че такава е масовката.  :? И ако нямаш пари за частни болници и топ-специалисти, за да получиш НОРМАЛНО отношение - аре в касапницата. Това е положението.

Не ми се помисля на тази родилка, въпросните лекари какво са й изсипали на главата и как са се държали с нея, преди да я вкарат в операционна и да я приспят. Не ми се помисля и като се е събудила - какви "грижи" и "отношение" е имало към нея, ама никак не ми е трудно да си ги представя. Особено в ТАЗИ болница и от тези лекари точно. И те се държат така с всичките си пациентки, имали нещастието да попаднат там и да не са си платили на някого предварително за "добри грижи" де. Поради което разбира се - все по-малко извън циганския контингент са им пациентките. Която има пари и навреме се е осведомила за какво иде реч - бяга по частните болници. Нормално. И това не е само в Стара Загора, ами на много места в страната, да не кажа повечето... Какво им става на тези хора бе?!!! Не лекар да си, просто ако си нормален малко от малко човек - няма как да се отнасяш зле, обидно, грубо, да унижаваш някой болен, страдащ, безпомощен. Ако го правиш - значи просто си генерално сбъркан пък все тая колко ти е бяла престилката.

Както каза една приятелка във връзка със случката... То хубаво се пеним относно "циганския проблем" и да - трябва да "хвърчат глави" най-после, че там нещо да вземе да се решава, ама за жалост - и по болниците трябва да започнат да "хвърчат глави". Жалко, но вече и аз съм на това мнение. При отрицателен прираст, при толкова двойки с репродуктивни проблеми - родилните ни отделения ще имат вид на кланици, към родилките ще се отнасят като към добитък и ще седим и ще се чудим, що "Родилница" и пр. организации - набират инерция и все повече сподвижници? Верно ли? И през ден - ще излиза по медиите нещо като това, нещо като в Тетевен (пък това дето не излиза си го представете сами) и ще се обяснява от "отговорните фактори", че "нямало такова нещо", те пациентките били емоционални просто и не правели разлика между псувни и лекарска помощ и пр. небивалици, ако за нещо признаят като издънка...хънта-мънта, било прецедент, щели да направят "вътрешна проверка" и си я карат все така.  :?

Ами щом дори мен докараха вече до мисълта, че ако сега съм пред раждане и нямам възможност за друго, освен естествено, в държавната болница, при който се падне на смяна - вЕрно ще се пробвам да си родя в къщи, с асистенция от когото намеря там малко от малко компетентен и ще се моля да върви добре, че да не се налага да викам линейка и в болницата, ако стане напечено. И не защото съм започнала да намирам това за разумно нещо, или безопасно като поведение, ами в болниците взе да ми се вижда по-опасно и зле на мен лично. В ей тия болници от линка и при тези "лекари" де, не къде да е... Ама да не е то "къде да е" - могат да си позволят незначително нисък процент от родилките у нас все пак. Не знам вече какво да мисля и да кажа, просто съм все по-втрещена.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #188 -: Юни 19, 2015, 16:33:38 pm »
"Жбрул, аз отлично те разбирам. Като цяло тезите, които и двете защитаваме не са много далеч една от друга. За съжаление хората, които разсъждават като теб, се броят на пръстите на ръцете. Повечето ще си кажат, че това, за което говориш е донкихотовщина и е едва ли не една утопия. Съгласна съм, че трябва вместо да се краде, да се измисли как да се даде на майките(било то студентки или не) адекватно подпомагане за грижата, която полагат за децата си. Безплатни лекарства за деца до 7 години, повече места в детските градини, ясли към университетите, за да може майките студентки спокойно да ходят на лекции и изпите и прочие , и прочие... Все хубави и полезни неща, които ми се иска да се случат и тук. А, дано..ама ..
Колкото до моята работа, аз съм от малкото щастливи хора, които работят работата, която им доставя удояолствие. Не разчитам на заплащането, то е направо смешно и непримамливо за млади хора, затова и младите учители сме като бели лястовици- всеки е чувал, а реално малцина са ги виждали. За щастие, успях да си намеря и втора работа(он лайн), та що годе да изкарвам прилични доходи и да си позволя да съм учител. Как да имам претенции за по-висока заплата, като никой в държавата ни(освен депутатитИ) не взема адекватна такава. Мой приятел завърши медицина миналата година, започна работа и взема заплата от 630лв, а кара смени по 16-18 ч. Недоял,недоспал и без време за личен живот. Ама и той като мен реши, че иска да работи това, което му е на сърце...
Както и да е, много се отплеснах..и ще трябва да продължим разговора си с теб в твоята темичка или на лични."


Синеочка, копвам ти така последния пост от бременната, че да не става "висящ разговор"


С немного ровене в сайта - би попаднала на километри (как иначе?  :lol:) изписани от мен точно на тема "държавно подпомагане за циганите" и що не бива така да продължава то. Въпреки немалкото упреци в тези теми към мен, че съм просто расист, хитлерист и пр. - там чинно си пише, че мненията ми по въпроса са на база "подпомагане без видим резултат от него - е просто пилеене на пари и дозабатачване на наличен проблем". Едва ли теб, или някой друг трябва да седна да убеждавам, че към момента - парите дето наливаме на циганите - точно това правят - дозабатачват проблема, разходът е сериозен - оправяне няма и не се и очаква.

През последните години обаче, раздразнението ми към "нас самите", само нараства. Защо - казах и в другата тема. Ние, майките баш - просто се държим малоумно, да ме прощават "колежките", ама е така. Нещо повече - взехме да се държим и ние "циганската" и да се убеждаваме една друга, че това си било ОК, само щото ние самите не сме циганки. А дали?
Ако искаш - сама направи една справка, с какви искания са били протестите на майки у нас за последните 5 години да речем. В общи линии са в посока - "искаме 50лв. детски на месец, а не 30", "искаме 500лв. еднократна помощ при раждане, а не 250", "искаме 300лв. майчинство, а не 240". Нали можеш да смяташ какво "искаме" и колко ни грее, ако го получим?
Самите ние си живеем с мисълта, че някой трябва да ни заплаща гледането на деца в кеш, а не че трябва да ни създава условия, при които безпроблемно да си гледаме децата и сами. Оттам и "исканията" ни (когато ги има) са ей такива смехотворни и нелепи. Та и да бъдат удовлетворени същите - никаква реална полза не бихме имали от това. Казвам ти го, защото имам ясна представа колко "струва" точно едно дете да гледаш читаво, да не говорим за повече.

Например - няма дори опит, дори един - майка на малко дете у нас да заведе дело срещу работодател, за това че работна позиция й е отказана в прав текст с мотива "ми имате малко дете", или със същия е била уволнена. Няма ни едно искане, към коя да е институция желаещите да работят майки на малки деца - да бъдат "трудоустроявани" с някакви преференции, вкл. държавно финансирани. Няма ни едно искане при недостиг на места в детските заведения, да ти бъде предоставяна детегледачка по програма на "Бюрата по труда" понеже ти работиш, до промяна в обстоятелствата. Колко хора чакат за още някоя година стаж за право на пенсия все пак и никой не ги наема? Ей го 2 в 1 решение на такива въпроси... Само нахвърлям в момента отгоре-отгоре някакви идеи, които са много по-смислени от хленчене за 10-20лв. в брой на месец. И к'во мислиш чувам от другите майки по тези въпроси? "Ми тя циганката що взима повече, без да работи?". Ей т'ва е то - нашенското мислене. Не аз как да съм по-добре, ми другия що пък взима и той при по-малко напъване... Е ОК - взима и като беснея по-въпроса, аз с какво съм по-добре джанъм?

Майка ми при 30 и кусур години стаж, две специалности, бачкане на 3 места и като шеф на отделение на голяма болница Синеочка, допреди година и нещо, на такъв работен график - едвам докарваше 1000лв. на месец (за щастие, най-после се премести в частна болница, че ся по-прилични пари взима). С баща ми се разведе много отдавна, за моето отглеждане финансово - той не е помагал. Що ти го споделям? Ми защото лично съм се убедила, че и при такива обстоятелства, без да се шмекерува и без да се мизерства - живее се и дете се отглежда читаво (доколкото се смятам за читава де) и не съм видяла майка ми да мами някога с нещо, или да вземе пари под масата и просто съм се убедила, че може. Ама наистина може и така. Не - лесно не е. Ако искаме да стане по-лесно за всички ни обаче - за мен лично - изходът не е в това всички да станем "мекерета", ами всички да вземем да изискваме някакви разумни неща, вкл. схеми за подпомагане. Пък аз подобно нещо - не съм видяла досега да ти кажа.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #189 -: Юни 19, 2015, 20:39:10 pm »
Жбрул, вече ми е ясно от къде идват дълбоките ти принципи. Майка ти добре те е възпитала, браво и адмирации за нея.Това беше малко оф топик, но много исках да ги напиша. Болно ми става като чуя за такива хора, които цял живот дават всичко от себе си, а работата им не е адекватно заплатена. После защо имало корупция. Ами как няма да има, като в един момент почваш да мислиш, че едни голи принципи децата ни не хранят. Малко са такива, като майка ти. А и като моите родители, които цял живот са ми набивали в главата, че човек трябва да е честен не за хората, ами заради себе си, защото честният човек може да си легне и гладен, но никога гузен и с нечиста съвест. Понякога ми се ще да ме бяха възпитали по друг начин.Да бяха други, най-вече баща ми, който си отиде 4 месеца преди пенсия. Цял живот работи в един завод, който хората окрадаха, а той една гайка не донесе вкъщи
Просто си беше такъв - мъж на честта. И такива вече рядко се раждат. Както и да е отплеснах се. Мисълта ми беше, че ние и принципността ни сме продукт на възпитание, характер и любов на хора, които цял живот са гледали да живеят честно и така , както е редно.
Мен също много ме е яд на тия души на дребно. Дето вместо безплатни лекарства за децата поне до 3 г , реват за само 10 лв отгоре детските. Яд ме е, че момичетата бъдещи майки се интересуват от най-скъпите колички(то лошо няма), ама представа нямат от правата, които законът им осигурява и не знаят как да се защитят от неправомерно постъпил работодател. Затъпяхме. Което е най-жалкото. Всеки гледа себе си и до там, ама ако ще след него и потоп. Иначе са ми интересни как се събират да кърмят по обществени места и скачат срещу ваксините. А за важните неща са слепи, глухи и незаинтересовани. Мноого мога да говоря за това, ако има и с кого още по-добре. Но наистина ми се иска да направя нещо. Да не е само чесане на езика(в случая на пръстите). Но и ти и аз сме наясно , че една птичка пролет не прави. Че сме разединено племе и ако някой нещо пряко не го засяга ще си каже е...л съм му мамата да се спасяват.
« Последна редакция: Юни 19, 2015, 20:43:40 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #190 -: Юни 19, 2015, 23:16:42 pm »
Синеочка, за мен майка ми е съвсем нормален човек, не някакъв "изключителен", но ще й предам комплиментите ти, благодаря. Аз за разлика от нея съм си чиста гад често  :lol: и то за милиони неща, та нямам грам претенции тук, или в друга тема, че нещо съм много "праведна", "човек за пример" и от вида. Споделям само какво наистина мисля по разни въпроси и не го мисля така поради "дълбоки принципи", ами от чиста проба рационализъм. Т.е. ако искаме определени резултати за нещо - следва да се направят нещата Х, а не нещата Y. Ако правим Y - просто ще имаме кофти резултат, а ние твърдим поне, че искаме добър.
Е, няма как всички да правим масово кофти неща, с мотива, че едни други хора ги правели и накрая цялата държава прави кофти неща, а всички искаме да стават хубави неща.  8O Е, просто "няма такава логика".
Ние няма да решим кардинално въпросите, които коментираме - ок, ама все пак ако си възпитаваме децата в тези "параметри", които коментирахме в другата тема и за които се казва "е, к'во толкова, защо не"...мани ни нас, от тях какво да чакаме като дойдат на нашите години ми кажи? За тях ще е норма, че моЕ всичко, стига да считаш, че дадено престъпление не е кой знае какво престъпление, или даже никакво не е, щом имаш зор, нужда, дощяло ти се еди какво си. Еми те онези дето докараха дотук държавата - баш така мислят ;) Циганите от които сме вечно възмутени - също. Последствията от това - ги виждаме и теглим на гърба си всички. И как решихме, че това ще се промени към по-добро, просто ако и ние я подкараме по същата схема - ти ми обясни, ако можеш, понеже за мен това е абсурдно и изключващо изобщо наличието на здрав разум.

Май си права, че затъпяхме масово. Че то така и по-лсено... Да кърмим стадно в МОЛ-а - особен зор не иска. Виж да се драпа месеци и години обаче, за да се постигне една едничка промяна някаква в наша полза - иска постоянство, усилие, нерви, напън...и малко се захващат с това. Щото "някой друг трябвало да го свърши вместо тях" (държавата, депутатите, комшията). Ми хайде, ще се съглася даже, че "трябва", ама очевидно - няма да стане. И к'во праИм тогава? Каквото в момента и "чакаме светлото бъдеще" да дойде само, на бял кон и с фанфари? Ще има да почакаме така, ама мнооого си мисля. Пък ха дано съм в грешка .
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #191 -: Юни 21, 2015, 03:52:04 am »
Хм Жбрул, аз това отдавна го разправям за лекарите Масово има грубо отношение, напълно непредизвикано от пациентите, понеже съм била потърпевша, та затова го казвам. И моето мнение, че тези, които ги биха по циганските махали вероятно са се държали грубо и презрително и затова са го отнесли. Щото за разлика от нас, циганите не търпят подобно отношение. А ние си мълчим да ни ругаят и обиждат лекари, щото видиш ли той бил лекар, пък ти зависиш от него... На циганите такива не им минават. Ако беше циганка на мое място, когато помятах и лекарката се възмущаваше че я притеснявам, щото била много работела този ден или ако беше циганка на мястото ми, когато отидох посред нощ в АГ болница и само дето не отказаха да ме прегледат, щото не съм знаела какво значи кръвоизлив, смятай че Манго да им е счупил главите от бой на тези така наречени лекари ( и с право), а моят мъж нали е възпитан, че не може така и ги търпеше само и само да ми обърнат внимание.
Та някаква революция трбява да има срещу идиотското отношение от медици. Не всички са такива разбира се, но никой не би трябвало да е такъв. За мен Родилница са напълно прави, когато говорят за насилие над родилки, защото това отношение към жена в това положение, която трепери да не те ядоса, че да не я зарежеш баш като ражда, си е насилие наистина. 

Хората обаче наистина не си търсят правата и това е именно, защото смятат, че ще стане по-лошо за тях. Знаете изпълненията ми с директорката на градината на Андреа - ми там е същото, майките масово си мълчат да не би  да не "рефлектира върху детето".  А това не е ли репресия нат тези жени - понеже си зависим и си има дал да ти гледат най-милото и значи трябва едва ли не да им търпиш всичко да не вземат да ти се разсърдят и още повече да не си вършат работата. Баси...

Синеочка, по повод количките - ми има лошо, щото масово се разхождат деца със Stokke от хора, които смятат че държавата им  е длъжна  Тази количка струва над 2500лв( !?).  Ми ако си толкова зле, че да ти се налага държавата да ти помага, не би следвало да можеш да си позволиш тази количка.  Какво да ми е жал за такива, че държавата не им осигурила достатъчно. На такива държавата и стотинка не трябва да даде, че да почнат да ценят каквото имат. На този протест за детски аз виждам 3 такива колички:  http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=13471. Да си купи количка за 500 лв и с останалите да си осигури детските за следващите 5 години и половина.  То бива наглост бива, ама това на нищо не прилича. Помощите са за нуждаещи се, а тези очевидно не са такива.
« Последна редакция: Юни 21, 2015, 03:54:49 am от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #192 -: Юни 21, 2015, 13:41:13 pm »
Боби, само едно уточнение (мое мнение разбира се) ми се ще да направя относно "Родилница". Поне "твърдото ядро" на тази организация (понеже знаеш по стечение на обстоятелствата, доста се ровихме там последните години) - си има едни увлечения и разбирания на тема раждане, които реално нямат отношение към родните ни болници и случващото се в тях. В смисъл, че тези жени отричат медицината като цяло, считат я за вредна и опасна намеса и пр. И по същество, техните "амбиции нещо да се променя" - са в посока узаконяване на тези им страсти, в смисъл да могат да си правят каквото им щукне по темата и при фал - да не са заплашени от някакви негативни последствия, търсене на отговорност по съдебен ред и пр. Не е тайна, че за мен това е крайност, която не бива да се дупусне все пак, поне във вида, в който те я искат.
Истината е обаче, че когато за сефте чух за "Родилница" преди доста годинки, беше в един репортаж, бяха организирали протест пред някаква болница, в която се беше случило поредно безобразие от страна на медицинския персонал спрямо родилка. Вече не помня детайлите по случая, изложените искания на протестиращите - бяха в посоката, която всички тук коментираме, че е крайно време да престанат по АГ-болници и отделения да ни третират като добитък, да бъдат груби, немарливи и пр., което за жалост си е чистата истина и към момента, на доста от тези места. Разбира се, при медийните си изяви, в общия случай - от "Родилница" коментират точно тези РЕАЛНИ проблеми в родното здравеопазване ( в което няма лошо), за другите си "увлечения" - открито избягват да говорят. Там "скрито-покрито" привличат нови съмишленички, знаеш и какви фалове следват от това. Фактът, че фаловете не са довели до десетки и хиляди жертви за момента - не ги прави "по-оправдани" и "заслужаващи си" за мен лично. Обаче няма как да се изкривя, че докато нещата по родните болници стоят както са в момента и го знаем всички - за спорните и опасни практики на които са фенки от "Родилница" - ще има само още и още мегдан да се популяризират и да се увличат по тях още и още жени.
При все, че в България, има още много пациентски организации и граждански сдружения "на настоящи и бъдещи родители" обаче - направо е идиотско, нито една от тях да не повдига И този въпрос с поведението и отношението по болниците към родилките (освен основния си предмет на дейност), а тази тема да бъде "окупирана" баш от най-крайната като разбирания по въпроса НПО. Което не е вина на "Родилница" обаче, а "на всички останали" в сектора, защото хем от една страна - няма масов натиск по въпроса, хем пък когато го има - идва от страна на организация с доста особени цели и разбирания "в бекраунда". Причината е "нашенското си мислене" от вида "мен това не ме засяга В МОМЕНТА", "не мога да се занимавам с всичко, главната ми задача е друга" и някакво абсолютно неразбиране, че в сферата "проблеми на кандидат-родители/родители" - всички проблеми са свързани и "преливащи" един в друг.

Съгласна съм и с това, че ние не си търсим правата, ни в тази, ни в някаква друга област. Къде от незнание, че ги имаме, къде защото не ни се занимава с нервите и стреса по отстояване на същите, страхът, че ако опитаме - това ще рефлектира негативно върху нас и децата ни (който не е неоснователен апропо). За раждането пък точно, има го и моментът, че масово при нас - това ще ни се случи веднъж-дваж в живота и "все някак ще изтърпим за няколко дни, к'вото ще да е и карай". Един вид - не си заслужава напън, нерви и разправии за неща, които ще минат и заминат за няколко дни все някак и ако сме живи и цели - значи моЕ ги преброим за минали успешно, а другото..."е, забравяло се, щото резултатът си заслужавал". Иначе възмущението и оплакванията къде ли не из нет-а, на маса, в парка - са "на ниво", обаче пред лекаря и в болницата - всички се снишаваме и толкова. Ние, като общество - сме такива и по куп други въпроси де, не само по тези та..."нищо ново под слънцето" както се казва.


По повод количките...не ме замеряй с камъни, че и Дани имаше Stokke  :lol:, но "в своя защита" ще кажа, че не съм ходила на протест за деЦки и не съм ползвала и досега държавно подпомагане, освен еднократната помощ при раждане (250лв.), която се полага на всяка родилка у нас, все тая дали я искаш или не. Ако не си я вземеш - тя става "бюджетен излишък" и за какво се преразпредля - Господ знае, та нея си я взех де. За протокола, въпросната количка струва около 2000лв. само базово, с аксесоарите струва 1000 и нагоре +. Из Стара Загора поне - масово се разбутват такива, чисто новички, както и много други от скъпи марки, в което лошо за мен няма, като можеш да си го позволиш - защо не? На този фон обаче, аз понеже шаря из нета по разни групи във ФБ, по сайтове и форуми к'во виждам и то доста масово.... Бременните жени в един пост обясняват какво са купили за бъдещото бебе - разни маркови, скъпи, новички неща, в което лошо няма, пак го казвам. Обаче същата потребителка в съседна тема, обяснява как в момента има сърбежи, течение и н'ам какво си, но щяла да почака 2 седмици да кажем, докато получи направления за МБ, за да не даде 10-12лв. в брой и да си го пусне веднага. Не, че е редно разбира се, когато си осигурен и нещо ти се полага - да си принуден да го плащаш в брой. Обаче пък ей това - показва какви сме "на брашното евтини, ама на триците - скъпи". Не само по тези въпроси де. Много треперя за бъдещото бебе нали, ще му накупя всякакви вещи за луди пари, ама ще ида да го родя по НЗОК и "на късмет" в регионалната болница, при който се случи на смяна, щото....за такива неща да не давам пари. 8O И все едно не знам какво е масово в тези болници и отделения... Това ми е малоумно поведение на мен, независимо какви "правдиви аргументи" има относно това какво ми се полага по принцип, като бъдеща родилка, или майка понастоящем.

Всъщност и по този и по всякакви други въпроси - забелязвам следното парадоксално поведение у драгите си сънародници и то масово. Там където има нередности, неизправности в системата, където виждаме нечие неправилно поведение - ние не опитваме по някакъв начин да натиснем въпросните хора, да започнат да се държат както трябва, ами ги приемаме като легитимно оправдание да започнем да правим и ние като тях, защото... "ами аз да не съм по-прост/проста от...". Как може циганите така да мамят, измекярстват, да получават куп пари по разни пера незаслужено - запенваме се чак от възмущение и да - с право. И в следващия момент - шемекерии от всякакъв вид и от наша страна за каквото може, защото и без това циганите ни цакат, та и ние пък да не сме тотално капо при това положение. Че сме и тотално късогледи, дребнави, да не кажа направо глупави в куп случаи.
Ако правителство Х каже: "Абе тия деЦки всеки месец, дето ги раздаваме "на калпак" на всички, (май са 35лв. ако не греша) - просто ги премахваме като подпомагане за ВСИЧКИ" - ха познай кой излиза на протести и пищи до небето. Ми не, не са циганките, ние сме. "Логиката" е - моЕ са малко, ама все пак пари са, може на поне половината от нас даже да не се полагат, ама все пак на някого се полагат , що да не си ги вземе... Да се замислим на колко циганки при това положение въпросните деЦки обаче ще спрат да се полагат също- тцъ. Че можем ние, дето сме данъкоплатци масово да ги получим под друга форма като някакви данъчни облекчения (както сега се предлага) - ааааа не, искаме си ги в брой. И що?  8O Нали уж не щем да ги взимат циганките незаслужено? Нали, ако се мине на схемата "данъчни облекчения" - повечето циганки няма начин да ги вземат? Нали като обща сума нераздадените "на калпак" - могат да се пренасочат за по-сериозно подпомагане на съвестните граждани бе? Късогледа и малоумна раУта и това е то. :? И за тия неща - ние сме си виновни, не са ни криви циганите, марсианците, ЕС и филанкишията.
« Последна редакция: Юни 21, 2015, 14:00:30 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #193 -: Юни 21, 2015, 22:20:52 pm »
Ами като сме тъпи бУТКИ и си траем така ще е. Това с мълачнието и налягането на парцалите ми е пределно ясно. Един се обажда в защита на всички, а другите си траят, че "Покорна главица, сабя не я сече". Лошото е, че така се възпитават и децата. Аз лично на моите възпитаници съм им казала, че човек колкото и малък да е трабва да се научи да брани тезата си и да си защитава позицията. Не с бой, че то по-лесно, ами с думи. Решаваме си разни казуси тип брейн сторминг, ей така искам да ги видя да мислят, че то новото поколение са тлъсти американски бройлери - чакат всичко на готово. Ама при мен го няма майсторът. И на родители съм им казала, стига сте им дъвкали храната, стига сте ум давали всичко на готово, че така по-лесно. Ама за кой?! И тук се намират някой да ми кажат, че акъл мога да давам, като стана майка и отгледам дете. И все си мисля( дано не греша), освен ако някои много сериозни хормони не ми се разбъркат, че до степен вманиачено мамче няма да стана. Пак ще си говорим след някой друг мрсец де..но дано Боже, не откача дотам, че да мисля с кърмата си, а не с главата.
За скъпите колички , казах че няма лошо , когато можеш да си го позволиш. За мен обаче е профанщина да вземеш скъпа количка, скъп телефон и въобще разни маркови неща, които реално не са ти по джоба. Наскоро по тв това го нарекоха Люлинсексуалност. Аз му викам простащина на стероиди. Имаме си ние едни приятели от компанията. Мъжът ми е много симпатичен завалията, нищо , че е чехльо. Но жената органически не мога да понасям. Тя е точно от рода описан по-горе и от Боби и от Жбрул. Нямат една стотинка в джоба, потънали в заеми, но тя с последен модел айфон , нищо че е на валчер. Детето е с количка от 3 бона Мима ( нещо си беше марката), той с яке за 300 лв. Направо им се чудя и адекватно не мога да асимилирам защо и на кого е нужно да показяат стандарт, който всички са наясно , че не могат да покрият. Иначе на мен ми дават акъл да не си давам парите за евтината количка (500 лв), че щяла да се счупи. Ама аз предпочитам да ги дам тия 1000 лв за избор на екип в частната болноца, в която ще раждам. И не, защото някой така ме е посъветвал, ами именно, за да се предпазя от лекари, като онази в Тетевен. Защото тя не е сама, като нея са стотици.


Всеки миг е още един шанс...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #194 -: Юни 21, 2015, 23:19:24 pm »
Да са живи и здрави всички да могат да си купуват Stokke. Пожелавам им го най-искрено. Но да ми висиш ти за помощи ( каквито реално са детските) и да купуваш такива вещи е нагло та нагло. Или си нуждаещ се , при което положение няма да имаш пари за подобна количка, или не си нуждаеща се и мамиш държавата за доходите си. Защото съгласи се, никой който може да си позволи таква количка ( аз признавам, че не мога) не се нуждае от помощи и няма под 300 лв доход на човек, каквито мисля са изискванията за да получаваш детски.  Когато бях в Хюстън ходих в специлиизран магази да видя какво е това чудо Stokke, понеже нямаше никъде другаде и се чудех какво толквоа има, че една количка да струва $1000,  а никъде никога не бях виждала такава. Сега тук масово срещам подобни ( хич и не разбирам кяра от количка без кош с някакъва си чанта), не стига че са много по-скъпи. Дразня се не от това, че хората си купуват нещо скъпо, а че същите тези непрекъснато плачат, че този или онзи не им помагал, че били зле, че държавата трябвали да им вдигне детските и не знам какво си още, Същевременно очевидно са по-богато от американците съдейки по това как си харчат парите. Това за мен не е нормално. Все едно да отидеш на протест за помощи с Ферари.  Аз честно казано не виждам никаква разлика между тези и циганките, които мамят за доходи като се водят самотни майки. Никаква.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #195 -: Юни 21, 2015, 23:24:15 pm »
Боби, е че нещо, ама аз на тези снимки от линка никакво Стокке не видях.
По Европата са над 1000 евро. :-) Въздържах се. Предпочитам да си взема прахосмукачка, която обикаля и чисти сама за половината пари.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #196 -: Юни 22, 2015, 08:06:48 am »
Явно всички имаме поне по едни познати от описания тип. Скъпа количка, фотоапарат, телефон .... пък апартамента на балатум, щото „мноу скъпи тия килими беее“. Пък моята количка беше даже под 500 лв. но в момента е у трето дете.
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #197 -: Юни 22, 2015, 09:51:04 am »
Има, има, поне едно Стоке на снимките видях.
Ама тя далеч не е най-скъпата количка. Сега има някаква кожена подобна на нея - Мима се казва. Това чудо го видях на живо и наистина не му разбирам идеята.
http://www.bebe-best.com/mima-2015-xari-flair-2g-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-2-%D0%B2-1-british-green-black-black.html
И аз като Блу смятам, че дори да ги имаш, тези пари можеш да ги похарчиш за много по-смислени неща.
А тези дето хем едва са ги събрали, хем са ги дали за това, наистина не ги разбирам....
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #198 -: Юни 22, 2015, 12:40:26 pm »
Аз пък много харесам преди 1-2г една Мима бяла с изрисувани пеперуди  :lol: но също не бих дала толкова пари за количка. Те тия хора може на изплащане да са ги купили и затова да искат да дигнат деЦките  :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #199 -: Юни 22, 2015, 12:49:07 pm »
Само за протокола, дали Stokke, дали bugboo, дали Мima xari - все една и съща е базовата им цена (без аксесоарите), около 2000лв. и за джунджуриите - още. Предполагам тази имахте предвид нагоре http://ohoboho.net/mima.html?gclid=CI_NlODwosYCFTLKtAod2uIGTA  :lol: Смайли, има "кожени" и ръчно рисувани серии на Mima, лимитирани разни издания, там вече отиваме на 3,4,5 000лв. Боби, реално в САЩ са по-евтини въпросните, защото цената им е в долари, а из Европа е същата, ама в евро, както ти казва и Блу. Споделям само информативано, да не си Одите "неограмотени" по теС "жизненоважни важни" въпроси.  :lol: :lol: :lol:

По същество и по темата, аз също намирам за абсурдно и нелепо, да хукнеш на протест за деЦки с такова возило и бебето ти в него - обзаведено с парцалки и буйки за още 200 кинта. Отказвала съм да ходя на такива протести, не само по тази причина, а главно защото считам, че не се протестира за каквото трябва, ами за глупости. Е, не знам дали ще ви изненадам, но на отказа ми, други майки реагираха с възмущение, че просто не съм била солидарна и "сития на гладния не вярвал". Не знам коя от тях джанъм беше "гладна", понеже аз гладни хора стабилно накичени със златни накити и с ай фон 5-ци (щото тогава просто 6-цата не беше излязла) - не си представям. И количките им като си спомня - еми всичките бяха купувани нови и за под 1000лв. базово - нямаше.
Логиката им да протестират обаче, се основаваше на следното. Че, ако детето на циганката получава тези пари, а нашите деца - не, значи има дискриминация спрямо нашите деца. Ама и те били деца не по-малко от другите все пак, защо въпросните деЦки не ги получаваме всички тогава без оглед на доходите. Това беше едно от исканията де - деЦки за всички, на калпак. Опитвала съм и аз като Боби да обяснявам, че това реално са социални помощи (и въпреки, че прагът да не ги получаваш тях точно, който е зададен е абсурдно нисък и нямащ връзка с реалността наистина) - все пак го има, защото ТОВА е социална помощ. За бедни! И навсякъде по света - социални помощи се изплащат, или не се изплащат на някого, според разни такива прагове все пак. Та лично аз - не виждам за к'ва дискриминация става дума в този случай точно. Например, еднократната помощ при раждане е замислена като подпомагане за всички сдобили се с дете и там се полага на всички, един вид бонус, а не социална помощ. Не бе, защитавала съм била циганките. 8O Аз точно?  :lol: И тоя мил разговор си го водим с друга майка, докато и двете пушим цигарки, от по 5лв. кутията. Аз по 2 кутии на ден, тя по една. И тя ми смята, че ако взимала тия 35лв. нали - н'ам колко кутии АМ щяла да купи на детето си (2 да кажем), или пакет и половина памперси и "все било файда". Попитах я, ако спре цигарите (поне 150лв. на месец са), какво би могла да купи на детето си за тази сума. Отговаря ми се троснато, що аз не съм спряла цигарите, ами на нея съм казвала... Еми щото душа, не аз пищя за 35лв. деЦки все пак ПУШЕЙКИ цигари за 300 и отгоре лв. на месец. И ако са ми зор не тези 300, ами 30лв. - първо ще спра да пуша, че и ако тогава няма пари за АМ и памперси - ще писна за помощи. Просто така ми се струва логично на мен, ама може и моята логика да е сбъркана, признавам си.

По другия въпрос, който захванахме, а именно българската склонност "голо на голямо" и аз открай време се изумявам от нея и посмъртно не разбирам къде е "логиката". Предполагам всички, или поне аз - обичаме да си купуваме качествени вещи, които обикновено са по-скъпи от китайските боклуци. Обръщам внимание на "качествени" обаче, това че често са и скъпи въпросните на общия фон - е следствието, а не причината. Бившият ми свекър казваше: "Не сме толкова богати, че да си купуваме евтини (некачествени) работи." и по принцип съм съгласна. Личният ми опит сочи, че когато съм "минала тънко" за нещо (извън разпродажби, аутлети, промоции) - все съм се набутала. Не по друга причина, ми нещото се оказва боклук като качество и не мога да го ползвам особено дълго, или не е удобно (ако е обувка да кажем), за техника специално - някои "кучи" марки се оказват пък по-добри от "баш марките"....зависи за какъв артикул говорим винаги.
Обаче това е моята логика за шопинг. Не само един, мнооооого познати имам, които живеят при родителите си все още, хем са семейни, с деца, но през месец теглят потребителски кредити, за да си купуват разни безумно скъпи вещи. От сорта на 50 и кусур инчови телевизори последен модел, смартфони - пак последните и най-скъпи версии, а една зимата направо ме застреля като влезе в "изи кредит" и дръпна бърз заем на стойност 500лв. (при положение, че заплатата й е толкова чисто), за да си купи ботуши за 350, а с останалото да додаяла за сметката за ток този месец, която е повече от 150лв. де. И на този фон вЕрно ли ще си купя такива ботуши?!!! Не мен лично - не би ми минало през ума, ама явно не съм наред аз нещо. Същата и тя усърдно протестира за деЦки, само протест да има за нещо такова и е първа писта. Имаше навремето и скъпа количка за детето си (сега първокласник), с нищо под "Адидас" не съм го виждала обуто от бебе това дете, ама се гръмна да ражда нали в държавното ни АГ и още пуска пяна как не се били отнасяли там с нея като с принцеса и как в стаята й имало настанени циганки, които й миришели. По онова време - тя здравни осигуровки - също не плащаше, щото поработваше като сервитьорка, без трудов договор - та ни данъци, ни осигуровки, ни дяволи, ама раждането е безплатно за всички ни нали. Ако мислите, че някога й е минало през ум, че и тя прави не по-малко "цигански работи" от циганките дето все ги плюе - нееее.

Лично аз в момента ползвам смартфон Самсунг Галакси S2. Ползвам му всичките опции при това, активно и по много - в смисъл, че имам смарт не "за гъзария", ами щото наистина го употребявам по предназначение.Това е доста, доста старичък модел. Имам го над 2 години, в момента едва ли струва и 400лв. такъв, нов. Вече сдава багажеца горкия, а и се оказа проблемен модел откъм издръжливост на батерията, което много ме бърка. Та се оглеждам сега с какъв да го заменя, четох, рових, питах, харесах си...луда пара е обаче, към 1500лв. в момента (S6). Въпреки, че дам ли ги тези пари - ще си ги избия, понеже ползвам телефон докато не се разпадне аз лично (2-3 години поне). Да ви кажа...почесах се по главата, по врата  :lol:, помислих си че лятото сега започва, че искам да си заведа детето на почивка, че разни ремонти по къщата на село се налагат и изобщо такава сума сега баш - ми е много по-належаща за харчене по други пера. Купих си за 3 паунда едно зарядно за колата, мушнах си едно нормално зарядно в чантата и засега гърча стария смарт, като го зареждам по няколко пъти на ден където сваря и това е. Не е особено удобно така, ама въпрос на приоритети 
:lol: Ще изчакам да излезе S7 и тогава ще си купя един S6 на половината на сегашните му пари и ще си свиркам. Ако взимах деЦки - можех да си го купя веднага, на изплащане за 2 години и деЦките да ми покриват почти месечните вноски за него, но уви...като не съм протестирала ся ще чакам за нов смарт.  :lol: :lol: :lol:
Откакто се появи на пазара въпросния, малко след великден обаче, вече с него се сдобиха 5-6 мои познати. Не, не са банкови директори. 3 от мацките са продавачки в МОЛ-а, едното момче монтира дограми, другото е барман. Телефоните разбира се, се накупиха с кредити, на разсрочено плащане и то такова оскъпяване имат, че накрая ще им легнат по 2000лв. нейде, когато все пак ги изплатят. Никой от тях не се осигурява на реален доход разбира се, но ако ги чуете как се пенят по темата те какво плащали, кого издържали и пр. - равни нямат ей! Две от мацките имат деца и ми се жалват, че не можели на едно море да си заведат децата, щото "тая скапана държава" нали и тия цени по морето и пр. класики. Не знам, сигурно, ако и те взимаха деЦки - щяха да могат да си заведат децата на море безпроблемно, възможно е. Или ако не изплащаха безумно скъпи джаджи, които не са им нужни - също биха могли. Поне според моята силно сбъркана логика по тези въпроси де. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!