0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #220 -: Юни 23, 2015, 20:48:08 pm »
Даже казвам на мъжа ми, че ако имаме второ дете ще ни излезне "без пари"  :lol:. Само за раждане и мляко ще има да даваме пари. .
Хе хе, особено ако са от един пол, като моите. За Андреа почти нищо не съм купувала, основно е имала ново каквото други хора и купят. Количка купихме, понеже ни трябваше двойна, но иначе само обувките май не изкарваха.

Втора употреба купих една тротинетката и после на двете колелата. Иначе дрехи не съм купувала, но са ми давани толкова дрехи, че мисля че дори повечето им са все от някой. Дори и сега имаме купища дрехи до към 6г възраст подарени ни от друго дете. Аз също подарявам нашите дрехи,  винаги има кой да ги иска.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #221 -: Юни 23, 2015, 21:00:11 pm »
http://m.inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%89%D0%B5-8-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-_l.a_c.327_i.469936.html  Хайде да им е честито на братята роми. После управляващите се чудят от къде идвали напрежението м/у българи и цигани. Наливайте и инвестирайте още в тях, че идат избори..гласове ви трябват. Пък, ако се чудите дали има интеграция, има и още как! Много българи станаха по-зян и от циганите. Това мисля, че малко по-рано го обсъдихме. Като човек работил в една от най-мръсните махали в страната ще ви кажа и 250 детски градини и центрове да им направят - циганите си остават цигани. Мързеливи, нагли и мръсни. Разбира се, има и изключения, но те не живеят в гетото, децата им са чисти и изучени, и не чакат на социални помощи. Не съм расистка, макар че , звуча като такава, ама ме е яд, че се харчат пари,които могат да се вложат по други направления - да се отпуснат стипендии на даровити деца , защото то това е работа на дуржавата, не на фондации, да се помогне на фонда за репродуктивно здраве - там пари никога не са излишни. Ами пенсиите, ами болните деца...Защо забравят за тях и пак приоритет са им братята роми, дето като им се роди дете с недъг и вдигат банкет.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #222 -: Юни 23, 2015, 21:53:31 pm »
Целият материал е едно бла-бла, или съвършеното политическо умение на "нищонеказването". Казано с други думи - ще се изръсят пак едни пари за глупости (все тая кой ги дава и с каква идея) - интеграция ще последва толкова, колкото я имахме и досега с тези "симпатяги" - демек нулева. Е, няколко местни фирмички поне ще захлебят малко от изпълнението на проектите, убедена съм по български тертип - с некачествено изпълнение, надписани по 5 сметки за това и онова и скандали, близка до кого фирма е взела еди коя си поръчка и кое длъжностно лице колко кеш е присвоило нерегламентирано.
С такива "интеграционни мерки" - няма да стане не скоро, ами никога. Мерките включвали да се подобрели здравните услуги за тях също така... Даже не ми се коментира това, на фона на изцепките на министър Москов тези дни и "качеството" на здравните услуги за нас. Дето все пак си ги плащаме де, обикновено двойно. Съвсем сериозно започвам да мисля, че има целенасочена държавна политика, целяща да вкара все по-голямо разделение между нас и тях като групи в обществото, като същото вече прераства в нескрита ненавист. Което не е никак чудно, че се случва при подобни нескончаеми действия по "циганския въпрос", още по-нескончаемо наливане на пари за "решаването му" и съвсем очеизвадното му нерешаване. Та дори напротив - разрастване само, задълбочаване на проблемите и...изсипване на още пари в ей това блато.  8O

И понеже хич не си въобразявам, че аз и вие ги виждаме масово тези неща и се сещаме, че така не става, а "онези начело" са нещо малоумни до един и не го забелязват, освен да допусна, че се прави нарочно - вече няма какво. Щото едно е да си неспособен да разрешиш даден проблем, ама поне видимо да опитваш да го правиш и тук - успех, там-провал, ама опитваш все пак и то ще се види и съвсем друго е това, което се прави у нас - отглеждане на този проблем, старателно и обилното му поливане с пари за гарнитура. И той си избуява ли, избуява - логично е.

Писна ми да слушам дивотиите за "достъп до образование" при тия конкретно. За толкова години - един "отговорен фактор" не излезе да каже, в к'во аджеба им се състоят на тях пречките за ДОСТЪП до образование, освен в това, че не щЪт да имат такова бе?! Училища ли няма (та се и закриват из страната дори), пари ли им искат за да ги посещават, някой ги е върнал от училище само щото са цигани ли, транспорт, дрехи, обувки, помагала и храна ли нямат безплатни, само и само да ходят на училище?! Ай сериозно някой да ми обясни, ако може - какво значи липса на "достъп до образование" в техния случай, понеже признавам си - изобщо не мога да го схвана това. Само една идея имам относно "трудния им достъп до образование" и тя е, че не сме впрегнали полицията и жандармерията - да ходят всяка сутрин къща по къща да ги събират и насила да ги водят на училище. Други проблеми с достъпа им щото - реално не съществуват.  :x
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #223 -: Юни 23, 2015, 22:23:33 pm »
Труден достъп до училище ли?! Ха! Та, те са дори с предимство. Много мои "кадърни" колеги предпочитат да работят в ромски училища и градини. Просто там парите са повече, а работата сведена до минимум. Когато започвах работа, като пресен даскал излязъл от университета, навсякъде ми затръшваха вратата, че нямам стаж и че техните ученици не са опитни мишки. А една директорка директно ме прати в циганската градина - на цитирам" мангали да се уча" и аз отидох. Защото то все от някъде трябва да се почне. Викам си то, за там няма да има кандидати. Няма ли?! Конкурс и събеседване, където другаде не съм държала при подаване на документи за работа. Директорката ме хареса, заради сините ми очи и фактът, че единствена от 11 човека знаех за к'во иде реч в Наредба номер 4 от закона за ПУВ( предучилищното възпитание). Малко се поотплеснах( ама ми е простено ние даскалите сме обстоятелствени, нищо че на моменти граничим с логореята), но исках да ви разкажа как стоят нещата по училища и градини в гетата. Наливат се пари и пари от проекти, които обикновените детски заведения само могат да сънуват. Циганинът с нищо вече не можеш да го накараш да иде на училище, освен да си вземе закуската, която му се полага.Полиция ли, жандармерия ли, че в онова гето дето работих аз 2 патрулки потрушиха за времето, през което работих там. Харесва му на Манго да е неграмотен и да реве , че няма, 'щот е по-лесно и оти знае, че по-избори е вървежен и прави пара от един "Х".
Само скинарите и рокерите много ги плашат, ама и те не знам дали ще могат ги накарат да идат за повече от час на даскало.
« Последна редакция: Юни 23, 2015, 22:36:22 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #224 -: Юни 23, 2015, 23:25:54 pm »
Никой не избира къде да се роди.  Ако ти се беше родила в гетото, същата съдба щеше да те сполети, не е като да е някакъв ген да си прост и неграмотен. Да, старите кучета ги яли, те няма да се променят,това е ясно, но ако дори и малко от малко тези деца се откъснат от този манталитет, все е кяр. Защото те иначе от раждането си в гетото са вече обречени. Какво му харесва на едно малко 6 годишно дете да е неграмотно? Нямат пречки за достъп до образование,а пречката е простотията и неграмотността на родителите им. Дори малко то малко да е поограмотят, това ще се изплати следващите поколения, дето се вика поне да четат да се научат, все е нещо повече. Гетото няма да цъфне и да върже, разбира се, че трябва да  се измъкнат някакси от там, но не може и  така да се оставят децата докато се направи нещо, щото те растат, не чакат.
Какво предлагаш - да ги зарежем да си седят у гетото и ако може да им пратим скинарите да ги закарат на училище? Баси.... Ако аз не си пращам детето на училище, държавата би следвало да се намеси, не да ме остави, защото съм си такава.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #225 -: Юни 23, 2015, 23:40:00 pm »
Синеочка, ти за "логореята" поне имаш легитимно оправдание - такава ти е професията, пък аз и това нямам - при мен си е просто диагноза.  :lol:

Много ти благодаря, че ни осведоми от първа ръка за това, което всички знаем, или подозираме поне, ама друго си е да го каже някой - който го е видял с очите си, работил е с тях, убедил се е точно колко са "дискриминирани" също така, че видиш ли ти това им спъвало интегрирането миличките.... Та и изяснихме за пореден път, какъв е проблемът на циганите  с "достъпа до образование". Същият като моя "проблем", че не искам да се омъжа за саудитец, да живея в Саудитска Арабия, да нося бурка, да ставам мюсюлманка и камилата да има повече права от мен. Просто не искам бе! К'вито и пари да ми предложи някой за целта - пак не искам. Е...с образованието циганско - баш по същия начин стои въпроса. Та как ще се реши той с наливане на още и още пари за целта - моЕ си представите и сами.

Преди време спорих с една дама, твърдяща, че единственото решение на проблема с циганите е образованието на същите. Аз принципно съм съгласна, че е така, ако не обсъждаме сериозно други неприемливи методи (което баш в момента правим във ФБ в колонката "мега черен хумор" де). Та образование - ОК, ама те не искат, пък ние не можело да ги принудим. Питах няколко пъти, по няколко различни начина въпросната дама, ТЯ къФ метод предлага да накараме Манго да учи, пък после и да бачка - без принуда, насилие някакво, ей така за негово добро все пак... Естествено се изляха една каруца братвежи от типичните за всеки "диванен правозащитник", че ако ние другите не ги сегрегираме, дискриминираме, мразим, отнасяме се с тях добре и "като с равни" - и те щели да почнат да учат най-после. Демек - пълни глупости, щото аз не виждам кой и къде се отнася с тях зле относно училищните им прояви пък точно. Дамата твърдеше, че те също така не учели, защото един вид са тооооолкова глуповатички (в следствие на необразованост), че просто не осъзнавали образованието като ценност и затова. Бе при някои може и така да е, ама чак при всички, а пък и при 90% от тях - не вярвам. Показват завидни умствени способности все пак, когато жонглират в сложната бюрократична машина на социалните ведомства ;) Не знам що не изкарват пари от това, като ни дават консултации на нас - лично аз бих се възползвала да ви кажа.
Обаче понеже тия не са тъпи хич, а са просто хитри - аз виждам съвсем друга причина за масовия им ОТКАЗ от образование и не намирам нищо случайно в него. Скоро след демокрацията, взеха да осъзнават следното. Свит пазар на труда за всички - за училите много, можещите много работа няма, пък за неможещите и незнаещите нищо - и Господ да слезе - работа не може да измисли. То и в момента е така. Обаче пък държавата се оказва длъжна да те гледа някак, ако нямаш работа, особено пък ако имаш ДЕЦА - съвсем. Пък те имат хората...Обаче не можели да работят, защото "съм неграмотен". Такаааа. Те вЕрно са неграмотни все по-масово и поради този факт - огъзват държавата и обществото по най-елементарната схема. Никаква работа, освен метене, копане и пр. не може в днешно време да се намери за човек, който дори не умее да чете и пише, та дори и да говори прилично на езика, официален за държавата чиито гражданин е (на документи поне). Не става ни с програми на "Бюррата по труда", ни с такива на НПО (дори неизмекярските), каквото и да си говорим - то на такъв трудно можеш някаква работа да му измислиш изобщо, пък била и за МРЗ. Пък на десетки и стотици хиляди такива - абсурд! Обаче не можеш да го оставиш да мре от глад и болести и него и децата му, щото все пак държава от ЕС, човекът трайно безработен и ще е такъв доживот, защото е и трайно неграмотен.... Та запяха песента "аз не, че не искам да работя, ама няма работа за нас, щото сме неграмотни". Колко удобно а? Особено, когато си неграмотен по собствена воля.

Никой от нас - не може да зацвърчи по същата струна и да искаме, понеже за нас надлежно си пише, че поне по една гимназия сме изтикали и не можем да откажем работа и да извиваме ръцете на държавата с "не мога да работя, че съм неграмотна". Те обаче се усетиха за този пиниз и сега си го въртят с пълна пара, както хубаво ви обясни и Синеочка. И лично аз не вярвам, че со кротце со благо има начин това точно да се промени с тях. Докато не вземат всякакви социални плащания, да получават едва след успешно положен изпит по български примерно - не ги чакайте тях в ДГ, училища, ако ще милиарди да им се налеят там.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #226 -: Юни 24, 2015, 00:55:40 am »
Боби, щЕх да млъквам по въпроса, ама отново ми възникна обичайният по темата (не, не е КОЙ предложи Делян Пеевски?!  :lol:).
Въпросът е КАК да накараме циганетата да посещават детските градини, училищата, хайде дъртите - отписваме ги изобщо, ОК. Освен просто да ги посещават тези учебни заведения, имаме и подвъпросът - как те там нещо да научават и усвояват все пак, пък било и маааалко, а не само да присъстват телом за някакво време. От гледна точка на резултатност - дали ще върти цял ден гИбеци едно дете в гетото, или половин ден ще блее на чина в училище и в главата му нищо няма да влиза, да остане пък съмвсем - все едно е.
ТОВА са деца все пак и както сама отбелязваш - не е техен избор да се родят в тази общност, да обитават тази среда. Техните избори ги определя кой? Точно такааа - възрастният, този същият неграмотен паразит, за който никакво училище и ала-бала за децата му не е важно, ами му е важно да просят, крадат, събират метал, да проституират в някои случаи, да взима някой лев на ръка като ги жени, пък още лев затова, че ги има изобщо и ги гледа уж. Този (тези) - имат права върху децата си точно колкото аз и ти върху нашите.
Възможното решение, при родителско поведение от техния тип е само едно - "сериозна намеса на държавата в частния живот на гражданите" Да го формулирам политически коректно. В превод - изземване на част от родителски правомощия при група родители, в полза на децата. На теория - не звучи страшно, а и е оправдана намеса, лошото е само, че тя не може да бъде частично проведена. Демек - успяваме някак да ги водим на училище редовно, да ги накараме да не блеят в час (айде там да са живи и здрави педагозите, ще мислят и ще се напъват), ама след часовете какво следва? Обратно в гетото, при онзи лайфстайл и пишеш домашни, учиш и се стараеш нещо. Вярваш ли го? Особено когато никой възрастен около теб няма дори да ти вметне да го направиш. А те са децааааа. На тях им се играе и весели - не им се поти над уроци и е това е нормално за всички деца. Затова сме ние възрастните, да внасяме нужния баланс за тези неща. Обаче при тях, в тяхната среда и общност - това нещо го няма Боби, няма да го проима силово, няма как държавата да го наложи някак на родителите. Държавата може само (засега), чрез финансови лостове да осигури относително редовното присъствие на тези деца в сградите на учебните заведения, но не и да им осигури ефективно усвояване на знания и умения малко от малко поне. И пак пилеем ресурс така и пак файда няма.

Ако се заложат едни наистина сериозни мерки по темата с на циганите образованието - няма да цъфнат от раз, ама ще има мърдане напред малко по малко.
Например - въвеждане на целодневна форма на обучение за тези деца, поголовно. Преди обед нормални часове - следобед занималня, с писане на домашни, учене на уроци, в присъствието на педагог. Между това - разбира се обяд, почивка час и нещо, игра, има си системи, изпитани за такива форми на обучение. Облечени, нахранени ще са и ще им се случва това, което бива да се случва на децата с нормален живот, което се случва и на нашите все пак. (само дето за нас, целодневно училище струва едни хилядарки на година да ти кажа, проверявала съм).
Ако малолетно/непълнолетно дете стане родител, преди завършване на основното си образование - подпомагане за гледане на бебето, ок, ама "родителят" се връща в училище и си завършва ученето. Иначе подпомагане - йок. За него и детето му, за неговите родители, които взимат за него самото помощи - всичко отпада.

Само някой да спомене обаче насериозно ей това, което ти го пиша - ха познай как на секундата ще има вой, че това е дискриминация по признак етнос, бедност и к'вото още се сетиш. Обаче пък не ги ли "издискримнираме" по някакъв подобен начин (ти виж само к'ви ужасни неща им мисля де ;)) - няма да стане тая с образованието при тях. Малко от малко дето викаш - пак файда, ама и толкова няма да докопаме със сегашните "методи".
Не съм юрист, ама аз не виждам защо нещо такова да не се въведе, не обявено като "за циганите", ами чрез сериозно преформатиране на дефинициите за "дете в риск", като се предвидят и по-сериозни и незабавни намеси от страна на държавата в такава ситуация и в посоката, която споменавам де. Не извеждане от семейството, отнемане на родителски права, глоби, глупости - тия неща явно и очевидно - на децата им не помагат и по-образовани не ги направиха и до ден днешен. Нека си важи за всички ни това бе. Мен не ме засяга, теб не те засяга, ако пък някое семейство от друг етнос причинява на децата си каквото циганите на своите - нека и те са "под ножа", още по-добре така, ще можем да обхванем всички издънкаджии накуп, без опция да шават и да пискат, че било "дискриминация".

Начини, че има - аз съм сигурна. Сигурна съм също така, че за тази общност - нито един от тях не е в посока "самоосъзнаване", пък засипване с пари и молби. Както нагоре се каза, от тях който се е самоосъзнал - си е бил камшика от "общността" им, живее си интегрирано с нас, човешки и проблеми няма. Забележи също така, че тези от тях, които са направили именно това - са имали същия достъп до образование, като другите дето все тоя достъп им е проблемен беее  :lol: Не е ли леко нелогично а? Или доста е нелогично всъщност.
Та завършвам с това, с което започнах. Ти ми кажи КАК да ги образоваме? Условия за целта - има идеални. Как да стане, чисто технически е питането ми?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #227 -: Юни 24, 2015, 02:34:30 am »
Сис, не знам за Синеочка дали я гони логореята като учителка (то реално с моята филология и аз съм педагог), ама ти май си завършила за даскал, адвокат и професор едновременно.  :lol:

Лека нощ! Утре ще се включа, че е време да взема да поспя.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #228 -: Юни 24, 2015, 09:30:42 am »
Боби, ако бях се родила, ама не съм се. Съдба или личен избор на душата, както искаш така го наречи. Аз не слагам всички роми под общ знаменател, напротив! Умея да съдя за хората по делата им, а не по произхода. Аз и сега имам 3 циганчета в класа( а училището се води  елитно). Но каква разлика от тези в гетото - учат, четат книги, чисти и спретнати, освен типичните ромски черти по друго не можеш да кажеш, че са такива, а колко възпитани и уважителни са няма да коментирам. Ама родителите на тези деца работят, а едната майка е дори с виШу - слага в малкия си джоб много българки простакеси. Ама такива са малко, нищожно малко. Аз и тези дечица от гетото си ги  гушках и целувах , то в един момент и с миризмата им свикваш и ги обикваш, но си им личи ( мама му стара) , че нямат шанс за промяна. Това в очите им можеш да го видиш и не че не могат да живеят по-добре, ами да са в мизерията им е по-лесно, че дори си мисля, че удоволствие им доставя. Имах си една Мария, майка й я води чиста и спретната, (стараееше се циганката, не мога да отрека), а малката 5 мин след като е дошла на ДГ се разчорляше и омазваше със закуската и това всеки ден. Майка й вика "бащата такъв мърльо, ма госпожоУ". Дадох ти примера с Мария, защото повечето са като нея. Жалко за майка й, не беше лошо момиче , сигурно щеше да ходи на работа, ако мъжът й не й забраняваше.
Жбрул, това за целодневното обучение и сега го има.Ходят, ама само дето ходят, за закуската и за обяда. Колежките ги натирват я на двора, я на последния чин и им дават нещо да се занимават и да не пречат. Празно седене е това и очите им все навън шарят. Не, не са глупави безобразно мързеливи са. Винаги са били, според мен, просто бай Тошо им беше взел страха навремето ( аз пък говоря все едно много съм видяла от соца). Вариант единствен аз виждам, колкото и брутално да звучи в кютека, докато не им се вземе страха. Защото вземането на социалните помощи ще доведе до друго, страшно нещо - Вероника от Велико Търново е пресен пример за какво. Само бой, стригане и строева ще ги оправи. А не си си ограмотил детето - бой!
« Последна редакция: Юни 24, 2015, 09:35:38 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #229 -: Юни 24, 2015, 11:09:09 am »
В общия случай българина разбира ако му бръкнат яко в джоба - бъде глобен, лишен от придобивки и все в този материален смисъл. Та в тази светлина си мисля, че циганите не се различават съществено от нас. Та си мисля, че ако раздаването на помощи, за които е известно, че са им основен източник на доход, се обвърже със задължително посещение на училище и други дейности, определени със закон и валидни за всички. И това не намирам, че е някаква дискриминация, доколкото помня образованието до 8 кл. е задължително. Ако не посещаваш - санкции.
Контактувам с много осиновители, повечето от които с деца от ромски произход. Ами не е до ген - среда и нищо повече, както и вие сте коментирали вече. Когато се обръща внимание на детето резултатите са дори по-добри от на такива, родени и израсли в чисто българските си биологични семейства. Преди години даваха филм за циганчета, осиновени в Швеция - забележителни деца, изключително талантливи, но е имало кой да открие таланта и да го развие в правилната посока. За съжаление поради всеобщата нагласа и настроения срещу циганите, такива деца наистина стават жертва на дискриминационно отношение от други деца и възрастни: ти си черен, циганин, Манго; игнорират от игри; показват неприкрито тенденциозно отношение. В България, особено в малките градове, това хич не е рядко явление.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #230 -: Юни 24, 2015, 11:30:45 am »
Додич, то и сега го има това - при повече от 20 неизвинени отсъстивия се спират детските, защото ученикът подлежи на изключване от училище. Е, да, ама как да изключиш ученик за непосещаемост при положение, че бюджетите са делигирани - колкото повече ученици има, толкова повече пари има училището. Един ученик е 1300 лв на година за едно училище. После, защо имало мъртви души и неграмотни цигани. Иди в кое да е ромско училище, отвори дневника - паралелка пълна по списък (25+ ученици), а в стаята реално 2-3, макс 10 и то тези са дошли, защото вкъщи днес не е имало нищо за закуска. Директорите си траят, защото имат изгода от ромите, а ромите се чувстват господари и дерибействат. Казвам ти, спрат ли им помощите няма да ги принудят да работят, ще ги озверят и ще почнат ( то не че вече не са) да грабят и убиват беззащитни жени и пенсионери. За съжаление за хората в гетата трябва да се вземат крайни, нехуманни методи. Пусни си филма "Хотел Рай" ( има го и в ютюб и вбокс) и след като го изгледаш пак ще си говорим. Манго си обича мизерията и лесния начин на живот и това си е. Не всички са такива, пак ти казвам има много добри примери и изключения, като проф. Чирков. Когато има желание, има и начин! Който иска да излезе от гетото излиза и затова му помагат специални ромски организации и евангелистки църкви. Когато няма желание, винаги се намира оправдание! Това важи не само за ромите, но и за нас! Аз на моите възпитаници съм им набила в главиците, че няма "Не мога", има "Не искам"! Някой там отгоре в държавата не иска да ограмоти ромите, защото , мили мои, прост народ лесно се управлява.
« Последна редакция: Юни 24, 2015, 11:32:24 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #231 -: Юни 24, 2015, 13:54:14 pm »
Синеочка, онзи ден си говорихме точно, защо никое правителство досега, не взе какви да е мерки в посока решаване на "циганския проблем". За който и да било аспект от него. Веднага събеседниците спрегнаха "дежурните причини" - от те са електорат, лесен за шопинг до теория на конспирацията, как едни държави плащат на нашите правителства, с цел в един момент циганите да ни асимилират нас и да се затрием като нация.  :lol:
Конкретният повод беше статия във връзка с Гърмен, нечии заявени намерения да се бутат незаконни постройки там и съответно пък реакцията на местни цигани, консултирани от адвокати (вероятно на БХК), които щели да ни съдят в Страсбург за тази "наглост"...Класики в жанра с други думи.

Веднъж (не беше скоро, признавам) си направих труда да ровя за данни, каква е всъщност числеността на циганите у нас, колко от тях са на възраст, в която имат право на глас и пр. Според преброяването на населението - общо, всички, се явяваха накъде към 700 000 души. Ако е така, на фона на всички други граждани с право на глас у нас, имащите право на глас сред циганите са пренебрежимо малко на брой, дори до един да бъдат "напазарувани" на избори - пак са малко. Предвид обаче, че при преброяване - всеки има право да се "самоопредели" какъв е като етнос - въпросната бройка не се счита за особено точна, защото доста от циганите се заявяват като българи, или турци. Освен това, преброяане на населението се прави през относително големи периоди, а при тях популацията нараства с бесни темпове, поради високата им раждаемост. Излязоха ми и данни (същите спрягани и от разни хора по телевизиите често) от "независими изследвания", та в зависимост от "независимото изследване" - се говори за численост на тази група от населението от 1млн. души, та 1,5млн. - отиващи към 2млн. (имах ги като отметки линковете, но при смяната на харда на лаптопа всичко ми се затри, че затова сега не мога да ги метна, съжалявам за което). Както и да е, за себе си тогава "осредних" едните и другите данни, с идеята, че истината е нейде към средата на цифрите и да кажем те общо у нас да са около милион души общо от населението. От този милион (да го приемем за реална база) - не всички имат право на глас, а от имащите право на глас - едва ли 100% гласуват, пък било и срещу заплащане.
При това положение - не е ни логично, ни рентабилно държавата да прави такива разходи за отглеждането им в сегашния му вид, само защото видите ли вие, на някакви избори там, можели да си напазаруват голямата част от техните гласове (което пък е допълнителен разход за всяка партийна централа и то немалък). Тук ще вметна, че всички от нас дето са редовно негласуващи "в знак на потрес, протест и пр." - с този си акт точно - придават значение и тежест на циганския вот, независимо колко голям, или малък е той на общия фон. Същата работа като гласовете за ДПС де. Каквото и да си говорим, за момента поне, като етническа група в държавата - българите имаме сериозен числен превес. При едно по-масово гласуване просто - ще се случи тотален игнор на ДПС-гласове и всякакъв напазаруван вот, това е просто аритметика, даже математика не е. Лично аз много "обичам" по тези въпроси точно да ми се запенят приятели и познати, за които знам, че в "тъмната стаичка" в живота си не са стъпвали, понеже явно за разлика от мен - са много по-умни, възвишени и претенциозни на тема "за кого бих си дал гласа". ;) Ми като не си го давате вие, той Манго ще си даде своя вместо вас и той ще избере кой да ви дои пак и така. Но сега друга ми е темата...

Обикновено, за даден въпрос - първият и най-"елементарен" отговор, който ни хрумва се оказва верният отговор. Когато дори ние тук захванем някой аспект на "циганския проблем", или същия "като цяло" - обърнете внимание какво пишем най-често за него. Това, онова, трето, пето, да се направи, ама е ТРУДНО. По скромното ми мнение, куп правителства досега - не правят нищо съществено за решаването на този проблем, точно защото е трудно, ама много трудно да се направи каквото и да било в тази посока. И ужасно главоболно разбира се за който е на власт. За капак - дори и нещо да направиш читаво - резултатите от него няма да се видят в мандата ти и да ти спечелят гласове за следващите избори, ами ако такива има - ще се видят след 30 години да кажем. За родните политици (държавник е друго), да захващат сериозно нещо за разрешаване проблемите на циганите и проблемите с тях - е просто нерентабилно, от гледна точка извличане на политически дивиденти. А тях това ги вълнува само и мисленето им е ограничено максимум в рамките на един 4-годишен мандат и какво, как и откъде моАт да чопнат през него. Поради което си мисля аз, всяко дошло на власт правителство - просто гледа да смита, замазва, да не допусне "яко да прекипи" този проблем по време на неговия мандат и да си го изтика докрай, пък после да завещае бомбата на следващото и толкова. И така си я предават тази щафета 25 години, според мен - нямат никакво намерение да правят друго и в бъдеще. Същото правят естествено с пенсионна, здравна, образователна, съдебна и пр. "реформи" де.

Мисля с Боби преди време бяхме обсъждали проблемът с гетата, незаконното строителство в тях и какви са потенциалните решения на същия. Какво мислят/казват масово хората около мен и вас по темата? Има си закони, нека се приложат, нали важат за всички ни - като е незаконно - срутваме им го и да се оправят както намерят за добре. За нас - защо не може да строим където каквото ни щукне, да не плащаме сметки, данъци, здравни осигуровки, та и помощи да взимаме?! Каквото за нас - нека да е и за тях и точка. От гледна точка на морала, като философска категория - ние сме прави, да. Обаче философията като дисциплина - има чисто теоритично направление, има и приложно, като второто - работи с границите на възможното и здравия разум все пак. Или иначе казано - взема предвид едно определено действие - какви последствия носи след себе си.
Фактите. Взимаме "на прицел" едно голямо градско гето, например "Факултета" в София и решаваме просто да приложим законите. Влизат съответните институции там, свършват си работата по длъжностна характеристика, издават предписания за събаряне на всяка незаконна постройка, било жилищна сграда, било търговски обект, било и един навес, изчакваме срока за "доброволно премахване" на незаконните постройки и после пращаме фадромите и багерите "да довършат". ОК, така сме приложили просто закона, който следва да важи за всички български граждани все пак. Като резултат от това прилагане - бихме се обзавели с една мини хуманитарна криза (или не толкова мини), понеже изведнъж в София се оказваме с едни десетки хиляди хора, между които много бебета и малки деца, възрастни и болни също така, младите и правите между тях пък масово безработни и масово неграмотни - всички те нямат покрив над главата си вече. Оказват се просто на улицата, с личните си вещи, аналогично на бежанците, които се спасяват от зона на военен конфликт. Повечето от тези хора - няма да имат къде да отидат/да се подслонят, защото нямат алтернативен имот, не могат и масово да се натъпчат "при роднини", не могат да излязат "на свободен наем", понеже няма как да го плащат, да не споменавам пък колко от нас ще си дадат имота под наем на цигани точно, дори срещу тлъсто заплащане ;) Да ги настаним в общински жилища толкова народ - също небъдно, просто нямаме толкова. Отделно, че българите чакащи за общинско жилище - пак ще са възмутени, че циганите "са им взели ред" и пр. И при това положение и аз да съм начело на правителството и искрено да искам и да опитвам да разреша този батак и да имам правото просто да приложа няколко закона и да им срутя постройките наред - еми да ви кажа честно - няма да го направя. Няма, поради последствията, които би имало това и никаквата възможност и идея как да се справя с тях. Това би означавало - да изтласкам по улиците на столицата си хиляди бездомни, разгневени и безпомощни да се оправят сами хора, барабар с децата, конете и каруците им и битовата престъпност да скочи с 10 000% за норматив като начало. Да се чудя как да опазя другите граждани от нападения, с цел грабеж, щото тия бездомните били гладни, освен, че са и бездомни. Да се чудя също така к'во да правя като заразпъват катуна с импровизирани шатри и палатки по де що има паркове и градинки, частни парцели, изоставени сгради, или "дето им Фане око". Такова действие е равнозначно на това, да разбуташ кошер с оси, като преди да го направиш се полееш с мед от глава до пети. Каквото и да си говорим момичета - тази мярка с разрушаването на гетата им не вече, ами мнооого отдавна е реално неприложима в практиката. Дори за един град, да не говорим за територията на цялата страна, щото тогава вече ще е не хуманитарна катастрофа, ами чиста гражданска война.

Това и подобните му - всяко пребивавало на власт наше правителство го знае. Да го разреши като проблем е от "много трудно" до "чисто невъзможно" и затова не се и захващат, не е щото тези са им електорат. Това да си ги напазаруват по избори е просто "бонус" за тях от проблема, дето така и така го има. Той става все по-голям, все по-трудно решим и съответно - все повече на никой не му се захваща дори малко от малко да опитва да го решава. Смитат там под килима - ден да мине - друг да дойде, да избутаме мандата и т'ва е.
Някакво възможно решение на това с гетата, да не кажа единствено е - узаконяване на постройките им намиращи се върху общински/държавни парцели, благоустрояване на тези квартали (гета), съответно включване вече легално към ел. и ВиК мрежата, от което следват дължими сметки за консумираните блага. Срутване - на сгради намиращи се върху частни парцели, или строени на опасни (забранени) за строеж места - това е макса за срутване на нещо, а и за повечето обитатели на такива постройки - ще трябва предварително да се предвиди къде ще ги настаняваме пък тогава. И ако все пак някога се отпочне провеждане на такава политика - вече наистина стриктен контрол в тези райони, за опити нови и нови пришълци да се намъкват там и да струпват незаконни коптори и после да сме в поза "партер" к'во да ги праИм. Докато се появи такъв и сложи две тухли - бутане и да ходи отдето е дошъл, или ако може да строи законно - да строи. За своя сметка. Не да се довлече отнейде Хасан У Факултета, да си вдигне една кАщурка незаконна където му харесало на него, да си прибере в нея Айше, 5-6 години да й прави деца, че тогава чак някой да се сети, че му била незаконна къщата.  8O Незаконна, ама вече пълна и то с деца. И вместо да имаме проблем с един здрав, прав, пълнолетен гражданин - вече имаме проблем с една фамилия от 7-8 души, повечето от тях деца. В случай първи - има оправяне. Обаче във втория вече - няма, по обясними причини. Ни моЕ ги оставиш на пътя, ни да ги настаниш някъде, особено като не са 1-2 семейства такива, ами са няколко хиляди.
Убедена съм, че вземе ли се решение, да им се узаконяват и благоустрояват гетата обаче, ако и да е това единственото вече възможно и разумно решение на казуса - почти няма да има българин, който да не писне до Бога, защо за тях така, а за нас - не може. Тогава вече моЕ и революция да вдигнем де, въпреки, че не го правим за нищо друго, с което редовно ни ши*ат през панталоните... то не, че аз намирам за много справедливо подобно решение разбира се, но просто си давам сметка, че друго не може да има. Дебело подчертавам все пак, че лично аз бих подкрепила подобни мерки и дори тихо да ме е яд - не бих протестирала срещу тях, САМО ако са обмислени и прилагани в "цялостния им вид", който маркирах, а не само в частта "дайте да им узаконим", пък после да ги оставим както до сега да строят незаконно и да се множат бясно в тия незаконни постройки. Не би имало смисъл да се прави разбира се, ако пак ще се прави 5 за 4 като всичко подобно до момента.
Естествено - следва и другите раУти по въпроса, дето ги коментирахме нагоре - да вземат да се случват ефективно. Реални мерки, които наистина да ги образоват, а не просто "да ходят до училище и обратно". Мерки за скланяне към отговорно родителство, самоограничаване на раждаемостта, особено пък на деца от деца, мерки да отпадне масово "професията - просто раждам деца". Подходящи за тяхното сегашно положение курсове за квалификация, без право на отказ от такъв, особено пък за трайно безработните. Нищо от споменатото не е невъзможно за случване и ако се прави наистина и "в комплект" - ще видим резултатите много по-скоро от следващия век де. Наистина го мисля.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #232 -: Юни 24, 2015, 15:01:33 pm »
По въпросa с вторaтa употребa -не съм купувaлa ни еднa дрешкa зa мaлкият.почти всичко е от зълвaтa количкa,дрехи хубaво е че брaтчето ни е юнче кaто нaс че хaбер си нямaм когa кaкви дрешки дa купувaм.не съм против вторa употребa aз сaмaтa си купувaм кaто мернa нещо Убaво зa окото...и мен ме рaзсмяхте с пaзaрскaтa количкa при мен нaтaм отивaт рaботите  :lol:

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #233 -: Юни 24, 2015, 16:38:20 pm »
Узаконяване на вече съществуващи гета със съответните постройки е някакъв приемлив вариант. Но какво точно ще узаконят като бас държа, че 80% от всички жилища, а вероятно и повече, не отговарят на никакви изисквания за безопасност. Всеки от нас има в съседство или поне е виждал как изглежда една такава постройка, дори да не е в гето. До нашия блок има една такава строена и достроена циганска къща - сглобена като лего от знайни и незнайни строителни отпадъци. Каква е гаранцията, че при едно бедствие същото това човешко творение няма да се срине като детски кубчета. Всъщност това се случва и сега - помним миналогодишните наводнения във Варна. От което следва, че за да се гарантира минимална безопасност на тези хора, узаконявайки им жилищата, трябва да се санират, укрепят, а вероятно и да се сринат и изградят наново. Да знам, че ще бъдат опазени и поддържани в приемлив вид от собствениците си и това бих приела, но знаем, че е твърде съмнително. Свързвайки ги пък с легални ВиК и ток, следва те да имат възможност да си ги плащат, което също е под голям въпрос. Единствен приемлив вариант, който ми хрумва е помощите, които получават да са в натура - за директно изплащане на сметки към съответния доставчик. Но пък как ще се контролира изразходването на същите услуги? Може би лимит и после спиране на същите или представяне на депозит - вече лично от всеки абонат. И пак човешките права... Циганският кръг е твърде омагьосан. Някакъв вариант е да ангажират въпросните субекти в програми за заетост - все е доход за тях. Другият паралелен начин за решаване на проблема е ограничаване на раждаемостта. За съжаление и това няма как да стане, че пак опираме до правата.
И Jbrul 700 000 на малко над 7 млн. хич не е малко - това са си почти 10%, а и както казваш реалната цифра съвсем не е такава. За съжаление като дойде време за пенсиониране на нашето поколение баш на такива хора ще трябва да разчитаме да ни изработят пенсиите, нищо че сега внасяме доволно за техните помощи и издръжка. 
« Последна редакция: Юни 24, 2015, 16:41:35 pm от Dodich »
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #234 -: Юни 24, 2015, 18:36:54 pm »
Додич, аз (пък и не само аз де) съм наясно с пречките, които посочваш, има ги разбира се, при варианта - узаконяваме и благоустрояваме каквото е възможно, НО и не допускаме същата практика като досега да продължи де. Иначе - няма смисъл да се прави разбира се.
Поне в големите градски гета да ти кажа - преобладаващо са прилични на вид къщи, а не струпани с подръчни средства бараки. Имаме специалисти достатъчно, способни да оценят къща по къща - коя е построена както трябва и е безопасна, коя има дефекти, но поправими, коя е просто неспасяема и опасна и трябва да се бутне - няма начин. Скъпо и трудоемко "упражнение" разбира се, ще изисква и някакви специални по случая законови промени, за да е всичко легално и пак е по-изпълнимо, смислено и възможно за случване от - срутваме всички гета, само щото строителството е незаконно поне в 90% от случаите и после се охълцваме к'во праИм с останалите на пътя техни обитатели.  :? Ако узаконим барем каквото можем - обитаемото, безопасното, построеното не върху частни имоти и недопустими по принцип за строеж терени - пак ще има и доста за бутане де. И пак ще има доста народ, който ще трябва някак някъде да настаним. И за вторите - трябва да имаме готов план, преди да почнем да узаконяваме и събаряме, а не след това (както са местните обичаи).
В момента, когато сградата е незаконно строена - тя няма как да получи т.нар. АКТ 16. Нямаш ли го него - няма начин да си вържеш ток и вода законно в качеството си на битов абонат. Такива можеш да имаш законно прокорани, ама на промишлените тарифи, ако не греша едва след като си се сдобил с АКТ 15 (предхождащия документ), ама те и него нямат. Та всичко и масово там е накачулено незаконно. Като ти е незаконна къщата - нямаш и нотариален акт естествено, оттам няма чалъм да бъде заведено каквото трябва и в НАП, да си плащаш данък сгради, такса смет. Та в момента - има хиляди такива къщи и не са само къщи, има и търговски обекти - от които няма и законен начин някой да изиска и събира държавни такси, защото те никъде в масивите с документи на държавните ведомства - не съществуват, ако и реално да си ги има и да се ползват.
Истината е, че дори някой такъв да пожелае да си плаща всичко по реда за незаконната къща, щото примерно го ударил тока и му дошла музата - той няма механизъм по който да го направи. Освен да се навре сам между шамарите, да иде в местната община и да се "похвали", че има незаконна постройка, ама иска вече да е съвестен гражданин и дайте да видим как. Първо, рискува с това, ако не отговаря строежа му на някое от безбройните, дори незначителни и не особено важни държавни правила - да му го нарочат за срутване, ей така заради някоя точка, запетая, нямаща отношение към конструктивното състояние на имота му. Ако това се размине - следва да му се надрусат едни много солидни глоби, че чак тогава да тръгне процедура по узаконяване на сградата, че като приключи - той законно вече да дължи данъци, такси и всеки месец - сметки към дружествата по каналния ред. Такааа, в общия случай - тези собственици не тънат в пари и няма ли компромисен вариант за узаконяване на сградите им - то сегашният е чисто самоубийство за тях и нямат грам мотив да тръгнат да го правят. И аз да съм и ти да си - ще тръгнеш ли? Дори, ако просто си осъзнала, че не си постъпила добре правейки така и сега искаш "да се поправиш" - ми тя държавата така ще те ошамари, че ще съжалиш 300 пъти за добрите си намерения, пък е вероятно и да ти бутне къщата, за която ти се натискаш да плащаш данъци. Да не се лъжем, тя държавата е такава и към нас, за какво ли не от друг вид. Та по тази тема - няма ли своеобразна "амнистия", срочна разбира се - решение не може да има, не и разумно.

Друго, което спомена и ще бъде полза. Законни къщи, законни партиди за ток и вода, дължими данъци и такси - всичко това ще излезе на светло и то масово при тях. Ето така енергийни помощи - вместо в кеш, в натура. Такава площ на къщата, толкова обитатели, толкова ток на месец следва да им стига за битови нужди - социалните за тях превеждат сумата за Х киловата всеки месец директно на ЕРП-то, пари през техните ръце не минават. Хабят повече ток от този и не искат да го плащат - директно надвишената за месеца консумация, като сума се удържа от някоя от полагащите им се в брой социални помощи за нещо, още същия месец. Като стане така - ще се посвиват според чергата си, щото имат интерес да го правят, вместо да влязат в графа при Х броя нарушения от вида - отпадане на енергийно подпомагане изобщо. Начини има и принципът "има лошо, ама има и по-лошо" е доста работещ, за доста неща.
При такова реално "картографиране" на въпросните райони - става и възможен контрола, който сега няма как да се случи технически, а именно кой, откъде и колко души - прииждат да се заселват по гетата. Знаеш брой къщи и площта им, собствениците им, членовете на домакинствата, колко народ е реалистично изобщо да обитава сграда Х. Сега - ние не знаем нито едно от тези неща, ако го знаем пък - не можем да го докажем на документи и да вземем някакви мерки съответно. Социални помощи, без валидна адресна регистрация - никой не може да получава (и да гласува де). В момента на някакъв законен адрес в маалата се водят и по 100 души живущи, пък тя е да кажем къща с три стаи. Естествено, че тия дето се водят - не живеят там, ами в околните 10 тотално незаконни къщи. Обаче -нямат препятствие да си получават социалните плащания в който район на България им щукне да се заселват и да вдигат незаконни коптори, поради което и гетата само нарастват и нарастват. Задават се едни точни параметри на площ Х колко максимум хора е нормално, човешко и все пак във връзка с реалността, а не с фантастиката да живеят... И когато за къща Х, дето ВЕЧЕ й имаме параметрите в масивите дойде поредния да си прави регистрация на адреса и като кликнеш - излиза, че с 300 клизми там могат да живеят 8-10 души, а този е 28-я който ще декларира, че там живее - уведомяват се съответните инстанции и го подкарват по каналния ред тези "фиктивните". Като старт - няма помощи, щото адресът ти не е реален. Няма да има нужда даже да ги издирваме, когато банкоматът не снесе някой месец - те сами ще цъфнат ;) За да не стават грешки - тези на чиито адрес има записани "фантоми" - посещават се на място и още веднъж декларират писмено - кои и колко обитават тази къща и лично се представят на съответния служител. Ако са такива алтруисти да твърдят, че са приютили още 50 души, освен себе си самите на 70 квадрата - моля. Ние им спираме социалните плащания до доказване на тяхната теза в съда, щото им завеждаме един иск за предоставяне на документ с невярно съдържание (споменатата нагоре декларация). Бас ловя, че чЕк такива алтруисти - няма да има.
Мога и още конкретни ползи да ти изредя от подобна мярка вкл. механизмите по които ползите да се случват, но не виждам смисъл. Не виждам, защото не това не зависи от мен, а защото съм дълбоко убедена, че щом на мен ми хрумва - то е хрумнало и то в детайли на онези от които зависи пряко да се случи. ОбачИ....на тях просто не им се занимава Додич, както писах и напред. Щото е трудно, пипкаво, неблагодарно, ще разбуни и циганите и нас - демек таралеж в гащите, даже няколко таралежа.

Намирам за пълно безумие - образователните стратегии за циганите да са от вида, който е за нашите деца. Но и за цигани и за нецигани - считам, че образователната система трябва да предлага и то масово - приложни профили и сдобиване с прфесионални умения по нещо, до 8-и, максимум 10-и клас за който иска/има нужда. Сегашното дето е масово - си стои като опция за който иска и може него. Но трябва да има алтернатива на това. До 4-и клас едно дете е напълно грамотно в базов аспект. Може да чете, пише, смята, зорлен ако ще - някаква там обща културка мега ниска, ама има я.  Оттам насетне - да почва да изучава приоритетно занаят някакъв, от който може да си вади хляба, пък ако между това му вкараме още малко обща културка, смилаемо не "хай левъл" - все файда. И така едно дете би могло да говори добър български, да чете, пише и смята прилично, да овладее някакъв занаят, с който да се издържа, преди да е достигнало пълнолетие. Ако такава му е средата, семейството, или амбициите, ако щещ.
Това, което на мен ми се случи и на повечето от нас, до 19 години почти - гимназия. Ма мноУ елитна, ма много голямото "добро утро", пък физика учих подробно, та астрономия, та един бюлюк предмети, които имат смисъл само, за да ми развиват мисленето, общата култура, които са ми стъпало за едно следващо по-високо ниво на образование, щото имам амбиции, искам да правя кариера в някаква сфера и пр.  - така бива, ама да е опция. Ако искам да ставам фризьорка, да работя в хлебопекарна, да работя нещо в селското стопанство, да стана шивачка, готвачка, шофьор на автобус, мазач... и пр. (или просто нещо ми налага от доста млад да мога да бачкам бе, да имам занаят дето ми вади хляба, а не куп знания от които пари не се изкарват все пак) - за мен следва образователната система - да ми предлага опция да го направя това, в някакви разумни срокове, дето ме устройват. Не задълже докъм пълнолетие да уча там някакви неща дето не са ми полезни и хич не ми влизат в "бъдещите творчески планове", че оттам насетне като съм тръснала вече 1-2 деца (че такава ми е кОлтурната традиция) - да се чуди някой какъв квалификационен курс, по каква и как финансирана програма да ми провежда набързо, че да имам уж занаят. Това следва да се направи за мен много, много по-рано, та когато вече имам семейство и деца - да мога просто да го работя, не тепърва да мисли някой как да го уча. И то вече когато съм набарала на Ляба мекото и знам, че ми изнася повече на социални помощи да живея и го правя щото "ми аз съм неграмотна". Не само няма да съм неграмотна, ами няма да мога да откажа предложена работа за квалификация дето пише, че я имам. Ще работя ща не ща, щото иначе - няма и социални помощи и точка.


Като бройка, колко са циганите - вече не се наемам да твърдя лично аз, защото за данните и начина им на събиране - казах вече. Лично проучване по въпроса - не съм поръчала и платила на някого, че да се позова на него, обаче сигурното е едно. Те не са нито малко, нито по-малко ще стават, нарастват като бройка. При сегашният им масов начин на живот, бясна раждаемост и задълбочаваща се неспособност себе си да издържат, не нас - всички в един момент "юе ядем голямото дърво". Няма да има кой да работи ни за нашите пенсии, ни за техните помощи, ни за НЗОК, ни за к'вото ти щукне. И не казвам, че само те са проблемът - добавям го към още по-големият ни проблем - масовото изтичане на нашите млади и кадърни хора зад граница, без опция да се връщат.

На този фон, да си разправяме, че циганите не са ни проблем, щото не били проблем в САЩ, Англия, или Германия е просто нелепо. При нас проблемна е цялата държава и всичко в нея, поради което тежестта на проблем Х за нас е в пъти по-голяма от тежестта на същия за една по-нормална във всякакъв смисъл държава. Това го казвам специално за Боби, преди да ме емне на тема, що циганите не са ни никакъв проблем, ами разни други неща са проблемът.  :lol: Циганите са ни такъв проблем аджеба, щото и всичко друго ни е проблем просто. Не защото са точно цигани.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #235 -: Юни 24, 2015, 19:48:37 pm »
И понеже тази тема ми е "личен вилает"  - демек построила съм форумния комунизъм...шегувам се де  :lol: :lol: :lol: Ама все пак, понеже мога да спамя в нея на воля и с километри, та ще продължа, че ми щукна нещо във връзка с предишния ми пост и каквото коментирахме с Додич

За момент се поколебах, дали можеш да имаш законни партиди за ток и вода за сграда, която даже няма нотариален акт. Ще обЕсня и защо. Моята селска къща (наследствена) е строена през 46-а година някъде. Знам тази година, щото баба така каза, не защото някъде изобщо съществува строителна документация за тази къща, или тя има нотариален акт. Няма такъв и към настоящия момент. Когато идват данъчните известия за имота пише "паянтови постройки" - сиреч кошари и някакви такива, но къщата не я пише. МноУ ясно де, как да я пише, като тя по документи даже не съществува.  :lol: Обаче пък - има си законно и ток и вода, партиди, плащаме си редовно всичко. И "данък смет" плащаме за "паянтовите постройки", ама как е изчислен и колко е реалистичен като стойност - не се наемам да съдя.

Преди да ме погнете сега, че "мноУ знам" пък ей на - бетер циганите съм и аз, ще уточня някои неща. Въпросният имот ми е наследствен (даже не на мен лично, на майка ми се води). Та каквото е строено тук го е строил моят прадядо, като почина - го наследи дядо ми, когато и той почина - майка ми и вуйчо ми бяха наследници, когато и вуйчо почина без време - наследниците са майка ми и братовчед ми. Да ми е жива и здрава, не щЪ скоро да го наследявам и аз това. Бе иначе казано "мене ме нЕма в целата схема де юре"  :lol:, ама аз ремонтирам, плащам, ползвам и пр. по стечение на разни обстоятелства. Естествено - не съм следила на имота юридическите бакии, щото съм била дете, после пък почти не стъпвах тук 20-ина години, че като се разведох и ми дотрябва вече "вила" - кацнах. Та чаааак тогава разбирам аз, че то тая къща нЕмала нотариален акт и бях ей така  8O 8O 8O

Другото, за което се сетих като спомена Додич, как е била строена тази къща, ми архитекти, инстанции, проверки, т'ва-онова, кой е казал, че е безопасна за обитаване... Абе явно е щом в лицето на Дани вече 5-о поколение я обитаваме - не е опасна, ама за друго ми е думата.  :lol: Баба вика: "Бе к'ви архитекти на ония години, прадядо ти е викал Нейкина, най-добрия дюлгерин бил, спазарили се за цената и му вдигнал къщата. Те половината къщи в село Нейкина ги е строил" (за щастие и те са здрави пу пу). Та по ония години по селата другарки (може и по градовете де, ама нямам къща в града от ония времена) - така са се строили къщи, масово. Викаш там който може, той ти строи к'вото искаш на твоя си имот, поливате строежа как си му е реда и се нанасяте. Държавата доста по-късно явно е въвела съответните правила за такива неща, да не говорим днешните колко са пресни по темата. Питах баба и за тока и водата как е станало, все пак - те са си законни, поименни партиди, имаме си електромер, водомер, имали сме винаги, па къщата - се води, че не съществува. Баба каза (с известно раздразнение, как моЕ съм толкова тъпа, че да питам глупости): "Ми партията каза да се прокара ток и вода, прокара се, откриха ни партиди и точка. Кой ще каже на партията, че първо трябва на тия къщи нотариален акт а? " Което си е така де, ама мен все ме съмняваше до един момент, не обичам да имам такива висящи "дела", насметох останалата все още жива рода по темата "Е, моЙ ли такава мърлявщина м'найсе години да не си оправите документите?!!!". Те поклепаха и ме отрязаха с: "Ми ти ги оправи, като е толкова лесно и ти е важно" и аз бодро реших, че ще ги оправя, ей ся.

Оказа се естествено, че имало някакъв срок, отдааавна изтекъл, имоти като нашия (такива са стотици хиляди на територията на страната оказа се), да бъдат безплатно вписани в кадастъра, да им се издаде нотариален акт, ставало с някакво викане на поне 2-ма свидетели (там комшии, съселяни, някой дето дори бегло ви знае кои сте), които да потвърдят, че в тази къща, да, от време оно си живее все нашето фемили, наша си е, да... абе проформа "доказване на собствеността" и всичко 6. И то съвсем безплатно. Комшията тази работа си я свършил навреме, ама нашите Убавци...(омммм, няма да се нервя, няма, няма), та го питах, дали са идвали някакви спецове, да оценят все пак конструктивно къщата, ок ли е, безопасна ли е и пр. Каза, че не е идвал никой и се приемало, че като не е паднала и утрепала никого от 50-а година насам - явно ще да е построена кадърно. Има логика де  :lol:
Като сме отървали срока да си свършим безплатно гореспоменатато, след консултация с юрист, оказа се, че вече към 5-6000лв. ШЕ ми легне лукса да й изкарам нотариален акт на тая пуста къща. За жалост на баба пенсията е към 300 кинта, че да й удържа оттам подобен разход като наказание за мърлявщина и все пак да оцелее,  :lol: а мен никак, никак не ме сърби да ги дам, за да "сме по конец". Адвокатът ми каза, че има смисъл да вадя нотариален акт, ако смятам да продаваме, или да си водим дела за делба на имота, иначе - нямало, щото така или иначе битовите сметки си ги плащаме и са си законни партидите, плащаме и данъци и такса смет за имота и по тия пера сме "в изправност". Минава ми през ум естествено, че данък сгради конкретно, при декларирана къща, а не "паянтови постройки", ще е поне малко по-висок от това дето сега го плащаме. Макар, че и за декларираните тука къщи е към 40лв. годишно не няк'ви хиляди. Та сигурно с 20-ина лв. годишно ощетявам фиска с тази неоправена като документи къща, обаче...ми нЕам 5-6 000лв. да ги снеса, че просто да си плащам реалния данък, който ще е с мааалко по-висок от сегашния, не че не искам да съм изрядна по въпроса, ама - обясних я ситуацията каква е. Всъщност, то не съм и аз собственика, че да е мой дерт, ама нейсе, то ако аз не се занимая с тия неща - видно докъде са я докарали "чорбаджиите".
Не разбирам и честно казано, защо до определен срок - такава услуга е била напълно безплатна, пък сега трябва да струва хиляди левове.  8O Както се разбра - ни експертизи са правени, ни специалисти са идвали на огледи "по безплатното", ся обаче - щели да идват и трябвало да им платя аз лично. То като е било безплатно - сигурно пише, че са ходили и специалисти и комисии и тия са си взели и парите, щото така пише нейде, ама това не се е случвало на практика. Разбирам, че наша си вина да изпуснем срока за безплатно, ама к'ва мотивация да имам сега аз, да се натисна да ми увеличат данъка, та и да дам за целта 5000лв. примерно. Ми нямам такава, да не съм малоумна? Нямам намерение и да продавам, съвсем друг въпрос е, че ако ще продавам - баси и "сделката" да продам за 15 000лв. макс имота, ама да дам 5000, че да моЕ се продаде. Да бяха 300,500, 1000лв. да се напъна да го извадя тоя нотариален акт, ама не са.

Та Додич, разправям го това подробно, като илюстрация просто, че аналогични прецеденти у нас има, при това скоро правено и то за много повече сгради като брой, отколкото са във всичките цигански гета. Демек - има си механизмите, юридически и други, ако се вземе решение да се прави подобно нещо, не е невъзможно. Пък за майтапа - излиза, че поне половината къщи във всяко село българско, строени по времето и по начина като моята и неминали процедурата, която и ние не сме (а те са мнооого такива) са си чиста проба незаконно строителство по буквата на закона.  :lol: Барем ние сметките си плащаме по каналния ред и някакви данъци там, обаче - незаконно ли е по докИменти - дааа. Нищо, че не е със зла умисъл, ама такова си е все пак. И държавата, когато аз искам да го направя законно - глеЙ к'ви условия ми поставя. И ни така, ни иначе раУтата и да си по правилата баси - ляга непосилно скъпо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #236 -: Юни 24, 2015, 22:43:12 pm »
Боби, ако бях се родила, ама не съм се. Съдба или личен избор на душата, както искаш така го наречи
Това, че не си е просто шанс, не зависи от теб, човек не избира нито етноса си, нито родителите си. Или вероятно понеже ти е по-възвишена душата и затова не си се родила в гетото, така ли да го разбирам последното? 

 
Цитат
Имах си една Мария, майка й я води чиста и спретната, (стараееше се циганката, не мога да отрека), а малката 5 мин след като е дошла на ДГ се разчорляше и омазваше със закуската и това всеки ден. Майка й вика "бащата такъв мърльо, ма госпожоУ". Дадох ти примера с Мария, защото повечето са като нея.
  По-голяма глупост отдавна не бях чела.  Да ти кажа честно, ако детето ми бъде обучавано от учител способен да изръси горнитe хитове, ще направя всичко да го махна по-далече. Цапало се детето в детскаа градина , щото било цигане???? Ти сериозно ли? А да забравих сериозна си, щото нали вярваш, че само определен тип души избират да се родят в гетото.



  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #237 -: Юни 25, 2015, 02:07:36 am »
Баси пак ли ще го дъвчем това? Дали е ген, дали е среда... Боби, за някои неща би следвало ти поне да знаеш, че науката изобщо не е дала категоричен отговор засега, дали генът, или средата имат превес. За други - дала е, че средата има превес - да. За всеки отделен индивид и всяка негова отделна проява - научен труд моЕ се напише дали от средата, дали от гените му я има същата. Т'ва да ни е казуса, ама не е той.

Имаме проблем с тези хора, при това огромен. Няма какво да се лъжем. Дали им е от средата, дали от гените, дали в комбинация - все тая. Ако не започне някак да се решава същият разумно и ефективно - нЕма грам значение отде идва приоритетно. Тези хора и децата им като цяло - се държат и изглеждат крайно нелицеприятно, без нищо да им коства особено да не изглеждат така. И аз ли съм крива, че някой който има гнусен вид, не ми е приятен,или той ? Ти ако смърдиш на кисело и не си се къпала седмица - ти ли си идиотката, или аз съм "нетолерантната", че просто не понасям гадни миризми? Ако така си научиш децата, че е "нормално" и те правят така, аз да им казвам, че така си е ОК, щото е политкоректно ли? Или да им кажа, че бива пък да се къпят чат-пат.

Синеочка още няма деца, не я съди строго ;) Като захрани с пюрета още и ще осъзнае липсата на връзка между дете и "чисто и спретнато", или по-скоро липсата на такава. Разликата между нея и циганите е в това, че тя все пак ще се постарае на съответната възраст да обясни на своето дете, че така не е ОК. Бай МанагУ - няма да го направи. За което не е виновно детето му, но все пак то същото не ме провокира да го гушна в определен вид. Но ще приема, че при мен е така, защото просто не обичам деца и съм бъгната.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #238 -: Юни 25, 2015, 07:54:25 am »
Боби, не си ти човекът , който да ми казва в какво да вярвам или не! И да аз вярвам, че душата на човек избира и родителите си, и мястото, в което да се роди и средатата, в която да се развива. Има много теории по въпроса, ама няма точно теб да седна да убеждавам в тях, всеки е свободен да живее и вярва , в каквото си иска. Щом за теб, това за глупости, ок :)
 Относно Мария и нейното омазване със закуската, имах предвид и не исках надълго и нашироко да ти обяснявам , какво правеше детето, освен със закуската си и с пясъка от двора и сополите, и да не говоря ходенето в тоалетната.  Мария просто обичаше да е мръсна, умееше да се храни съвсем сама и без да се улива( когато някой й висеше на главата и й се караше). Да не казвам, че детето винаги е било залепено,я за мен , я за колежката, я за лелята, за да го държим що годе чисто, иначе няма да ти казвам в подробности на какво е способна. Баш пък на теб, дето ми държиш тон и сметка, к'ва учителка съм била. 8) Ако ме беше чела, щеше да видиш, че не деля децата..циганчетата съм ги гушкала и целувала, не по-малко от другите ми възпитаници. Защото са деца, а лоши деца няма, има лоши родители. И да Мария беше, такава , защото  е циганче, едва ли твоите деца  на 4 год са правели или правят така. Майка й се стараеше, но детето нямаше респект от нея, благодарение на бай Манго баща й дето, даже не я беше признал, ама даваше нареждания.
 Малко ми е тъжно, че така атестираш хора, които не познаваш и веднага стигаш до крайности :( Аман от такива дето знаят кой учител бил добър и кой не! Аз, дето съм завършила педагогика, не мога да го кажа, без да съм проследила работата на човека и то в детайли.Като не ти харесва учителя- прав ти път градини и училища много. Ама с това си поведение и с помощта на делигираните бюджети направихте бг учител жалък и сервилен. Много ми е тъжно, защото е жалка картинка отстрани - майка нахвърлила се върху колега и той чупи пръсти и се извинява(За кво бе айвал,че си му писал оценката дето е заслужил ли?! Като не й харесва - моля, нейно право е да премести детето си). При мен това не минава, казвам ти го, опитвали са да ми се бъркат "компетентни" родителски тела, ами казвам им ,че аз не се бъркам в тяхната работа, те да не го правят с моята.Пак казвам има други училища, други градини.Досега нямам преместени ученици.Ма и тва да не ти е критерий , дали съм добра даскалица или не. Претенции нямам, правя го за душата си, защото това е моето призвание. Хайде, атестацията на учителите  да оставим на експертите, директорите или на децата ( по тях може да съдиш кой учител, какъв е , както и кой родител какъв е( разбира се и това не винаги е критерий)).
Жбрул, извинявай че развалих добрия тон... Права си, аз още не съм майка. Дай, Боже и това да ми се случи, не си правя илюзии за пюрета и омазвания, то всички деца до 2 г минават през това. Въпросната Мария обаче беше вече на 4 и кусур.Дали твоето дете, което е на толкова не знае вече какви санкции ще последват, ако вместо да яде храната( Мария идваше вече закусила с 2 шоколада или друга сладка глупост) нарочно да я маже по дрехите, масата и пода?
« Последна редакция: Юни 25, 2015, 09:02:02 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #239 -: Юни 25, 2015, 09:33:42 am »
Синеочка, супер крайно е да определяш, че детето е мръсно, обича да е мръсно или се цапа, защото е циганче. И какви санкции ще последват ако твоето дете прави така?!  :D Има деца, много чисти от бебета дето се вика, една ръка да омажат и дават да я изчистиш. Моят син често за минути успяваше да влезе при една лоза, която поливах и буквално като прасе да се омаже, без да му дреме, че това е кал и е мръсна, пък той е с чисти (още по-голям шок за мен нови) дрехи, които после се перат с четка и често не стават за второ обличане. Е, моите "санкции" са да си направя кафе и да откарам 20 минути спокойствие, щото дрехите така и така са заминали, аз да викам и да трупам нерви е безсмислено :)