0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #200 -: Юни 22, 2015, 12:54:09 pm »
Аз пък много харесам преди 1-2г една Мима бяла с изрисувани пеперуди  :lol: но също не бих дала толкова пари за количка. Те тия хора може на изплащане да са ги купили и затова да искат да дигнат деЦките  :lol:
В момента в продавалника има една Мима, същата като тази, която описваш -цена 2200, ползвана само 4 месеца (чудя се защо ли). Моите " заможни" познати са с подобна Мима, продават я но никой не иска да я купи.
То аз и тези, които купуват количка втора ръка за над 1000 лв не ги разбирам. Имаш тези пари, а не си вземеш чисто нова не толкова маркова. Ама разни хора, разни идеали...


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #201 -: Юни 22, 2015, 13:27:13 pm »
Аз пък много харесам преди 1-2г една Мима бяла с изрисувани пеперуди  :lol: но също не бих дала толкова пари за количка. Те тия хора може на изплащане да са ги купили и затова да искат да дигнат деЦките  :lol:
http://koli4ki.com/product_info.php/manufacturers_id/91/products_id/5767?osCsid=1daf77705d315e6b6544604e85dcb3c3  Тук ги има тези рисуваните Mima (най-долу на страницата, малките снимки). Наистина с красиви.

Синеочка, за мен лично - не е проблем какво и колко скъпо купуваш, ако ти харесва и МОЖЕШ да си го позволиш безгрижно. Разни хора и идеали, ама разни хора и доходи разни ;) Обаче тоя филм с "на гол гъз - чифте пищови" е наистина абсурден, но и много масов у нас. И на мен никога няма да ми стане ясно - как като бременна ходиш на държавна ЖК и нямаш един читав ехографски преглед за цяла бременност, да не говорим за ФМ, че "много скъпо това" нали (60-90лв.), нямаш 1000лв. за раждане в частна болница, обаче за такава количка - пари намираш.  8O Докато я буташ все още въпросната - дрънчиш всеки ден бурканчета до държавната детска кухня, щото частната ти била скъпа, ползваш връзки и даваш подкупи за фалшиви болести написани на детето ти пък после, че да хванеш ред в държавната ясла (щото частната пак ти е скъпа), но количката за 2000 си я буташ с някаква огромна гордост - тип прясно преяла пуйка и "вижте ме к'ва съм гъзарка". В добавка - всичките ти приятели и познати, пред които се "представляваш" с подобен сорт покупки - са пределно наясно какъв ти е реалният стандарт на живот. Не е като да можеш някого да подведеш, че си по-богат отколкото си... Защо си го причиняват това сами тези хора - за мен си остава мистерия и до днес де.

Mima xari - не съм бутала лично аз и не мога да дам мнение за нея като удобство.От Stokke-то съм си много доволна, въпреки че и аз я ползвах сравнително малко, ама не защото не ми беше удобна, а поради други причини и неприятности, възникнали в бившето ми семейство, след като се роди Дани. Поради странния й на вид дизайн комбиниран с височката й цена, се наслушах доволно как тази количка е "неудобен, скъп боклук и който я ползва - го прави само с цел да се фъчне колко пари е дал за количка". Което уверявам те - не е истина и е израз на друга "мила" българска черта в повечето случаи, онази за "гроздето е кисело" ;) Не казвам ТИ (вие тук), но доста такива има дето по тази причина баш плюят тази и подобните й колички. Нарицателна ми е една приятелка, чиито първи съпруг беше свястно момче, ама не и богато и само дето не ме заплю в лицето, когато ме срещна на улицата с Дани и въпросното Stokke. Разведе се с него, преди 3 години, сега си има нов мъж - дърт, дебел, грозен и много богат. И бебе му роди де, щото много го обича, как иначе. ;) Разбутва бебето с Mima xari баш - беличка, коженка...когато се намери кой да й я купи - рЕзко се оказа не толкова грозна, крива, неудобно, безсмислено скъпа и каквото още изля по моята аналогична.  :lol: Та като ще си казваме нещата както са - И това го има и другото.
За протокола, аз в темата за количките, мисля неведнъж дори писах, че ако сега ще купувам - няма пак да е Stokke, a TFK (втората, която взех за сина си) и която освен, че е немска и с чудовищно качество на всичко, удобна, проходима, товароносима, широка и к'вото още може да се желае, всичко по нея се сваля и пере в пералня, вкл. и гюрука, остава само на шаси - с всичките си аксесоари, оригинални и нова - ляга към 1000лв. макс. И по моето скромно мнение - може с една такава да изгледа човек 3 деца поне от-до.Моята такава - обслужва в момента 4-то бебе и още е като изкарана от магазина. Казвам ти за нея, да погледнеш, че ти предстои да купуваш - няма да съжаляваш, ако се сдобиеш с такава точно. Въпреки това, което ти пиша - Stokke пък има предимства, несравними с почти нищо друго на пазара, това е норвежка марка, тия хора за деца - знаят какво да правят и как. Но това е количка подходяща за "бели държави" по ред причини и просто не бих я препоръчала за нашенските условия, хеле пък за София. Там някои от предимствата й - реално се превръщат в недостатъци. Същото е и с дъвканите нагоре Mima xari. Хубави са си и двете, ама просто не са много-много за "у нас". Факт.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #202 -: Юни 22, 2015, 14:01:35 pm »
Ползвана само 4м. защото не отговаря на някакви условия, които не са обмислили предварително. Примерно голяма за багажника или асансьора им :) често с първо дете не можеш да предвидиш всичко. Аз примерно купих много хвалена втора количка (реално за да спи на двора у нашите в нея), но ако ми беше първа щеше да е изхвърчала преди 4-ти месец, защото се движи ужасно по неравен терен.
Оплюването на нещо, просто защото ти е скъпо не мога да го приема :) на мен ми харесват като визия.
Много кофти и това да слушаш как си купил скъп боклук, че да е гъзария :)
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #203 -: Юни 22, 2015, 15:19:02 pm »
Не знам за хората, мога да кажа за себе си и тази покупка. Аз обичам "изчекнати дизайни" за всичко, повечето ми вещи са такива, колите ми - винаги са тунинговани, дрехите и обувките - никога не са по "модата за сезона", а каквото ми харесва, отива и най-важното - не виждам върху всеки втори.
Много преди да има бебе на път - бях мернала няколко пъти количка Stokke на улицата, даже не знаех как се казват де.  :lol: Толкова ме кефеха на вид, баш защото са "криви", че си бях наумила да имам такава като ми дойде ред. Освен това, към онзи момент бях убедена, че най-скъпите и добри колички изобщо на света са Chicco, също така си мислех, че 300-500лв. е максималната цена за количка от скъпите (Chicco де)  :lol: Иначе казано - изобщо не бях поглеждала какви са бебешките стоки от всякакъв вид, че марките им, че цените им, просто защото не ми е било на дневен ред. Идеята ми за тези неща беше...каквото съм мернала някога, при познати, пък толкова съм обърнала и внимание тогава на детайли. Най-веслото с моето Stokke беше, че като забременях си мислех, че това са някакви китайски колички. Демек - "вади фац", ама тотален боклук като качество, обаче харесват ми пусто, а и високи за разлика от други, а аз с тая дискова херния - не щях да се навеждам особено. И си мисля аз....ся ще взема такава вместо някое читаво Chicco (по-добро и скъпо не моЙ да има нали), че като се разскърца и заразпада тоя китайски боклук след три месеца и мъжа ми ще има да пили нали какво съм гледала и избирала....И към 14 ГС (все още не знам как се казват въпросните) мервам една на улицата, ама предишната на моята версия и станах от кафенетео и подтичвам аз след майката, че да видя к'во пише и да ровна в нет-я да огледам. Видях аз надписа и си викам "Ха, права бях няк'ва китайска дивотия е явно (баси и името нали)  :lol:,ама кефеща е бееее". Въпрос на вкус казало кучето нали и се облизало под опашката, имам предвид кой какво харесва на вид,, все тая за какво. Та прибирам се вечерта, пускам търсачка, отваря ми линкове, виждам цена и.... 8O 8O 8O 8O 8O Ай сиктир драги зрители! Естествено, че ми се видя безумие такива пари да дам за количка, ми то една лека кола на старо, прилична струва толкова бе! Вече като започнах сериозно да зяпам всякакви бебешки стоки, с напредване на бременността - естествено, че добих представа какви марки има, какви цени има, както и най-после осъзнах налЕ, че Chicco изобщо не е "върха на сладоледа" откъм цифри, само защото когато съм била аз бебе и дядо ми купил такива шишета от "Кореком" 
:lol: То баш на този факт се дължеше дотогавашната ми убеденост, че от тази марка - нЕма по-върховна де, соц-дете, к'во да праиш.... :lol:

Та когато за сефте видях Stokke-то + цената му, огледах му и параметрите де, впечатлиха ме честно казано, но все пак ми се виждаше безумна пара за бебешка количка, показах я на мъжа ми ей така да се потресем съвместно за к'ви пари има колички и дотам беше. Вече бях към 20 ГС, когато ходихме на бебе-шопинг във Виена, просто всичко там беше много по-изгодно - факт, че и по-качествено. Докъм година и половина Дани го изгледах от-до с накупените тогава неща, които като обща сума ако бях купила оттук - щяха да ми легнат двойно. Уточнявам, за да не реши някой, че съм пазарувала оттам, щото "за гъзария". Не, много по на сметка е просто. И сега не пазарувам от БГ по точно същата причина. И там в един магазин - видяхме на живо въпросната количка, можехме да й тестваме всичко. Предлагаха се и всякакви други, на всякакви марки, не особено евтини и те все пак. Бившият ми съпруг бута, разбутва, цъка, щрака (инженерче милото  :lol:) и заключи, че Stokk-ето било "най" от всички дето гледаме. Реално - той се зариби повече, аз просто я харесвах, ама чак пък да се тръшкам - не е било... Проблем от финансова гледна точка тогава - да се купи такава, или 5 пъти по-скъпа, ако ще - не е имало. Първоначално се облещихме от цената й, защото и двамата нямахме хабер като цяло на какви цени има разни бебешки стоки, но докато бяхме бременна - осведомихме се и някак ни беше вече по-смилаемо като цяло. Отделно, че близо 5 години чакано бебе, мераци и радости - искахме да си угаждаме с покупките за него, можехме да го правим и го направихме в крайна сметка. Понеже тогава планирахме поне оше 2 деца в кратки срокове - решихме да инвестираме един вид в читави бебешки стоки веднъж и да не се купуват нанов главните неща за всяко следващо бебе. Поради което и цветовете на вещите предвидени за ползване с още бебета - бяха унисекс. Има - няма пари, все пак бива с някаква мисъл да се купува, особено скъпи неща. Та накрая нали...имах първоначално харесаната от мен количка за бебето, подчертавам пак - не щото съм се тръшкала нещо за нея, или съм я искала баш защото е скъпа. Ми пита ме мъжа ми искам ли я и двамата я харесваме, не ни е проблем да я купим - купихме я и така. Наясно съм разбира се, че много други хора - не се сдобиват с такава, или подобна количка по същия механизъм и "логика" като мен, нито са в подобно на моето тогава финансово състояние, че да го правят. Разбира се, че ми беше неприятно, разбутвайки такава количка точно, заради точно ей такива хора - да слушам вметки - кога очи в очи, кога зад гърба ми, че я имам "за фукня". Набързо реших "да не си слагам на сърце" хорското мнение по въпроса де, щото друг избор - реално нямах. К'во да се ядосвам само. Но наистина ми е било смешно и жалко на няколко пъти, когато майки са оплювали количката като качество и параметри и "как не си заслужавала парите", просто защото те не са могли да си я позволят. Намирам това за толкова тъпо, колкото и другото - да броиш стотинки, ама да се напъваш да купиш такава. И аз искам сега да си купя лек автомобил Infiniti Q50, ама нЕам едни 80 000лв. излишни да ви кажа. Даже 8 000 нямам излишни. Което посмъртно не би ме накарало да се обяснявам, как моята Октавия, която може да е много направена и върхов модел - просто е по-добра от това, а и като бонус струва сигурно 70 000 по-малко в момента.  :lol: Хубава ми е колата, върши си ми работа, но не е сравнима просто и отникъде с въпросното Infiniti. Което не карам, защото не мога да си го купя засега просто и нямам никакъв проблем да си го кажа, че не мога.

От количките и цените им тръгна дума, ама това дето го изписах нагоре по темата подробно - не го пиша, защото "цената на детските колички е мега важен въпрос" видите ли вие ;) Въпросът дето го захващам сега - е аспект на обсъжданото за нас като нация и манталитет като цяло. Дребнавост, звист, злобичка, притеснение и срам дори от някога от това какъв си ти самия и какво можеш и не можеш да си позволиш, или би, или не би според личните ти разбирания за нещо. Това е пълната и завършена картинка на комплексарщината за мен лично. Не го разбирам т'ва, признавам си. Аз се чувствам добре в кожата си сега, разполагайки с много по-малко пари, отколкото имах преди няколко години. Понеже самочувствието ми - никога не е зависело от материалния ми статус и намирам за странно да зависи от това баш. Когато се наложи да си остана с Дани у дома и все още се налага това и не мога да започна някаква "нормална" работа към момента, когато след развода си се оказах без работа на която да се върна по някое време...е, ми не хукнах по протести за деЦки да ви кажа. Взех да си работя от къщи (каквото и колкото мога) за някой лев отгоре - хем излишни пари няма, хем да не безделнича, не че е "големият бизнес", ама капе оттам по нещо все пак. Това, че ми отива по каруца нерви на ден - да не го споменавам, ама лесно - няма. И студентка на 35 не ми се става пак да си призная, щото нервите ми вече са доста изядени, мозъкът не е свеж като на 20, задължения и ядове - дал Господ, по-трудно се учи в това състояние най-малкото. Ама просто считам, че ако искам да си запазя стандарта на живот, който харесвам - бива и аз да се напъвам - не сте ми длъжни вие, съдбата, държавата. Докато съм здрава и права и мога нещо да направя сама за себе си и близките си - ще. И ако се случи да чакам второ дете и ми се доще да го возя в количка за 3000лв., щото такава ми харесва - предпочитам да мога да си я купя, въпреки всичко, всички и държавата, вместо кисело да обяснявам, че не бих си я взела просто щото е мега скапана. И колко е тъпо да се ходи на море на Бали, вместо на ведомствената станция на еди кое си предприятие на Сл. бряг, щото и това съм чувала де.  :lol: Просто лично за мен - ей тия "позиции" на НЕциганите, по същество не се различават от воя на всяка циганка със 7 деца дето - ми тя държавата нИ давааа, те българите нИ мИ давааат, аз к'во да ги праЯ ся тия дИца гладниииии...ама и тя има сателит и смартфон жИнатааааа. "По-белите" й колежки с навирени носове по градинките - само да можеха и те биха правили като нея в голямата си част де. Те в голямата си част са "принцеси" по рождение, ама уви - не ги споходил принца и затова ся - страдат нали. Нещо лош късмет просто. И скапана държава де ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #204 -: Юни 22, 2015, 16:56:05 pm »
Наистина, като са си изкарали с честен труд парите, нека си ги харчат за каквото искат родителите - за Мима на пеперуди и т.н. Нищо, че на мен може да ми изглежда неразумно, особено когато въпросните родители не разполагат с кой знае колко средства.
Най се ядосвам обаче, когато майките въвличат себе си и децата си в един куп лъжи, за да докопат колкото се може повече от държавата - записват магиструра без намерението да учат, за да вземат висока еднократна помощ; вадят си болнични докато са бременни без необходимост; лъжат за датата на термина си, за да се възползват от не знам какви си облаги; изкарват децата си болни, за да ги приемат на ясла и т.н. все в тоя дух.
Ето това наистина не само, че не го разбирам, но и жестоко го осъждам.

А относно количките. Ние с мъжа ми сме от тези, дето могат да си позволят количка Стоке или друга на подобна цена без да се налага да спестяваме, но и двамата не бихме ги похарчили точно така тези пари. Просто това не сме ние. Приоритетите са ни съвсем други.
Иначе аз също тръгнах с идеята, че ще купя хубава количка за 400 лв., но накрая взех за двойна цена и това беше най-най-скъпата, която бихме си позволили. Истината е, че бях харесала повече друга, която беше с 200-300 лв. отгоре, но дори и нея не посмях да взема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #205 -: Юни 22, 2015, 17:05:45 pm »
Жбрул, преди малко видях и аз на живо това Stokke. Една мама си е набавила такава. То тука в наше село е модерно да нямаш 50 ст.в джоба, ама да си с маркова и скъпа количка( може и 3 ръка). Еми, нещо не е по моя вкус. Нищо лично, просто явно съм си традиционалист. Ние също можем да си я позволим без проблем( имаме спестявания за този повод) , но просто не виждам смисъл. И ние искаме да имаме 2( дай Боже и 3 дете), но аз държа всяко да си е с нова количка, купувана за него. Не че имам против доизносването, но наистина предпочитам нещо ново за всяко дете. Пак казвам въпрос на личен избор.
Колкото за мамите, които са оплювали количката ти - то гроздето е кисело. Жалки са..какво да ги коментираме. Аз лично се радвам, на хора които имат, ама наистина имат. На успелите се радвам. Дай, Боже , всекиму!
Против съм профанщината и показността, на хора , които са евтини на брашното, а на триците са скъпи. За скъпа количка намираме, ама си мажем изринатото бебе с евтина козметика, защото нямаме пари за качествена. Дрехите и буйките маркови, ама купуваме от евтините памперси, от които детето се подсича. Не водят детето на частно, когато му се появи ечемик в окото и го цярят с бабени илачи, ама иначе си купуваме Мерцедес МЛ( който не караме, защото нафтата скъпа).
А как обичам да ми се подиграват за работата и мизерната заплата хора, които ни образование имат, ни квалификации разни, ама искат да работят нещо за много пари, че кво са 500 лв. Ей , такива сме българите, не всички де, но като манталитет сме дребни душици. То не е случаен лафът на Елин Пелин - "Ако някога България роди гений , то това ще е геният на завистта"...
« Последна редакция: Юни 22, 2015, 17:12:27 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #206 -: Юни 22, 2015, 17:27:13 pm »
Аз съм съгласна с вас за всичко момичета, мисля че казвам баш същите неща де....

Специално за колички ли било, за обувки ли, за коли ли, за дамска чанти ли, бижу ли, дрехи ли, за една фиба за коса ако щете - кой от нас какво харесва като вид/дизайн - строго индивидуални са тези неща. Аз тази количка харесах, щото тя е по моя вкус просто, не щото видите ли няма и по-добри от нея за 3 пъти по-малко пари. Има разбира се :) Даже казах коя е такава според мен поне. Просто като пример я дадох Stokke в контекста на разговор, че да говоря за нещо конкретно и видове реакции около него - как едни я купуват без да могат да си я позволят реално и дори не им харесва всъщност, ама да се "напънат", че "имат скъпа". Други я харесват, ама не могат да си я вземат и я плюят по тази причина. Трети, като вас - могат да си я позволят, ама просто не им харесва, или им е безсмислено скъпа за работата, която ще им върши - с това вече аз съм съвсем ОК и на мен ми е нормалното отношение по тези теми.
И двете категории хора (от първите) обаче -  имат едно общо нещо за мен - не си харесват живота и параметрите в който протича същия, но идеята им да го "оправят/променят" е някакво бъркане на движението с действието. Ще демонстрираме стандарт, който нямаме, или ще твърдим, че не искаме стандарт, който всъщност искаме, обаче и в двата случая, за това което искаме, но нямаме - винаги е крив някой друг. Ние - не сме. Ние сме жертвите все. На всичко и всички. Най-вече на циганите, на държавата и на всички, които имат нещата дето ние искаме но нямаме... Еми - ако така се разсъждава масово, бих казала, че "циганският проблем" (който си е проблем и го има и е голям) - всъщност ни е най-малкият проблем, като общество. :? Масово така взе да се "разсъждава" у нас за всичко, за съжаление. Не с какво аз мога да си помогна сам, за да съм по-добре, а с какво и "утринната роса ми пречи" за да бъда по-добре. И не, няма да се напъна и на милиметър за нищо, докато някой (кой?!!!) не ми създаде някакви идеални условия за целта, че тогава чак, вече МОЖЕ и да се замисля да се напъвам. Това само при положение, че не се събудя в държава, ръсеща ми социални помощи в количество, да моА да ходя на море на Малдивите де.... Но иначе - САМО циганите са паразити и мошеници даммм, ние сме едни момини сълзици останалите, та четка на художник не моЙ ни изрисува просто. Дума да няма. И понеже циганите са паразити и правят кофти неща - ние решихме, че ако ние правим същите неща - така е ОК. Много интересна посока на "разсъждения" за мен лично.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #207 -: Юни 23, 2015, 00:04:35 am »
Боби, е че нещо, ама аз на тези снимки от линка никакво Стокке не видях.
Разгледай ги надолу. Има една ярко синя, една черна( една майка с балони) и една сива при снимката с плаката "за 23 години се стопихме ..." :-)

На мен не ми харесва Stokke-то основно, защото няма удобно място за багаж, а има чанта. Няма и място за моята чаша и таиз на мъжа ми, което също смятам за нжна опция.  Иначе на вид ми харесва, но просто не смятам, че е практична за гледане на бебе, освен че е висока и бебето ти е близо.  По принцип аз обичам колички с 3 колела, моята първата също беше такава ( докато не се наложи двойна да вземем :-) ) така че триколките са ми любими, понеже са много маневрени. Просто бих взела друга триколка, с  място да си сложа чашата аз и също с мрежа отдолу.
Но пак казвам, нека всеки да си купува каквото му харесва, но да не ми ходи да ми се прави на социално слаб после. Според мен примера с ферарито си е доста валиден - както не не се ходи на протест за помощи с ферари, така и не се ходи да се проси от държавата с най-скъпата възможна количка. Детските са социални помощи все пак.
« Последна редакция: Юни 23, 2015, 00:34:26 am от Bobbie »


  
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #208 -: Юни 23, 2015, 01:32:02 am »
Въййй кaквa е тaя количкa зa 2 и нещо хиляди  8O позлaтенa ли е или вътре върви със сейф с комбинaция?
Нaштa от зълвaтa е струвaлa 1300 лв .преди 3г .няквa измисленa 4 колелa,aмa нямa чaнтa,ни чaдър...сефтосaх я днес друсa си нямa кaк дупкa до дупкa .стaвa,aмa честно aко трябвaше дa купувaм нямaше дa дaм толкоз пaрa не сaмо зaщото нямaм възможности просто предпочитaм дa дaм нaполовинaтa нaпример,a другaтa зa други нещицa зa мaлкият.a тaковa от сортa "зa гъзaрийкa" дa купувaм Не мерсaж!всеки рaзлично рaзсъждaвa де.пък зa мургaвите кaки то нa тях не им Измръзвa(омръзвaт) дa имaт чaветa,то е нaчин дa оцелеят в нaштa държaвa.нaпрaво ми идвa дa земa си сменя рaсaтa, пък нямa дa измръзнaт чaветaтa тогaз

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #209 -: Юни 23, 2015, 01:40:36 am »
Боби, Бобиииии...едно нещо нИ разбра, а вече една година ще стане си тука. У нас, няма в общественото съзнание такова нещо, като "държавното подпомагане за някого - е социална помощ, която се полага на бедни/болни/нетрудоспособни и пр.", ама съвсем сериозно ти го казвам това. Предполагам е наследство това от соц-епохата, точно като лафа: "ама тя държавата трябва/е длъжна да...(все тая какво), при това е длъжна за всички ни и по равно.
Ако оставим настрана няколкото скъпи колички на такива протести и подобните им обаче - факт е, че масово, дори работещите българи са реално социално слаби граждани. Това, че официално не се водят такива, защото са зададени нереалистично ниски прагове, за да се водиш такъв у нас - не променя този факт. Само пример, НСИ (демек държавната статистика дори) - дава едни цифри от порядъка на ПОНЕ 4000лв. на месец, като приличен доход за домакинство: мама, тати и 2 деца, за да живеят месечно. Сумата е за храна и най-необходимото сметната. Не за екстри като почивки, скъпи покупки, изплащане на жилищен кредит и пр. В същия момент МРЗ е май 350лв. Ако мама и тати работят и двамата за такава и имат две деца - значи взимат 700 на месец и може би с малко сметка им се полагат деЦки, които за две деца са под 100лв. на месец, значи общо това фемили - следва да живее нормално с под 800. Официално и по устав и документи - ТРЯБВА да могат бе, ама то няма как да стане нали се сещаш и сама. Също така - всички там данъци, такси и осигуровки си ги дължиш с такива доходи и ти ги взимат, плащаш си всички разходи по пазарни цени, а както казах дори НСИ казват, че за тази цел ти трябват поне 4000лв. Демек още към 3200 на месец, дето ги нямаш. Въпреки това - не се водиш социално слаб Боби, но всъщност си, та пушек се вдига чак...пък хем работиш нали. При това масово положение на хората, защото масовото е това, а не с количките за хилядарките и Фераритата - хората не са доволни, щастливи, толерантни, честни, загрижени за държавата, мислещи на едро, в переспектива и пр. Нормално е да не са всъщност. Щото са в условия на чиста проба оцеляване повечето и оцеляват кой както може.


Това, че нищо няма да мръдне напред за тях и за циганите и за когото и да било при тази ситуация - е факт, който по обясними причини не е в центъра на полезрението на голямата част от обществото ни. И неосъзнаването ни като нация и до ден днешен, че отправна точка това да се променя, е натиск върху политиците ни като начало + корекции на собственото ни поведение в същото това време е нещото дето ни яде главите 25-а година. Забележи обаче, че говоря за двете действия едновременно. Те поотделно - са обречени на провал просто. Ни има оправия, ако някой пълни каца с мед и всички крадат от нея кой колкото може (вариант политиците читави - народа не), ни има оправяне някой да пълни каца без дъно до безкрай (вариант народа читав - ония горе - не). За да стане тя - трябва да има каца с дъно първо, та после да я пълним дружно, че да Апваме мед - пак дружно. Не е да съм го измислила аз рабира се - огледай се в по-читавите държави и си помисли защо са такива. Там каците имат пробойни също, да, ама мънички, цъцри оттук-оттам някой път, ама позапушват и давай нататък. Пък при нас вече и каца няма май...дори без дъно.

П.П. По количкената тема - има място за багаж. Чантата на шасито е багажник, просто е във вид на чанта, а не на мрежа под количката. В чантата - багажник има мрежа, ако ти трябва повече място, която се изтегля, има си вързулка горе и удвоява обема на багажника ти. Чантата за бебето е друга и седи на друго място, бая големичка е и тя. Да, пак казвам - въпрос на вкус е всичко, но да не изпадаме в абсурди ся, че нещо толкова скъпо е баш толкова недомислено и все пак скъпо ;) Има си и поставка за чаша, има и закачалки допълнителни за дръжката за торби, к'вото искаш има - просто не е в базовата цена. "Дали си струва?" - ми по принцип не си струва. Не си струва и БМВ, като Жигулито за 500лв. в движение и то те вози. По тази логика - нищо не си струва всъщност. Мен, ако питаш - 30 грама кичозен златен синЖир на врата, дето в САЩ само негрите У гетото ги носят - съвсем не си струва де, ама колко с такива синЖири госпожи и те реваха за деЦки - да не ти разправям.  :lol: ТФК-то дето го похвалих ми е триколка, много му се кефех, обаче недостатътъкът на триколката е, че буташ ли с една ръка - тръгва накриво. При количките с 4 колела - това го няма. И двете споменати са ми били еднакво маневрени,но триколката можех да я натоваря с около 3 пъти повече багаж мисля. Ся друг въпрос е, че така и не разбрах БГ-мамите, що когато купуват бебешка количка, очакват тя да е пазарска количка, ама разбирай с най- сериозните параметри на тези изделия, пък бебето някак по съвместителство трябва между покупките да се вози в нея.  :lol: Крайно време е някой да уведоми дизайнерите на детски колички, че в България - от тях се очаква да осъвместят двете изделия. Също така да проумеят, че сенник на количка  - трябва да издържа 3 пакета памперси "макси пак", щото били на прИмоция просто и ако се счупи все пак от тежестта им като са метнати там - следва да е гаранционно покрита щета. На гюрука са, щото багажника бил пълен с чушки, пак мноУ изгодни и как да не вземеш 6 кила за буркани набързо така...Хич не ти разправям вицове Боби, ами реални случки. Не съм сигурна дали са смешни, дали са тъжни, просто съм ги виждала. Така и не ми се наложи да ползвам целия обем възможен на чантата-багажник на Stokke-то да ти призная, хем излизах в 10-11ч. сутрин и се прибирах към 23ч. вечер с бебе на месеци, та шишета, АМ, води, памперси, дрехи, завивка и к'вото още трябва мъкнех и си го събирах и място имах още даже. Багажника, та багажника.... Ся, че когато правя чушки на буркани - ходя с колата и взимам 2 чувала към 30 кила общо на екс - моя грешка, то трябвало с количката явно да го свърша това, по 4-5 кила на ден да примъквам. Някой сега да не се обиди от шеговито споделените ми РЕАЛНИ подчертавам спомени от онзи период, но скоро ще подхвана темата за "българският потребител - идиот" в разните й направления, че отдавна ме "сърби" тя точно.
« Последна редакция: Юни 23, 2015, 02:18:42 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #210 -: Юни 23, 2015, 02:29:43 am »
Сис, вземи си една нова батерия за телефона, ако другото му е наред.
Не че не би ми било възможно да си купя Стокке, но не виждам смисъл. Имам две колички още от първото дете. Не виждам причина да не се ползват, докато са здрави. И дрехите се износват. Друг е въпросът, че щерката е голяма хърба и това, което носеше брат й, на нея й седи като чувал, та пак не й го обличам, а го давам на една приятелка с момченце.

Права си за работещите социално слаби. :-((((

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #211 -: Юни 23, 2015, 03:31:08 am »
Дес, софтуерен бъг е на модела тази висока консумация на ток, проблемът го има откакто го взех, просто с времето - взе да не кара и 12 часа с едно зареждане, ако го гърча. Пък аз го гърча де  :lol: Няма вечни вещи, всяко нещо сдава багажа все пак, ще взема нов, ама няма да е баш сега. Т'ва да ми е дерта, здрави да сме само.

Винаги на тема колички (не само тук)става почти военно положение, като се заобсъжда и спирка няма, но лично на мен - не ми пречи де. Ще кажа обаче нещо, което не отнасям до колички само, а до каквато и да било вещ, която някой си е купил, защото я иска/харесва му/може да си я позволи/просто го кефи да я притежава/на него лично му е удобна... все тая каква е причината за мен. К'во значи "няма смисъл", когато се коментира чужда покупка? ЧУЖДА подчертавам, не собствена. За кого, какво "има смисъл" е строго индивидуално. Споменах напред златните синджири. Е ОК, за мен това няма смисъл да се купи, не бих го носила и като подарък, не ми харесва първо, второ е безполезно, трето е грозно и кич и не на последно място - хич не е евтино. Нещо с такъв грамаж е поне колкото количка за 2 бона и нагоре. Ми количката все пак е по-полезна вещ от това, та и доста по-красива често.  :lol: ТОВА обаче са мои лични възприятия по темата и не бих си позволила сериозно да коментирам, осъждам някой друг, че пък му харесва и дал пари за такова нещо, а не за нещо друго (по-смислено според мен лично) - всеки си шета на парите, вкуса, нуждите и толкова.

Аз мноУ мразя да чистя и всякаква сродна слугинска дейност. Обичам само да готвя. Такааааа. Една прахосмукачка "Рейнбоу" струва 2500 без аксесоарите й, без препаратите за нея, ей така базово. Ама страшно чистела, па перяла, па н'ам какво си... Найс, ама не го прави сама това, ми го правя аз с нея, че и струва майка си баща си тоя слугински уред. Ай сиктир! Хич не се чувствам притеснена, че с парите дето НЕ съм дала за това чудо - с години плащам на чистачката си да ми чисти у нас, пък аз през това време излизам и после се прибирам и ми е чисто. Чисти с нормална прахосмукачка момичето, мие прозорците на ръка, аз не се занимавам, защото за мен лично - това е най-изгубеното време в живота, да се прекара в слугинстване, ако има човек друга опция. Имам две приятелки притежаващи прахосмукачки "Рейнбоу" и никога не съм им казала, че "това няма смисъл", защото - то няма за мен, за тях - има. Мога да дам още милион, не, ами милиард примери в тази посока, ама мисля, че бях ясна и така. Какво и за кого като разход/покупка има смисъл (извън тия киселите гъзари дето ги дъвкахме напред, там е друго) - не може и не следва някой да определя за друг човек и да претендира за обективност на мнението. Без значение дали говорим за покупка за 3лв., за 3000, за 30 000лв. Твърдя го, готова съм много аргументирано, ако някой желае да си спорим по темата и мноУ ме дразни това бг-мнение "меродавно" за "смислеността" в това отношение точно.

Смайли като мина на на многократни памперси (има я нейде темата) - за МЕН - това е мега безсмислената покупка, скъпо, неудобно, слугуваш му, заради няк'ва псевдо-екология...НО, това е само за мен и според мен, ей така формално и отгоре погледнато. Реално - Смайли е щастлива и доволна с избора си, щом е така - значи той е добър и смислен за нея, на нея не й тежи ползването на тези пелени,по този начин, защото така е по-еко първо (уж), в дългосрочен аспект мисля, че и откъм пари по-изгодно й лягаше. Такааааа. Значи е смислено за Смайли да направи това, а за мен като не е - моА си гледам работата и не го правя същото, нито бих някога. Та кое "има смисъл" в случая? ;) Това, което някой лично приема като "има смисъл", а не това което другите. Елементарно.

Освен за бай ви Ганьо, който най-много обича да каже..."аз ако бях", "за мен това е/не е". Бе на кого му дреме за мен, за вас кое как било?  :lol: И всъщност - е най-нормалното на никой да не му дреме, освен в България. Толкова ни дреме, та на гол гъз си купуваме каквото не можем да си позволим, защото мноУ ни дреме какво мислят околните за нас. Това е същото, като коментираното дотук, ама с обратен знак. "К'во ще кажат хората", брейййй, няма да доживея да не ни пука масово от това баш явно. И ако е за покупки - с мед да го намажем, ами заради ей това изкривено мислене - жени, деца ядат бой и биват малтретирани, ама "да седим женени, че да се разведем - срам и позор". Мислите, че няма общо с едната покупка ли? Има, има, за всичко се живее тук заради "хорското мнение". Жалка раУта и ей на 2015-а е вече и все същото бе...  :?

П.П. Права съм за работещите социално слаби Дес, ама тяхното късогледство и малоумие с к'во да ги оправдая? Аре циганите - прости и на'м какви още. А ние "умните" социално-слаби? Нали сме умни уж? Колко да сме умни де...да врякаме за едни деЦки и дотам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #212 -: Юни 23, 2015, 09:21:36 am »
Ахахах, Jbrul, аз съм от майките дето ползват детската количка основно за пазаруване  :lol:
Нямам кола на разположение и в момента излизаме с количката основно, когато имам да пазарувам. Голямо удобство ми е, за да не мъкна чанти. Ако нямам да пазарувам, по-често излизаме с раничка, тъй като не се налага да бутам количката по неравните терени на квартала, а и малкият вече е във възраст, където ту ходи, ту не и рискувам количката да остане някъде далеч от нас.

Аз лично нямам проблема на Синеочка, че всяко дете трябва да е с нова количка и т.н. Даже казвам на мъжа ми, че ако имаме второ дете ще ни излезне "без пари"  :lol:. Само за раждане и мляко ще има да даваме пари. Дори и памперси не трябва да купуваме.
Многократните пелени имат много дълъг живот и повечето модели могат да изгледат и три деца. Оказа се освен това (за моя изненада), че има много активен пазар за втора употреба за тях (в една група във ФБ). Аз лично не бих купила на детето пелена, ползвана от някого (въпреки че се перат с дезинфектант на висока температура), но много майки го правят и моите пелени спокойно мога да ги продам на 1/2 от цената, която съм ги купила. Много икономично излиза като цена с тях наистина. А това колко точно по-евтино ще излезне спрямо еднократните памперси зависи от много неща, вкл. от това кога детето ще се научи да ходи до тоалетна. Има си занимавка покрай тях, но по моите критерии, не е голяма (пускане на пералня, простиране, събиране, сглобяване).
За нероден Петко бих купила май само ново столче за кола за група 0. Нещо не ми хареса много кошницата, която е към количката, въпреки че на първо четене нищо й няма и си върши работа.

Иначе втора употреба съм купувала неща за детето - пластмасова седалка за къпане, икейската дървена проходилка, гащи за прохождане. Като знам, че мога да ги измия/изпера добре, не ме притеснява факта, че са ползвани вече от някого.
Самата аз от около 1.5 г. започнах да продавам излишните ни вещи. Със сигурност е по-добре да взема дори и 1/3 от цената им, отколкото да стоят в килера или по шкафовете без да се ползват. Тъкмо се подсещам, че имам един степер и една пароструйка за продаване и трябва да ги пусна в продавалника  :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #213 -: Юни 23, 2015, 10:00:08 am »
Смайл, ако ти излезе някой велоергометър пращай го насам  :lol: Много ми е любопитно дали по-рано започват да ходят в тоалетна/на гърне, децата с такива пелени. Пиши в темата ако искаш.
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #214 -: Юни 23, 2015, 10:05:46 am »
Смайл, ако ти излезе някой велоергометър пращай го насам  :lol: Много ми е любопитно дали по-рано започват да ходят в тоалетна/на гърне, децата с такива пелени. Пиши в темата ако искаш.
М-и, наскоро се замислих, че никога съм нямала собствено колело, дори и като дете. Все чужди съм карала  :lol:

Изследванията сочат, че децата с МП малко по-рано се приучават да ходят сами до тоалетна, но не за друго, а защото майките им са по-мотивирани да ги научат (точно заради занимавката с прането)  :lol: Т.е. от гледна точка на гърнето - с или без памперси май е все тая и си зависи от детето.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #215 -: Юни 23, 2015, 10:08:58 am »
Смайли, аз проблем нямам. Това е въпрос на личен избор. Изхождам от идеята да не деля децата. Щом за едното мога ново и за другото ще мога. Не съм против вещите и дрехите втора ръка, дори имаме доста добри попадения от продавалника. Против съм даването на 2200 лв за количка на старо, само защото е маркова, при положение, че за тези пари могат да се вземат всички необходими неща за детето, на нормални цени. Аз затова и казах разни хора, разни идеали.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #216 -: Юни 23, 2015, 10:10:05 am »
Слушала съм някакви теории, че им било по-мокро и сами ги отказвали по-рано  :D а за колелото на мен просто не ми се кара навън  :D
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #217 -: Юни 23, 2015, 10:18:18 am »
Синеочка, имах предвид "проблем", доколкото е свързано с допълнителни разходи.

М-и, съвременните технологии при МП са такива, че дори не държат мокро. Е, ако искаш да му държи, може да направиш така, че да му е мокро.
Между другото явно още спя, защото така те прочетох, че си мислех, че става въпрос за уреда за измерване на изминати километри с колелото  :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #218 -: Юни 23, 2015, 10:18:23 am »
м-и, имам и двете и велоергометър и колело( колелото ми е от ОЛХ). Ами друго си е да караш навън сред природата. Вкъщи се чувстваш понякога като хамстер , дето върти колело в клетка. Аз като цяло не съм фен на фитнесите и упражненията в затворени пространства. Велоергометъра го ползвам зимата и съм си доволна, но друго си е навън..


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #219 -: Юни 23, 2015, 14:32:02 pm »
Я, супер - вече сЪ разбрахме за какво говорим  :lol:
Синеочка, разбира се, че е глупаво да дадеш някакви хиляди за количка, че да е еди каква си само, при положение, че такава покупка не ти отговаря на материалния стандарт, вместо с тези пари да вземеш куп необходими, нови, качествени неща за бъдещото бебе - едва ли има две мнения по въпроса. Знам за един случай (а със сигурност не е само един такъв), в който се купува BMW Х5, на лизинг, с 300 клизми, а в същото време купувачът живее в порутена гарсониерка под наем, работи за около 1000лв. на месец и при това положение - зор да си плати наема, разходите по колата + изплащането на същата, кара я с 20 км/ч само из града, защото за друго - не може да си плати горивото и само дето от глад не умря. Та накрая му я взеха понеже не беше в състояние да прави вноските за нея...тотално набутване, отвсякъде  :lol: Аз ви казах, че ми се ще отдавна да зачеша темата за "българският потребител" и неговата шопинг "логика", предимно заради такива случаи.

Когато пазарувах за Дани вещи и смятах в скоро време да опитаме за поне още едно бебе, а при късмет и за трето в кратки срокове...моята логика беше, че всичко по-едро и скъпо е ОК да се купи каквото харесвам в момента (щом мога и да си го позволя), но предвид цената на някои от нещата - и с оглед да се ползва за следващи деца, защото се очаква вещите да бъдат здрави и запазени на вид дълго време. Количката я взех такава, в светло бежов цвят, за да става и за момче и за момиче. Баща му се закрасти за един комбиниран стол за хранене+шезлонг+ люлка, видя го в един сайт и го поръча на своя глава, аз само избрах тапицерия в неутрално жълтеникав цвят, пак с идеята, че ще се ползва за други деца. Взех бяло коритце и стойка (а и по принцип обичам бяло), взех чудна дървена кошара, пак бяла, ръчно рисувана с бежови меченца, в комплект със съответния скрин - отново с мисъл, че става и за още бебета, независимо от пола им. И сега да е - пак така бих пазарувала, за мен лично е излишен разход и хамалогия по продаване на предишна такава вещ и купуване на нова, за всяко следващо бебе, ако човек възнамерява да има 2-3 в рамките на 8-10 години. Тук е моментът да се смеете дружно на правенето на планове по такива въпроси  :lol: :lol: :lol: Та смятах аз, колкото и деца да имаме - тези главните неща да ги купя веднъж, а разбира се за всяко следващо бебе - дрешки, шишета, играчки и други тип "лични вещи" се взимат наново. Донякъде и по тази причина - за тях баш (по-едрите и скъпи вещи) не съм се замисляла и особено за цената, защото дали една количка била и за 2-3 000лв., или 3 колички за 1000лв. - все тая като пари, ще си ги "избием".
Изобщо не бих се поколебала лично аз, да си купя такива вещи за бебето "втора ръка", ако искам определен вид/марка/модел от нещо, но същото чисто ново от магазина ми идва солено като цена. Повечето такива вещи нито са ползвани кой знае колко, нито имат някакви следи от употреба, а майките ги продават на половин цена, че и под половината сравнено с магазинската. Че нещо не било чисто ново - хич не ме бърка мен лично, стига да е в съответния приличен вид. Понякога има страшни мърли, имам познати изпатили си от такива покупки - да им пратят нещо със скъсана тапицерия, петна, очукано, повредено и пр., но наистина е доста рядко, а и като има опция "преглед и тест" преди да го платиш и видиш, че е такова - ми просто не го плащаш и това е. И си търсиш ново.

Всъщност, напоследък съм все по-голям фен на пазаруването на вещи "втора ръка" (зависи и какъв вид де), защото много често нещо се води "втора ръка" - просто защото вие няма да сте първия му собственик, а не защото някой го е съдрал от употреба преди вас. Моето прословуто Stokke, когато най-после се намоткам да го обявя за продажба - би излязло чистата далавера за майката, която иска такава количка. Понеже аз имам "пълният комплект" + столчето за кола, изофикс база за него, чанта, летни облицовки, държач за чаша и пр. и самата количка с кошовете,дъждобраните, покривалата, което е базовото. И всичко това излезе към 3600 навремето, ново. Също така - тези неща са ползвани сумарно, ама с прекъсване все пак 6-7 месеца общо т.е. ни има следи от употреба, ни скъсано, счупено, избеляло, всичко си е като ново. Но понеже просто вече се водят "втора ръка" вещи - сега, в комплект ще ги продам за сума, която е под цената на количката само в магазина, или с близо 2000лв. под това, което съм платила за тях, а толкова са и ползвани де. И ако сега си търсех такава количка с аксесоарите й и ми излезе подобна оферта - окото ми не мигва да си я взема "втора ръка" като всичко й е ОК, вместо да се бухна в магазина и да купя баш същото за 2000лв. отгоре. Да не съм луда?!!
Понеже се ровя много по такива сайтове - постоянно ми попадат и чисто нови неща (не само за бебета), които се продават на 1/3 от цената им в магазина, защото на някого са ги подарили и не му трябват просто, или някой си е купил нещо, ама не е опрял до употребата му по някаква причина. Та от 2-3 години, като ми щукне да взимам нещо - първо проверявам тези оферти, че ако няма каквото търся, или го няма в приличен вид - чак тогава взимам ново от магазина. Нямам логиката, че понеже мога да си позволя разход Х просто - трябва да го направя въпросния, ако мога да направя половината на него примерно и да получа същата стока. И не го правя де.  :D

Смайли, за количките и "мястото за багаж" се хиля, защото неведнъж съм чувала от майка, че eди коя си количка не била хубава, САМО защото имала по-малка като обем пазарска кошница от количка Y. Това, че за някоя майка и нейните лични нужди и начин на живот - голямата пазарска кошница е важен параметър на количката при избор - напълно го разбирам. Но да оплюеш от-до друга количка, с генералното заключение "ми тая не е хубава", заради единия по-малък багажник е доста тъпо за мен. Мисля си, че важността на този параметър точно - си зависи от това как е организирано дадено домакинство, как се пазарува по принцип в същото, дали майката е шофьор, или не, дали разполага със собствен автомобил, или не...много неща са. Ето ти като не караш - излизаш с количката на шопинг, трябва ти обемен багажник. Аз и преди и сега пък - пазарувам главните, обемни и тежки неща веднъж на седмица, или две с колата, складирам ги и бутайки количка навремето - освен да купя нещо за деня - нов хляб, една маруля и от сорта - друго освен на Дани нещата не съм имала за слагане в багажниците. И реално и доста по-малки от тези, които имах пак биха ми вършили работа. Другото, което и до ден днешен ме разсмива при бременните мацки, чакащи първо дете е условието "ама да не друса"  :lol: И се избират едни колички с гуми като на багери, па амотртесьори като на лека кола, та да не му друсало на това бебе. Морееее, когато се роди Дани - ме беше яд, че живея в град с направени улици и тротоари, без дупки и неравности, та се чудех къде да ида с тая количка на по-неравничко, та малко от малко да друсне, че ако не друса - нЕма заспиване.  :lol: Улицата на пожарната с паветата нали я знаеш? Е сигурно стотици километри съм навъртяла по нея от единия до другия край, само и само да му друса и да задреме. По главната - не стааше раУтата - върви като нож в меко масло пустата количка и никаква вибрацийка няма. Все още, аз не съм виждала бебе, което да не заспива щото му друсало, точно напротив. Пък такова, което да се събуди от друсане - съвсем не съм. Казвам го информативно, за бъдещите майки  - хич да не ви е главна мисъл твоа, при избора на количка момичета.
Ако ще я бутате количката по някакъв макадан и главно разбити трасета - взимайте количка с голям диаметър на гумите, да са единични, ако може и помпащи - такава се бута най-лесно по подобни терени. Друсането е само бонус, ще се убедите сами.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!