0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #80 -: Април 25, 2015, 17:21:45 pm »
http://reduta.bg/v2/article/%D1%81%D0%BF%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B5

За условията на труд и последствията от тях... Защото - не е като "бе няма значение".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #81 -: Април 26, 2015, 08:30:52 am »
Не гледах снимките във вестниците,нито видеото от камерите  :? не исках да си го причинявам това изживяване.Добре е ,че детето е вън от опасност и се надявам да няма трайни увреждания  :)! Съжалявам и акушерката. :( Със сигурност не е била в пълно съзнание ,когато е посегнала на детето. Болницата сега излиза с мнения и изявления,но защо акушерката е била две последователни смени на работа???? Чу се ,че имала финансови трудности,но те не се решават с 24 дежурства.... да видим завеждащия отделението как ще отговори.
Аз друго искам да попитам! От 20 години не достигат кадри във здравеопазването и не само там. В последните години,тези кадри масово напускат страната  и отиват да работят при добри условия. И аз напълно ги разбирам.А търсене има и бг кадрите са добри.Защо държавата,при това положение,не направи така,че да се увеличи приема и обучението на повече студенти в тези дефицитни специалности.Медицинските университети са наблегнали на чуждестранните студенти,логично , а приема на българските е на ниво от 1989г. какъв е проблема да не се обучават повече медицински специалисти,включвам сестри,лаборанти,акушерки и т.н. Да,ще кажете, ами те ще излязат навън и само празни разходи за обучение. Е ще излязат,но и тук ще остане някакъв процент.както е и сега. А тези ,които заминат,нали ще заделят от спечеленото и ще се връщат тук или ще изпращат на роднини. Та в последните години най- големите чужди инвеститори в тази държава са нейните граждани работещи в чужбина. Мисля ,че се спряга цифра от 1,5 - 2 млрд. лева. Лошо ли е?  :?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #82 -: Април 26, 2015, 13:05:28 pm »
Рачо, ето отговор на някои от въпросите ти, макар че цитираният от мен материал е от 2010 година. Обаче оттогава насам - положението в областта само се е влошило т.е. актуалните към днешна дата цифри (нямам време в момента да се разровя подробно) ще са още по-неприятни.

"..през 1993 г. у нас е имало 65 000 професионалисти по здравни грижи. В момента те са 36 000, от които 26 000 са медицински сестри. Средната им възраст е 47 г. и ако тенденцията се запази, след 10 години у нас няма да има професионалисти по здравни грижи, заявиха от БАПЗГ. От там коментираха, че проблемът – липса на медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и т.н. е световен проблем. Според данни на СЗО по света има 1 млн. незаети работни места за тези професии."

 
"Почетният председател на БАПЗГ проф. Станка Маркова отбеляза, че положението е такова, че ако на година се обучават по 1000 сестри, след 30 г. България ще достигне необходимия минимум. За момента обаче не може да се обучават такива бройки, защото медицинските университети нямат необходимия капацитет за това."


"Зам.-председателят на националния съвет по качество на БАПЗГ доц. Иванка Стамболова отбеляза, че високата годишна такса от 700 лв. и средната заплата от 400-500 лв. намалява драстично броя на желаещите да учат за медицински сестри. Освен това в момента те могат да се обучават само в 5 учебни заведения – петте медицински университета."

Какво излиза, като "дръпнем чертата"... Като начало, у нас нямаме базите (капацитета) да поемем и обучаваме професионалисти по здравни грижи, дори да има наплив от желаещи за целта. Наплив обаче няма, защото това са тежки, отговорни дейности, влагаш няколко години труд, набиваш финансов ресурс, за да бъдеш обучен, а накрая за всичко това - получаваш (в общия случай) месечно възнаграждение по-ниско от това на продавачка в МОЛ-а, или касиерка в "Била". Ами и аз да съм и аз няма да се хукна това да уча и да работя, освен ако от самото начало не планирам да го работя извън България. Както са посочили от СЗО - в световен мащаб има 1млн. (поне) свободни позиции за такива работници и във всяка "по-бяла" държава от нашата, работейки това - ще изкарвам в пъти повече оттук. Плюс, че ще имам в пъти по-добри условия на труд. И младите кадри естествено - изтичат натам. На талази и това е съвсем логично.
Та аз лично, не виждам как тенденцията ще се промени, при описаните дотук обстоятелства. То е същото, като да искаме да увеличим раждаемостта у нас с "патриотични призиви", обаче без да има условия, хората масово да могат да отглеждат поне по три деца, без да е неизбежно да изнемогват и физически и финансово за целта. А и в общия случай, дори изнемогвайки - за доста е непосилно и едно дете да отгледат добре и затова не смеят да имат второ, трето, пето...не от "липса на желание" и не, защото имат репродуктивни проблеми.

Тук навлязох в друга тема, ама ми е актуална, заради един скорошен разговор по нея. Каза ми се (от мъж, който няма деца де  :lol:), че аз не съм планирала поне още едно дете да имам...от мързел да го отгледам и "щото не ми се напъвало" за целта. Вкара се "железният аргумент" как преди 100-ина години, българите масово имали по 5,6,7 деца, отглеждали си ги всичките безпроблемно и моите приказки, че за целта трябват и доста пари - са неадекватни. Опитах да обЕсня на въпросния господин някои елементарни и очевидни (поне за мен) неща по темата. Начинът на живот от началото на 20-и век досега доста се е променил и то в много аспекти. Сега населението - не живее масово по селата и не се препитава обработвайки собствено парче земя, отглеждайки животинки и не е "стандарт" да живеем по 5 поколения в една къща с 4 стаи и зимно време и козите да спят с нас в чергите. "Стандарт" е било също така за тези 5, 7, 10 деца на семейството - предвиденото бъдеще да е "работна ръка на къра". Момиченцата често са оставали неграмотни (понеже от тях се очаква да жънат, доят стоката, шетат и раждат само), момченцата са похождали на училище в първите отделения, ама и те не масово, ако са от бедно семейство... В по-заможните фамилии - са изучавали някое за чиновник, в най-заможните - У чужбина и да стане вишист, ама това вече е било най-редкия случай.

В днешно време, ако си отглеждаме децата по гореописания начин (и не сме цигани) - ще ни погнат не Социалните, ами и ГДБОП. За само едно дете - ние следва да осигурим нормална жилищна среда (даже има някакви стандарти за мин. квадратура, която се приема за нормална среда на обитание). Следва да си издържаме децата, докато учат, за да могат да учат. Трябва да учат, щото мама и тати си нямат кър и козички, ами за да могат тези деца да се издържат някой ден - трябва да получават някъде заплати. За да ги получават - трябва да могат и знаят куп неща, които не се усвояват от днес за утре. За да бъде моето дете по-конкурентно на трудовия пазар - аз трябва да осигуря и средства за езикови курсове, други курсове за умения... Трябва за да е здраво, да осигуря средства за курсове по спорт, да купувам качествени храни... Трябва, за да е щастливо, да му осигуря хубави ваканции, разни забавления, които също не са безплатни. Пък аз милиони не изкарвам, както и вие не ги изкарвате. Не съм и безотговорен човек. И в качеството си на такъв - не мога да си позволя (и да можех физически) да си родя още 1,2,3 дечица ей така "щото искам" и "щото е много хубаво" да има деца. Хубаво е, да. Ама те искат и отглеждане, при това качествено (и скъпо), а не само да ги родиш нали...
Та при този стандарт на живот, който имаме в момента масово - раждаемостта ще се повиши, когато "произведем" по 1500 акушерки годишно и те останат да работят по родните болници.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #83 -: Април 26, 2015, 13:21:04 pm »
Сис,направила си си труда да потърсиш информация,за което трябва да ти благодарим :) От всички причини,които си посочила,нито една аз не определям като "непоправима" ако ,естествено, все пак е имало мисъл за хоризонт от поне пет години. Демек- стратегия. Само че,в нашата мила родна татковина,стратегии в образование  или здравеопазване,не се правят. Както и в други сфери на живота. За това и университетите ни,не всички, бълват кадри в специалности,които никой не търси. Да не говорим,че и кадрите нищо не знаят ама те и повечето преподаватели знаят толкова.
Порочен кръг!! При Живков поне имаше петилетки, :lol: :lol: Планиране му беше майката  :wink:!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #84 -: Април 26, 2015, 14:05:38 pm »
Рачо, във фейса (на личния си профил) баш този "разговор" захванах  ... Че бива да си говорим (ама не само да си говорим) за стратегии, по сектори и то цялостни, а не "на парче", тук-там нещо да се "променя", под натиск и само на хартия. А сега е така.
Отношението ни по тези въпроси, като общество е примитивно, без извинение. Ей, от вчера като се завъртяха едни петиции и подписки на тема: "да се прекрати практиката на отделяне от майките на бебетата им в болниците", защото се случи така, че акушерка преби бебе...и като изолираме акушерките от бебетата си - готоУ.  8O Аз не подкрепям тези практики, коментирала съм това още като бременна, мнението ми не се е променило по въпроса. Не подкрепям и наличието на родилни ЗАЛИ, това е интимно изживяване, следва да се случва в относително уединение. Най-много не подкрепям обаче, "анонимната революция" било в нета, било другаде по дадени въпроси. Подписващите и разпространяващи споменатите петиции и подписки - в голямата си част са вече раждали жени, които обаче са си мълчали по тези въпроси когато са раждали. Там "на място" - не са изискали нещо, не са искали да се конфронтират, не "им било до това".... До "това" им е сега - на сигурно, у дома, потопени в масовката и с клик-клик "подкрепям" и "искам". Обаче кога е било времето да искат нещо реално и да си търсят правата - са се държали като пълни овци, че така им е било по-лесно просто. И "да не им се карат".


Ама не съм и кьорава, не съм и малоумна, че да не си давам сметка, че промените на гореспоменатото - не се случват с петиции в нет-а, без пари, без достатъчно медицински кадри, без дългосрочен и ясен план какво и как ще променяме и какъв краен резултат гоним. Не се случват и без изисквания НА МЯСТО и на момента от страна на пациентите! Ама това, че на мен ми е ясно - нищо не променя, защото аз съм никоя и не мога аз да ги реша тези неща кардинално.

Обаче все пак си казах за пореден път - къФто ни народа - такова ни и управлението. Ей го управлението - все "на парче" работи, ако изобщо работи, демек - позамаже нещо там, пък тия след тях да му мслят като гръмне заложената бомба. Гражданството - същото. Не ни е проблемът видиш ли ти липсата на акушерки като цяло, изнемогването на същите на работното им място, ниското им заплащане...мнеее. Проблемът е що ни взимали бебетата и като спрат да ни ги взимат - проблеми вече нЕма да има. Някаква мисъл по-дълбочка така по въпроса - тцъ.
Даже така като се замисля - те акушерките са направо ненужни.  :lol: Това кардинално ще реши всички проблеми - да няма акушерки. Само лекари - израждат те, връчват ти детето/децата и се оправяй както намериш за добре. Поне няма да ти стресират бебето с "идиотските си намеси", няма да стресират и теб самата. Както знаем все пак "мама може всичко". Ако се случи мама да роди оперативно - пак следва да може всичко, защото е мама. С катетъра, полузаспала, с рязания корем - нека къпе, храни и бди, сакън да не го направи някой друг вместо нея, че лошУ и страшно иначе...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #85 -: Април 26, 2015, 19:06:15 pm »
Добре е ,че детето е вън от опасност и се надявам да няма трайни увреждания  :)!

нищо не е добре, дано съм лош пророк, но такива травми в тази крехка възраст до добро не водят...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #86 -: Април 26, 2015, 23:25:21 pm »
За съжаление,мисля,че Джам е права,но дано пък някакъв шанс да има детето да се оправи напълно.Незнам какво им е на горките родители.Това е някакъв зловещ абсурд!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #87 -: Април 27, 2015, 07:28:22 am »
Дано си "лош пророк" :(! За жалост,само надеждата остава. Джам,ти намери ли нещо за застраховките в Уника? Питах те в една друга тема,но явно не си видяла.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #88 -: Април 27, 2015, 23:43:09 pm »
Казаха, че ще е добре, току що го гледах. В интерес на истината, децата за някои неща дори по-лесно се възстановяват от нас. Дано да е добре детенцето.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #89 -: Април 28, 2015, 00:12:49 am »
Относно бебето, аз мисля в посоката на Боби... в смисъл толкова малките същества - регенерират в пъти по-добре от нас и шансовете им да се възстановят от много тежки травми без следа  - са много по-високи. Надявам се за бебето Никол да се случи именно това, а според лекарите й  - има всички шансове да стане именно така. Изтребените нервни клетки на родителите й обаче...едва ли ще регенерират. :?
Чудя се също така, кога някой "отговорен другар" ще осъзнае, че в медицинските ни университети, от първия до последния семестър трябва да има предмет, подготвящ медицинските специалисти по темата "Как следва да се отнасяме с пациентите си". Не в медицинския им аспект "сбор от органи" в човешкия... Защото на това там не ги учат, не им го "набиват в главите", никога не са и това си личи в практиката. И заради ЕЙ ТОВА възникват множеството ненужни конфликти лекар-пациент, недоверието и пр.

Аз съм толкова "лесна" за всичко в този аспект, с една блага дума и мил подход, че чак ме е яд на мене си на моменти... И само една гримаса, грубост и пр. - ме изправят на нокти, ставам "анти", готова на себе си да навредя дори, ама да е на моето. Еми не е толкова пък "висша наука" да се научат и медицинските кадри как да се отнасят с пациентите си, че същите да бъдат спокойни, съдействащи им и доволни. Често едно изречение само, със съответния тон стига, за да се предизвика остро негативна реакция у пациент и оттам насетне...само по-лошо става. Аз като отидох да си раждам детето, заради ей такава една реплика и тон - излетях от приемната и казах на мъжа си: "Не, ще си ходим"  :lol: Можех да си позволя лукса за това 10 дни преди термин де... Добре, че лекарят ми овладя положението бързо и адекватно тогава.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #90 -: Април 28, 2015, 00:31:32 am »
Jbrul абсолютно съм съгласна с това което си написала за омаловажаването на психическата умора и приемането и за "лигавщина". Ако човек започне за изпитва тревожност и депресия, трябва да предприеме мерки задължително, защото проблема само се задълбочава ако се игнорира.

Това лято четох статия, как всъщност е невъзможно човек просто да вземе и да откачи. Това е процес, който протича с време - дни, седмици, месеци, в който се получава химичен дисбаланс в мозъка. Мисълта ми е, как никой не е разбрал, че нещо се случва с тази жена, както писах вече човек не откача за 1 ден....особено до такава степен, че да нанасяш многократно удари на новородено. Това обаче всичкото важи, ако наистина това което се говори за нея е истина - че е била много внимателна на работното си място, че всички са в шок че тя може такова нещо да направи и т.н.....

Обаче го има и другият вариант...Понеже, вече хората с нищо не могат да ме учудят и знам как изглеждат едни, а вкъщи са коренно различни, се чудя дали това не е било честа практика към "по-ревящите" бебета и просто са я хванали защото наистина е прекалила този път след 24ч смяна... :?

« Последна редакция: Април 28, 2015, 00:53:18 am от Krisi08 »


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #91 -: Април 28, 2015, 01:50:50 am »
Много ми е странно на мен лично да избере някой професията на акушерка, ако по принцип не понася деца. Или на учителка. Или на каквато и да било работа от вида.
Не понасях деца особено преди да имам свое, откакто го имам не ги понасям тотално. Моето си го гледам, търпя и да срути къщата - се усмихвам благо,чак "по-добрите майки" ми се чудят на нервите. Чуждите ги избягвам винаги когато мога и толкова. Децата са мноУ сладки и готини за мен - на снимки, или ако не са у нас.
Много странно и направо потресаващо за доста потребители звучи да го кажа това в този форум точно. Но съм готова да си отнеса критиките "що за изрод съм", в полза на обективността. А обективната истина е, че децата, тяхното поведение и отглеждане са бетер миньорски труд и трошачка на нерви. Когато са си нашите, чакани, желани - толерантността и волята ни по въпроса могат да достигнат космически висини- да.
Когато 20 години и нагоре гледаш новородени за мършави пари и с изнемогващ за себе си график и ако като цяло не си "бяла и добра" женица - изкукваш и ги почваш с юмруци и бутилки. Ужасяващо е, да.

Обаче преди да стигнеш до юмруци и бутилки в главата - това личи и се вижда и да не искаш. И всички "потресени" сега колеги, шефчета на въпросната акушерка - моля да излязат и да обяснят що са го виждали, ама не са взели мерки. Тя, че жената за тази работа баш не ставала - разбра се, по най-лошия възможен начин....другите в системата къде са питам аз? "Добрите колежки", ако е правила така и преди що са мълчали? От "колегиалност"? Болната в главата все от нещо - сега да я разчекнем - ОК, ама другите що ги няма в пейзажа питам се аз? Те са "морални" и потресени" и ся чак някоя си колежка се сети да разкаже, че тази не правела така за сефте...Ексклузивно разбира се , за Бтв. Може би не и съвсем безплатно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #92 -: Април 28, 2015, 21:42:52 pm »
"Твой служител пребива бебе - ти получаваш бонуси"...от близо 3,6 млн. лв. при това. Получаваш ги от НЗОК - в превод, от джоба на здравноосигурените лица в България. Ние с вас момичета и Рачо ще им снесем на тия въпросната сумичка, докато както сме с платени здравни осигуровки - цакаме на частно за нас, децата и те така. И точно тази болница, ще вземе такива пари на фона на тази случка с бебето Никол. Дочетете докрай статията да видите колко ще вземе "Пирогов" например....
Не петициите да се сменят правилата по болниците така, че бебето да не се отделя и за секунда от майка си ще решат тези проблеми, ама не го схваща народа и не го и не го и т'ва е!

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/04/28/2522032_sofiiamed_shte_poluchi_nai-goliamo_uvelichenie_na/
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #93 -: Април 28, 2015, 22:38:01 pm »
Джей, прочетох статията и не можах да разбера къде е логиката.  8O

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #94 -: Април 28, 2015, 22:42:21 pm »
Няма такава Блу. Има монополист, безотчетен, наречен НЗОК, който ни обяснява, че пари за читави здравни услуги за нас - задължените по закон да им пълним бюджета просто няма! В следващ момент от събраните от нас пари - взима и раздава....по коя логика и с каква цел? Не знам. Ти ми кажи.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #95 -: Април 28, 2015, 23:43:32 pm »
Сигурно ще си ползват парите за "нов тип видеонаблюдение, благодарение на което майките, чрез персонален код, ще могат да гледат 24 часа в денонощието на живо какво се случва с бебетата им, докато те са на територията на болницата". Това е съобщение на управителя на Софиямед. Началникът на АГ-то пък казва, че камерите не се следят в реално време, а се използвали за следствени действия. Повече от очевидно е, че ако някой беше гледал, трагедията нямаше да има такива измерения. Как точно една родилка ще бъде в състояние да следи денонощно бебето си? Дори да приемем, че е в кондиция физически и психически веднага след раждането, все някога е добре да поспи, да свърши някои лични нужди. Това не решава проблемите, които индиректно са завъртели ключа: натоварени графици, липса на персонал, адекватно психиатрично проследяване на същия и подценяване на последствията от всичко това.
Акушерката е превъртяла, но отговорния болничен персонал видимо не е.  Да бъдат така добри да понесат отговорност, така както ще осъдят надявам се и акушерката. Проблемът обаче е, че дори и да им треснат една солена глоба или обезщетение, те ще бъде платени пак с нашите пари - бонуси от Здравната каса.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #96 -: Април 29, 2015, 00:07:13 am »
Ще си ползват парите за нови коли, къщи и почивки. И това е ясно на всички ни. Обаче нямаме право да откажем спонсорство на НЗОК, нито да изискаме от НЗОК да похарчи събраните от нас пари за нашето здраве и нужди.
Всички тук знаем, че за елементарно, базово изследване на хормони си цакаме от джоба, че иначе ЛЛ, пък с направление до този и онзи специалист, та и така...да се покрият 2-3 по НЗОК. Обаче ся видиш ли ти НЗОК ще спонсорира с парите ни видеосистема за наблюдение в реално време на няк'ва си частна клиника  8O 8O 8O Пък ние надлежно осигурени, ако зараждаме там - ще цакаме на клиниката в брой за услугата нали, няма да се навият на "каквото е по пътека".
И докога безропотно ще си го траем този тумор НЗОК се питам аз? И най-вече защо го траем?

Иначе Додич, това с тази система за наблюдение, дето я разправя управителя на "Софиямед" е пълна малоумщина, като замисъл (уж) да се прилага по този начин. Аз колкото и да бях хепи и "фреш" след секциото - 2 часа в реанимация говорих по телефона и като ме закараха в стаята ми вече - така ми падна клепача (и заради влят преди това урбазон), че следващите 5-6 часа не можех будна да се задържа, по никакъв повод. Помня, че се подразних дори как през 20 мин. член на персонала ме разбутва и събужда, за да провери състоянието ми. К'во бебе ще следя и как бе?!!! И после вече като си бях съвсем в кондиция - същата раУта. Ми аз го давах вечер в "аквариума", за да мога да си спя спокойно. Каква е идеята да го дам на тях и да ги дебна какво правят на плазмата в стаята ми?  8O Ми като ще е така - да си седи при мен и ще си го гледам аз и толкова....

ТОВА е открито крадене на пари, нищо друго!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #97 -: Април 29, 2015, 08:20:32 am »
Айдееее ,започна се  :(! "Родилница" по НТВ  :x " В първите 30 мин-час, да не се разделят,защото протичат важни химични процеси....". Съгласен съм,ама защо пък химични.... :?
« Последна редакция: Април 29, 2015, 08:26:10 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #98 -: Април 29, 2015, 08:31:36 am »
Очаквано развитие, Рачо. И предвидимо.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #99 -: Април 29, 2015, 09:43:11 am »
Рачо, този случай им дойде много "на място". Прекрасно занят кое и дали е възможно в настоящата система, но удобно го заобикалят. Виж им и фейсбук страницата - не са се спрели за последната седмица.