0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #40 -: Април 16, 2015, 17:10:06 pm »
Та каза човека, навремето (не чак толкова отдавна), когато Индия още е била Британска колония, масово се практикувало изгарянето на трупа на мъртвия + една камара багаж и .... жена му. Щото им била културна традиция и нали така им обещала Британската корона, да не им се меша в тия културни традиции. Тогава губернаторът (мисля) казал „Добре, спазвайте си традицията. Но пък ние във Великобритания имаме традиция, който пали живи хора или ги убива да го бесим на площада. Традиция е, не можем да я променим“. И някак полека-лека секнало това нещо.

Чудесен пример Пеше. В допълнение мога да кажа, че на хартия поне - България се води "правова държава". Ама това налЕ не значи, че всички имат само права за к'вото им щукне  :lol: , ами че законите на същата държава важат (следва да важат) за всички и са над всякакви "културни традиции и особености" на някоя си група от населението. Та в този смисъл...нелепо е да си говорим (ние тук, или някой някъде другаде) как "културните особености и щения" на Х стоят над законите на държавата обитавана от Х. Не, не стоят. Държавата е длъжна да се съобразява със същите тези "културни особености" до степен, в която проявата им не е в разрез с някакъв закон. Оттам насетне - държавата следва да те напляска хубаво, че си позволяваш да си реализираш "културните особености" във вид - забремених 13 годишна.
Ще спомена един много хард пример, за да илюстрирам за пореден път абсурда "спазване на културна традиция" на някакво "малцинство" хеле пък в държава член на ЕС. Нали знаете, че в Африка има едни хора, чиято "културна традиция" повелява на женските индивиди да се отстранява клитора, няма да изпадам в детайли как се случва това, че ще има припаднали... Ами, ако ей такива се заселят у нас и искат да правят тези неща У НАС? Държавата трябва да го допусне това, че да не им газим "правата" и "културните традиции" ли?  8O То примерът ми е мега брутален, знам, но по същество - не е по-различно с нищо от това, което циганите масово правят у нас, щото..."ми то пък така си била традицията в тяхното племе". И за разкош - собствената ми държава ме задължава да им спонсорирам "традициите", които в огромната си част са хем противозаконни, хем скъпички....

Това пък, ако не е еманация на абсурда - не знам какво е.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #41 -: Април 16, 2015, 19:55:01 pm »
Ние също имаме и традиции и закони по въпроса с малолетните родилки и осеменителите им, ми ай да земем да ги спазваме вече викам аз.

Тук е истината, също и да не гледаме настрани като се вдигат незаконни строежи (от роми или не!), карат се каруци из градовете и така нататък, може да направим голям списък.

Обаче за безплатните детски градини съм много за. Както и други казаха, те така или иначе са безплатни. Не е никак скъпо, а наистина има изследвания колко важно е ранното детско развитие. В детска градина има шанс поне да научат езика и да се социализират извън мизерията на гетото, едно от три деца да стане нормален член на обществото ще си е струвало.
Полза от призивите 'на сапун' няма - тези хора за тук и от това дали малко по малко ще се вкарат в ред или ще се превръщат в болна, нечленоразделна и агресивна тълпа зависи в какво ще се превърне държавата ни след 20 години.

Това с доброволците дето ще водят ромчета на градина според мен е толкова нелепо, че не е даже смешно, не си заслужава да се ядосва човек, освен на чиновника който е изтърсил такава глупост. Ако стратегията на държавата е да разчита на доброволци от НПОта за проблем от този мащаб.. но хайде, не ми се казва на глас.


*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #42 -: Април 16, 2015, 22:02:15 pm »
В детската градина имат шанс да научат нашите деца на техните простотии, не да науичат нещо свястно от средата :wink: Нека не се заблуждаваме все пак.....

Братовчедка на мъжа ми живее в малко населено място близо до Бургас, с доста голям процент ромско население. Дъщеря й ходи на градина там, повечето деца са циганчета, тук там някое българче за цвят... Не ми е споделяла циганчетата да са научили български или да са попили например добри хигиенни и други полезни навици от малкото българчета. Обаче ми е споделяла, че нейната дъщеря добре усвоява цигански, барабар с мурафетите им :?
Толкоз по въпроса кой от кого какво щял да научи!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #43 -: Април 16, 2015, 22:29:39 pm »
На теория AlexN има право, но на практика - sixsens е права относно "резултатите" от "интегриране на въпросните, чрез посещение на детска градина". Безплатна, или не - все едно.
Те и сега имат ли право на достъп до детски градини, дори не равно на нашето, а и с привилегии? Имат. Плащат ли нещо за посещението на децата си на градина и сега? В общия случай - не плащат и без "специално за тях" да е определено като "безплатна услуга" това... Тя им е безплатна, защото по куп други параграфи им се полага да е безплатна. Да пращат децата си масово на градина? Не. Тези, които все пак посещават градина да се очовечват, или български да проговарят ПОНЕ прилично? Не.  По-нататък с училищата е същия филм...

Защо така се получава? Ами защото всички стратегии за очовечване и цивилизоване на въпросните екземпляри са добри само на теория, но тотален провал в практиката. Десетки години наред, доказано е, продължава да се доказва и в момента това. А се провалят поради пълното отсъствие на момента с личната отговорност за тези люде и понасянето на последствия при издънки от всякакъв вид, ползване на блага и ресурси, насочени към това да станеш малко от малко отговорен и самостоятелен човек, а ти да ставаш баш обратното на това - все по-упорито. И още по-безнаказано. Няма ли отговорност и последствия - няма как да се случи каква да е смислена стратегия за цивилизоване на въпросната сган. Просто е.

Предоставя ли им се безплатно ВСИЧКО възможно, че да стават хора тези?! Да! Жилища, детски градини, училища, безплатна храна, здравеопазване безплатно, дрехи и обувки за децата им, училищни помагала, транспорт, храна в училището, пари в брой... КАКВО за Бога на тях не им се поднесе на тепсия досега, БЕЗПЛАТНО, че "да имали равен старт с другите" и те да бъдели хора, да можели да работят, да се самоиздържат и пр.?! Домовете за изоставени деца с чии деца са пълни приоритетно питам аз и притокът не секва. Пак техните, пак и тях гледаме и ги мислим, че ни ги дават за осиновяване, ни можем да ги отглеждаме читаво в институции, ама на пък...правата, правата и правата. На паразитите правата са най-важното нещо в тази наша държава.  :x

Що не стават хора при всички условия, създадени им да станат а? Ми щото не щЪЪЪт, щото така както е сега им е хубаво на тях лично и им е лесно. Далеч по-лесно от всички други варианти възможни. И като откажат да стават хора последствия за тях има ли някакви? Няма. Кранчето затваря ли се? Не се.  Е, що тогава да променят нещо в лайфстайла си? То не е логично да го правят... Те колкото повече безчинстват - толкова повече бонуси и облаги получават от държавата. Изгодно им е да не могат да говорят дори приличен български, да пишат пък дума да не става, някакво дори основно образование да нямат - също им изнася. Изнася им да го нямат, понеже това е супер легитимен мотив за: "Ми аз не мога да си намеря работа щото съм неграмотен". И като не може да си намери вЕрно работа - ми ще го гледаме какво да правим... Ама както няма работа - прави 5 деца, че бил имал право и така до безкрай. А те пък по модела на родителите си живеят и те въдят още деца и какво става - виждаме всички.

ПОСЛЕДСТВИЯ за тези хора трябва да има, заради това им поведение. На техен гръб да са. Тогава ще се "интегрират" чак, ама не щото искат и условията за целта са им супер, ами защото другия вариант ще им се окаже по-тегав и неизгоден. А сега е обратното.
« Последна редакция: Април 16, 2015, 23:11:52 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #44 -: Април 17, 2015, 09:04:21 am »
Като прочето Жбрул се сетих за елементарен, ама много елементарен пример. Повечето тук сме родители, нашето дете като хвърля чаши, изсипва си супата на пода, нарочно рисува с маркери по дрехите и стените, ние какво му казваме (обикновено) - „браво на мама слънчицето, вземи тоя шоколад за награда, а ако счупиш и прозореца, мама ще ти купи сладолед“ - не мисля. Е защо държавата, която трябва да се грижи за гражданите (децата) си не се държи като отговорен родител. Поощрява непослушните, а ние сме наказани на колене с вдигнати ръце в ъгъла. И става - държавата майка, ама само за някои, за нас е мащеха. Понеже ако аз, Жбрула, Сикса и другите тук, си позволим да не си пращаме детето в учебно заведение, не си плащаме данъците и здравните осигуровки, че и тока даже - дали и за нас няма да има последствия и ще ни „наградят“ с някоя помощ, ама ако може кеш, че продукти не щем (не пием).
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #45 -: Април 17, 2015, 09:05:19 am »

Обаче за безплатните детски градини съм много за. Както и други казаха, те така или иначе са безплатни. Не е никак скъпо,
Е , не съм съгласна !  Защо за тях да е безплатно , а останалите да плащаме !
 Не че ме бъркат таксата и това , че  не  получавам детски , щот и аз като Jbrul съм много " богата" , ама  аман от правата им .

И се  сещам за нещо , което  ми е казвал един циганин  с фирми и  бизнес - "За нищо не стават нашите хора. И за да се оправят нещата ,  трябва да  им спрат всички помощи и социални , че да започната да  работят ...."   .Човека сам е видял  и прозрял как стоят нещата , когато опира до това, че му трябва персонал и вижда , че  ромите  не им  се работи...

И управляващите го знаят , но знаят , че са елкторат   и никой не смее да ги настъпи .

Pesheck,  друго не  знам  ще получим ли , ама  може  и в Закрила на детето да  ни привикат  :lol:


*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #46 -: Април 17, 2015, 09:09:31 am »
nimika, дори да не е по някакъв етнически параграф, градината е безплатна за третото дете в семейство, в което и другите две са в образователната система. А те както знаеш имат по няколко, ако всички ходят на у-ще и ДГ от третото нататък не плащат такса.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #47 -: Април 17, 2015, 09:21:56 am »
това е друго  ,  както и  половината такса за две деца в една детска градина  , но по етнически принцип да им е абсолютно безплатно всичко  ...
В предишната градина се носеха от родителите  сатинирани материали - представям си ги как пълнят торбичката с  хартия, сухи, мокри кърпи, сапун  и т.н и я носят в  детската . Представям си как  се включват в   събирането  на  пари  в началото на  учебната година за освежаване на стаята , играчки и т.н.
Във Видин в групата ни имаше  две момиченца ромчета , едното идваше по-редовно. Винаги съм разговаряла  с майката , поздравявала , нямам причина да имам отношение- детето спретнато , чисто .Ок съм с тях като са единица , проблем са ми  като са маса и мнозинство  , и правата им.


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #48 -: Април 17, 2015, 16:07:01 pm »
Момичета, за мен по коментираната тема - наистина не е главният проблем дали циганите ще си плащат таксата за градина от джоба, или не. А и от "джоба им" да беше - разбирате, че техния джоб - пак е нашия джоб ;) Та при всички случаи - градината за техните деца  - всички ние я плащаме, при всички случаи - не те, пък под каква точно форма го правим - не е най-важното.

Важното и истински проблемното е, че ПАК нямаме резултата, който целим като общество, предоставяйки им такава услуга, а именно да се очовечат, да проговорят български, да се сдобият с някакви битови и хигиенни навици - типични за нормални хора, а не за гетото. Пък резултат нямаме, защото огромната част от тях....ми просто не си изпращат децата на детска градина, била тя и безплатна. Не щЪт, понеже на кой не му е важно детето му да придобие гореописаните знания и привички. На кой пък му е по-изгодно да влачи цял ден малки деца по улиците и да проси с: "Дай какооо, чИ дИтето гладнУУУУ", абе всичко друго се случва с голямата част от тези деца, но не и да бъдат в детската градина/училището. Пък и няма как нормативно да ги задължим да си пращат децата на градина нали и батакът става тотален...
Независимо, че училището поне се явява задължително, независимо че на теория тези родители следва да търпят санкции - финансови и други за безобразното си и безотговорно "родителство" - на практика те не им се случват. И го знаем всички. Дори тези деца, които посещават училище относително редовно, в огромната си част - не научават нищо там, а просто присъстват телом. Защото това е условието мама да си получава социалните плащания. Обаче фактът, че в 4-и, или 5-и клас детето й все още не се е научило да срича дори, да не говорим да пише, да говори прилично български...т.е. неговото "посещаване на училище" - реално не води до никакво развитие и позитивен резултат - това остава без последствие. Не води до санкции и неудобства за мама, а би следвало. Би следвало, защото ако въпросното дете няма здравословен (ментален) проблем, обясняващ защо за 4 години ежедневно ходене на училище то не е усвоило уменията, които нашите деца масово имат още в първи клас, първия срок - значи проблемът е в "семейната среда". Значи "родителите" са не просто безотговорни, а и вредят пряко на децата си, проявявайки незаинтересованост към тяхното образование, не полагат усилия в тази посока и реално - спъват "интеграционните усилия" на държавата, които всички ние заплащаме от своите данъци.

Вие представяте ли си какво би ни се стоварило на нас на главите, ако нашите деца в 4-и клас са хем здрави и прави, хем още не могат да четат примерно?  8O Дали няма да ни подпукат всякакви институции, аганции и пр. и да ни стъжнят животеца по темата колко скапани родители сме, как вредим на децата си... и то с пълно основание ще го направят. Обаче това за нас. Ако сме циганки - ниииищо не следва кофти в тази ситуация. Ако сме циганки - аплодисменти, поклони и пари в брой следват, САМО затова, че детето изобщо пребивава в сградата на училището, а че резултат от това пребиваване там (в буквалния смисъл на думата) няма никакъв...е, карай ся, "поне ходи". И к'во от това?! Все едно аз "да ХОДЯ на работа" някъде, ама буквално да ходя само - да влизам сутрин, да седя в някакъв офис, без никаква работа да свърша, вечер да се прибирам и някой да ми ПЛАЩА заплата, защото ми...ей на, все пак ходя там.  8O  Щото с "ходенето на училище" на децата на циганите е абсолютно идентична ситуацията.

Та поради тези причини твърдя и ще продължавам да твърдя, че не е възможно малко от малко тези хора да бъдат интегрирани в обществото ни, докато за всяко тяхно зловредно и безотговорно действие - няма бързи, неизбежни и неизгодни за тях последствия. С кандърми, молби и предоставяне на какви ли не блага и услуги безплатни - не става, няма и да стане. Няма как те сами да пожелаят да се интегрират, образовайки се и работейки от някакъв момент нататък, защото възприятията им за света изобщо нямат общо с нашите възприятие и "културни традиции" все пак. Ние грешно изхождаме в "стратегиите" си по темата от самите себе си и своите възприятия, при това нон стоп. Ей на ся - има детска градина, при това безплатна, че кой не би си пратил детето там - хем цял ден да му го отглеждат, хем да научи разни неща? Ми те бе! Те не биха, защото за тях това е не просто маловажно, ами съвършено безсмислено. Или училището - същата раУта. Ще учи момата до "преклонната" за тях 14 - 18 годишна възраст, че оттам насетне ще търси работа някаква (за мин. работна заплата ще е ако намери), че тепърва ще се жени и ще ражда деца? Ми за нейните родители това е чиста загуба на време и средства за фамилията и то заради някаква "переспектива", която няма да им осигури повече кеш, отколкото дъщеря им да започне да ражда всяка година, още на 13 и да потекат едни доста по-крупни суми към тях от всички социални ведомства. И при тази ситуация момичета - аз не мога да се извъртя и да кажа, че логиката им е нездрава - точно напротив. На 13 тотално неграмотна - раждаш и едни 1000лв. оттук-оттам започват да пристигат всеки месец.Като родиш още няколко деца - сумата набъбва значително, а никой "не ти дири карез", че взимаш тези пари и си гледаш децата зле - идеално просто. Срещу това поставяме 350лв. заплатка (евентуално) няколко години по-късно, при доста положени усилия, за да я получаваш изобщо, че и се трудиш, че осигуровки си плащаш...

Докато ТАКА стоят нещата - да, няма да се интегрират, няма да престанат ударно да се размножават и найййй-малкият ни проблем е, дали детската градина за тях е безплатна, или не е. :(
« Последна редакция: Април 17, 2015, 16:14:01 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #49 -: Април 17, 2015, 17:32:21 pm »
Съществена промяна няма да се случи докато въпросните субекти не спрат да бъдат възприемани като ходеща бюлетина. Това е една от причините да съм радетел на задължителното гласуване и изобщо не го считам като насилие върху свободната воля или нарушаване на нечии права. Който не иска да гласува за конкретна партия да пуска празен плик/бюлетина и толкова. И при задължителното гласуване влиянието на такива концентрирани и "мотивирани" групи върху крайния резултат съществено ще се намали. Докато/ако се случи това обаче въпросния етнос ще бъде гален с перце и ще дерибейства с нашите пари за съжаление.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #50 -: Април 17, 2015, 17:44:21 pm »
Ами Додич, ха дано се случи това, ама надали, пък защо няма - сещаш се и сама.

Прясно, прясно от днес....http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8_l.102_i.10189432.html#.VTEXxvmsXpu

"Тахир е съсед на Стефка. Категоричен е, че продажбата на бебета не е престъпление. Или ако е, то не е толкова сериозно. Важно било пари да има."

Ми разбира се, к'во престъпление може да е това, кЪт нямаш пари? Като нямаш - може, имаш право да ги изкарваш всякак (дори трябва), понеже "културните ти особености" са такива, че не виждаш нищо нередно в търговията с хора. Ама тези от материала  за разкош - не просто продават бебета (цели), ами и "на части" ги продавали...за органи. Е, к'во толкова пък?
По-същественото е, че те го правят това, понеже ние гадните българи постоянно ги дискриминираме, мачкаме, не им осигуряваме никакви условия да си изкарват прехраната по друг начин и с други средства, че те затова.... Някой да не вземе да го забрави и да пропусне да си посипе главата с пепел!
А да! И да не забравяме, че "най-важното и доброто" за децата родени от ей тези примитиви - е да си бъдат "при мама" и в "семейна среда" - сакън ся да им отнемаме децата и да ги даваме на някакви нормални хора да ги осиновят и отгледат (ЦЕЛИ!)?! Това е наистина ужасяваща переспектива, дамммм.

И "регионални новини": http://zarata.org/?p=21581  "Интеграционни" така да се каже. Въпросната детска градина я знам аз, чисто новичка, на повечето от вас ви се ще и си мечтаете децата ви да са в такава....Обаче, особено в София сте доволни, ако изобщо се класирате за "някаква". Що ли на тази криза и безработица учителките напускат, че и директорът не ще да е директор? "Мистерия".
« Последна редакция: Април 17, 2015, 21:24:36 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #51 -: Април 21, 2015, 12:17:06 pm »
Интересен материал за коментиране, но го прочетете целия, не по диагонал.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4723502
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #52 -: Април 21, 2015, 13:43:26 pm »
Какво да му коментираме, Джам? Поредната погубена душа.
Последното изречение в материала е може би това, което трябва да коментираме. Може да съм крайна, груба, дискриминационна и каквото там се сетите, но ще го кажа - не, тази не заслужава да й се върне детето. Всъщност, не, детето не заслужава да го дадат на майка му. То заслужава по-добра съдба. Хайде стига вече с тия простотии - да бъдело при майка си. Защо? С какво тя е доказала, че може да бъде майка на децата си? Това, че са просто живи и тя евентуално ги обича, не е критерий, да ме прощават всички агенции и Господ. Те и психопатите, които си малтретират децата, съм сигурна, че си ги обичат, по техен си начин, налЕ. Ама какво от това? Тези деца имат права и за да ги спазим тия права, бива да се абстрахираме най-после от тая мантра - сакън при мама е най-добре. Ми не, не е, както е видно за пореден път. Крайно време е да се излезе от тая порочна рамка, която обрича стотици хиляди /в БГ/ деца на мизерия, глад, деградация и какво ли още не, само и само да са при "мама". Всички тук много добре знаем, че да родиш едно дете не те прави майка. Правят те други неща. Време е всички отговорни институции да го прозрат това и да следват други критерии, не само чисто биологичното начало, когато пишат закони, нормативни актове, разпоредби и прочее.

За пореден път имаме доказателство, че е крайно време да се улесни процедурата по осиновяване на такива деца. Трябва да се намери начин да бъдат отнемани родителските права на такива "родители" по най-бързия начин. Тези приказки - "ама тя си ги обича" и разни тинтири-минтири пак в тази посока да ги забравим, викам. Да ги беше обичала, преди да ги зачене и роди. Да, правилно четете. Истинският родител мисли и обича децата си преди да ги създаде, мисля няма нужда на вас точно да обяснявам какво имам предвид. Знам, че често деца стават непланирано и това не означава, че родителите им автоматично не ги е еня за тях и не ги обичат или няма да се грижат за тях. Но дали това ще се случи или не, си проличава изключително бързо, след раждането. та и там няма дерт да се определи много лесно, дали един родител е Родител или просто биологичен създател.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #53 -: Април 21, 2015, 14:23:09 pm »
Не четох по диагонал, четох внимателно. Три пъти. И след четенето на цялото изложение, финалът е: "Бебе №180 от 14 април 2015 г., регистрирано в болницата в Монтана, и което ще се казва или Лора, Люси, но с по-малка вероятност 'Ленора, е очаквана в родния си дом. Какъв дом, за бога? Редно ли е да се връща тук? Със сигурност в приемното семейство ще има повече условия. Но ако една жена така топло използва думата „присвивам“, кой има право да я лиши от майчинското?

И за пореден път си мисля, че по тази тема е почти толкова невъзможно да се даде категоричен отговор, колкото и да се отговори на въпроса: "Кое е първо - кокошката, или яйцето?". Не и ако този и многото му подобни случаи - биват разглеждани от сантиментална (емоционална) гледна точка единствено. Можем ли да отнемем децата на едни родители,само защото същите са неграмотни, бедни и вероятно наистина не осъзнават колко много вредят на създаваните от тях (в случая 9 броя) деца? Те самите родители са жертви, създаващи нови жертви, лишени от бъдеще още при раждането си. Следва ли обществото и институциите да ги "наказват" затова, че не са имали шанс в живота и пр., отнемайки децата им? Така поставен въпросът - би накарал всеки човек, който малко от малко има сърце и емоции да възкликне: "Не не бива, нередно е, нямаме право".

Обаче същият въпрос има и друга страна - рационална и засягаща живота и бъдещето на живи хора, които са беззащитни и на този етап от живота си - не могат (нямат правото) да направят избор за собственото си бъдеще. Не могат да кажат: "Не, не искам да живея в коптор, да бъда неграмотен, да нямам никаква переспектива в живота си и бъдещето ми да е такова като на мама и тати..." Възниква и въпросът, след като все пак живеем в общество, имаме някаква държава (уж) и някакви относително ясни понятия, какъв живот се води за "добър и нормален" за едно дете - следва ли да игнорираме тези установени и логични "норми" за една част от децата раждани у нас, просто защото...те не са нашите собствени, а нечии други деца? Да игнорираме, за да не сме изправени пред трудния избор и поемането на отговорността затова, че сме отнели децата на една майка, която по принцип си ги обича. Инстинктивно, като животните, ама....това не са животни, а хомо сапиенс все пак и този факт не е "дребна подробност". А и животни да бяха и за тях следва да имаме адекватно отношение и грижа и често ги имаме в по-голяма степен, отколкото към децата на ей такива хорица, като тези в статията.

Според мен лично - здравият разум и грижата за добруването на кое да е дете, имат по-голяма тежест в това "уравнение" от емоционалния аспект на същото. И не мисля така, защото съм зла, коравосърдечна, или аз самата не съм майка, че да не знам как човек си обича детето (децата). Знам обаче, както и вие, че на децата не им е достатъчно само "да си ги обичаш и да си ги искаш", за да живеят добре, да се развиват нормално и един ден да станат нормални, самостоятелни хора, членове на обществото, което всички ние съставляваме. Това последното на децата на родителите от този материал - не е възможно да им се случи, ако останат там където са сега. Не е въпрос на желание и нежелание, "гледна точка", фокуси, подпомагане и пр. Просто някои неща са възможни, други не са и толкова - няма мегдан за коййй знае какви разсъждения по този въпрос точно.

Права е sixsens в разсъжденията си, към които бих внесла само едно "уточнение". Държавата и всичките й институции, не че тепърва трябва да "прозират и осъзнават", че случването на тези неща, при това толкова масово - не е редно и не бива да се допуска. Мисля си, че "мантрата": "Сакън и небето да се продъни при мама си е най-добре" е толкова оборотна, защото така е по-лесно и удобно за държавата в лицето на всичките й институции, вместо същите "да запретнат ръкави" и да се захванат с реалното разрешаване на този батак. Нали се сещате колко е трудно РЕАЛНО да се разрешат тези проблеми, за такава огромна (вече) маса деца и при постоянното бълване на още и още, които ги чака ей такава незавидна съдба? Колко е скъпо това? Само за тези 9 деца, ако трябва да се осигурят 9, или 5 (ако някой вземе по 2 деца да кажем) приемни семейства, на които да се заплаща от бюджета адекватната грижа за същите години наред колко струва това? А те са десетки, или стотици хиляди вече тези деца. Къде по-лесно (и в пъти по-еФтинко) е да кажем: "Оххх ми как да й вземем децата, тя е майка и си ги обича" и с това "въпросът се изчерпва"  :?
« Последна редакция: Април 21, 2015, 14:44:33 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #54 -: Април 21, 2015, 14:24:13 pm »
Ще й гледа държавата /ние/ детето, докато поотхвръкне и може да копае кабели. След това мама и тати ще си приберат работната ръка и източникът на социални доходи.
Държавата позволява. И те го правят. Ние плащаме. Това е.

Друг е въпросът, че тази физическа работа могат да я упражняват и законно, срещу заплащане, ама...
Оно е свикнало да краде.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #55 -: Април 21, 2015, 15:04:10 pm »
Точно така е Елфи и причината масово да ги зарязват по болници и домове, БЕЗ да се отказват от тях (т.е. тези деца да подлежат на осиновяване) е бакалската сметка на примитива, че държавата ще му го отгледа чавето, докато стане годно да копае кабели, да краде, проституира и...каквото там им влиза в "бъдещите творчески планове" за това дете.

И по този повод си мисля аз пък, че е крайно време да се зададат много по-строги и адекватни критерии по въпроса "кога едно дете може/трябва да бъде изведено трайно от семейството си и кога и за какво директно и завинаги се отнемат родителски права", ама да ги няма сегашните вратички (чиста проба мини), които се залагат в почти всеки подобен текст. И благодарение на тях - ситуацията си е все такава каквато я четем в статията от линка.
Както при повтаряеми криминални прояви на лицето Х, си говорим за "рецидив" и съдът взима (може да вземе) под внимание този факт, когато гледа делото на такъв човек... Ами в случаи като описания и подобните му - е съвсем същото да му се незнае! И считам, че когато е налице, та чак вади очи подобно рецидивиращо (9 пъти) лошо и безотговорно "родителско отношение" - няма какво да се мисли, да се почесваме и чудим "Дали пък тепърва няма да се променят нещата?". Ми не, няма, ясно е като бял ден. И поне в такива ситуации - бива институциите да могат лесно и бързо да отнемат деца, да ги настаняват я в приемни семейства, я да ги дават директно за осиновяване - в случая новороденото бебе, ама на момента просто... Защото в такива ситуации - не става дума за някаква еднократна проява, стечение на обстоятелствата, малшанс, че хайде пък да дадем ние шанс, да ударим едно рамо, да помогнем на такива родители да се справят добре с родителството си и пр. Малшанс е веднъж, девет пъти е системна идиотщина, "неподлежаща на ремонт". И три пъти и два пъти - пак е такова.

Имали право да правят секс, да забременяват, да раждат - ОК. Ама не живеят на някакъв изолиран остров, на който важат някакви техни собствени правила за едно и друго. Обитават държава член на ЕС все пак, в която има и следва да има правила и да - има момент, в който може и следва държавата да се бърка в "частния живот на гражданите", за да защити други свои граждани - в случая деца. И е крайно време това да започне да се случва, ама реално, не с поредния нескопосан текст по въпроса, който даже няма опит да се приложи в практиката де...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #56 -: Април 21, 2015, 18:08:18 pm »
мен ме впечатли ей този абзац:

Цитат
В България хиляди семейства имат проблеми с репродуктивността. Обикалят болници, ин витро клиники. Всички са здрави, прави, без проблеми на пръв поглед и едно дете не смогват да създадат. При Асенка и Пламен няма такъв проблем. Колкото по-примитивни са, толкова по-знаят какво да правят. Знаят как да захранят детето, как да го държат. Ни мастит, ни чудо при ромите“, обяснява шефката на отделението. Докато българките четат, стряскат се и все не се получава.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #57 -: Април 21, 2015, 18:38:02 pm »
мен ме впечатли ей този абзац:

Цитат
В България хиляди семейства имат проблеми с репродуктивността. Обикалят болници, ин витро клиники. Всички са здрави, прави, без проблеми на пръв поглед и едно дете не смогват да създадат. При Асенка и Пламен няма такъв проблем. Колкото по-примитивни са, толкова по-знаят какво да правят. Знаят как да захранят детето, как да го държат. Ни мастит, ни чудо при ромите“, обяснява шефката на отделението. Докато българките четат, стряскат се и все не се получава.

Този точно го пропуснах в коментара си, защото ме издразни мен лично. А ме издразни, защото ТАКА написано/формулирано - излиза някак си, че имаме (някои от нас) репродуктивни проблеми, само защото не сме достатъчно...примитивни. Ми така де. Или к'во? "Успокой се и ще стане". Убедена съм също така, че репродуктивни проблеми, в не по-малък процент отколкото при нас - има и при циганите. Просто при тях - това не се забелязва, защото при събратята им, които нямат такива проблеми - раждаемостта е У небесата, а не като при нас - едно дете, рядко две, пък три вече - шампанско и фанфари. Която не моЙ да роди - аре обратно при техните си и взимаме нова булка и така се решават нещата в тази общност. Ако е "мъжки фактор" - върнатата булка бива заплодена успешно и многократно от следващия си "съпруг" - празно нЕма обаче.
Категорично не съм съгласна и със "съждението" - те ЗНАЯТ как да захранват, държат и пр. (по инстинкт някак си), а ние четем и "се стряскаме" и к'во - не знаем как да захранваме и държим деца? Риъли?! Или понеже ТЕ не изпускат редовно новородени на главата им, или невинаги храненото на новородено с "брашняна каша" води до смърт на същото - то значи те някак си "по-го могат". По природа.

"Другото", което си мисля - няма да го пиша, познай защо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #58 -: Април 21, 2015, 19:45:03 pm »
Шефката на отделението не знам какво заслужава.  :x  При девето дете тя кво очаква?!
Знаела Айшето да захранва. Ъхъ! На баба ми хвърчилото. Тя друго знае. Няма да казвам, че е извън рамките на добрия тон.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #59 -: Април 21, 2015, 20:04:28 pm »
Знаела Айшето да захранва. Ъхъ! На баба ми хвърчилото.

Това в превод Блу значи: "Тя Айшето захранва (или твърди, че го прави) така както ние й кажем". Демек - не пита "Защо сок на 2 месеца?", или "А глутен кога?" и да ни създава нерви и ядове и "да ни се прави на мноУ умна" (като българките). С кърменето - същото положение. Ами след второ, трето...пък че и девето дете - ами да, няма да ангажира акушерките с въпроса "А как да кърмя точно?"
Не е като вас я. Лигли с лиглите ви!  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!