0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #420 -: Юли 30, 2015, 22:33:03 pm »
Вени, аз не съм имала проблеми. За големия бях получила от Л-бург и реших, че не е морално да взимам и от България. Но за малката подадох документи и мисля, че след 2-3 седмици ми бяха превели парите. В Германия няма такъв вид "помощ".

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #421 -: Юли 30, 2015, 23:06:22 pm »
avallon, както и сама знаеш де - не само "счетоводство и контрол" е икономическа дисциплина, но си права - ДОРИ за нея се предлагат несериозни възнаграждения и то масово. Има изключения поне там, ама...пак за изключения говорим. Там е проблемчето.  Ами тези дето са завършили (не избутали някак) МИО например, че имат и по 2 (поне) стабилни езика в добавка, НО нямат "вуйчо владика"... Ми що не искали пък да работят като хамали, сервитьори, продавачки, шофьори - нямало срамна работа. Ми не, срамна няма, ама е срамно в една държава кадрите от подобен тип да работят това бе!!! Прави са хората да имат претенции какво ще работят, след като години наред са си отпрали дупето от учене на езици и после 5 години за заветната диплома за виШУ...ми да станел един такъв шофьор. К'во толкова, като нямало друго, все пак някаква заплата...?  8O Ми к'во - просто е нормално да си шофьор на автобус примерно, ако си с един 8-и клас и съответната шофьорска категория и не си посветил години от живота си да се квалифицираш за нещо друго. Другото НЕ Е нормално. Толкова.

Когато бях на 20, първокурсничка, без опит и знания за куп неща...ми се предлагаше същата позиция за същите пари, каквато 15 години по-късно ми се предлага - ама аз вече мога да предложа много повече оттогава. Ми няма логика! И това в добрия случай де. В лошия - нещо под първата ми работа мога да докопам сега, че нали и с дете съм (анатема!), ама в мен бил проблема бе. И в другите като мен дето не сме IT (за жалост). Не било то до държавата, не било до политиката, не било... И както "не е до това" - вземе, че някой като мен хване самолета и за година-две в нормална държава - заживее нормално, не идиотската. Що така? Чудо?! Или просто така е нормалното... Ама нека ми като съм голяма родолюбка и не бееее, тука ще се оправя, оправим, ще оправим държавата, не може вечно да е така. Факт - може и по-лошо да става  :lol: Сега вече - нЕма къде и как да ходя и да искам. Да бях заминала на 20 и нещо, когато имах добра възможност, да си наредя нещата, живота, работата и да направя като по-умните си от мен приятели. Работа за чуждестранна компания, при техните условия и заплати и живот в България (или региона), ама с "онези" доходи и условия на труд. Ама отде акъъъъъл тогава  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #422 -: Юли 31, 2015, 10:36:50 am »
Няма такава специалност икономика. Това е сферата. Има сума ти специалности, голяма част от тях профилирани, така да се каже, демек - конкретни. Права е сватята, има широко приложение и логиката на масовия студент, че и моята тогава, е че дава възможност за избор на различни сфери. Щото нЕма бизнес, който да не се нуждае от икономисти, налЕ! В онези години /2000-2001 и нататък, когато аз кандидатствах за ВУЗ/ тъкмо навлизаха чуждестранните инвестиции, говореше се за икономически растеж и т.н. Повече от логично е, хора, които нямат инженерни/медицински/юридически наклонности и мераци, да изберат икономика или филология. Филологиите са избирани предимно от хора, завършили езикови гимназии или други хуманитарни училища. Защо всеки иска да има висше, се пита задачата? Защото по време на комунизма беше "учи мама, за да не работиш", сега е "учи мама, че да си намериш барем някаква читава работа". Защото ако хората можеха да си намерят нормална работа, за нормални пари, с които да преживяват, нямаше да се блъскат зорлем по университети, да хвърлят сума време и пари, та да могат накрая поне нещо читаво да работят. И тогава наистина, висшистите, които излизаха от ВУЗ-овете щяха да са малко от малко кадърни и знаещи какво аджеба са учили, ще имат по-голяма реализация и съответно по-високи доходи, ама не по-високи, колкото да си платят тока, налЕ, а така да се каже, да формират горната средна класа. Така е по нормалните държави. Ние като сме ненормална, всичко ще ни е ненормално, елементарна логика, другари.
Та така, затова има толкова много висшисти, защото това им дава някакъв шанс поне, да не са на МРЗ и да мизерстват. разбира се, че не е гаранция, ама все пак.... Ако нямат и вишУ, съвсем е у рЯката коня, ако ме разбирате. Сбъркана работа.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #423 -: Юли 31, 2015, 22:13:47 pm »
Пределно ми е ясно че икономиката не е счетоводство (само) . Икономист съм но не счетоводител,  башка и инженерството, за което също доволно съм кълвала. Просто коменторам какво виждам напоследък. Работих 10 години на една и съща позиция, но взех, че родих. Последствията са, че се оглеждам за друга работа. След 10 год. лоялност ме върнаха в отделенията, що - ами просто не раждайте момичета, че после се не знае. Мда, така е у Нас. Не раждай ако ще градиш що годе някаква кариера Ако си стигнал до някъде пак не раждай, щото вероятността да ти се наложи пак да започнеш отначало е твърде голяма. Ако обаче все пак си решил да имаш дете и не дай си боже имаш проблеми и се налага АРТ и не си ппстигнал добра заплата на добра работа, спукана ти е работата (във всеки смисъл). Мда, така е у нас.
И само частен случай, ама май не е много частен. Свекърва ми - с почти 40 г. трудов стаж. Лекар, университетски преподавател, още работи - в ДКЦ. Заплата й е 390 лв  8O, плюс 1.80 от ЗК на пациент. Предния месец се е разписала на фиш 500лв. Айде някой да ми каже моля това не е ли гавра. Къде го има това. Просто такава логорея ме напъва на тая тема,  че ..... нецензурна при това. И нали не щото от любоФ към свеки  :wink:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #424 -: Август 01, 2015, 11:16:02 am »
И само частен случай, ама май не е много частен. Свекърва ми - с почти 40 г. трудов стаж. Лекар, университетски преподавател, още работи - в ДКЦ. Заплата й е 390 лв  8O, плюс 1.80 от ЗК на пациент. Предния месец се е разписала на фиш 500лв. Айде някой да ми каже моля това не е ли гавра. Къде го има това. Просто такава логорея ме напъва на тая тема,  че ..... нецензурна при това. И нали не щото от любоФ към свеки  :wink:

Е как къде го има? Навсякъде в България... :lol: И не, не е частен случай разбира се. Майка ми е с 33 години трудов стаж, 34-а тече, с две специалности и допреди година взимаше 800лв. заплата в Окръжна. Хем шеф на отделение нали.. 8O Откакто се премести в частна болница - поне по-прилично й плащат, но подчертавам "прилично", не е коййй знае колко отгоре де. Бягали лекарите, бягали сестрите...ми ШЕ бягат, то е повече логично, отколкото за чудене. В салона, в който ходя - започна работа нова фризьорка, говорим си и какво разбирам аз. Завършила, мед. сестра е, анестезиологична, преди това бачкала в ОАРИЛ и нали момичето след целия този труд и квалификация - давай отначало. Курсове, обучения в друг ресор. Щото тия пари дето ги изкарва сега, макар и относително начинаеща в бранша - като сестра не може да си ги помисли у нас, докато е жива. Това е положението. И при нея и при кого ли не още. Но да не забравяме все пак - "не е от държавата". Така е щото нас ни мързи и не се стараем и пр. ;)

Хайде да се "похваля" и аз, вече официално съм пак първокурсничка. Вчера излезе класирането - вътре съм та дори съм трета по бал. Колко хубаво и "престижно", даммм. И вчера, та и днес си мисля...дали не беше по-разумно да инвестирам пари и доста по-малко време в един фризьорски курс. И го казвам съвсем сериозно и с огромно съжаление, но наистина си го мисля. Защото е твърде, твърде вероятно, след някоя и друга година, след влагането на немалко средства, време и усилия - да съм в същото положение като сега по отношение на работа и заплащане. Даже и по-лошо, щото тогава на работодателите вече ще им влизам и в графа "възрастна". Ако взема та родя и още едно дете пък - просто "с мен е свършено", ама съвсем буквално и окончателно, хич не си правя илюзии.
Докато при Вени, освен че държавата Канада не я наказва по всякакви възможни начини, че е родила още едно дете, ами точно напротив, сегашният й прием в колежа - й гарантира възвращаемост на вложените време, усилия и средства. Т.е. сигурно е, че като завърши - ще е в по-добро положение във всякакъв смисъл от сегашното си. Няма вариант да остане в същото, или да стане по-зле. "Дребна" разлика между нея и мен (и всички като мен де). Но разбира се - държавата няма нииищо общо с тези неща. Вени тук беше с вечерна гимназия нали, почти неграмотна и в добавка мноУ я мързеше милата  :lol: Отиде там и за една година - оп, нов човек стана и затова сега - там е добре и все по-добре ще бъде. И тя лично и семейството й. Щото тука не се напъваше, пък там се напъва. И един мармот... ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #425 -: Август 01, 2015, 12:55:00 pm »
Имаш време за фризьорски курс преди началото на учебната година мисля  :D Накрая ще излезе, че сериозните неща ги учим като хоби и между другото :)
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #426 -: Август 01, 2015, 23:04:25 pm »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #427 -: Август 01, 2015, 23:37:00 pm »
Да не вземат и ангелски крилца са й поникнат сега на Мая?  :x:

Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #428 -: Август 02, 2015, 04:22:00 am »
Аз сега съм в чуденка относно инвестиция и в кой фонд за образованието на Катето. Грам не чаткам инвестиции значи. Въпросът е де да ида, че накрая държавата Канада да даде максимума за дете.

Тези инвестиционни фондове в образованието са масово подпомагани от държавата, така някой ден, ако иска да учи в Париж Катето/Ники - ще учи в Париж Катето/Ники и аз няма да го мисля.

Предполагам не е сложно и в България да има такива фондове, не пирамидални, но към банка? Така поне част от прословутите детски биха могли да отидат за подпомагане на образованието на детето. Това за семействата, които са мислещи де.

Все пак, мога да кажа, че това е хубав жест от страна на Мая, но знаете, една пчела...

Тези дни посрещаме нови имигранти, чакаме още нови. Ми честно да ви кажа, не всички идват...хм..позитивни. Някои са си *бати мрънкачите, дето Канада им е крива. Засега не за всичко, но скоро ще стане за всичко. Чакам да дойде зимата и да почне

Сис, мноу съм сфаната в ръцете, иначе душата досега фризьорка да съм.
Честито, номер 3, чакаме те да ги сразиш всичките и да станеш номер 1 :) Айде и всичко да ти тръгне по-леко и по-гладко от тук нататък :)
[/url][/url]
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #429 -: Август 02, 2015, 09:48:11 am »
Вени, и в БГ има инвестиционни фондове към банки, но не са целеви, както в Канада (в случая за образование), ако правилно съм разбрала. Например ето на ДСК фондовете:
https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/Individuals/funds/DSK%20Mutual%20funds/
Само че изобщо не са толкова популярни. Хората обичат да си сложат парите по спестовна сметка, нищо че лихвите са толкова ниски, че инфлацията ги изяжда.
Причината е, че фондът не ти гарантира конкретна доходност (x % на година) и дори, ако е по-рисков, може и да загубиш част от инвестицията си (както беше по време на кризата през 2008 г.).

Jbrul, честито ти студентство  :P
« Последна редакция: Август 02, 2015, 09:50:53 am от 47 Smiles »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #430 -: Август 02, 2015, 15:59:25 pm »
Вени, в  България има подобни продукти, просото българина по принцип не вярва на подобни неща и не е популярно, затова не си го знаела, а там е популярно и всеки така събира пари, не в банкова сметка само. В САЩ (а предполагам и в Канада е така) ако е за образование, има отстъпка от данъците.  Ние с мъжът ми ги гледахме и решихме, че по-добре да си събираме в обикновен инвестиционен фонд, че ако нещо стане да имаме достъп до парите си, а не да ни ги спрат с изискването, че е само за образование. А какво ако се случи нещо лошо, недай си боже някое дете се разболее тежко и ни трябват тези пари -трябва да плащаме наказателни такси, че сме ги изтеглили не за образование. Или пък ако детето реши, че не му се учи :-).  Та проверете си всички условия и вижте дали си струва да им спестявате пари по този начин ( то самият фонд си е фонд, въпросът е как ще декларираш тези пари) или просто си инвестирайте в инвестиционни фондове без да са с условия, пък да си ги нарочите да са за това. Но пък така няма да вземете данъчните преференции, така че вие си направете сметка какво ви е важно за сега.
 Според мен всеки трябва да го прави.  Може 50лв на месец да са, с времето стават доста. Не съм много наясно това задължително частно осигуряване как трябва да работи, като са само няколко и никой не ме е питал къде искам да си сложа парите, а са ме разпределили по дифолт някъде си ( впрочем и аз не знам къде отиват), та по-добре да си има човек отделно.  Щото нали на вълкът шията... :-) Да чакам на държавна пенсия все едно от умрял писмо :-) А освен това и всеки, който е в България, може да си инвестира в чужди фондове Имах колега в САШ, той си търгуваше акции на азиатската борса. За една година направи толкова, че да си изплати къщата, ей така от хола си след работа.  Въобще в днешният глобален свят, има много опции, само да се интересува човек. АКциите обаче са опасни, аз не бих тепосъветвала, фондове е по-добре, че са много събрани и се управялват от някой, който се предполага, че разбира.
« Последна редакция: Август 02, 2015, 16:09:03 pm от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #431 -: Август 02, 2015, 16:36:51 pm »
Боби, имаш право да знаеш къде ти отива доброволното осигуряване, имаш право и да си преместиш парите където решиш. Мисля, че е веднъж годишно. Правиха някакви промени тази година и не съм сигурна кое как точно. Някой ти изпращат писмо в края на годината да ти обяснят как те са най-добрите и получаваш най-висок процент доходност, защото си при тях. Като си погледнеш обаче сумите и...  :lol:
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #432 -: Август 02, 2015, 16:59:45 pm »
Да не вземат и ангелски крилца са й поникнат сега на Мая?  :x:

А, точно  :lol: (не се сдържах)

Жбрул, честито студентство!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #433 -: Август 03, 2015, 12:12:42 pm »
Сега да се сетим ли и коя е клиниката... :lol:
лично аз не вярвам и грам, че е дарявала........
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #434 -: Август 03, 2015, 12:34:36 pm »
Стеф, ако имаш идеи - казвай. Аз не се сещам коя клиника е толкова червена.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #435 -: Август 03, 2015, 12:58:46 pm »
има  една приказка , че всяка безработна жена става фризьорка или маникюристка/ а мъж-таксиметров шофьор /   , но далеч не всяка е способна  .

Аз в Бургас се изумих -под всеки вход в партера, гаражите има поне по един салон за красота.Толкова много фризьорки и маникюристки , че  няма как да има работа за всички .

Вени, в  България има подобни продукти, просото българина по принцип не вярва на подобни неща и не е популярно,
Не вярва , защото  след пирамидите преди години , след КТБ сега , предпочита сигурността   пред инвестициите . Защото и сега има редица фондове    с куп агенти  / преди дни ме агитираха  за подобен фонд /  , но хората нямат защитата и гаранцията , дали в основата не стои някой мошеник.
« Последна редакция: Август 03, 2015, 13:14:05 pm от nimika »


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #437 -: Август 03, 2015, 16:57:14 pm »
Боби, имаш право да знаеш къде ти отива доброволното осигуряване, имаш право и да си преместиш парите където решиш. Мисля, че е веднъж годишно. Правиха някакви промени тази година и не съм сигурна кое как точно. Някой ти изпращат писмо в края на годината да ти обяснят как те са най-добрите и получаваш най-висок процент доходност, защото си при тях. Като си погледнеш обаче сумите и...  :lol:
По този повод да си излея и аз мислите за правата и изсикваняита в тази държава, че бая съм им набрала. Да, имам право, само че колкото повче време седя тук, толкова повече схващам, че един основен проблем на тази държава е, че не се информират хората за правата им.  Според мен на някои места умишлено, на други от безхаберие, ама резултата е един и същи. И ако сам не си четеш и не си питаш, няма да си ги знаеш и търсиш. Не е като да са ме питали при постъпване на работа, Бориславо аджеба ти къде искаш да ти сложим парите, щото има толкова и толкова фонда, на информация чети и избирай. Няма подобно нещо, никой не ме е попитал или накарал там да отбележа едно хиксче в някой формуляр. Аз бачках няколко месеца и реших да погледна за какво ми отиват парите, после пратих поща на личен състав, те ми пратиха инфо за въпросните фондове и т.н.... ама защо аз трбява да се ровя и да питам, а те автоматично да ми ги слагат някъде?  Когато е да те информират, никаква организация няма. Ако е обаче да ти искат безмислени бюрократични процедури да изпълняваш, царе са. Днес висях пред личната лекарка да ми даде бележка, че Ивана и Андреа не са в контак със заразно болни. И това ако не е една велика глупост, не знам какво е. Тряба ли да е лекарка, че да ме попита? Да не говорим, че въобще не съм виждала лекарката. Можеха и там да ме питат и да отбележат, че майката казва еди какво си. Щото лекарката няма да дойде в къщи да прегледа домашните нали? Същото впрочем е и лудоста наречена медицинско свидетество. Трябва ли хирург да ме попита дали съм имала операция - не може ли да сложат там един въпросник и сам да си отговаряш и да ходиш само на тези, за които трбява преглед т.е. очен лекар примерно. Като се разпишеш си си отговорен за информацията. Ама не, нали някой трябва да прави пари, искат се бележки на килограм за всичко и чак и с печати и други отживелици, все едно не мога да си поръчам печат, егати великото средство за доказване. А като е да ти кажат какви са ти правата - никой никакъв го няма. Едно листче инфо няма, щото ти имаш само задължения, права не  Дори собствените кадри не си обучават, правят си някакви правила и закони и дори не ги информират. После защо, както вика Жбрул у нас царят дава, ама пъдарят не давал. Ми да, как да дава, като пъдярят си знае някакви правила от преди 30 години :-). Медицинските сестри например пишат имената на болните деца и ги лепят заедно с диагнозите на вратата на детската градина. Все едно съм попаднала в третия свят.  А има европейска харта на правата на пациента, че никой няма право да ти предоставя личната медицинска информация на друг и тя е конфиденциална. Като го казха на сестрата в градината, ме направи на две стотинки, как тя си знаела как да си върши работата и си я правела по изисквания, задари мен и други родители били почнали да питат, изглеждало все едно тя вършела нещо нередно ( ми да, върши).  Вероятно обаче е имало ефект, щото Ивана като хвана въшки не само че не написаха нищо, ами и са казвали на родителите без да я индентифицират по име ( аз понеже казха на някои познати майки, че да се наблюдават и те ми казаха). Казали "едно дете от ... група" :-) Значи кой е виноновен за това пълно информационно затъмнение? Аз, че съм и казала или тези над нея, че не я информират дори. Направо побеснявам от тази липса на каквато и да е умна мисъл във воденето на държавата. Тотална липса на компетенция, на обучение на кадрите, на предоставяне на информация, а в същото време изисквания от малоумно по-малоумно.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #438 -: Август 03, 2015, 18:31:12 pm »
Това да се пишат имената на болните деца сигурно не е правилно, но смятам, че е добре да се информират останалите, че някой е болен от еди кво си и то като е заразно да си следят техните деца. По принцип всеки като постъпва на работа, трябва да е запознат с доста неща, като правила на работа, безопасност и т.н., всъщност служителят се подписва дали е запознат и ако се е подписал без да е, това е негов проблем в един момент, защото работодателят като е получил подписа си е измил ръцете и не носи отговорност. Примерно случи ми се на каса в голям магазин касиерката да иска лична карта на момчето пред мен, за да му продаде енергийна напитка(така трябва да е), но колежката и отзад се врътва и я пита "ЩО?!", тя системата, т.е. касовият апарат не и пречел да му вземе парите  :lol: ама нали нея ще водят отговорна при проверка и нали тя се е разписала, че знае правилата и ще ги спазва. В случая изобщо няма да коментирам, че зад магазина хлапетата бяха двайсетина и някой можеше да накупи на всички.
За фондовете от едно време така автоматично системата разпредели всички и после си се информирахме и местихме, те сега може и в държавния фонд да отиват, щото така им изнася. По добре е да те информират и да те питат, има си достатъчно време от назначаването до първото внасяне, но...
При нас пред кабинета на всеки лекар има информация за правата на пациентите. Виждала съм и ценови листи за платените манипулации. Това за медицинските, за бележките и безсмислената загуба на време е вярно.
 Не си ходила да подаваш документи за великите детски да видиш там как е  :lol: носиш пачка документи, после разнасяш по едни техни бланки същите тия неща и накрая те ги проверяват в системата си, защото това е информация, която те имат  :lol: 8O Всяка година им носиш акт за раждане на детето(което след самото раждане им предоставяш за около месец, не се сещам защо, но т.е. те си знаят, че имаш дете, че то е на Х години и следва ти да получаваш или не), свидетелство за брак и т.н...
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #439 -: Август 03, 2015, 22:48:35 pm »
м-и, припомни ми за деЦките - веднъж справка за дохода по месеци, издаден от работодател и подпис и печат. После същото нещо го пишеш и на тяхна бланка - „цифром и словом“ пак 12 месеца назад. Па бележка от ЛЛ на детето, че има поставени всички ваксини - ама няма значение, че м/у 4,5 и 5,5 години няма задължителна ваксина - носиш бележка. И още една от ДГ, че въпросното дете посещава задължителната подготвителна група - това, че септември си носила пък сега е юни - няма значение носиш. Но и септември пак трябва нова бележка, понеже защото - нова учебна година. Аааа, лично аз и копие на новата ЛК трябва да нося, че подлежи на смяна.
Както и бележките, за които говори Боби - обявила съм ваканция за нещо си и като стане повече от 10 дни - оп бележка, че детето не е било в  контакт със заразно болни. Ама тази бележка ми я пише сестрата дори не ме пита нищо. Най-смешното беше, когато ѝ писаха бележка заради варицелата, дето баща ѝ я пипна след нея. Пишат ми „лицето не е било в контакт със заразно болни“ и аз почвам да се хиля - ами то тя беше заразна, а сега е баща ѝ. Ама искат в градината и хората пишат. Значи колко дървета могат да се спасят, ако се откаже държавата от тази си мания с „една бележчица тука“.
И за знанието на правата си много права, Боби, никой, никога и за нищо не ни казва, че имаме право. Виж онея подлежащите на интеграция ги информират. И се стига до там, че моя приятелка от село, която се грижи за леля си с инвалидост 100%, научава на какви помощи има право, не от социалните или от кметството (малко село е мамка му, всички се знаят) а от „Пона циганката“. Същата, която май и 8 клас не успя да избута, но пък вече има няколко деца. Та и Пона и приятелката ми си живеят на село, как и откъде едната знае на какви помощи има право, а другата не е и чула. И не се намери кой да ѝ каже.