0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #520 -: Септември 11, 2015, 12:47:36 pm »
Със сигурност имат родствена връзка! :lol: Тя религията е млада,ама техните пророци са си "щъкали" столетия преди това  :lol:! Както и в нашия "вехт" завет! :wink:  Аз съм за изучаването на религия,не силово или натрапчиво,но има какво да се научи от нея. Докато дойде време за факултети и семинарии,никой няма да има интерес. А и мисълта ми е ,не да ги правим "професионалисти",но да усвояват и добротата на човечеството и мъдростта,която безспорно има и в много от светите писания на коя да е религия.Това е моето мнение. :)
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #521 -: Септември 11, 2015, 13:49:01 pm »
Рачо, 622-ра година по нашето летоброене се ражда Мохамед. Връзката с Исус е, че мюсюлманите го признават за пророк. Изобщо много е интересно, и християнството и мюсюлманството  ползват за основа юдаизма. Даже сме се шегували с Рали, че нашият Стар завет е copy paste от тяхната Тора (и тук там rename)  :lol:.
Но ако аз съм вярваща, не просто щото живея в Бг., а настина вярваща, бих се постарала до детско-градинска възраст детето ми да познава елементарните основи на религията ми. И не бих поверила запознаването му с нея, на представител на друга вяра.
А и проблемът за мен не е, че е цитиран някой си от някоя си религия, техните „думи“ обикновено са верни и забележи, общочовешки. Проблем виждам именно в посочването на източника - бил той Мохамед, Исус, Авраам, Буда или Вишну (ако щеш). Нека учат децата на морални стойности, като им обясняват защо нещо е добро или лошо, без да прибягват до някой бог, като авторитет. Например - „Лошо е да се убива, защото всеки живот е ценност“, а не не убивай, понеже Бог така е заповядал.
« Последна редакция: Септември 11, 2015, 13:50:33 pm от Pesheck »
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #522 -: Септември 11, 2015, 14:06:54 pm »
Аз пък смятам,че в цитата от Корана няма нищо лошо,още по-малко "религиозна пропаганда"! Всички се хванаха за това,че са думи изречени от пророка Мохамед,а ако бяха на Исус......Каква реакция трябваше да очакваме от среда  изповядваща мюсюлманската религия.А,ако бяха на Авраам??? Смисъла на казаното е важното,не източника. Такова ми е мнението. А,ако начинът на представяне и преподаване на религия на малки деца е подходящ,нямам нищо против да се прави и градините и училищата. Ще запиша Теодор с удоволствие.

Ти може да нямаш против Рачо, но аз имам. И много други като мен - също имат против. ;) За мен ВСИЧКИ религии са отживелица, промивка на мозъци, водят до изпадане в зависимост, пречка са за смостоятелни действия и решения на индивида в зряла възраст в разни направления и куп други негативи влачат. Няма нищо добро, на което учи коя да е религия, на което родителите да не могат да научат децата си и без религиозните али-бали. Въпрос на напън от страна на родителите, а не да се лежи все на по-лесното - да вдигнем ние ръце и дай дядо ти поп и госпожата в градината/училище да ни свършат НАШАТА работа от-до. ;)

По-важното обаче в казуса е друго. Има достатъчно начини, които в не толкова далечното ни минало са се ползвали, за КОЙТО ИСКА детето му да бъде религиозно "ограмотявано" и те се наричат "неделно училище". ;) Терминът е условен, може и да не е баш в неделя, може в друг ден, или ако ще всеки ден след училище...кой както си го измисли. Всяко изповедание, законно регистрирано на територията на страната ни - християнско, мюсюлманско, еврейско и още 100-200 други, не толкова популярни - има правото да създаде някаква, религиозна ИЗВЪНКЛАСНА форма за обучение на деца. Пък вече който родител иска - води, който не иска - не.

Ще напомня също така, че дали ще си вярващ (религиозен), или не - е въпрос на изключително ЛИЧЕН избор за всеки човек и в този смисъл, е неприемливо да се налага на гражданите "задължителна религиозност", все тая под каква форма и с какви "добри намерения" и то в системата на държавните, СВЕТСКИ детски учебни заведения.Поне в страна от ЕС. Виж в Саудитска Арабия е друга бира, ама там държава е равно на религия все пак, важна разлика. ;)  Ще напомня също така, че у нас има разделение между църква и държава, държавата ни е светска, училищата са държавни и в тях - коя да е църква раУта - нЕма. Ще напомня ПАК и, че според действащото законодателство в момента - си е абсолютно ЗАБРАНЕНО да се облъчват деца с религия и политика, в детски градини и училища, независимо какво е личното мнение по темата на всеки от нас. Това е закононарушение и толкова.

Дали на сайта на тази ДГ били думи на Мохамед, Христос, Буда, Йехова...ми е абсолютно все едно на мен лично. :) Поради причините, които нагоре посочих. Да "интегрираш" Иванчо и Хасанчо обяснявайки на ДЕЦА, че между тях ИМА РАЗЛИЧИЯ по религиозен признак е нонсенс  8O 8O 8O Това е вкарване на "разделителна линия" между децата реално! "Интеграция" е да обясниш на Хасанчо и Иванчо, че и двамата са българчета, независимо, че носят различни имена и това е главното и е спойката между тях, като граждани на тази страна. Не да им мътиш мозъка с Мохамед, Христос и пр.

Аз пък, ако разбера, че в градината на сина ми, или училището му някой си е позволил да дрънка за религия - ще има луд скандал, жалби, ако трябва и съд. Който иска детето му да бъде занимавано с дивотии - свободен е лично да си го ограмотява по въпроса, или да го води в съответната църква та "баш майсторите" да вършат това -да. Тези решения все пак попадат в графа "частният живот на гражданите" и там държавата и околните не могат да се бъркат. Съгласна. Да бъде изплзвана за религиозни попълзновения, системата на държавното образование, финансирана И от моите данъци обаче - никога не бих го преброила за приемливо. Просто, защото не е.

Ако разширя темата, извън този частен случай... Тая раУта с религията в училище отдавна се мъти и ту затихне, ту наново се подеме с някакви "благовидни, духовно-морални" аргументи, които обаче са само за парлама. Щото както винаги - става дума за пари. И кой да ги даде. И двете основни изповедания в България т.е. техните представители - БПЦ и мюфтийството са доволно богати институции. Поне от 15 години, ако не и повече и двете хлипат, че трябвали часове по религия в училищата, щото зер, ако няма - ей на морален разпад. И двете имат правото по закон и личната финансова възможност - да организират религиозно обучение в извънкласна форма, както и където пожелаят и колкото, ама за СВОЯ сметка. Пък на тия "мега загрижените за духа и морала на обществото" - не им се вадят пари от собствения им джоб ;) Щото нали те самите са толкова морални и "чисти души", че ум да ти зайде. Поради което, не спират да натискат ние да платим от нашия си джоб, за това да ни "просветляват духовно". Хитро а? Докато дЕдо ти владика си друса трътката в Кадилак, другия пък носи часовници за 20 бона, а учителите ни са смешно заплатени - викаш да набием милиони левове, че да имало часове по религия в държавните училища? Щото нали "всичката Мара втасала" в системата на образованието, децата от "малцинствата" не моЕм ги накара да проговорят български даже, нашите масово пишат неграмотно, обаче като им вкараме религия като предмет и всичко ще цъфне и върже. Несъмнено... Апропо да запитам, като вкараме Мохамед и Христос в училищата, к'во праИм с представителите на всички други изповедания, съвсем ЗАКОННО съществуващи у нас? Щото и за тях са тук 5 деца, там 10 и като пуснем едните - трябва да осигурим същия достъп и на всички останали все пак. Начело със симпатягите от "Свидетели на Йехова", които у нас имат доста последователи де...

П.П. Факт, че и за християните и за мюсюлманите - юдаизма е базата, оттам насетне са натворени вариации. Поради което в Библията Иисус е син на Бог, а в Корана е един от пророците. Просто щото в исляма тезата е, че бог е само един - Аллах "и Мохамед е неговия пророк", ако цитирам дословно. При нас пък е "триединство" на Бог-а - "бог отец, бог син и бог дух", което според мюсюлманите означава своеобразно "размиване" на образа на Бог и частичното му приравняване със смъртните (неговия син), което в исляма е ерес да го помислиш дори спрямо Аллах. Това е и главна причина в исляма - да няма изображения на Аллах, защото самото му представяне с човешки лик е принизяване на неговата божествена същност. Само Мохамед може да бъде изобразяван, защото той си е човек, проводник на словото на Аллах, не еманация на самия Бог. И "халифите" могат да бъдат рисувани де, ама и те са хора и да не се разливам повече по темата... За протокола - тези неща не ги ровнах току-що в Гугъл ;), а и мога доста ферман да напиша за тях, който да е пунктоално верен от канонична гледна точка. Което само по себе си показва, че религиозно образование в даскало не е нужно. Аз такова не съм имала и не съм от религиозно семейство. Плюс това се определям, като атеист и все пак знам доста за основните световни религии (не всичко разбира се), но на едно прилично ниво все пак. И го знам, защото съм се поинтересувала, попрочела съм, обмислила съм какво съм чела, направила съм си изводите и така. Пък, че е лошо да лъжа, крада, убивам, да мисля и пожелавам зло другиму...ме научи мама, ей така "между другото", докато ме отглеждаше и без да е поп. Невероятно баси!  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #523 -: Септември 11, 2015, 14:31:04 pm »
Това със " религията е опиум за народите" ми е доста познато от не толкова близкото минало,си спомням аз.....Крайното отричане  на нещо също  не е добър вариант. Аз също мога да се нарека атеист,но не означава ,че поради тази причина няма да видя и хубавите неща в религията.Освен това не съм "натискал" да се вкарва религията за изучаване в училище,където да  се харчи "народната" пара,но няма да е лошо поне хубавите неща да се представят под някаква форма.Апропо,"народната" пара и сега се харчи безумно за идиотщини в учебниците и учебните програми.Аз поне не виждам в съвремието примери,които да заместят някои хубави поучения от религиите. Не съм казвал-да се изучава религия,в "дълбокия" смисъл. Ако  родителите могат да  възпитават в добро детето си,което всеки би казал,че прави,не мога да разбера,защо постоянно има разногласия,че и раздори на родителските срещи ? Обикновено ,в посока,разминаване във вижданията "що е то правилно възпитание и има ли то почва във вашето семейство". Да не говорим,че в определена възраст,както и да възпитаваш, "злите сили на улицата" са по-съблазнителни,та от домашното възпитание малко остава в главата на детето.Просто възрастта му  и времената са такива. Не можем да ги виним,а и не можем да ги контролираме постоянно.Няма нужда да се надценяваме. Та тук ,може би ,е ролята на науката за религията,като" система от някакви ценности",не като "опиум за народа" . Поне базисни такива,които,малко или много да препотвърждават,наученото у дома.А и да създадат цялостна нравствена представа,колкото и да е утопично. Аз такова нещо в наше време не виждам,ако и да ми хвалите семейството,като възможна алтернатива.Това е моята теза! А и темата за изучаването на една или друга религия в училище,заприличва на темата за  новините на турски език. Да помолим учителката просто да изтрие източника и името под цитата и да се "прегърнем". :lol: Само дето,тогава пък циганетата,барабар с родата си ,дето едни им викат "милиет" съвсем пък няма и да забележат институцията училище. Ама то нали такава била целта/и не само на директорката,ами май и на държавата.Да не препращам към дискусии с по-ранна дата от нашата тема/. Опитала жената,помислила ,че прави добро,то пък ще разпали етническа война.Другия път да сложи нещо от Буда.То поне будистите в държавата не са чак толкова,ако че и от техните мъдрости има да се научи нещо.Със сигурност!!! :D
« Последна редакция: Септември 11, 2015, 14:39:54 pm от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #524 -: Септември 11, 2015, 14:37:32 pm »
Рачо, ако питаш мен всички пророци и прочие свети люде във всички религии по света са роднини и имат един първоизточник.  :wink: По отношение на Мохамед - той си е съвсем реална историческа личност. Има свидетелства за това - роднини, последователи и прочие. Всичко, което знаем за Исус обаче идва от 4-те евангелия, които лично за мен са с крайно съмнителен произход предвид как е съчинена Библията. Та и аз като Пешека, ако ми е важно детето ми да има религиозна грамотност, лично ще се погрижа за това, защото смятам, че религиозната принадлежност и просветеност изначално тръгва от семейството и мястото на религията е в съответния храм, а не в класната стая.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #525 -: Септември 11, 2015, 14:44:52 pm »
Спорът ни е по теология,а касае действията на директорката.От къде тръгвали религиите,писанията им,пророците им,не е тема на обсъждане,мисля.Не желаете да се изучава това в училище!? Добре!
за това и завърших предния си пост с предложение,директорката да изтрие източника на цитата и така всички ще се почустваме по-добре.Нали? :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #526 -: Септември 11, 2015, 15:15:05 pm »
Според мен проблемът е, че ние не знаем до какво степен в тия институции ако е разрешено биха запознавали и до какво налагали на децата ни тази религия. Аз примерно за запознаване с религията от училище помня в 9-ти-10ти клас еди час по Философия или Час на класният (вече не знам кой от двата) имахме посещение от свещеник, който не е опитвал да ни налага религия, да ни запознава с молитви, ежедневие от християнството и т.н. човекът просто ни разказа история за предстоящ голям християнски празник. Разказа я така, че едва ли не и той не вярва в нея :) та такова запознаване с религията ми е Ок, но мюсюлманите не са такива, доста от тях фанатично вярват и се молят и някак не върви ежедневието на детето ми да е свързано с това.
Рачо, мисля, че в една градина в Бургас имаше сходна случка. Там родители бяха открили, че в градината се опитват да налагат някаква вяра на децата им. Та може би ще имаш възможност да се възползваш  :D
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #527 -: Септември 11, 2015, 17:10:40 pm »
Всъщност, Рачо, нали не харесваш „крайното отричане  на нещо също  не е добър вариант“, та аз смятам, че баш това „религията - опиум за народа“ е едно от най-умните и верни заключения на комунистите. И колкото по ги гледам някои вярващи - баш като дрогирани се държат.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #528 -: Септември 11, 2015, 21:02:58 pm »
Това със " религията е опиум за народите" ми е доста познато от не толкова близкото минало,си спомням аз.....Крайното отричане  на нещо също  не е добър вариант. Аз също мога да се нарека атеист,но не означава ,че поради тази причина няма да видя и хубавите неща в религията.
Които са? За хубавите неща в религията питам? Не бъркай вяра с религия обаче, пък тук думата ни е за религия. Демек - система от правила (канон), институции, обслужвани от съответни длъжностни лица наричани "духовници". Една бегла историческа справка сочи, че "в името Господне" са изтребени толкова хора и то "по особено жесток и мъчителен за жертвата начин", както се казва в днешните съдилища, че в двете световни войни - по-малко фира е имало на хора. Та на какви "доброти" ни учели религиите - не мисля да коментирам повече. Щото очевидно при тях схемата "не ме гледай какво правя, ами какво ти разправям" - е в действие откакто ги има, вкл. и до ден днешен. Разбира се - твое право е да си затваряш очите за подобни "незначителни подробности". Мое е да не желая някой да възпитава сина ми в дух на небивало лицемерие, ползвайки за целта обществен ресурс т.е. И мой.

Но хайде да оставим "теологичните спорове" настрани дето викаш, макар че те не са и теологични точно... Когато религията Рачо - демек по соц-а, беше натикана в кюшето, или казано направо забранена, нали така, какво беше положението с "еххх тази младеж"? Младежта сигурно пиянстваше, биеше се на убиване за щяло и нещяло, друсаше синтетика, псуваше учителите си, въртеше гибеци, правеше безразборен секс в детска възраст, крадеше и убиваше...  Ми не. Пък по онова време "младежта", както добре знаеш изкарваше БАШ на улицата и то без родителски надзор в ПЪТИ повече време отколкото сега. Ама не правеше като сега - факт.
Нас като родители естествено ни интересува въпросът ЗАЩО. Ами очевидно, не щото е била религиозна младеж  :wink: Не е и само, защото растеше в едно доста затворено откъм разни джаджи общество, до които сега масово има достъп, въпреки че и това е фактор разбира се.
ГЛАВНИТЕ фактори обаче ние да сме каквито сме (аз съм от последните поколения позакачили онзи строй) са: Държава, институции, вкл. силови, вкл. образователни - дето си бяха на мястото и реално функционираха. Сега такива липсват - има вакуум на тяхно място. Системата на образование изобщо не се заключаваше в "ходене на училище" тогава. Тя обхващаше цялото свободно време на децата извън училище - кръжоци, школи по какво ли не, спортни школи, домове на пионера, на детето, на това - онова - в изобилие! Всичко безплатно разбира се и направено добре, не проформа. Сега Рачо, (няма да усетиш кога ще ти дойде до г**а, че растат като гъби вЕрно тия деца) - ТОВА всичкото където го има изобщо е СКЪПО. Често непосилно скъпо. Като не можеш да го платиш - детето ти се оказва с бол свободно време, за да се занимава с глупости, в компанията на други занимаващи се с глупости хлапетии. Моят Убавец прояви интерес към конна езда например. Въпреки, че имам съученичка, чието фемили разполага с такава база и минавам по най-тънката цена...ми никак не е тънко реално. ;) Че и едни 50 км. в двете посоки са да стигнем до базата, че да се "подруса на кон". Навремето в Стара Загора имаше разкошна конна база (сега приватизирана), обучението на децата там беше безплатно. Ок, това ездата е сред най-скъпите спортове. Спираме се на тенис на корт - същата финансова греда е и там, ски - дЪ сейм, футбол - хем пари, хем връзки се искат. И всичко друго по-евтино все пак като извънкласна дейност - пак не е като за "без пари" Рачо. Отделно, че сега си вързан да водиш и да взимаш откъдето и става още по-трудно за родителите. И да събереш парите - нямаш пък времето да водиш и взимаш. И щеш не щеш - детето остава на самотек, само у вас, поне половината ден, докато ти нейде блъскаш за насъщния. С неуплътнено правилно време и мегдан да мисли и върши щуротии.
За справяне с тези неща - не моЙ помогнат религиозните абстракции, изпети формално (както всичко друго в училище де) в часът по религиознание, даже да го въведем въпросния. Тя, че държавата - така - ясно защо. Ама и ние гражданите - не по-малко се лъжем сами себе си с подобни "решения" на проблемите си, тези с децата си и обществото ни като цяло. Ако там било разковничето "религия в училище и ДГ" - бъди сигурен, че отдавна щеше да е направено, работещо и оповестено, че работи в държавите, дето са къде по-напред за тия неща от нас. ОбачИ не е. Що така? Ми щото не работи - просто е.

Извън казаното дотук Рачо. "Устойчива ценностна система" има човек, който е осъзнал, разбрал добре, обмислил разни житейски положения и правейки своите лични изводи спрямо тях - е избрал определен вид поведение (и начин на мислене) по разни кардинални и общочовешки въпроси. Религията, все тая коя не "работи" така, "учейки" ни на каквото и да било. Там желанието за истинско познание, човешкото любопитство към света и живота, опита да си обясниш сам на себе си нещо си се парира с: "Защото Бог така каза!". Брейййй! Т.е. става дума за налагане на някакви правила на живот, гарант за които следва да е имагинерния Бог, от който пък теб трябва да те е страх, нищо че той много те обичал... Щото, ако не слушаш - и ще те напляска.  :lol: И колко време мислиш е нужно на едно дете без ментални увреждания да схване, че Бог няма да го напляска, ако открадне например? Или обиди? Или прави там друго дето Бог казва, че е кофти?
Колко от вас считат за ефективен метод на възпитание спрямо децата си, при въпрос от тяхна страна за нещо си и защо да се направи то, по този начин "Защото аз така казвам!" и добавката "И щото, ако не го направиш аз ще..те набия/накажа/няма да те заведа/ да ти купя..." за правилното и ефективното родителско отношение? Питам за общия случай разбира се, ся няма се правим на по-католици от Папата и да си говорим как на 354-тото питане за едно и също нещо нещо "Ама защо?", никой не е изтърсвал и "Защото аз така казвам!"  :lol: Но извън такива издънки - предполагам всички спокойно обясняаме, защо това така и онова онака, с цел да бъдем разбрани, децата ни да осъзнаят и да възприемат еди коя си позиция за нещо трайно. Осъзнато. Така, че да им остане за цял живот, като тяхно лично възприятие, а не "щото мама да не се кара сега". Е...религията работи по баш обрания метод, ако има някой дето не е наясно все още с това. В добавка не сме 10-и век. При сегашната информация за всичко и бърз достъп до нея - с два клика детето ви ще се осведоми точно какви грандиозни глупости му дрънка дЕдо ви поп. Толкова.

И на последно, но НЕ по важност място - това е мноооого хлъзгава материя, подлежаща на всякакви трактовки, изкривявания, внушения (нерядко зловредни), особено ако публиката ти е детска и лесна за манипулиране и подвеждане все още... Та такива неща да се говорят на детето ми, от някой дето не го знам ни кой е, ни какъв е, ни колко го слуша главата, ни какви са му намеренията - без да ми е под надзор - не върло съм против, ами няма такъв израз измислен. Какъв "контрол" за тези неща би имало, ако това се допусне в ДГ и училищата - на всички ни е ясно. Или не е?


И извън тази тема да ви запитам аз... Има ли несхващащи все още, че Третата световна война започна (не тези дни, преди няколко години, да не кажа над десетилиетие всъщност) и като нейно "знаме" се развява една световна религия. ПАК! Не, не християнската. Ние тоя филм сме го минали с Кръстоносните походи просто и вече не вързваме. Обаче "колегите" от едни други части на света - тепърва оттам ще минават, че и вече тръгнаха. На талази. И ще минат през нас и ще ни отнесат като куцо пиле домат накрая, ама не щото ние не сме толкова религиозни като тях вече, ами просто щото сме преяли глупаци и не осъзнаваме какви раУти причинява силната религиозност. И до какви последствия може да доведе. И не взимаме адекватни мерки, ами си играем на "либерализъм". Европейски разбира се, къФ друг...Нещо повече, толкова сме тъпи, че една сюрия народ ми хленчи за "важната роля на религията в обществото", докато лодката ни не се клати, ами направо си потъва... Па ние (Европа) -  като на "Титаник" - оркестъра свири и гърмят фойерверки по случая.  8O И да, наясно съм разбира се, че и тази война е индуцирана от икономически цели и интереси, както е била и всяка друга в световната история. Само, че тази в по-ново време е първата, чиято ударна сила ще се излее пак под религиозен аранжимент. Този път - върху нашите глави обаче. И ако една редова армия има спиране по заповед от началството, преценило, че е постигнало целите си -  облъченият от религия тъпанар - няма. Пък те са стотици милиони такива в момента, дето са ни "вдигнали мерника". И им е спешно и важно да се преселят неЙде от камънака, пясъка и там дето няма вода...И се преселват де, па ние блеем, дрънкаме за християн-демократични ценности и викаме УРА! Те сигурно са смаяни въпросните, че вместо целия арсенал на НАТО да се стовари отгоре им - ние им разстиламе червени килими. Религията и нейната "безценна ценност" а? За радетелите на тия неща - да ви зарадвам - скоро ще е задълже религията, не само в училище, ами и в кенефа. Ама не тая дето сте я поопознали сега, нова ще усвоявате. Ама няма лошо - тя учи и тя на добро и ценности. Нали така? ;)



НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #529 -: Септември 11, 2015, 21:54:13 pm »
Е, Жбрул, темата от последния абзац мен лично СТРАШНО ме тревожи напоследък и е така, както го пишеш. Едни големи сили местят пешките, ние само зяпаме... някои казват "горките", ей т'ва е чудовищната манипулация, а други освен да се интересуват дали ще им стане лютеницата, друго няма.
Сякаш напоследък се замислям за ... Хитлер. Никакви бежанци не са това.  Ще стане каквото ще стане. Защо няма политици като Орбан и как Вишеградската четворка отказва квотите, а?
А онзи ... жабар "България да е буферна зона", пешки, пешки сме ние.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #530 -: Септември 11, 2015, 22:16:49 pm »
По темата от последния абзац avallon - заповядай: http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/10/2606774_v_sustoianie_na_voina_sme/  Пак казани повечето неща с половин уста, или 1/4 дори, ама все пак казани.

П.П. И на мен ми е чудно как драгото европейско население, вкл. нашето - масово се интересува от всичко друго, но не и от това, което се случва "в двора му" (докато си вари лютеницата), ама ще се сети по някое време. Принудително. Дано САЩ и Австралия си отворят границите тогава за нас, ама с гумени лодки и каналджии - не моЕм стигна дотам за жалост... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #531 -: Септември 12, 2015, 09:39:21 am »
П.П. И на мен ми е чудно как драгото европейско население, вкл. нашето - масово се интересува от всичко друго, но не и от това, което се случва "в двора му" (докато си вари лютеницата),
Добре  де , и да се сещаме -  ти или  аз какво може да направим  в случая ?


Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #532 -: Септември 12, 2015, 11:31:34 am »
Дано САЩ и Австралия си отворят границите тогава за нас...
Предстои ни, но за съжаление, няма голяма вероятност да получим разбиране и убежище...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #533 -: Септември 12, 2015, 13:05:18 pm »
П.П. И на мен ми е чудно как драгото европейско население, вкл. нашето - масово се интересува от всичко друго, но не и от това, което се случва "в двора му" (докато си вари лютеницата),
Добре  де , и да се сещаме -  ти или  аз какво може да направим  в случая ?

Не знам какво можем (или по-скоро не можем) да направим аз и ти точно, а и решенията по темата изобщо не се взимат, нито у нас, нито някъде относително близо до нас, както е ясно за всички де. Ако поне отчасти някой има думата - това са правителствата на богатите страни-членки на ЕС. А тяхната "дума" се чу повече от ясно и категорично, последните дни особено, във вида: "Ние европейците, като дълбоко почитащи човешкия живот, не можем да останем безучастни към страданието на стотици хиляди бежанци и ние сме ДЛЪЖНИ да се погрижим, да им осигурим, да се справим с..." - рече и отсече ЕК. И спуснаха "план-програмата" по въпроса на по-бедничките и послушни сателити в съюза и толкова. Ако някой в момента, изобщо е в състояние да "изока" по темата - това са гражданите на въпросните богати страни-членки на ЕС. Именно те обаче са най-смирени и не смеещи да се обаждат и да изразяват несъгласие със случващото се и не, не се обаждат. Което е логично всъщност след всичките години, в които ги облъчваха на тема "толерантност", "човешки права" и колко е хубаво то да се живее в един своеобразен "компот" от етно-религиозно-културни "екзотики", с които разбира се местното (заварено) население е длъжно да се съобразява от-до. Пък това новодошлото - има само права. Нещо повече, ако следиш материалите в пресата - валяло от критични материали към "по-изостаналите" членове на съюза, в които все пак и правителства и население - поиздигнаха глас, че не са мноУ съгласни с тая раУта в момента. Защо имало "дефицит на съчувствие в Източна Европа" и колко е лошо (и осъдително) това и колко сме сбъркани всички ние. Сбъркани сме, защото в цялото преселение не виждаме само чиста проба хуманитарна криза (каквато несъмнено има за част от "сменящите адреса"), ами осъзнаваме и коментираме, че положението в Сирия се явява удобен повод за гражданите на куп страни от Близкия Изток и Северна Африка - да акостират в Европа съвсем легално. Не, че само ние го виждаме и осъзнаваме това разбира се, просто още сме "по-дивички" и не достатъчно промити на тема "толерантност", за да подминем съвсем тихомълком това, което става. И което в голямата си част е всичко друго, но не и "бягане от война". От кофти условия на живот - да. Ние от Източна Европа сме безгласни букви какво ще се решава, по обясними причини. Гражданите на Западна Европа пък не смеят и гък да кажат в момента, понеже отдавна живеят в условия, в които ако проявиш здрав разум и елементарен инстинкт за самосъхранение - биваш анатемосан като расист, ксенофоб, антихуманист и пр. Резултатът какъв е  - вижда се. Вече дошлите в Европа бежанци - не можем и няма къде да ги върнем, нито тези които ще дойдат след тях можем да върнем, или да оставим да се давят по крайбрежията. Те всички ще се настанят в Европа, трайно и да, това е неизбежно.
И по тази причина точно - му е ред, ама много вече му е ред, всички да мислим как да се справим с евентуалните последствия. И като начало бива да се спре с лицемерните дрънканици спрямо т.нар. "малцинства" на територията на Европа, на тема защита с всички сили и средства на "правото им на себеизява" по религиозен и етно-колтурен параграф. И да им бъде позволено всичко (както е сега и беше досега) на тази база. Поради простата причина, че този вид политики - не доведоха никъде до тяхната реална интеграция, в обществата в които и досега обитават, ами точно напротив. Доведе до капсулирането им в квартали, вкопчване в бит и порядки нетипични за Европа и издигане на глас, че искат въпросните бит и порядки да бъдат превърнати официално в норма, наред с местните такива. Това, от страна на хора, които вече 3-то и нагоре поколение се раждат и живеят в "бели държави". Ако я караме в същия дух по темата и с новодошлите - резултатът е предвидим. и хич няма да е приятен. Това, че те ще си останат тук и ще се множат - ясно. Вече няма "назад" по тази тема. Само, че ако искаме всички да живеем заедно прилично и спокойно - следва скоростно да си припомним лафа "В Рим - като римляните" и да го приведем в действие. Друг шанс за справяне с положението просто няма. Въпросът е, колко още Европа ще заравя глава в пясъка, ще отстоява досегашните си погрешни политики по темата и ще лицемерничи сама пред себе си. И ще престане ли изобщо да го прави? Поне за мен това е главната питанка, спрямо сегашната ситуация. Останалото в нея - реално е нерешимо по друг начин, освен избрания. И да е имало възможност за други решения - тя отдавна е пропусната.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #534 -: Септември 14, 2015, 19:34:44 pm »
Вероучение в детските градини и училищата... Нямало лошо казват доста хора, да се запознаели децата с хубавите неща в религията, да се научели на добро и ценности. Ето например, какво може да се прочете в един такъв учебник, предназначен за деца ДО 12 години.


"Подигравката със светинята също има големи последици. Една млада жена се хвалела, че не вярва в Бога. Когато отишла да ражда, в болничната стая имало окачена икона.
- Махнете тази икона! - смело се разпоредила. Аз не искам моето дете да види най-напред такова нещо.
След раждането лекарката ѝ донесла детето и казала:
- Наистина желанието ви се изпълни. Вашето дете никога няма да види икона, защото се роди сляпо."

(това е в раздел "истински истории" на този учебник: http://www.sveta-gora-zograph.com/books/Verouchenie_Detsa/book.html#d0e956 )
"Издава се с благословението на славянобългарския манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон. Пред нас стои учебник по вероучение за деца, написан от игумения Валентина, която има дългогодишен опит като преподавателка по вероучение."  Да не си помислите, че някоя самозвана "църква" нямаща общо с източното православие. ;) В същия раздел има "прелестна" история за това как се дере живо козле и как се режат езиците на живи овце, разбира се само с важната и добра умисъл да се покаже на децата как за подобни прояви - следва възмездие от вида - удря те гръм, или ти се раждат ТРИ неми момиченца. Момиченца разбира се, щото все пак религията е отявлено сексистка раУта.

Не знам застъпниците на подобна идея и "нямащите нищо против", по какви учебници си мислят, че ще се работи, ако се въведе такова обучение наистина и какво ще се говори на децата им. Ей такива като цитираните по-горе "умности".  8O Или нещо още по-фрапантно от тях, понеже съответният преподавател нали - не е с отрязан език и може да добави "от себе си и по свое усмотрение" каквото още прецени за необходимо по тези теми. Сериозно ли има родител, който сам би разправял такива неща на детето си, или няма против да му ги разправя някой друг?! Съвсем сериозно ви питам.



НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #535 -: Септември 15, 2015, 07:56:34 am »
Да вземем да я спрем темата,а!? Не искате "вероучение " в училищата-добре! няма смисъл да си "чешем" езиците,само за това ,защото аз съм повече "за" , а повечето не са съгласни. В крайна сметка,нищо официално не е въведено. Ако се направи,то сигурно няма да е задължително ,а пожелателно,като извънкласна форма. Който иска,нека си записва детето,другите -нека не обръщат внимание. Предполагам,че в училище се изучават,макар и не задълбочено ,старогръцките легенди и митове. Там също има доста "страни" истории,като еди кой си бог си изял децата,пък някакво странно чудовище ослепило еди кой си и т.н. Странни и неразбираеми,дори ужасни ,погледнати от нашето съвремие,но какво да се прави....Това е част от  историята на човечеството и много преди да бъде създадена писмеността ,тя се е предавала само устно,за да достигне и до наши дни.Ако се представи по подходящ начин,сигурно ще се стори интересна на някои от децата.Това също е важно. нека не забравяме,че за изминалите две и повече хиляди години човешките разбирания,начин на живот  и норми на поведение много,много са се променили и днес много неща ни се виждат дори ужасни.Но така е било и ние няма как да го променим.Можем само да го изучаваме или да го подминем.Всичко е пожелание.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #536 -: Септември 15, 2015, 08:56:01 am »
вероучение свободноизбираемо и ако може - от по-горен клас - защо не?

само че и в момента има достатъчно учителки в ДГ и училищата, които нарочно или без да искат внедряват в детските главици объркани и често пъти нелепи парчета вероучение по начина, по който те го разбират. последиците, според главата на детето, може да са сериозни.

аз лично патих на два пъти от подобни "верващи" госпожи. повярвайте ми, никак не е лесна борбата за коригиране на насадените и неправилно схванати информационни парчета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #537 -: Септември 15, 2015, 09:38:13 am »
Рачо, имам познати евангелисти. Поне веднъж седмично се събират и си говорят за религия, истории, обсъжда се кой какво е чул, как го е разбрал. Ходят със семействата си. По-склонна съм на такъв вид вероучение, а и вярата тръгва от семейството предимно. Виждаш, чуваш както и други родители и ако детето ти нещо не е разбрало или се е изплашило, може веднага да се коригира това. Повечето свещеници биха разказвали части от библията ако има интерес към това, раздават четиво ако има интерес(друг мой познат реши и стана свещеник по този начин без семейството му да е от посещаващите църквата). Не виждам защо трябва да е в ДГ или в училищи. Старогръцки митове и легенди мисля се учи по литература, там не се обръща такова внимание на този аспект.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #538 -: Септември 15, 2015, 10:48:46 am »
Старогръцките митове и легенди се изучават точно по литература и то след 7-ми клас. Поне по мое време беше тогава.
Аз съм твърдо против изучаването на религия в училищата и ДГ. Всичко добро, на което може да ни научи религията, всъщност се нарича общочовешки морални ценности и можем ние родителите, всъщност сме длъжни ние родителите да научим децата си на тях. Няма нужда някой да насажда у детето ми страх от бога, за да се научи то на добродетели. Децата в ДГ и началните класове са твърде малки, за да им се ПРЕПОДАВА  религия, те не могат нито да я разберат, нито да я осъзнаят. Дали ще се запознаят по-късно с нея, би следвало да е въпрос на техен ЛИЧЕН  избор, когато могат сами да решават. До тогова - решаваме ние родителите.
В интерес на истината, в нашата ДГ има стая по религия, точно до стаята на нашата група. Направена е много интересно и са ги водили в нея 2-3 пъти, но до момента нямам данни да са разяснявали на децата подобни на цитираните от Jbrul "красоти". Мисля, че стаята я използват само по религиозните празници, обясняват на децата съвсем повърхностно за съответния празник и т.н. Никой, обаче, нас не ни е питал дали сме съгласни с това и възнамерявам да разговаря с директорката по този въпрос. Аз самата почти нищо не съм обяснявала на детето си по тези въпроси. Коледата как да е, може да се обясни. Ама хайде някой да ми каже как да разясня на 4-5 годишно, че един човек, който всъщност бил бог, го разпънали на кръст, той умрял, пък после възкръснал и прочее... няма начин да разяснявам подобни неща на този етап. Детето знае, че тогава боядисваме яйцата за здраве и толкоз.
Аз самата не съм религиозна, нито вярваща. Не отричам напълно религията, но съм така да се каже - рационално мислеща :) Детето си ще запозная с християнските порядки и вярвания, когато му дойде времето. Останалите ценни неща от пустата религия, ги възпитавам в детето си чрез личен пример, обяснения и причинно-следствени връзки, а не чрез жестоки притчи и насаждане на страх от божието наказание....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #539 -: Септември 15, 2015, 12:38:44 pm »
Рачо, защо да я спираме темата? В края на краищата, повечето които я коментираме сме родители вече и ни интересува какво се случва в детските градини и училищата, на какво учат децата ни там, как... Това, че още не е въведен официално такъв предмет - не е гаранция, че в един момент няма да бъде въведен. Е, тогава ли да говорим за това? На любимия БГ-принцип "след дъжд - качулка"? Ето ти линки, за поредното, актуално искане това да се случи. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962231 "В момента се гласува закон за училищното олразование, като предметът “Вероучение” е свободноизбираем. Няма организация по преподаването на тази учебна дисциплина. Образованието е загърбило това жизненоважно знание за духовното възпитание и опазване на нашите деца." ; "Вероучението следва да бъде задължителна учебна дисциплина в учебните заведения, защото християнските ценности - забраната за самоубийство, уважението и почитта към родителите, добро отношение с всички хора, са основи на духовността." ; "С настоящото отворено писмо ние подкрепяме законодателното предложение на Светия синод за включване на дисциплината “Вероучение” като задължителен предмет."

Наясно съм, че подобни искания, отворени писма, инициативни комитети по въпроса - не означават автоматично, че поисканото ще бъде изпълнено. Но нито Светия синод е спирал някога да ръчка и настоява по този въпрос, нито някога се е оказвал и ще се окаже без подкрепа в исканията си, от страна на публични личности от различен вид и калибър. Което означава просто, че шансът в някакъв момент да се случи това, което тези хора искат - е съвсем реален. Особено, ако родителите масово са на "позиция" от вида "ми нямам позиция и какво пък толкова..."
Има съществена разлика между часове по "вероучение" и това в учебните програми на различни етапи и под различни форми, да залегне едно запознаване с най-големите световни религии във вид на история на същите. Така както учим история сега за всичко друго - държави, цивилизации, войни, владетели... Обаче не това се иска и цели за религията баш, което е проблем за мен.

Считам за свой избор и ПРАВО, да запозная своето дете с Бог, по начин който аз считам за подходящ и уместен. Имам правото също така да му кажа, че Бог просто няма и той е "приказен герой" като Снежанка, Пинокио и ред други, ако съм на това мнение. Това, че обитавам светска държава, в която църквата и държавната власт са официално отделни звена - следва да гарантира ненамесата на църквата в светския и частния живот на гражданите по насилствен начин. Да пуснеш църквата (църквите) в държавната образователна система е точно обратното положение. Благовидните мотиви и добри намерения, за подобни действия - нямат никакво значение все пак, след като така би се посегнало именно върху светските устои на държавата.

Ако следваме логиката на радетелите за религиозно обучение в клас, като превенция на пиянстването, наркоманията, самоубийствата, безразборния секс...то най-ефективно ще е да сменим самата религия и от християнство - да минем на ислям. Ми така де - порядките там са много по-строги за какво ли не и ако ги наложим на нашата младеж - прАблем няма да има с нищо почти.  :lol: След стотици години еволюция на държавите, неслучайно се е стигнало до решението, че държавата си е държава, а църквата си е църква и двете са отделни неща, а второто е за "който иска". Да се прави крачка назад в това отношение е глупаво и лишено от всякаква здрава мисъл. В добавка, имаме пред очите си примери на едни държави, където религията, държавната и съдебната власт са едно и също нещо и както виждате - техните граждани в момента масово са нарамили бохчите и се изнасят оттам. Което е своеобразно доказателство  за "ползите и благините от религията в живота на хората". Направо цъфнаха и вързаха тия хора от "много вяра и благочестие", дума да няма.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!