0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #120 -: Февруари 27, 2011, 10:54:30 am »
хайде и аз да се включа за Шейново.
д-р Сигридов ми препоръча 3 болници и съответно екипи.Токуда , Тина Киркова , Шейново.
Токуда не можехме да си я позволим финансово , в Тина Киркова си следях бременността и не ми се нравеше.Не знам защо избрах си Шейново и д-р Велев.
Относно него д-р Сигридов каза , абе и той ще си иска пари , ама поне е сериозен и ще ти дойде за секциото.Естествено аз се бях подготвила психически , ако раждането тръгне по-рано от предвиденото да ходя в Майчин дом.
Освен таксата от 950 лв. за избор на екип в Шейново ,платих и "личен хонорар" от 500 лв.на ръка на д-р Велев.
Свърши си работата перфектно , после идва при мен 3 пъти , информира ме за бебетата , смени ми лепенката и това беше.
Дори честно да ви кажа , като каза 500 лв., малко ми олекна , че няма да ме цака двойно за близнаци.
Не казвам , че това е начина , ама какво да правя ,къде трябваше да родя.
както и да е ,относно условията в Шейново ,бях в обща стая ,общо 5 човека,въобще не ми пукаше с кой съм , никой не ми пречеше , спях като пън.Вип стая естествено не можех да си позволя ,щеше да излезе около 500 лв. за моя престой. Така ,че минах естествено без нея.
Лошо мога да кажа за тоалетните ,тотална мизерия ,уж все бършеха , миеха.Голяма мизерия,там ловнах някакви гадории аз.
За персонала като цяло бяха добронамерени ,само една сестра след секциото ми се развика ,защото ги извиках да им кажа , че много ме боли , това след като се бях изкашляла зверски, можеше и по-нормално да ми го каже ,смятам ,че не съм някоя лигла.
Общо взето това беше.Децата стояха по 5 дни в кувьози ,изписах ни на 8 -мия ден след секциото , всички заедно :)
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #121 -: Февруари 27, 2011, 10:59:06 am »
само да допълня , че сега като се замисля , не бих избрала Шейново , не смятам ,че това е болница за раждане на близнаци.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #122 -: Февруари 27, 2011, 11:47:32 am »
Напълно подкрепям Жбрул. Надявам се, че повечето разбраха какво искаше да каже и че не става въпрос за едните пари тук. Шаноар, конеца е един и се маха 8-10 дни след секциото. Просто се издърпва от единия край. Белега наистина е като одраскано. И да, златни му ръце на д-р Даскалов.
В "Селена" също се полагат два прегледа на бебето след изписването.
     
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #123 -: Февруари 27, 2011, 12:03:08 pm »
Аз за себе си не исках един лекар да ме следи, а при друг да раждам... Исках добре да познавам човека, който ще ме поеме в най-важния момен . Исках един вид да е "обвързан" с мен и да знам че ще мога да разчитам на него.
И добре че стана така...защото като звъннах на док в полунощ той ми вдигна телефона, и въпреки че беше на семинар в Пловдив - тръгна за София .

Това за нормално протичащата бременност и частната болница аз не го приемам ( за себе си ). Може всичко да е било чудесно и на финала да се обърка...Просто ще ме е страх.
И пак казвам - аз в МД не съм била в мизерни условия...в никакъв случай. Банята ми беше след ремонт, отделно имах мивка в стаята, хладилник, телевизор, гардероб, фотьойл ...беше чисто и поддържаха.

Сами  
предполагам разликите, които виждаш в мненията за МД са за персонала. От коментарите оставам с впечатление, че се държат различно с родилките на 12ти и 7ми етаж. Все пак 12ти е ВИП и там отношението е различно, дори храната е друга.

Мен малко ме издразни в началото, че уж платих за едно, а трябваше да се съобразя с политиката на етажа. В смисъл, знаех че във ВИП стаите бебето е при теб ( ако искаш ). Принципно ВИП стаите са на 12ти етаж, но има и една на 7мия - това беше единствената свободна, та аз взех нея. И в един момент хем плащам, хем каквото е за другите ( които не плащат нищо ) това е и за мен ( изключае условията в самата ми стая ).
Но после видях че това е добър вариант. Взимах бебето за 1 час на всеки 3...като я върна, след 2 часа пак отивам да си я взема. Така имах време и за себе си, да почина, да се пооправя...Идваха ми гости всеки ден и стояха в стаята ми с часове. Ако бях в двойна или тройна стая - това нямаше как да се случи. Даже на 7мия етаж е забранено да влизат външни лица, само моите притичваха по коридора понеже при мен беше позволено.

Казах като дръпна чертата - включвам всичко което съм купувала, плащала.
НО, парите които ми поискаха и имам фактури за тях са 650 лв избор на екип за секцио и 4 нощи по 70 лв 280 лв за стаята. Общо 930 лв.
Никой не ми е искал нищо повече, другото е било моя воля.

Извинявам се за дългия пост ! Дано поне е бил полезен  :)

( Док шие с конци, които се резорбират. )
« Последна редакция: Февруари 27, 2011, 12:06:03 pm от Raissa777 »
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #124 -: Февруари 27, 2011, 12:06:48 pm »
Мацки, поне тези които сте в София и нямате някакви усложнения на бременността и не е многоплодна...за какъв дявол се навирате в тези смотани държавни болници?
  :D

  Жбрул,ми примерно ,когато жената не си избира секциото по желание,а отива да ражда ,с каквито показания я е пратил нейния доктор...Ми в държавната болница няма да плаща.Ще знае,че има добри специалисти и е спокойна. Мисля,че това е разковничето
  Няма как да не се обръща финансовата част на въпроса.
  Примерно аз как разсъждавам.Ако  секциото ми е по показания на доктора ще си отида в държавната болница,при препоръчан доктор и ще платя само за избор на екип ако се налага.Обаче ако реша да съм секцио по собствено желание.Тогава понеже така и така ще трябва да извадя един куп пари ,тогава ще избирам и по обстановката...
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #125 -: Февруари 27, 2011, 13:02:11 pm »
За Пловдив:
Следенето на бременността ми водеше Д-р Йончев, Окръжна болница. Феталните бяха при Д-р Сигридов, Д-р Даскалов и Доц. Малинова.

Торакс и Селена са прекрасни болници, но нямат нужната апаратура, кръвна банка и неонатологична помощ при форсмажорни обстоятелства (въперки че са обезпечени кадрово). Преди нямаха транспортен кувьоз и до колкото съм чувала при проблеми с новородените се вика линейка или такси.

За раждането ми (планирано секцио) не платих нищо и нищо не ми беше поискано! Родих в Окръжна болница при Д-р Йончев, нямаше смисъл да взимам ВИП стая, тъй като цялото отделение "Следоперативен сектор" е реновирано със самостоятелен санитарен възел и 2 легла в стая, вкл. нови легла и дюшеци. Изключително строг режим за посетители и хигиена. Доволна съм. Разбира се отношението на персонала не е като в частните болници, но се преживява.
Никой не си пожелава усложнения, но се случват. Ние нямаме Токуда, какъвто би бил и моя избор, но с имаме Окръжна и ВМИ. Излишно е да изтъквам предимствата като апаратура, кръвна банка, кадри...

За избор на екип мисля че се плащаше по 400 лв (не съм на 100% сигурна).

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #126 -: Февруари 27, 2011, 13:08:44 pm »
Мислех да не пиша повече по темата, но прочетох поста на Dani_j
Напълно подкрепям Жбрул. Надявам се, че повечето разбраха какво искаше да каже и че не става въпрос за едните пари тук. Шаноар, конеца е един и се маха 8-10 дни след секциото. Просто се издърпва от единия край. Белега наистина е като одраскано. И да, златни му ръце на д-р Даскалов.
В "Селена" също се полагат два прегледа на бебето след изписването.
Затова ще си позволя да пиша още веднъж-радвам се, че сте родили при кадърен лекар и в добра обстановка, но конеца при мен беше нито един-доколкото разбрах прави се само от няколко човека в МД. Може и на други места да са почнали по този метод не знам, но това което знам е че не го правят много хора. Надявам се да изясних моите преоритети + добра неонатология, въпреки че нямах индикации за проблем, човек никога не знае.Ето за това се наврях там. И да другото, което разбрах е че сития не вярва на гладния-никога
« Последна редакция: Февруари 27, 2011, 13:15:58 pm от shanoar »
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #127 -: Февруари 27, 2011, 15:45:27 pm »
При мен както писах и преди, водещо при избора на болница беше добрата неонатология, понеже още в 26 гс ме наплашиха, че ще раждам. Ето защо се спрях на Токуда и МД. Затова ви съветвам, където и да сте решили да раждате, винаги да имате и вариант в случай, че бебето се роди по-рано. Малко са болниците, в които има нови кувьози и опитни неонатолози. Аз родих в Токуда, може би ми излезна по-скъпо от МД и то не специално раждането, а престоя на Изабела в неонатологията. Освен пакета за новородено от 500 лв ми взеха и още 1400 лв. за 7 дневен пакет докато тя лежеше в неонатологията, отделно 4-5 пъти съм плащала по 50-60 лв. за консумативи и лекарства. Доколкото знам в МД не се плаща нищо докато бебетата са в неонатологията, но в крайна сметка важно е, че бебката е добре и вече си е вкъщи.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #128 -: Февруари 27, 2011, 17:27:45 pm »
Само една добавка по повод високоспециализираните/спешни звена в болниците - било неонатология, било друго. Не само в България, но и по света такива има в големите медицински центрове и университетски болници, не във всеки град, или село. "Неонатологичен сектор" е общо понятие и следва да се прави разлика, между високоспециализиран такъв /като в МД и Токуда/ и неонатологията, която задължително има във всяко родилно отделение - то иначе никой няма да им разреши да работят ;)
В този ред на мисли, ако бременността протича нормално и не се очакват усложнения, малко е пресилено да се избира на всяка цена болница с "космическа" неонатология, но със сигурност и не вреди да има такава.
Факт е обаче, че и супербезоблачно да е вървяла бременността - винаги може да възникне неочакван и сериозен проблем, изискващ намесата на "тежката артилерия", каквато няма, нито в повечето частни клиники, нито в провинциалните болници.
Аз съм от Стара Загора и тук си имаме лъскава /по-лъскава от Селена/ частна болница, в която вече правят секцио и със спинална /доскоро това беше химера/ и ако всичко се развие нормално - можех да си родя и тук /ма нЕмаше как да докарам тук Д-р Даскалов  :lol:/. Обаче, прецених че колкото и всичко да е наред уж, може и да ми потрябва "по-сериозна" болница - за мен, за бебето...не се знае никога.
За това си избрах Пловдив, има Окръжна, има ВМИ, имат нужните високорискови звена и ако беше станало нещо лошо, с което в Селена нямат капацитет да се справят, въпрос на 10мин. беше да транспортират и мен и бебето до подходящото за нас спешно звено. Така, че не е да не съм помислила и за това, но при условие, че липсваха предварителни показания, че ще се наложи такава намеса - беше супер излишно да отида директно в някоя от държавните болници, пък я ми дотрябват спешните им звена - я не. Слава Богу - не ми дотрябва помощта им, дано никоя от вас не опира до тях.
Като изключим финансовата част при избор частна/държавна, ако сте в голям град и бременността е нормална, спокойно може да се ражда в частна болница, понеже при нужда - лесно и бързо ще ви бъде оказана помощ в държавно АГ, имащо съответните отделения. Ако се ражда в глухата провинция, за съжаление все едно каква е болницата - там просто няма такива неонатологии и пак се налага транспортиране на 100-ина километра  :(

Както Мишанта отбеляза - въпросът за този точно избор е многопластов. Не се свежда само до пари, или само до лекар, или само до нещо трето...много неща накуп трябва да се премислят и претеглят. Поне според мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #129 -: Февруари 27, 2011, 17:49:38 pm »

Както Мишанта отбеляза - въпросът за този точно избор е многопластов. Не се свежда само до пари, или само до лекар, или само до нещо трето...много неща накуп трябва да се премислят и претеглят. Поне според мен.

Точно! Така че всеки като си сподели неговите си критерии,по които е избрал мястото,доктора , цената и крайните впечатления ще помогне на нас,които сме на опашката  :lol:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #130 -: Февруари 27, 2011, 18:04:12 pm »
Ех, Дидон :)

Жбрул, с последния си пост, помогна на много неориентирани как стои въпроса с рисковите случаи за Пловдив :D.

Ей, това ми беше мисълта - Селена не е Токуда, всеки да си прецени, какво да очаква.


мястото ми не е тук, ама аз си надничам
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #131 -: Февруари 27, 2011, 18:28:22 pm »

Жбрул, с последния си пост, помогна на много неориентирани как стои въпроса с рисковите случаи за Пловдив :D.

мястото ми не е тук, ама аз си надничам

Доколкото умея да чета, въпросът с рисковите случаи, не само за Пловдив, ами за където и да било го уточних още в първите си постове. Никъде не съм твърдяла, че в Селена могат да се раждат тризнаци преждевременно, или да се реагира на сходни ситуации. Баш обратното говоря от самото начало. ;) Все пак, не всички бременности са патологични, дори да са дълго чакани и постигнати чрез АРТ. Това че ние предварително си мислим за всички най-лоши варианти е съвсем друг въпрос и то лесно обясним.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #132 -: Февруари 27, 2011, 18:47:55 pm »
Аз да уточня, че един от поводите ми за чудене беше че мои близки лекари /други специалности/ бяха категорично против Токуда, чак ми беше неудобно да отида там, за да не се разсърдят, че пренебрегвам мнението им. Но разбира се решението си е мое, още повече че не разбрах какво толкова не харесват.
Джбрул, ти определено си избрала най-доброто логично място и си се оказала права. Винаги ако нещо непредвидено се обърка трябва да има опция, но не като първа необходимост. Например Чери си знаеше от рано, че ще и трябва много добра ноенатология и избра такава- всяко нещо според обстоятелствата и възможностите.

За едно, обаче не бих дала пари изобщо - личен рушвет на лекаря  :x Клио, това е ужасно като опит -не само че ти излязло доста скъпо, и то за мизерия и нормално обслужване, което ти дължат така или иначе  8O Мислех че вече няма такива неща, кога е било това??

Раиса, може да звучи странно, но аз се притеснявам след секцио бебето да е при мен постоянно от началото. А видях на 12ет. че има легълца на релси до леглото ти, които се издърпват и от другата страна на стаята -забравих как му викат на това помещение и с незнам с каква цел е. Но казваш че са при теб само ако искаш, така ли?
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #133 -: Февруари 27, 2011, 18:50:00 pm »
Последно се включвам, няма смисъл да изкривяваме и да си слагаме думи в устата, да наскачме кой за коя болница е...


Голяма част от раждалите тук, в частни болници, визират Селена и Токуда, и малка част другаде.
За Токуда, момичетата подробно са описали, предимства и недостатъци.
Ето, ти сама разказа за Селена, липсата на неонатология си е недостатък, и хубаво, че разказа подробно какво следва в случай на инцидент.

 
« Последна редакция: Февруари 27, 2011, 18:51:39 pm от Тара »
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #134 -: Февруари 27, 2011, 18:59:18 pm »
хайде и аз да се включа за Шейново.
д-р Сигридов ми препоръча 3 болници и съответно екипи.Токуда , Тина Киркова , Шейново.
Токуда не можехме да си я позволим финансово , в Тина Киркова си следях бременността и не ми се нравеше.Не знам защо избрах си Шейново и д-р Велев.
Относно него д-р Сигридов каза , абе и той ще си иска пари , ама поне е сериозен и ще ти дойде за секциото.Естествено аз се бях подготвила психически , ако раждането тръгне по-рано от предвиденото да ходя в Майчин дом.
Освен таксата от 950 лв. за избор на екип в Шейново ,платих и "личен хонорар" от 500 лв.на ръка на д-р Велев.
В сайта на Шейново има ценоразпис, и пише, че избор на екип е 350лв: Х. ”Избор на екип”
   
   
1. КП № 141 ”Раждане независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение”
 350.00

Аз пък се бях насочила към Тина Киркова, даже звънях да питам за цените, но май ще има изненади и там. :x
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #135 -: Февруари 27, 2011, 19:13:37 pm »
В момента и в Шейново, и в Тина Киркова избор на екип е 350лв.
Допреди месец-два действително беше 950лв.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #136 -: Февруари 27, 2011, 19:31:05 pm »
Сами, аз не съм Рая, но съм раждала в МД и ще ти отговоря подробно. На 12 етаж, бебетата стоят 1 денонощие в обща детска стая и след това ти го дават за постоянно при тебе. Легълцата се издърпват в твоята стая и в другата, която наглед е празна, но е със следното предназначение:там влизат неонатолозите когато минават на визитация, издърпват се леглата с бебетата и те им правят прегледи, същото се прави от акушерките когато вземат бебетата за къпане и смяна на памперси. В тази стая има повивалник и кантар, където мерят бебоците, бият им ваксини и правят манипулации. На 7 етаж бебетата се дават на 3 часа за кърмене. Не стоят при родилките.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #137 -: Февруари 27, 2011, 19:34:48 pm »
И двата пъти раждах в МД, не съм плащала и стотинка, макар че се бях подготвила. След месец и кусур престой виждаш нещата малко по-така, тогава по съвет на лекар от МД, реших че не искам екип и конкретен лекар.
Най важното за мен бяха неонатологията и съответните лекари, те бяха жизнено важни и за двете ми деца.
Ако Господ реши, че мога да забременея и родя още веднъж, ще е пак там.

п.п. само да вметна, че есента когато родих Вяра, беше пуснато второто отделение на 7-я етаж. Въпреки че старичко и вехтичко, беше чистичко. А аз и момичето с което операциите ни бяха една след друга и заедно бяхме в реанимация, бяхме единствените в отделението. Нея я изписаха 2 дни преди мен, а аз цели 2 денонощия сам сама в отделението, ми беше си ми супер бе, като във ВИП - цяло отделение за мен. :lol: :lol:
Първия път ми предложиха 12-я етаж - аз го отказах точно поради факта, че детето е при майката. Аз без дете, нямаше да е добре психически за мен да съм  в една стая с жена, която е с бебето си. Затова предпочетох 7-ми въпреки мизерията.
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #138 -: Февруари 27, 2011, 21:08:34 pm »
Не искам да обиждам никого, но мисля, че който може да си позволи лукс или по-добри условия, е свободен да включи и този критерий в списъка си, като допълнение към лекар, на когото има доверие, неонатология и другите важни неща изброени в темата. Надали за някого в този форум точно това ще е водещият критерий...

Ясно е на всички, че хората не са с еднакви финансови възможности, което води до различна приоритизация на критериите. Както и бременностите са различни - едноплодни, многоплодни, безпроблемни, проблемни... Всички тези фактори оказват влияние върху избора и не мисля, че някой трябва да се чувства виновен, защото работи за някакви пари, изкарва ги и е готов да ги похарчи за собственото си удобство и/или лиготия. Разбира се, един или друг фактор може да надделее по някаква причина, но всеки е свободен да направи избора си, независимо от мотивите и не мисля, че другите могат да отсъдят прав ли е или не. Споделяме информация, а тези, на които им предстои да решават, ще мислят по въпроса.
Приятна неделя на всички  :D
:good_post:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #139 -: Февруари 27, 2011, 21:14:00 pm »
да , вече избора на екип при секцио е 350 лв, аз раждах март месец миналата година беше 950 лв., да добавя падна ми се някаква некадърна анестезиоложка , която не успя да ми сложи спиналната упойка както трябва и ме боде няколко пъти , засегна ми някакви нерви , и краката ми се движеха все едно ги биеха с чукче по коляното.не знам дали ме разбрахте, най-накрая една сестра ме хвана да не мърдам ,за да ми сложат упойката , а трябваше да го направят от самото начало.много беше отвратително.
още изтръпвам като се сетя.
отделно деня преди секциото теста за алергии го направи дежурната акушерка , и каза че чакаме анестезиолога , който ще ни посети да разговаряме и да види резултатите.е , такъв така и не дойде.
супер безотговорно.