0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #20 -: Февруари 11, 2011, 22:10:16 pm »
Аз естествено нямам личен опит,но снаха ми роди в Св.Иван Рилски-Стара Загора с избор на екип-др.Бузалов.Много е доволна от болницата и от отношението на персонала.На мен там ми правиха хистероскопията и съм с много добри впечатления.Стаите са уникални-всяка е оборудвана с плазма,климатик и собствен санитарен възел.Няма нужда дори и да си носиш дамски превръзки,защото е заредено и с такива и то два вида-нормални и за родилки.Имат и неонатология.Може да ми е малко далеч(на около 80км),пък и доста рано де,но на там съм се ориентирала.

 Ей така трябва да звучи описанието за всяка една болница. За съжаление у нас е лукс...
 Да не задълбочавам,но как може в някои страни от болниците да дават и помпи под наем ,а ние тук да трепем хлебарки

 Винаги водещо в избора ми за някакво лечение е бил доктора и екипа въобще.
 Обаче какво ми направи впечатление по косвен път. Моя мъж преди три години го оперираха от кръстни колянни  връзки на единия крак. Лежа в Дианабад. Ужас и безумие. Болницата е в един блок. Леглата са като в детските лагери от 80те години. Тялото ти потъва и нямаш шанс да се изправиш сам, особено като те мъчи болка...
 Преди три месеца отново му се наложи операция.Същата,само че я направихме във Военна болница.Кореннна разлика. Сам си наместваше положението на леглото/ беше от онези автоматичните / Имаше си дръжка да се хваща и повдига,не се нуждаеше от мен въобще. Първата нощ много го боляло,стискал ,стискла и накрая решил да пробва бутона за сестрите , като изобщо не вярвал да работи. Сестрата цъфнала като от нищото :)...На третия ден ходеше...
  Това много в страни от темата,но наистина обстановката помага за бързото възстановяване на пациента.а когато пък това е свързано и с появата на така желаните ни бебчета, най -добрата комбинация ще е перфектен екип и добра обстановка  :)
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #21 -: Февруари 12, 2011, 09:37:05 am »
Родих в АГ-Варна при док.Цветков! На 4ет., нямаше хлебарки, почистваха всяка сутрин, изхвърляха боклука, но в шкафчетата като отвори едното момиче какво да ви кажа, това обаче е от нас - родилките! Не е като преди година, но има какво да се желае още относно хигиената! А за персонала няма как да кажа лоша дума, наложи се да остана по дълго и всички се отнасяха много добре! Физиотерапевтката ми беше от голяма полза за отпушване на каналите на гърдите! :D

Еее, Гери, все пак си раждала зимата, а  гадинките излизат като се постопли  :?
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #22 -: Февруари 12, 2011, 10:47:20 am »
Много хубава тема сте подхванали.
Аз лично не съм раждала още. И аз съм от тези на дето им предстой това събитие.
Две мой познати раждаха в окръжна болница (София). И двете са много доволни. Незнам при кои доктори. Едната дори роди декември 2010г. Каза че са правили ремонт и било много свежо и чисто.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #23 -: Февруари 12, 2011, 11:20:30 am »
Още преди да стигна до раждането, на въпроса "коде?", отговарях - "не къде, а при кого". Лекарят за мен беше водещото при избора. Всъщност беше единстветото според което избирах.
И аз родих в Селена Пловдив, заради д-р Даскалов. Условията са много добри, персонала е любезен. Аз по стечение на обстоятелствата се перех сама в стая. :lol:
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #24 -: Февруари 12, 2011, 11:38:09 am »
Аз естествено нямам личен опит,но снаха ми роди в Св.Иван Рилски-Стара Загора с избор на екип-др.Бузалов.Много е доволна от болницата и от отношението на персонала.На мен там ми правиха хистероскопията и съм с много добри впечатления.Стаите са уникални-всяка е оборудвана с плазма,климатик и собствен санитарен възел.Няма нужда дори и да си носиш дамски превръзки,защото е заредено и с такива и то два вида-нормални и за родилки.Имат и неонатология.Може да ми е малко далеч(на около 80км),пък и доста рано де,но на там съм се ориентирала.
Аз пък от личен опит казвам, че за мен болницата е отлична(наистина е като петзвезден хотел), операционната светеше от чистота, даже гледах как вадят бебета на плочките по стените. Таткото ни присъсва на раждането и дори му разрешиха да снима появата на бебетата. За раждащите по нормален път мога да кажа, че имат уникален стол на който родилката може да заема всяка поза, която и е удобна в момента. В стаята бях сама. Бебетат се качват веднага при майките и си спят при тях, разбира се ако майката иска да си почива,  детето се поема от сестра, която се грижи за него. Моите бебоци стояха в интензивно отделение, докато ги изпишат, но аз имах възможност непрекъснато да съм до тях и да ги гушкам, а не както в други болници само за определено време. В интензивното отделение имат и от най-модерните кувиози. Специалистите работещи там са много добри. Имам прекрасни спомени от персонала както в АГ така и в неонатологията. С няколко думи - наистина полагат всички усилия да изживееш момента по най-прекрасния начин.
« Последна редакция: Февруари 12, 2011, 11:40:30 am от eterna »
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #25 -: Февруари 12, 2011, 11:59:54 am »
Още преди да стигна до раждането, на въпроса "коде?", отговарях - "не къде, а при кого". 

Точно поради същата причина родих в "Селена" при д-р Даскалов. Много съм доволна от условията и отношението на персонала. Отидох там само с тоалетни принадлежности, всичко останало за мен и бебето беше грижа на болницата.
     
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #26 -: Февруари 12, 2011, 12:17:23 pm »
Аз също се спрях на "Селена" в Пловдив, секциото ще го прави Д-р Даскалов. До момента поне - не съм чула, или чела някакви негативни отзиви и за болницата и за Док, много се надявам да не съм първата имаща повод да каже нещо кофти по въпроса  :lol:, другата седмица вече ще ви разкажа подробно.

Понеже тук става дума и за критериите, по които избираме къде и при кого да раждаме, лично аз не споделям позицията "все едно къде, единствено лекарят/екипът са важни", но това си е моята гледна точка все пак. Независимо кой ми беше лекар, колкото и да го харесвам и да му вярвам и пр. - не бих отишла да раждам в някоя болница като описаните по-горе, с хлебарките, мизерията, грубия персонал и подобни "екстри", само защото "моят лекар" работел там. Този момент съм го чакала толкова време и не съм склонна да си го развалям, защото ме "подритват" разни простакели от низшия персонал и за капак да съм им "в ръцете" и да не мога по никакъв начин да реагирам на поведението им. Още повече, че не се и налага да го правя, при условие че вече има достатъчно на брой нормални болници, в които работят неслучайни специалисти. Болници, които разполагат с космическа апаратура в неонатологиите си и в това отношение - не са по-малко сигурни при възникването на евентуален проблем с бебето от държавните такива. Битови условия и отношение на персонал е излишно да коментирам дори - там е ясно. Изключвам от картинката раждане в по-малки частни болници при многоплодни бременности, протичащи с висок риск - за тях специално, да, МД-София, но за София и Токуда е вариант.
Но за такива като мен, да се завра зорлен да раждам в някаква мизерия, с имагинерното убеждение, че нещо в такава болница било по-добро...не виждам какво ще да е това "по-доброто" честно казано. Дори и за пари да говорим, като чета какви цифри се спрягат за раждане в т.нар. ВИП на АГ-Варна примерно, като му "ударя чертата"...ами то в Селена ми излиза и по-евтино, което вече е  8O
Да не говорим, че "списъкът" за болницата се състои от: четка за зъби и чехли за мама, за бебето - нищо и само дрехи за изписване за двамата /или колкото сте там на финала  :D/

Естествено, всяка бъдеща мама си решава кое й е по-важно, или най-важно при избора на болница. Просто вмятам, че отдавна не е нужно да се прави компромис с едно, или друго, при условие че можеш да получиш всичко накуп.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #27 -: Февруари 12, 2011, 18:09:10 pm »
И аз съм в Селена при д-р Даскалов,живот и здраве да е само да устискам до 35 седмица :)Ако тръгнат по рано,доктора спомена ,че трябва да избирам другаде.За сега от прочетеното в интернет,мисля за най-подходящото Токуда .Но не съм проверила как стоят там нещата.Трябва ли да се записвам предварително,да си определя лекар....нищо не знам!Все се надявам да не стане нужда да търся болница спешно!Все пак ,ако отида раждаща в Токуда,ще ме върнат ли?
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #28 -: Февруари 12, 2011, 18:49:31 pm »
Ася, в Токуда трябва предварително да си избрала лекар, да те е видял и т.н. Незнам как наистина действат ако дойде някой с раждане, но предупредиха, че не работят така, всъщност се предполага, че вече трябва да си си платил.
Аз въпреки че съм доста по-напред от Дидон, още се двуомя къде да раждам - хем искам в Токуда- да се чувствам като “бял човек“, парите вече съм ги прежалила, но пък и много свикнах с МД -там ми беше лапароскопията /от която все пак резултата е налице/, а и ако е секцио имам чувство че с Дяволов ще ми е по-спокойно. Но и аз все пак не разчитам само на лекаря - имайте пердвид че за нормално раждане всеки грамотен АГ лекар би трябвало да се справи. А ако има усложнения е важно и екипа и другите лекари.
Освен това за тези които ще раждат след май -да знаете че в МД ще са готови  ремонтираните родилни и предродилни. Повечето стаи също са ремонтирани.

Всъщност идете най-добре на отворени врати -ще получите много информация от първа ръка :)
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #29 -: Февруари 12, 2011, 19:17:45 pm »

Освен това за тези които ще раждат след май -да знаете че в МД ще са готови  ремонтираните родилни и предродилни. Повечето стаи също са ремонтирани.

Всъщност идете най-добре на отворени врати -ще получите много информация от първа ръка :)

Точно това и аз съм решила да направя. Също  имам две коремни операции в МД и съм доволна. да, наистина, исках определен хирург, та за това бях там , но тогава обстоятелствата бяха такива. Сега ,след ремонта , ако ми хареса...може би там ще е едно от местата, за които ще помисля...

  "Къде и как" - ми това е обобщено заглавие. Нали идеята е точно всеки да сподели по какви причини е избрал определеното място, а това със сигурност включва и доктор...Но все пак, има болници, в които и повече от един доктор са
с отлична репутация ...
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #30 -: Февруари 12, 2011, 19:49:11 pm »
Аз до последно се чудех къде да раждам, дали в МД при д-р Дяволов или в Токуда при д-р Илиев. И двете места ги избрах заради добрите неонатологии. Понеже исках да раждам със секцио повече клонях към Дяволов, защото знаех, че е много добър оператор, а и съм виждала белези от секцио при него, едвам забележими линийки като конец.
В крайна сметка бебката сама си избра къде и как да се роди. На един запис на тонове в Токуда се оказа, че съм с изгладена шийка, влязох за задържане, след 2 часа започнаха силни болки и след около половин час родих нормално и без упойка, всичко стана много бързо и нямаше време за секцио, уж щях да раждам с епидурална, но още докато ме караха по коридора към родилната усетих как бебето започва да излиза. И така щом влязохме в родилната веднага родих. Сега дори се радвам, че родих нормално, а не със секцио.
От условията в Токуда съм много доволна, чисто е, акушерките и лекарите бяха много любезни. Единствено не съм доволна от това, което се случи след изписването. Три седмици бях с много силно кървене, но лекаря не ме погледна нито веднъж на ехограф, все ме преглеждаше отдолу. Накрая от мен изпадна едно голямо парче и като отидох по спешност чак тогава д-р Колева ме видя на ехограф и ми изписа лекарства за изчистване. А аз бях с редукция в 13 гс и трябваше да се изчисти другия плод, като раждах ми казаха, че на плацентата имало някакво удебеление и вероятно това било другото бебе, обаче нито веднъж не ме видяха на ехограф, казваха, че няма нужда, а мисля че в моя случай беше задължително. Незнам защо прегледите след раждането не са ехографски, все пак е важно да се види дали всичко е наред и няма остатъци от плацента или нещо друго.
 
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #31 -: Февруари 12, 2011, 22:56:23 pm »
acq81 не вярвам да има болница, в която да върнат раждаща жена, но все пак не мислиш ли че е време да ги уточниш тези неща? Дано си износиш бебетата до планираните седмици, но ако все пак тръгне внезапно раждане и да не може в "Селена", пък в суматохата да мислиш в коя друга болница да ходиш, пък и път те чака...
Ако си харесала "Токуда" за "вариант Б", поне звънни, разпитай какъв е реда, колко струва и ако стане нещо спешно - да звъниш на тръгване да те чакат. Нищо не ти коства да го направиш това. Т.е добре е да го направиш възможно най-скоро.

Малко встрани от темата стана това, моля да ме извините  :oops:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #32 -: Февруари 12, 2011, 23:02:38 pm »
Родих в Шейново при д-р Велев. Тръгнах да раждам нормално, но така и не получих пълно разкритие и се наложи секцио. Доволна съм от д-р Велев, от анестезиолога, от всички акушерки. Всички бяха много внимателни и се чувствах добре през целия си престой в болницата.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #33 -: Февруари 13, 2011, 16:34:25 pm »
В Токуда се плаща след като родиш, не мисля, че проблемът би бил в плащането, ако отидеш, без да си посещавала лекар там... Не съм сигурна каква е политиката.

Cherry, много странно и неприятно е това, което се е случило с теб. На първия преглед след раждането д-р Илиев ме прегледа и на магарето, и на УЗ. Даже се наложи да отида с бебето, нямаше кой да го гледа, и се притеснявах да не претупа нещата заради това, но той остави едната акушерка да го наглежда и ме прегледа наистина внимателно.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #34 -: Февруари 13, 2011, 19:24:06 pm »
Това за Илиев от "Токуда" е много успокояващо, аз точно при него имам час за "първичен" преглед този четвъртък. Определено смятам, че лекарят е важен, но условията също са ми от голямо значение (а и като не съм раждала досега, за лекаря реално знам само от нета, където мненията редовно са 50/50)... да не цитирам изцяло Жбрул, ама насекомите от всеки вид изобщо не искам и да ги обсъждам :-)

А никой ли не знае нещо за "Щерев", чудя се аз... Направо ме е срам да си призная, но основната причина да обмислям и "Щерев" е, че не знам как да кажа на док, че след цялото следене май няма да раждам там - все си мисля с надежда за второ дете, а при нас няма как да стане без икси, тоест без доки... :oops: 
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #35 -: Февруари 13, 2011, 19:32:31 pm »
аз не съм раждала в БГ(като изключим един аборт в 5-ти месец ,който си беше раждане ),но съм лежала 4 пъти в МД и 4 в Токуда.Определено съм много по-доволна от Токуда - и като условия и като отношение и като специалисти.Много мога да разказвам и за двете болници.
 За второ раждане живот и здарве ще е при д-р Колева в Тодуда.Благодарение на нея имам Жорето  - много добър специалист е определено ,особено за проблемни бременности.
<br />
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #36 -: Февруари 13, 2011, 19:36:11 pm »
Аз също съм писла, че благодарение на д-р Колева и екипа на д-р Масларска имам Марти и Йоанка. За мен Токуда е правилната болница.

acq81 никой няма да те върне, не е вярно, че тр да си избрала лекар, винаги има добри специалисти на смяна, аз съм виждала как вкарват жена уж за преглед, тръгва раждане и си ражд там. Няма от какво да се тревожиш.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #37 -: Февруари 14, 2011, 12:58:36 pm »
 в Щерев условиата са като в 5 звезден хотел. Моя приятелка и зълва ми са раждали там, а и аз съм била пациентка на клиниката и съм лежала там...Та точно това ни е приказката за там, че много скъп тоя хотел... Няма да имаш проблеми да родиш и по двата начина там.Но точно както Николинка казва,болницата си е болница.В нея могат да реагират адекватно в екстремни условия...
*
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #38 -: Февруари 14, 2011, 16:33:32 pm »
Раждах секцио в Токуда при д-р Димитров. Ако раждам отново някой ден-пак ще е там. Доволна съм от почти всичко, много малко неща ме подразниха.
Зайчето имаше малко проблеми, от което аз бях много разстроена. Изредиха се целия персонал, за да ме успокояват.
Храната, хигиената, отношението, всичко беше на ниво.
*

    Желязкова

  • **
  • 82
  • Животът е предизвикателство - приеми го!
Re: Раждането- къде и как ?
« Отговор #39 -: Февруари 14, 2011, 16:53:04 pm »
в Щерев условиата са като в 5 звезден хотел. Моя приятелка и зълва ми са раждали там, а и аз съм била пациентка на клиниката и съм лежала там...Та точно това ни е приказката за там, че много скъп тоя хотел... Няма да имаш проблеми да родиш и по двата начина там.Но точно както Николинка казва,болницата си е болница.В нея могат да реагират адекватно в екстремни условия...
На сайта на Щерев пише, че раждането (включени леглодни и храна)струва 2 350 лв.,
на сайта на Токуда, че раждането, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение е по клинична пътека, но когато лично отидох да питам, ми обясниха, че винаги се плаща 1,500 лв. + неонатологичен пакет 500-600 лв., епидурално обезболяване /по избор/ 300 лв, присъствие на бащата 200 лв итн.... Та къде бих могла да родя без 2000 лв.??