0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #680 -: Октомври 27, 2021, 15:48:31 pm »
Хелиантус, на мен ми е основно правило да не пипам нищо докато децата спят, ама абсолютно нищо. Дори си правя за мен за ядене докато те са будни и като си легнат да мога на спокойствие да гледам  или чета нещо докато ям. Така хем участват в истинския живот на къщата, хем знаят и се учат как се случват нещата вкъщи, хем си имам истинско  me time. Така с тях сгъваме дрехи (като съвсем малки пълзяха в тях или просто подават), сега слагат дрехи в пералнята, натискат копчетата, вадят неща от миялната, като те подреждат нечупливите неща и приборите. Като чистя всеки си има парцал и също търка. Никога не минавам след тях или поне те не ме виждат и са много горди. Чистя с прахосмукачка и после ги оставям и те да чистят. Единият я бута, а другият чисти. Така всички сме щастливи.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #681 -: Октомври 27, 2021, 16:55:51 pm »
Павла, от доста време, процедирам по абсолютно същият начин. Докато беше по - малка, все чистех и вършех работа, когато спи. И наистина нямах никаква почивка. Сега правя точно обратното. Сутрин като станем закусваме, оправям я и чистим. Както Павла е казала, заедно и и е забавно. После излизаме на разходка и игри и като се приберем или двете обядваме или си правя обяд преди да е легнала. И докато спи, си почивам, чета книга, гледам филм и като цяло напълно релаксирам.
Павла, бързо да му минава на Сими. Много болезнено звучи. Герой е той.
Тери, дано е било еднократно. Според мен най - много им влияе консумацията на млечни продукти. При една приятелка пък беше от люто. Но предполагам, че ти люто не ядеш.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #682 -: Октомври 27, 2021, 18:22:31 pm »
Това със съвместното чистене много ми хареса, звучи супер.

Аз също съм с Файзер, Танче. Слагай смело.

София е вече на 5 месеца, започна да се обръща от корем на гръб, но не го прави всеки ден. За сметка на това се придвижва назад докато е по корем, отблъсква се с ръце назад, много е смешна. Сънят все още е зле, буди се вечер по хиляда пъти, често и будува нощем по около час. Аз толкова се старая да е ок режимът през деня, да не спи твърде много, нито твърде малко, да не се преуморява, да играе достатъчно, но все не се получава и нощем е зле положението. Буди се и търси гърда, иначе не заспива. Знам, че решението може би е да я приспивам по друг начин, а не с кърмене, но засега не се решавам. Поне вече заспива в количката навън, което си е голям напредък.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #683 -: Октомври 27, 2021, 21:32:39 pm »
И на мен ми звучи супер вършенето на неща, чистене, готвене съвместно, но не си го представям как се получава физически? Как го правите? В раницата не иска да седи мирно, скубе ме, хапе, рита, мята се да взима всичко наоколо, вика и се сърди, а и е голям вече , освен на гръб да го пробвам, но няма да ми остави коса 😁, а и да иска да седи повече от 5 мин силно ме съмнява. В столчето за хранене докато готвя например бързо му омръзва и пак започва да мрънка...не си го представям как да стане...Преси му беше интересно да гледа как правя нещо, сега трябва да има движение и игра.От както се движи не се спира освен докато спи, че и тогава не съвсем.

Робин това със съня е ...по- сложно от висша математика  :D. Борис от както е на две дневни дремки и аз не мога да му оправя режима и веднъж на няколко си си будува по 1 час нощем, което ме побърква леко и аз не знам вече къде е проблема.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #684 -: Октомври 28, 2021, 10:31:51 am »
Оставяй го да се движи около теб.
Заедно правим всичко от раждането. Отначало в слинг, раница, после шезлонг. Давам разни неща, които аз използвам и така в един момент вече им е част от рутината. Говоря им, пеем, пускам музика.
Обаче да не си помислите, че е някаква идилия. Редовно някой плаче, бутат се, някой ми виси на краката или подобни.
Иначе просто ги оставям да правят сами неща и те са горди. Сега ги уча сами да сменят памперса на Борис. Той се съблича, изхвърля памперса и после 20мин се мъчат Бобо да се обуе. Забавни 20 мин, които завършват с рев обикновено. Веднъж почти успяха обаче.
С две думи- не ми пука. Оставям ги и да плачат около мен и да цапат, и да карат колело вкъщи, и да викат. Имам малко правила и затова се спазват.

Сими вече е още по-добре. Още една седмица имат да закрепват. А аз от 1м съм вкъщи и почти никъде не мърдам. Дано да си закрепят до операцията на Сими, че не искам да се отлага.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #685 -: Октомври 28, 2021, 11:45:51 am »
И аз като Павла, гледам философски на нещата. Давам им да играят с брашно, аз правя кекс. После прахосмукачката и ги преобличам и готово, отделно това е страхотна сензорна игра.
Давам бъркалки, дървени лъжици, купи, въобще занимават се. Оставям на земята да лазят, в шезлонг да ме гледат. Сега са на дневен ред гърне и ходят полу голи и се самосъбличат. От яслата прихванаха това с гърнето. Бият се и се хапят почти постоянно, винаги искат една и съща играчка в точно този момент. На моменти съм рефер, на моменти ги оставям да се оправят. И аз оставам да поплачат, после използват реването за да постигнат своето и това не е ОК.

Аз пак имах таласъми. Нещо и много пият мляко нощем и се налага да сменям памперс посред нощ. Много е странно това.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #686 -: Октомври 28, 2021, 12:39:00 pm »
Това със съвместната работа и на мен ми харесва. Ивона още е малка и повече спи, но като порастне малко, и аз ще я държа при мен денем, докато е будна, да участва в къщната работа. И аз снощи, 4-5 ч., имах будуващо, хленчещо и ревящо бебе час и половина. Не е било за ядене, защото тъкмо я накърмих и след това не можа да заспи. Явно пак я мъчеше стомахчето и изхождането. Аз ви се чудя как ги кърмите легнали, като то аз първо трябва да сменя памперса, така че ставам. И то после не върви да лягам и си карам както през деня, седнала и права си я разнасям.

Павла, дано Сими се оправя вече. Как е лечицето?

Тери, как е Мати?
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #687 -: Октомври 28, 2021, 22:26:23 pm »
Грейси, добре дошла в тази тема, връщаш ме към първите трепети от майчинството! ❤️
Павла, много тежко с лезиите по лицето на Сими, чудесно, че е по-добре, милото!
Харесват ми идеите за съвместно готвене на Маги, досега Дара само ме е гледала, ще я включа и аз.
Бях на гинеколог, имам течение, излязоха голямо количество левкоцити, дали означава инфекция, някой разбира ли?
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #688 -: Октомври 29, 2021, 09:14:56 am »
Дано Тери се включи, тя всичко знае на тази тема.

Момичета тази година декларациите за данъци са задължителни. Парите които се връщат са много добри. Тъй като повечето от вас са майчинство бащата на детето може да я подаде. Сумите не са като преди 20 лв на дете. Сега за едно дете е 450 лв, за две 900 и за три и повече 1350 лв.

Има много хубава статия в Майко мила, всичко е обяснено!

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #689 -: Октомври 29, 2021, 10:21:18 am »
Принципно да, но нито са изолирали нещо, а ти и лактобактерии имаш много. Симптоми имаш ли?

Включвай я. Онзи ден те правиха кекс. Аз слагах някои неща, а те с миксера. Стана чудесен.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #690 -: Октомври 29, 2021, 10:54:06 am »
А вярно ли е, че детето трябва да е на ясла за да се получи това данъчно облекчение? Че сега братовчедка ми разпита и ми каза, че трябва да е.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #691 -: Октомври 29, 2021, 12:24:39 pm »
Пишат само за аеробни бактерии, но не пише за изследвани анаеробни. Аз имам от двата вида.
По принцип обилно левкоцити говори за възпалителен процес, който може и да не е причинен от бактерия непременно: разраняване също води до увеличаване. До 2-3 левкоцита и единични епителни клетки се водят нормата.
Може да имаш раничка според мен. Пусни цитонамазка, ако скоро не си
Аз ще купувам learning tower на Матей като порасне още малко, да готвим заедно.

За майчинство подава ли се данъчна декларация? :wink 8O
« Последна редакция: Октомври 29, 2021, 12:28:32 pm от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #692 -: Октомври 29, 2021, 12:58:17 pm »
Не, не трябва да е на ясла. Тъй като жената е в майчинство и не плаща данък, тогава бащата подава такава декларация.

При нас поредна нощ се будят с пропуснал памперс. Какво става не знам. Не пият повече течности, сме их памперсите, взех по-големи и пак.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #693 -: Октомври 29, 2021, 14:11:56 pm »
Няма значение дали детето е на ясла или не, важи за всички деца до 18 годишна възраст вкл. навършени през 2021 година. Аз съм по майчинство, но работя на граждански и ще подавам декларация така или иначе, но останалите може таткото да го стори. Много се надявах тия служебни правителства да не го отменят това облекчение и затова все си трая, но и аз чакам с нетърпение да дойде време да си "плащам" данъците догодина :)

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #694 -: Октомври 29, 2021, 16:24:29 pm »
Маги, благодаря за тази информация. Нямах представа за това нещо. Аз, доколкото прочетох, детето не трябва да е на ясла или детска градина, но може и да бъркам. И при нас таткото ще подаде декларацията.

Маги, ако ги слагаш на гърне преди лягане, става ли? Дари, откакто е без памперс, си иска тоалетна преди сън, няма значение дали е на обяд или вечер и после даже не пишка като спи.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #695 -: Октомври 29, 2021, 16:27:08 pm »
Тери и аз съм им хвърлила око на тези кули, скоро ще купувам. Иначе засега само да сгъваме дрехите успявам заедно с него, т.е. аз ги сгъвам той ги разгъва и така 😁

Маги, имам същата драма с памерсите като теб, от  3 седмици поне е всяка нощ...направо ми писна вече, сменях размери, видове , но ползвам гащички и сега тях набедих, снощи беше с обикновен с лепки и не пропусна , но не смея да се радвам. Обаче е голяма мъка, за която двама човека не стигат, да му се сложи този памперс с лепки 😅
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #696 -: Октомври 29, 2021, 20:19:39 pm »
Имам кула. Не е гениално нещо. Детето така или иначе ще седи на плота, ако е като Борис. Тя е хубаво нещо при осъзнати деца. Тоест поне 1г6м.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #697 -: Октомври 29, 2021, 21:42:22 pm »
Маги, благодаря за тази информация. Нямах представа за това нещо. Аз, доколкото прочетох, детето не трябва да е на ясла или детска градина, но може и да бъркам. И при нас таткото ще подаде декларацията.
Мише, това облекчение за 2021 година е, компенсационно, защото не се прие всички родители да получават детски надбавки от 35лв за дете месечно. Затова няма значение дали детето посещава детска градина, ясла, училище или си стои у дома - данъчното облекчение е валидно за всички, които имат деца до 18 години (дори да са навършени на 01.01.2021 година) и плащат данъци. Сещай се кой няма да получи тази сума, но пък взима въпросните детски и още доста други социални надбавки.
Аз все пак съм с едно на ум, тъй като бюджетът на държавата за 2022 година тепърва ще се гласува и е много вероятно след изборите това облекчение да бъде премахнато (лично мнение), въпреки че повод за него беше ковид кризата, отпуските заради онлайн обучения, повишаването на безработицата и т.н. Всяка година бюджетът се оформя според текущите плащания, а не според това колко данъци сме платили предходната година. Един вид е малко на кредит през първите 6 месеца.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #698 -: Октомври 29, 2021, 22:56:56 pm »
Тая кула е за по-големи деца,в началото ви трябва столче за хранене, после и един стол върши работа. И Моника и близначките се качват на стол и така работят. А и като пораснат хич няма да им е до кула. Близначките вече се качват на столовете от там на масата/бюрото.
Оставете децата да се учат, че трябва да се пазят, не им създавайте измамно чувство на спокойствие, защото като излязат на вън нямат инстинкт за самосъхранение и са жертви.

Лято го е обяснила добре. Аз още не мога да повярвам, че ще отпуснат толкова пари, но те са нужни, много нужни на семействата. Особено в тая криза.

Айде да видим какво ще стане и дано най-накрая имаме правителство, че положението в много зле вече.

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #699 -: Октомври 30, 2021, 00:17:25 am »
Благодаря, Тери, много разбираш наистина, пуснах и цитонамазка, но ще излезе другата седмица. Павла, имам течение.
Знаете ли, че имаше еднократна помощ при раждане на дете, ако родителите са с висше образование. Ние не успяхме да подадем декларация миналата година, дали важат и тази?