0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #580 -: Октомври 10, 2021, 22:24:09 pm »
Прекрасни сте, Лято!
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #581 -: Октомври 10, 2021, 22:42:04 pm »
Много сте хубави!

Павла, ако беше едно дете, или две едно след друго, сигурно щях да водя, но така абсурд. С Моника на тяхната възраст ходех на Монтесори занималня. Сега на кое да помогна, кое да вардя да не излапа всичките дървени топчета? Просто е трудно на моменти. А и с кака логистиката е друга. Сега ми е важно Моника да ходи на баскетбол и хор. И двете я учат на дисциплина, стойка, отборна игра, да е подготвена и да знае че хората трябва да разчитат на нея. И те ще станат на 4 и започвам и тях да влача. Дали ще е плуване или гимнастика, времето ще покаже.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #582 -: Октомври 10, 2021, 23:55:10 pm »
Сигурна съм, че с 3 е трудно. Аз имам желание за плуване или езда, музика и каквото си  решат.
Не съм фен на модерните неща. Давам свобода. Рисуват, цапат, танцуват и въобще правят каквото си искат. Изморявам се понякога да обръщам внимание и на двамата едновременно. Аз Наполеон станах. Книжки винаги по 2 чета едновременно,  по 2 пъзела и да не си пипа нещата. Като не се намесвам и 2ч си играят.
Само още 2г и да почнат да вербализират миклите си. Няма да им се меся въобще, освен ако не е на живот и смърт. Тогава започваме да пътешестваме. Хубав живот ще е. Ще ни късат нервите на всевъзможни места. 😉😂😊
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #583 -: Октомври 11, 2021, 02:05:59 am »
Лято страхотни сте!

Борис от днес е сополив, не му се размина моят вирус, дано леко го изкара. Беше си ревлив днес пък да видим.
Аз съм толкова недоспала от както се прибрахме от България,  че не знам на кой свят съм, нещо не можем да си оправим графика, няколко пъти се случи да стане в 5 сутринта 🥴

Това с ездата звучи супер! Не знаех, че може от толкова малки. Ние от 2 месеца ходим на музикални бебета 😁 , една леля пее и пуска балончета и други неща, Борис се забавлява, много се радвам на други бебета и обича музика, а е разнообразие и за мен, да слуша езика тъкмо. В България се установи, че е много социален и аз съм му супер скучна по цял ден и сега се чудя на още какво да ходим, може би плуване за бебета ще е или някоя друга група, но като цяло го правя 50 на 50 за него и за мен   :D,  но ми е много трудно с организацията между спанетата му, а сега и с това ядене ...голямо готвене пада.

Тери, практика си трябва със слинга, аз бях станала много добра на края, слагах го и го махах за секунди. С него ми беше по- лесно да се оправя отколкото сега с раницата, а се мъча и с един ринг слинг из вкъщи.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #584 -: Октомври 11, 2021, 05:50:40 am »
Благодаря Ви, момичета.
Всъщност Васил съм го водила на Концерти за бебоци веднъж в Операта. Имахме и втори билет, но бяхме объркали датите и вместо в събота отидохме в неделя. Съответно не ни пуснаха. Мислила съм и за плуване за бебета, но 1) ми беше скъпо и 2) без автомобил с неговият сън ми беше абсурдно, защото той спеше доста през деня, а и зимата след водата да го мъкна в рейсове не ми се виждаше разумно. четиригодишен поиска да го пратя на ски лагер, защото имали такъв в градината и аз го записах на Витоша с техен транспорт. Госпожите обяснявали, че е много хубаво на ски, но забравили да кажат, че на лагер се ходи без родители за цяла седмица и той беше в шок като разбра, че само за ден ще отиде сам с непознати. Хареса му много и следващите години сам си отделяше пари от рождените дни за този лагер като последно ходи точно преди да обявят първия ковид случай у нас, но вече за седмица с преспиване. Ходеше и на барабани по това време, но за над година нищо не усвои, а накрая разбрах, че с учителя си играят шах през половината от урока. На шах не искаше да ходи... Много настояваше за футбол и получи покана от детски отбор в градината, така че го записахме. Сега и там не му харесва, защото тренировките не са мачове, а на него му се рита с деца, които знаят правилата. Нито му се обикалят конуси, нито му се играе в кварталната градинка, където никой не знае що е то тъч и как се бие център. През годините катеренето му държи интереса живо, а онзи ден не отиде на мач, за да отиде на тренировка и директно е казал на треньора по футбол, че катеренето е по-забавно и му харесва повече. Планува един ден да спре футбола и да тренира ежедневно катерене, но този ден ще е в тийн възраст и аз не разчитам никак. От катеренето е научил много - стойка, баланс, да се съсредоточава, да преценява правилно възможностите си и т.н. Но от всичко е намерил приятели, с които поддържа контакти и извън тренировките - деца, с които има общи интереси и теми на разговор извън видеоигрите. На каквото е ходил е било, защото той е поискал. Моята цел винаги е била да му покажа, че светът крие много възможности и той трябва да се възползва като извлече за себе си най-полезното и избере най-приятното. Все пак започна да се уморява от ежедневни дейности и да се пише "болен" за някои тренировки.

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #585 -: Октомври 11, 2021, 08:17:12 am »
Сладка и вече пораснала Криси 😁
Хелиантус, да се оправя бързо Борис. Недоспиването си е гадно работа. Дано скоро ви се нормализира режима. Преди да заминете май се бяхте нагодили вече със спането?
Хора, аз съм много далече от идеята отсега да я правя професионален състезател или да научи нещо за години напред. Просто търся разнообразни и интересни занимания за зимният сезон, защото иначе ще полудеем и двете. Лятото ми е добре, отидем в парка или на някоя площадка и енергията е овладяна  :D Но тя, ако не излезе и един ден, в нас настава ада на земята  :D А и както каза Хелиантус, на мен също са ми разнообразие тези занимания, защото знаете, че като цяло денят с бебе или малко дете си е еднообразен. Имам кола, имам време и предпочитам да се възползвам от възможностите, които се предлагат за малките.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #586 -: Октомври 11, 2021, 09:54:47 am »
Мише, не съм искала да ви се карам или обидя, радвам ви се на ентусиазма.И аз бях така с Моника, сега се радвам като се заиграят двете заедно.Днес смених играчките, голям кеф, пия кафе без да се катерят по мен.

Моника сега сме в чуденка дали да я пишем в професионалния отбор по баскетбол.Ще го обмислим с Мерал добре, че си е занимавка.

Иначе да ви се похваля и двете госпожици пеят.Кака им започна да припява на песните и да вие, при това правилно някъде около тяхната възраст, та и те така :? Ще ги пиша и тях на хор като пораснат видяло се е.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #587 -: Октомври 11, 2021, 18:45:30 pm »
Мише - забравила съм какво е с едно малко дете сама у дома в студеното време. Сега когато и работя, и се занимавам с Васил, и с ремонт имам чувството, че Криси е доста ощетена откъм грижи и внимание. Надявам се да започна да наваксвам веднага щом се нанесем в новото жилище.
А тя най-сетне започна да ме мамка. Обикаля и вика "мам, мам, мам" и като ме види веднага ме гушка и спира да мамка, но ако аз я гушна бърза да се отскубне и бяга.
Искам топла вода и парно незабавно! Казах си го и аз :)
Не смея да пусна печка, че това малкото е опасно, а е студено и тръгват запушени носове.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #588 -: Октомври 11, 2021, 19:03:23 pm »
Тук всичко е от 4г. Езда, музика. Аз също искам да ги водя някъде. За Борис е изключено толкова малък, но поне Симеон да запиша на езда.
Наближава му операцията. Ще видим как ще е.

Бързо ще му мине на Борко като го кърмиш. Защо толкова готвиш, Хелиантус?

Мише, толкова възможности има в България за мъници, че е хубаво да се възползваш.

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #589 -: Октомври 11, 2021, 23:24:22 pm »
Аз съм със зверска хрема, очи подути, нос течащ, не мога да си гледам детето, едно ми е криво, тя върху мен, аз само бърша сополи...
Не обичам да споделям много лични неща, извън темата тук, но понеже съм запозната донякъде за ползата от ездата от най - ранна възраст, реших да пиша. Работих с малки деца, организирах езда всяка седмица, от 2 годишни нагоре. Нямаше такова щастие, чакаха с нетърпение. Имахме детенце, което не общуваше много с другите, трудно се концентрира вниманието му, за да прави нещо, но като се качи на коня, направо засия, справи се чудесно, стана много по-спокоен, иначе не го свърта на едно място. Учителят по езда сподели, че при него ходят деца с различни потребности, хиперактивност или други подобни и резултатите са отлични, връзката между децата и коня е много специална, усещат се взаимно. Попаднах и на предаване по темата и много се впечатлих. Езда и плуване - това са топ занимания за децата. Разбира се, че има и други, но при тези ползите са огромни. На плуване ги водих два пъти седмично през зимата, всички мъници бяха здрави и почти не са боледували.
Нямам търпение за Дара, но аз не съм шофьор и ще ми е сложно да я водя, но ще го измисля.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #590 -: Октомври 11, 2021, 23:54:25 pm »
Павла, изпуснала съм, Симеон ли ще оперират?

Борко днес днес много по- добре , вече не тече носа, още е малко запушен, но сравнение с вчера доста по- добре. Кърмя го, но много малко вече, не ще и не ще, но пак е нещо.
Готвя много защото и аз не знам с какво да го храня ...имам чувството, че все едни и същи неща давам, сега въвеждам от ограничените неща и е голямо мерене и теглене...те хем ограничени, хем трябва да изяде определеното количество, за да поддържаме нивата, сложничко е доста. А нали се мъча да го храня и ЗБВ, та бъркам едни "кюфтета" всеки ден. Някои неща трябва да ги давам с лъжица де, тая диета малко ни проваля ЗБВ- то, но каквото такова. Той вече яде по 3 пъти на ден твърда храна и нещо ми е голяма лудница. Онзи ден четох рецепти за ЗБВ бебета...много , много се сдухах, та той не може да яде твърде много от нещата...
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #591 -: Октомври 12, 2021, 00:12:13 am »
Хелиантус, и аз обмислям ЗВБ, сигурно ще пробвам. Кои храни трябва да ограничаваш?
Аз мислех да водя София на занимания в КиндиРу (ранно детско развитие), групите започват от съвсем малки, май 6 седмици. Единствено ме спира това, че ще объркаме схемата със спането през деня. Иначе ние се прибрахме онзи ден, порева си в самолета, чак една жена ме посъветва да дам биберон, за да не плаче. Добре, че ми каза, не се бях сетила 🤦‍♀️😀
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #592 -: Октомври 12, 2021, 00:25:11 am »
Ох, Робин, най-обичам така хората да си кажат...мнооого дразнещо .
ЗБВ е супер, в нашия случай нещо се оказа леко сложно, въпреки че ни тръгна много добре и чудесно си се храни сам и сега.
Не трябва да яде месо, яйца, повечето млечни, някои са силно ограничени, например може в момента по лъжица и половина кисело мляко,  сметана, масло може 180 гр на ден, ядки, семена, зърнени, бобови не може, както и аспартам. Много зеленчуци са ограничени...всичко с високо съдържание на протеин, конкретно фенилаланин. Много е сложна диетата, много. Не можеш да седнеш да изядеш един картоф, можеш да изядеш примерно 80 гр, това е то, трябва да си го примериш. Изисква много смятане, таблици, книжки, плануване...., но това е, нямаме избор. Много е тежко обаче и от време на време си поплаквам. Аз малко съм се "смахнала" да речем. Вече не ям пред него и на никого не давам да го прави, защото той е лаком и иска от всичко, а няма как да му обясниш на този етап, че не може. Ядем пред него само , ако ядем същото, т.е. предимно плодове засега, после ще готвя еднакво изглеждащи неща...някак.

Мише, бяхме оправили съня , да. Особено в България беше супер. Всичко беше под час и много предвидимо, вечер спеше идеално. Сега нещо с часовата разлика се обърка, а и започна от около седмица да заспива безразборно в колата, преди заспиваше само, ако му е време, това много обърка на няколко пъти режима, сега хремата и нещо не можем да влезем в релси. Снощи , ако съм спала 2 часа на много пъти добре е, доста си поплака заради запушения нос и моето началство да му пръсна спрей в носа.
« Последна редакция: Октомври 12, 2021, 01:02:16 am от HELIANTHUS »
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #593 -: Октомври 12, 2021, 08:38:04 am »
Павла, операцията не беше ли под въпрос, според това как ще се развият нещата?
Робин, точно киндиру е другото място, на което я водя. Кофти е бил полетът, но поне вече сте се прибрали. А хората умират да гледат укорително и да дават непоискани съвети.
Хелиантус, захранването на бебе по принцип си е трудно, а при теб още повече. Ти си герой и съм сигурна, че и за в бъдеще ще продължаваш да се справяш толкова добре и ще научиш Борис да го прави и той. Ще се оправите. Иначе и според мен правиш добре като не ядеш пред него. Още е много малък да разбере, а наистина след определен период децата започват да искат да опита от всяка храна на възрастните, която им попадне пред очите.
Кукапетал, ужасно е да гледаш дете болен или с някакъв силен дискомфорт. Дано да ти минава по - бързо.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #594 -: Октомври 12, 2021, 08:47:27 am »
Добро утро и от мен.Аз съм леко минорна, оставихме близначките на ясла, те реваха дружно и на мен ми се дорева :(

Кукапетел,, аз също за плуването мога да дам отлични отзиви.Много исках да запиша Моника на езда, но в Плевен няма база има извъна града са на по 15-20 км и повече и отделно е скъпо удоволствие.Един час с инструкор, преди 3 години беше 25 лв.Просто ми беше свръх възможностите.Но на 4 години я записахме на плуване.Мога да кажа, че това беше много добро решение.Всички сополи, разболявания свързани с белите дробове, рязко намаляха.Бутах я насила буквално на плуване около 3 години(не си харесваше треньора) само и само да не ми се разболява.Тя имаше големи проблеми с бронитите, гнойни ангини правеше от въздуха, и много ларингитни пристъпи.

Аз не съм захранвала по ЗБВ.С Моника не бях информирана много-много, с тия дете ме беше страх, а и нерви нямам така да ми мажат.Е сега вече ядат всичко, мажат и правят каквото си искат.

Хелиантус, аз да ти кажа много ти се възхищавам!Това е огромна отговорност и голямо себеотдаване!

Кукапетел, много ти е паднал имунитет покрай гледането, нервите и кърменето.Аз бях така с Моника.За това винаги казвам да гледат майките първо себе си!Значи ако ние сме добре и детето ще е добре.Дори да плаче, гледайте себе си мамчета, защото те са изцяло зависими от нас.Дори Моника на 7 години реве за мен, иска аз да отида с нея някъде, да и чета, да съм до нея.

Павла, кураж!ЗНам че ще мине, но знам как ти е свито сърцето!Пиши как са младежите!

Мише, Робин, да нацелувате децата от мен.

Тери, да минава по-често на отчет, че и нея я мислим :)

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #595 -: Октомври 12, 2021, 08:52:12 am »
Не е под въпрос. Тряцваше на 8ми ноември, но много отсйства от училище и му е трудно да свикне и затова през ваканциите.
И моят Борис със запушен нос беше така. Слагах му капки и го гушвах да спи отгоре ми. Иначе никой не спеше.
Хелиантус, много ти е трудно и сложно. Добре правиш, че не ядете пред него. Дори и да изглеждат еднакво нещата, пак ще иска от вашето, ако е с добър апетит. Иначе ЗВБ за мен е повече философия, а не стриктни правила. И двамата са по мой модел на ЗВБ. Симеон нямаше търпение и му давах аз. Борис път искаше всичко и от ентусиазъм размазваше и не успяваше да яде и се разплакваше. Тоест и на двамата съм помагала. С по 2 лъжички хранех понякога. Пълня, давам и пълня другата, като те сами си ги закарват до устата. На 1г и малко и двамата се справяха чудесно с прибори. Борис от поне 3м яде и супа сам. В групата във ФБ за ЗВБ се изпада в крайност.
Хелиантус, ти си изключително силна. Само силните плачат. Слабите се отказват и отчайват.

Аз също смятам, че езда, плуване и за мен музика са най-добре. Важно е да са щастливи пък каквото изберат. Аз шах и баскетбол тренирах. Нищо общо, но пък дядо имаш и кон.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #596 -: Октомври 12, 2021, 09:25:53 am »
Ох, Павла, сигурно ти е страшно притеснено. Да минава по - бързо и по най - лекият начин! Ще чакаме да пишеш като мине.
Маги, сигурно ви е доста забавно да слушате първите им опити за пеене  :D Дари няма такива заложби, но за сметка на това обича да вика и да пищи и то само, за да изпробва силата на гласа си  :D Това с адаптацията на децата към яслата е много гаден момент. Със сигурност ще ми се скъса сърцето да знам, че плаче, защото я оставям сама. Много се надявам догодина като е доста по - голяма, да ме разбере и да стане по - лесно.
« Последна редакция: Октомври 12, 2021, 09:28:30 am от Mihaela Viyacheva »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #597 -: Октомври 12, 2021, 09:40:14 am »
Милия Сими, той е борец, ще се справи. В такива обстоятелства дори силен човек като Павла няма как да не се притеснява. Вярвам, че всичко ще мине. Детенцето на мои приятели мина много операции и е добре, но е много лесно да се каже отстрани.
При нас положението е задълбочаваща се жълтеница, съответно следва повръщане и трудно кърмене. Пак започна да ми заспива още на първа гърда и да се буди озверял от глад след час. Миналия ден беше направо жълт.
Направих консултация с Лили Гоцева за рефлукса, тя иска да пуснем изследвания за жълтеницата, Мишо не дава, защото личната изписа хомеопатия. Винаги съм казвала, че с дете експерименти не бих правила и да чакам действие на хомеопатията с натрупване. Та утре сме при Даскалови да говорим с Ина и да преценим как ще действаме. Тази нощ.закрепих кърменето, но ако пак беше само от една гърда със зор, изобщо нямаше да се съобразявам с Мишо и щях да настоявам за изследвания.
И Лили Гоцева и личната предлагат да спра кърменето заради жълтеницата за ден, за да видим от кърмата ли е, но нямам намерение да го правя
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #598 -: Октомври 12, 2021, 10:19:53 am »
Изследвайте билирубин. Вече е доста голям и да пожълтява тепърва и да не се оправя не е много добре. Аз бих го завела на лекар, ако наистина е много жълт и сомнолентен.  За нещастие, понякога се налага заради тежки жълтеници да се спре с кърменето. При вас не мисля, че това е случая, защото  е на периоди. Изследвайте си и кръвните групи. Толкова късно и да се засилва, значи трябва да се разбере какво е.

Не се притеснявам за Симеон. Лошото е, че няма да съм с него в операционната и ще изпадне в ужас, ако не е добре премедикиран, затова и ще настоявам за силна премедикация, нищо че после по-трудно ще се събуди.

Хелиантус, да те питам аз професионален съвет. Като купихме къщата една автентична котка дойде. Млад котарак на няма годинка. Живее и вътре, и вън. Децата все по-често я взимат вътре обаче. Въпросът ми е дали е късно да го кастрираме? Тогава ще се кротне ли или пак ще си му остане с маркирането и ще зачезва с дни? Днес ще го водя да го обезпаразитят и се чудим за кастрацията. Вече е на около 2г.

« Последна редакция: Октомври 12, 2021, 10:34:19 am от Pav-la »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #599 -: Октомври 12, 2021, 10:25:02 am »
Тери, пуснете един билурубин, така ще имате яснота.Сега само гадаете наистина, не е нещо невероятно.Сега да ти кажа нещо майките имат изключителен инстинкт, използвай го спрямо Матей.Не слушай Мишо и дори с риск да се скарате жестоко, прави нещата както ти ги усещаш.Сега вашата връзка е много силна и ти си човека, който трябва да казва кое как се прави.Теорията в интернет е хубаво нещо, но на практика живота е доста различен.

Моя мъж така се ядосваше и ми викаше да не си врачка, че знаеш какво иска детето.Истината е, че майките усещат.

Кураж на вас, много ви се събра!

Павла, мисля че повечето от нас по неволя са силни и правят нужното за да успят!Прегръдки и на вас!