0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Нашите бебета и малки деца 4
« -: Юни 18, 2021, 01:27:22 am »
Добре дошли в новата тева за деца, родители и още нещо.
Честито на проходите. Добре дошли на новодошлите и с нетърпение очакваме нови попълнения.

За да не се започва с негативно, ще кажа, че Борис е истински боец. Всичко ще е наред с него. Ще си мие зъбите, ще внимава малко и няма дори да усети, че има проблем.
Най- доброто, което можем да дадем на децата си е спокойствие. Аз съм спокойна, те също ще бъдат.

Линк към старата тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=54135.980
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #1 -: Юни 18, 2021, 02:17:04 am »
Павла, ти си силна жена, майка, няма как децата ти да не са бойци, мога само да се уча от теб!
Робин, добре дошла на София, да расте здрава и щура, щастлива и безгрижна! Чудесно, че си имала леко раждане, сигурно и бързо възстановяване.
Хелиантус, усмихвам се като те чета, прекрасно се справяш, лъха щастие, като говориш за Борис.
Честито проходило, слънчице, Слънчице! Всяко постижение е толкова вълнуващо, как бързо растат децата.
Ние се върнахме от море, много й допадна да си рови краката в пясъка. Череши опита, мнооооого й харесаха, засега това е топ храната. Имаме вече и трети зъб, първият беше на 1 юни, на 2 юни видях, че има и още един. Нон стоп е мокра от лиги. Като пие вода също много се мокри, че я плюе, оставям я да се храни сама, голямо мазало става и сигурно за деня, 5 пъти я преобличам. Кисело мляко кога въведохте, иска ми се да го почвам и сирене също. Обезсолявате го във вода ли, за да е подходящо?
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #2 -: Юни 18, 2021, 08:52:53 am »
Ех, Павла, все да има нещо. Неприятни новини са това, но с майка като теб, няма как всичко да не е наред!
Честити ходещи крачета, Слънчице.
А на вас, Кукапетал, честити първи зъбчета.
Лято, така е със зъбите. Като с коликите, чакаш и това е. Дари изкара 12 зъба,почти без да разберем. И сега кучешките я съсипват. Два са излезнали, като ги изкара с няколко нощи писъци по около 2 часа. Ама наистина писъци и разнасяне като бебе. На нея точно на 8 месеца и проби първият зъб. Така че може и на Криси съвсем скоро да излезе.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #3 -: Юни 18, 2021, 09:20:48 am »
Не съм обезсолявала. Кисело мляко съм 7м дадох по малко и на двамата. Щом я оставяш сама, тя не може да изяде кой знае колко. Пък и да я храниш. Няма всеки ден да й даваш.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #4 -: Юни 18, 2021, 09:59:36 am »
Чрестита нова тема, нека е пълна с детски радости и мечти.
Павла, какво ще се предрпиема за тези нови сърдечни открития при момчетата? Наблюдение, медикаменти, оперативна намеса? какво казаха докторите? Съжалявам, наистина.
Робин, аз май забравих да те приветствам в старата тема, но добре дошла тук на София. Желая ѝ безгрижно детство изпълнено с много радости и щастие.
Слънчице, честити крачета. Оттук насетне ще следва мечтите си с уверена крачка.
Кукапетъл, понеже отвори тема за млечните. Още в края на април направихме опит за захранване и тогава писах. Появи се слуз в изпражнението и спрях всичко освен обикновеното АМ. На следващия преглед го обсъдих с доц. Маринова като споделих и за боледуването на Криси тогава с високата температура и бактериите в урината. Според нея реакцията е била именно от вируса и правилно съм постъпила като не съм върнала на мляко PEP AC. Криси повече проблеми не е имала и аз пак започнах седмица сирене (половин кибритена кутийка в пюрето, обезсолено)
 предварително), седмица извара (чаена лъжичка в пюрето). Всичко върви чудесно - няма реакция от нейна страна. Дадох 3 пъти козе кисело мляко по 1 чаена лъжичка в пюрето и отново беше без проблем. Третият път след пюрето добавих още 1 лъжичка чисто мляко, което тя не хареса. Предложих и втора и тя го повърна. Дали се напъна, че не ѝ хареса или не ѝ понесе няма как да знам, но повече не съм давала. Вчера го обсъдих с лекарката и тя каза, че млякото изобщо не е трябвало да го давам на този етап, а още по-малко козе е трябвало, но не е и фатално чак. Много бързах и забравих да питам не е ли време да сменя АМ с 2, защото тя пие 1 сега като по-щадящо за стомахчето, но вече 2 месеца е на него. Разреши да захраня с жълтък и да сложим първата ваксина вече, но се разбрахме да е след Варна. Даде и зелена светлина за пътуване, като дори подкрепи идеята за това морско приключение с бебе.
За зъбките - най-нормалното нещо на света е да искам болката на детето ми да намалее и ако има начин да я спра. Разбирам, че зъбите никнат по различен начин при вяко дете, но ме боли да я гледам така жална и писукаща на периоди вече толкова дълго. Да, то може да се проточи, но ако има начин да си го спестим бих се радвала. Мен не ме боли, спя си и не ми се отразява. Отразява се на нея и тя страда, а не мен ми е мъчно. Гушкам, разбира се, но тя все пак е изтощена вече от тази болка и само гушкане не помага. Едва ли е редно и да я тъпча нон стоп с панадоли и нурофени. При толкова продължителна болка имунитетът също спада, а предвид че тя е на месеци живот и няма кой знае колко имунитет, то продължителното състояние неминуемо ще доведе и до вирусни инфекции. Отделно е отказът от хранене с мляко, което допълнително я отслабва. Времето се затопля и това също допринася за намален апетит. Тя се движи в минимума на нормите от раждането си като още в родилното не искаше да яде на 3 часа, а на около 5. И сега предпочита да спи пред това да яде, а с болката допълнително не се храни. От лъжичка си изяжда всичко почти, но от шише изпива преко сили 50-60 мл и започва да бута с ръце и да стиска венци, а ако съм по-настоятелна реве. Затова и се притеснявам. Проблемът с тези зъбки не е просто "боли я, но с панадол се справяме". Всъщност онзи ден повърна така, защото я насилих да си изяде пюрето. Тя още на половината се отказа и аз почнах да се правя на клоун, за да я залъжа да отваря уста, което беше грешка от моя страна. Като се има предвид, че тя не яде солети, бисквити и т.н. между храненията (получава бисквитка понякога след хранене "за десерт"), така че не ѝ развалям и апетита с пакетаж.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #5 -: Юни 18, 2021, 10:11:57 am »
Лято, знам, че се опитваш да облекчиш болката на детето, но няма какво да направиш. Това е. Давай студени неща, прави домашен сладолед с банан. Ибупрофен за зъби въобще не би трябвало да се дава, а парацетамол до 5 дена. Така е. Някои ги боли много, други- не. Гушкане, носене и чесане на венците. 

За яденето. Ами ако просто това й е достатъчно? Защо да трябва да изяжда определено количество? Тъй като не е много активна, може би няма нужда и от много храна.
Млякото 2 и 1 нямат голяма разлика. Можеш да си караш на 1 колкото искаш, можеш и да минеш на 2, че е по-добре евтино.

За Сими просто трябва да се внимава и да се наблюдава. За Бобо е по същия начин, но просто още не сме получили описанието от лекаря, да да знаем коя степен е. При Симеон, ако продължи така, към 7г може да се наложи операция, а при Борис, зависи дали има регургитация към предкърдието. Не сме обсъждали варианти, защото за сега е уж в поносими граници. Ще направим консултация в България и в Париж. Тогава ще го мислим, като знаем точно как са нещата.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #6 -: Юни 18, 2021, 12:15:01 pm »
Аз си знам, че тя си яде по-малко от препоръчителните дози. В случая е намалила наполовина и нейната си доза. Тя, както споменах, расте в рамките на долни граници и след като е намалила приема на храна се притеснявам за растежа ѝ. Единствено изхожданията на този етап са сравнително редовни, но като обем също са по-малки от обичайното. Като цяло виждам промяна, която ме тревожи. Не съм от майките, които треперят над това какво и колко са изяли децата им и съм водила много спорове през годините за батко ѝ. В крайна сметка поне на свекървата затворих устата като обясних, че щом се изхожда нормално всеки ден, то няма какво да ме притеснява. Но тази госпожица от едни зъби е на път да влоши общото си състояние. Промените не са големи, но са много и на мен ми правят впечатление, защото съм ежедневно с нея и познавам навиците ѝ доста добре. Ако говорехме за 1-2 промени не бих се притеснила. Виждам къде е първоизточника на всички бели до момента и не търся друга причина. Искам само да я облекча, за да си подобри общото състояние. Но се усещам безсилна и искам да получа съвет от лекар. Вероятно по-скоро кураж дори, защото осъзнавам, че можем само симптоматично да ѝ въздействаме засега.

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #7 -: Юни 18, 2021, 17:11:54 pm »
Честита нова тема!

Благодаря Кукапетъл, много съм щастлива наистина и някак много горда от него, а не е като да има някакви постижения в живота все още 😁, знаете как е. Четирите най- щастливи месеца в живота ми, въпреки трудностите и недоспиването.
Честити зъбчета на вас.

Лято, дано скоро се почувства по- добре Криси.

Слънчице, честито проходило бебче❤

Борис е започнал мнооого да се лигави и все дъвче нещо, предполагам, че го сърбят и него венците вече, но знам че това може да продължи и месеци преди зъбите. Снощи спа много неспокойно не знам защо, искаше да суче постоянно, та аз почти изобщо не спах и днес съм като ударена с тиган по главата 🥴
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #8 -: Юни 18, 2021, 18:27:39 pm »
Павла,съжалявам наистина ....какво да ти кажа,ти си много силна,но си знаеш как се чувстваш .Кураж на всички ви,не се и съмнявам че ще дадеш спокойствие и сили на децата си .
Лято,и това ще мине ,давай охлаждащи гризалки също.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #9 -: Юни 18, 2021, 18:39:48 pm »
Хах, Слънчице. Ще мине, ма ние на първия зъб се озорваме. А до 20? Ще мине, разбира се. Охлаждащите ги опитва и хвърля. Тя и студена вода не иска да пие, сипвам само топла. Не че топла пие много, но пак нещо преглъща. Студено мляко отказва от родилното, студено пюре също не яде. Каприз голям е. Вече реагира на "не". Спира да прави каквото прави и започва да плаче, но не продължава действието си. Преди малко яхна робота докато миех чинии. Тя му се точи от доста време и го набара на зарядното. Направо си се качи отгоре му и занатиска всички копчета. На няколко пъти го включи, но понеже натиска постоянно и веднага го изключва и затова не можа да падне от него. Докато се движеше бавно я оставях на земята докато той обикаля, но вече е като светкавица и я слагам в кошарата ако го пускам.
Хелиантус, има си той неговите борби всеки ден. Разбира се, че има повод да се гордееш с него, макар и да не се вижда на първо четене.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #10 -: Юни 18, 2021, 22:15:55 pm »
Благодаря за топлия прием!

Лято, дано скоро й мине на Криси и другите зъбки да излязат без неразположения.

Павла, съжалявам за лошите новини, имате време за консултации, дано не се наложи операция.

Кукапетал, благодаря, наистина от раждането ще имам хубави спомени. Възстановяването май е нормално, все още не е зарастнала раната от епизиотомията, шевовете падат постепенно, но има още. Честно казано тези шевове са по болезнени от самото раждане. При останалите за колко време ви мина?

Хелиантус, наистина това е най-щастливото време. Толкова бързо растат и се променят бебетата. След раждането аз даже изпитвах носталгия по бременността, сякаш ми липсваше част от тялото без бебе в корема. Сигурно после ще ми липсват и първите седмици и месеци на София.

Честито прохождане, Слънчице, много вълнуващ момент и празник. Нас ни чака погача скоро, чудя се как и къде да събера всички гости, които искам да поканя.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #11 -: Юни 19, 2021, 02:19:34 am »
Робин, аз нямах епизоотомия, но имах не малко шевове от естествени разкъсвания,  мисля, че 2 седмици след раждането вече всичко ми беше наред , даже още като спадна отока няколко дни след раждането беше вече ок положението,  може би епизоотомия зараства по- бавно, не знам. Със сигурност липсват после първите неща, виж бременността не ми липсва особено, но то при мен си беше кошмар, особено последния месец с тоя сърбеж.

Лято, така е 😊
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #12 -: Юни 19, 2021, 08:59:30 am »
Робин, мисля че шевовете ми паднаха около две седмици след раждането. Започнах да си правя промивки със смрадлика и по време на промивките падаха много лесно. Иначе цялостното възстановяване ми отне доста време. Около месец ме болеше да сядам. След това и първите опити за секс бяха много болезнени и така може би чак след 3 месеца започнах да се чувствам нормално. Но аз освен рязане имах и много вътрешни шевове. Общо взето ми беше бавно възстановяването, но пък не ми е пречело на никакви ежедневни дейности.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #13 -: Юни 19, 2021, 09:20:53 am »
Аз имам най-тъпия въпрос на света: като излезете на разходка с количката, сами сте и ви се приходи до тоалетна какво правите? Оставяте бебето с количката пред тоалетната ли, какво? Знам, че е тъп въпрос, но се зачудих.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #14 -: Юни 19, 2021, 10:38:48 am »
Тери,не ти е тъп въпроса.Аз като ходя до тоалетна ,влизам в инвалидната и тя е с мен,ако няма такава влизам в крайната и я паркирам до мен ,оставям открехната вратата.Много често минавам през нас,пишкам и продължавам.В морската самопочистващите тоалетни не работят,седят като китюци,в еко той не влизам  .Зимата в студа е по-пишкащо .
Робин,ще ти липсват бебешките моменти,но с всеки ден става по-интересно.
Лято,ще имате и зъби които няма да усетите.Защо не пробваш кехлибарените гердани?Според мен работят .
Тук вали еври факен дей,вчера излязох с дъждобран за Зори,друг за мен,тънък суичър за мен,къс ръкав за нея.Излязох в 10,30 на хлад,прибрах се в 16 на върла жега и тъкмо заваля .Искам да е лято ,нося едни бели кожени кецове само,и честно ще си купя гумени ботуши за есента.Всеки ден ги чистя тия кецове ,за платнени не става в тия локви .
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #15 -: Юни 19, 2021, 10:45:17 am »
И тук вали нон стоп, ама нон стоп, вече взе да ми идва в повече!Всеки ден се чудя какво и как да облека, че да не умра от студ сутринта и да не се гътна на обед от жега.

Да ви кажа и след секциото боли при първия секс, да не се шашкат тия дето им предстои секцио.

Тери, или в тоалетната за инвалиди както е писала СЛънцето или в крайната и на открехната врата.Няма как.

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #16 -: Юни 19, 2021, 11:23:44 am »
Хора и при нас е така с дъжда. Всеки ден вече месец. Но поне до към обяд е слънчево и общо взето добре и тогава излизаме.
Вие казвате за тоалетни, а при нас в кварталите няма изобщо никакви. И реално никога не съм пишкала навън. И сега последните дни се наливам с много вода, че се опитвам да разкарам един целулит и се прибираме буквално на бегом. Едва издържам последните 30 мин. Май има само една химическа тоалетна в квартала, в която не бих влезнала. Абе, гадна работа. Площадките занемарени, тротоарите и улиците вълнообразни и с дупки и високи. Много е "приятно" с количката или пък прохождащо дете, което се спъва в нещо на всеки две крачки. Ужасно неподдържан град. Изобщо не го харесвам. Сега се ядосваме с Митко, че като купувахме апартамента, не обмислихме варианти за друг град. Сега го правим, но хич не ми се занимава отново с местене, ремонти, мебели, бани, кухни и т.н. Отделно намиране на работа. Но тук май няма да издържим.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #17 -: Юни 19, 2021, 11:45:28 am »
Аз влизам в заведения. Ако спи детето го оставам в тоалетната на открехната врата, ако не спи го взимам с мен. Иначе в инвалидите.
Моят лекар е твърдо против всякакви -томии и разрези. При естествените разкъсвания по-малко било времето за възстановяване и по-добре се възстановявало всичко. Със Сими 3-4 дена оток и 2-3 дена още дискомфорт. Но раждането беше много бързо и явно не беше готово тялото ми. С Борис 2 дена беше всичко, като почти нямаше оток.

В България като си дойда 1 път в годината и виждам доста разлики. Само във Варна, Добрич, Бургас, Пловдив и София съм ходила. Бургас и Пловдив изглеждат добре. София център, навътре е зле, а Добрич, Балчик и Варна изглеждат западнали. Ще видим тази година как ще е.
Тук, в нашия град няма тротоари. Има парк, който е обхожда за 20 мин и не е гравиран, тоест като вали и зле. Със Сими обикалях в кръг от 400м с часове, че за спи. Сега сме в централната част на града и пак няма къде да излезем.
« Последна редакция: Юни 19, 2021, 11:51:10 am от Pav-la »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #18 -: Юни 19, 2021, 12:39:22 pm »
Местенето в България е ужасно трудно.Ние в Плевен сме както Мишето го описа, ама в малък град, плюс че няма работа.Кварталите са ужасни, тротоари няма, градинки и да има са неподдържани.Въобще ужасно е. Понякога се чудя защо се прибрахме обратно, а сега се чудя, защо останахме въобще в тая страна?!Има и друго манталитета в малки я град е различен и сблъсъка е ужасен и челен!Та и това трябва да се обмисли.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #19 -: Юни 19, 2021, 12:55:57 pm »
Благодаря за споделния опит, момичета. Никога не би ми минало през ума да вляза в тоалетна за инвалиди и да е свободна. Доста полезен съвет.
Къде ти Плевен малък град. Ела виж моя град. Мъжът ми писа в групата на града да попита имаме ли депо за строителни отпадъци и последваха подигравателни отговори или реални такива като: "хвърляй в реката", "ако видиш на двата изхода на града могили, това са сметища, хвърляй там". Накрая намери някакви хора, които уж извозвали до строително депо. 50 лв за такса на депото и труд. И моят гражданин им дал и още 10 лв да се почерпят. Оказа се, че всъщност, тези които е викнал са съседи на майка ми и баща ми. И вече 1 месец гледаме как бусът стои препълнен с нашите отпадъци. А "най-смешното" е, че бащата на това момче прави незаконно сметище до нашата нова къща. Реално взеха от новата къща отпадъци, натовариха ги, очаквам скоро да забравят откъде са отпадъците и да си ги разтоварят в "двора-сметище" до нас. И така моят съпруг син на адвокат и строителен инженер, израснал все с такива хора: прокурори, архитекти сега челно се сблъсква със селото.
И ние имаме един парк на кръст, няма тоалетна, няма сянка нищо. Ще има да въртя улиците из селото, та ще ми пукат ушите.
Тротоарите в България навсякъде са под всякаква критика. София, Пловдив все едно и също е.  Поне паркове има и сянка.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света