0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #400 -: Септември 12, 2021, 12:54:37 pm »
Кой качва минимум 20 гр. на ден? Това за някакви роботчета ли се отнася или за живи бебета? Защото ако е за второто - еми няма как да стане! Нито Калина, нито Димана някога са качвали по 20 гр. на ден. Че Калина и по 10 не качва. Едната е била изцяло на АМ, другата е изцяло на кърма.
Миналият месец Калина качи 340 гр. и ако бях в България, сигурно щяха да я вкарат в болница да я хранят. А тук ме похвалиха колко добре качва. И защо ме похвалиха - ами защото й следят индивидуалната крива на растежа, а не таблици тип Северна Корея или Китай (които само междудругото са правени за бебета на АМ).

Аз лично за тези неща слушам само Хедра и Ася Демирева. Сигурно има и други IBCLC консултанти, които знаят, но аз тях съм си харесала. И междудругото и двете не са ОК с така наречените контролни кърмения. Хедра има статия по въпроса и обяснява защо.

Аз ако имам щастливо ядящо бебе вкъщи, изобщо не се притеснявам. Няма как лекаря да знае дали бебето е ОК, по-добре от мен, или самото то. Имам предвид не когато е болно, а когато е здраво. И както каза една лекарка наскоро - в България лекарите масово са свикнали да лекуват болни пациенти и не знаят какво да правят със здравите.

И междудругото Калина е диагностицирана с АБКМ от тукашен гастроентеролог. Ми няма АБКМ. Ама ми го каза Хедра, а не лекарите.

26.09.2019
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #401 -: Септември 12, 2021, 13:08:36 pm »
Яна, аз имам страхотна лична лекарка.Като беше Моника и качваше по кило и горница, тя и се радваше и ми викаше, браво мамче добре се справяш.Като измери Габи след първия месец с качени 200 грама, знаейки цялата ни одисея ми каза, браво на двете, виж че яде детето!Благодарна съм и за подкрепата и за куража, че в тия моменти знаеш колко е сложно.
Апропо ядящата ми Аделина беше качила 400 гр първия месец.Ето колко са ми различни и трите момичета.

Памперсите са важни с бебетата.Аз как хванах Габриела.Едно денонощие без ако, цяло едно денонощие.Това за новородено е сигнал за недохранване.След първия втория месец вече е усвояване на кърмата и запек евентуално.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #402 -: Септември 12, 2021, 13:52:59 pm »
Аз пък съм на мнение, че лекарите, основно в България, гледат да угодят на пациентите. Масово правят разни неща с тези цел- ненужни прегледи и изследвания, ненужни добавки, особено на бебета. Ама да не се разсърди пациентът, ама да не им се скара. А хоспитализациите. Ама ако стане нещо... С бронхити, с бронхиолити,  с фарингити, с леки ентерити и тн.

За новородените и въобще за бебетата и децата урината е по-важна. Ако за 2ч няма мокри или леко мокри само пелени, тогава е проблем. След мекониума, после и 7 дена да не Ако, пак е ок, ако детето е добре. Казват, че 3-4 дена е за АМ.

Пътят децата го понесоха без проблем. Точно като тръгнахме и се прецака тотално времето при нас. Децата са щастливи и слушат. 

Яна, при вас до като става за плаж?

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #403 -: Септември 12, 2021, 14:07:20 pm »
Извинявам се че се включвам от нивото,но Тери детето си е добре според мен. Симеон първите два месеца буквално живееше на гърдите ми. На всяко мрън аз давах цица. Кърмя вече година и два месеца,децата не са по калъп,едни ще качват по 10гр,други по 30гр. Монката до 6-тия месец качваше по 1,200-300 на месец. Кърмата още не ти се е регулирала,когато го слагаш да суче на всяко мрън така ще може тялото ти да успее да задоволи нуждите на Матей. Както си го усещаш така го направи. Успех !
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #404 -: Септември 12, 2021, 18:36:10 pm »
Маги кат каза за качване по кило - ей туй е другият абсурд. Значи кат не качват, що не качват - давай добавка. Кат качват по кило - ма ся що качва толкоз, дръж го гладно. Нема угодия. Браво, че си попаднала на ЛЕКАР.

Павла ако питаш дали става за плаж - да. Държи около 30-тина градуса тия дни. Ама се очаква да завали от вторник за 3-4 дни. Макар, че пак ще е около 27-28.

26.09.2019
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #405 -: Септември 14, 2021, 19:09:29 pm »
Как сте?При мен имам ревяща посред нощ Габриела, три нощи вече...Дано е зъб, че ще се гръмна.Утре чакам да дойде и да мине, че ми идева в повече тая дандания.Обещала съм на Моника гофрета от тия големите, та после и на това ще я водим.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #406 -: Септември 15, 2021, 08:29:42 am »
Какво й остана да види Габи?
Ужасно е така и после си на работа, вкъщи, другите деца. Дай й парацетамол една вечер да видиш дали ще я успокои.

Ние се прибрахме. Добре ни дойде, но сега обратно в реалността.
Сими от вчера в колата започна да плаче и да се пазари да не ходи на училище. Тежка ще е адаптацията.

Другите как сте?
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #407 -: Септември 15, 2021, 12:35:36 pm »
При нас сякаш е паднала бомба. Дразни ме вече колко е разхвърляно. Имам нужда от смяна на обстановката, чакам да стане Матей на 40 дена и да поизляза с него. Психически не съм подготвена сега да го дам на някой да ми го погледа, да изляза. Още като се роди бяхме навън на разходка, но след болницата не мога да се пречупя. Определено главата ми не е в ред.
Иначе бяхме на личната лекарка и тя забеляза, че е жълт. Той уж се беше пооправил, но пак пожълтя. Боли го корема от колики, даден капки, боли го от запек. Спи доста заради жълтеницата предполагам. Общо взето яде 20-30 Мин, смяна на памперс,  спи 50 Мин, рев, пак ядене. Няма момент, в който е спокоен за 5 Мин и буден, че да го вкарам в слинга. Все е раздразнен и като го сложа в слинга е рев голям. А ще му помогне за коремчето.
Личната каза да давам по 20мл глюкоза. Знам, че е остарял метод. Но давам. Не вярвам да видя резултат, досега се дърпах и чаках да се изчисти с кърменето, ама нещо не се случва. И навън седи поне по час на ден в двора.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #408 -: Септември 15, 2021, 16:17:52 pm »
Тери, защо ще се мъчиш да чакаш 40-ти ден? Излизайте си, дали с количката, дали със слинга, както е по - спокоен Матей. Това ще се отрази много добре и на двама ви. Сега и времето позволява, възползвай се. Първите месеци с бебето са си трудни. За едни повече, за други не чак толкова, защото станах свидетел и на мноогоо спокойни бебета. Но пак ще дам пример със себе си, че се оцелява. Лошото е, че после ти е гадно, че не си успял да се насладиш на това време. Значи, Дари имаше всички екстри. Най - ужасяващите колики в продължение на 7 месеца, запек и акане само с клизма 2 месеца, около 5-6 месеца много силен рефлукс, неспокоен сън, месеци на ред по 24ч. в мен, нищо, че не кърмех иии не знам вече пропускам ли нещо. Със зъбите обаче много ме пощади. Та, това, което искам да кажа е, че всичко е нормално и всичко се израства и минава. И безсънието, и постоянните въпроси дали е нормално чак такова нещо, дали нещо не бъркам, че е толкова зле, как да му помогна, ще спре ли някога да плаче и мрънка, ще спи ли някога нормално и т.н. Аз четях денонощно мнения за капки, сиропи, хомеопатични добавки и ткакво ли не. Поръчвах от 3 държави и изкупих сигурно всички аптеки. Еми, не. Трябваше си и време да си израсте всичко и това е. Сега е едно лъчезарно, енергично и вечно усмихнато дете, което спи по 11ч. през нощта и 3ч. през деня, изумява ме всеки ден с някоя нова приумица, викайки "мамооууу" и озарява всеки мой ден. Така че, стискай зъби, гушкай много малкото човече и се опитай по - малко да се притесняваш и повече да се наслаждаваш, защото времето наистина лети  :bighug:
« Последна редакция: Септември 15, 2021, 16:25:30 pm от Mihaela Viyacheva »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #409 -: Септември 15, 2021, 20:20:03 pm »
Тери, аха и аз да вдигна пръстче за излизането, но като видях, че психически след болницата не си готова и се спрях от коментар. Все пак, часове по-късно, пиша - за него е хубаво да излиза. Скрий го в количката, но нека излиза. разбирам, че се притесняваш да не се разболее и да повторите ужаса с болницата, но няма нищо по-хубаво за него от това да излезе навън. Макар да изглежда, че нищо не разбират от разходката тя им действа ободряващо и повдига бебешкия им тонус.
Аз чета, но нещо не пиша по много. Започнах си ремонта, работя, жонглирам между деца, работа и майстори и едва си подреждам деня. Криси с 2 зъбчета, но от нощес е пак много крива, а днес почти не е спала и е ужасно ревлива. Гушкам, но тя нали си проходи и все ми бяга - извива се в ръцете ми да слезе от мен и пак започва да реве. Вчера беше именичка, а свекър ми рожденик и ходихме на гости да празнуваме, а Криси се уплаши от свещите. Не знам дали от тях нощес не бяха кошмари, но в 2 часа се събуди с рев. Храних я и заспа, а сутринта недоспала за първия учебен ден отиде да изпраща батко си. Сложих я по-рано да спи, а тя дремна за час и се събуди с рев. После не е спала чак до 4 и 30, когато поне 2 часа спа и пак се събуди с рев. Като ида при нея тя спи и реве и след няколо секунди вече се буди и продължава с плача.
Аз не пипам електричество от страх, а нашата все на кабели налита. Свекърва ми ме пита за прощъпулник, но аз отказвам, че тя ще хване пак някой кабел. Батко ѝ книжка си взе, но тя види ли кабел не чува нищо наоколо и става като зомби пред мозък. Като я вземем от кабела и я изкараме започва демонстративно да реве - цупи устнички, вие и с крайчеца на окото ни гледа дали сме се трогнали.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #410 -: Септември 15, 2021, 22:25:50 pm »
Тери, като дори и ти си убедена, че глюкозата не помага, защо даваш? Кърмата засилва жълтеницата. Но ще премине и това. Излезте с Мати. Спокойни родители, спокойно дете. Всичко ще бъде наред като намериш мир и в себе си.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #411 -: Септември 16, 2021, 00:19:45 am »
Павла, и аз съм имала и имах доста по- добър опит с администрацията в следващите дни, но онзи ден не ми беше ден.
Дано Сими бързо се адаптира в училището.

 Ние имаме супер много задачи и по цял ден сме на някъде. Борис се адаптира чудесно, даже му харесва май лудницата, интересно му е. Той някак много порасна в последните седмици, много е палав, много бърз, вечно усмихнат и смеещ се. В неделя ще го кръщаваме, забавно е около нас, като се приберем и все ни е доста натоварен графика.

Тери, къщата скоро няма да се оправи, аз съм зодия Дева, демек...да не ви разправям как мразя неподредено, но се примирявам и не ми пука важното е малкия да е добре и да му се радвам, а не да е подредено. Радвай се на Матей, че така бързо и неусетно минава новороденият период. Ще минат тези неща, слагай го в слинга и не се отказвай като плаче, походи малко и да видиш как бързо ще се успокои и заспи. Знам колко е трудно всичко в началото, но всичко е период. При нас мисля че след 2-3 месец стана някак по- лесно и по- малко хаотично, после имахме проблеми със съня, но откакто и това се оправи е по- добре. Излизайте, това ще е приятно и полезно и за двамата.

Лято, честити зъбчета на Криси и честит Имен ден с малко закъснение.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #412 -: Септември 16, 2021, 12:34:05 pm »
Аз съм казвала, Моника на 47 дни влезе в болница двустранна бронхит пневмония.Няма добър момент за влизане в болница, никога няма и няма да има.Това не ни е спряло да излизаме, напротив, на вън, на чист въздух, далеч от прахоляка в къщи и мръсотията на тях им е много добре, а и на родителите.

Аз повтарям като мантра едно нещо на всички майки.Мама трябва да е щастлива!АМа наистина трябва!Ако е изнервена, ядосана и т.н. детето усеща и настава Ад.Така че мама трябва да намери вътрешния си покой, да прави нещата как са добре през нейната призма, не тази на тати или родата, защото не са те по цял ден с детето.Да има скандали в къщи, но хората се напасват.На мен Мерал ми викаше, да не съм екстрасенс, че съм усещала какво иска детето.Сега с близначките не се обажда :)

Честити зъбки на Криска и честит празник!Нещо подобно са ми и двете тия дни.Рев, неспане и мрънкане денонощно.

Да не звучи нравоучително.Каката е щастлива след вчера и въудошевена.Да видим колко време ще запази ентусиазма си от първия учебен ден.
« Последна редакция: Септември 16, 2021, 13:03:03 pm от magi_st »

Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #413 -: Септември 16, 2021, 15:55:42 pm »
Привет, не съм чела отдавна, направо влизам да питам, но съм много притеснена, моля за помощ! Педиатърката не ми вдига, дъщеричката ни стана на 1 година във вторник и сме в провинцията, имаше слузести червеникави и жълтеникави парченца по памперса, изписаха й накисване за 20 мин с Триклобактер 2 пъти дневно, става голяма пяна и тя всеки път си хапва, спирам я и пак го прави. Тук беше на кухня 3 дни и се запече, преди това само аз съм готвила. Вчера беше на кърма и само вечерта й дадох картофена яхния, понеже се изака. След накисването днес, пак хапна от пяната, повърна жълта каша. Няма сили, отказва да яде и кърма, и вода, заспа отново. Съвети? Мисля да тръгнем за София, но поне нещо да дам, дано  педиатърката се обади скоро.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #414 -: Септември 16, 2021, 16:01:54 pm »
Парченцата е много вероятно да е от храната в кухнята.Зависи какво е било менюто.Кърми и сготви нещо щадящо за корема.Някакви електролити бих дала аз.Но кърмата е най-доброто.Изморена е сигурно, за това не суче, ти предлагай на често.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #415 -: Септември 16, 2021, 16:13:55 pm »
Аз не бих предлагала различно от кърма.
Защо е това киснене. Сигурно от пяната е повърнала. Къде сте? Ако продължава да няма сили, повръща, има диария и отказва повече от 12ч да суче, тогава потърси консултация с лекар. Не бих тръгвала спешно аз. Прецакали се е от кухнята сигурно.
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #416 -: Септември 16, 2021, 16:20:49 pm »
Благодаря, Маги и Павла! Не от влагалището са, като гъсто течение, слуз, тя й се пипа често там от седмица някъде. Кисненето е за лечение на дискомфорта, който има и тези слузести парченца по влагалището и памперса. Урината в памперса е много жълта.
« Последна редакция: Септември 16, 2021, 16:32:07 pm от Kukapetal »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #417 -: Септември 16, 2021, 21:45:40 pm »
Пуснахте ли урина? Преглед при уролог и нефролог. Но пуснете урина.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #418 -: Септември 17, 2021, 09:16:07 am »
Кукапетрл, как е малката?

Аз имам повръщаща Аделина. Нищо не задържа в уста.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 4
« Отговор #419 -: Септември 17, 2021, 12:29:10 pm »
Момичета, в Кабу слинг трябва ли да са отвън разкрачени крачетата или прибрани (за едномесечно)
Бъди промяната, която искаш да видиш в света