0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #120 -: Ноември 11, 2015, 17:15:04 pm »
Аз ядките ги дадох късно заради задавяне основно. Сурови ги яде и тогава и сега, основно бадем, орех, слънчоглед, рядко лешник. Фъстъците само бирени и им яде коричката  :lol: Моят син до доста късно и пасирано само ядеше и с вода беше възможно да се задави до повръщане. От белтъци се изриваше при всеки ми опит и затова в началото с жълтък само застройвах да.
Райската ябълка е вкусно меко нещо, яде се цялата без кората(пък може и тя да се яде знам ли  :lol: ), рядко има семки вътре, ако тук не бяха на цена на авокадо сигурно повече щях да купувам  :)
Аз бих си внимавала със захранването е може би няма да се вманиача по храни захранвани по месеци и коя преди коя, че да имам прочетени томове и обяснение за себе си защо съм спазила този ред  :lol:

Джам, полезна информация, мен не знам дали ме хваща  :) вече съм тотално настроена, че за "бели" няма облекчения.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #121 -: Ноември 11, 2015, 17:23:20 pm »
м-и,

облекчението "хваща" всички родители на непълнолетни деца. просто се приспадат различни суми, в зависимост от броя на децата и от това дали са с ТЕЛК или не. ползва се само от единия родител, не и от двамата поотделно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #122 -: Ноември 11, 2015, 18:04:20 pm »
Ще почерпя голяма кутия бонбони като го хвана, пък догодина ще има и за уиски  :lol:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #123 -: Ноември 11, 2015, 18:31:08 pm »
Марго, ще спестищ 600 ти, добре ееее. Е, с три деца разходите ви - няма да ги смятам. Но сериозно, ако говорим - аз това не го знаех, та благодаря на jam за информацията.
Мисля, че и аз ще мога да се възползвам, поне по това което чета. На редовен трудов договор съм, имам едно дете, следва да ми се полагат въпросните облекчения уж.

С пожелание - никой от нас да не ползва онези по "втора графа"!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #124 -: Ноември 11, 2015, 19:21:47 pm »
Jbrul, годишната данъчна основа се намалява с 600 лв. или колкото е там според броя деца, което ще рече 60 лв. върнат данък - баш като за уиски, фъстъци и шоколадови бонбони. :) Някакво псевдо облекчение е това, но да не ставам хейтър.  :wink:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #125 -: Ноември 11, 2015, 19:30:29 pm »
Аааа, ей като не чета внимателно се зарадвах напразно.  :oops: Значи 20лв. облекчение ми уреждат бутилка уиски на мега прИмоция.  :lol: Или и 20 няма да са в моя случай де... Нищо, пак се чувствам облекчена, щото няма да подавам никакви декларации в този случай.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #126 -: Ноември 12, 2015, 22:26:53 pm »
Здравейте, ние пак позачезнахме.....но мен вирусът ме повтори със страшна сила, а бях сама с малкия буквално и в града и нямах много избор. Та избутахме го някак, но си възстановявам силите леко полеко, просто съм изтощена и вечер той като заспи се трупясвам и аз :?
Дребното си ходи на ясла и все повече влиза в режима, още малко му трябва. Мина и родителската среща и засега съм доста доволна глобално от условията, но аз не съм и от претенциозните - стига да виждам че детето е здраво и щастливо ми стига :)
Следващият ми въпрос може да ви се види странен, но се надявам да ми влезнете в положение :lol:
Поискаха от яслата да занесем термометър за детенце да е индивидуален и надписан. Днес им го занесох сутринта и имам усещането, че са го ползвали по предназначение, но т.к. аз никога не съм му мерила температурата в дупето и сега се чудя утре ако питам да не се изложа. Ако ме питате как стигнах до този извод - ами като тръгнах да го къпя тази вечер и свалих памперса видях че има кремче по дупето, ама не мазано по гънките като при подсичане (а и нали сутринта си беше ОК, чак да се хванали да го мажат...), а навътре. Та докато се усетя че може да е от това бая се почудих...
Малкият расте и доста ми напомня на описанията на Смайли за Дани, чак да вземем да пуснем нещо оплакване до ембриоложката каква съставка им слага на тия деца :lol: (това майтап де, да не се хване някой...). Като навита пружинка е, само се тича нанякъде, дори родители около мен дето се опитват в първия момент да се правят на "печени", че те и техните деца активни след около 5 минутки започват да се ошашкват. Като го взема вечер от яслата и все едно цял ден само е планувал къде да се покатери каква беля да свърши - толкова е целеустремен. А как с сърдиииии. Днес страшен цирк в двора направи, че се опитах да му кажа да не се качва на пързалката отпред. Изобщо не искаше и да ме чуе, биеше ме през ръцете и нареждаше. Да де, ама не е познал и не е случил на майка в случая.... аз се оказах доста дебелокожа за такива изцепки и като обясня и не стане директно го отнесох ревящ и толкоз. След 30 секунди беше забравил и се засили към следващата драма (представете си какъв лош родител съм да не давам на това "пораснало" и "самостоятелно" дете да излиза на улица с коли без да ме държи за ръката 8O). И такаааааа :)
Хайде дано уикенда остане време за повече и всички да са здравички :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #127 -: Ноември 12, 2015, 23:15:11 pm »
Аз не схващам , защо трябва да ми огъзят детето и да му мерят температурата точно там, пък било то и кремче да са му намазали  8O 8O 8O Бих питала и настоявала да си му я мерят нормално, че даже при поръчката за индивидуален термометър щях да се информирам.
Ама моето нали не ходи, може и да не ги разбирам тия неща....
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #128 -: Ноември 13, 2015, 08:36:15 am »
Mousyt,според мен питай хич да не ти дреме и обясни,че не желаеш така да му я измерват и толкоз...инак чудна майка си,така се прави с тези сладури :lol:
При нас нищо ново,не е проходил още ме държи с две ръце и не иска да ме пусне :lol:обикаляме площадките,люлее се и търси други дечица :lol: кога спи,кога не...а бе ужас,ей го снощи сигурно 10 пъти ставах..той току се събуди,но нов зъб няма,не знам какво е това чудо и защо реве толкова...а,аз се чудя как да сколасам с всичките си задължения,изморена съм,но няма как...кака му много ме ядосва напоследък,не учи,не си оправя стаята и т.н. баща им и той се е сбъркал от работа и не мога да разчитам на кой знае каква помощ от него и ей такива веселби при нас... :lol:
Хубав и усмихнат ден на всички мами и мъници :)
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #129 -: Ноември 13, 2015, 11:03:25 am »
Mousyt, да не те плаша, ама това е началото на купона :). И дребният е същата фурия. Не знам откъде има тази енергия. Като навита пружинка е. Май бях споменала, че в яслата го наричат "Денис Белята". Едва ли е безпочвено. Преди няколко дни, едната от жените в яслата ми обясняваше, че не се спирал на едно място и само се чудил каква дивотия да направи. Но се опита да ме успокои, че по принцип, буйните деца били много интелигентни. Та, по тази логика, моят син трябва да е нЕкъв гений :D.
И аз съм болна. Излекувах се от едното, след 2 дни се разболях от друго. Голям кошмар е. Само се моля дребчо да не се разболее.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #130 -: Ноември 13, 2015, 12:14:01 pm »
Аз не схващам , защо трябва да ми огъзят детето и да му мерят температурата точно там, пък било то и кремче да са му намазали  8O 8O 8O Бих питала и настоявала да си му я мерят нормално, че даже при поръчката за индивидуален термометър щях да се информирам.
Ама моето нали не ходи, може и да не ги разбирам тия неща....
Да, съгласна съм. Какви са тия истории с температурата? Аз няма да разреша. Аз на София й меря температурата с термометър за ухо.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #131 -: Ноември 13, 2015, 14:04:26 pm »
Това с термометъра мЪ уби честно.  8O И аз в отбора на "не меря така и не бих позволила". Дори от лекар, дори в болница, да не говорим в ясла/градина. Да не сме 60-та година миналия век бре? Има какви ли не термометри дигитални, ако им трябва толкова - бих купила един такъв и да им го оставя. Все пак - не мерят базална температура, да следят овулация, че да им трябва чаааак толкова прецизно измерване, а да се ориентират дали температурата е нормална, или отива на болест. Имам 2-3 дигитални всъщност и ги ползвам за ориентир, набързичко. Като отчетат висока - вадя безценния, много кътан живачен термометър и меря под мищницата, за да е вече прецизно. Сега е голям Дани и седи, но започнах да меря така още към годинка и половина де. Гушвах и го залисвах за няколко минути и това е.

И аз не търпя лиготии и драми, не смятам и, че трябва да ги търпя и е добре за самото дете. Не ми се е тръшкал като малък, имах късмет. Вчера обаче - го смотах в МОЛ-а и дори отнесе един "задвратник", то просто нямаше накъде вече, ааааа. След две седмици отглеждане от баби и тати - в превод - угаждаме на всяко желание и купуваме АБСОЛЮТНО всичко, което пожелае - се прибрах аз и животът се върна в нормален ритъм. Реших, че за 2 работни дни - няма нужда да ходи на ДГ, а и ми беше домъчняло много, исках да си изкараме времето заедно. Правя програма и вчера в ранния следобед - отиваме на кино, на филмче, което искал да гледа. 15-ина мин. преди прожекцията пристигнахме, взех билети и панаирите започнаха веднага. Искал в киното, обяснявам, че след малко, още не е започнал филма, влизаме в една книжарница, казвам да си избере каквото иска. Няма братче! Скръстил ръцете, гледа лошо, сумти и от сорта. Реших да не се нервирам, взехме пуканки, напитки, влизаме - цяла зала само за нас, супер. По средата на филма обаче, понеже си е навил, че иска и на 8Д киното да ходи - се почва чекнеж, мрънкане, било му станало скучно на този филм, да сме си ходели... Казвам, че ако не гледа внимателно - няма да разбере филма и затова му става безинтересно, казвам, че ако се държи добре и гледа сега - ще си помисля за другото кино след това. Проработи, започна да гледа внимателно и да се радва. Е, не минахме без аварийно ходене до тоалетната де. Излизаме - айде на другото кино. То там са по 5 мин. филмите - угодих му. Последва искане да ходим на някакви електронни игри, има такава зона, това вече го отказах. Първо - предостатъчно такъв вид забавления получи за 2 часа и половина, второ - времето беше пролетно и исках да поиграе навън. Като се запени, като се заджаска, сърдит ми бил, не ме обичал, не искал да ходим където предлагам... Просто, защото не му угодих, не че чааак толкова е зажаднял за въпросните игри, само не стана на неговата в случая, а той свикнал докато ме няма баш на обратното. За да "не ги занимава" нали.  :? Еми то и аз мога така, че най-лесно, ама какво дете възпитавам така а? Бях категорична, че си тръгваме, отиваме към паркинга - последва забиване на краката, след като взех да съскам - демонстративно влачене с темпо на охлюв, дърпане да не го хващам за ръка по ескалаторите за надолу. На втория такъв - заради лиготиите му замалко и двамата да паднем. Е, тука вече му плеснах един зад врата и заплаших, че ще го ошамаря насред МОЛ-а стабилно, ако още една такава проява има. Много е тънкообиден и не рискува подобно унижение да му се случи, та се придвижихме до колата нормално. В колата ми мълчи, като питам нещо. Гладен ли е, какво иска за ядене, какви играчки да вземем за парко-пицарията до нас. Отвори си устата само 2-3 пъти да ми каже, че ми е сърдит и не искал да ходи в парка. Млъкнах и аз, след като му  казах, че и аз съм му сърдита и много обидена, заради това, че се държи така, след като съм го завела на кино, купила съм му пособия за рисуване, пуканки. И се прибрахме в къщи насред 20-те градуса в 15:30ч.. Много ме беше яд, ама какво да направя? Да го влача насила докато се цупи в парка и там да ми прави панаири, че наистина да го набия накрая. След около 2 часа се появи мазен, с искане да излизаме там където предложих по-рано. Отказах, казах, че съм обидена все още, затова, че се е държал толкова лошо. И докато се държи така - никъде няма да ходя с него, да си отива в стаята и точка. Последва ново театро -  във вид на тряснати врати, истерични писъци и крокодилски сълзи. Направих се на глуха и сляпа. След още половин час - дойде вече мек и мазен, да ми се извини, че се държал лошо, че вече нямало, бил ОСЪЗНАЛ, че се държи лошо   :lol: (тук трудно устисках да не се захиля при ползваната дума де). Казах, че не става само да го каже, а трябва и да го покаже и ще видим утре за излизането, да си помисли как ще се държи дотогава... Засега - няма нови изцепки, в 15ч. ни е срещата и да видим как ще се държи.

Подробно го разказвам по една причина само. С децата - много време и усилие иска, дори едно добро нещо да създадеш като навик, или маниер на общуване и съвсееем малко е нужно - граденото с месеци да отиде "на кино", при проявено непостоянство от страна на заобикалящите детето възрастни хора.  :? И за бебета и за по-големи деца важи. Та - бъдете постоянни в това, което искате да могат и правят децата ви. Кога точно и за колко време ще го усвоят - различно е за всички, но ще. И мааалко да подадете пръст и да отстъпите обаче - яко се дърпа назад по темата и всичко започва отначало. Не, че е новина, ама да го напомня.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #132 -: Ноември 14, 2015, 10:57:51 am »
Здравейте и от нас. На 6.11. направихме годинка, малкият се държа повече от прекрасно на рождения си ден, игра си с гостите, заспа си навреме, "духна" свещичка и получи много подаръци  :lol: и естествено нищо не разбра  :lol:
Вчера късно бяхме на консултация - 12, 200кг и 83см. Сменили са ни наблюдаващата ни педиатърка и ми направи впечатление, че новата подборно разпитва за малкия, за операцията и т.н. Каза, че другия месец ще има реимунизация против шарка /БЦЖ???/, но 3 дни преди да я бие ваксината трябва малкият да пие сироп противоалергичен Ериус и после една седмица пак да го пие, че тази ваксина давала много странични реакции  8O  8O  8O При вас имало ли е такава схема /при по-големите дечица/, че ми е странно превантивно да се дава такъв сироп?
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #133 -: Ноември 14, 2015, 12:49:28 pm »
Здравейте и от нас! Ние се поизгубихме малко, но се готвех за един изпит и не ми оставаше много време за нета. Едва успявах да ви изчета дори  :lol:. Иначе сме добре. Габи вече спи на детската градина и се чувства много добре. Станала е доста палава, точно като Марти на тази възраст е. Марти навремето като не ставаше на неговото и биеше мен, а Габи сега бие Марти, а той горкичкия дори не отвръща и само реве и се оплаква. Докато се готвех за изпита имахме помощ от свекървата. Отрази се много добре на децата та те и без това се виждат веднъж годишно. Тази седмица се сращнах с шефа си и вече е фикс от 11.01.2016 съм на работа. Направо си лети времето  8O.
bonbolini, да ви е живо и здраво порасналото момче!  :occasion13: Пожелавам му безгрижно детство и весели игри. За първи път чувам за даване на такива сиропи преди ваксината за шарките (БЦЖ е ваксината за туберкулоза , а не за шарките. Тази за шарката е MMR). При всяка ваксина могат да се проявят странични реакции. Ние поне не сме имали, на Габи в началото на януари ще втората доза.
Надявам се да се включвам по-често вече  :lol:.

Приятен и слънчев ден на всички!


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #134 -: Ноември 14, 2015, 13:54:01 pm »
Здравейте, до кога продължавате да стерилизирате бебешки прибори за хранене? Аз все още продължавам, но се чудя за купичките, в които я храня с пюренца и каша, дали е необходимо.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #135 -: Ноември 14, 2015, 13:57:53 pm »
bonbolini, както и Рачко ти е казала - туберкулозната ваксина е това. Ето ти по-подробна информация за нея. http://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%B1%D1%86%D0%B6-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Нищо не съм давала и аз преди и след коя да е ваксина, но си има случаи, ако е преценил педиатърът, че трябва, за да се избегне определен риск, при конкретно дете - не е прецедент това. Ериус е противоалергичен препарат, нищо особено и опасно няма да се дава, когато има показания. Дани преди да му махнем третата сливица го е пил и по цял месец, ха дано намалее отока, ама не стана де.

Кати, стерилизирала съм само шишета аз, някъде до годинката и тях. После само ги миех. Другите му съдове и прибори - не съм. Миех ги с отделна гъба и бебешко веро до някое време, ама не помня докога беше.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #136 -: Ноември 14, 2015, 14:15:53 pm »
Здравейте, до кога продължавате да стерилизирате бебешки прибори за хранене? Аз все още продължавам, но се чудя за купичките, в които я храня с пюренца и каша, дали е необходимо.

Аз не стерилизирам нищо и не преварявам вода от 6 месец, но знам че съм от малкото :lol:
Мия си още обаче с отделна гъбка, макар и вече не с бебешки препарат а с общия, просто защото другата се случва да сложа и Циф или нещо такова на нея и вече не ми е ОК. Напоследък поради липса на време и сили все по-често и шишета и биберони и всичко се озовават в миялната :oops:

На нас ни предстои ваксината за шарките и педиатърката каза като е здрав да го водя, не е казвала да пием нещо. Друг е въпросът това със здравото кога ще се случи... А някой пък на мен ми пусна мухата, че трябвало след нея да го наблюдавам и дори да си го оставя повече време вкъщи, защото бил дълъг периода за странични ефекти :?
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #137 -: Ноември 14, 2015, 14:30:35 pm »
Жив и здрав рожденика,Бонболини!!! :D Не е разбрал,но важното е ,че е имало празник!!
Ние нищо вече не стерилизираме и изваряваме.Водата купуваме от бебешките минерални. Дето се вика,да вземем "добър" пример от циганите!!  :lol: Може пък тяхното "ноу-хаоу" да е полезно!!! :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #138 -: Ноември 14, 2015, 14:35:19 pm »
 Mousyt, нищо им няма на шишетата да ги миеш в миялната. И аз ги миех там най-редовно, но ползвах един препарат на НУК за съдомиялна (точно за шишета и миялна правен). Има някои модели съдомиялни, които си имат и отделна програма за шишета и бебешки съдове. Никога не съм схващала местната логика, че на ръка можеш да измиеш по-добре каквото и да било. За вас не знам, ама аз не моА си натопя ръцете във вода с температура 70-80 градуса, че и час и нещо да го правя.  :lol:  А точно това прави машината все пак ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #139 -: Ноември 14, 2015, 14:43:17 pm »
За вас не знам, ама аз не моА си натопя ръцете във вода с температура 70-80 градуса, че и час и нещо да го правя.  :lol:  А точно това прави машината все пак ;)

Взе ми думите от устата :lol:
Аз в началото миех с бебешко веро, но по някаква причина ми се изриваше кожата от него, а от обикновеното не, та не знам каква е работата.... затова си мия с обикновеното.
А за миялната да ти кажа не ми е хрумнало че може да има специален препарат, тя моята е огромна и няма как да я напълня само с негови неща и без това :lol:, но минах от таблетки на гел, защото основната причина преди това да не ги мия в нея е, че пластмасовите неща (всякакви) после миришеха гадно и аз мислех че е от миялната, а се оказа че е от препарата 8O (иначе таблетките са Quantum за ненам си колко пари де....).