0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #180 -: Ноември 19, 2015, 00:30:19 am »
При нас с едно дете беше лесно взимането и воденето. Единият го води, другият го взима. Не е било проблем за работата. Досега не е било толкова трудно, защото бяха и в една градина, но със започване на у-ще нещата значително се усложниха (т.е. ние си ги усложнихме сами, защото държахме на тази градина и това училище, а трите с дома ни образуват един равнобедрен триъгълник с по половин час път с кола минимум на отсечка). Сега съм вкъщи. Да видим какви ще ги къдрим другата година, като започна пак да работя! Често взимам други деца от градината или яслата, защото родителите са болни, не могат, в командировка са и т.н. И на мен ми предлагат. Възползвали сме се веднъж досега.
Има две деца - братче и сестриче на 6 и 9 г., които всеки ден сами взимат рейса до училище. Не, не е училищният автобус, а градски транспорт. После има 10 минути ходене пеша. Тук не е забранено, но сам си носиш отговорност.

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #181 -: Ноември 19, 2015, 03:30:31 am »
Сложни са схемите с дете, с две - сложността се удвоява. Ние от сега мислим как ще се оправим баткото като тръгне на училище. Сега градината ни е до работа и докато са и двамата там, ще сме Ок. Обаче с училището... Има още 4-5 години - ще го мислим, само живи и 3драви да сме.
Мислех баткото от днес да е на градина, ама пак киха и се сополиви  :? Таткото и той е супер 3ле с яка хрема и отпаднал. Пък а3 не смея да се ра3кисна и сигурно адреналинът покрай тревогите 3а другите ме държи още. Сякаш си въртим от 2 седмици тоя вирус, или пък нещо ново сме хванали. Дано жените вкъщи устискаме фронта, или поне дребосъчка да е добре, че 3а нея най се тревожа.


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #182 -: Ноември 19, 2015, 09:21:12 am »
Само, че по сегашните закони децата до 12 годишна възраст трябва да се водят и взимат от училище от възрастен човек. Изрично ни го казаха на родителската среща и попълвахме декларации по въпроса.
Вярно ли до тази възраст -ми то това е  6 ти клас ?  Ромките тогава раждат  вече  .

Зачетох се в Закона за Закрила на детето  ,че ми стана интересно  :
 " Чл.8/8/ Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие"


Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #183 -: Ноември 19, 2015, 10:06:29 am »
Да,nimika вярно е :) Вера ми е на 12 г. и до сега съм подписвала декларация в училище,че ще се прибира сама или ще я взема съседката...но,от миналата година не ги прибираме, с градския транспорт се прибират...трима са все пак :lol: моята и близнаците от първия етаж...само сутрин се редуваме да ги караме,че ни е жал да стават рано...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #184 -: Ноември 19, 2015, 12:15:09 pm »
Мешко, в училището, което работя родителите подписват декларации, че желаят децата им да се прибират без придружител. За мен не е логично до 12 да си дундуркаш детето. После защо ни били несамостоятелни децата..


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #185 -: Ноември 19, 2015, 12:57:57 pm »
И в нашето се подписва декларация като се посочва начина на предвижване на детето от и до училище, съответно дали ще се прибира само или не.ако се прибира само трябва да се окаже маршрута, използвания градски транспорт и т.н.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #186 -: Ноември 19, 2015, 13:33:51 pm »
На 3апад, до колкото 3нам, на 12г вече се хващат детегледачки, а не тях да ги бавят майките им. Цигу може да каже дали е така в САЩ. 3а мен то3и 3акон с 12те години е просто освобождаване на държавата от отговорност, а родителите да се спасяват по единично. Щото а3 преди 25-30г сама ходех на училище и се прибирах от втори клас. Сама съм си стояла в къщи и нищо не ми е станало. Ама беше бе3опасно, а сега е страшно 3а големите, камо ли 3а малките. А колко пък може да струва по един автобус всяко 3а училище да обикаля квартала, или малкия град? Родителите и бе3 друго дават пари 3а пътни. Или от съседните села да събира децата към града.
При нас у село имаме основно училище, което се води и средищно - демек и 3а околните села е. Ами и 3а него общината не е осигурила автобусче, ами тичат децата да хванат редовните рейсове. 3а града, който иска да си прати детето, пак редовните междуградски се пол3ват, а тях стабилно ги ра3редиха. Хем да се оживяват селата, хем не се прави много 3а улесняване на селяните. Говорих си с една по3ната учителка в нашето селско училище - детето и учи в града и става в 5:30 да хване в 6 автобус 3а града. Викам да съберем подписка и да има общински автобус 3а децата - може и по училищата да ги ра3хвърля, то градът е малък. Аааа така щели всички да и3бягат в града и да 3атворят селското уч-ще. Ами и нейните деца нито на градина, нито на училище са били в село - все са гражданчета. И става пак като едно време - който има въ3можност, ще си прати детето на по-хубаво училище, или да учи нещо над основното в града. Който няма - на село с ромчетата (нищо против тях, ама като са мно3онство и не 3наят и български, много ясно, че ще дърпат на3ад и другите деца). По жителство и ра3пределние - няма искам-не искам. Това си го мисля а3 от моята камбанария, може и да е права жената, може и а3 да съм в грешка. Но от сега го мислим - на село с ромчетата, или в града с всички прои3тичащи от това неудобства. Нашия набор няма едно бяло дете и моето е малцинство :(


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #187 -: Ноември 19, 2015, 14:06:26 pm »
Аз това, че до 12 години нямам право изобщо да го оставям без надзор го знам. И да си призная - намирам го за тотална нелепица. То пак добре, че разните ни служби не функционират добре, че повечето родители, ако въпросният закон се гони по точки и запетаи да се спазва - ще сме глобени редовно, пък може и У затвора да се окажем.  :lol:

Аз от първия си ден в училище съм ходила сама, но беше 87-а, а училището ми беше на 20 метра от нас. Сега времената са други. Със закон, без закон - никой няма да си прати първолака на училище сам, просто не е безопасно. Но децата още на 8-9 в общия случай вече са достатъчно самостоятелни и разумни за какво ли не, за да могат и на училище да ходят сами, да могат и у дома да бъдат оставяни сами за някой час...
Дани нямаше 4 и половина, когато го оставих сам у дома за час за първи път. Да, бях на 20-ина метра от нас, това ми жилище за разлика от предишното още при ремонта е правено съобразно това, че малко дете ще го обитава, та е максимално обезопасено. Единствено готварската ми печка е потенциален риск - на излизане - изключих бушона за нея, въпреки малкият риск да стане нещо - залагам на сигурно. Оставих му втория си телефон, може да борави с него, редовно се забавлява като ми звъни от детската  :lol: Нищо не е налагало да го оставя сам, просто като пожела да го прибера, че му станало скучно в парка, ама можело аз да се върна, той щял да си стои у дома да ме чака - как да не пробвам а? Пробвах, получи се. Може да се самообслужва за всичко все пак и "о, чудо!" - оцеля без мен за час. После оцеля и за два, още няколко пъти таман. И още няма 5 години. И защо пък до 12 да не може да си остава у дома сам, ако може някой да ми обясни рационално - моля да го направи. За да го видиотявам зорлен това дете, да го правя несамостоятелно нарочно и м'найсе години още да си спретвам напълно излишни гимнастики с "Как да го заведа, взема отнякъде и кой да седи при него, ако ме няма в къщи". Еми...нямам грам подобни намерения да ви кажа.

Все пак - не пускайте анонимен сигнал срещу мен де.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #188 -: Ноември 19, 2015, 14:27:36 pm »
Декларациите, които попълвахме посочваха точно хората, които ще взимат детето. Нямаше опция да се прибира само. Както казах директоркатта на първата родителска среща влезе и каза, че изрично се забранява децата да се прибират сами и че по закон е до 12 години, точка. Аргументите бяха повече от разумни, започвайки с думите: Това са вашите деца и всички вие и ние искаме те да са в безопасност. Имало е случай миналата година, в който една баба е изпаднала в луда паника когато внукът й е бил пуснат да си ходи сам, без нейно знание. Вероятно опитът също е спомогнал за тези по-крайни мерки. Миналата година имаше и случай как пред самото училище хващат едно момче и го затварят в багажник на кола посред бял ден -саморазправа на футболни агитки и т.н.От друга страна придвижването в нашия квартал е нещо страшно. Не може да си представите за какво движение става дума по улиците. 
<br />[link=http:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #189 -: Ноември 19, 2015, 15:50:59 pm »
В Л-бург също е забранено по закон до 12-годишна възраст да се движи само по улиците или да седи вкъщи. Водила съм детето на колежка на балет, т.е. излизаме от занималнята, пресичаме улицата и влизаме в училището, където е балетът. Беше на 8-9 години момичето. От занималнята нямали право да я пускат сама да тръгва. Сори и до отсрещната страна на улицата.
Големия също съм го оставяла за половин час сам, докато отскоча до магазина. Знае как да ми се обади. Аз също му звъня веднъж, за да му кажа, че се прибирам след 10 минути (познава часовника вече).

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #190 -: Ноември 19, 2015, 17:45:37 pm »
Жбрул, ей ся 3въня на социалните :) То и мен сигурно ще ме "обадят" - а3 пък си и3веждам детето и болно на ра3ходка, дааааже и в студа! Пак си 3ависи и от детето, колко е самостоятелно, 3а да остане 3а малко само в къщи. А и колко е обе3опасена къщата дето ка3ваш. Ние точно преди Бождар си купихме нова печка с га3 и ток. Ми още не смеем да сложим га3, хем отдавна не е припарвал да пипа, ама 3нам ли го. То па3и Боже, ама няма 3астраховка 3а нищо и 5 въ3растни да го гледат.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #191 -: Ноември 19, 2015, 19:19:00 pm »
По закон, децата в училища и ДГ могат да се извеждат навън при -5 градуса. Ама аз и на -10 съм ги извеждала за 10-15 мин. Айде пускайте жалба в РИО срещу мен. Хихих.
 Законите се пишат от хора, които хабер си нямат от деца. Чели нещо някъде и викат и в бг да го приложат. Аман от умни глави!
 Колкото по-самостоятелни са ни децата, толкова по-добре!


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #192 -: Ноември 19, 2015, 20:20:25 pm »
По закон, децата в училища и ДГ могат да се извеждат навън при -5 градуса. Ама аз и на -10 съм ги извеждала за 10-15 мин. Айде пускайте жалба в РИО срещу мен. Хихих.
 Законите се пишат от хора, които хабер си нямат от деца. Чели нещо някъде и викат и в бг да го приложат. Аман от умни глави!
 Колкото по-самостоятелни са ни децата, толкова по-добре!

За законите, признавам - от теб разбирам какви са по този въпрос. Знам обаче (щото специално питам за това Дани, а не ял ли е, или какво), че след средата на септември в общи линии, когато е на градина - седят затворени. Ако още не е края на октомври и е сухо - мооооже и да ги изведат за 30 мин. - час на ден и това е всичко. На 4 очи говорих с първата му учителка по въпроса - повечето родители просто не щЪт да им извеждали децата, дори когато леко захладнее. То са чорапогащници, апрески, потници, 3 ката дрехи, елеченца. Веднъж съм се обаждала в градината, за да помоля изрично - детето да си го получавам ТОЛКОВА облечено, колкото съм им го изпратила. Че ми го доставиха зачервен и плуванл в пот един ден, мааалко по-хладен се случи, като му ползвали резервната блуза от багажа и я нахлузили връз дрехите, с които съм го пратила + яке. Той мрънкал и опитвал да се съблича, те го натискали да седи така...насред спирката се съблича горкия.  :lol:
Не мога да се разправям ни с администрации, ни с други родители. Последните 3 седмици - не е ходил на градина, щото времето е хубаво и предпочитам да е по селата, по площадките, ама навън колкото може повече. Добре, че все още мога да си го позволя. Иначе - щеще да е от ДГ - в къщи и обратното от месец вече.  :?

Абе не било така със самостоятелните деца се оказа то... :lol: Било, че съм незаинтересована майка, която я мързи да се занимава с детето си. Вместо да седна да редя ЛЕГО с него, той си го редял сам горкия. Ми може - реди си го, забавно му е и сам. Колко ужасно наистина...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #193 -: Ноември 19, 2015, 20:34:58 pm »
Жбрул, истината е,че на децата не им става студено, защото не се спират, обаче колежката, която ги извежда става на ледена шушулка и най-вероятно на ПС (педагогически съвет) гласуват като решение да не извеждат деца след 1.11 (горе-долу след сменя на часа).
В нашето училище няма такова нещо в правилника, всеки сам преценя дали ще си извежда поверениците.
Предпочитам да ги изведа на студа за 10-20 мин и да изразходят енергията, която са натрупали, отколкото да седят и да си дишат пръдните (с извинение) в малката стая, в която прекарват времето от 8 до 17.
Разбира се има и родители, които протестират, че видиш ли в тоя бахър съм извела, тия крехки създания. Обяснявам кротко да дойдат да прекарат един ден в малката тясна стая с още 27 човека. Ми мен , като голям човек ми става тегаво в дните когато работя в двете смени, та какво остава за децата.
« Последна редакция: Ноември 19, 2015, 20:38:38 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #194 -: Ноември 19, 2015, 20:47:01 pm »
Синеочка, аз лично съм от тия зиморничевите гадини. Много ме е яд, ама е така. Кофти оросяване, ниско кръвно, рядко се чувствам комфортно, ако не е поне 25 градуса. Когато хората край мен се смазват и потят накъм 30 градуса лятото - аз ако бях котка - щях да мъркам постоянно. От кеф!
Сама и съзнателно съм лишила детето си когато беше много малко от дълги престои навън в студено време, понякога не съм го извеждала с дни. Просто ми е непоносимо да седя на студа и толкова. Ама само да се намереше тогава някоя доброволна жертвичка, да кръжи с количката, ако ще на -10 - връчвах го веднага, на него си му беше ок.  :lol: Той и сега е обратния на мен модел - все му е горещо, вкл. по Коледа.
Така, ама тук все пак говори само за едно дете, при това моето собствено. Не е като да лиша твоето и още 20 против волята ви от излизане навън, понеже просто аз не понасям студ. А и в градината на Дани са все пак по 2-ма възрастни на всяка група, която я има 10-12 деца накуп, я няма. Е толкова ли няма една незиморничева учителка там, да вземе да събере от всичките групи децата, с "разрешение за извеждане" от родителите и да ги изкара на двора?! Да не говорим, че до момента тази година - дори за мен не е имало един непоносимо студен ден, да не говорим пък в светлата му част. Ми то беше все 16 градуса, че и до 20 стигаше често... И все пак, както научих аз - от началото на октомври в неговата градина - няма никакво извеждане навън и точка.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #195 -: Ноември 19, 2015, 21:39:14 pm »
Абе няма как някой да ни ги гледа по наши ра3бирания :( При нас поне ги и3веждат сега като е топло, ама от другата седмица давали 3астудяване и сигурно няма да ги и3карват. Има и друго - не им се 3анимава на госпожите да обличат-събличат. Оставила съм всякакаъв чеи3 - дълги, къси ръкави, елек, яке, суитчер... долните дрехи по 2 ката, че още се борим да е бе3 памперс. Отиваме да го в3емем един ден и той на двора, което е супер. Ама брули един студен вятър, а той по тънка блу3ка и леден. Не го облекли, щото нямал дрехи  8O при пълно шкафче с парцалки. А и да подчертая - бяха 2 деца само останали, не да са 20 и да не могат да ги пооблекат. Той обаче и3ле3е 3драв след тая случка и се убеждавам, че не толкова да настиват децата, а като мине някое вирусче и това ги сваля.
А мен днес пак ми намекнаха следобед - към 4-4:30 беше - студено било вече 3а ра3ходки. А той горкият и3дивява вече у дома и като ме види сутрин да свалям пижамата и да се обличам и пита "къде ще ходим, мамо?". Облечен си беше добре, времото тихо и приятно. Ама не - да седим в къщи и да си дишаме бацилите, както сме всички кихащи.


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #196 -: Ноември 19, 2015, 21:46:08 pm »
Това, надявам се, да не го приемете като спам. На мен поне много ми хареса идеята, макар да е малко тип пирамида. 3а хубава кау3а е ;)
Каня 6 човека - майки, татковци - да се включат в една игра. Целта е да зарадваме децата с книжки. Ето как става: необходимо е да купите и изпратите само ЕДНА детска книжка и след това вашето дете ще получи 36 книги (получава се, ако всички спазят правилата).
Ако искате да участвате, пишете ми лично съобщение, че искате да се включите и ще ви изпратя правилата. Моля да се включват само хора, които наистина ще подходят сериозно, за което предварително ви благодаря.
Нека зарадваме децата със специален подарък, макар тук да са повечето още бебета :) На моя сладурко му купихме първата книжка още на 3м и сега си обича да му четем и да си ги ра3глежда. Вярвам, че любовта към книгите се въ3питава отрано.


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #197 -: Ноември 19, 2015, 21:46:34 pm »
А, лично аз не се впрягам особено на тия неща. Коментирам ги, защото стана дума. Нямам очаквания някой, някога, някъде да гледа Дани така както аз искам. Гледам аз да се грижа за него така както смятам, че трябва през повечето време и това е.
Децата ги просват вируси, както и нас де... Това с "настинката" - едва ли ще го проумея някога, като "диагноза". Ама то няма лекар да даде такава диагноза де ;) Тя е на майките и бабите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #198 -: Ноември 20, 2015, 12:33:10 pm »
Привет на всички  :P
Аз се завърнах от пътешествие. Заварихме детенце и баба му болни. И двамата стресирани. Той, защото ни няма (непрекъснато е питал за нас), а баба му, защото трябва да се справи със ситуацията.
Дани не е искал да ходи и на ясла, докато ни е нямало. Държал се е за врата на баба си и е плакал и тя не е посмяла да го пусне.
Малко му се е пообъркал режима. Отново е минал на двудневно спане.
Не са успяли нито да го изкъпят, нито да му изрежат ноктите, защото буйства.
Ще видим дали понеделник ще иска да ходи на ясла. Сега вече е спокоен, но още е болен - хрема, кашлица и гърло.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #199 -: Ноември 20, 2015, 15:16:29 pm »
Смайли, бързо да оздравява Дани и бързо връщане в  стария режим! Слрдващият път и него ще вземете в Китай. ;-)