0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #260 -: Ноември 27, 2015, 11:24:48 am »
Щом нямат връзка с тях, какво да го правят?! Ами ако не дай боже е станала катастрофа или друго...
Значи   едно  е  да звъннат  по телефона  и ако  не могат да се свържат с родителите  след 18.30  и  тогава  да предприемат подобни  действия.
Щом могат да звъннат през деня  ,ако детето е болно  и трябва  да бъде прибрано  .При едно  евентуално закъснение на родителя , не могат ли първо да  опитат да се свържат  , вместо директно към РПУ или социалните .Това имам в предвид.

Работата с деца изисква и предполага  сърце.
То и човешките отношения е така  , първо да сме хора   и да опитваме да проявяваме разбиране.
« Последна редакция: Ноември 27, 2015, 11:27:37 am от nimika »


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #261 -: Ноември 27, 2015, 11:30:01 am »
Имам нужда да се оплача  :(
Дани е с ангина. Върнаха го от яслата отпуснат. За отрицателно време вдигна 39.9.
Аз му дадох Хексалгин и хайде в Токуда. Пуснаха му кръвни. Половината показатели с отклонение, най-вече двойно завишени левкоцити. Искаха да го хоспитализират, но си го оставихме в къщи.
Сега ще е 10 дни на антибиотик. Температурата още не можем да я овладеем напълно. Дадохме му Нурофен, Панадол и Хексалгин в рамките на 4-5 часа и не пада повече от 38.3-38.4.
Не мога да не се обвинявам, че лекувахме едно гърло миналата седмица само с едно сиропче, което явно не му повлия, въпреки че изглеждаше че е добре  :? Дори и хремата и кашлицата му минаха, а сега ....
Смайли, бързо оздравяване на малкия! Не се обвинявай!  :bighug:
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #262 -: Ноември 27, 2015, 11:39:41 am »
Защо трябва да се овладее напълно температурата, нали чрез нея се бори организмът с патогените. До 38.5 педиатърът ни, не препоръчва антипиретици, вече нагоре съм съгласна, и аз давам. Смайли,  не се притеснявай, самият антибиотик ще я свали постепенно. Бързо оздравяване на малчо.
Роси, така, така. И аз само, ако е висока давам. Ние след всичкото Нурофен, Хексалгин и Панадол успяхме да я смъкнем до 38.4. Иначе все над 39 беше вчера.
Днес само веднъж съм дала Нурофен и се надявам да не се налага повече.

Барбаронче, това със сладоледа трябва да го пробваме. Аз и от други места съм го чувала.

Раши, бързо оздравяване и на Никол!
Компреси знам с вода и оцет на китките, но не съм пробвала честно казано. Той вчера така светкавично я вдигна, че му дадох каквото се сетих и го качих на едно такси за болницата.

Jbrul, и док така каза, след 48 часа да чакаме резултат от АБ-то.
А дали при твоя Дани не се налага толкова често АБ, защото още от началото се е налагало да давате нееднократно и той вече не може да си изгради сам антитела.
Не казвам, че си имала друг избор, разбира се. Мен от това най-много ме е страх. И аз да нямам друг избор, ако така продължи да се разболява и да го подпукаме от сега с чест прием на АБ и така да си кара оттук насетне...

А я кажете АБ ни е изписан за 10 дни. Дали не може да се съркати на 7-8 поне, ако детето се оправя и по-рано? И какво трябва да направя, за да съм сигурно че може - нови кръвни изследвания ли?

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #263 -: Ноември 27, 2015, 11:50:35 am »
Смайли, на рана външна какво слагаме - хладно, студено! А защо на възпалено гърло да слагаме топло? Аз не го разбирам това!
Другото, което изпробвах при Злато при температура 39,3 през нощта и при положение, че бях дала час преди това нурофен, беше разбит белтък на сняг /моя не беше чак на сняг, че вечерта в 1ч щях да събудя блока/, но въпреки това подейства много бързо. След 15 -ина мин. температурата спадна до що годе около нормалната.
За антибиотика - аз лично май цели 10 дни не съм давала никога, но Злато не е пример за това, давай му, колкото са ви казали!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #264 -: Ноември 27, 2015, 12:04:46 pm »
Смайли, да ти кажа - слушай лекаря, дори да ти се струва, че се е оправил след 5-6 дни, то инфекцията не минава толкова бързо. Аз при мен все си съкращавам хаповете, което хич не е добре и съм стигала до усложнения, но на малкия - следвам докрай предписанията. Дори веднъж исках да му спра антибиотичните капки, защото нямаше много сополи, ама мъжът ми с право се разбуча и каза, че докато са изписани, дотогава ще ги слагаме... А като беше операцията му и вече не вдигаше температура, пак 24 ч след това му вливаха антибиотик и чак тогава ни изписаха. Дано Дани се оправи бързо-бързо и не се разболява. Това го пожелавам на всички - здраве, здраве и пак здраве. На нас ни изписват свещички Ефералган против температура, ама това е може би защото той повръща от Нурофена или Панадола...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #265 -: Ноември 27, 2015, 12:10:43 pm »
Смайлс, след като аб е изписан от лекар за 10 дена, не бих рискувала да го давам по-малко. Джей беше казала, че ще се почувства по-добре след 2-3 дена и е напълно права. Но това не означава, че е оздравял, дори и вече да не е заразен. Аб действа с натрупване.
Моите май по седмица са пили (ако помня правилно, де, че досега май сумарно са пили двамата общо 3-4 пъти).
Това, което правя при температура, или поне правех, е особено, когато навън е студено, да ги изкарам на разходка (в количката, де, те са омаломощени). Хладният въздух много добре действа на високата температура и те много бързо живват (без да спирам да им давам лекарства, но все пак отнема време, докато се свали Т).

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #266 -: Ноември 27, 2015, 12:34:09 pm »
Смайли, момичетата са ти писали, но е факт.Висока Т при ангина минава чак селд 2-3 ден, до тогава Нурофе, Панадол и каквото се сетиш се редува.На Моника съм и слагала и оцет, и баня сме и правили.Гледах да е около 38,3-38,5 температурата тогава се чувствах една идея по-спокойна, но я следях.Ангина се лекува само и единствено с антибиотик, така че случай лекаря си и му го давай, защото при малките деца усложненията стават много бързо.Показателно е че са искали и в болница да ви вкарат.Въобще ако при вас неглижирате една болест не го правете при децата.Организма им е в пъти по-нежен, нямат изграден имунитет и т.н.
И последно един съвет.След като свършите антибиотика и Дани се оправи, го задръж за още няколко дни в къщи, да се закрепи и малко да позаякне, така да се каже.Защото организма ще е доста отслабнал едно от болестта, едно от антибиотика и вероятността за повтаряне е голяма.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #267 -: Ноември 27, 2015, 12:40:22 pm »
Нимика, Андерсен е прекрасна градина, браво! Директорката е много строга и държи персонала да е на ниво. Помня, че си имаха отделен учител по ФК.Впрочем така беше, когато бях студентка, но не вярвам много да са се променили нещата.

Относно случката, учителката многократно е звъняла, но телефонът е бил изключен. Съгласна съм, че това са наистина крайни мерки и отнощение и то към родители в една от базовите градини в Бургас.


Момичета и Рачо, дайте идея за първи Коледен подарък за малката.


Всеки миг е още един шанс...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #268 -: Ноември 27, 2015, 13:40:56 pm »
Синеочка,  благодаря за  отзивите -действа ми успокояващо , защото ние сме в Бургас от  6м . и в началото аз някак си не  можах  да приема присърце персонала в новата детска градина тук.
Директорката е много  строга наистина - убедих се ,когато постъпвахме , беше болна и без нейно потвърждение не  смееха  нищо  да кажат.
Имат си отделен учител по Физкултура , както и плувен басейн в детската градина .  :surfinga:


Преди дни бяхме във Видин и отидохме Кало да се види  с децата и госпожите в предишната му градина .
Нямате представа как ни посрещнаха -много  искрена обич , прегръдки , радост . Директорката като ни видя , веднага покани Кало да остане  да закуси , да играе с децата .
В по- големия град тези по-топли лични отношения липсват за съжаление .


По повод температурата и ангината - моето дете също е  от относително здравите  и нямам много опит , но знам че вдигне ли  ми температура  , нещата са зле. За 4.5г. е вдигал температура 4-5 пъти , когато е бил зле ,  два пъти причината беше  афти  и  веднъж ангина .Ангината беше като бебе и наистина температурата  бавно  спадна .
За антибиотика така или ианче 7 дни е мин.дните  , които знам че трябва да се пие , понякога изписват опашка от друг антибиотик за покриване  .


Синеочка, за  за първи коледен подарък малката понеже няма да разбере  , направете си  , ако възможност  една  хубава коледна фотосесия   -  с подходящ костюм  за слънчогледка :)  .
« Последна редакция: Ноември 27, 2015, 13:45:03 pm от nimika »


*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #269 -: Ноември 27, 2015, 14:16:05 pm »
Смайли, щом е изписан за 10 дни АБ - толкова го давай. Много често хората, особено такива, които считат АБ за вредни и "отровни" си самосъкращават курса на лечение. Обичайният ефект е, че оставят недолекувана инфекция, която до седмица - десет дни набира нова сила и се налага втори прием на АБ накрая. Та нали...вместо да избегенеш прием на АБ, накрая се тъпчеш с два поредни, щото няма накъде.
Рискът от пиене на АБ за щяло и нещяло и на често - не е в това, че един вид си сриваш имунната система и тя в бъдеще вече не може да се справи сама,каквито са и опасенията на майките в общия случай. Безразборният прием на АБ - води до риск от резистентност към определена група АБ, или дори към всички такива препарати, ако човек редовно прекалява с всички. Затова и лекарите питат, когато ти изписват АБ, дали си пил такъв скоро, какъв е бил и съответно - изписват препарат от друга група, за да се избегне този ефект. Лично аз, а и всеки кадърен специалист - АБ няма да даде, освен, ако вече е очевидно нужен и просто няма какво друго да се направи, всякакви консервативни методи са изпробвани, за достатъчно дълго време, но пациентът само се влошава. Другата опция е да не дадеш АБ, пациентът съвсем да стане зле и да опре до болнично лечение накрая. Ама вече тогава - идват абокатите, АБ в комбинация най-често (не само един) + други препарати и така реално - си навредил на пациента си. Защото си го оставил да стигне до състояние, което налага по-дълго и по-агресивно лечение. Възстановяването е по-бавно после + че реално вместо да пиеш един АБ, ама навреме, пиеш повече и по-дълго после.
Казвам ти ги тези неща, за да не те гризе, че си дала АБ, че имало начин да го избегнеш, ако беше почакала, ако беше опитала това и онова и пр. В периода, който споменах в предишния си пост, когато при моя Дани се случи ситуацията с многото прием на АБ - правила съм я тази грешка.  :? Не го дадох когато му беше времето, беше още бронхит, на челна стойка застана да са капки, откашлящи сиропи, витамини, даже в един момент мислех, че тръгва да се оправя и така. Колкото навръх Коледа, рентгена на бял дроб да ми покаже как съм го "оправила" с една хубава пневмония. Та две седмици и кусур си мъчих детето с какви ли не илачи, беше му зле и накрая лекувах нещо много по-тежко, ест. пак с АБ. И повече такива "експерименти" - не си правя.

За нашия случай, имай и друго предвид. Т.е. не си мисли, че задължително и при вас ще има подобна случка. Многото боледувания при Дани тогава, бяха заради много проблемната трета сливица (която извадихме де). Когато го пуснах на ДГ, тя хем вече беше във "върховата си форма", хем беше ей това време на годината, като плъпнат всякакви вируси и ест. в градината - хлапетиите разнасят поне няколко различни наведнъж. Както споменах, преди това той почти не ми е боледувал, за сефте на 1,3 години и после още веднъж и това беше. Даже помня, че не се притеснявах изобщо, че ще започне да боледува, именно защото беше много по-здрав от всички деца край нас. Като лепне някой вирус - проблем нямаше, него го изкарва "на крак" дето се вика. Обаче сливицата е като една огромна гъба, която е перфектна среда, за бързото размножаване на микроорганизми. Т.е. такива, които естествено си ги имаме и не са проблем, заради нея рязко стигат до количество, което вече е проблем. Вирусът служи като катализатор само, да поразклати имунната система и всичкото това да навири рогата.  :x И оттам се почват секрети, това слиза надолу, започват кашлици, идва си ред на Т и другите екстри и накрая се налагаше АБ. Т.е. при моя Дани проблемът беше, че зад носа му има един постоянно активен генератор на инфекции и мааалко нещо да си закачи - "генераторът" заработваше с пълна сила, ако успее в добавка и нещо бактериално да му се лепне + вече хванатото - красотЪ. Та изчаках да навърши 3 години и я махнехме и с това приключи цялата драма, пиене на АБ и пр. Сега боледува в "рамките на нормалното", ако мога така да се изразя и продължава само от ДГ да си хваща нещо де.  :lol: Ако не ходи, хем е контактен непрекъснато с всякакви болни хора - не хваща. Но явно в ДГ са повечко и по-концентрирани циркулиращите вируси, на малка площ, по-близки и продължителни са му контактите със заразни хора и съответно - оттам лепва.

От май месец не беше боледувал, уви снощи в 3:30ч. ме събуди ревящ и оплакващ се от болка в едното ухо. Малко по-късно вдигна и Т. Оказа се, че в момента актуално вирусче удряло в ушите, много пациенти и деца и възрастни минали през нашата ЛЛ тези дни със същите оплаквания и има си хас баш у нас да се размине де.  :lol: Ще видим как ще приключи тази история. Иначе за мен поне 2-3 боледувания на година са съвсем приемливи. А и с възрастта наистина по-рядко се случва и по-леко минава, та и това има значение.

И за мен и за него - колебания да се пие АБ нямам, когато има показания за това. Да почна АБ, ей така, превантивно едва ли не, защото съм убедена, че няма да се размине без - не. За жалост - доста хора точно това правят на своя глава, още по-жалкото е, че доста лекари и те изписват по същата "логика" АБ, а то...ми няма такава логика. Иначе - вредни лекарства, ей така по принцип  - няма. Вредно е да се тъпчеш с лекарства, които не са за твоето състояние и от които реално нямаш нужда. Във вашия случай - реална нужда от АБ си има и още как.
Бързо оздравяване и дано не се повтаря скоро това!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #270 -: Ноември 27, 2015, 20:24:07 pm »
Синеочка и аз бих предложила едно коледно костюмче и фотосесия за малкатажслънчогледка, пък било то и направена от непрофесионалист.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #271 -: Ноември 27, 2015, 21:50:52 pm »
Благодаря ви, момичета ! Рокличка и тематични пантофки купих още миналия месец. А мин. седмица се уговорих с една местна фотографка, тя работи предимно с бебета и снима детски рожденни дни. Разбрахме се за началото на декември. Иначе на мен ми се искаше и нещо друго, но не знам какво би било удачно за такъв малък дребос.
« Последна редакция: Ноември 27, 2015, 22:27:33 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #272 -: Ноември 27, 2015, 22:21:53 pm »
Синеочка, за първата си Коледа Дани ми беше къде "по-голям"  :lol:  от твоята дребосъчка сега (над 10 месечен). Къде повече неща разбираше и реално - подарък, който да го зарадва нещо...еми не мисля, че и за тогава имаше, какво да говорим за по-рано. Естествено, че и мен ме тресеше мерак, толкова да я чаках Коледа с дете у дома вече, по-семеен празник няма за мен. И украси, костюм за него, софри, гости... Роднините и те мераклии нали - купища дрехи и играчки му донесоха. Тогава бяха хит едни образователни кучета на Фишер Прайс - получи две, независим избор на двете баби  :lol: Такава играчка му стана интересна чак към 2-рата година и беше замалко де. Като за нещо струващо към 100 кинта - дали си заслужаваше, хеле тогава? ;) Дрехите - повечето ги преподарих нови. На кое му мина сезона и размера, от кое имах и без друг в изобилие и не опрях до него, ама реално - и там изсипани един куп излишни пари. Нали се сещаш колко той пък се е "радвал" на парцалята? Една празна бутилка от мин. вода тогава да я ръчка и да трещи беше най-любимата играчка.  :lol:
Та съвсем правилно са ти казали момичетата - подари и на себе си и на нея - спомени от първия й такъв празник. Друго нито има смисъл, нито ще му се радва сега. Ако все пак държиш на подарък, заради принципа - вземи нещо дребно и бебешко, което може и да върши някаква работа. Бебешка нощна лампа от пеещите, гледах много приятни из нета, или от този тип нещо.

От първата ни Коледа с Дани - и за мен и за него е останало това и то ми е най-ценно. Просто спомени :D




Тук е с майка ми и споменатото куче.  :lol:

А хем са си любителски снимки. Вие ще си направите професионална сесия - напълно достатъчно е наистина.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #273 -: Ноември 27, 2015, 23:29:29 pm »
И ние имаме такова куче. То е истински полиглот. Чувала съм го и на испански и немски да пее. В Китай явно ги е научило всички тези езици.
Шегата настрана, но явно го произвеждат да пее според страната за износ.

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #274 -: Ноември 28, 2015, 06:25:36 am »
Бебе 13+15, ЗВБ се оказа по-лесно, отколкото мислих и по-ефектно. Синът беше ужааасен, толкова злояд, че си нямаш идея. Пропищах форума за съвети. По това време се редувахме - Джей просъскваше, че иска сън, аз, че искам да яде, щото ще умре накрая. Та на малката просто й давам няколко неща пред нея, ако нямам сготвено ядене, подходящо за нея, минава на кашкавал, оризови бисквити, бяло пилешко месо и тъй като все пак има някои хубави пюрета, пробутвам и тях като СЪМ на кеф. Като цяло едно бурканче го яде три дни. За сметка на това онзи ден я захраних със сьомга, директно печена от нас, диването трябваше да го спра да яде насила, че след 7то парче се наложи дай я дърпам. С пилето същата работа, на пюре му се мръщи, онзи ден омете 100 грама чисти, бяло месо, като й предложих и "сос" какъвто имах наличен - ориз и манго за десерт.
Мазането в началото е голямо, но с времето е по-добре де.

А тия кучета на Фишър Прайс тук са 25$ на редовна цена!!!Сещайте се като го видях и само дет не ревнах, че и аз исках такова за Ники навремето, ама 60 кинта на примоушън не ми се даваха!
Да не кажа, че взех на Катерина подобно, на Втех от местната Мания за 2 долара. Като разказвам на майки тукашни за цените на играчки и дрехи в Бг и за заплатите, те ме питат как живеем. Викам им че сме сървайвъри :?
[/url][/url]
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #275 -: Ноември 28, 2015, 17:24:56 pm »
Ха-ха.Сървайвъри,да,наистина.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #276 -: Ноември 28, 2015, 18:50:52 pm »
Права си Вени за цените при нас и при вас, а и не само на играчките де... Пък като детайлизирам съотношението "доходи - цени" съвсем тъжна картинка става. Аз затова писах нагоре, че има абсолютно излишни, безсмислени разходи, които правим за децата си, особено, ако е първо и съвсем бебе и много чакано..., което на фона на доходите у нас - просто няма смисъл да се прави. Сега да не ме разбере някой криво, че му правя сметка на парите?  :lol: :lol: :lol: Сакън! Само си признавам чистосърдечно, колко много глупави и излишни разходи направих аз в началото, за склонните да черпят опит от чужди грешки.
Споменатото куче - сега не бих го купила. А тогава и на снаЪта купих за подарък. Както интерактивни играчки като цяло не бих...

И тия дни хванах да преподреждам къщата и на всичко, което досега подарих и изхвърлих от нещата на Дани, какво още изрових...призля ми! Ще задръстя тия дни "Борсата"  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #277 -: Ноември 28, 2015, 22:08:42 pm »
по канадски и през просото, това малкото е с по-малко играчки, дрешки, вглежания и нерви. За момента всички сме доволни. Сега насреща ми дъвче кашкавал със зъба си. Не помня, кога на Ники съм му позволила да яде парче кашкавал сам.

Днес я хванах да облизва трохите, които брат й беше наръсил от мъфина си, само я изтеглих изпод масата и измих муцуната. Някви драми, че облизала какаов мъфин - тц...вкусно й е било сигурно :lol:
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #278 -: Ноември 28, 2015, 22:47:49 pm »
Jasmin_veni, с възхита искам да отбележа ,че много че кефиш как звучиш ,след като се преместихте -тона,настроението ти - свежарка!Съжалявам,че не те познавам,но все едно нов зареден само с положителна енергия човек,пише тук .



Re: Нашите бебета и малки деца през ноември 2015
« Отговор #279 -: Ноември 29, 2015, 04:15:07 am »
хеххе, мерси :) просто спрях да се впрягам за 99% от нещата в живота и явно видимо съм се подмладила, щом колегите мислят, че съм на 26  :lol:

Яд е е само, че 90% от нещата тук са лесни и прости за изпълнение и там, ама много прости, просто няма желание от страна на организациите. За пример, паспорта на Катерина го извадихме за 45 мин. В края на работен ден. С документи и снимки отидохме, взехме номерче, платихме, казаха ни, че ако го получим по пощата ще е до 2 седмици и с 50$ по-малко, ако искаме от гишето да го вземем след месец и 50$ отгоре. В петък, една седмица по-късно дойде по пощата. Лесно, по-малко пари струва на държавата и за 45 мин. работа, с две деца, в сряда вечер.

Но някои неща ми идват в повече, като ученето например. Скъсват ни от работа и то знам, че ще е полезно, но мамка му, всяка сутрин в 6:15, вечер в 12 и вече ми е нанагорно. Огромната разлика е, че нещо, което в Бг учим като суха материя години наред, тук се усвоява за 2 години с учене от зори до мрак и техника. Вече съм почти напълно завършен парламентьор в кризисни ситуации, а сега започнах да усвоявам техника за работа с деца с аутизъм и умствени затруднения, чрез базови елементи от езика на знаците. Колко ли време в скучна аудитория бих прекарала в БГ за да усвоя тези знания?
[/url][/url]