0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Предполагам търсиш тази схема :)
С търсачката всичко излиза :)
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=6307.msg183093#msg183093
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=39587.msg744721#msg744721
поста на Мишанта

ето още нещо:
http://www.zachatie.org/images/zahranvane/Zahranvane.png
« Последна редакция: Септември 08, 2010, 12:06:21 pm от Black_rose »
*
Благодаря той е на 1.2м може още каши но аз редувам с кремове нишесте или бисквити с ам и някакъв плод.Давам и кремовете на нестле.Но ми се искаше да разнообразявам.
*
Момичета, може ли коментар на следния режим на хранене:
Бебето е на 11 месеца. Сутрин от около две-три седмици започнахме с попара, иначе около 270 гр. АМ. На обяд - зеленчуково (приготвено от мен или буркан) или месно пюре от буркан около 220+ грама. Следобед - каша с плод и вечер - АМ пак 270 гр.
Притесни ме това, че педиатърката ми каза, че на тази възраст за обяд трябва да давам бульона на някакво месо, основно ястие и десерт, за да свиква с 3 хранения, които я чакат в яслите, а също така и да въвеждам вечеря. Не е ли рано за вечеря?
Благодяря.
*
Аз започнах да давам вечеря след като навърши годинка и месец.Просто млякото не го засищаше.Сега към 19,30ч. хапва супа с един сухар и после към 21ч. си чака АМ,което е около 150грама.

*
На нас ни е още рано да захранвам, но все пак искам да ви питам, за да се подготвя.
Въпросите ми са за въвеждането на зеленчуковите пюрета.Доста уж четох и май повече се обърках.Разбрах само, че се почва по малко с един вид зеленчук, но не мога да разбера следното, например:

1.Ако започна примерно с тиква, и стигна определено количество, след това искам да въведа морков, трябва ли да спирам тиквата и да давам само морков, отново по една-две лъжички , така при всеки нов зеленчук?
2.Колко време се дава по малко пюре+мляко, преди изцяло да мине същото ядене само на пюре?

Същите въпроси ме вълнуват и за кашите, защото не мога да реша с какво да започна.Разгледах различни схеми и в повечето кашите ги дават в 18.00 ч. следобяд.Това не е ли малко късничко, после дали ще пие мляко, като го слагам да спи към 21.00ч.

*
ketti, аз имам скромен опит в захранването, но поне мога да ти кажа аз как процедирах:
1. Аз при въвеждането на нов зеленчук не спирах стария. Напротив, към достигнатото вече количество добавям по лъжичка-две от новия, на другия ден 3-4 и така, докато достигна количество, с което го смятам вече за въвевден. И така всеки следващ нов прибавям към въведен вече зеленчук.
2. Това самото дете ще си го покаже. Аз сравнително бързо заместих следобното хранене с плодово пюре, но зеленчуковото на обяд ни отне близо месец. При нас като достигнахме количество от около 170-200гр. спрях да давам кърма след това - той и не си искаше вече.
3.Аз също въведох кашите в 18ч. и не съм имала проблем с кърменето преди лягане, което към 20,30ч.

Надявам се съм била полезна.  :)
*
Благодаря twin,беше ми полезна разбира се.А като спомена, че с плодово пюре си заместила следобедното хранене, не огладняваше ли бързо детенце, защото нали казват, че с плодово не се замествало ядене?
Момичета,
 при положение,че съм въвела глутена чрез овес и жито, ако искам да давам спелта или лимец, които са си вид жито, дали да ги въвеждам като нова храна или направо?

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Притесни ме това, че педиатърката ми каза, че на тази възраст за обяд трябва да давам бульона на някакво месо, основно ястие и десерт, за да свиква с 3 хранения, които я чакат в яслите, а също така и да въвеждам вечеря. Не е ли рано за вечеря?
Благодяря.

Sladko, аз на Кристина никога не съм и давала по няколко яденета на хранене. Винаги е било едно ядене. Сега на обяд понякога и давам слата и основно, но никога не давам супа, салата, основно, че и с гарнитура, та и десерт.
Като по-малка на обяд си ядеше или пюрето, или супа. Едно ядене в добро количество. За вечеря пак така.
Сега примерно на обяд яде зеле с месо, а довечера ще вечеря супа. За уте на обяд предвижам спанак, за вечеря ориз. В градината /ох, трепети, че скоро търгваме/ ще помоля да не я насилват да си изяжда три яденета ако не иска. Едно и е достатъчно. Защо трябва да са три? Още повече, че никога не съм я учила, нито и давам да яде кремове, грис и подобни.  
« Последна редакция: Септември 19, 2010, 16:13:45 pm от Nina »
*
А по принцип кога може да се дават кремове и грис, и по кое време се дават, т.е като десерт ли е това или някакво междинно хранене?Нещо заместват ли?
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
А по принцип кога може да се дават кремове и грис, и по кое време се дават, т.е като десерт ли е това или някакво междинно хранене?Нещо заместват ли?

Ако си почитател млечен крем може да се дава като следобедна закуска, прясно мляко знаете кога се въвежда. Пшеничените нишестета съдържат глутен, разбира се, така че преценявате кога ще захраните детето с глутен и може да се прави крема и без мляко или с АМ. Щото глутена се дава преди прясно мляко.
Грис по същата схема, дава се като следобедна закуска, за който дава.
Аз за десерта писах - не виждам как Кристина като си е изяла една купа със супа и хлебче после ще дам за десерт и грис или крем.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Децата ми никога не са били на външна кухня и никога не са яли първо, второ, трето ...
Закуската си е била закуска- едно нещо, обяда също само едно, вечерята също
Отскоро малката проявява желание да яде салата с вечерята, правя й но набляга на нея предимно
грис и нишестета никога не съм давала  8O
кашите и Преслава и Стеф ги отказаха след година и половина, въобще вече не давам и на малката
наскоро си мислех дали да не взема да им направя бисквитена торта, но ми мина  :D
аз им правя често мъфини, така че те са си вид кекс де
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Кремчета и грис можеш да даваш като следобедна закуска.
Относно първо, второ, трето мисля, че всеки си преценява според детето. Дъщеря ми яде по едно ядене + салата. Все пак трябва да набавяме повече витамини ако може :lol: Понеже е скарана с плодовете, наблягаме на зеленчуците. В градината дават 1-во, 2-ро, 3-то - пак хапва (ако изобщо яде)само едното. Тя кремове пък така и не хареса, въпреки че съм правила какви ли не.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
И аз се чудя защо ги анатемосвате толкова грисовете и кремовете?! Поне веднъж седмично правя грис за следобедна, крем Його, Оле, пудинг и напоследък Ниновци разни. Плодовете ги давам между храненията. Веречята също е "двуетапна", т.е. каквото ядем ние салата и основно, но е точно толкова колкото тя поиска.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
И аз се чудя защо ги анатемосвате толкова грисовете и кремовете?!

Душко, аз не обичам крем и грис, не са ме насилвали кой знае колко да го ям, но в детската го предлагаха и аз като дисциплинирано градинче смятах за необходимо да хапна лъжица две. От култура, дет се вика.  :lol: Предложих на Кристина преди време и тя категорично отказа да яде такива неща и аз понеже не ги обичам - у нас са табу. Затуй, не за друго.
Иначе за следобедна закуска стават, що не. Но виж, за десерт след като се е наобядвало детето мисля, че много му идва. Кристина понякога иска малко парче милкинис или едно от най-малките данонино. Повече не може да поеме, а и не й се предлага.
Понякога следобяд хапва макарони на фурна, много обича.

Марито, как е душичката с детската? Адаптира ли се? че майчино сърце се беше свило  :hug2:
« Последна редакция: Септември 20, 2010, 12:01:41 pm от Nina »
Смятам, че пратим ли децата на ДГ, трябва да са поне подготвени за менюто, защото колкото и да роптаем, няма как на всяко дете различно меню да се даде. Ако искаме да е така ще трябва да си ги гледаме в къщи. Не че ми харесва, ама това е положението.

Нинче, почти сме ОК, мерси, че попита :kiss:
*
Благодаря Ви - при това положение няма да слушам педиатъра. Лошото при нас е, че детенце още няма мярка за храната - много ящна е, нищо не отказва и ако предложа три храни сигурно ще ги изяде, но и после ще върне (от както закусва с попара толкова много изяжда (иначе се реве все едно съм я оставила гладна), че по-късно връща част от обедното хранене, което не яде с кой знае какъв ентусиазъм).
Междувременно се записахме на детска кухня, където ми казаха, че трябва  да я захраня с мляко   8O, за което ни е рано. Кремовете ли правят с прясно мляко? Аз все си мисля, че ако слагат някакво мляко, то е сухо. Иначе тя яде млечни каши. Проблем ли ще е, или да не й ги давам кремовете, или там каквото дават за десерт?
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Кремовете ли правят с прясно мляко? Аз все си мисля, че ако слагат някакво мляко, то е сухо. Иначе тя яде млечни каши. Проблем ли ще е, или да не й ги давам кремовете, или там каквото дават за десерт?

Може и сухо да слагат, но това не е равносилно на АМ. Предполагам си слагат най-обикновено мляко.
Аз не мисля, че е проблем да не се дават кремовете. Още повече щом за следобедно хранене даваш каша, млечна.
*
Да попитам и тук, че другата темичка не е много активна...

Нашето момченце е на 5 месеца и от 5 дни е официално захранен с пюре от тиква .
Избрала съм си схема на захранване,но не ми ясно колко време след началото на захранването се заменя напр. обедното сукане с изцяло твърда храна? В началото започнах разбира се с 2, 4, 6, 8 лъжички и сега сме на половин бурканче пюре (от малките), но младежът си хапва охотно и аз не знам дали мога да му давам цялото бурканче и ако сега е много рано, то от кога да започна. Колко като количество трябва да се дава, за да не се полчуи преяждане? За млякото е ясно за 5 месеца около 150 мл., но как стои въпросът с твърдата храна?
Колко време след първоначалното захранване на обед, се включва и второто, следобедно хранене?
В момента бебчо суче по 6 пъти в денонощие: 5-6 сутрин , 9, 12,3,6,9 вечер. Колко време след началото на захранването, започва да намалява общият брой на храненията, докато се сведе сученето до сутрешно и вечерно само?
Притеснявам се, да не го прехраня, че милият си има апетит и не знам доколко той може да регулира поемането на храна и доколко аз трябва да налагам някакъв режим.

Благодаря ви предварително
URL<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb3f.lilypie.com/70sep2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Third Birthday tickers" /></a>URL
*

    inski

  • ***
  • 150
  • Моля,пишете ГРАМОТНО!Използвайте буквите "Ъ" и "Й"
Момичета, може ли коментар на следния режим на хранене:
Бебето е на 11 месеца. Сутрин от около две-три седмици започнахме с попара, иначе около 270 гр. АМ. На обяд - зеленчуково (приготвено от мен или буркан) или месно пюре от буркан около 220+ грама. Следобед - каша с плод и вечер - АМ пак 270 гр.
Притесни ме това, че педиатърката ми каза, че на тази възраст за обяд трябва да давам бульона на някакво месо, основно ястие и десерт, за да свиква с 3 хранения, които я чакат в яслите, а също така и да въвеждам вечеря. Не е ли рано за вечеря?
Благодяря.
Здравей,моят педиатър също каза,че трябва на обяд да давам бульончето от супата(ние вече сме на кухня).Дъщеря ми също е на 11,5 месеца.Задължително на обяд й давам около 40 мл от супата от кухнята,а след това и основното ядене.В 5ч си хапва десерта и вечерта е на мляко.От съвсем страничен източник и съвсем случайно прочетох,че е задължително(не само за детето,а и за възрастните)да се консумира малко количество супа преди основното хранене на обяд,за да бъде обядът питателен и пълноценен,супата е неотменна част от здравословното хранене.Тя трябва да бъде различна по състав от основното(в смисъл ако едното е месно,другото задължително да е безмесно и се наблягало на зеленчуците),така се доставяли всички необходими вещества и витамини :)дано съм била полезна........
Вече съм при мама!!!Името ми е Гергана и тежа 3,900г и съм висока 52см

 http://www.facebook.com/photo.php?pid=30400192&l=8a99371c23&id=1167931675

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30839992&l=87d3c78751&id=1167931675