0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Захраних бебка с оризова каша на Милупа и много и хареса. Втората каша, която ще включа е царевична. Обаче намирам само комбинирана - оризова + царевична и искам да попитам какво количество от нея да прибавя към оризовата? След това ще е елдата. И нея ли да прибавя към останалите 2 или...?
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
Защо да добавяш новата каша към старата? Нали е ориз+царевица. Аз не смесвам каши, когато давам нова, давам по малко, постепенно.
     
*
Предстои ми захранване с риба. Та имам няколко въпроса:
1.Има ли значение с каква риба ще започна и каква трябва да е последователността? Уви, при нас асортимента е доста ограничен и намерих пюрета с риба моруна, сьомга и треска.
2.Две от гореизброените пюрета са с паста и спагети. Такова нещо не съм давала досега - да ги смятам ли като нов вид храна или да ги приобщя към глутеновите храни?
3.Ако реша да давам прясна риба, каква е подходяща за тази възраст?

Благодаря предварително. :)
*
Туинче,аз захраних преди 2 месеца с ципура на Плазмон.После дадох сьомга с доматен сос и зеленчуци на Семпер,най-накрая на Хип пъстърва ли беше,треска ли беше с въпросната паста.От пресните дадох за пръв път миналата седмица ципура,следващата смятам да е пъстърва-не пропускам поне веднъж в седмицата да дам рибка.

*
туин, щом си давала глутен, значи "пастата" не е нова храна. Моят син ядеше едно пюре на хип със сьомга на тази възраст.

*
Благодаря за отговорите.  :D
Но, уви, рибата при нас не се прие. Поне на този етап. :D
Започнах с пюре на Семпер - моруна с картофи и домати. Първият ден похапна без какво да е удоволствие, а вторият категорично отказа, след като подуши какво му давам. Засега мисля да спра с опитите и след около 2 седмици да се пробваме пак.
Баща му казва, че щом не обича риба, явно ще е рибар.  :wink:
*
Туин,и Митко не искаше риба докато не му взех на Гербер сьомга в малко бурканче.Ядеше само нея известно време и после почнах да взимам на Семпер.Обяснявам си го с това че тези на Семпер са по гъсти и на по едри парченца.

*

    denito

  • *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Аз първата риба, която дадох на Зори беше сафрид или някаква подобна черноморска приготвена на скара. Ядеше с огромно удоволствие, макар че е адски злояда. Сега ми предстои да захраня Яни с риба и смятам да бъде по същият начин - с някаква не много мазна и по-едричка рибка приготвена на скара. Тук най-същественото е почистването на рибата, трябва да сме много внимателни, но пък приготвена така, а не в готови пюрета децата я усещат по-добре и мисля че я приемат повече.
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 23:17:16 pm от denito »


Захраних с пюре на плазмон - ципура.
Сега купувам пресен лаврак, защото има малко кости, варя, чистя и давам със зеленчуци, картофи или паста. Пъстърва не мисля скоро да давам, тъй като в развъдниците ги хранят с какво ли не, антибиотици и т.н., за да наддават. Бях чела, че сьомгата не е особено препоръчителна в началото, но не помня защо :oops:
*
Аз също предпочитам рибните пюрета на Семпер. Започнах да ги давам от месеца, който пишеше на бурканчето (не знам защо всички я дават след годинката???). В началото изобщо не му хареса. Не съм го насилвала - изчаквах дори с месец. В момента в който му се услади, започнах да разреждам с водичка (наистина на Семпер са много гъсти някои пюрета) и да добавям по малко сол в бурканчето. Яде си ги с удовослствие малчо. Засега не смея аз да му приготвям рибата заради костите. Иначе му давам по няколко хапки когато ние ядем риба.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #250 -: Март 14, 2011, 12:53:06 pm »
Мисля да дам на Ивана малко пълномаслено краве мляко, да видим как ще и се отрази. Нямам намерение да минавам на него и все още ще си е предимно на АМ, но искам малко по-малко да я свиквам, че като стане време да махам АМ, колкото мога по-бързо. Тя в последно време и без това е започнала да си намалява дозите и въобще не иска да пие дори и минимума, който казват, че трябвало, та и без това май ще трябва да и давам мултивитамини, че да не я мисля дали си е взела всичко необходимо от АМто. Може да не е оптимално, но пък и не знам да има някакви дългосрочни ефекти от започване  на по малко мляко на тази възраст. Аз поне подобно проучване не съм видяла.

Сигурно ще ми се накарате, но като чета какво има в АМ и хич не ми е кеф, че я храня с това ( ама какво да се прави като кърма нямам). Ми те бутат соево олио в нея. Не знам дали знаете, но 95% от соята в САЩ е ГМО, така че да могат да хвърлят яко пестициди върху нея. Започвам вече да се чудя дали въобще АМ е по-добро за нея или не. Пне млякото, оето купувам е био и няма хормони и боклуци.  Тя яде по няколко лъжици кисело мляко на ден от няколко месеца и няма алергии към него, така че предполагам, че и към мялкото няма да има.

Боби
« Последна редакция: Март 14, 2011, 12:58:45 pm от Bobbie »


  
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Прясно ли искаш да въведеш? Защо? Ако искаш да смениш АМ с нещо нека е кисело мляко - айрян по-скоро се получава. Прясното май е за по-късен етап. Аз лично още не съм го въвела прясното.
*
Прясно ли искаш да въведеш? Защо? Ако искаш да смениш АМ с нещо нека е кисело мляко - айрян по-скоро се получава. Прясното май е за по-късен етап. Аз лично още не съм го въвела прясното.
Съгласна съм.С прясното изчакай след годинка.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #253 -: Март 14, 2011, 19:57:50 pm »
Прясно ли искаш да въведеш? Защо? Ако искаш да смениш АМ с нещо нека е кисело мляко - айрян по-скоро се получава. Прясното май е за по-късен етап. Аз лично още не съм го въвела прясното.
Колко сте големи вие, че не си го въвела още?

Сега препоръките са да се дава след 1 годинка, ама някои педиатри казват, че след 9 месеца няма проблем и зависи как детето ще го приеме. Знам,че не приемате логиката, че ние сме израстнали така и нищо ни няма, но реално е точно така - нашето поколение е израстнало така и сред българите много рядко се срещат проблеми с толерирането на прясно мляко.  Ние сега четем разни статистики и препоръки, които са правени на база изследвания, които НЕ са правени на нашето население. СЗО се опитва да слага някакви универсални правила при положение, че хората по света са различни, с разлини комбинации гени и т.н.  Затова у нас има лекарства ( Аналгина например) които на запад са забранени, но у нас не, защото изследванията въху нашето население показват различни резултати. Същото е и с млякото според мен. АКо човек погледне статистиките, европейските деца имат много по-малко проблеми с толерирането на прясно мляко, от колкото азиатските например. Ама препоръките са универсални за всички. Мисля да и дам внимателно, пък ако има някакъв проблем то ще си покаже и ще го спра.

Аз кисело мляко съм въвела отдавна, но нещо не успявам да го квася в къщи и го купувам, а ми се иска да и давам био и само прясно такова мога да намеря.Не смятам да го сменям изведнъж, но просто да я подготвя малко по малко и до 1-2 месеца да го сменя. Ако все пак успея с киселото, няма проблем и с айран да я храня. Просто не искам прекалено дълго да е на АМ.
« Последна редакция: Март 14, 2011, 20:04:53 pm от Bobbie »


  
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
На година и три е малката. Скоро смятам да въведа прясното мляко полека.
За това за регион, различни хора ами племеника ми е с алергия към лактоза. На близка приятелка сина - също. Та не знам дали българите сме чак пъклкова устойчиви кам такъв тип алергии. И сме захранвани, нашето поколение, с кисело, а не с прясно мляко. По разкази на родителите ми съм го пиела до към 2 години, задължително и без пропуск при нощното сядане на гърне. За прясно не е ставало дума.
Лично мнение, но с тези два примера покрай мен - вярвай ми не смея. Знаеш ли какво е дете в първи клас да иска нещо сладичко всеки ден и майка му да се чуди какво да му предложи. Защото ако предложи шоколад който му е грабнал очите, ще се подуе целия. Страх ме е.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #255 -: Март 14, 2011, 21:26:09 pm »
 Нетолерирането на лактозата е различно ( не е алергия) и няма значение дали ще му дадеш сега или после - нищо не можеш да направиш, нито можеш да го предотвратиш. Какво, ако го дадеш по-късно? То ако не може да разгражда лактоза, няма да може и после. Обаче ако детето е на АМ, то тя е с лактоза, освен ако не сте на някоя от специалните. Ако е  на кърма - там също има лактоза.

Не знам дали е за този форум, но ще се опитам накратко да обясня за лактозата. Нормално при хората генът за разграждане на лактозата се е изклоючвал след детска възраст с цел да се отбие детето от майчиното мляко. Като се "излючи" този ген и детето вече не може да толерира кърмата. Еволюцията си го е измислила. Обаче заедсно с доместикацията на кравите, този ген е мутирал и вече не се изключва. Реално сега ние хората, които нямаме проблем да я толерираме, сме с мутация ( а не тези които имат проблем). В Азия например има много по-малко от тази мутация, докато в Европа по-голямата част от населението произлиза от население, което е с мутация.

Ивана няма проблем да пие АМ, така че аз по-скоро говорех за нетолериране на протеините (белтъчините) в кравето мляко, което всъщност е това, от което ние повече би трябвало да се притесняваме. Обаче в АМ пак си има белтъци от прясно мляко.

Като казваш, че се подуват, прилича повече на алергия и май грешно са им казали, че е към лактозата.Вероятно е към протеините (По принцип алергиите са към протеини).
Не че в тяхният случай има значение де, ама да уточня. Те и кисело мляко ли не ядат?

Б.
« Последна редакция: Март 14, 2011, 21:36:22 pm от Bobbie »


  
*
Боби, да ти кажа нещо само за аналгина. В Германия не е забранен, но го продават с рецепта (и е ужасно скъп - над 10 евро за опаковка). Дори в ГДР си е внасян нашият български аналгин и така се е казвал. Мъжът ми още го знае така. Сега се казва по друг начин, но съставката е същата.

На сина ми му дадох прясно мляко, когато стана на годинка.

Иначе за лактозата съм напълно съгласна с теб. Има хора, които като възрастни придобиват такава непоносимост към нея. Познавам двама такива души. Но не съм сигурна дали това има връзка с ранното започване на прясното мляко.

А при вас няма ли АМ без соево олио?

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Bobbie, не споря. Всъщност най-вероятно е да си права. И да имат проблеми и с прекаляването с кисело мляко. И за това, че ако я имат тази непоносимост, ще я проявят и на по-къдна възраст. Но някак по-безопасно ми се вижда. Ама може и да не съм права.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Захранване и хранене на нашите дългоочак&
« Отговор #258 -: Март 15, 2011, 00:08:39 am »
Боби, да ти кажа нещо само за аналгина. В Германия не е забранен, но го продават с рецепта (и е ужасно скъп - над 10 евро за опаковка). Дори в ГДР си е внасян нашият български аналгин и така се е казвал. Мъжът ми още го знае така. Сега се казва по друг начин, но съставката е същата.

На сина ми му дадох прясно мляко, когато стана на годинка.

Иначе за лактозата съм напълно съгласна с теб. Има хора, които като възрастни придобиват такава непоносимост към нея. Познавам двама такива души. Но не съм сигурна дали това има връзка с ранното започване на прясното мляко.

А при вас няма ли АМ без соево олио?
Има едно АМ, което е био, което го купувах и после го спрях. Освен, че много трудно се разтваряше, оказа се, че понеже био лактозата била много скъпа и те моля ти се сложили био сукроза, което си е обикновена захар. Като разбрах и спрях да го купувам. Мисля, че има още някакви био марки, но не са навсякъде и честно казано дори не знам от къде може да се купят.

В САЩ аналгина е забранен. Аз  питах лекаря си в България и той ми обясни, че са го забранили навремето заради проблеми нещо с костния мозък. А нашите като направили същите изследвания и те не показвали същото и съответно нямали приична да го забранят. Та генофона на населението си е доста важен.

Pesheck , аз миsля, че е най-важно да се наблюдава и ако има нещо да не се пропусне. Та така и смятам да направя. Като започна след няколко дена ще ви пиша какво е станало.
Между другото мен за ме захранили около 4 месеца с кисело мляко. Не съм имала дори килограмите за него( тогава си имали някакви правила за килограми и възраст май), но понеже съм била много зле по болници до тази възраст заради непрекъснато разстройство и  накрая лекарката е казала, че ще рискуват да ми спрат всичката изкуствена храна. Така всъщност съм се оправила и това ме е спасило. Преди това съм била 4 месесца по болници и на системи, за да не се обезводня. Аз самата обаче нямам спомен да съм пила кисело мляко. От както помня все прясно мляко пиех, но честно казано не знам кога са ми го дали. Като знам баб ми, която ме гледаше, как се кълнеше в прясното мляко, сигурно не е чакала дълго :-).

Боби
« Последна редакция: Март 15, 2011, 00:16:16 am от Bobbie »


  
*
Боби, и брат ми е захранен с кисело мляко на 3м., защото кърмата не му стигала, но киселото мляко преди 37г. няма нищо общо с днешното, за съжаление :?