0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #100 -: Март 22, 2011, 19:38:18 pm »
Сперанца ориз и картофи  :lol: Аз толкова четох, че накрая се оказа ме само това тр да хапваме  8O
Не яж зеле, бобови, зел. салати.
Хапвай месо, ядки - сурови, гореописаните картофи и ориз, салата моркови, цвекло, млечни продукти - кашкавал, сирене. Можеш и тестени - примерно спагети, баница, пица... 
Много вода пийвай. Аз и чай пиех лактогонен само да не е Хип - не струва.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #101 -: Март 22, 2011, 20:20:03 pm »
На мен педиатърът ми каза да внимавам с млякото - до 1 чаша прясно мляко на ден и до 2/3 кофичка кисело мляко, също и с цитрусовите плодове. Ядки - НЕ, може по малко орехи само. Мед да не ям. Газирано да не пия. Ако може всеки ден супички и месо да има в менюто. Естествено тежките храни, които и на мен ми влияят като боб, зеле, леща, грах да избягвам. Спазвам го долу горе този режим, не може без пропуски  :wink: и досега сме само на кърма. Не е имало проблеми нито с колики, нито с изхождане, нито с наддаване на бебето. И аз пробвах отначало с лактогонен чай, но сега просто гледам да пия повече течности - най-вече вода  :)


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #102 -: Март 22, 2011, 20:35:44 pm »
Ивка суровите ядки са полезни за лактацията. Аз лично всеки ден ям х1чаша с орехи и мед  :lol: Така и вода пия х3л. Не съм имала проблеми с малката. За млечните и аз съм чела, че не е добре но в малки количества е ок. Супичките ги пропуснах, наисина е хубаво да ги има в менюто.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #103 -: Март 22, 2011, 20:58:57 pm »
Ами не знам - така ми каза докторката. Защото някои ядки и меда можели да предизвикат алергия. Но аз не се вманиачавам чак толкова. Общо взето си хапвам от всичко по малко  :)


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #104 -: Март 23, 2011, 00:53:38 am »
Моля ви, кажете ми какъв лактогонен чай пиете?
Аз пия на Хип, но ако има нещо по-добро споделете.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #105 -: Март 23, 2011, 08:32:32 am »
Моля ви, кажете ми какъв лактогонен чай пиете?
Аз пия на Хип, но ако има нещо по-добро споделете.

И аз пия на Хип-билковия, при мен действа много добре, за друг не мога да ти кажа, не съм пробвала, но знам, че има български лактогонен.


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #106 -: Март 23, 2011, 08:36:55 am »
Според мен е излишно да изпадате в крайности относно "диетата на кърмачките". Мисля, че може да се яде всичко, в умерени количества. Прекаляването с цитруси, прясно и кисело мляко, алкохол и т.н. не е препоръчително и може да има ефект върху бебето. Но 1 портокал на ден или нещо подобно, не мисля, че може да навреди.

Лактогонен чай - има един български, много евтин в грозна кутийка, наистина усетих ефект, след като го пих. Освен това, дори и да не е специален чай, приемът на много течности е задължителен, ако искате да имате кърма.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #107 -: Март 23, 2011, 09:28:25 am »
Ами не знам - така ми каза докторката. Защото някои ядки и меда можели да предизвикат алергия. Но аз не се вманиачавам чак толкова. Общо взето си хапвам от всичко по малко  :)
Правилно ти е казала. За да се ориентирате, разгледайте някоя таблица за захранване на бебета, там са най-добре посочени безобидните за бебето храни (тези, които се въвеждат до 1 годинка). Избягвайте всичко, което може да съдържа бои, дори купена кайма. Най-добре си приготвяйте сами, никакви сурово-пушени меса. Аз се хранех основно с месо, салата моркови, пипер и неща, които могат да се приготвят бързо (нямах много време за готвене). Доста дребни сладки (без какао) съм изяла  :oops: не са полезни, ама с 1 ръка (или без ръце) само това успявах да си вкарам в устата през деня  :lol: , а ми даваха достатъчно енергия.
Много течности трябва да пиете поне 2 литра вода (аз си позволявах и по 1 малка чаша бира вечер, след като мине последното кърмене  :wink:)
Пиех чая на Хип в кутийката, а не пакетчета. Първите 4 месеца бяхме само на кърма, цедях се след всяко кърмене (то май само това правих - хранех и цедях), после смених вечерното хранене с АМ, но не защото нямах, а уж защото АЗ се усвоява по-бавно и да спят повече, но нямаше ефект. Кърмих почти година, имах кърма за още 2 бебета (ако не ги хранех, цедях по 500млл).
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #108 -: Март 23, 2011, 10:14:06 am »
Аз от гранулите на ХИП никакъв ефект не усетих,като имате предвид, че в началото вместо чаени лъжици слагах супени  :oops: После започнах да пия Тeekanne и определено имаше ефект поне при мен.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #109 -: Март 23, 2011, 10:38:50 am »
Аз пиех на ХИП - плодовия. Спрях го, защото тръгнаха едни реки от мляко  :lol:
Не знам защо, но си мисля, че българския ще е по-хубав и с по-голям ефект. Аз така и не можах да намеря из нашия град. 
За храненето - единственото което напълно съм изключила е алкохола, фъстъците, меда и цитрусите /от като бях бременна - не ги обичам  :lol:/
Предпочитам да гризкам ябълки
Това, което ме притеснява само, че и аз като mimi26 не мога без сладко  :oops:


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #110 -: Март 23, 2011, 14:11:26 pm »
Алкохол? Какво беше това?  :lol:
Ивка хапвай си сладко мила ама да не е шоколад. Аз примерно си купувам едни рула със плодове или чийзкейк, дребни сладки има едни "арменски"... абе има варианти  :lol:
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #111 -: Април 13, 2011, 21:15:20 pm »
Момичета, аз съм много прясна още - днес ни е 4 ден и сериозно се насметах с това кърмене, както явно често се случва в началото. Въпросът ми е в количеството кърма, която трябва да се дава, въпреки че остава спорно как точно да прецениш това. След като в първите дни се препоръчва 40, 50, 60 мл. храна на ден (в зависимост кой ден е) това за кърма ли се отнася точно или и за АМ. В родилния дом ни казаха кърмене 20 мин. и ако се налага след това 30мл добавка. Аз кърмя толкова време, през което малкият смуче активно и лакомо и въпреки че измерихме че е изпил нужното количество -40мл, но после реве за още. Тогава давам и 30-40 мл. АМ (1 мерителна лъжица) и чак тогава се успокоява. Но това означава че давам 40 кърма и 40 АМ -което е двойно според нормата  8O От друга страна на кутията пише 80 мл. да се дават, ако е само на мляко. Нищо не разбирам вече..
Имате ли идея къде бъркам??  :help:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #112 -: Април 13, 2011, 21:46:53 pm »
Аз мисля, че трябва да го оставиш още на гърда да си досуче. Защо ще даваш АМ. Ако е гладен нека да е кърма, което ще му додаваш /разбира се ако имаш достатъчно/. Винаги съм го оставяла да си заспи на гърдата - не съм засичала време. Това е много относително. Някои деца по-активно сучат, други си поспиват по време на кърменето и отнема повече време. Особено пък в началото, когато са по-мънички и лесно се уморяват.
Моят съвет е да не засичаш време, а просто да си го оставиш на гърдата малко и след активното сучене. Вярно, че ще ти отнема време, но пък нали най-важното е бебоците да са добре  :)


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #113 -: Април 13, 2011, 22:15:35 pm »
Абсолютно съм съгласна с Ив!
Сами остави детето само да се дръпне от гърдата и тогава предложи другата. На следващото кърмене продължи от последната от която е сукало бонбончето. Не засичай време. Дете по учебник не се гледа. Сама ще го усетиш. Ако го дохранваш няма как да се стимулират гърдите, съответно и кърмата намалява.
Успех и още веднъж честито!  :D
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #114 -: Април 13, 2011, 22:33:45 pm »
Сами зашо давате АМ ? Ако искаш да разбераш дали бебка яде достатъчно, не засичай време а гледай дали наддава на тегло, дали пишка и ака редовно. Моят сучеше по 5 мин. и аз се бях шашнала, но пък наддаде 1,4 кг за първия месец, а беше само на кърма   :) При мен се оказа, че млякото тече много силно и малкият се наяжда за нула време...
Давай само гърда. Както илейни ти е казала, с добавка няма да има достатъчна стимулация на гърдите, а в началото това е много важно за да тръгне кърменето.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #115 -: Април 14, 2011, 01:32:28 am »
След няколко месеца терзания и мъки-достатъчно кърма ли имам, нямам ли...сега всичко ми изглежда толкова лесно и просто :) И аз съм на мнението на loriane, ileini и iv_z. Успех на всички начинаещи с кърменето!

Моят въпрос към ветераните-кърмачки :) е:

На какво може да се дължи непрестанното нощно будене на 1 годишно дете?

.... при положение, че през деня нямаме никакви проблеми /в смисъл, че никога не ме дърпа за деколтето :) да си иска млякото, дори понякога отказва ако му предложа/. Докато започнахме захранването спеше по цяла вечер. След като заспи към 21ч., се будеше за първи път чак към 5-6 сутринта /дори като новороден/. Опитах се да си обясня това непрестанно будене с глад, после с жажда, но и двете съмнения постепенно отпаднаха, след хиляди проби :)


Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #116 -: Април 14, 2011, 13:32:50 pm »
Благодаря за отговорите момичета. И аз реших така да пробвам да го оставя повече да суче, въпреки че не ми се иска от сега да суче много дълго. На два пъти пробвах и то сука малко повече от времето до което сучеше до сега и окло 25-30 минута сам пусна и не пожела за момента повече. Първият път пробвах така да го оставя и въпреки че изглеждаше много доволен след кърмене, като го сложих да спи беше много неспокоен и до следващото хранене трябваше го залъгвам с биберон  за да не реве :( втория път дадох и мляко и сега дори да не спи е много спокоен, май вече заспа.
Не мога да разбера защо кърмата, която ми се струва достатъчна за момента не му стига някак и иска и мляко  :o Като суче изглажда много спокоен и доволен и преглъща много звучно..
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #117 -: Април 14, 2011, 14:48:38 pm »
Сами, защо не му даде да суче, ами го залъгва с биберон? Под час ли кърмиш?
     
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #118 -: Април 14, 2011, 18:43:03 pm »
сами почти всички бебчета в началото сучат по мн време. Моята сучеше х40мин. С времето порасват стават по-силни, не се измарят толкова лесно и може и за 10мин да се нахрани детето.
Това което ти писах по-горе е важно да го оставиш сам да пусне гърдата, а не малко от едата и малко от другата, защото така може би се задволява само с така нареченото "предно" мляко, което утолява жаждата и затова може да е неспокоен  :wink:
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #119 -: Април 14, 2011, 20:30:23 pm »
джиджи, какъв ви е режима и какво ядете преди лягане.

При нас го имаше същия проблем. Виктор към втория месец спря нощното хранене и спеше от 21 до към 5-6 сутринта без будене. От деветия месец, обаче, почна в началото по веднъж, после по два пъти да се буди за кърмене - точно като новородено. Пробвах какво ли не и сега вече смея да твърдя, че детето е било гладно и затова е било това будене.
Първо преместих следобедно плодово пюре по-късно, после прибавих повече каша към плодовете. Около годинката вече минах на супа със сухар, но той вече и режима му значително се промени.
Също така си мисля, че ако все още кърмиш вечер преди лягане може да не му достига или да не е достатъчно хранителна вече кърмата ти - при нас забелязах значително по-късно будене откакто заместих кърменето преди лягане с мляко с бисквитка.
На този етап нощно будене нямаме, но първото сутрешно е около 5-6 часа.