0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #140 -: Май 04, 2011, 11:37:51 am »
Ами добре е преди да си спреш кърмата, да си я научила на шише и да имате 1-2 кърмения, след това има 2 варианта: единия с цедене - спираш да кърмиш и изцеждаш само когато усетиш напрежение; другия с хапчета. Аз спрях по втория начин, защото имах много мляко и беше невъзможно да спре сама. Пих Достинекс, но ми ги изписа лекар. Прецени според това как е при теб количеството. Не пречи да опиташ първо по единия, а ако не стане, тогава с хапчета.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #141 -: Май 04, 2011, 12:29:42 pm »
Благодаря Мими. Чака ме тежък период значи  :D. Опитах да дам шише с адаптирано мляко, но резултата беше само облизване на биберона и дърпане назад все едно давам най-отвратителното нещо на света. Мисля да взема друга марка мляко и да опитам пак. Проблема е, че суче когато и колкото пъти се присети през деня. Не точно суче, а дъвче, хапе и дере гърдите ми, а пък като пускат и млекце е добре дошло  :D.
     
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #142 -: Май 05, 2011, 15:07:33 pm »
dani_j, аз започнах малко по-рано от теб, но все пак ще ти споделя какво успях да направя с помощта на съвети от други съфорумки. Цел 1: да го науча да приема шише. Отказваше дори кърма от шише, АМ не знаех дали ще приеме. Първо смених шишето и купих на НУК, с тези, изчанчените биберони (залъгалките са му такива). После започнах да му предлагам разреден сок, но не в часовете на кърмене - между храненията. Започна да го приема. Цел 2: да приеме кърма от шише. Пробвах бая, докато установих, че, ако първо предложа гърда за няколко минути и после дам шишето, се приема по-лесно. Цел 3: да приеме АМ. В някакъв момент замених кърмата с АМ (Хумана 2). И от там вече беше сравнително лесно, защото междувременно бях заместила 2 хранения от 5 (обяд и следобедното хранене). Постепенно заместих вечерното кърмене с АМ (може би за 2 седмици) - давах първо да посуче и после "дохранвах". След това заместих второто сутрешно хранене - давам плод. Спрях да давам гърда през деня за приспиване и успокоение. Вече имаме само 1 кърмене - в 6:30 сутринта. Сега трябва да преживея факта, че сутрин вместо да си го гушкам в леглото и да дремя, ще трябва да правя АМ - и мога да отбивам ;)
Този постепенен начин е ок и за гърдите ми - не усещам препълване, няма дискомфорт.
Надявам се да съм била от полза.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #143 -: Май 05, 2011, 20:12:32 pm »
Ще видим каква ще я свършим ние с отбиването. Благодаря cambozzola  :).
     
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #144 -: Май 17, 2011, 17:12:07 pm »
Привет и от мен.
Признавам си още не съм прочела цялата тема :oops:, но съм я почнала да я чета. Може и въпросът ми да е задаван, за което се извинявам предварително. Имам следното питане - докато бяхме в болницата на мен коластра така и не ми тръгна. Появи се чак като се прибрахме вкъщи. Докато бяхме в родилното съответно малката се храни от шише. Давах й гърдата, но вече свикна и само се лигави на нея. Затова почнах да се цедя и да давам с шише. Първите два дни редувах гърдите, тъй като имаше коластра и в двете, обаче от вчера положението с лявата гърда е направо трагично. Цедя сигурно по 5 гр. От дясната е по-добре - стигам до 30гр. Цедя и двете на всеки три часа, т.е. на всяко хранене. Също така и дохранвам с АМ, тъй като изцеденото е много малко. Та питането ми е при положение че цедя и лявата и по някакъв начин я стимулирам, какво да направя в случая. Притеснявам се да не стане някоя беля.
Малко объркано май го написах. Надявам се да сте ме разбрали.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #145 -: Май 17, 2011, 20:05:03 pm »
Здравей Туци , на колко дена е бебчето , май сте все още на няколко дена , а на вас ви трябва все още малко количество мляко ,не се тревожи , че от едната и илиза по-малко мляко и при мен е така в момента , а се кърмим вече 2 м. и половина , няма страшно щом се цедиш и ако даваш на бебето по- малко да суче няма да ти спре кърмата , при мен на скоро се случи нещо подобно почти ми спря кърмата от стрес , но за около седмица нещата се оправиха с цедене и с пиене на чай на хип за кърма , ядох и много орехи и пиех мляко , така си върнах кърмата отново , но едната гърда все пак има по- малко от другата , но аз правя така , че като усетя бебо да се нерви , че не пуска вече добре го местя на другата гърда и от там се донахранва добре и така действаме няма как.Аз също почти се бях отчаяла и си купих АМ за всеки случай , ако ми спре тотално кърмата , но нещата се оправиха с малко повече желание и усилие.Има и друго нещо с помпа не можеш да изцедиш това количество което го има в гърдата бебето смуче по-добре от помпата , това го знам тъй като си купих електронна везна и като го изтегля виждам колко е изял , а с помпа нищо не цедя.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #146 -: Май 17, 2011, 21:31:58 pm »
speranza на една седмица сме. По принцип и докторката каза, а и по книга пише, че към момента бебето трябва да изяжда по 70мл. мляко на всяко ядене. Аз дохранвам, защото през деня изцеждам едва около 20-30мл. от двете общо (от лявата съвсем мъничко, а принуса е на дясната) и то за 3 часа. Иначе от последното ядене в 1 часа до първото сутрин в 7 часа успявам да изцедя около 60-70мл. Поне за първото ядене детето се възползва само от кърма :D.
Е ще видим какво ще стане по-нататък. Надявам се и от лявата да тръгне нещо. Мерси за отговора. Ще го пробвам този чай на хип.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #147 -: Май 18, 2011, 08:50:41 am »
Туци,
първо - гледай все пак да слагаш бебето на гърдата, няма по-добра стимулация. Все ще свикне в някакъв момент, бебета, които са били на шише много по-дълго време, пак успяват да засучат в някакъв момент.
Второ - цеденето въобще не е толкова ефективно, колкото сукането. Въпреки че съм имала кърма през цялото време, само в изключително редки случаи успявах да изцедя повече от 20-30 мл от двете гърди. Обикновено лявата (като по-любима на Бобо) даваше по-голямо количество. Мисълта ми е, че не можеш да съдиш по изцеденото количество за това колко кърма произвеждаш. Момичетата са прави, че в момента бебенцата поемат малки количества мляко.

Останалото са ти го казали - пий чайове, много вода, слагай бебето на гърдата, цеди (дори самото помпане стимулира лактацията, няма значение, че не тече) - ще тръгнат нещата.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #148 -: Май 20, 2011, 22:04:55 pm »
Здравейте, ще помоля по-опитните мами да дадат съвет. След силен стрес кърмата ми започва да намалява, има моменти, в които изобщо не стига и дъщеря ми си остава гладна. Тогава вадя замразените запаси от фризера, които са на приключване. Определено искам да продължавам да я кърмя, но се чудя как да действам. Пия прилично количество течности, българския лактогонен чай, цедя предимно вечер, че през деня сме предимно на вън, но резултат не виждам.
Чудя се как да процедирам, ще съм благодарна за всякакви съвети.

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #149 -: Май 20, 2011, 23:07:19 pm »
Ади, на мен ми се случи същото нещо със сина ми. С тази разлика, че той не можеше да суче до 42-ия ден и бяхме само на изцедена кърма. Тогава се цедях почти денонощно и след няколко дни нещата се нормализираха. Щом твоята бебка суче, бих я кърмила по  на често. Успех!

Ние също сме на зор. Зърната на гърдите ми са в отчайващо състояние, поне по 10 пъти на ден се отказвам да кърмя... Терезка засуква добре, но след няколко минути като че ли изпуска зърното и го всмуква обратно като спагети... Аз веднага го изваждам, но вече е прекалено късно. Пробвах какво ли не - промяна на позиция, изцеждам малко количество мляко, преди кърмене, за да я улесня... Не става. Пробвах със силиконови протектори - стана още по - зле. Приемам всякакви съвети с благодарност!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #150 -: Май 20, 2011, 23:15:53 pm »
Ади, кърми по-често и гледай да се успокоиш. Опитай да четеш нещо приятно по време на кърмене.
Опитай да ядеш много лактогонни храни - овесени ядки в големи количества.
elle22 опитай да кърмиш легнала на една страна, само това се сещам. Опитай след като пусне зърното в началото да има "бъкче" (оригване) и после пак да я слагаш. Може би поема много въздух и после й е тежко и не иска много да суче.
Само това се сещам като съвет, друг адекватен не мога да дам, съжалявам :(
[/url][/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #151 -: Май 21, 2011, 21:23:38 pm »
Ади, слагай я на гърда, колкото по-често, толкова по-добре. Особено нощем.
Можеш да пиеш бирена мая, яж варено жито, ядки, булгур, зелен лук, варен стар лук. За това се сещам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #152 -: Май 22, 2011, 08:53:20 am »
Благодаря ви, момичета!  :bighug:
За съжаление нищо не дава резултат и от вчера сме с добавка АМ. От горе на всичко се опитва да ми отказва и да суче от гърда...
Както и да е аз съм си виновна сама, ако бях гледала на където трябва щяхме сега да сме си по старо му.
За сега продължавам да цедя като луда, през нощта се буди от 1 седмица към 3 часа и тогава няма проблем със сукането (странното е, че до сега си спеше по цяла нощ).
Много, много ви благодаря :)

*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #153 -: Май 22, 2011, 15:28:41 pm »
Вени, благодаря за идеята. Малко съм непохватна в тази поза  :lol:, но пък съм доста упорита.

Ади, не се отчайвай! Опитай да се успокоиш, може да е само период.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #154 -: Май 22, 2011, 18:58:32 pm »
Ади, не се притеснявай за буденето през нощта - случва се, пак ще започне да спи по цяла нощ. Ти наблягай на лактопроизводството ;), нещата ще се нормализират.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #155 -: Май 24, 2011, 22:17:11 pm »
Отново БЛАГОДАРЯ на всички :)
При нас нещата не се развиха както очаквах. За 2 дни кърма почти нямаше, на третия се случиха буквално реки, но има едно "но"... моето момиче категорично отказа да суче от мама  :? В чудо се видях все едно вряща вода капе от там. Цедих, цедих, ама цял ден с помпа на това време не се седи и как на цедене изкарвах по 300 мл. сега стигнах до 140-150 а на нея 180 и трябват.  Сега редуваме АМ и кърма.
Сама съм си виновна... Не успях да се справя с това предизвикателство и ми е много болно от това, но важното е, че детето ми е живо и здраво, въпреки глупостта на майка си.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #156 -: Май 25, 2011, 10:43:36 am »
Ади, миличка не се ядосвай. При нас положението е същото. Малката не иска и не иска да захапе гърдата. Като й я подам и почва да си върти главата и да плаче. Така че и аз се цедя и дохранвам защото изцеждам по 40-50 милилитра.
И в тази връзка се чудя по книга пише, че когато детето е на смесено хранене трябва да се дава и кърма и АМ на всяко хранене. Моята чуденка е дали да не направя друга комбинация - едно ядене да е изцяло от кърма (съответно да цедя и двете), а друго да е изцяло от АМ.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #157 -: Май 25, 2011, 11:57:11 am »
Абе и аз това се чудя, но накрая реших, че ми е по-логично да е смесено на всяко хранене: така всеки път получава едно и също (пък макар и от две части) и организма му си свиква на храната... И без това ако излизаме навън в 80% от случаите трябва да е само на АМ (щото не успяваме да излезем и да се приберем в този малък интервал), и през нощта е само на АМ (т.к. нямам сили да го слагам да ме дъвче и в 4 сутринта, та си почиват малко гърдите ми). Но, слава богу, досега това не му е проблем - изсмуква алчно всичко, което му се предложи... Е, без копър-анасоновия си чай, но още му е рано за узо; при все че на майка му мнооого добре би и дошло едно малко след целия ден на зверски болки от надъвкване  :oops:
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #158 -: Май 25, 2011, 13:32:03 pm »
Леле, Ади ти си герой, въобще не се обвинявай, аз изобщо не бих се справила с тази програма. В твоя случай обаче редуване на АМ и кърма е единствено възможен начин, защото дори не си представям как ще се съчетават в едно хранене цедене, даване на кърмата, правене на АМ, даване на АМ и евентуално предлагане на гърда за проба. Според мен поне може да цедиш само колкото ти трябва за храненето, защото няма смисъл гърдите да се препълват и да се налага да цедиш само за облекчаване.

Незнам как разбирате кога гърдата е изпразнена докато суче. Аз давам само едната на хранене, както ме посъветваха, за да стигне до задното мляко, но не съм сигурна дали и двете имат еднакво кърма (като размер не са еднакви). Малкият не дава признаци за неспокойство, обикновено се уморява и заспива около 15 минута и го махам. Проблемът е че не винаги усещам коя гърда е по-пълна и трябва да предложа- приятелки ме съветват да си слагам гривна на ръката или нещо такова от тази страна, чийто ред е  :lol: смешно но точно когато реве от нетърпение, аз почвам да се чудя  :lol:

Надин, чая предложи когато е не много гладен и ще видиш че ще го хареса скоро.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #159 -: Май 25, 2011, 13:42:39 pm »
Ами той всъщност мъжа ми ми предложи този вариант - да се цедя през хранене, главно за да имам възможност повече да си почивам, а не на всеки 3 часа да се цедя. И понеже по книга е друго, затова питам. Иначе и на мен ми е по-логично да си е смесено на всяко хранене - така детето наистина получава почти еднакво количество кърма. А пък като излизаме ще пропускаме цеденето и ще го караме само на АМ. Абе едно и сигурно - гладно няма да остане :D.
Чая ти ли си го правиш или е от купешките.
Сами, аз съм си написала на един лист в колко часа коя гърда да цедя :lol:. И така ако нещо не съм сигурна само поглеждам.