0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кърменето! Материали и дискусии!
« -: Март 19, 2007, 09:22:37 am »
По молба на модераторите пускам тема за кърменето, където предлагам да се съберат материали и да се правят обсъждания и задават въпроси във връзка с кърменето! Да разбием някои митове по въпроса и да се запознаем с най-новите изследвания и становища на лекари и организации!

Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е един от най-важните фактори, определящи нормалния растеж и развитие на детето. Някои заболявания в по-късния период на живота могат да бъдат следствие от неправилно хранене в най-ранната детска възраст. При нормални условия в този период, новороденото увеличава трикратно теглото си и двукратно ръста си от момента на раждането си.

Качеството и количеството на храната са особено съществени фактори в първите дванадесет месеца от живота. Особеностите в храненето на кърмачето се определят от по-високите хранителни изисквания, незрелите храносмилателна и отделителна системи, липсата на зъби и някои особености на обмяната на веществата.

Поради значителната динамика в обменните процеси и степента на съзряване на храносмилателната и отделителната системи, периодът до една годишна възраст условно се разделя на две:

-         до 6 месеца

-         над 6 месеца в зависимост от спецификата на хранителните потребности.

Кърменето е най-оптималното хранене за новороденото до 4-6 месечна възраст. Майчиното мляко не само задоволява оптимално хранителните потребности на бебето, но и стимулира развитието на храносмилателната система, повишава резистентността към инфекции и създава оптимална физическа и емоционална връзка между майката и детето. Препоръчва се майчиното мляко да бъде единствена храна за нормалното новородено до 4-6 месечна възраст от живота.

Нуждите от енергия на кърмачето са три пъти по-високи от тези на възрастен човек. Причина за това са по-високата интензивност на обменните процеси и значителните нужди от хранителни вещества за гарантиране на растежа.

Основните източници на енергия в храненето на кърмачето са въглехидратите и мазнините, като не е установено, кой е приоритетният доставчик на енергия. Счита се, че 5 г/кг/ден въглехидрати е количеството достатъчно да предотврати образуване на кетонни тела или изпадане на бебето в хипогликемия.

Мазнините трябва да бъдат такова количество, че да гарантират прием на есенциални мастни киселини - линолева и линоленова. Напоследък е установено, че за нормалното развитие на детето са нужни дълговерижни мастни киселини.

Счита се, че оптималното количество oт хранителни вещества (въглехидрати и мазнини) доставя половината от енергията нужна на кърмачето от въглехидратите, а другата половина от мазнините. Подобно съотношение между количество хранителни вещества и обем доставена енергия се установява и в майчиното мляко.

Потребността от белтък е също по-висока, като особено важно е неговата балансираност по отношение на всички есенциални аминокиселини. Еталонен по отношение на незаменимите аминокиселини е белтъкът в майчината кърма. Съвременните млека за кърмачета съдържат белтък от специално преработено краве мляко или соев белтък с добавка на метионин, аминокиселина особено важна за процесите на растежа. Соевите млека са предназначени за кърмачета с непоносимост към млечен белтък. Те съдържат добавка на захароза и глюкоза, но не и лактоза, защото непоносимостта към млечната захар се среща често като усложнение на млечна алергия.
Усвояемостта на белтъка в адаптираните млека за кърмачета е висока и близка до тази на майчината кърма. Счита се, че при адекватен белтъчен прием здравото новородено не е застрашено от недостатъчен прием на повечето витамини и минерални вещества. Най-честият хранителен дефицит в тази възраст е железният дефицит, особено след 6 месечна възраст поради това, че млякото е храна с ниско съдържание на желязо. Предимства в това отношение има майчината кърма от която, независимо от ниското съдържание на желязо има по-добрата усвояемост. В първите месеци от живота при естествено хранените деца се препоръчва единствен течност да бъде майчината кърма. Потребностите от вода в кърмаческата възраст са приблизително 100 мл/кг/ден. След 6 месечна възраст децата имат по-зрели храносмилателна и отделителна системи, а също така и двигателната активност нараства. Налага се постепенно включване на немлечни храни. При кърмените деца, обемът на майчината кърма намалява след първите 4-6 месеца и не може адекватно да задоволява повишените хранителни потребности. Захранването с нови храни става първоначално в малки количества, като постепенно, в продължение на 3-4 дни се замества един цял хранителен прием. Опитите за захранване започват с храни на зърнена основа (зърнени каши, обогатени с желязо), зеленчуци, плодове, месо, яйца. В един определен момент детето се захранва само с една храна, за да може да се открият евентуални причинители на алергични реакции, ако такива се проявят. Специално произведени храни за ранната детска възраст имат предимствата - подходяща консистенция, обогатени с някои витамини и желязо, ниско съдържание на готварска сол. След навършване на 1 година децата се хранят 5 пъти дневно с три основни ястия и две закуски. Преходният период приключва след пробиване на зъбите и привикване към твърда храна. В тази възраст е установена трайна връзка между прекомерната консумация на рафинирана захар и възникване на зъбен кариес. Допълнителното подслаждане на млякото, чая, прекомерното използване на захар в кремове и закуски не се препоръчва. Не е целесъобразно ранното захранване с краве мляко. То се включва и то - кисело, а не прясно едва след 9 месечна възраст. То съдържа по-високо количество белтък, натрий и с това натоварва незрялата отделителна система. Ранното включване на краве мляко може да предизвика алергични реакции, проява на непоносимост към млечна захар а също така да доведе до желязо-дефицитна анемия. Правилното хранене в първата година от живота е особено важно за индивида, защото има доказателства за връзката му с някои заболявания в зрялата възраст: затлъстяване, хипертония, диабет. Адекватност и разнообразие е това, което трябва да характеризира храненето след 1 година, така че да се гарантира оптимален темп на растеж и развитие. Здравото дете се храни с обичайната семейната храна. Във всеки по-специален случай се изисква консултация със специалист.

 Доц. д-р  Людмила Иванова, дм

 
 
 

Матей - 1.04.2006 г
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #2 -: Март 21, 2007, 08:53:43 am »
Ами въпрос на избор! И на обстоятелства! Но и за мен е крайно това!
Матей - 1.04.2006 г
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #3 -: Март 22, 2007, 08:55:22 am »
Е, браво, така те искам! С кърма в изобилие ще дохранваш! 8O
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #4 -: Април 10, 2007, 14:33:14 pm »
Хранителни веществаКърматаАдаптираното мляко
Мазнини
Те са най-важните хранителни вещества в кърмата.
Омега-3 мастните киселини са особено важни за
развитието на мозъка. Те предпазват от сърдечно-
съдови заболявания и болести на централната нервна
система. При адаптираните млека мазнините не се
усвояват от организма.
Богата е на Омега-3 мастни киселиниНяма Омега-3 мастни киселини
Количеството и качеството на кърмата се
адаптира към нуждите на малкото в
различните месеци от живота му
Не се адаптира към нуждите на малкото
Богата на холестеролНяма холестерол
Почти изцяло се абсорбира от организмаНе се абсорбира изцяло
Съдържа ензима липаза, който разгражда мазнинитеНе съдържа ензима липаза
Протеини
Децата не са алергични към белтъците на човешкото мляко   
Лесно се смилат от стомахчетоТрудно се смилат
Напълно се абсорбират в организма. Завишено
съдържание на протеини има в млякото на майките на преждевременнородените
Не се абсорбират добре. Натоварват бъбреците на малкото
Лактоферин, който предотвратява чревни заболяванияМалко количество лактоферин
Лизозим, който действа срещу микробитеНяма лизозим
Богата на полезни за мозъка и тялото протеиниПочти няма такива протеини
Богата на хранителни вещества, които подпомагат израстването на бебетоМного малко количество на такива вещества
Съдържа протеини, които помагат на малкото да заспи по-лесноНяма достатъчно протеини
Въглехидрати
Лактозата е важен въглехидрат за развитието на мозъка
Богата на лактозаНе във всички млека има лактоза
Богата на олигозахариди, грижещи се за здравето на черватаНяма олигозахариди

Тук е цялата таблица по материали на http://www.askdrsears.com.
« Последна редакция: Април 10, 2007, 15:07:11 pm от Verdi »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #5 -: Май 04, 2007, 11:28:10 am »
Таблици на взаимодействията с майчината кърма

Като повечето кърмещи майки и вие сигурно се притеснявате, че определени храни или напитки, които поемате, може да навредят чрез кърмата на бебето ви. Вярно е, че това, което ядете или пиете се отразява на кърмата ви, но това количество в кърмата е много по-малко в сравнение с това, което поемате като цяло. По-долу ви представяме няколко таблици относно различните видове храни и напитки, които биха могли да окажат неблаготворно влияние върху кърмата ви. Предлагаме също и примерни предпазни мерки, които можете да вземете.

Храни
През деветте месеца на бременността сте спазвали някаква хранителна диета и сега, когато вече сте родили вашето бебе, не е уместно да се връщате веднага към старите си навици на хранене отпреди бременността. В случай, че кърмите, е препоръчително да продължите да избягвате пикантните храни, лука, сиренето, поне, докато не се убедите, че бебето ви не реагира чувствително на тях. Когато бебето е нервно и има газове, то вероятно не понася някоя от поетите чрез кърмата храни или напитки. Ако бебето се изрине или пък страда от диария, вероятно се касае за развитието на някаква алергия. В такива случаи най-добре се посъветвайте с педиатъра си, преди да пристъпите към рязка промяна на хранителната си диета.

ХРАНИКАК ДА РЕШИТЕ ПРОБЛЕМА
Зеле, лук, чесън, броколи, брюкселско зеле, карфиол, пипер, краставици и ряпа – могат да причинят нервност и отделяне на газове; това състояние трае обикновено до 24 часа след приема на храната и след това изчезва. Не консумирайте тези продукти (поне в първите месеци, докато кърмите), докато не се развие достатъчно добре храносмилателната система на бебето ви.
Млечните продукти (прясно мляко, сирене, кисело мляко и дори масло) в хранителната ви диета могат да причинят алергична реакция у вашето бебе. Симптомите могат да се проявят както няколко минути, така и няколко часа след кърменето и могат да се изразяват в: диария, обрив, нерност, газове, хрема, кашлица, конгестия (прилив на кръв).Спрете консумацията на тези продукти поне за две седмици и наблюдавайте дали състоянието на бебето ви ще се подобри.
Цитрусовите плодове като портокали, лимони, грейпфрути, мандарини са сред често срещаните дразнители. Симптомите при бебето могат да са: нервност, повръщане, диария, обрив, уртикария, хрема.Спрете консумацията на тези продукти поне за седмица (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви). След това възстановете яденето на тези продукти, но един по един, за да откриете виновника.
Шоколадът съдържа химикал, наречен теобромин, който е стомашен дразнител. Симтомите на неразположението на бебето могат да са: нервност, диария.Спрете консумацията поне за седмица (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви) и наблюдавайте дали състоянието на бебето ви ще се подобри.
Яйца, пшеница, зърнени растения, риба, фъстъци, ядки, соя – всички тези продукти могат да причинят алергична реакция у бебето. Симптоми: нервност, повръщане, диария, обрив, уртикария, хрема.Направете си схема на това какво и кога ядете. Не консумирайте поне седмица продуктите, в които се съмнявате (това е достатъчно дълъг период за прочистването на организма ви). След това възстановете яденето на тези продукти, но един по един, за да откриете виновника. Не променяйте драстично хранителната си диета без да сте се посъветвали с лекар.

Билки и подправки
Въпреки че билките са смятани за естествена алтернатива на много лекарства, те могат да са също толкова силни и токсични. Както лекарствата, така и химичните компоненти на билките попадат в кърмата. Всеизвестно е, че сминдухът и копърът стимулират образуването на по-голямо количество кърма. Малко се знае обаче за въздействието на билките върху кърменото бебе. Консултирайте се с лекаря си, преди да решите да вземете някакво лекарство на билкова основа.

БИЛКИ И ПОДПРАВКИКАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ
Лайка, джинджифил, ехинацеяПриети под формата на чай, тези билки по-вероятно не представляват опасност за бебето. Пийте билкови чайове внимателно, особено, когато не знаете съставките им. Повечето чайове са безопасни, но има и такива, които могат да навредят на черния дроб например.
Сминдух, анасон, пореч, малинови листа, магарешки бодил, копър, чесън, коприва, копърени семена, върбинка, канелаТези билки често се използват като стимулатори за производството на повече кърма и като цяло са безопасни за бебето.
Мента, градински чай, магданозТези билки, съдържащи се често в храните, могат да спрат кърмата ви. Избягвайте ги, когато започнете да кърмите и започнете да ги приемате, когато решите да отбивате бебето си (те няма да навредят на бебето ви).

Алкохол, кофеин, никотин
Много е важно да предпазите максимално бебето си от нездравословния ефект на алкохола, никотина, кофеина, както докато го кърмите, така и през време на бременността.

КАКВО ПРИЧИНЯВАКАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ
АлкохолВъпреки че алхолът преминава в кърмата ви, неговото количество е много по-малко, от това, което сте изпили. Изследванията показват, че нивата на алкохола в кърмата са най-високи след 30 до 90 минути след изпиването му. Няма проблем да изпиете чаша-две бира или вино веднъж в седмицата. Добре е да направите това обаче, след като сте накърмили последно за деня бебето си, за да има време до следващото хранене, алкохолът да се изхвърли чрез естествения метаболизъм.
КофеинАко поемате голямо количество кофеин, бебето ви може да е по-раздразнително и да има нужда от повече хранения. Помнете, че кофеинът се съдържа в шоколада, безалкохолните напитки, някои билкови чайове и лекарства и не на последно място в кафето и чая. Твърде голямото количество кофеин може да предизвика безсъние и нервност.Една или две чаши кафе на ден няма да навредят на бебето ви, но все пак се опитайте да избягвате или да намалите количеството на кофеина, докато кърмите. Можете да пиете безкофеиново кафе или чай. Избягвайте газираните напитки, които съдържат допълнително количество кофеин.
НикотинНикотинът, поет при пушенето на тютюн, преминава в кърмата. Пристрастените към пушенето (повече от кутия цигари на ден) трябва да знаят, че тютюнопушенето води до намаляване на произвежданата кърма и до неблагоприятни реакции у бебето като повръщане, диария, учестено сърцебиене, безпокойство. Като цяло обаче, никотинът не се абсорбира лесно в храносмилателния тракт на бебето и бързо се изхвърля чрез естествения метаболизъм.
Бебетата на пушачи, кърмени или не, са предразположени към колики и респираторни инфекции. Пушенето повишава и риска от синдрома на внезапната смърт при новородените (и все пак кърмените бебета на пушачи са много по-здрави от изкуствено хранените).
Отказването на цигарите е както във ваш интерес така и в интерес на бебето. Ако все пак не можете да се откажете от този вреден навик, то поне намалете драстично броя на цигарите и не пушете точно преди да кърмите и около бебето си.

Източник: Таблици на взаимодействията с майчината кърма



*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #6 -: Юли 31, 2007, 15:06:18 pm »
Задавам си въпроса тук, защото ми е проблем следното нещо- Стефания няма режим, суче на поискване и сега като се захранваме искам да зная- кое точно сукане от всичките да изпреваря /в кой интервал де/ за захранваме и кога мога да почна да замествам хранения, а всъщност дали ще мога  :o. Вени, Верди, Стефи- ? хелп ми
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #7 -: Юли 31, 2007, 15:15:09 pm »
Мини, аз започнах да захранвам на обедното кърмене! Около обяд, може и сутрин по някое време даваш по няколко лъжички и после кърмиш! Някои съветват първо да се къпми, после да се сава другата храна, но според мен нахраненото дете няма да иска да опита нищо! Затова давах първо твърдата храна! За изместване - ще прецениш според интереса на детето! И според нуждите от такова!
Матей - 1.04.2006 г
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #8 -: Август 13, 2007, 14:14:56 pm »
Mini,
Мисля, че периодът на захранването е удобен за въвеждане на режим на хранене, но пак зависи от детето. Под „режим” разбирам приблизително равен интервал между храненията. Но не бива придържането към него да бъде прекалено стриктно. Освен това по-нататък този режим се променя постепенно с възрастта и с промяната в нуждите на детето.
Точното време от деня също трябва да съобразиш с детето си – избираш час, в който Стефи е най-спокойна, най-отпочинала и готова за нови предизвикателства. За повечето бебета това време е около обяд, но може да бъде и сутрин или в ранния следобед.
Заместването на хранения зависи от количеството изядена твърда храна. Аз не съм „гонила” бързо заместване на хранене и определени грамажи, които да бъдат изядени на всяко от тях. Важно беше да въведа новите храни, а не да заместя колкото може по-бързо и повече хранения.
Ще ти дам пример, който може да ти помогне да не сравняваш Стефания с другите деца и да не я вкарваш в схеми.
Имам четири приятелки и петте ни деца бяха различни. Едното бебе сучеше много често и отказваше изобщо твърдата храна под формата на каши и пюрета, но пък не отказваше храна „за възрастни” (майка му го отби „от раз”, когато беше на годинка и седем месеца и оттогава насам има невероятен апетит, от което следва изводът, че кърмата е била доста засищащ фактор). Другото сучеше често, но хапваше и прилични количества твърда храна (майка му все се притесняваше, че не ядял достатъчно и реши да го отбие „от раз” на годинка и два месеца; оттогава насам хапва много повече, но притесненията на майка му, че отказва понякога да се храни, останаха). Третото сучеше често, но хапваше и доста добри количества твърда храна (сега то е на годинка и шест месеца и продължава да бъде кърмено, въпреки че отдавна яде всякаква храна). Четвъртото беше изцяло на АМ, но имаше много голям апетит, поради което майка му го захрани още в третия месец с пюрета и каши, защото АМ не го засищаше достатъчно. А от месеци насам (малката е на годинка и половина сега) майката има голям проблем, че детето е злоядо. И накрая моето – сучеше през доста големи интервали от време и явно кърмата му беше достатъчна. Поради това аз (единствена от всичките приятелки) сметнах, че мога да давам твърдата храна след кърмене – Стефко изяждаше толкова пюре, колкото поиска. Започнах да замествам напълно хранения чак след годинката, много постепенно, приблизително по едно хранене на месец и така на годинка и седем месеца го отбих напълно без никакви сътресения и за двете страни.
Искрено се надявам да си намерила отговорите, от които имаш нужда. Ако не – питай пак.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #9 -: Август 26, 2007, 10:46:27 am »
Моля майките с опит в кърменето да изкажат мнение по следната ситуация - става въпрос за моя приятелка, която роди бебето си малко повече от 2 месеца преждевременно. Бебето все още е в болницата, а нея я изписаха. Карат я да носи изцедена кърма всеки ден по обяд и това е единственото време, по което тя се изцежда - т.е. веднъж на ден. Няма ли да намалее кърмата така? Не е ли по-добре да се изцежда по няколко пъти на ден, а може би и веднъж през нощта? Или...
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #10 -: Август 26, 2007, 11:52:41 am »
Моля майките с опит в кърменето да изкажат мнение по следната ситуация - става въпрос за моя приятелка, която роди бебето си малко повече от 2 месеца преждевременно. Бебето все още е в болницата, а нея я изписаха. Карат я да носи изцедена кърма всеки ден по обяд и това е единственото време, по което тя се изцежда - т.е. веднъж на ден. Няма ли да намалее кърмата така? Не е ли по-добре да се изцежда по няколко пъти на ден, а може би и веднъж през нощта? Или...

Да, по-добре е да се изцежда по-често, през нощта не е необходимо освен ако не задържа много кърма, но през деня е добре да изцежда на по-малки интервали.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #11 -: Август 26, 2007, 13:21:38 pm »
Мели, благодаря за включването!
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #12 -: Август 26, 2007, 15:07:07 pm »
Цветенце, доколкото съм чела 80% от количеството на кърмата се произвежда до 2-я час след последното сукане/изцеждане- така че долу горе един такъв интервал ако може да поддържа за запзване на лактацията.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #13 -: Август 26, 2007, 21:17:34 pm »
Цвтетенце, хубаво е да изчежда поне 5-6 пъти на ден, пред 2-3 часа, иначе кърмата наистина ще намалее много.
Мини, аз започнах захранването сутрин, между двете кърмения, но започнах с плод и редувах - плод, зеленчук..., така докато набавих няколко зеленчука и започнах да давам на обед по едно малко бурканче на ХИП след това кърма. Но Деси никога не е сукала на поискване, в началото през 3 часа, след това през 3.5 часа, 4 и така докато запончахме захранването.
Дори и да суче на поискване тя вече е голяма и предполагам си засякла все пак през какви интервали иска, така че просто започни най-близкото до обедното да го заместваш с зеленчук, след това давай пак мляко.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #14 -: Август 27, 2007, 01:14:12 am »
Да, по-добре е да се изцежда по-често, през нощта не е необходимо освен ако не задържа много кърма, но през деня е добре да изцежда на по-малки интервали.
Доколкото аз знам много е важно за поддържане на лактацията да има потребление /хранене или изцеждане/ точно в интервала между 3 и 8 часа през нощта. Изобщо ако може да прави поне 6-8 изцеждания на денонощие.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #15 -: Август 29, 2007, 00:28:26 am »
аз изцеждах на 3 часа - 6 пъти на ден, само нощем не ставах.
ако приятелката ти цеди 1 път дневно, а бебето не суче - кърмата ще спре.
да цеди редовно и да замразява кърмата във фризер на порцийки.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #16 -: Август 29, 2007, 12:55:37 pm »
Бебето и майката вече са заедно, за първи път от почти три седмици.
Въпрели многократните опити, все още не иска и не може да засуче.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #17 -: Август 29, 2007, 18:06:19 pm »
уви, понякога става и това. моето бебе, с което се събрахме за първи път 15 дни след раждането, също не пожела да засуче. научи се и поиска да суче едва към втория месец, когато вече нямаше почти никаква кърма. доколкото знам, не съм единственият такъв случай.

но нека майката не се предава лесно. ако може да потърси помощ от друга майка или акушерка или лекар... да й покажат кое как.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #18 -: Август 29, 2007, 18:44:23 pm »
Цветенце, понеже бебето е свикнало вече с биберона - нека опита със силиконови протектори, докато поне малко от малко се нагодят един към друг. След това да се опита да ги махне. Когато бебето привикне, може и да успеят да се спогодят. И при нас за съжаление се научи да се кърми чак когато намаля кърмата, но пък тя може и да успее.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #19 -: Август 29, 2007, 19:08:38 pm »
Гане, мерси, това не се бях сетила, ще й купя протектори. Въпреки че моите спомени са, че на бебето ми му бяха нужни доста по-големи усилия да засмуква през тях ( аз затова и бързо ги отказах), а той като е толкова мъничък и слаб...
Тя вече е предприела изцеждането като начин на хранене, ама аз си мисля, че така кърмата пак ще намалява прогресивно, все пак помпата едва ли може да стимулира лактацията така, както бебето може. Въпреки че и друг случай знам - позната, на която не й беше приятен акта на кърмене и 11 месеца цеди и дава с шише и даже и за замразяване оставаше, ама може би зависи от нивата на пролактина (нали той "правеше" кърмата?), които сигурно при всяка кърмачка са различни...
« Последна редакция: Август 29, 2007, 19:11:16 pm от tzvetenze »