0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #460 -: Април 06, 2021, 10:08:15 am »
Кукапел, аз не следвах чист вариант на ЗВБ. За мен е повече философия, отколкото парчета и самостоятелно хранене. Примерно аз въвеждам бързо, но започвам късно. Готвя им неща, които се ядат и от нас, а не каквото има. Тоест опитвам се да ги науча на вкус, а не на ядене. Не дробя хляб в супите, давам им отделно, ако искат и тн. Те и двамата от рано ползват прибори. Винаги имаха 2 лъжици или вилици. С една ядат сами, а с другата давам аз или само я пълня. Това от 6м. Става кочина под масата, но примерно вече Борис яде сам супа с лъжица и почти не разлива без да иска, а само нарочно.
Относно месото. Със Симеон имах домашен заек и пуйка. Сварих, пасирах и замразих с малко бульон. После и на кюфтета съм правила, и в супа съм слагала. Със Борис имах домашна кокошка. Една част пак сварих и пасирах, а друга замразих на порции. Риба вкарах сезонна. На Бобо беше преди почти всичко, защото тъкмо започвах и бяхме в Кипър. Яде всякакви месни вкусотии. Сими тукашна към  6-7м. Сьомга гледам да е дива.
Яйце не деля.
Аз започнах да нося боси обувки. Не ми е пораснал крака, но така свикнах да ми е свободно при пръстите особено, че това е. Нося си и старите. Не са ми малко, просто не са ми така удобни. На децата също боси взимам вече, макар че Сими носи и обикновени едни, а Бобо има и Колев и Колев едни.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #461 -: Април 07, 2021, 09:06:07 am »
Минавам на един отчет и аз. Вчера водих Криси на ортопед за 6 месеца. Говорихме за сядане, изправяне, прохождане и лазене. Разрешиха ми помощни средства, ставите са добре. Започнало е втвърдяване и скоро се очаква изправяне на детето. Има плоска глава, но аз това си го знаех. Резултат от възглавницата, на която спеше заради повръщането. Засега трябва да взема 3Д възглавница срещу плоска глава и плагиоцефалия и да се опитвам да я уча да спи по корем, а също и да е повечето време по корем или изправена и по-рядко легнала по гръб. Обаче това спане по корем за нея е кошмар. Тя се страхува и не се отпуска, вдига главата и после я забива по нос в леглото и започва да реве. Опитвам се да я намествам, да ѝ помагам, но тя не иска просто. Снощи си спа в леглото. Аз се събудих към 3 и станах да пусна пералнята, а тя си спеше много сладко. Ама след половин час започна да примрънква за биберон и се събуди. Опитах пак да я приспя, но я си ми гукаше и ми се радваше и накрая я взех при мен. Към 4 си заспахме и двете, та докъм 8 останахме така. Като за първа нощ добре мина :)

Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #462 -: Април 07, 2021, 17:18:43 pm »
Благодаря за споделения опит, момичета! Ще правя като вас с месата. Маги, колко формички за лед са необходими, такива с капак ли да търся?
Колко вода трябва да пие горе долу на ден, предлагам откакто почна захранването в една 360° чаша, понякога пие 4-5 глътки и това е за цял ден. Не е била с биберон и реших, че няма смисъл от шишета с биберон.
Лято, при Фурлакис ли бяхте на преглед, на нас ни обясни, че може да ползваме проходилки, тъй като нямаме проблеми със ставите, каза, че майките всъщност били, като проходилки за децата си, така, че нямало разлика като поддръжка за детето, само кръста, където почвал да боли, ако майката е поддръжката. Навсякъде чета, че не е добре да се ползват бънджита и проходилки, той е на друго мнение. 🤔
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #463 -: Април 07, 2021, 18:33:45 pm »
Кукапетъл, при него бях. Но и без него пак щях да ползвам. И е прав, да. Дали ще държиш детето под мишниците или ще го оставиш в проходилка е все тая. Значение има само колко е времетраенето на това. Аз съм с дископатия или дискова херния - вече не помня, ама болките са все страшни и обездвижващи, тъй че няма начин. Не бих ползвала само ако има някакъв установен проблем и имам изрична забрана, но аз и питам точно затова. Та няма проблем при нея и може да я слагам. А истината е, че в бънджи я слагам така или иначе от няколко дни за по десетина минути. Тя е станала невъзможна - иска нон стоп компания и реве ужасно ако остане за малко сама. Оставям я да си пореве де, няма как да ѝ приготвя храна ако стоя до нея. А понякога искам да хапна и дори да ида до тоалетна. Та сутрин в бънджито за десетина минути докато измия чиниите поне я слагам. И без това е супер мързелива и трябва да позаяква вече. Започна вече с лазенето назад. Силно казано, но в напъните да стигне до някоя играчка вече два пъти се придвижва назад.
Проходилка не мисля да ползвам от тези тип паяк, но имам от уолкърите. С Васил пробвахме една за около седмица и той я разби. След това и колани му бях взела, но той проходи сам преди да му ги пробвам дори. Вероятно и тя ще остане на самостоятелни опити, но със сигурност бънджито няма да отпадне щом лекар не забранява. Всъщност то ми е нужно сега, за през лятото едва ли ще се ползва особено поради липса на време. А и колкото по-подвижни стават толкова повече започват да се дразнят на това "връзване" в бънджито.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #464 -: Април 07, 2021, 20:25:34 pm »
Абе не е баш същото. Аз дете не съм водила или карала да върви. Ако може, може. Майка беше научила Борис да иска ръка, за да ходи, но бързо го научих. Паяк съм ползвала за малко. С двамата за по около месец, за да могат да са подвижни и около мен. И двамата около 9- 10м ги сложих.
Не съм Маги, но аз ползвах такива с капак и после ги омотавах във фолио. 
Вода- колкото толкова. Борис прави около 10м, а Симеон на 1г. Сими имаше такава чаша и с някрайник, а и после бързо мина на нормална чаша. Бобо също пие с нормална и с всякаква всъщност, но се мокри доста.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #465 -: Април 07, 2021, 21:40:52 pm »
Проходилки не съм ползвала и ме е страх, защото при засилване и удряне в нещо се задейства камшичния ефект и става лошо.Сами по пода и после по мебелите, не съм ги поддържала под мишници или където и да е.Има разлика при позицията в класическа проходилка и държането под мишници, съвсем различни са усилията и ставите, който се натоварват.

Аз замразявах в обикновенните дето са към хладилника.Замразя сложа в пликче, приготвя следващите за замразяване и тях в същото или друго пликче.А само бульон като е замразих в пликчета за лед :)

Вода около 6-тия месец не пиеха и двете, бяха само на кърма.Късно започнаха да пият.Сега ще им вземам шише или със сламка или с накрайник и с двете могат да пият.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #466 -: Април 07, 2021, 22:08:50 pm »
Проходилка ползвам колкото да пия кафе сутрин ,да измия нещо ,тоалетна и такива.Ортопеда ни каза,че ще свикне да ходи на пръсти ако я ползва много.Същото каза за помагането за ходене,но не е за мен това.Не мога да я държа като марионетка и да се сгъвам на две,ходи по мебелите.Седи права без упора ,но не тръгва  .Когато тогава,не бързам
Вода различно,но в началото не искаше изобщо .С времето пропи,не кой знае колко де.
Ето моята татуировка,идеята взаимствах от Вистал,много ми хареса,мястото смених
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #467 -: Април 08, 2021, 06:51:08 am »
Слънчице, много е хубава. Честита да ти е.
Вода Криси не пие - не иска, макар че предлагам периодично. Васил пропи като се изправи и достигна сам шишето с вода (на него също предлагах, но той отказваше), та от мерак да покаже, че може и сам започна да пие. Нямаше чаша с накрайници, директно от обикновена чаша след бебешкото шише. Бил е към 8-9 месечен когато бяхме забравили водата у дома и му купих изворна някаква в парка с мъжа ми, та той директно така си пропи от бутилка и в чаша.
Проходилка няма да ползвам най-вече, защото у нас на всяка стая има прагове, а е и ужасно тясно по стаите. По-добре да си лази. Но се чудя от тези дръжките за кошари дали да ѝ взема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #468 -: Април 08, 2021, 09:21:34 am »
Дръжките са за да се изправя по тях,тя ще се изправи по кошарата със същият успех.Така мисля.
Зори почна да пие от чаша с мек накрайник на Авент,после почна много да се дави с нея.Със сламка пробвах,не ще.Сега се върнах на шише с биберон.
Отдолу има едни стопери и не може да минават прагове.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #469 -: Април 08, 2021, 09:26:04 am »
Слънце, много е хубава!

Не бях чувала за такова чудо дръжки за кошари. Моите се изправяха сами и без такива екстри доста добре във всякакъв вид кошара дали е платнена или дървена проблем нямаха.

Габриела се научи да си прескача решетката на кошарата като е вдигната. Сега съм в ужас постоянно! Ще откача с тия ви казвам. Тази сутрин кукнаха в 6,30. Ади горката, не издържа дълго време без сън и в 8 я сложих да дремне, че няма да изкара до обяд. Доживях и аз да имам поспаливо бебе.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #470 -: Април 08, 2021, 10:23:14 am »
Тия дръжки наскоро ми бяха излезли на реклама. Помислих си, че е голяма дивотия това. Не знам защо, но още ги мисля и онзи ден ги видях на живо та сега съвсем се зачудих дали да не ги тествам. А тя, че ще се изправи и без тях - спор няма. Но действително изглеждат по-удобни.
Васил иска да си родим още 5 бебета. Щял много да ме обича. Първо обясних, че не ние, а аз ги раждам, но това не го спря да настоява.
Маги, горе-долу по това време шреместих Васил на нормално легло вече, че имаше 3 поредни падания през вдигнатата решетка. Последното беше след като вече бях поръчала матрак за голямото легло. Сложих преграда за спане и всички бяхме щастливи и спокойни. Обясних му откъде и как да минава, за да слиза безопасно и повече инциденти не е имало. Друг вариант ти е да махнеш няколко пръчки от решетката, за да минава и сама и ти да си спокойна.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #471 -: Април 08, 2021, 12:19:50 pm »
Ама тия дръжки май са само за сгъваеми кошари.Или?
Маги,как прескача бе?Нас от това ни е страх точно.Божке какви дивотии,и преградата за легло не ми изглежда стабилна хич.И тя май може да се прескочи.
Маги,свикнаха ли без теб ?
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #472 -: Април 08, 2021, 12:48:40 pm »
Аз я слагам само да спи там. Та не ми е драма, но вчера изпусна нещо вътре и се прехвърли. Тя е залепена за спалнята кошарата. И после се хвана за кошарата горе, вдигна крак 8O 8O и го сложи на прекара и се набра и се вдигна. Щях да падна!

Голямо легло догодина с ремонта, за сега няма място, време и пари за това.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #473 -: Април 08, 2021, 13:10:51 pm »
Кошарата също е долепена за спалнята и Бобо по същия начин се прехвърля. Денем свикна в неговото легло. То е еволютивно. Сега е 140/90, а става до 190/90. Още не смея вечер да е там, че много шава на сън. Самото легло си има бариери, а аз взех едни меки, за да не се търкулне на сън.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #474 -: Април 08, 2021, 13:15:56 pm »
Слънчице, преградите не са стабилни за прескачане, но и те не са по цялата дължина на леглото. На Васил при р-р 190 легло преградата беше около 160, така че да има отвор при крачетата откъдето детето да слиза и да се качва само. Идеята е само да го спира по време на сън, а в будно състояние само да се учи откъде да минава. Също така имат и функция за сваляне когато детето не спи, но аз имах чекмеджета под леглото и ми пречеше като е свалена. По онова време един единствен път му обясних откъде да минава, показах му как се клати преградата и обясних, че ако минава през нея ще се удари и проблем не е имало.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #475 -: Април 08, 2021, 14:20:25 pm »
Аз съм от хората със спомени от бебешка възраст. Спомням си как прескочих кошарата си, даже бях в зашито одеало като чувал. Станах, набрах се с ръце, седнах на преградата, тя се счупи, аз паднах и след това продължих да лазя по земята с чувала.
Междувременно никой нищо не разбра, защото гледаха Флийнстоун в другата стая и не ме бяха взели при тях. Та има ли стимул, децата намират начин.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #476 -: Април 08, 2021, 16:04:23 pm »
Лято,аз ги знам много добре как действат,но са ми едни такива ,нещо като нищо.Всяка сутрин яде около 6,после я взимам при мен за да спим още и до към 8-9 спим.Когато мъжът ми тръгва на работа слага бременната възглавница,върху нея две наши и шалтето.Тя като се събуди почва да ме скубе,удря и т.н.Колкото да не се обърне е този дувар.Мислихме за преграда,ама на тоя етап се отказахме .За по-големи са ок.
« Последна редакция: Април 08, 2021, 16:05:54 pm от Слънчицето »
*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #477 -: Април 08, 2021, 16:55:49 pm »
Тери, и аз имам бебешки спомени. Нашите винаги са били учудени като им разказвам нещо :D
Да, за малко по-големи деца са. Аз ползвах на около година и 2-3 месеца и ни беше в употреба до три годинки. После беше свикнал с размерите на леглото и е падал насън 2-3 пъти само.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #478 -: Април 08, 2021, 19:09:10 pm »
Много ми беше странно със Симеон. Преди да отиде на леглото постоянно се блъскаше и се местеше на сън. От леглото, а реално няма преграда, е падал веднъж и то преди да заспи от към краката. Като отидем някъде или като се глези, спи на голямо легло и то отвърна страна и никога не е падал на сън. Май веднъж, но не знам дали беше заспал.

За спомените. Аз уж също имам, но може и да са внушени. Знаеш, че се е случило и мозъкът ти го приема като пряк спомен. Имаше си и дума за това.
Re: Нашите бебета и малки деца 3
« Отговор #479 -: Април 08, 2021, 21:31:46 pm »
Маги, да ужасно е как се дърпа..., ще видим до къде ще я докараме с това кърмене. Записах си час за Хедра, чак след седмица е...

Колко са ви бебешки спомените? Моят най- ранен е от година и осем месеца като се роди брат ми...шок :D, и очудвам всички, че помня от толкова рано.