0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #680 -: Април 04, 2021, 13:22:31 pm »
Уау, Яна! Какво е това чудо! Трябва вече да иска да излиза :)
Аз преди 5-6 години посетих дерматолог, защото на 32-33 г. имах много пъпки по деколтето лятото и по лицето си излизаха също периодично - акне. А пък след първото раждане няколко години бях що-годе добре, не съм имала оплаквания. После изведнъж нещо ми се обърка и почнаха да ми излизат пъпки, повече от тийнерджърството. Лекарката изписа кремове, хранителни добавки, измиващи и т.н. и след месец без никаква разлика отивам при нея и я питам защо така. Тя ми заяви, че трябва време, че нейното акне като тийнеджър продължило 2 години. Е, аз нямах нужда от такива думи и не мисля, че беше професионално от нейна страна. Още повече, че е възможно проблемът ми е да е бил свързан с витамини най-вече, за хормони не знам. Но такива изследвания тя не е чувала сигурно. Та казах й, че ако забременея, веднага ще ми се оправи кожата (от опит с първата ми бременност). Тя ми се изсмя и каза, че може да се оправи, може и да се влоши. Да, после четох и действително е така. Друг е проблемът, че бременността се забави. Но въпреки това се изчистих тогава (макар и за 6 месеца само, преди 3 години).
Сега отново смея да твърдя, че ми е чиста кожата. Имах чисти моменти и преди това, но явно си зависи от витамини и хормони. Дори в началото на тази бременност имах пъпки по деколтето (по лицето не), но вече се изчистиха. Кожата ми е леко мазна, смесена, косата също продължава да е по-скоро мазна, но една идея по-малко отколкото преди.
Хубави или не, важното е да отикаме докрая. Сигурно няма да ми е много комфортно, но предпочитам да изглеждам зле и да родя живо и здраво дете на термин, отколкото да съм хубава и нещата да се объркат...
Аз първата бременност, преди да забременея бях 52 кг, към 3-ти - 4-ти месец бях 49 кг, преди термин бях 56 кг. Което е никакво наддаване. А бебето беше 2900 гр. Сега бях 49-50 кг преди началото на цикъла, по време на стимулация, трансфер бях 51 кг. Сега съм 53 кг. Надявам се пак да не кача, то такава ми е и структурата. Но важното е бебето да се храни. Аз като огладнея - ям, старая се да са здравословни неща. Но ми се отключи мания към тестото, а преди бременността сигурно от 10 и повече години нямам никакво влечение към питки, хляб и т.н. Ядях хляб, колкото към ядене, ама съвсем малко или някой друг сандвич много рядко. А сега голямо ядене пада, пък знам, че не е много полезно. Добре, че ми се гади от сладки неща, шоколади и поне те са ограничени.
« Последна редакция: Април 04, 2021, 13:30:11 pm от Gracy »
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #681 -: Април 04, 2021, 21:08:02 pm »
Аз се скъсах да мрънкам докато бях бременна 😁, но повръщането до 6 месец не беше много забавно. Всичко се забравя и пак бих го минала с радост, прекрасно е да усещаш малкото човече, ритничетата..., мислех че няма да ми липсва корема, но ми липсва малко. Само сърбежа от холестазата ми дойде много в повече и не бих искала пак да ми се случи, но ако се решим на второ е много вероятно да се 😒. Иначе преди имах по- романтични представи за брменността, пък то хич не било толкова розово. Моята кожа пък беше зле , косата никак не се промени, но аз си имам много така или иначе, за щастие кожата вече се оправи. А иначе не само неразположенията от брменността се забравят, а и болката от раждането се забравя, не я е срам тази природа, а само месец и половина е минал при мен, представям си след година  :D

Янче, корема е  8O, хайде скоро ще гушкаш бебка 🥰

Тери, теб си те представям хубава бременна.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #682 -: Април 05, 2021, 23:21:53 pm »
Яна, радвам се, че бебето си е застанало като за нормално раждане, дано не се мести повече, още малко остана.

На мен много ми харесва да съм бременна, чак наскоро (34 седмица съм) започна да ми личи повече коремът и пак всички ми казват, че е малък. Иначе с изключение на двете кризи с хемороиди, които бяха ужасни, други оплаквания не съм имала, сутрин понякога първата ми мисъл е "наистина ли съм бременна?". Нито ми тежи, нито нищо, нямам търпение да дойде време за втора бременност 🥰🤰 Дано и след раждането мисля така 😀
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #683 -: Април 06, 2021, 11:53:25 am »
Robin аз не съм сигурна, че е застанала. Само предполагам. Така че ще треперя до утре вечер и се готвя за раждане в четвъртък. Ама не съм питала кръчмаря какво мисли  :lol:

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #684 -: Април 07, 2021, 22:05:54 pm »
Аз да споделя за моя вчерашен преглед - бебето е 2,390 кг, с надолу главата, правихме за първи път запис на тонове, бяха хубави. Проблем излезе при мен със завишени тромбоцити, докторът ми се стори, че леко се притесни :/ Доколкото разбрах това означава повишен риск от образуване на тромб. Изписа ми Натаспин, както и желязо заради хемоглобин 114. Коментирахме и раждането, май няма да ме остави да пренося заради тромбофилията, може да се наложи предизвикване. Гледам да не го мисля още, все пак има шанс да тръгне бебето и само.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #685 -: Април 07, 2021, 22:34:17 pm »
Колко ти са?
Тромбофилията не е причина за предизвикване.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #686 -: Април 07, 2021, 23:18:14 pm »
476 G/L при норма 140-440. И аз съм чела и оттук знам, че не е причина, докторът обясни, че ще зависи и от други фактори, но все пак го посочи като вероятен сценарий.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #687 -: Април 07, 2021, 23:55:40 pm »
Високи са. Кортикостероиди дадоха ли ти за тях?
Ако ке вадят бебето рано, заради тях ще е.
Вярвам, че всичко ще е наред.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #688 -: Април 08, 2021, 00:22:13 am »
Павла, не, само Натаспин и си остава Клексан 0,4. Освен да пусна пак ПКК след някой друг ден да видя има ли промяна.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #689 -: Април 08, 2021, 09:27:36 am »
Робин, прекрасни мерки има бебето. Браво! Дано всичко се развие нормално.

*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #690 -: Април 08, 2021, 17:40:51 pm »
Робин, дано с Натаспин да се оправят нещата и да стигнеш до термин. По колко Натаспин ти е изписан?
Аз миналата седмица пуснах кръвни изследвания и съм доволна от резултата, доколкото разбирам. Тромбоцити, фибриноген, АПТТ и д-димер са си напълно в норма. Като преди 4 седмици д-димер беше над горна граница - да, уж нормално за бременни, но тогава едва бях започнала да пия Натаспин. Оттогава пия през ден Натаспин *2 и през ден Фраксипарин 0.4. И сега д-димер е много под обичайната горна граница.
Тази седмица, понеделник бях на БХС при моя доктор. Не разбрал, че искам ранна ФМ и записали нормална ехография. Видях яз, че гледа по-подробно, но не беше ФМ и го питах накрая... Бил ме забавлявал с картинки, не било ФМ... Питах за прееклампсия, защото видях, че гледа кръвоносните съдове - засега били добре. И като питах за аспирин дали ще трябва, така подскочи и каза да не го занимавам с нещата на Русев (без доц.). Аз му казах, че в интеренет съм прочела - пак коментар кви глупости имало в интернет. Изтъкна се, че туй дето гледал било достатъчно за прееклампсията и по-добро нямало.
Какви са тези лекари, направо не знам. Естествено нищо не съм му споменавала за Плевен. Разбрахме се следващият път да направи ФМ все пак, която ще е нормалната, някъде 18-та седмица ще се падам.
А днес бях в Плевен на скрининг за прееклампсия и поисках и ранна ФМ. При д-р Бодурска - страшно съм доволна. Не мога да ви опиша колко мила и приятна жена, как всичко обяснява и нищо лошо не е казала за мен или някой друг. Каза ми, че всичко с бебето е добре и също засега няма риск за кръвоносните съдове. Пуснаха кръвно изследване за плацентата (забравих как се казва). И заедно с резултата от БХС, който още не е излязъл, ще ми кажат окончателно как са нещата. Разбира се и там поисках пак да отида. Само, че тя нарече ФМ в 20 седмица късна, а пък аз знам, че при д-р Сигридов ходят и 30-та, ама аз определено ще си спестя ходенето при него. Така или иначе ще си остане ходенето при моя доктор, защото вече се записах на женска консултация там.
Д-р Бодурска предположи (почти е сигурна), че ще е момиче :) Иначе пулсът понеделник в Тутракан беше 163, а сега в Плевен беше 161.

Яна, а при теб как са нещата?
« Последна редакция: Април 08, 2021, 17:43:40 pm от Gracy »
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #691 -: Април 08, 2021, 18:40:25 pm »
Като цяло и двамата са ти казали глупости за прееклампсията. За да се види риска, се прави кръвно изследване. Не се гледат съдове и т.н. Тоест на ехограф няма как да се види има ли риск или не.
А коментарите на твоят лекар относно аспирина изобщо няма да ги коментирам, че направо е смешен, че и май с бая голямо самочувствие. Доста лоша комбинация за доктор.

Аз ще раждам на 14-ти. Вчера беба беше 3800 гр. С надолу главата е засега. Предложиха ми първо 13-ти, но аз отказах. Така че първата възможност е сряда. Ще правят бързо предизвикване, така че преди да се стъмни трябва да съм родила. Налага се бързо, защото матката е много голяма и няма да има сила да контрахира ефективно върху такава площ. При такива случаи се препоръчва бързо предизвикване, което означава, че още от приемането ме пускат на окситоцин.
Реално главата на беба е в канала, дупето е вляво, а краката вдясно. Демек тялото е разположено напречно. Което разстяга матката много настрани. И горните 10 см. от нея реално са празни. Аз го усещах на пипане, ама вчера доктора ми го показва с ехографа. Явно затова нямам задух и киселини, защото няма какво да притиска стомаха.
Аз все пак започнах разходки, и секс ще включим. Днес започнах да чистя и банята, та дано реши да излиза по-рано. Много ми е тежко и не съм спала от повече от седмица.

26.09.2019
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #692 -: Април 08, 2021, 18:53:00 pm »
Момичета, останаха ми 2 кутии фраксипарин 0,6, ако някой има нужда може да ми пише.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #693 -: Април 08, 2021, 19:10:07 pm »
Янче, успех! Дано всичко се развие благополучно - дали по-рано, или на уговорената дата и да ти олекне вече! Стискам палци!
Да, действително и моят доктор е с голямо самочувствие и той реагира остро на споменаване на други терапии/доктори. Но в сравнение с д-р Сигридов се държи доста по-добре и поне досега беше загрижен. Ще видим занапред как ще е.
Колкото до прееклампсията, не твърдя, че от кръвоносните съдове са заключили конкретно за нея, но ги гледаха. А и самият скрининг така се нарича, затова предполагам в Плевен знаят какво гледат. Още повече, че е назначено кръвно изследване относно плацентата. Освен това мерят и кръвно и сигурно има и други неща, които не са ми казали/обяснявали. Всъщност при мен рискът не е точно прееклампсия, а тромбофилия. Предполагам има разлика. Също предполагам, че вероятно за този риск за говорили, и че към момента няма нещо влошено, както беше станало преди 3 години (както според д-р Сигридов се е виждало по плацентата още на снимката от ехограф в 11-та седмица).
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #694 -: Април 08, 2021, 19:15:09 pm »
Янче, ако ти го предизвикаш няма ли пак да е същото положение, че матката не може да контрахира?
Стискам палци и на двете ви с Робин. Избутахте я, не остана.
Грейси, с БХС правят изследване и за прееклампсия също. Ако нещо ги притеснява генетиците, дават съвет за терапия. При д-р Даскалов чух, че на няколко жени така им предписаха Аспирин.
Иначе ти имаш късна загуба и това ти е най-големият страх в момента, което е разбираемо. Но от това, което аз изчетох оставам с впечатление, че доплер и брой тромбоцити е достатъчно жза следене на кръвотока към бебето. Д-димер, Аптт и още там сума други, дори не се задълбах да разбера какво означават. Исках акушерката на д-р Даскалов да ми пусне Аптт и тромбоцити. Тя ми каза, че Аптт било за съвсем различно нещо и брой тромбоцити за моята доза Клексан е напълно достатъчно изследване.
Пускам си всеки ден вкъщи доплера, за да чуя, че на бебчето сърцето бие силно, ходя веднъж в месеца при д-р Даскалов да ме гледа на неговия доплер и пускам веднъж месечно ПКК и поне така се следя аз.

Моята схема с намаляването на желязото подейства, отново съм на запек и свещички, което засега ми е по-малкото зло.
Аз хич не мога да спя напоследък. Като парцал съм. Тазът ми явно се разширява и са щръкнали някакви кокали и по цяла нощ се въртя. Както и да се обърна ръби на кокал и боли. По цяла нощ "Ох", обръщане на другата страна, "Ох" връщане в изходна позиция.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #695 -: Април 08, 2021, 20:46:34 pm »
Тери те пак ще ми пуснат окситоцин, но няма да определят кога да започне раждането. Та това ми е целта.

Прееклампсия към БХС се изследва на много малко места. Няма го в в стандартното изследване за БХС.
А тромбофилията и прееклампсията нямат общо. Ако риска за прееклампсията не се хване с кръвните, се следи урината, която така или иначе пускат. И ако излязат протеини се почва и кръвното. Но аз следях кръвно от самото начало.

Аз за цяла бременност нямам нито АПТТ, нито д-димер, нито друг от тези показатели. И въпреки това съм следена всеки месец.

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #696 -: Април 08, 2021, 20:57:30 pm »
Дано да излезе лесно, Яна. Не остана.
Мисля, че целта е да не се измори матката, затова да е бърза индукцията.

Грейси, ама ти на какви попадаш. Аман от пророци.
Важното е, че сте добре с бебето.

При профилактична доза не се следи нищо. Трамбоцитите са, за да не са много ниски основно, защото НМХ може да доведе до тромбоцитопения. Аз също нямам нито едно от тези изследвания.
Прееклампсията се вижда и на ехограф, ако има фетално страдание, плодът ако изостава и други по-специфични работи, от които аз не разбирам особено.

Леко да си доизкарате, момичета и до успешен финал.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #697 -: Април 08, 2021, 22:10:40 pm »
Павла ама на ехограф в късните седмици вече.
А в 12-та само с кръвно може да се види, че има риск.

Иначе да, не трябва да се изморява матката, защото като се перне и епидуралната и може да спре раждането. А нали не искаме секцио - и аз, и докторът.
« Последна редакция: Април 08, 2021, 22:12:27 pm от yanicka »

26.09.2019
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #698 -: Април 08, 2021, 23:22:44 pm »
Знам ли. Мисля, че толково рано само от БПС може и от УЗИ.

Яна, мърдай. Липсата на движение е водеща при при спиране на раждането, а не самота упойка. Отделно винаги може и да се предозира, но това е друга тема.
*
Re: Тема на бременните 105
« Отговор #699 -: Април 08, 2021, 23:28:59 pm »
Ще направя всичко възможно да мога да ходя, но ще съм вързана за тонове, контракции и система с окситоцин + епидурална. Та ще преговарям да мога да ходя, ако не - в краен случай ще искам топка. Но в леглото не искам в никакъв случай.

26.09.2019