0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #880 -: Януари 29, 2021, 17:14:25 pm »
Децата май си извън фокус групите, Лято. Еее много кофти, че е настинал. Чайчета и на топличко.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #881 -: Януари 29, 2021, 18:18:59 pm »
Да, и аз нищо не чувам за деца. А са нарочени за най-големи разпространители, нищо че не го карат тежко. Ама пак е нещо ако само ние се ваксинираме, въпреки че се надявах на по-висок процент домашен колективен имунитет.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #882 -: Януари 29, 2021, 18:43:22 pm »
Лято, ти не си в рискова група, не знам дали скоро ще можеш да се ваксинираш.
Тук има проблем с ваксините. Повечето се отлагат с 3 до 8 седмици.
Реално деца не са се ваксинирали и не са участвали в проучванията.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #883 -: Януари 29, 2021, 19:01:34 pm »
Личния лекар на село е писал във фейсбук, че до 15.02, който иска ваксина да се обади, за да се запише. Заради това На мен ми се струва, че скоро ще има ваксини
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #884 -: Януари 30, 2021, 07:00:21 am »
Имам съобщение от чат бота на вайбър, това дето получавам съобщенията с всички актуализации и наредби по случая, че от вчера започва записването за ваксина при личните лекари. Не съм рискова, така е, но поне да се запиша, а пък когато - тогава. Но ако ми дойде редът след ЗЕТ ще пропусна поне до теста. Жалко, че не може и деца засега, макар че го очаквах, след като никой не ги споменава в картинката. А те наистина са големи разпространители.
Васил няма вече сопол за щастие. Днес с Криси сме в Надежда - тя за преглед при кардиолог, а аз за документите за фонда. После остава най-важното - съпругът ми да разпише. Така се вълнувам и въобще не ми се вярва, че сме на път още веднъж да преобърнем живота си ♥

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #885 -: Януари 30, 2021, 08:08:25 am »
Правещи опити за забременяване и бременни не се ваксинират.
Лято, добре ли си го обмислила? Знам, че като си си го навила, но все пак това е малко по- сериозно. Още си на бебешката треска- искам бебета, много и веднага. Те биха имали разлика под 2г. Имаш и Васил. Представи си за ходих на тренировка с Криси на 2г и новородено зимно време. Битовата част?
Извинявай, че ти се вика. Просто ти давам друг поглед.
Пожелавам ти да се случат нещата както искате!
 
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #886 -: Януари 30, 2021, 08:17:17 am »
В четвъртък бяхме на ДК и една жена искаше да се записва за ваксина,казаха й че още не записват.Първо ще ваксинират над 65 годишни.
Зори е 74 см,8100 и ни пратиха на манту,запазих час за понеделник.
И направи две крачки по секцията това диваненце,меки са й краката,но е доста активна.Постоянно седи права и става все по-уверена.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #887 -: Януари 30, 2021, 09:53:55 am »
Слънчицето, като вземат да стават толкова активни са много сладки. Браво на Зори, тя щом има силата да го стори сама ти няма от какво да се притесняваш.
Павла, честно казано досега не знаех много за ваксината. Вчера ми хрумна тази блестяща идея. Разбира се, че ще се допитам до лекар (личен и репродуктивен). Плановете за бебе са все още за лятото и осъзнавам, че ще имат малка разлика и, че говоря за трето дете. За щастие все още сме двама, тъй че както и сега се редуваме с тренировките, така и тогава. Не смятам да правя повече от 1 опит ЗЕТ, ако стане ще е супер. На този етап имам подкрепата на шефове и партньор, а това е голям плюс. За мен - колкото по-рано, толкова по-добре от много гледни точки (не от всички). От една страна е другарче за Криси, от друга моята възраст напредва и ако чакам още година няма да го сторя. Ако стане така, че лятото забременея ще очакваме бебе напролет, Криси ще е на 1,5 години, а Васил почти на 9. Вярно, че с Криси ще имам грижи, но с Васил мисля, че ще става по-лесно, тъй като той е все по-самостоятелен. Много е вероятно към 10-11 годинки вече сам да ходи на училище и на някои тренировки, макар че мъжът ми заради третото дете си смени работата и от понеделник ще е по-близо до училището на Васил, за да реагира. Остава битовият проблем - липсата на достатъчно пространство у дома. Но ако чакам първо това да оправим знам, че няма да го оправим. А когато е наложително ще имам и подкрепа за смяна на жилището. Не се боя от много деца. Аз съм трето дете на мама и пето на тате, баща ми е бил единадесето от тринадесет деца, а мама също е израснала в многодетно семейство и е била най-голямата от три деца. Когато аз съм се родила баща ми вече е имал 8 внука (бил е доста възрастен когато съм се появила). Знам, че няма нищо по-хубаво от пълна къща с деца колкото и да е трудно. За мен най-странното нещо на света е да няма много деца в един дом и дори това е една от причините да поискам развод преди няколко години. За мен отказът от деца е най-големият кошмар. Това е и причината да стана донор - има хора, които искат деца, има хора, които не искат и имат. Едните дават всичко от себе си, а другите не искам да коментирам. Аз смятам, че дори да е трудно в началото, то не е невъзможно да отгледаме и възпитаме повече деца, както и да им обръщаме внимание през цялото време. Разбира се, че не бих последвала примера на баща ми и поставям границата на 3, но се възхищавам искрено на многодетните семейства и искам да бъдем едно от тях. От всичките ми братя и сестри най-много се разбирам със сестра ми по майчина линия, обичам я и незнам какво бих правила без нея, но през годините с всички сме били в близки отношения и много сме си помагали. Повече те на мен, защото аз съм била най-малка. Нищо не може да замени братята и сестрите ми и отпечатъка който оставиха в живота ми е безценен.
В това отношение - Маги, ти си върха!

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #888 -: Януари 30, 2021, 10:20:39 am »
Лято,вие сте наистина голяма фамилия  8O .
Кажете някой крем,че много си изранява устата.От неорестанното дъвчене на мебели е протрита направо.И изобщо да я мажа ли?Онзи ден питах личната,щеше да ми казва и забравихме.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #889 -: Януари 30, 2021, 10:22:26 am »
Елате да ме видите какъв връх съм тая сутрин  :lol: Не съм спала и света ми е черен.Вече навиках Моника няколко пъти и тя оиде сърдита в стаята си.Чакам Аделина да заспи да си направя йогата.Нямам сили!А Мерал е дежурен т.е. на работа цял ден.Утре аз отивам в офиса, и ще работя, защото едно, че имам работа, второ, че искам да се махна.Проблема е в карантината на каката.Направо ме побърква това висене в къщи.

Слънчице, излезна ми от ума какво ползваме, ще видя по-късно и ще ти кажа.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #890 -: Януари 30, 2021, 10:27:10 am »
Маги, ти почасово ли се върна на работа?
Лято, наистина не се поставя ваксина на жени плануващи бременност, както и бременни.
И за мен няма по-страшно от празна къща. Близките ни роднини или са без деца, или в чужбина. Тръпнех всяка година по празниците някоя  приятелка да ме покани у тях, за да празнуваме с много народ.
Няма да забравя преди няколко години в Белгия се запознах с едно момче. Изучено, прилежно. Беше един от 13 братя и сестри.
Белгийския ми шеф има пет деца, иска 7. Друг колега за 4 години му се родиха три деца. Всички се справят. Всеки според чергата си. За съжаление ежедневието ни стана много консуматорско и самите родители са консуматори. И оттам отглеждането става много скъпо финансово. За рождения ден на кръщелницата ми майка й се жалва, че нямала 50 лв да й купи торта. И аз в недоумение защо не направи торта на двугодишната си дъщеря. Тя ми отговори:"И  след години да се види на снимки с грозна домашна торта". Та живеем за снимките. А аз си мечтая да направя на детето си торта за всеки рожден ден, както мама ми правеше. Имам 50 лв, ама детето има нужда от грижа според мен, не от снимка за Фейсбука.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #891 -: Януари 30, 2021, 11:03:13 am »
Слънце, ползваме или на Биодерма за около устата, или едно мазно на Боарон, Хомеопласмин.
Голяма Зори я вече. Браво на нея.
Маги, така е. Искам и аз да отида някъде, но аз няма къде. Ти кога ще се връщаш на работа?
 Добре, че от понеделник Сими се връща в забавачницата.
Лято, върховно нещо и това, че си дарила шанс на други хора да имат деца. Заслужаваш да ти се случват прекрасни неща. Просто исках да те замисля. Аз също си мисля за трето. Плаша се само, че с напредването на годините може да са 3и4, но и много други неща ме спират. Като се има предвид, да сме живи и здрави да работим, финансово можем да си го позволим, има и къде да живее, място бил, но отново най-бебешки период, бременност, която става все по-тежка и с повече проблеми, внимание на другите 2 бебета, че те моите са си бебета още и тн, и тн. Страх ме е. Знам, че мъжът ми би бил готов, ако му покажа, че и аз съм. Може би, ти аргументираш и безумни решения, твоите аргументи биха замислили и мен.  :)

Тери, така е, то и не е така. Можа да ти кажа колко струва първоначалното обзавеждане за бебе и горе долу колко ми е за дрехи и подобни за 1г. Ами колкото на някои хора им е количката.
Деца се гледат лесно от финансова гледна точка и не е скъпо, според мен до 12-15г. После е сложно. Пак могат да постигнат нещо, пак могат да се изучат, но аз искам на моите деца да дам повече, отколкото аз съм имала.
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #892 -: Януари 30, 2021, 11:12:35 am »
Тери, точно това мисля и аз. Кому е нужно да има телевизор във всяка стая, 2-3 мобилни, цигари, бира и кафе? И после нямам пари за дете. Не, не е проблема в парите. В консуматорското общество е. Естествено, и аз искам да живея в 21 век и да се възползвам от всичко, но не на всяка цена. Не мога и не искам да си позволя лукс и празен дом. 2 деца не са празен дом, разбира се, но 3 е детската ми мечта (в началото беше 11, но в гимназията преосмислих възможностите си). А дет се вика - баба знае 2 и 200. За финанси не се тревожа изобщо, не че съм ги осигурила, но имам подкрепа от службата. Работя в политическа партия, която в програмата си има заложена темата за демографската политика. Там съм над 10 години, а мъжът ми над 15. Каквото и да стане зная, че без работа няма да останем и двамата. Може заплатата да намалее, но подкрепата няма да спре. И досега никога не е имало проблем там с никой родител ако се наложи да намали обема от работа заради грижи с деца, а дори и са стимулирани всички служители в това отношение. Чувствам се спокойна, макар че зная че вероятно няма да е все така. Но ако от страх какво ще бъде след 5-10 години не действам сега ще го мисля цял живот. А и то ако от това ме е страх и едно не трябваше да имам. Страхувам се само дали ще станат добри хора или ще се проваля. Но давам всичко от себе си.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #893 -: Януари 30, 2021, 11:22:10 am »
Значи аз на Моника на пример, не правих РД в детски клуб до 4-тия РД включително, защото не виждах смисъл да дам 500 лв, за тоя дето духа, тя спомен от това преживяване няма да има.На 5 години вече беше осъзната и поиска определен клуб и определени деца.Аз бях доволна.Торти и правя аз, голям кеф ми е, тази година ми помогна за близначките.Като дрехи и т.н. е лесно наистина подаряват ти, взимаш от групи от познати.После градината е около 50 лв на месец.Скъпото са извън училищните/градински активности и консумативите за тях.Но човек като си прави сметката успява.

Не е никак лесно в нашата страна, защото човек има голяма доза несигурност, а и в нашия регион няма работа, а за добре платена въобще не ми се говори, но ако се наложи и нещата станат много зле просто ще се изнесем, това е положението.Аз отдавна съм се примирила, че не става само с голо желание, трябва си и малко или много реализъм и да избираш по-малкото зло.

Слънце, взимахме меден вазелин за устни и за Моника и за близначките.

Тери, аз работя към старата си фирма на граждански там.Там работата е на обекти и като има работа работя и при плащане получавам някакви пари.Сега има обект и опитва да го направя и после ще чакаме плаане.За съжаление работата с държавата и общините е най-гадното нещо в тая страна, те просто не плащат!

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #894 -: Януари 30, 2021, 11:59:17 am »
Тери,много съм съгласна с теб.Знаеш ли Зори колко снимки има със сини дрехи,сега е със сини гащи и зелена тениска с мъжки мотив.Много дрехи са ми дали и я обличам без да ми пука.Шезлонг, люлка ,проходилка и бънджи не сме купували,не ни трябват такива.Активна гимнастика и кошница ни дадоха.Легло,матрак ,количка и скрин са 2500 ,спални комплекти ни дадоха също.Аз самата имам два часовника скъпи и едни маратонки също скъпи ,всичко друго го дебна на намаления .Намерила съм си една корейска марка козметика и няколко дрогерийни и фон дьо тен от над 30 лв нямам.Много съм виждала пролетта до есента РД в морската градина-сгъваеми маси с торта и т.н. ,украси и играещи деца.Наистина всичко е за снимките и да се покажем.Ние ще направим РД на Зори на двора на село ,ще си украсим и ще запалим барбекюто.
Всичко може според възможностите на семейството и поставяне на приоритети.Ние имахме едни квартирантки,мъжът ми ги изгони накрая,даже ги остави един месец без наем и за три им плати тока,понеже момичето беше бременно и да имат пари за квартира,само да ни се махнат от главата.Ами виждам ги лятото,с майка й пуфтят цигари,детето пие кисело мляко,понеже нямали пари за адаптирано.Че хора всякакви.Детето има нужда от обич най-вече,а дали ще е с дрешки Найк или Пепко е без значение за мен.Прекалено е тежка и трудна работата на мъжът ми,за да харча безразборно .
За този крем ли говориш,Павла?Оставя ли мазно по мебелите?
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #895 -: Януари 30, 2021, 12:24:41 pm »
Не оставя. Предпазва от лигите и аз го ползвам и с двамата. Прави защитен филм.

Аз не съм достатъчно богата, за да уча децата си на аскетизъм.
Не говоря за сега. Бебетата са лесни. Моите са облечени в лидлски дрехи. Всичко за двамата е сигурно колкото на някои хора количката. Всеки месец аз им правя торта до 1г и то не защото не мога да си позволя да купя, а защото няма нищо, което да ми навява усещане за уют така, както току що изпечен сладкиш.
Говоря за важните неща. Говоря за това детето да осъзнава колко може и само да си поставя граници. Това искам да им спестя. Аз не казвах вкъщи, че има големи екскурзии или курсове, защото знаех, че майка ще направи невъзможното, за да ме изпрати, а знаех, че не можем да си го позволим, а дори и сме можели, в моята глава е било егоистично.
Подготве сложих очила. Бяха ужасни. Не ги носих, защото ме беше срам. Почти си провалих всичко, защото не виждах. Нашите това не го знаят. Спестих си пари, при условие, че на 13г живеех сама и с 15000/15 лева на седмица и си взех други рамки.
Това не е плод на консуматорското общество, това е нормални комплекси на възрастта и израстването. Като ние никога не сме били бедни. Такова беше времето просто. Майка взимаше по 2-3 пъти заплата в месеца по едно време, за да догони инфлацията.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #896 -: Януари 30, 2021, 12:40:41 pm »
Аз не сравнявам времето, когато ние сме расли и сега.
Просто сега сме консуматори: телефон, таблет, лаптоп, интернет, кабелна, ол инклузив, фотосесия за бременни, фотосесия за новородено, за първа годинка, за Коледа и т.н
Едно време : снимка от родилното, снимка от първия рожден ден.  И пак Павла е завършила медицинско образование. Не говорим за живот на ръба не нищетата.
Родителите са/сме консуматори и възпитават такива деца. Ако едно време на нашите им беше трудно да ни издържат, то сега да издържаш тийнейджър ми се струва още по-трудно, защото има много неща, които могат да се купят, които другите деца имат. В автобуса като пътувам всички тийнейджърки са с Адидас и Найкове, нищо че са на заем от банката.
Приоритетите много са се променили: важно е да сме с Найк, нищо че довечера сме на пилешки кренвирш.
Та това имах предвид, че отглеждането става все по-скъпо, заради поскъпване на стоки, но и сериозно за хвърляне на излишно много пари за много излишни неща, които в 21 век са новото нормално.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #897 -: Януари 30, 2021, 12:50:43 pm »
Само да се похваля, че единият шънт е напълно затворен, а другият е под 1мм. Консултация след 6 месеца пак 🥰
Павла, при толкова голямо семейство и аз съм премълчавала някои неща, сега гледаме с Васил заедно да вземем нужното. За очилата говоря. Що се отнася до екскурзии и други - сам си пести и си плаща когато иска нещо. И досега не ни е товарил ако ние не сме сметнали, че нещо му е нужно. Но все пак е до характер. Така например брат ми и сестра ми имат 2 години разлика. Сестра ми е пестелива и съобразява възможностите си, брат ми е обратното. Разказвала ми е като деца как той харчел джобните си и подкарвал и нейните. В деня, в който мама почина той дойде да иска пари на заем от нея. Тя в неадекватно състояние, лежи и бере душа, а той ме пита къде ѝ е пенсията, за да му дам 100 лв на заем. За погребението аз платих, а той търсеше тенджери и тави в наследство. Буквално вдигна скандал, че нямал чаши и му се полагали мамините. Беше готов да изгони сестра ми на улицата, та откупих дела му, за да има тя и семейството ѝ дом. Все мама ни е гледала, а тях и по едно и също време, но са различни.

*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #898 -: Януари 30, 2021, 12:51:16 pm »
Точно така е .Учениците не признават нищо освен Найки Ванс , Адидас даже е ниско ниво .
Лидълски дрехи и бельо нося и аз,за нея играчки и дрешки също взимам.Но искам да я науча,че не е важно с каква раница и маратонки си.И аз като Павла не съм казвала на нашите за екскурзии.Сама си платих обучението и дори да съм била с два лева в джоба им казвах,че имам пари и всичко е окей.
Скоро чух една майка да казва на друга,че в тяхната яслена група имало доста "от бедните".Представете си на какво ще научи децата си
*
Re: Нашите бебета и малки деца 2
« Отговор #899 -: Януари 30, 2021, 13:04:27 pm »
Да и аз за неща като Павла мисля.Аз не можах да ходя на английски защото нямахме възможност, започнах да работя много рано, за да си изкарвам пари.Сестра ми също така.Всичко извън нормалното училище гледах да си платя със спестени пари, просто такава беше ситуацията.И сега не е много цвете, не всички получават високи заплати.Напротив в нашия край заплатите са около 800 лв, а ако погледнеш хората ще кажеш че взимат от 2000 на горе.Аз нямам маркови дрехи и рядко взимам.Дебна на намаления и си пазарувам тогава, но английски, баскетбол, пеене, за това имам пари, това ще и даде бъдеще на нея, ще я развие.И искам същото за нея.В една група четох една майка порицаваше другите, че не искат повече деца и вика е какво толкова ли е важно да ходи на пиано?Ами да, ако детето иска да ходи, защо да го спрем, може да е талант!Не е честно спрямо тях да задоволяваме собствените си егоистични виждания като ограничаваме тях, това ще им нанесе големи комплекси за в бъдеще.