0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #400 -: Юли 31, 2019, 09:43:26 am »
Слънцеее страхотни новини. Много се радвам, че всичко е добре и е минало леко. Още малко търпение и да цопваш в бременната тема със снежко  :bighug:
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #401 -: Юли 31, 2019, 10:09:44 am »
Браво, много се радвам че всичко е наред! Сега малко почивка и скоро бременна!

Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #402 -: Юли 31, 2019, 11:51:58 am »
Слънчице, радвам се, че всичко е наред и е минало добре  , малко още търпение!

Аз нямах О този месец, това нещо съвсем ме сдуха....
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #403 -: Юли 31, 2019, 14:02:09 pm »
Привет!
Слънчицето, сърдечни поздравления. Скоро да минава и този цикъл, а следващият да донесе успех.
За ОГТТ- правих го през април. Не го направих како трябва де, но пак показа не добри резултати. Накараха ми се, трябвало веднага като стана да ида в лабораторията. Отвърнах им, че те в 5 часа едва ли ще дойдат заради мен само, тъй че няма шанс да ме изследват по правилата. Аз бях сутринта в 8 в една лаборатория, в която не можаха да ми вземат кръв. Но ми разтвориха глюкозата. Бях в ДКЦ 7 в София, че е срещу нас и наистина се стига бързо. От там ме пратиха в МБАЛ 5 да ми сложат абокат и от него да взимат 3 пъти, но в болницата отказаха. В поликлиниката сторнирахме плащането и в 10 успешно стигнах до свястна лаборатория, но както казах ми се скараха, че съм закъсняла. После ми се скараха, че глюкозата ми е разредена прекалено много, а я разредиха в предната лаборатория и мериха количеството вода с колбички някакви. На снимката е резултата и понеже съм с фамилна обремененост ме сложиха месец на диета. След диетата взех да прималявам за сладко- световъртеж и причерняване + глад за сладко. Като хапна една вафла и всичко си идва на място. Една приятелка (работи в бърза помощ) ми донесе веднага глюкомер. Мерим и... захар 2,8. Следваща захар 8,6. Ходих при ендокриноложката отново и ми изписа глюкофаж, пих го още месец и другият месец ще ида на преглед. Друга приятелка (специализант във ВМА) ми обясни, че явно съм отпушила жлезата и тя "почнала да го фъска като луда тоя инсулин", а понеже аз сладко не ям, а ми махнаха тестените от менюто и съм разбъркала всичко. Но сега се чувствам добре, явно ритъмът се е възвърнал. Все пак контрола през септември ще има.
Днес бях при доктора- говорихме надълго и широко. Повече от час стоях в кабинета. На ехографа всичко беше добре, видя жълтото тяло в левия яйчник и по още 4-5 малки фоликулчета във всеки. Лигавица 7,4мм, без кисти или други забележки. Каза да си купя от тези тестове за О, които са за многократна употреба със слюнка, тъй като били много по-надеждни- Fertile focus. Изписа примолут-нор. Каза, че ще отложи цикъла, а ако има бременност ще помогне. Няма да ги пия повече от 5 дни и то само ако ги намеря. Аз искам да отложа с 3-4 дни, а не с 2 седмици, тъй че 5 дни ми стигат. Въпросът е, че ги няма в аптечната мрежа. Много били търсени и свършили, а складовете ги отказвали, защото производителят имал някакви промени. Нови изследвания няма да пускам, евентуално пиклив тест около датата. Но само ако много се тормозя от резултата.
Весело лято на всички, краят му да донесе повече добри новини на всички ♥
« Последна редакция: Юли 31, 2019, 14:07:41 pm от mama all the time »

*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #404 -: Юли 31, 2019, 14:19:17 pm »
Браво, Слънце!

Хелиантус, а ако е била по- рано? Дано да се изненадаш :)

Мама, ти си си с 4 и кусур НОМА индекс. Трябва да си си на метформин постоянно и режим.
Не го приемай лошо, но как прогестинът ще помогне при бременност, като дори в листовката му пише, че не се приема по време на бременност. Няма клинични изследвания, а в първи триместър мое да доведе до малформации и/или вирилизация на външните гениталии на женския плод. Така или иначе няма гаранция, че ще помогне да се отложи цикъла. Ти си знаеш, но дано да не си бременна.

Успех на всички!
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #405 -: Юли 31, 2019, 14:30:26 pm »
Мама, ти си си с 4 и кусур НОМА индекс. Трябва да си си на метформин постоянно и режим.
Не го приемай лошо, но как прогестинът ще помогне при бременност, като дори в листовката му пише, че не се приема по време на бременност. Няма клинични изследвания, а в първи триместър мое да доведе до малформации и/или вирилизация на външните гениталии на женския плод. Така или иначе няма гаранция, че ще помогне да се отложи цикъла. Ти си знаеш, но дано да не си бременна.
Хич не знам какво е това НОМА индекс. Аз отидох за диета за отслабване и без други оплаквания. Просто бях прасенце и фитнеса цяла година не помогна (е, малко постегнах, но съвсем малко). Но поради фамилната обремененост ми поискаха и този тест. Диетоложката всъщност е ендокринолог-диетолог (дор Инна Зарева в Медкрос, ако имате отзиви за нея). каза, че на този етап можем да се справим и по-лесно с проблема. Глюкофажа наистина помогна, всички тестове с глюкомера след началото на хапчетата са в нормата (около 5). Вече десетина дни не пия глюкофаж, но не се чувствам зле от това, а и стойностите от машинката са отново в норма.
Примолут-нор наистина се пие за отлагане на цикъл и е идеално средство за последния момент (3 дни преди датата се започва), но и аз съм забелязала в листовката, че пише да не се приема по време на бременност и кърмене. Но също така пише и да се консултирам с лекаря при ситуация като моята, т.е. възможна е бременност, но не е сигурна. А тая лигавица не е ли малка? Иначе се замислям за варианта с високи дози витамн Ц (аз го правя вече няколко дни) и просто да мине по-леко. Така или иначе не намирам примолут в аптечната мрежа, не и в близките ми аптеки. А нямам намерение да обикалям града чак.

Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #406 -: Юли 31, 2019, 14:57:10 pm »
Павла,  има вероятност да е била по- рано , но при това положение пак бременност няма, днес си правих тест  :D, 26 ден ми е, аз започнах тестовете за О на 15 ден, ако е била ранна и беше станало днес щеше да покаже. Няма да има изненади, дано скоро стане, че вече ми се струва безкрайно дълго всичко.
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #407 -: Юли 31, 2019, 21:53:15 pm »
Хелиантусче... нали ти казах че ще е близне.. тези се правят август месец ;) шегата настрана, тъпо с тая обърквация с О. Тери правилно ме е броила за среща хихи. Та който може да пийне едно розе със сода за мен. Стискам ви палци :*
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #408 -: Юли 31, 2019, 22:41:58 pm »
Ако те е била на 15ти ден, днес е 11 дена след О, което може и да не покаже. Август е чудесен месец.
Да ти е на късмет дано, ако няма сега нещо.
За тестовете- прави си обикновени, особено в началото, за да не се чудиш дали умния я е хванал. Аз си ги правих сутрин. Не пречи. На мен следобед никога не ми показа положителен, само сутрин.

Мама, ти си знаеш. Успех!
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #409 -: Юли 31, 2019, 23:04:03 pm »
Навита съм на близне, мм е такова  :D, само да става вече, чее... Да ви се оплача май си докарах психосоматичен сърбеж, ако се изразявам правилно. Случвало ми се е и преди от стрес, преди преместването в чужбина щях да си сваля кожата от нищо и нищо не помагаше, на първият ден тук нямаше и спомен, сега от два дена пак съм така и не знам какво ще правя...Сега не е само от бебеправенето, въпреки че това е основното.

Павла, знам че 11 ден може и да е рано, но миналият път с биохимичната ми показа на 11 ден, което нищо не значи...знам, ама не вярвам. Нави ме за обикновени тестове, щом е  сутрин става.

Чичолина ми се губи.

Нелита, ти как си, дойде ли цикъла?
« Последна редакция: Юли 31, 2019, 23:06:33 pm от HELIANTHUS »
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #410 -: Август 01, 2019, 00:22:14 am »
Хелиантус,вие сте като нас нали-дева и близнаци,нали тъй беше.
Стреса явно ти идва в повечко,може и да е минала по-рано.
Няма да те съветвам да се успокоиш,дано мине сърбежа.
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #411 -: Август 01, 2019, 00:36:17 am »
Да, Слънчице, дева и близнаци сме. Ще трябва да се успокоявам някак.
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #412 -: Август 01, 2019, 01:23:02 am »
Хелиантусче, и на мен ми показват сутрин. Не пречи да пробваш. А и не се знае,11 ден е мега рано. Хайде може пък и да има изненада. Гуш! Относно зодиите ние сме близнаци с близнаци :)
« Последна редакция: Август 01, 2019, 01:24:53 am от Lina88 »
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #413 -: Август 01, 2019, 09:01:36 am »
Слънчице, много се радвам, че всичко е минало както трябва и си имаш една гостоприемна къща  :bighug:
Хелиантусче, дано все пак да има голяма, хубава изненада. Ако не, продължавам с палците за най - скорошен резултат  :bighug:
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #414 -: Август 01, 2019, 09:45:38 am »
Слънчице, много се радвам за резултата. Малко си играе докторът с търпението ти, което по принцип ти липсва, но много малко остана.
Хелиантус, нещо от жегата се случва според мен. И аз не съм сигурна имала ли съм О този месец, изобщо не я проследих, защото бях с кандида и не съм давала на Мишо да ме пипа. И Днес вече ми закъснява 3ти ден. Ако бяхме правили секс, вече щях да съм припикала 100 теста. А предишните два месеца имах много ранна О и ми подраняваше. Нещо нервите и времето не са добра комбинация. Май по-скоро на нервите го отдавам: при теб заради липсата на бременност все още, при мен това пусто шофиране.
Иначе относно сърбежа. На 100% съм сигурна, че ти е от нерви. Брат ми преди години се мести да живее в Англия. Точно преди това така се обрина, че се наложи да не излиза от вкъщи, защото приличаше на прокажен. Изследваха го за всякакви алергии. Нищо не излезе. Маза се с какво ли не. Казаха му от нерви. Ние естествено реагирахме: като няма какво да измислят и казват това. Но в момента, в който отиде в Англия и го викнаха на интервю за работа и всичко изчезна само. След няколко години пак беше в стресов период и пак му излязоха обривите. Тук важи най-тъпото: "Успокой се". Аз честно казано, ако бях на ваше място, щях да започна едни добавки и да си дойда до България за една инсеминация. То толкова пари за тестове, нерви, чакане...
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #415 -: Август 01, 2019, 09:59:00 am »
Мама, ти си знаеш. Успех!
Pav-la, наистина не знам какво значи това, което каза предния път, че съм с 4 и кусур НОМА индекс, ще съм благодарна ако ми го разясниш. Ендокриниложката знае, че се опитваме за бебе и каза, че няма да има проблем. Иначе днес сякаш си избистрих главата, не знам хормоните ли си взеха почивка, но напрежението го няма. Май окончателно реших да пусна утре едно ЧХГ с надеждата до вечерта да имам резултата и тогава да решавам за цикъла (дано да го няма де). Примолут нор се започва 3 дни преди цикъл, което значи че времето абсолютно ми позволява да изчакам. А в мой плюс е, че вчера беше спада в температурата, а днес е още по-висока от преди и ако е имало имплантация е била вчера. Следователно едно ЧХГ утре ще даде резултат на терзанията ми, нали? Такава съм си, държа да планирам детайлно, но май не ми се получава добре  :lol:
Аз защо си мислех, че близнаци се правят септември? Поне според гестационната диаграма на ladypill в интернет при МЦ в началото на август излиза 100 % телец (в средата на периода), а при МЦ в от средата и края на август бебеправенето идва в септември. Миналата година имах последен МЦ 21.08.2018 и термин около 20 май. Аз на теле се надявам, искам да видя какво ѝ е било на мама с мен  :lol:
Каквото дойде, само да дойде. Така или иначе скорпионът у нас ще го сдъвче и изплюе  osi_12
HELIANTHUS, все още има шанс, тъй че не отписвай толкова лесно и тоя месец. А за теста със слюнка мислила ли си? Нали вчера доктора ми го препоръча като по-добър и вечен. Аз смятам ако този месец не стане нищо да си го поръчам и мога да дам отзиви след това. Скъпичък е, но най-малкото бих се забавлявала с микроскопа.

*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #416 -: Август 01, 2019, 10:19:23 am »
mama, НОМА индекс се смята по форумла с глюкоза и инсулин на гладно. глюкоза*инсулин/22.5
Нормален HOMA-IR < 2.5
Рискова зона 2.5-5.0
Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0

Някъде съм ти изпуснала стойностите на ОГТТ-то и не мога точно да коментирам, но виж тук за повече информация https://www.puls.bg/aktualno-c-6/homa-index-za-otsenka-na-insulinova-rezistentnost-ir-n-17428

Ако имаш проблем с висока кръвна захар с тази  НОМА индекс, то е добре да се обмисли начален стадий на диабет, ако високата стойност идва от инсулина, то говори за инсулинова резистентност, което пак е състояние преди диабет от тип 2. Но се контролира с лекарства и диета. ИР води до диабет, ако не се овладее и скапва качеството на яйцеклетките. Задължително и двете състояния изискват според мен диета и някакво лечение, но не за кратък период от време, а продължително.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #417 -: Август 01, 2019, 10:38:49 am »
Някъде съм ти изпуснала стойностите на ОГТТ-то и не мога точно да коментирам, но виж тук за повече информация https://www.puls.bg/aktualno-c-6/homa-index-za-otsenka-na-insulinova-rezistentnost-ir-n-17428
Вчера ги пуснах на снимка стойностите(мисля, че е на предната страница във форума), изследването е от април т.г.. След него бях месец и половина на диета, но започнах да се чувствам зле и ми изписаха глюкофаж. Изпила съм 100 хапчета по схема, но ми свършиха. Не взех нова опаковка, защото сега се чувствам добре. А аз си бях добре и преди диетата, но по нейно време сякаш се влоши състоянието ми и бях с чести световъртежи и причернявания пред очите. Така или иначе мислех да ида на лекар и нов ОГТТ в края на този или началото на септември месец. Според твоя отговор съм в норма ако действително индексът ми е 4. Така каза и лекарката. Предупредена съм, че при евентуална бременност нещата могат да се влошат, но ще ги хванем навреме и няма да позволим рискове. И все пак другото, за което ме предупредиха е да забременявам бързо, че след време може и по-опасно да стане. Инак вчера това не го споменах пред гинеколога, но като цяло ме предупреди след този и още 1-2 цикъла да започна със сериозните изследвания ако не съм бременна, тъй като бая Я съм дала (на първата стимулация взеха около 20, не знам колко от тях са били ОК. Следващите 2 пъти не съм питала, но бяха по-малко според мен). Каза да започнем с антимюлеров хормон и спермограма. Успокои ме, че (д)ефекта от пиенето вече не е фактор при мъжа, тъй като са минали месеци. Да си продължим семейните витамини, а за преферта не каза да го спирам, но дори не го отрази като сериозна информация. Ми като цяло си бях по-добре преди да тръгна по лекари, но нали било полезно да следим здравето си...
« Последна редакция: Август 01, 2019, 10:40:58 am от mama all the time »

*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #418 -: Август 01, 2019, 12:11:44 pm »
4 и отгоре не е в норма. При бременност рискът за детето е голям. Нормално е да не се чувстваш добре в началото. Хранителен режим е хубаво да се спазва. Аз с НОМА  2 и нещо, на режим и с метформин  развих гестационен диабет. Разминах се с инсулина, но това не ми беше проблем. Проблемите са от страна на детето, поне тези, които интересуват мен. За радост малкото се размина с една хубава хипогликемия само. 
Почини си и си вкара рисковите фактори в ред и се заема тогава с бебетата.
Успех!
*
Re: Правим опити за бебе.Тема 24
« Отговор #419 -: Август 01, 2019, 12:31:27 pm »
Да, тъкмо си публикувах отговора и установих грешката във възприятията ми, но не редактирах. Разбирам, че съм в рискова група. Може и да не съм имала симптоми досега, тъй като аз просто захар не обичам и не употребявам освен в кафето. Диетата криво-ляво я спазвам, а хапчетата ги спрях, защото чакам да не ми дойде. Уговорката с лекарката беше, че ако има бременност веднага трябва да ги спра и да отида при нея. Затова реших да изчакам с новата опаковка, няма смисъл да взимам нови 100 ако ще изпия само 15 от тях, но ако има цикъл ще ги взема отново в същия ден. Дори след резултата утрешния тест ще побързам да се сдобия с нова порция pregnacare conception и глюкофаж при отрицателни резултати. А преглед при ендокринолог ще има със сигурност, но след морето заминаваме на планина за седмица, та след средата на август ще запазвам часове за всичко. Вкл. ще си търся гинеколог в София, защото е крайно време да се спра на свестен доктор. В тази връзка приемам предложения. Държа докторът да работи със НЗОК, да има добра апаратура и задапаратно устройство, което умее да открива само реални проблеми (а не да си измисля, за да имам какво да плащам само). Също така е много, много важно да си спазва уговорките, че така смених няколко лекаря вече и съм още бясна и разочарована.