0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Нова тема! Морска, планинска, ваканционна.
Весели ваканционни дни, здрави деца и родители и пълна тема с усмивки!Старата тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51665.0

И запис от нас с Иво с посещение на сухия фонтан в парк Възраждане. Е, няма такъв кеф! Само дето аз бях малко неподготвена, но импровизирах.
« Последна редакция: Август 02, 2016, 09:06:04 am от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #1 -: Август 02, 2016, 09:07:09 am »
Ехо как сте?Моника вече е в къщи с баба.Яслата почива, а аз реших че не искам да я пращам на сборна група.Баба и има отпуска и може да я гледа 2 седмици после съм аз на ред.А и то ще дойде време за море и така.Нямам търпение вече да отидем на море.Не сме мърдали от Плевен ужасно дълго време и аз се чувствам ужасно тук.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #2 -: Август 02, 2016, 09:50:08 am »
Привет от нас :) в неделя на връщане от морето си взехме Алек и хич нямах време да се климатизирам,но така е по-добре :) починахме си след 5 дни кака му отива на поредния лагер и ще си почина от нея това с пубертета е ужасно ама не е за тази тема :lol:
Бонболини,хич не го мисли това с говоренето всяко дете си е различно Алек казва около 10 думи,а Вера на неговата възраст спретваше прости изречения...на морето имаше момче колкото Алек и той мучеше не го чух ни една дума да каже,но виеше като вълк,казваше ко-ко,пи-пи,дий-дий и т.н. т.е. познаваше животните..
Бебе,в Сандански съм ходила само в хотела им на центъра не е лошо,но последния път имаше хлебарки в стаята и повече не сме ходили там...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #3 -: Август 02, 2016, 09:51:30 am »
Да се запишем в новата тема. Ние сме на море първата седмица на септември здраве и живот. И тук в Пловдив е като в пещ та излизаме на разходка само рано сутрин и късно вечер. През деня се занимаваме вкъщи както можем. Нощите започват зле, но към 3 се разхлажда и се спи.
Приятна почивка на почиващите и на тези, които сега ще почиват.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #4 -: Август 02, 2016, 10:31:43 am »
Здравейте ние бяхме за няколко дни на Банско. Много ни хареса, малката се държа добре там и докато пътувахме, че много се притеснявах, как ще изкара в колата, защото доста път има. Сега сме си вкъщи и се мъчим с тази жега. :-(.  Весел Август на всички!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #5 -: Август 02, 2016, 10:42:01 am »
Привет момичета :) При нас вече се разхлади, дано скоро е така в цялата страна, чеееее.... Аз дето обичам топло уж, през последните дни бях буквално смазана, чак ми се гадеше. Не ми се мисли, ако и малко бебе имах на ръце в този момент как щях да оцелея.
За морето, то по "правило" с малки деца се ходи септември, или началото на юни и има защо. Аз без да съм малко дете - повече юли няма да си го причиня това, за август съм "анти" от години де... :lol:

Относно говорене, прохождане и пр. и таблиците на педиатрите, редовно ми идва да ошамаря някой такъв "капацитет", който изкарва акъла на майките с ТРЯБВА. Възрастните хора сме различни за какво ли не, ама видите ли вие - децата следва да са напълно еднакви по тяхната логика. Ако на 4г. детето не вързва и дума - да се притесня, да се консултирам тук-таме, ама на 2?!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #6 -: Август 02, 2016, 11:40:58 am »
Здравейте и от нас. Събота и неделя малкият беше с този гаден вирус-повръщане и температура. От вчера нищо му няма, но аз съм като пребита, не знаех, че пералнята и ютията ще издържат на такова натоварване, а така ми се е набила тази "миризма", че....
Иначе и ние лека-полека се стягаме за гръцкото море, чааак другата събота 🙄🙄🙄 После малкият пак при баба и дядо, а ние с мъжа ми - в Девин на спа...
Аз за говоренето хич не се връзвах преди, но тази педиатърка като отсече ТРЯБВА, направо ме застреля все едно. И сега в петък сме на консултация в Св. Никола по нейно настояване, не че ми се ходи, но все пак за мое успокоение ще идем.
Тази жега така ме тормози, че не мога да правя нищо, а имам едни справки да правя, така ме мързи.
Много здраве на всички дечица , мами и татковци 🤗🤗🤗
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #7 -: Август 02, 2016, 14:49:39 pm »
Запис
Тръгна утрото с облаци като на захлаждане, но уви, пак си стана жега.
Аз съм сама и ми е доста шуглаво през седмицата. Цялата рода на балкан - блазе им на хлад.
Жбрул също съм на мнение, че няма по- ппдходящо време за море от септември, особено с малко дете. Слънцето няма нищо общо с онова от преди 15 години.
С памперсите удряме още на камък. Упорито се сискаме и си пазим нуждите да са в него. :?
 Бомболини не се филмирай. Интересно ми е какво ще каже педиатърката след консултацията ви със специалист.
Нора все още не е казала нито една българска дума, освен "не". Бабите го карат по подразбиране в момента. Тати го играе преводач. Аз пък не съм се затръшкала при това стечение, по скоро я подпомагам. Обърквацията е фактт, но ще се подреди .  Навсякъде ни взимат за двуезично семейство.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #8 -: Август 02, 2016, 14:55:48 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Моят син също по-късно от очакваното от мен проговори.
И при нас е още жега. Дано ни разхлади, че много кофти и мрънкаво по цял ден.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #9 -: Август 02, 2016, 15:17:22 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Разбира й се -  на английски.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #10 -: Август 02, 2016, 15:58:57 pm »
Запис, после ще ви изчета :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #11 -: Август 02, 2016, 17:43:32 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Разбира й се -  на английски.
А кой и говори на английски?
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #12 -: Август 02, 2016, 19:52:15 pm »
М-и, телевизора или компютъра.  И понеже знам теорията за вредното им влияние, както и мнението на много от съфоруки,  ще кажа, че понякога в живота не можем да избегнем  вредностите и за да оцеляваме се налага да избираме по- малкото зло. Мъжът ми преживя инфаркт и инсулт. Не можех да се справя сама с отглеждането и на двамата и за това телевизора ми беше единствения изход. Периода беше такъв просто, ако се беше случило по- рано или по- късно със сигурност нямаше да е така но .... съдба. Възстановяването беше бавно и тежко, забавих връщането си на работа  с два месеца, не можех да отлагам повече, наложи се на всичкото отгоре още един месец той да гледа Нора, макар и не в особено добра форма и пак телевизията и интернета бяха "помощници".  Не искаше въобще да гледа на български, крещеше. Сега поне понася  Маша и мечока, но там няма кой знае колко говор.
Много се тормозех в началото честно казано. Сега обаче на добре съставени реплики й отговаряме на английски, захванала е тази вълна,  ще "обърне" и на български,  макар и по късно, не мисля положението за паталогично.. Виждам, че в момента така й е по- лесно. Разбира, но отказва да каже  друго освен "не".В яслата отказва също, Скоро пернала някакво детенце уж без да иска, казали й да се извини( така ги учат по принцип). Нора отишла и му казала sorry. От две седмици е на вилата и уж й ограничават телевизора, преди това, докато неше на ясла гледането с свеждаше до около час дневно, но явно има запечатани думички със съответните асоциации и постоянно вади нещо ново. В неделя като изкочиха филийките от тостера попита wat is this, после изхълца i am amazed.... Ми  , никой не й говори или учи на нови , използваме само такива,  които вече тя е казала. И съм склонна да мисля, че ще е добре  да мисля за някаква форма на английска забавачка, но НЕ сега, но все пак по градинско време. Не знам точно, ще се консултирам. Уф, много дълго стана. По принцип събирам мнения всякакви  :D
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #13 -: Август 03, 2016, 11:18:32 am »
Аз не мисля, че е лошо. Супер си е. Има родители, от които единият тенденциозно говори на друг език на детето и помислих, че това правите. Невироятно е, че телевизорът е достатъчен :) аз не бих водила детето на консултация. Тя може би дори скоро ще спре и ще забрави думите. Или пък това да е форма на протест :)
Съжалявам за мъжът ти! Успешно и максимално възстановяване му желая!
*

  nimika

 • *
 • 3357
 • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #14 -: Август 03, 2016, 11:29:20 am »
 avallon, споко  - ще си проговори детето , може от раз като водопад да ви залее с думи . 
Мен   чак ме кефи  как детето интуитивно  от филмчетата се е научило , браво !
 Очевидно й се отдава , така че действайте в тази насока.
Калоян също проговори късно- според общите норми и представи , но лично   на мен не ми се  струваше да е късно или  нещо нередно .
Така , че не  се притеснявай - щом английски от ТВ е усвоила и разбира сама , и с българския няма проблем .

Кало тъкмо беше тръгнал на ясла  и ми повтаряше :Мамо , копеси  .
 Ние  с баща ми това чувахме  и не разбирахме какво иска  , следва  тръшканае  и "мамо, копеси "...
Един ден  си  му  пея  песнички   подред  и той във възторг "копеси!!!"  -а аз пея "мама ми купи днес  ."
« Последна редакция: Август 03, 2016, 12:29:26 pm от nimika »


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #15 -: Август 03, 2016, 12:57:07 pm »
Авалон и от мен пожелания за бързо и пълно възстановяване на съпруга ти! Много неприятна ситуация се е получила, даже не си представям какъв зор си видяла, но ти си боец и се справяш с всичко.  :D
Аз за телевизори и таблети, отдавна избягвам да пиша тук, че не са баш "леле, ужас, зомбира се детето", ако и да признавам, че има % деца, които наистина си се зомбират. Но за всичко (не само това) считам, че разковничето е в мярката. При лошо време, болести, невъзможност да се излиза, ами да - и Дани е главно с таблета, телевизора си и плейстейшъна. От друга страна - като сме на селската къща, или има дори едно дете наоколо, независимо къде сме - и да го вържа не поглежда и не пипва такива джаджи. Предпочита си реална комуникация и дива игра с максимална физическа активност. В крайна сметка пък, той е едно дете и през повечето време сме си все двамата...ами не мога нон стоп аз да го занимавам с полезни неща, а и му писвам де.  :lol: Все пак - да редят лего с друго дете по абсурден начин е едно, а с досадната майка, която постоянно обяснява как това трябва тук, а онова там, понеже основата трябва да е по-широка, понеже центърът на тежестта и гравитацията...от игра му се обръща на обучение и бързичко ми казва, че не искал повече да си играе с мен. Уморил се бил.  :lol:

Относно понаучаването на език, посредством ТВ и нет-а, в началото считах, че просто папагалската повтаря чутото. И то е било така със сигурност като беше съвсем малък. В последно време обаче, установих, че куп думи и изрази на английски - чути от ТВ, или някоя игра - си ги употребява съвсем на място, осъзнавайки за какво се отнасят. Не е изненадващо, понеже все пак гледа някое филмче да кажем, там вижда дадено действи, или ситуация и същевременно с това чува и съответната дума (фраза) и прави връзка кое за какво се отнася. Реално, ние и майчиния си език научаваме по същия механизъм, просто обичайно става по-лесно и бързо, поради факта че цялото семейство целенасочено се старае това да се случи. Като заплещи нещо на английски - аз пък се възползвам да поправя произношение, да кажа как се превежда на български, да добавя знания някакви... Примерно - каже някакъв цвят, дума, буква и започвам да му казвам други цветове, думи, букви (обичайно рисувайки и изписвайки). Без да го натискам, или да си въобразявам, че го уча реално на езика. Просто като игра, докато му е интересно и спирам. Със сигурност - няма да му е минус, когато започне да учи език академично. А и като се заиграе с някое англоговорящо дете - на елементарно ниво разбира се, и на неговия "трактор инглиш"  :lol: - разбират се доста добре. Вчера в един магазин си поиска определен вид бонбони разчитайки буквите на пакета (на лат.), като ги произнесе една по една и после ги навърза в цяла фраза. Аз само я повторих няколко пъти правилно, той след мен и така. В общи линии някаквото му там боравене с англ. е умение придобито баш от ТВ, нет и малко занимания от моя страна. Което няма как да считам за минус в развитието му.
Имах мерак да го запиша на ДГ, или някаква забавачка с език, още като стана на 3 и половина, понеже вече яко си дрънкаше на български (няма да мяза на гората я)  :lol:, но в Ст. Загора уви - ударих на камък по темата. Френски, англ. се предлага за деца от 1-и клас. Алианас франсез имаха група за толкова малки за френски, ама в София. Не мисля, че от 1-и клас е безвъзвратно късно все пак да научи добре поне един чужд език де... (не с таблета, на уроци хахаха)

Нимика, честито и лека и безаварийна да е до финал!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #16 -: Август 04, 2016, 12:14:01 pm »
И нашият батко понаучил малко английски от ТВ - брои до десет, ка3ва "ноу" вместо "не", "We did it! " :) Пък от Дора и на испански он3и ден нещо ми и3пляска, че не се сещам сега. Хем вкъщи и3бягвам ТВ, ама явно на градината си наваксва. Преди бебка да се роди много се 3анимавахме с него, ама сега тя е много обсебваща и чак ми е криво, че не успявам много време да му отделя. И на градината много не се 3анимват да ги учат май - гледат да ги нахранят, поуморят на двора и да ги приспят. То и храненето им толкова - все е умрял от глад като го в3емем и "мамо, какво ми носиш; в3е ли ми нещо 3а ядене" и вечер докато си легне 20 пъти си дояжда все нещо.
3нае момчето 10тина букви вече и сам има мерак още да "учи" - бе3 натиск, на игра - тая буква на кой(кое) е, рисувам му някой път до буквичката - кола до "К", например. Ама си е до детето - ако не го влече, не можеш го насили. Малката само "мамосва" 3асега - особено като е гладна, или и се спи :)
В карайна сметка ре3ервирахме 3 нощувки в Хисар, хем и ни е набли3о. Дано сме 3драви и 4римата и да си и3караме хубаво!


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #17 -: Август 04, 2016, 12:36:40 pm »
Благодаря за пожеланията. Както и да звчучи, от ситуацията се опитвам да измъкна ползите, колкото и да изглежда от отстрани, че няма такива. Човек дори и не подозира способностите си преди да  влезе в условията на форсмажорни обстоятелства.
Та бесовете ми бяха и са  все още ...... абе толкова ли е сложно да се направят български производни на това, което има в  нета, като образователни клипчета на английски. Ми те са общо взето ограничен брой, но в десетки варианти и аранжименти, при това много приятни и подходящи за различните възрасти. Примерно Нора на 22 месеца без проблем броеше до 10 на английски,  а можеше да го прави на български. При това не беше пагалската. Нали, не разчитам на телевизията/ нета, ама като ще попива нещо ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #18 -: Август 04, 2016, 16:13:18 pm »
avallon, точно това щях да ти напиша и аз - да превърнеш дефектите в ефекти  :wink:. Детето не е виновно, че филмчетата и клипчетата са на английски. Има и филмчета, преведени на български (по Супер 7, eKids, Nickelodeon), но за образователните клипчета не зная. Нора ще проговори на български, колкото и да е инатлива  :), просто е хванала тази нишка.
И аз пускам филмчета на децата, докато се опитвам да свърша нещо полезно. Синът ми се заглежда повече, но тя - понеже е шило - бързо губи интерес. Иначе си имат любими филмчета, но дори и за тях не залепват пред телевизора. Виж, има една реклама, която ги привлича като магнит, каквото и да правят в момента. Чуят ли я, хукват към тв-то  :lol:. И това е още от непроходили бебета, когато си играеха на пода. 

Приятна почивка на почиващите и на тепърва заминаващите! Аз се надявам днес вече да направя резервация, че много се замотах. Дано да сме здрави. Целия юли си го изкарахме с вируси, та и до болница пак стигнахме  :(. Сега сме във ваканция  :D.

Като стана дума за говоренето, моите шушулки провеждат много смешни диалози. "Пепи, ти нямаш кишка (книжка), аз имам. - Неее, ти нямаш." "Ани, искаш ли тупичка (супичка)? - Не искам." И това се повтаря многократно. Има думи, които аз не им разбирам, но те помежду си не търсят смисъл, просто си се забавляват с някакво словосъчетание.
Надявам се при момченцето на bonbolini да се потвърди това, което предполагаме - че няма нищо притеснително.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #19 -: Август 04, 2016, 17:19:52 pm »
Авалон,бързо да се възстанови мъжът ти какъв ужас си изживяла само ти си знаеш.....а,Нора ще проговори и на български,това с английския и е плюс,отколкото минус :lol:
А за момчето на Бонболини си има научно обяснение дори....в разликата между мъжкия и женския мозък и центъра на речта при мъжете и жените и е съвсем нормално момчетата да проговарят по-късно...а докторката им хич не искам да я обсъждам :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #20 -: Август 04, 2016, 21:50:30 pm »
Авалон, респект, важното е че сте се справили с трудната, за да не кажа кошмарната ситуация, дано повече не се изправяте пред такива предизвикателства. :)
Тук има хора, които си мислят, че едва ли не в зачатие линчуват всеки, който е дръзнал да натисне копчето на телевизора си или на всякакви други комуникации, повярвай ми не е така, достатъчно дълго съм тук, за да познавам по-голямата част от потребителите и да знам какви са нагласите. :wink:
Според мен, това че Нора е научила английски е похвално и аз лично бих затвърдила тази основа, английска забавачка, а защо не и някой който да си говори с нея на английски.
Браво на детето и на вас! :)
« Последна редакция: Август 05, 2016, 08:25:08 am от StefiZ »
*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #21 -: Август 05, 2016, 08:46:44 am »
Лесно се съди отстрани - бе3 да си в ситуацията на човека :( 3а някои неща бе3отговорно съм се въ3мущавала и после са ми дошли на главата, та съм ра3брала по трудния начин как е. То си ни е в женската природа да бърборим, ама се опитвам да не се почудвам на нищо - кой, 3ащо и как е направил нещо... И така 3абеля3вам, че съм ограничила контактите си до малко хора, чиито смисъл на живота не е да ровят в чуждия живот. Ама това е друга тема.
Да не съм съвсем спам - бе много диво това женското бебе! Денем почти не спи, все иска игра, ако не - реееев. С 1 час дневен сън кипи от енергия, а а3 направо и3дъхвам - ни да си свърша работата, ни да си почина в тоя 1 час, най-много да успея да хапна на спокойствие. Ей и сега беснее с проходилката (само там има мир 3а малко) и се наема да мрънка. Успокойте ме, че ще мине и това :) Все това си повтарям - още година най-много и ще почне да поспива, да ра3бира.
« Последна редакция: Август 05, 2016, 08:53:17 am от bebe_13+15 »


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #22 -: Август 05, 2016, 08:53:58 am »
Аз отдавна не съдя хората.Боже ква заблудена фитка съм била като нямах дете.Все си виках "Аз това няма да го правя".Еми правя го, така че всеки си действа според ситуацията.Е не я храня със сухи пасти, кетчуп и майонеза, не изпадам в разни крайности.Гледам да яде балансирана храна, при все че ми отказва плодовете насред лято и я лъжа по друг начин.

Авалон, браво, че сте оцелели и сте се справили!Другото ще се намести.А детето има афинитет към езиците, затвърждавайте!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #23 -: Август 05, 2016, 11:03:39 am »
Боже ква заблудена фитка съм била като нямах дете.Все си виках "Аз това няма да го правя".Еми правя го, така че всеки си действа според ситуацията.

 :lol: :lol: :lol: То само ти да беше... Преди да родя, бях тръгнала ударно да "превъзпитавам" баща му по въпроса с телевизията например. Обяснявам аз, че това денонощно да работи телевизор (на някой новинарски канал) трябва да спре, защото детето, като свикне така и го има за нормално и няма да можем да го отлепим от ТВ. Но и това нищо не е, бях убедена, че той компютър и нещо с нет ще пипне едва след като изчете сам първите си 10 книги. И дълбоко си вярвах при това.
Когато стана на 8 месеца някъде и усърдно започнах да му пускам Бейби ТВ и от сорта (белким пък гледа 5 мин. да взема въздух и аз), имах нова "драма" във вид: "Бе какво му е на това дете, че хич не го заглежда този телевизор бе?!!! Нещо да няма проблем с очите, с развитието, другите поне реклами зяпат..."  :lol: Та подобни "метаморфози" на родителските ни тревоги са нещо нормално, ако не за всички, то за почти всички ни. Понякога ми се ще да имам второ дете, само за да мога да се насладя на това да бъда родител с опит. Разбирай - 90% от цялата драма, която сама съм си създавала с Дани ще липсва. Баси кефа!  :D

Бебе, като те чета така...много ми напомня на моя син твоята дама. Успокоявам те значи - започват и да спят и да се занимават сами. Пък и тези по-активните, май по-рано стават самостоятелни за куп неща. Ако съдя по моя и деца около нас поне. Е, докато дочакаш този момент идва зорно, ама все пак - има си край.

Авалон, абсолютно съгласна съм с теб. Като се сетя за колко неща и ситуации съм била убедена, че посмъртно не бих могла да се справя, че и сама, че изобщо да оцелея в тях... Ама то като дойде зора, къде ще идеш да не се справиш? ;) Бонусът, за мен поне беше, че станах много по-уверена, спокойна че няма нещо с което не мога да се справя, ако се налага, което сега ми спестява много излишен стрес и "вайкане" в някоя напрегната, или неприятна ситуация. Та "всяко зло - за добро" е клише, точно защото е вярно. Да сме живи и здрави само, всичко друго има оправяне! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #24 -: Август 05, 2016, 11:24:29 am »
Бебе, Моника и сега не спи.Сутрин става в 7-7,30, на обяд има точно 2 часа сън, и вечер заспива в 11-11,30.А на вашата възраст нощем ставаше да играе, а през деня спеше по час.Наспиване няма, просто свикваш.

*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #25 -: Август 05, 2016, 12:20:29 pm »
Хехе то и онова магаре тъкмо се научило да яде камъни и ... ;) малко ми идва в повече, че от единия на другия и нямах много почивка между двамата, а и две бременности, кърменета, недоспиване и се усещам много и3тощена. А малката е супер енергична - все едно някакви транквиланти съм и дала. Мъж ми вика - дето съм пиела кафе, че 3а това било. Пък а3 по половин еспресо в голяма чаша с мляко пия, няма да е от това :) Все пак си предпочитам та3и ситуация пред времето, когато нямахме деца. 3нам, че и това ще мине, ама ако имаше на кой да ги оставим поне 3а няколко часа в седмицата и да си отдъхнем, друго щеше да е.
Жбрул, пожелавам ти да намериш Мъж, с който да искаш второ детенце и да дойде по-лесно от първото ;) Наистина малко по-спокойно си е с второто, ама то пък си е друг характер. Сега пък, освен пусто не-спане, имам дерт и със 3апек с малката. Ми не мога да хвана от какво, но поне веднъж в месеца яко се 3апича - то са круши, смокини, праскови, вода и пак. Педиатърът вика да давам лактуло3а, ама продължително време, поне 2-3 седмици, че и месец. Ама не виждам това, как ще и промени трайно коремчето. Тъпча я сега с плодове, вода и кърма милата и като не помогне - свещичка :(


Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #26 -: Август 05, 2016, 12:37:48 pm »
Здравейте, минавам да кажа, че мина прегледът. Много съм доволна, че има и съвестни ЛЕКАРИ днешно време. За щастие няма никакви индикации за аутизъм, но потвърдиха, че на тази му възраст, малкият трябва да прави повече неща и да се опитва да говори. Явно тази негова самостоятелност и че съм го оставяла да си играе сам , не е била правилна тактика от моя страна и ни препоръчаха да имаме няколко сесии с тях, за да свикне да си играе с мен и с мъжа ми по-активно. Сиреч сега е свикнал да му предугаждаме действията и мрънканията и е станал мързелив по отношение на усилията му да се опита да прави и учи нещо ново. Та ще се позанимават евентуално с него и с нас септември, ако няма подобрение до тогава. Та сега вкъщи вече започваме усилено да си играем повече и няма да му подскачаме при всяко мрънкане, трябва да покаже и каже /дори с бебешки език/ какво иска или не му е наред.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #27 -: Август 05, 2016, 13:37:18 pm »
bonbolini, чудесни новини. Значи си е съвсем ОК детето, просто малко мързеливичко (като повечето мъже все пак хахаха). Съвсем сериозно ще ти кажа, че същия ефект с "предугаждането на желанията", редовно го докарвам самата аз и то с възрастни хора. Обичайно с мъжете си.  :lol: Аз съм от тези обгрижващите гъски, ей така по природа ми е, може и от зодията да е...не знам, но ми доставя удоволствие и не се усещам как прекалявам и реално вредя така на отношенията ни. Щото аз с добро и за добро нали, щото те обичам и ми е хубаво да си щастлив и доволен...
Примерно, имам навика да правя 3 неща и с ъгъла на окото си, да следя Сър дали си има ядене, пиене, дали му е на чалъм дистанционното и преди да си помисли, че нещо му трябва - аз вече съм цъфнала и съм го обслужила и обгрижила. Хич не ми тежи, приятно мие, ама.... За няколко месеца господата, които са си имали чудни битови навици преди мен, естествено тотално се омързелевят, до степен вече и устата си да не отварят да кажат нещо. Ако ще: "Дай една бира" (оставя ли ги някой без такава  :lol:) И аз почвам да киселея нали..., ама преди си говорехме, ама преди той вършеше това и онова, а сега...търтей и темерут и счита, че аз съм длъжна нещо за всичко и ме игнорира и...егати човека! Пък всъщност си го правя сама това всичкото. При това, системно и със завидно упорство.  :lol:

Апропо, осъзнавайки тази си грешка, поне с детето успях да я избегна засега. Веднъж да видя, че нещо може сам - повече никога не го върша вместо него. Явно без консултация със специалисти и по случайност съм се усетила, че така е по-добре. Наистина, като го принудите да се понапъне, за да получи каквото иска и му е нужно - ще се напъне и той. Къде ще ходи? ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #28 -: Август 05, 2016, 14:27:00 pm »
Бонболини,много се радвам за вас :lol:
Jbrul, добре си се усетила с Дани,че като дойде снахата един ден да не вика тя майка ти те е разлигавила и направила търтей :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #29 -: Август 05, 2016, 15:11:47 pm »
Браво Бомболини. Не съм се и съмнявала да има какъвто и да е проблем. Знам доста хора, които са проговорили късно,  вероятно и повечето тук знаете и познавате доста такива. И нищо им няма.  ММ е проговорил на 3г, свекър ми се е шегувал, "ей го нямката пристига" . Значи освен, че нищо му няма, ами и вече не знам колко години наваксва това късно проговаряне,  имамч чуството ушите,  че ме болят на моменти.
Как стоят нещата при вас с детска ясла. Питамм, защото личния ми опит е огрооомен скок месец някъде след, като Нора тръгна на ясла, ама коренна разлика.  И съм на мнение,  че потопена в среда със себеподобни е по ползотворно за развитието й, отколкото само с мен по 24 часа. Освен това успоредно с растежа и потребностите аз търся да напипам кое, какво и как да й предложа, също в предвид характера и активността й. А в детската ясла  госпожите почти моменталическии могат да нацелят подхода, разбира се,  зависи до колко са със стаж, жешание и разбиране на работата си.
 Обаче,  за принудата ммм, не знам. Имам грандиозен инат дома и до сега с принуда , макар и в най - невинната й форма , нищо не съм постигнала.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #30 -: Август 05, 2016, 15:25:32 pm »
При всеки е различно с яслата.Моника първия и втория месец беше много пасивна.Само седеше и гледаше.Ядеше всичко, което мен ме шокира, и седеше, което пък ме побърка.СЛед това свикна.Не е плакала, не е правила драми, знаеше всяка сутрин къде отива.След третия месец започна да прави опити да говори повече и някъде там започна да прави пълни изречения.Някъде там и махнах и памперса, като от тръгване на ясла започна да ака само в гърнето.С принуда и при нас нищо не става, по скоро сме на пазарлъци, ако направиш това ще ти дам еди кое си.Ината и е като моя, може да се пробие трудно.
Лошото е че МОника много боледува.Направо ми разказа играта.Което е една седмица на ясла 2 в къщи.И забравя яслата, лелките, привичките.После пак свиква.Разболя се точно преди празника за 1-ви юни и както си знаеше песничката, така в един момент отказваше да танцува и пее.

Бонболини, това което казваш е много често срещано и е най-нормално.Моника също беше така преди да тръгне на ясла.По-рано проговорилите деца покрай нас са такива, който са гледане от баби, дядовци, вуйни, лели, братовчедки и т.н.Децата трябва да проговорят, за да кажат какво искат.Ние като си ги гледаме сами и знаем какво искат преди да ни го кажат.Но накрая с моя мъж бяхме почнали да я питаме какво иска, макар да се сещах, за да каже думата.И сега като ревне за нещо я карам да се успокои и да ми каже  думи какво иска, за да и го дам.Защото като реве не я разбирам.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #31 -: Август 05, 2016, 15:45:24 pm »
Всичко е до дете, Мария е гледана основно от мен и майка ми. Но това дете не спира да говори или да пее. Научила е зеленчуци които не яде и цял ден я слушам как танцува и пее. Съставя доста сложни изречения, чак ми се карат че прекалвно много я уча. Но тя просто е такава иска всичко сама, повтаря всяка нова дума до безкрайност и като я каже правилно почва друга дума. Днес ме изненада с реплика, "Мама лъже Мими" Питам защо?  Не даде Мими детче (сладоледче) А бях купила сладолед, обясних че ще яде след като се на обядва. Прибрахме се, хапна, игра и тъкмо ще заспива и ми каза че съм я излъгала. А аз просто забравих.... Но тя помни.
Ние никога не сме й говорили на бебешки език, нито казва дума както тя я изговаря, аз казвам сладолед, тя детче и така докато схване правилното произношение. Но бърка букви в и д. Вънка е за нея дънка, вода е дода. Иначе цветовете ги казва правилно.
Аз също се вълнувам за яслата септември започва и ми е притеснено. Показах и градината, познава госпожите. Много пъти я водих с мен в градината когато ми се наложи служебно да контактувам с персонала. И всеки път като минем оттам иска да ходи и играе с децата. Но каква ще е реалността незнам...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #32 -: Август 05, 2016, 16:03:21 pm »
"Неволята учи най-добре" момичета  :lol: Както нас, така и тях. Понеже укорителни погледи и реплики "как не си гледам детето аз как си требЕ", за щастие никога не са ми правили впечатление - сега пък си бера ползите от това ми "неправилно гледане на дете". Да, моето е по-голямо вече (по повод примерите, които ще дам го казвам), но откъм 3 годишен, съвсем нарочно "го подкарах" по определен начин. Не, не защото го гледам сама и ми е трудно да му подгъзувам за всичко. Всъщност не ми е трудно, приятно ми е дори (както писах нагоре), ама...знам си, че не бива и толкова. И се въздържам, често с усилия, но се.
Следя единствено да са му осигурени базовите нужди - храната да е налична и достъпна, водата, да му е обезопасена средата ( в разумни граници) и върша с него и за него само неща, които все още наистина не умее сам. Ако умее, ама го мързи и иска да ме разиграва просто - нъц. Дай ми, донеси ми, направи ми...няма! Сам си го вземи и направи. Ако толкова искаш нещо да ядеш, или да вземеш - ще идеш сам да го вземеш, ще си ядеш сам, дори ще си сипеш сам. Аз не съм ти слугиня, аз съм ти майка. Може да плува, иска във водата, ама на ся искал с мен. Аз не искам обаче. Ако толкова ти се влиза - можеш сам, ако не - изборът е твой. И в този ред.
Вчера му предложих да обядва, сложих масата - не искал сега. ОК. Аз лягам да спя следобед. Ти няма да вдигаш шум, усилваш телевизора, тряскаш врати, защото искам ТИХО, за да спя. Точка. И е тихо. Ставам след 2 часа - взел си ядене, ял си, та и чиниите в мивката си сложил човека, гледа си детско и няма никакъв дерт за никого. Гърбица от това не му е излязла още, нито има психически проблеми хахахах На въпроси съпроводени с рев - не отговарям, нито изпълнявам желания в такава ситуация. Спираш и спокойно КАЗВАШ какво и защо искаш (не сочиш, не се фръцкаш, не ми тропаш с крак и пр.), ако го правиш - не получаваш нищо и това е. Ти си инат, аз също.
Внимание му отделям предостатъчно - играя с него, говоря, гушкам, целувам, НО съм дала ясно да се разбере, че когато аз имам нужда да правя нещо свое - значи имам и следва той да се съобрази с това. Гледам новини, чета книга, вися си на компа нещо...не, няма да стана ТОЧНО сега да си редим с теб кубчета. Не, защото не мога и ми е зор, а за да разбереш, че всеки си има свои неща и пространство и трябва да ги уважаваш и да се съобразяваш. Понеже с думи да ги обясня тези неща, така както на вас мога - на него все още не мога, просто ги демонстрирам и в някаква степен ги налагам, да. Но считам, че така е по-добре и за двама ни в крайна сметка. Разбра се - аз също негови занимания не прекъсвам грубо и аутимативно, за да е ясно, че каквото получа аз от него - той ще го получи от мен в замяна. А не да се чувства нещо прецакан, командван и пр.

Може би звучи объркано и сложно, както го пиша, ама всъщност - не е. Пък и така е най-лесно и с добър резултат (мисля) да ги отглеждаме, без да ги неглижираме, но и без хиперобгрижване пък. И да си кажа честно, аз от 2 години, че и нагоре - нямам почти никакви ситуации на нерви, преумора и стрес с Дани (за разлика от времето преди това). Да и възрастта е огромен фактор, но и аз кардинално смених стратегията по едно време. Що критики отнесох, вкл. от майка ми по темата - да не разправям, ама набързо и тя млъкна, като видя реалните резултати от определени мои действия. И колко много "ма той не може" се оказаха "ми просто не иска и що да се напъва?" ;)

П.П. Относно ясли и градини и техния ефект - нямам особено обективно мнение, понеже Дани не се и задържа особено там. Но определено нищо читаво не е научил там, а омразни за мен неща като "да изкаже някого на майка му" - одма. За това изяде един от малкото шамари в живота си де, при подробно обяснение защо е лошо да ходиш да "изказваш" някого. Не съм го хващала втори път.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #33 -: Август 05, 2016, 16:14:31 pm »
bonbolini, радвам се за вас! По-затворените и самостоятелни дечица явно нямат необходимост да говорят. Вярвам, че бързо ще се научи да общува повече с думи.

При нас яслата имаше много добър ефект по отношение на навиците - сядане на гърне, самостоятелно хранене, пиене от чаша. За общуването трудно мога да кажа, те си бяха общо взето отворени към запознанства. Сега вече ми разказват по нещо от ежедневието в яслата. Така разбрах, че гледат "Маша и Мечока", как се казват някои от децата в групата, кой е имал рожден ден.
magi_st, аз пък непрекъснато говоря  :). Че и повтарям до откат  :lol:. Може би затова са доста бъбриви моите малчовци. Пепи пък се води по Ани и предполагам, че тя му е моторът да прави някои неща. Е, все още не го влече да се обува и облича сам, като нея, но и това ще стане. И аз като Jbrul, като видя, че нещо започват да правят сами, ги оставям да го усъвършенстват и се старая да не го правя вместо тях. Все пак са двама, пък аз съм една  :).

За принудата е доста дълга темата. И аз се пазаря понякога. Използвам и други похвати, защото са различни характери и различни неща сработват. С тръшкането на Ани прилагам изчакване (което понякога е твърде продължително и не винаги имам нерви), отклоняване на вниманието, обръщане на игра, убеждаване. При него рядко се налага дълго да обяснявам, просто не се инати толкова. Иска ми се обаче да е малко по-борбен, не агресивен. Сега, като му вземат играчка, започва да реве, вместо да си я стиска или да си я поиска обратно. Предполагам, че с времето и физическото заякване ще започне да се справя по-добре. Не си го слагам на сърце  :).
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #34 -: Август 05, 2016, 16:25:24 pm »
И аз много говоря, чак ми омръзва да си чувам гласа, обаче какво разбира не знам.Моника не е от говорещите и споделящи поне за сега.Друг темперамент е.Ако я разпитвам за яслата или градината мълчи като партизанин и нищо не казва.По време на игра може да спомене, че нещо е станало ама без подробности.Песнички разбирам, че знае междо другото като запее.Абе лесно няма.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #35 -: Август 05, 2016, 16:36:04 pm »
beata, не знам кой какво разбира под "принуда", макар че би следвало да няма много трактовки, ама май...не е така баш  :lol: Замислих се, аз за какво съм го принуждавала Дани. Сетих се за следните неща: не се бърка в контакта, не се ходи някъде без да кажеш на мама къде отиваш, ти НЕ удряш никого първи, щото нещо не ти било ок, така не се решават проблеми. Ако те ударят теб обаче - отбраняваш се, може (да, знам, че тук ще има доста вдигнати вежди, но си казвам аз как го уча в тези случаи). Играеш с някого и имате спор - аз и другите родители не сме арбитри на вашите отношения - или си уреждате спора сами и без бой, или прекратявате същите. Не, не искам да слушам кой, какво, няма да се намеся, да взимам страна, да се разправям. (ако някой те бие на убиване, само тогава, ама това наум за мене си).
Извън тези неща - всичко е даване на 2 , или повече алтернативи за него. Искаш да ти се случи нещо Х - вариант 1,2,3...5 за да стане. Избери си сам кой ти е ок, аз съм ок с всичките. Не виждам принуда в тези случаи. Виждам избор.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #36 -: Август 08, 2016, 09:55:52 am »
Запис и от нас в августовската темичка. Не съм чела все още назад, но ще опитам да наваксам ;)
Ние си бяхме на село и добре си починахме, даже повече от добре, но ни предстоят кръщене и рд , та се прибрах да организирам двете мероприятия, дано се справя за по-малко от месец.
Слънчогледка е голямо диване, тръшка се за всичко, което иска, отделно я мъчат зъби. Речниковият запас рязко се увеличи последните 2 седмици, за ходене няма да е скоро, защото явно се страхува(а не е падала). Не я бавилвам с нищо, когато тогава.
Към мамите, които са минали през кръщенето, може ли да дадете малко повече инфо, как е протекло и какво що.

Отивам да чета и пак ще пиша по-късно.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #37 -: Август 08, 2016, 10:25:59 am »
Синеочка, аз Дани не съм го кръстила, ама се случи така, че организирах кръщенетата на няколко други деца (майките нямаха време).
Първото и главно, което е и проблем често в топлите месеци, е да ангажираш дата в желания от вас храм. Така, че оттам почни. Ако ще правиш голям купон после в заведение - също трябва по-отрано да го ангажираш, ако не - винаги може да се почерпите в любимо заведение, ако не сте хора колкото за една мини-сватба.  :lol: За детето се купуват комплект нови дрешки и нова хавлия (обикновено кръстниците ги купуват, но може и ти да го направиш и те да ти дадат парите, както се разберете). Кръстникът също така следва да подари на детето кръстче от благороден метал, но в последно време има и други варианти - гривничка, медальонче, юбилейните монети с религиозни мотиви емитирани от БНБ и пр. По принцип вие следва да направите подарък на кръстника за спомен (поне по нашия край е така), но само изреждам "по устав" как са нещата. Предвид времената в които живеем - много от тези разходи могат да се спестят и никой не би ти се обидил. Приготви си някаква красива кутийка за кичурчето коса на детето, такива има във всяка сватбена агенция. Оттам можеш да купиш и по-така свещи, сувенири и др. аксесоари предназначени за кръщене, според това какво точно планираш като протичане на самото събитие. За църквата се носи пита, мед, бутилка олио, хавлийка (последните две се оставят там). след като детето е кръстено вече с питата черпиш хората, които са в момента в храма. Ти, или друг близък роднина го прави това. В общи линии - това са основните моменти, няма нищо сложно и особено хамалогично, не се тревожи. Осигури си фотограф разбира се - някой приятел, или ако ще наемаш - също го спазари веднага след като си запазила дата и час в храма.

П.П. По принцип кръстника държи детето по време на ритуала, но ако детето не е от спокойните и ще реве и пищи - може и ти да си я държиш. И с попа се уговаряте предварително, дали само крачета ще топите във водата, или ще събличаш и цялото дете ще мокриш. Всякак може, според това, което ти предпочиташ.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #38 -: Август 08, 2016, 10:33:03 am »
Привет, Синеочка и аз не съм организирала кръщене, била съм гост.За мен кръщенето е нещо лично и аз ако правя бих го направила с много близки хора, нашите, на моя мъж родителите, сестра ми и кръстниците.Но всичко си зависи какво вие сте решили.Общо взето и аз знам, че кръстника взима на детето кръстче и нови дрехи-бели.Трябва той да го държи по време на самото кръщене, ама много малчовци реват та ги държат майките им.И това е общо взето.А да и както Джбрулата е писала, ако сте харесали популярен храм и голям празник вероятността да нямат свободен час е голяма.

Аз пък в тая връзка да ви кажа какви неща правя от известно време, нали съм много свободна и си запълвам празнините с правене на надписи за рождени дни на дечурлига.Всичко почна от на Моника надписа, но сега правих един в стил Мини маус плюс шапки за момчетата с уши и диадеми за момичетата.Но много ме отпуска това.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #39 -: Август 08, 2016, 10:44:43 am »
За дрехите е така както Маги казва. "по канон" - следва да са бели, ясно защо. Ама предвид, че се кръщават малки деца, или бебета, които доста се цапат, а родителите искат дрехите да са им използваеми - обичайно се взимат просто светлички дрехи, без много шарения. Поне аз не съм попадала на свещеник, който да се намуси по такъв повод. Другото популярно е, да се вземе една плажна хавлия за бърсането в храма, че да може после и тя да се ползва.  :lol: На 4 от 5 кръщенета - въпросната хавлия беше такава - със Спайдърмен, с Миньони и пр. - пак никой нищо не е казал. Но все пак - от възможностите на родителите зависят тези неща. Била съм и на кръщене, на което момченце на 2 беше облечено с костюм, вратовръзка и пр., а партито после беше за 80 души, с все украси, сувенири за спомен и каквото ви хрумне. Това последното в семейство, в което таткото е грък, а гърците по тези въпроси мноУ се раздават както знаете.

П.П. Увери се, че избрания за кръстник знае къде е собственото му кръщелно свидетелство и го е изровил оттам, където по принцип го държи. Казвам, понеже 2 пъти ставах кръстница аварийно, поради такава причина. В деня на кръщенето - титулярния кръстник не моЙ се сети къде му е кръщелното и като не може да се отлага вече, всичко планирано и платено...хайде аз на пангара пак.  :lol:
« Последна редакция: Август 08, 2016, 10:51:38 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #40 -: Август 08, 2016, 10:47:43 am »
Аз църквата и датата ги резервирах още през май, защото е желана и предпочитана. Така че това съм го отметнала, така да се каже, действах предвидливо.
За мен кръщенето е много лично и не ми харесват големи и помпозни такива тип сватба. Ще бъде в тесен кръг, така сме решили, а и винаги ми е ставало лошо, когато в църква видя 200 човека натъпкани, като сардели, затова и избягвам ходенето в храмове по празници.
Жбрул, благодаря за съветите записвам си. Това за кутийката за кичурчето е адски сладко, нямаше да ми дойде на ум.
Ресторант съм харесала, с прекрасна лятна градина,според вас дали ще е проблем резервация за около 10-15 човека без предварително меню?


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #41 -: Август 08, 2016, 10:52:36 am »
Зависи от ресторанта.Повечето искат поне някакви разядки или хапки предварително да поръчате.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #42 -: Август 08, 2016, 11:05:02 am »
Синеочка, по принцип за толкова хора не съм имала проблем с резервация и не са ми искали предварително меню. Обаче, ако в този момент има още няколко компании като вашата - за вас ще е кофти, понеже всичко поръчано ще се бави много. Аз процедирам така: С управителя сядаме и смятаме няколко плата салати, стандартните. Шопска (овчарска) и зелена, които се сервират в големи салатиери, да кажем по 5 единични порции във всяка и гостите си сипват от която колкото желаят. Няколко плата със сухи мезета, кашкавали и сирена и това е предварително сервираното. Пък оттам насетне - всеки да си поръчва каквото желае. Може някакви хапки да поръчаш също предварително, но аз просто не съм фен на мазно панирано-пържени неща, а и не са ли топли - не са вкусни. Ако предварително се договорите с управителя, той ти казва най-често, че за толкова хора - те искат консумация по Х лв. на човек (храна, безалкохолно, бири), която обичайно се докарва още от салатите. И над нея - не се опъват да си внесете вие алкохола, което си е сериозно перо поне по моите партита  :lol: И предпочитам да се договарям така не толкова заради цената, а защото съм сигурна в качеството на алкохола, който аз ще купя, пък по кръчмите....често не са ОК тези неща.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #43 -: Август 08, 2016, 11:54:02 am »
Нашето кръщене протече така: резервиране на църквата и разговор с попа какво се носи в църквата: в нашия случай - олио, вино и хавлия , които остават в църквата. Питка имаше на излизане от църквата за гостите.Хавлията след като се измие детето си я поръчах от един сайт / има много такива комплекти готови в различни сайтове в интернет /, та я ползвам и сега. Кутийка и шишенце за водата си направих сама / но те често са включени в комплекти за кръщене, за които споменах/. Свещите задължително се вземат от църквата /поне на тези кръщенета, които съм ходила и на нашето/, може да им се сложи някаква джуфка , нашите си бяха чисти без нищо. Някои поръчват и украса за легена/казана/ с водата, но на мен ми е твърде натрупано и помпозно. Кръстниците ни взеха златно кръстче със синджирче /малко прекалено големи / и взеха дрешки за преобличане, не бяха бели. Иначе ресторантът беше резервиран  и така както Жбрул е казала: имаше хапки на няколко места, салати и мезета. Но ние бяхме около 30-ина човека. Торта бях поръчала предварително и беше закарана в ресторанта. Аз не исках подаръчета, но свекървата много настояваше и направих сама от ръчно плетени каренца торбички с бонбонки и надпис -благодарност към гостите. Станаха много красиви. Имахме фотограф, дечицата играха в детския кът. Ние танцувахме, много хубаво кръщене се получи- и ритуалът и купонът :) след това
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #44 -: Август 08, 2016, 11:57:03 am »
Ние също ще се кръщаваме този месец. Без излишни салтанати ще бъде - в малка, стара и автентична църква. Мисля си хавлията да е халат. Кичура коса съм решила да го ламинирам заедно с кръщелното.
Синеочка, ПИБ продават сертифицирани медалюни и др. вкл. тематични от благороден метал.
Поразгледах какво се предлага за кръщенета и честно казано се ужасих от кич. Бялото е императивно при католиците.

А това за държането на Нора за ръка хич не ми е ясно как ще се случи. Кръстницата да му мисли ... и попа   :?, ще предупредя все пак.
Освен изброените от Жбрул неща за църквата още и червено вино ще нося.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #45 -: Август 08, 2016, 12:47:18 pm »
Здравейте,
и ние ще правим кръщене в края на месеца. Църквата и ресторанта резервирах още през пролетта.  Онзи ден поръчах хавлийка за кръщенето с избродирани събитието, датата и името на дъщеря ми. На мен много ми хареса. Още не сме уточнили, какво и дали въобще нещо ще подаряват кръстниците. Аз вече й купих бяла рокличка за кръщенето.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #46 -: Август 08, 2016, 13:49:30 pm »
Кръстих Мария миналия септември.
Кръстницата купи бяла рокличка, бели сандалки и гащички. Както и златно кръстче, аз купих синджирчето. Тя донесе и кутия в която имаше малко шишенце зехтин, сапунче, бурканче мед, кутийка за кичурите коса и една малка хавлйка. Кутията беше надписана "Свето кръщение Мария и дата" Отделно тя купи и бяла голяма хавлия и една по малка за свещеника. На един сребрист поднос беше наредила хавлията, дрехите, сандалките, кутията и кръстчвто и една малка китка здравец вързана с бял и червен конец. Детето беше с друга рокличка в началото на ритуала, а когато трябваше да я потопят във водата, я облякохме в белите дрехи. Плака през цялото време и затова аз я държах. Имаше фотограф нает за събитието. А да кръстницата купи и свещите за църквата. И не забравяйте свидетелството на кръстницата, тя беше го забравила, но попа знаеше че е кръстена (познаваме се)  и ритуала започна.
За църквата ни искаха бутилка зехтин и вино -  взехме малки. И питка омеси кръстницата също. Бяхме само близки хора, около 15 човека и после на ресторант ходихме.
В ресторанта бях пиръчала салати в три плата, пържени картофи, хапки сирене, кашкавал и пилешки. Два сача със свинско месо (по един кг. бяха)  и безалкохолни. Алкохол всеки си поръча отделно.
« Последна редакция: Август 08, 2016, 13:55:11 pm от stoeka71 »
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #47 -: Август 08, 2016, 14:00:45 pm »
При нас кръщенето мина с експресна организация  :lol: кръстницата се обади,че си идва в България след 3 седмици и така :D бяхме само най-близките около 18 човека и нямах проблем в кръчмата с предварително меню...все пак бе за обяд  т.е. нямаха други клиенти :lol: и не бе проблем кръстницата си му бе купила дрехи и обувки не бели,а официални риза,панталон и т.н. за да не ми подаряват излишни глупости бабите свеки му купи златен кръст,а мама хавлията,кръстницата му подари икона за спомен,а аз на тях сервиз и това бе в общи линии...много хубави емоции са тези :) Алек хич не плака хили се през цялото време Краси си го гушкаше,не аз...а,аз пък му бях забравила акта за раждане та малко ни забавиха кръщното...
*

  nimika

 • *
 • 3357
 • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #48 -: Август 08, 2016, 14:53:39 pm »
...
П.П. Увери се, че избрания за кръстник знае къде е собственото му кръщелно свидетелство и го е изровил оттам, където по принцип го държи. Казвам, понеже 2 пъти ставах кръстница аварийно, поради такава причина. В деня на кръщенето - титулярния кръстник не моЙ се сети къде му е кръщелното и като не може да се отлага вече, всичко планирано и платено...хайде аз на пангара пак.  :lol:
Предполагам зависи от  попа и църквата .
Казвам от личен опит , че аз като бях кръстница  , се явих без кръщелно .
 Но  предварително ходих и   говорих   с попа , че кръщелно черно на бяло  нямам  и ме преха така :) *
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #49 -: Август 08, 2016, 18:27:56 pm »
...
П.П. Увери се, че избрания за кръстник знае къде е собственото му кръщелно свидетелство и го е изровил оттам, където по принцип го държи. Казвам, понеже 2 пъти ставах кръстница аварийно, поради такава причина. В деня на кръщенето - титулярния кръстник не моЙ се сети къде му е кръщелното и като не може да се отлага вече, всичко планирано и платено...хайде аз на пангара пак.  :lol:
Предполагам зависи от  попа и църквата .
Казвам от личен опит , че аз като бях кръстница  , се явих без кръщелно .
 Но  предварително ходих и   говорих   с попа , че кръщелно черно на бяло  нямам  и ме преха така :)

Вероятно е така. Ако са местни църкви (дето се знаем все пак), 3 деца кръстих аз при попа дето мен ме кръщава  :lol: - няма дерт, знае че съм кръстена. Ама по манастирите са доста стриктни и серт и като сме вече компания, по хотели и грандиозния панаир е в ход и платен и се запъне някой поп за докИмента... Добре, че и в двата такива случая ние пътувахме в самия ден, а не с другите от предишния, та изравям кръщелното и аре "кръстница-линейка". Ама няма оплакали се засега.

Относно кой ще държи детето (обичайно се налага да е на ръце), аз отдавна предупреждавам, че ако ще родителите да са ортодоксални християни - аз деца не държа, по 40 мин., ако ще да не реват и да се швъкат - просто не мога с този кръст и толкова. Държи мама, аз се отричам от Сатаната от името на детето и те така.  :lol: Бебе на 2-3 месеца - да държа, ама те все ги кръщават като са накъм 10-15 кила...е, мерси. После цял месец бухам лекарства. Първият ми кръщелник беше 15-ина килца тогава, счупи се от писъци и кривене, това на 15-и август по обяд, на 40 градуса. Като гледах снимки после, ама Богородица не моЙ да докара измъчено изражение като моето тогава.  :lol: И съм се спретнала аз както изисква случая, яко нафръцкана и едни потни петна от мищниците - до кръста ми. Няма нужда чак толкова.... Споменавам го, за да обсъдите този момент с кръстника, особено, ако е жена и то по-слабичка, защото на нея може и да й е неудобно да повдигне темата, ако има някакъв проблем (както беше при мен първия път). Някои хора пък просто се панират яко, ако се разпищи дете в ръцете им, особено чуждо... А нали следва да е приятно и празнично все пак, не драматично ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #50 -: Август 08, 2016, 20:13:19 pm »
Здравейте, мили хора  :P
Да цопна и тук след дълго отсъствие.

Не знам и аз вече дали сме за тази тема или за големите...

Ние сме добре.
Най-важното е, че имаме голям напредък с боледуванията. Може би, защото е лято, а може и вече да си е поизградил имунитета. От края на март, когато ни беше последното по-голямо боледуване, сме имали няколко по-малки, които минаха леко, без да се стига до по-сериозни лекарства.
Дано и зимата се задържи така! Нека всички дечица да са здрави и да не боледуват!

Не си спомням вече дали дъм писала, но 2-те годинки се оказаха преломни за няколко неща при Дани - махането на бибата, пелените и млякото. Последното се оказа най-трудно, а другите две по-лесни.
Бибата просто я срязах и той само повтаряше "биба, късала се" и някак си се примери. Започна само да заспива по-бавно.
Пелените ги свалих един уикенд, но се напишка около 100 пъти и пак ги сложих. След един месец пробвах пак и вече се получи в същия ден. Единственият ни проблем е, че иска да сяда на гърнето напълно гол, дори и без блуза. А още не може сам да се съблича. Иначе няма проблем да сяда и на голямо гърне без седалка като сме навън. В началото не искаше да пишка по полянки като го държа, но и с това свикна.
Директно с дневната пелена, махнах и нощната.

Отново не е приет на държавна ясла и си продължаваме с частната. Харесва му и дори понякога иска да ходи във време, в което не е на ясла.
Маги, и Дани не разказва нищо за яслата. Като го попитам, все едно нищо не съм го попитала. Само на въпроса какво е ял, ми казва "крем"  :lol:
Пее си разни песнички от яслата. Понякога трудно ги разпознавам  :lol:

Имаме проблем със сладкото. До две години го ограничавах, но сега вече знае какво е сок, сладолед и бонбони и непрекъснато си иска. Само се чудя как да го залъгвам, че няма. То вкъщи наистина няма, но по пътя към вкъщи има един куп магазини, а и той нашият стана голям ресторантьор откакто се върнах на работа. Само повтаря "Искам на лесторанта" и си поръчва сокче.

Има голяма страст към автобуси, тролеи, трамваи, метро и обикаляме да се возим. Сменяме по 4-5 транспорта понякога. И любимите му играчки са все автобуси и трамваи 😊

Не е много по физическите активности, а с такова желание му купих балансиращо колело и тротинетка. Колелото не може да го кара още, а тротинетката само направо и не му е интересно. Като я вземем с нас, само я мъкна. Добре, че е лека.
Иначе много помни, реплики от филми например. Брои до 10, като понякога смесва с английските цифри (ено, две, тли, фор, файв и после както му дойде).

Има си апетит, но като повечето деца не хапва това, което майка му би искала. Тази вечер изяде една филия и половина с катък. Супата ми едва я уважи. Добре, че поне яде повечето плодове, както и много домати.

Още е много залепен за мен и дори да отива до другата стая ме вика за компания. Баби и дядовци не признава, когато и аз съм там. Само им вика "не ти, мама" и "махай се". Много му се карам като се държи така.

Не обича да му навлизат в личното пространство и ако някое дете го доближи на площадката може и да го удари. Голяма е скръндза и не си дава играчките и започва да пищи, ако някой му ги вземе.
Овенски му работа.

Научих се да му поръчвам дрехи от намаленията от предишния сезон. Преди месец например му поръчах от намалението в mothercare за следващото лято дрехи. Много изгодно излиза така.
Имаме проблем обаче с много от дрехите. Дънки, джинси и панталони не иска да носи (дори да са с ластик и по-мекички), само анцузи харесва. Блузи с якички от типа Лакосте и ризи също. Дори за рождения му ден в яслата не успяхме да го облечем по така...

Още не са му избили кътниците, но от време на време се обаждат. Като снощи, давахме Нурофен, защото много плаче и не може да спи.
Още са му черни зъбите. Склонни са към оцветяване. Казаха ни, че нищо не можем да направим. Дано само млечните са така, а постоянните не.

Оле, цял роман изписах през телефона ...
Само да допълня за n-ти път, че гледането става по-лесно и по-лесно с всеки изминал месец, в който пораства  :D

Ще се върна да изчета поне тази темичка...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #51 -: Август 08, 2016, 21:37:53 pm »
Смайли, аз имам една питанка? Защо "като пишка по полянки" го държиш? Как го държиш? Не си ли пишка прав и..."както е рекъл Господ"  :lol:  за техния пол?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #52 -: Август 09, 2016, 00:23:59 am »
Смайли,много се радвам,че намери време да пишеш как сте с Дани  :) това с недаването на играчки не знам дали е от овенския характер или просто защото е по-голям,по площадките ги гледам,че по-големите все пищят и не си ги дават :lol: Алек и той взе на моменти като ги гледа да си гушка нещо и да казва "моо" т.е. мое е :lol: ама виж сега се сещам,че кака му хич не си даваше нещата та и овенския характер си казва своето :lol:
Jbrul, и аз не съм го научила още да пишка прав държа го по полянките :lol: баба му така го свикната и зор видях да го приучвам към седалката у дома, тепърва ще се учим като мъжете прави :lol:
При Алек отказването от биберон бе много смешно той е голям чистник,не търпи нещо да е изцапан или у дома троха като види на пода и пищи и я изхвърля и аз му омазах биберона обилно с кетчуп и до там бе  :lol: не пожела да го пипне дори :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #53 -: Август 09, 2016, 09:13:11 am »
Ей Смайли, добре че писа, липсвахте ми с Дани. За не даването на играчките е период, и Моника е така.Пищи, реве, дърпа всичко от ръцете на другите, та понякога и посяга да ги удари.Просто обяснявам, обяснявам, обяснявам и в един момент си зарязва играчката.Но аз обяснявам избирателно.Като бяха братовчедите и тук и обяснявах и накрая почна да им дава всичко.Но едно дете пред блока с което си пищят и двамата нон стоп ги оставям да се оправят сами.Научила се е и да се бие и хапе от яслата, та и там праскам едни обяснения, не е истина.

Иначе и тя от няколко дни е всичко с мама.Аз ходя понеделник и сряда на танци, тя знае много добре, и снощи е ревала за мен и е искала да ме търсят.Та са се прибрали по-рано да я укротят.После беше залепена за мен, едва се изкъпах.

И Моника не искаше да пишка на вън в началото, не и харесва да я държа аз, а и да ви кажа с тия кила в тая поза съм обречена на вечни болки в кръста.Решихме проблема, като и казвам, че ще напишкаме тревичката да стане зелена и да порасте  :lol: и кляка, сама а аз съм до нея.

*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #54 -: Август 09, 2016, 09:19:59 am »
Смайли, моят младеж, като почна да пишка и3вън памперса, му купихме едно пластмасово канче и прав в него да си върши работата като мъж ;) Та не сме имали дерт прав-седнал, а и по-лесно се мие от голямото гърне. Иначе до скоро си държеше на гърнето 3а "голямата" работа, но след като го навих да пробва на голямата тоалетна с детска приставка, сега не ще да седне на гърнето. Даже баща му като 3аседне с вестника в банята и го чака милото. Оф, те3 мъже и техните висенета в банята :)
Синеочка, 3а кръщенето непременно питайте в и3браната църква какво искат да носите. Нашият свещенник е прекрасен - ка3а си, че най-важното е кръщелникът и кръстницата да са там, а другото не е 3адължително. На едно кръщене в Арбанаси ни се падна един много неприятен, меко  ка3ано, свещенник. Като в3е да пуска коментари, как кръстницата не била 3наела писанията, как сме се сещали да ходим на църква само по пра3ници и др. подобни. На никой не му беше приятно. Ако пък мисли, че така ще привлече хората в църквата, много греши. Иначе нашето момче много му хареса къпането в купела и искаше даже още, всички се смяха с него, наред с отчето докато викаше "мий-мий". Да видим момата догодина как ще е, че тя е малко по друг характер ;)


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #55 -: Август 09, 2016, 10:07:11 am »
Здравей Смайли, радвам се, че писа. Тъкмо си мислех, че покрай работата, нямаш време за нас.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #56 -: Август 09, 2016, 11:12:00 am »
Оф, ами аз явно съм много загубена Алекс, ама по моята логика щом можеше да стои прав (което стана преди да направи година все пак), значи може и да пишка така извън памперса. Въпреки, че до много късно не искаше да го свалим изцяло (водолейска му раУта), за пишкането беше под 2 годишен, когато започнаха опитите. Директно в тоалетната (имаше едно стъпалце специално) и само дебнех баща му да се появи и ги пращах двамата да я свършат тази работа, за да му покаже кое и как правят мъжете. И така си продължиха нещата до пълното сваляне на памперса. Когато тръгна без памперс, просто сваляше боксерките, хваща "шланга" и си пишка. Аз нито съм ходила да държа, да насочвам, да тръскам...той ги вършеше сам тези неща. Може би, защото когато свалихме памперса си бяхме на село и му бях казала да пишка из градината на воля, вместо да се разхожда до тоалетната - естествено няма проблем да го свърши това в произволна градинка  :lol:
Пък това го споделям, не защото "моето е вярно", ами защото със син на 5 и половина, едва снощи разбрах, че имало и друга версия на пишкането.  :oops: :oops: "Гениална" съм направо хахаха

От друга страна пък, ако са физически способни вече да вършат Х нещо самички, аз наистина не виждам причина да се намесвам в тази дейност по някакъв начин. Все още го бърша с мокра кърпа, след като е ходил по голяма нужда, но това у дома и по навик по-скоро. В градината и това върши сам.

Бебе, аз веднъж съм попадала само на едно такова неприятно "отче", млад и нахъсан беше явно, ама подхода му го нямаше хич. Чудеше се за какво да се заяжда, почти разплака кръстницата с реплики (аз бях гост на това кръщене). Тя не знаела ли как се влиза в храм, била се облякла разголено и неуважително  8O 8O 8O Жената беше с бял ленен панталон и риза с къс ръкав, пак бял лен. И двете плътно тъкани, не е да прозират бикини и сутиен. На ризата горните 2-3 копчета разкопчани, ужасна жега все пак, ама дори не се виждаше деколтето (цепката на гърдите), та и що била със сандали (т.е. боса) и пр, безумия. И понеже и на мен ми е плитко търпилцето, не издържах и му се озъбих с репликата: "Сигурен ли е, че Библията е изучавал, а не Корана...". Ми така де, ние пък да не сме хванати от гората? Явно съм имала достатъчно скандалджийско излъчване, че да реши да се драка с мен и си взе партакешите и подкара по същество ритуала. Ама вече беше скапал настроението на всички... :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #57 -: Август 09, 2016, 12:47:20 pm »
 :bighug:
Jbrul, от хигиенна гледна точка предпочитам да го държа. Представям си как като клекне или е прав с гащи на краката долу и всичко ще опикае (с извинение за израза).
А прав нека се учи като стане достатъчно висок за голямото гърне.
Бебе, това с тази чашка е интересно, ама как я миеш като си навън? Носиш си вода ли?

Маги, и аз ходех на танци, но нещо напоследък не успявам.
При нас става проблем, ако се събуди преди да съм тръгнала за работа. Аз излизам към 7 без 10. Тогава не ме пуска да изляза и е голяма драма.
Иначе сутрин мъжът ми го води и оправя за яслата, а аз го вземам вечер.

Алекс, това с кетчупа и биберона много идейно  :P

Днес за пръв път бяхме на Capella Play в The Mall. Голяма забава дори и за мен (деца до 3 г се пускат само с придружител). Струваше 5 лв за неограничено време, но след 11 започнаха да пристигат повече деца и се изнесохме.
Следобяд ще ходим да бием последната ваксина, която безкрайно отложихме заради боледуванията.
И мислим да се разходим с влак до Елин Пелин и обратно  :P

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #58 -: Август 09, 2016, 13:18:12 pm »
:bighug:
Jbrul, от хигиенна гледна точка предпочитам да го държа. Представям си как като клекне или е прав с гащи на краката долу и всичко ще опикае (с извинение за израза).

Не споря. Аз просто не си "представям" - пробвам пък каквото стане.  :lol: Ако не става - ОК, мисля друго. Може просто случайно да е станало при Дани с пишкането прав, без щети. Пък и да си опикае карката някой път - голяма работа. Урината е чисто нещо, скоро четох някакви исторически статии и се облещих, че древните римляни си почиствали зъбите...ами с урина.  8O Това просто в полза на науката го споделям, като любопитен факт, който не ми беше известен, не във връзка с дискутирания въпрос.  :D

Хубав и прохладен ден момичета!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #59 -: Август 09, 2016, 13:49:27 pm »
Ами той и не иска да опитва. Всяко ново нещо му е страшно.
В началото само ме молеше "не на тлевичката, на тоалетната". Докато веднъж не го хвана зора на пистата в Боровец срещу хотел Рила и нямаше време да ходим на тоалетна.
После почиствах тревичката като след кученце, в найлонова торбичка  :lol:

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #60 -: Август 09, 2016, 14:23:16 pm »
Jbrul, е как да го пращам с баща му да то научи като и той седнал пикае и му обяснява,че нещо ако можеш седнал да го върши нямало нужда да е прав  :lol: :lol:  :lol: и аз като Смайли се притеснявам,че ще се опикае прав е,не че и днес не се опика навън явно не го бях хванала добре,ама пък нося винаги резервни слип и панталон та не е проблем :)
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #61 -: Август 09, 2016, 14:37:29 pm »
Здравейте и от нас! Опитвам се да ви изчета но много сте писали:-):-):)-
Ние сме добре,за сега,да ни пази Богородица от болести,само здрави дечица да има! Растем,викаме,смеем се,играем,лудницата е пълна както казвам аз!
Времето мина бързо,вече караме 10 месец,пораснаха малките маймунки:-)
Как ви завиждам ,естествено благородно Отностно почивките-при мен скоро сигурно няма да се случи това удоволствие.вече се пипат една друга,скубят се,дърпат си играчките,ако например едната играя с нещо другато и го дърпа и хвърля нанякъде,и от там вече започва един рев,викане,чудоооо! Аз вървя и само викам-" не,не,не" хахахахахахахах.вече и двете седят,но все още не сме пропълзяли.
Отностно кръщенето,понеже и аз смятам да ги кръстя на годинката,можели да имат само кръстница? Т.с жена да кръсти и двете без да има кръстник? Четох най-различни неща в Интернет и не съм ходила да питам все ище в църквата,ако някоя от вас е на ясно,ще се радвам да сподели:-)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #62 -: Август 09, 2016, 14:38:55 pm »
Е, ок признавам, че явно съм по-консервативна отколкото си мислех... :lol: Мъж да пикае седнал не съм виждала, не бях и чувала, ама пък...на кой както му е удобно все пак. Моите са точни "стрелци" вкл. малкото и не опикават настрани, а и никой не забравя да вдига и сваля после дъската на тоалетната, та всичко ми е ОК по въпроса. Като не ме занимават с тези неща пък - чисто ми е идеално.  :D :D


Веситаа, кръстникът винаги е само един от двамата, ако са семейство. Не може и двамата да кръщават. Но дали две деца се кръщават от един човек - не съм сигурна. Според мен можеш да зарадваш всеки от кръстниците - единият едното дете, другият - другото. Ама питай в най-близката църква наистина :)
« Последна редакция: Август 09, 2016, 14:41:27 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #63 -: Август 09, 2016, 14:49:39 pm »
Според мен може две деца да се кръщават от един човек изхождам от следното майка и татко са кумували на 5 семейства всичките с по две деца,всичките кръстени от тях.. :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #64 -: Август 09, 2016, 15:02:18 pm »
Алекс, имам предвид, че при самия ритуал кръстникът е само един. Пък иначе когато са семейство и двамата са с титлата "кръстници". Може би вашите са се редували, кой да е титуляр по ритуалите. Аз по спомен от първата покана на хора, на които кумувахме и после да кръщаваме и попа ни каза: "Ок, кой от вас двамата ще е кръстника?". За самия ритуал. Двама едновременно не съм виждала никога, аз поне.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #65 -: Август 09, 2016, 16:14:59 pm »
Смайли, повечето неща все едно за Иво си ги написала, та не е до овенски характер (Иво е Дева), ама какво от това. Само да види, че някой яде нещо и се присламчва - обяснявам, че не е отворен пакета, че е люто, че не давам и т. н. Само да види, че някой държи някаква играчка иска да я вземе и ходи да я дърпа, пак обяснения и коригирам да не дърпа от ръцете на друго дете, а и настават писъци до небесата, не си дава неговите играчки, ако го предизвикват се заяжда или удря. Обяснявам му, някой път става, някой път - не. И той иска да ходи на ясла в почивен ден, даже съм го водила 2-3 пъти да види, че има катинар на входната врата.

За пишкането по тревички и площадки аз лично съм много против. Изобщо вътрешното ми убеждение е в тотален разрез с възприетите в ежедневието практики. Пък Иво като чуе, че някой го карат да ходи да пишка, иска и той, да не остане по-назад.
 - Е, да де, ама той каквото има да пишка, го е изпишкал преди известно време и след това си пикае баш по гащите. Поради което аз искам той да клечи, а той иска прав и няма консенсус.
 - Пък и ми е крайно неудобно на полеви условия, то знам, че има памперс-гащички, ама съм му купила такива като е сега при родителите ми, да им е по-лесно на тях, че не могат да го вдигат. Аз все още за толкова успявам.
 - Освен това си падам малко повече гнуслива и цялото това пишкане/акане по тревички и полянки го намирам за нехигиенично и неприемливо. С възможността да настъпиш нещо такова, не че няма такива кучешки/котешки.
 - И не на последно място ме думка параноята на тема педофили, дето си се наслаждават без проблем на голи детски дупета.
 - И за капак случая с детето на една мама от посещаващите площадката в квартала, която според мен се напъна много да свали детето рано-рано памперса. И то свърши голямата работа в гащите при бабата.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #66 -: Август 09, 2016, 17:20:02 pm »
Здравейте и от нас!

Аз докато се наканя да пиша в новата тена и вие сте вече на четвърта страница. :lol:

47 Smiles, много се радвам че се появихте в темата. Това с играчките е типично на всички деца, като няма значение възрастта. И Марти е вече на 4,8 години, но като дойде дете на гости и като запече за играчките че са негови и кавгата е готова. А на детската площадка чуждите играчки са винаги по-интересни от собствените. Аз не съм учила Марти да пишка прав, но на една определена възраст той реши да е като тати и сега си пишка прав и навън, но той е вече голям и успява да се пази. Но преди това се държахме и с Габи е сега така. А в Австрия в много семейства се държи дори и мъжете да ходят до тоалетна седнали.
И Габи е вече без памперс през деня, през ноща е все още със. Много се радвам, но се страхува само от акането и сезапича по малко, но мисля че нещата ще се успокоят от самосебе си. Утре и е последен ден в тази градина и от есента е при батко си. Поне мако облекчени откъм водене и вземане. В последно време е много инатлива и за всичко се тръяка и реве, трябва непременно да стане на нейното.
Веситаа, миналата година брат ми беше кръстник и на двете деца едновременно, няма никакъв проблем. Първо аз кръстих кръсника им и след това той кръсти и двете деца. :lol: И ние не сме превърженици на големите празненства, само най-близките. Избрахме си една стара църква и няколко дни преди датата говорих в църквата какво ни е нужно. Попа беше млад и нов и много се зарадва. Много хубаво тържество стана. След това си избрахме едно бистро да се почерпим с детски кът, където децата си поиграха и това беше. Марти изпълняваше най-стриктно каквото му кажеше попът да прави, а Габи си поплака подобаващо.
Ние от края на тази седмица започваме нашата почивка. Надявам се да успявам поне да ви изчитам. Приятна ваканция на всички и здрави и послушни дечица!


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #67 -: Август 09, 2016, 17:28:01 pm »
Веситаа,
Може двете деца да имат един кръстник, няма значение дали е мъж или жена. Нашата ситуация е такава, моя приятелка стана кръстница и на двамата. Канонът не го забранява, питахме отчето специално, че ни бяха наплашили как не можело да е кръстница, трябвало кръстник да е. Все едно животно съм завела за кръстник, не човек, ама както и да е. Също така може двете деца да имат различни кръстници пак без значение от пола.
Аз пак нямам кой знае колко време, работа, деца, къща и детска кухня във ваканция, та не остава никакво време за мама. Чета по диагонал и вчера таман реших да се запиша с по-дълъг пост .. и ме викна една колежка да и помогна, а умният ми компютър видял, че няма потребителска активност и взел, че се рестартирал. И за да не пиша пак 30 минути, набързо само да споделя, че децата си растат, приказват, пипат, катерят се и ни изненадват всеки ден с ново умение. Полудяла съм на тема "ооооо, ама още са с памперс?" (щото на година и 8 месеца е супер неестествено това, егати мързеливата майка съм, сега лятото е най-подходящото време) и "ела, баба, да ти дам снакс/пръчици/хрупки/вафличка/бисквитка/шоколадче и т.н. " (ей, гладни тез деца, бре, пък тая не им носи ядене на площадката, я аз да ги нахраня). Та така предната седмица бях обявила бойкот на площадката и всячески избягвах добронамерени баби. Няма да е за вечно, то се знае, ама да почина малко от укорителни погледи и коментари.
Хубав ден, момичета и момче, щастливо лято (то не остана, ама да му се порадваме докато го има) и здрави дечица!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #68 -: Август 09, 2016, 18:27:33 pm »
 maury, споко. Аз и до ден днешен не съм стъпвала на площадка, няма и да стъпя. Всеки проблем си има решение ;) Стига да си гледаш детето/децата, така както за теб си е ОК, а не както "според хората" е ОК. Да ги гледат те тогава, ама не... Та все тая за мнението им. За мен поне.

Вчера на един басейн - бях обект на завистлива погледи и накрая реплика: "Еййй браво, ама как 5 часа не се наложи да викате и да ставате, заради сина си. Явно сте случили на кротко дете...". Моето от най-кротките баш  :lol: :lol: :lol: Казах й на госпожата само: "Ами кой както си е постлал...". Не ми се говореше с майки, които ми обясняват що точно невъзпитаните им деца са такива, понеже те децата си били такива просто. Да си сърбат попарите, дето си го дробят и толкова.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #69 -: Август 09, 2016, 22:14:35 pm »
jbrul харесва ми начина ти на мислене,и като взема да ти чета постовете,макар че не те познавам лично ми правиш много добро впечатление,Ти си добра майка,да знаеш:-)
Питах за кръстниците,понеже четох че Исус бил кръщаван от мъж и било редно ретуала да се извърши от кръстник- мъж! После четох че може и жена да го направи и заради това!
А понеже ми се иска друг човек да кръсти децата ми не кумовете ми от сватбата,а тя не е семейна,чудех се дали може да е само тя за това попитах!:-)
Благодаря за отговорите ви:-)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #70 -: Август 09, 2016, 22:31:39 pm »
Не съм добра майка, поне според мен, но прилична - надявам се. :)

За кръщенетата - аз съм много интересен кръстен (на дърти години) атеист. Като казвам "атеист" - такъв, че отказах църковен брак по тази причина. За мен религиите, всичките - са тотална тъпотия, но... За да стигна до някакви изводи по темата - четох много и дълго и оттам пък неизбежно им опознах каноничните глупости. При католиците бялото е императив и мъжът-кръстник - да, по посочената от теб причина главно. При папап Франциск обаче, вече и те омекнаха по темата. Рацингер беше хардлайнер за всичко. При православните - е по-халтаво. Пък при БПЦ, която е просто предприятие, а не "духовна институция" - ако искаш и цигански оркестър може да си вкараш в храма, само да платиш. Тъжно, ама...това е положението. Така, че който и както иска да си кръщава децата - може, никакви канонични ядове не ви очакват, а ако се образуват евентуално - 20 лв. и ги няма.

Извинявам се, ако съм накърнила нечии религиозни чувства с този си пост, ама не виждам нужда да пиша някакви захарни и неверни неща. А и вярата си е вяра, а религията е друго нещо...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #71 -: Август 10, 2016, 10:29:18 am »
Значи, аз съм много зло същество, защото на Моника не смеят да и предложат каквото и да е за ядене.Отдавна съм обяснила на всички около блока, какво НЕ яде детето, а на една майка и казах че ако пак я нахрани с пръчици ще и я заведа да я нахрани на вечеря и тя се отказа.Отделно че и малката се изприщва от разни глупости та на други и казах, че ще и искам пари за Еуриус. Изглежда това ги спря.Но и аз по принцип избягвам площадките.Сега този месец ходим много, и то на определени площадки защото там има малко хора и защото не се познават и не носят храна на децата си.Иначе в Плевенската градска градина не я извеждам.Там е ад под небето.

Памперса Моника го махна на 2,4г.Колко пъти ме питаха "а тя още ли е с памперс" не е истина.Но моето търпение е малко и пак се озъбвах, та спряха и това да ме питат.Това е същото като с биберона, за децата който ползват такъв.

Аз един ден не издържах и на една майка и казах, айде да си мерим децата като станат на по 20+.Сега са малки и правят каквото искаме, айде тогава да видим кой на къде се е ориентирал, дали е добър човек и какво прави.Сега все ще махнем и памперс и биба и всичко.Щото ми писна да ми обясняват как техните са вундеркиндчета.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #72 -: Август 10, 2016, 12:01:27 pm »
Как пък въобще да не ме интересува хорското мнение , ни на ум,  ни изказано на глас.  За разните там почерпки, още щом понечат,  им благодаря  любезно и казвам "не". Обяснения не давам, няма нужда. Кой както иска да си съсипва детето със снаксове и прочие. Няма да е вечно така, но докато имам някакъв контрол ще така. Снаксове, чипсове, сладоледи, шоколади, сокчета в кутийки и подобни Нора не е вкусвала още и не виждам да страда.  От почерпките по поводи в яслата имат хубавата практика да ги дават вечер на родителите - те да преценят. Е, тортата е изключение разбира се  :D.
И по въпроса чие дете е по, по, най- ( и колко е истина),  пак  не ме интересува, то е ясно, че цял живот ще едно съревнование. Та общо взето хорските приказки хич не ме интересуват и не могат да ми повлияят на поведението, еле пък на коя площадка да отида. Хич не им се впрягайте момичета, достатъчно ядове си имаме в живота, та да се вързваме и на хорските приказки.  Достатъчни са ни тези на домашните "любимци". Ей го, още не сме махнали памперса, свеки до преди месец "ама не може така, аз едно време .... на тази внучето, на онази.... ". Айде сега като е фасулска работа, от цял месец са цели две баби, без  никакви ангажименти, лято е,, двор - идеални условия. Дойде на мойта, ама нали, сума ти време не можах й обясня, че пробвам ама не ще и неще и то от инат.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #73 -: Август 10, 2016, 12:52:38 pm »
Jbrul, е как да го пращам с баща му да то научи като и той седнал пикае и му обяснява,че нещо ако можеш седнал да го върши нямало нужда да е прав  :lol: :lol:  :lol:
:lol: :lol: :lol:

Ра4ко, и аз като австрийците значи, съм "за" пишкането седнал. Имам си цяла физична теория за това как няма как да е чисто след пишкане прав, но хайде ще ви я спестя  :lol:

Rtfrtf
, и аз съм гнуслива от пишкането навън и по обществени тоалетни. Навивам му крачолите отдолу нагоре и отгоре надолу от страх да не се допрат някъде.
А като трябва да свърши работата навън и няма WC, отивам на най-затънтеното място, където никой не стъпва, което обаче е и твърде неподходящо за целта - тревясало или боклучасало.
Затова все гледам да се изпишка точно преди излизане поне.
Но той като изпие един сок на екс някъде като седнем на кафе и после пак е готов  :lol:

Avallon и magi_st, направо ви завиждам, че не сте се предали в битката с храните. Аз вече нямам сили да се боря с това. Дани е от децата, които още от бебе имат голям интерес към всяка храна. Още като беше на 7 месеца съм започнала да се крия от него като ям.
И като видя, че някое дете му дават да яде на площадката, направо ми идва да късам и хвърлям, защото и той веднага иска същото нещо - солетки, пръчици, сокче.
Направо със закон трябва да се забрани яденето на храна по площадки и пиенето на нещо друго, различно от вода и мляко.  osi_4 Не че това ще спре някой  :(
Дани е цар в реването и прави такъв цирк, ако не му взема и на него, че ужас направо.
Вчера седнахме на едно заведение и дори не може да изчака сервитьорката. Направо отива на бара да си иска сок. И започва да реве, защото не го носят бързо.

Наскоро мъжът ми се прибира от командировка и купил едни бонбони Фереро от летището.
И Дани като го видя, веднага вика: "Искам бонки". Аз гледам зяпнала, защото не сме му давали бонбони и не знам от къде знае, че това са бонбони. И го питам: "Дани вие в градината ядете ли бонбони", а той нашият ми отговаря: "Не, само вкъщи". :lol: Да се смея ли, да плача ли?

Maury и моята свекърва купила на Дани от тези готовите соленки, които са като солетки с разни формички (Дани разбира се много ги обича). Същевременно е направила и мъфини със сирене. И вместо да му предложи от мъфините, му слага в една чинийка да яде купените солетки.  8O
Та какво да очаквам от чуждите баби.

А направо останах изумена, защото се запознахме наскоро с две дечица над 2 г., които още ядат само домашна храна, приготвена специално за тях, с малко сол и т.н. И нямат абсолютно никакъв интерес към това, което ядат другите около тях. И не са го опитвали дори.
При нас няма как да се случи просто.

Та съм се примирила. Навън като седнем някъде (което се случва в момента често) му поръчвам по едно Капи кайсия. Пробвах да му давам поне домашна лимонада, сироп от бъз, уж малко по-полезни, но не ги иска.

Иначе на нашата близка площадка няма такива деца, които така да се дразнят и да не си дават чак играчките като него. Но бяхме на гости на майка ми и там си намери майстора  :lol:. Едно момиченце по-малко от него, се държеше точно като него. Дани тръгва след него да се качва по стълбите на пързалката и то се обръща и започва да му пищи насреща да не се качва. Като го доближи тръгва да му посяга. Все едно гледах Дани в женски род  :lol:

Ох, изкарах го почти като някакво чудовище  :lol:
Не е детето  :lol: но просто трябва много да му се обяснява още.
Иначе е много сладък, защото все пита "Може ли" като "Мамо, може ли да ямкам?"
Явно някое дете в яслата говори на "бе", защото е започнал да вкарва изрази като ""стига бе", "айде бе", "ела бе".
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #74 -: Август 10, 2016, 13:46:55 pm »
Аз не съм я опазила, не тя например до скоро ядеше солети.С времето вече не са и интересни, не са и вкусни и не ги и поглежда.Сокчета пие само с бабите си.Аз такова нещо не купувам, оказа се че ми е по-лесно да се разбера с народа пред блока от колкото с бабите.Опитвала е почти всичко, а сега лятото дори яде сладолед.Но например шоколад не давам, веднъж се изприщи и ме е страх.Зрънчо не давам, защото не виждам смисъл от него.Аз гледам да не ям, защо и нея да уча.Наистина се надявам да и покажа кои са правилните храни.Е вчера свекърва ми изнесла пред блока грозде.Ела да видиш всички деца как започнаха да го ядат.Значи можело ама трябва някой да се сети.

Моника също се нарежда пред всеки като го види да яде.Няма да забравя един ден на центъра една жена яде Форнети нашата се нареди и си изпроси една.После една друга седна да яде дюнер, викам и е Мамо тука вече удари на камък и я отнесох, защото ревна.

С пишкането и аз не съм фен на вън, но понякога няма как.Ние се прибираме от ясла пеша, излизаме и много ходим и понякога просто няма как.

Сега се гледат с баба си, защото яслата почива и е някакъв ужас.Толкова лигава стана, че ми се реве.Ама после ще се оправяме.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #75 -: Август 10, 2016, 14:31:59 pm »
Това с бабите и лигавенето няма оправия, до скоро не си личеше,но след последната седмица при свеки която изкара си пролича,порасна човека, даже се шегувахме с баща му " ей,сега се сещам защо Вера не я оставяхме често на майка ти"  :lol: в релси е вече човека,но първите дни бе ад...вчера чак свеки плахо ме пита "ами той добре ли спи,в неговото ли легло?"  8O е,къде на спалнята ли да спи и си призна,че спял в нейното легло,щото на госпожата и е по-удобно да не става...няма да се ядосвам гледа го жената винаги като поискам,но за толкоз години не се научи,че нарушаването на изградени навици и лигавенето не я правят по-добра и предпочитана баба...Вера и племенника ми не я понасят :)
И аз избягвам шумните площадки с баби тъпчещи деца с боклуци...Алек яде само солети и пръчици и то у дома,сок не пие от кутия хич не му е драма :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #76 -: Август 10, 2016, 15:09:51 pm »
Сокчета .... От месеци бабата ме "съгласява" да вземе сокчета на Витанеа  собствениците семайни приятели и й предложили на корем да ни подаряват - за малката де.  Все й казвах няма нужда. Да, обаче един ден пристига тя, ама едвам носи една торба - сокчета. Питам защо, след като има плодове пресни в изобилие и нямаме проблем с яденето
 Ами вместо вода   8O - отговора беше това. Хубуу, поседяха малко па ги качих на вилата ако нещо не е натед снабдяването с плодове .... евентуално. Един ден , айде дадох . Няколко часа по късно обаче Нора вдигна лека температура и повърна с цвета на сока. От какво  не знам, еднократно беше, но достатъчно за повод  -  айде цялата торба сокчета в офиса да се изпият от колегите. Някои от тези които имат малки деца ми се чудиха  (за децата си взеха по някоя кутийка), но аз не виждам смисъл при наличие на такпва изобилие от плодове лятото и варианти за фрешове зимата.   Не намирам нищо полезно  в тетра пак опаковка сок, със срок на годност година примерно. Не виждам и нищо хубаво в това да измествам водата оцветена захарна вода с аромат на еди си какво, щото вижте колко е натуралното съдържание в т.нар. натурални сокове.. И пак казвам всичко е  временен контрол някакъв. Ако легне на земята и се затръшка някъде сигурно ще се предам, но у дома няма как да стане, защото няма или са дълбоко покрити "онези" храни и съответно консумираме не пред нея.
Детски бисквитки, солети детски обикновено имам под ръка и давам при нужда  да я забаламосам. И банан - за него душата  си продава и забравя всичко де що й е било на акъла в предходноя момент.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #77 -: Август 10, 2016, 15:28:23 pm »
Открих, че от царевичните пръчици Слънчо са най-чисти от към съдържание. Зайо Байо не.

Фрешове моят юнак не иска да пие.
Плодове слава Богу хапва. Само диня и пъпеш не иска.
Но сега при едната баба, направо беряхме и ядяхме от градината - грозде, ягоди (втора реколта) и смокини. Даже свикна да плюе семките в градината и като се върнахме два дни ги хвърляше на пода. Добре, че бързо се отучи.

И Дани много го разглезих откакто съм в отпуска. Дано другата седмица като тръгне пак на ясла, се нормализират нещата.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #78 -: Август 10, 2016, 17:06:26 pm »
Смайли, като спомена децата, които не проявяват интерес към всякакси солетки, зрънчовци и се сетих, че дъщеря ми до 4 годишна възраст си нямаше никакво понятие какъв е вкусът на солетите, пръчиците и прочие. Не съм била никога фанатична майка, забраняваща всичко подобно, просто детето не искаше. Разрешавала съм да я почерпят, но тя ги отказваше. Виж синът ми е друга работа, той живее основно на сухари и сирене. Продължава да не яде нищо друго, та си хапва и пръчици, и солетки и ей го жив и здрав е, Слава Богу. последният път в парка една майка ми се озъби как съм можела да разрешавам на детето да яде пръчици пред другите деца, нейните не можело да ядат такива. Обясних й, че той не яде почти нищо и за нас и малкото, което изяжда, било то и пръчици е пак повече от нищо. Не било нейн проблем. Да не е, но ако й дойде до главата, ще ме разбере. И какво толкова вредно има в пръчиците, дето са направени или от пшеничен или от царевичен грис?! Не знам, може би защото е второ дете, но в много от нещата въобще не се вторачвам вече. Бях го пуснала бос в пясъка на една площадка. Имаше друго дете, което искаше да се събуе също. Майката не разреши, детето направи истерия и тя го завлече към вкъщи. Чудих се какво толкова, ще си нацапа краката -голямо чудо, ще ги измием вкъщи. Отдавна не отдавам такова значение на дреболий, пък и за децата е огромно удоволствие да ходят боси. Аз адски мразя, ама на тях им харесва, какво толкова, стига да няма опасност от нараняване, не виждам гигантски проблем. Да в иделания случай децата ще ядат само здравословна храна, ще пият само прясно изцедени сокове и т.н, ама този случай реално не съществува, така че да не драматизираме чак толкова от 1 сок или 1 сладолед, никой не е пострадал.
A по отношение на играчките, много се гордея с Явор, че винаги, когато иска чужда играчка, първо предлага размяна на детето отсреща с някоя негова. За съжаление обаче повечето деца не са научени по този начин и отказват, не дават нищо свое, но взимат чуждото без задръжки и той страда. Но това е положението.
« Последна редакция: Август 10, 2016, 17:12:03 pm от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #79 -: Август 10, 2016, 22:52:31 pm »
Авалон, същата съм като теб по отношение на хорското мнение. Не само за малкия, ами за каквото и да било. Мама и баба са по-податливи обаче и имахме същия филм с памперса, когато Дани беше на 2 и нещо... Хънта - мънта, ама дай гърне, ама да опитаМЕ? Това разбира се САМО заради подхвърлени реплики по темата на разни познати и съседки (с гениални внуци, дето от 9 месеца още си ходят в тоалетната, сами даже хахахах)  Смотах ги набързо де... Тия с "дайте да дадем" мноУ ги обичам ;) Разбирай - АЗ да се занимавам с глупости, защото според тях нали...така трябвало. Казах, че на мен с памперсите ми ОК и ако иска да си ходи с тях до 1-и клас, ако им е важно да го сваля - да се занимаят те. Майка ми тогава излезе 3 седмици в отпуска и отиват тя, баба и малкия на село. На 10-я ден се появявам и питам к'во става с гърнето, как върви?  :lol: :lol: :lol: И двете като ужилени: "Е, гърне сега, ами още е рано, то си е добре детето с памперса, насила не става и не бива..." Ааааааа ти да видиииииш! Едно било да се пили, друго ти да свършиш това, за което пилиш на друг с "аргумента" колко си прав и как трябвало.
И като им разправях, че ще го свалим за ден, когато той е ГОТОВ и ПОЖЕЛАЕ и точно така стана - повече не чух дивотии от тях за каквото и да било, защото "тя леля ти Пена пък изкоментира..."

Аз честно казано, се чудя и на коментиращите, какъв е тоя интерес и краста да зяпат чуждите деца. Когато край мен има чужди деца, аз се старая да не ги забелязвам даже, че не понасям хлапетии изобщо, как ли да не седна да гледам кое с памперс, кое с биба, кое какво яде и не яде, че да вземе и да ме заинтересува изобщо, та чак пък коментари... Нали не са ми в къщата - това напълно ме удовлетворява.  :lol: Когато Дани е сред деца - гледам само всички да са и да си останат с по 2 очи, здрави глави и крайници и да няма писъци и блъскане, които са опасни. Извън това - хич не ме интересува какво става.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #80 -: Август 11, 2016, 12:00:37 pm »
О, да, разните инициативи на теория в първо лице множествено число, които като действие трябва да преминат във второ лице единствено число мноооого го обичам, направо са ми от най- любимите.
Мешко, за играчките май в яслите ги учат или поне в нашата е така - на заменки.
За яденето на глупости най- често се възмущавам кога на площадката (примерно) детенце си играе нещо и майката "ела мами да ти дам солетка" .То хабер си няма за ядене, но тя му напомня.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #81 -: Август 11, 2016, 12:57:14 pm »
Когато ходихме на прегледа в Св.Никола и след многото въпроси, реших аз да попитам за гърнето и дали е проблем, че малкият ОЩЕ не ходи на гърне. И двете /психоложката и лекарката/ казаха, че е до две години две години и половина децата не са готови психически дори и физически за гърне /после подкрепиха това с факти от физиологията и менталното развитите/. Така, че въобще пък вече не ми пука като ми зацъкат укорително: "`Ма той още ли е с памперс? Такова голямо момче!"
Относно играчките, той иска да взима чуждите, но си дава и своите /според мен обаче не осъзнава този факт - те просто му ги взимат, а той държич уждите/. Имахме обаче доста неприятни ситуации, при които вече аз се озъбих и развиках на майките- в единия случай дете на около 4-5 години е със светеща, пееща и летяща количка и съответно след него вървят поне 5 зомбирани деца, които искат да я разгледат. Нашият естествено се спусна и той да гледа като се опита /заедно с другите/ да я пипне. Да, но това 5-годишното започна "Нееееее, нееееее, нееее", съответно почти всички ревнаха, защото искаха да пипнат въпросното чудо на колите, а той не даваше. Майка му само казваше: "Няяяяяма, мамо, никой няма да ти пипне играчката...Няма да дадем". Ейй, кипна ми значи. Стоим си 6 майки още с ревящи, пищящи и дърпащи се деца,а тя Няма. Така ли. Токава казах на детето - "Ако не искаш никой да ти пипа играчката, дръж си я вкъщи, където другите деца няма да ти я пипат. Щом си я изкарал навън - всиччки ще искат да я видят". Айде, ревна и то /не съм целяла това естествено/, но и другите родителки почнаха да ме подкрепят-що изкарваш нещо, като знаеш, че и други деца ще искат да го видят /това за майката се отнася/. Друг случай - стоим в едно заведение, в което ма детска къща /за поне 4 деца/ и други играчки. Едно по-голямо дете се е навряло вътре и не пуска другите около 4-5 деца /и моето сред тях/ и се почна съответно рееееев.Майка му - никаква реакция, само погледна и продължи да си отпива. Аз и други майки ставаме и молим детето да отвори, да влязат поне още 3 деца. Докато не дойде един татко и вдигна къщичката и я премести, а малките дружно влязоха и пищяха от радост. Да, но онова реши да продължи с дразненето и взе всички играчки, включитело и дръпна от ръцете на моето момче една кола и така я дръпна, че падна назад по дупе. Не се удари, но така ревна, че майка му дойде и се развика на моето дете. Еееее, тогава побеснях - хем не видя какво се случи, пък и си позволява да му крещи без да е виновен... Та си посъскахме с нея, но беше много противна ситуация. Затова съм решила да не се дразня, ходим по отдалечени площадки, обикновено рано сутрин, а тогава и няма много деца,а видя ли задаващи се дразнещи играчки на хоризонта, мятам го в триколката и отиваме на друго място. Уморително е, но засега това е решението при нас
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #82 -: Август 11, 2016, 14:06:38 pm »
Вчера писах, писах на порции от телефона и накрая го затрих  :(

Мешко, точно пръчиците Слънчо нямат други добавки освен грис, сол и мазнина. Но Зайо Байо и др.п. имат разни "екстри" от рода на овкусителите.
Много ти съчуствам за Явор и неяденето. Надявах се вече да е на друга вълна.

За събуването бос подрепям много. Дани обаче и това не обича. Не знам как ще ходим на море като не иска да стъпва на пясъка  :lol:
Виж на басейни обожава да ходи.

Бонболини, и аз обичам да ходим рано, когато няма други деца по площадки. Добре, че Дани се събужда рано и лятото в 8 още сме навън (когато не съм на работа) и в 10, когато започнат да пристигат другите, се прибираме. На мен и слънцето, и многото хора не ми понасят и винаги ги избягвам.

Днес ходихме пак в Капела Плей. В 10 ч., когато отваряха, бяхме само ние и още едно момченце. В 11 и малко започнаха да идват други деца и ние се изнесохме.

На мен досега не ми се е случвало  да се "карам" или да се обяснявам с родители. На нашата площадка между другото повечето са доста свестни.
По-скоро направо на някое дете се случва да му кажа нещо и то не карайки се, а обяснявайки.
Дани отнася караниците, защото попрекалява понякога.

Утре в Музейко има ден за най-малките от 0 до 5 г. Прилагам линка, ако някой се интересува.
Ние може да отидем до към 12, че после вече много му се приспива.

http://www.muzeiko.bg/bg/news/detail-den_za_nai_malkite_v_muzeiko-1099.html


Хубав остатък от деня на всички  :P
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #83 -: Август 11, 2016, 14:49:21 pm »
Ох, да правиме нещо за децата и на мен ми е любимо, особено ако идва от човек, дето ги вижда веднъж на няколко месеца за по 2 часа. Другото любимо ми е "Ами то така е с малки деца" ..... щото аз нали не знам как е. Опитвам се да не се ядосвам и да не обръщам внимание, ама не ми се получава всеки път. Колко коментари отнесох по време за захранването понеже захранвах с парчета, а не с пасирани пюрета, добре че издържах и не се отказах. Сега същите майки ме питат как съм научила децата да ядат непасирано щото техните почти на 2 не ядат, ако има парчета колкото и малки да са те. Ами с хипноза, викам си наум и напомням как съм захранвала. Естествено хич не си и спомнят как са ме одумвали, било си е за тогава, но аз съм се впрягала излишно.

Аз съм от майките дето не носят играчки по площадките. Ако детето си вземе нещо и си го носи, ок. Аз не нося, че на връщане освен две деца и играчки трябва да мъкна. Та често се случва да играят с чужди играчки, но ако собственика дойде и си го поиска, ги уча да ги връщат. Не е приятно, но трябва да свикват. В яслата на племенничката ги учат да се изчакват - вероятно защото играчките са общи. Ако искаш да играеш с нещо и някой друг го е взел, отиваш при него и му казваш, че го чакаш. Напомняш през определено време и не му дърпаш от ръцете. Та такава тактика прилагам и на близнаците у дома. В момента не работи в 90% от случаите, ама с времето имам надежда, че ще свикнат. Винаги играчката, която държи другото дете, е по-интересна. Конфликти по площадките до сега не сме имали, ама аз все отстъпвам. Ако видя, че някой си е окупирал съоръжение, просто не играем там или си тръгваме. Трудно ми е да възпитавам собствените си деца, а чуждите просто ми идват в повече. Не съм се замисляла дали е правилно, просто нямам сили и нерви и за това. И аз не обичам многото хора, но не всеки път успявам да ги избягвам.

Смайли, много благодаря за информацията за Музейко. Сега ще разгледам и утре сутрин можем да се пробваме. Ако има много хора, просто ще си тръгнем, че не си представям как ще гоня 2 деца в народа. И ние ще сме до 12, че после и на работа трябва да се ходи.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #84 -: Август 11, 2016, 14:51:59 pm »
Бонболини, и аз на няколко пъти се разправях с родители на по-големи деца или директно с децата...ми то аман от невъзпитани деца и безхаберни родители пък и не виждам защо да си мълча...
Смайли,благодаря за информацията за Музейко :) чудя се дали пък не са малки още за там инак ми е съвсем наблизо,но освен това с пясъка друго не мисля,че ще им интересно.. :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #85 -: Август 11, 2016, 15:28:10 pm »
Уфффф това с носенето на играчки и други вещи (които непременно ще привлекат като рояк мухи всички деца наоколо) съм и ще си остана много против. Често си мисля, че някои родители повличат подобен арсенал "на разходка" - само за да демонстрират материален статус по-висок от този на околните и: "Ей на, вижте сега какво можем да купим на детето си!". Може и да греша, но така ми се струва на мен поне.
Аз като си извеждам детето някъде - извеждам го все пак, за да комуникира и да играе с други ДЕЦА, а не, за да размята 50 вида играчки (сои, чужди - все тая). Това може да си го прави и у дома, доста повече от 50 са при това.  :lol: Понеже по площадки не ходех в общи линии, а по заведения с детски кътове - съвсем пък нищо не носех (като играчки), то там си има всичко. Ако мислите обаче, че и там някоя патица нямаше редовно помъкнала чувал играчки, някои по по 50 - 100лв. парчето...да се чудиш как да реагираш просто. Или въпросното дете не си ги дава и следва масов писък, сълзи и нервен родителски тон до 5 мин., или ако ги дава - трепериш постоянно твоето да не счупи скъпата чужда джаджа. Ни така, ни иначе е тя. Та затова считам, че "по-така" играчките - бива да се ползват у дома, не да се влачат по паркове и пр. места. В моята компания майки, когато децата ни бяха по-малки - това което сме носили на разходка -  беше общо взето еднакво, може да се купи от всеки китайски магазин за дребни пари и съответно - не привлича стръвно вниманието на "колегата по количка". Едни такива пластмасови търкала с дръжка имаха, топки, кофички с лопатки и пр., в един период - всичките имаха колички за кукли (тия от 10 лв., сгъващи се тип "чадър", че да я разнасяш лесно с количката на детето). Е, нямам спомен да не са си играли до изтощение и "само" с тези неща, нито да е имало дърпане, ревове и писъци за играчка.

И по повод темата се сетих за една сценка, която ми се е запечатала в съзнанието, ама дълбоко. Дани е бил на месеци, минавам с количката през една от най-оживените и посещаване градинки, часът е към 17:30 - точно всичкУтУ деца е взето от ясли и градини и заведено там. Виждам поне 10-ина жени на някаква тумба, дърпат децата си, носи се нечовешки вой и рев, а не виждам какво става. Решавам, че някое детенце е паднало и се е ударило лошо и затова е шума и стълпотворението и се хуквам аз с бебето натам, ако се налага да окажа помощ, колата ми беше паркирана на метри, да карам до болница и пр. И какво мислите вие? Едно 3-4 годишно качено в акумулаторна кола, която свети и свири и то уж я кара, ама повече реве и блъска другите деца скупчени край него...има си хас всичко живо в градинката да не хукне към такава играчка. Освирепялата майка на въпросното, се зъбеше на останалите да си дръпнели децата, да не пипали тяхната кола, можело да я счупят, пречели им на разходката... Единственото, което според мен пречеше на разходката на всички там - беше липсата на мозък и поне малко усет у тази родителка. :?

До разправии лично аз съм стигала само няколко пъти, ама то просто са били ситуации, в които е напълно оправдано да набиеш някого, не да правиш забележки и да се разправяш.  :lol: Например на последната ни почивка, в комплекса си маше чудна детска площадка, в ресторанта вечер идват хора с деца от Пловдив, Дани си играе с всички безгрижно... На 5-я ни ден там - се изсипват 10 бр. около неговата възраст на детски РД, играта тръгва добре до появата на двама братовчеди. Понабиха и разреваха почти всички останали гостенчета на купона, това за старт. Както се бях нагласила да вечерям и си бях поръчала бяло вино...застанах на нокти и очите ми само в децата. Ест. дойде и ред на моето, което беше изблъскано от люлката, едното гаменче се почекна на нея с обувките и взе да му се ежи, че люлката била само за него, площадката и тя, моя да се махал и пр. Дани чак се усъмни дали вЕрно площадката е на това ***** и дойде да ме пита вярно ли е. Казах, че площадката е за всички в комплекса и да ходи да си играе. След което, искам не искам отидох при родителката на въпросния герой. Усмихна ми се разбиращо, да, извинявала се, ми бил буйничък, изрева едно: "Коцееее веднага да спреш!" ( с кое да спре не стана ясно) и си сипа още една ракия и обърна пак гръб към площадката. Площадката е с оградки и 2 вратички с резенца. Точно 30 сек. след "забележката на мама" - титулярният разбойник и братовчед му - седят и държат резенцата, че моя да не можел да влезе на ТЯХНАТА площадка... Така бързо се изстрелях от масата дотам и прескочих оградката, че Коце дори не видя навреме какво и откъде му идва.  :lol: Ведро и усмихнато му казах, ама съвсем в прав текст, че ако още веднъж направи нещо на моето, или на друго от децата, ще го съдера от бой насред площадката, пред всички, че да му се смеят и хич да не разчита, че майка му и баща му ще го спасят. Добавих, че и площадката и целия хотел са мои! Ясно ли е? Ясно било...и повече нямахме ядове с Коце. Добре, че на тази възраст все още не се замислят, че реално - не бих изпълнила такава заплаха и не ми искат нотариалния акт за хотела  :lol:, ама в някои крайни ситуации - ползвам крайни средства. То и на мен познайте докъде ми е дошло от такъв модел чавенца и родители... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #86 -: Август 11, 2016, 15:45:51 pm »
И аз не нося играчки, най-вече защото ме мързи  :lol: Най-много по някоя малка количка, която да пуска по пързалката.
От време на време излизаме обаче с превозно средство (тротинетка, кола за бутане с крака, колело). И се случва да пожелае да отиде на площадката с тях. И се случва разбира се, да е качен горе на пързалката и да види, че някое дете му пипа тротинетката и започва да пищи.

Няма да забравя как, когато я купувах видях една майка да държи същата тротинетка и помолих да я разгледам, защото щях да я купувам он-лайн, без да съм я видяла на живо.
И майката ми каза: "Много съжалявам, но не мога да ви я дам, защото дъщеря ми ще започне да пищи". И съвсем скоро след това и аз бях вече в същата ситуация.  :lol:

Направо се чудя в яслите и градините как си "делят" играчките.

Добавих, че и площадката и целия хотел са мои! Ясно ли е?
Хахаха, този подход много ми хареса  :lol:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #87 -: Август 11, 2016, 16:42:34 pm »
Ох, излизането с 2 деца и 2 тротинетки ми е "много любимо". На отиване и двамата карат, на самата площадка почти никой не я пипа тротинетката, седи си паркирана до някоя пейка, а на връщане се чудя кое по-напред да взема. И двамата не искат да карат, че били уморени и мъкна и двете тротинетки +  Явор, който  иска и да го нося, Мия се сърди, че не я хващам за ръка. Ама колко ръце ми трябват?! Всеки път се заричам, че няма да излязат повече така, ама после ми минава и хайде другия път пак същото :).
Смайли, Явор все още не е проял. продължаваме с филиите със сирене, попара в нов вариант само със сухари, сирене и масло, без вода (сам си я прави), кисело мляко и прясно пие от време навреме и кекс хапва, сега и сладолед. В общи линий както казва една моя приятелка, спокойно, той живее с друг вид храна -слънчева енергия :D.
<br />[link=http:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #88 -: Август 12, 2016, 04:35:28 am »
Споко бе, вчера ометох три арабки на басейна да си озаптят децата и после го извъртях, че възрастните като говорим те взимат добър пример. Ама бях много ядосана. И мъжът ми изкоментира, че само луда българка се разправя по този начин, иначе масово родителите тук НЕ се месят в скандалите на децата и децата намират начин. Налагало ми се е да се меся с две арабчета пак по друг повод и то момиченца. Не БЯХ расист, но станах. Изключително агресивно възпитание, с идеята, че са над всички. А в същото време градината ни е с арабки за възпитателки, ми няма го това, няма я тази история. Ние споделяме, ние рисуваме, ние успокояваме детето, всичко е НИЕ правим компромис в името на друг, за да са всички радостни. Ама пък моите арабки са лекарка и педагог, та са духнали и те от Мароко овреме. (лирично отклонение: собственичката е около 50 годишна и няма деца, не е имала и ми е много мъчно за нея. Хем е лекар, хем  културата им  им налага ограничения, та сега се радва на чужди деца, не на свое, а душа дава за децата).За яденето тук носят всички коласиони (малка закуска, тип снакс - недостатъчно за наяждане, но достатъчно, че да залъже глада)- нарязан кашкавал, чушка, грозде, праскова, нектарина, ябълка, круша, в пластмасови кутийки,  рядко чипсове и гадости по площадката. Но Мешко, на мен ми е било много неприятно да се изваждат пръчици и солетки по всяко време на площадката и Ники да ми реве за тях. Разбирам, че Явор и като Ники - не яде нищо, но моето дете не ядеше нищо и ако някой изваждаше такива гадости по площадката, той налиташе и малкия шанс който имах да вечеря нещо качествено изчезваше. Така че, прощавай, но майката има право. Влез и ти в положение й. Ако Явчо иска да яде толкова много, просто обясни, че трябва да се дръпнете, зада не дразните другите деца, или си го сложи в количката и го отведи настрана за да яде пръчици. Иначе Ники беше същия като твоя Явор, пусни си търсячката и ще видиш що вой вдигнах за това, ама нА, мина 4 години и прояде.

Иначе тук никой не споделя храна от страх от алергии, нормално е. Тукашните лекарства тип Епипен се слагат и от деца на деца, навсякъде има плакати и децата от детска възраст знаят как се прилагат.


За гърне това лято опитах с Катерина, нищо не свърших, сяда и не иска да пишка. Ми хубу. Ама вика бай-бай на тоалетната чиния и е много сладка, та заради това бай-бай разигравам цялата сценка :lol:

Катерина проговаря бавно и славно, бавно и смислено...на френски :( разбира ме на български, но упорито ми отговаря на френски. Въпреки, че цяло лято около нея е българска реч.

Лош патриот ли ще съм, ако не ми стигнат силите да налагам българския на 100%? Чувствам се зле, че не мога да я науча на нашите думи, а ми връзва отговори на френски. Чисто фонологично е по-лесно като звучене, фонетичната система не се счита за завършена преди 5 години, уж го уча това да помагам на чужди деца....ама ми е много гадно, много :(
[/url][/url]
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #89 -: Август 12, 2016, 11:26:56 am »
Вени, повечето деца, израстващи в двуезична среда, обикновено проговарят и на двата езика, но по-късно. Смятам, че Катерина ще проговори и на български, но може би френският е в по-голяма степен около нея и е първостепенен. На твое място бих продължила вкъщи говор на български, а в градината и във всяка друга среда нека си е на френски.
Що се касае за историята с пръчиците, изключително ме подразни императивността на майката. Някакси се опитваше да ми каже, че нейните деца са по-важни в случая от моето. Не е това начинът. А и като децата й не са достатъчно добре възпитани, аз каква вина имам?! моите деца, когато искат нещо, което яде някое друго дете, до този момент не е имало случай да ходят да си искат директно от детето или не дай си боже, каквото съм виждала, директно да бъркат и да взимат. Идват при мен, казват какво искат и решаваме доколко е уместно да го получат или не. Освен това винаги, когато се случва да ядат нещо пред други деца, съм ги учила да предложат, но първо питам майката. Обаче повечето хора тук са адски нагли, нахални и откровено невъзпитани, какво да очакваш от децата.
<br />[link=http:
*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #90 -: Август 12, 2016, 12:26:26 pm »
Уфффф това с носенето на играчки и други вещи (които непременно ще привлекат като рояк мухи всички деца наоколо) съм и ще си остана много против. Често си мисля, че някои родители повличат подобен арсенал "на разходка" - само за да демонстрират материален статус по-висок от този на околните и: "Ей на, вижте сега какво можем да купим на детето си!". Може и да греша, но така ми се струва на мен поне.
А баш така си е! Ние си в3емаме по ра3ходни сега колело, тртинетка, но винаги моля Божи да даде на децата да я покарат, ако поискат. А той пък сам, ако иска да види на друго дете прево3а, предлага - "Хайде да се ра3меним 3а малко." И обикновено се получава работата и двете деца са доволни. Не че и той няма луди моменти на инати, че и да посяга, ама съм 3абеля3ала, че обиковено атакува агресивни деца, които са го нападали него. С което дете си играе спокойно, няма ядове.
Мога да ви кажа, че според мен лоши деца по рождение няма. Има си по-диви, по-енергични или емоционални, но не са лоши. Както ги научим. Типичен пример от скоро - компания деца на 5-10г и едното вади мини пакетче семки, една от майките му ка3ва да почерпи и другите деца, да си опитат поне. А детето "Леля ка3а, че са само 3а мен и да не давам на никой!". Е, детето ли е лошото, или тоя дет го учи така умно. Любимо ми е по 3аведения с детски кът, особено по-големи и оправни деца ги пускат, както ка3ват тука "бошна" - да се самооправят, а родителите си пийват там каквото дойде. И става като описаните от Жбрул и Маури случки - обсебват по-бойните и големи деца всичко и гонят, блъскат и т.н. по-кротките и малки деца. А родителите все едно нищо. По принцип го оставям да се оправя и съм виждала как си отбранява неговото и от по-големи деца, но понякога се налага намеса, ако видя, че има опасност да фръкне от върха на пър3алката, примерно, и3блъскан щото не мое той да се качва там  :x Още едно любимо - по въртележките със стотинки, като качиш едно дете и се накачулват още 10 върху капака на колата, 3ад гърба му и т.н. или на кончетата дето се въртят - не 3 ами 30 деца, то прави то по 2 на конче, то чудооо. Все едно въртележка не видели! И родителите никаква намеса - дали ще падне някое, дали ще се счупи въртележката, дреме им на трът..те. Никакво уважение, че някой е инвестирал децата ни да има де да играят, докато си и3пием кафето. То ясно, че се чупи всичко, ама бива да го експлоатираме съобра3но. И нашият батко вече се оправя сам в повечето случаи, но пак очите ми са по него все, докато си "почивам" с малката, особено пък ако има по-мали деца, дето сами още не могат да се па3ят.
По градинки и а3 съм против ра3ните пръчки-мръчки - хем 3а да не ми яде детето боклуци, хем да не си ра3валя основното хранене. Божидар като имаше 3лояд период - основно на хляб и плодове караше, целенасочено не му давах нищо между храненията, че да огладнее и да му пробутам нещичко готвено. И ако си открадне някоя солетка, бисквитка - край с опитите ми. Иначе той само гледа жално отстрани и не ходи да си в3еме храна от друг, ама пък има напористи родители дето 3орлем му тикат в ръцете, даже и да се дърпа. Слава Богу, той пръчки, чипсове, кубети и т.н. не яде - не ги харесва. Ама други и3кушения си иска, АКО ВИДИ. Т.е. ако не вижда Фафлички, пастички, бли3алки и т.н. - няма и да се сети, ама ако му са пред очите, му се прияжда и на него.
Мешко, не 3нам пробвала ли си да му правиш домашен хляб с ра3ни добавки на Явор. Миналата година като караше моят Убавец основно на хляб, си купихме хлебопекарна и слагах в хляба мляко, яйца, сирене, маслини, семена ра3ни, масълце - само да не е голо брашно и вода. Той и сега си обича да му направя питка, кифлички - пускам хлебопекарната да ми омеси тестото и само оформям после ;)
Смайли, навън канчето 3а пиш не го нося :) Там най-често си препикава гумата на колата ни. В началото, като му беше страшно да пишка вън, имахме "цели" - гумата, онова камъче и т.н. И мен не ми е супер кеф да пол3вам околната среда 3а тоялетна, ама като напъне работата се налага. А пък и ми е мнооооого любимо по 3аведенията като 3аключат кенефа и е "Само 3а клиенти!". Иде ми да го накарам да препикае пред вратата им, че мен ще ме е срам да го направя лично а3. Супер парк ни направиха в Ка3анлък и има обществена тоалетна, която не 3нам кой я поддържа, ама е ...бляк, гнус ме е да стъпя. А е на няма и година - новичка. Има и барче, дето винаги си в3емаме от там кафе, сок, докато детето играе в парка. Е, отивам и то съм готова да си платя кот трябва - не можело и с плащане, трябва да съм клиент в момента. Да съм ходела в обществената. Ама ко си 3ема кафе, може. Плюс това вечер обществената се 3аключва - по градниките ли да ходя на то3и хубав парк, ми и а3 съм човек.
хаха, Вени, много лош патриот си :) Не си втълпявай глупости пък ти - ще проговори детето и български, ще удома говорите. То на тая въ3раст пак че говори нещо смислено, ти сега и претенции 3а е3ика. Ми то основно
« Последна редакция: Август 12, 2016, 12:28:07 pm от bebe_13+15 »


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #91 -: Август 12, 2016, 16:38:36 pm »
Момичета, ще изразя еретичната мисъл  :lol:, че на обществени места, където по принцип е прието да се прави нещо (например да се яде) - не следва да имаме претенции, че някой яде и какво точно яде, щото на нас така пък ни пречело, ама децата ни се учели на лошо, ама после не ядели добре и пр.
Считам единствено, че когато става дума за деца - не бива и не следва да предлагам нещо на чуждо дете (и не съм го правила никога), без да попитам възрастния с него дали може, както и да му дам желаното (което да кажем ям аз, или Дани в момента), дори то да си поиска,  пак без да попитам придружаващият го възрастен дали може. Може детето да има алергия примерно към даден вид храни, или родителите да са "болни" на тема био-храни и какво ли не още...тяхна работа и право.Но дотам. Какво аз, или детето ми ядем на обществени места си е наша работа, а кой и дали ще яде, или ще дава на децата си същото - негова.

Изобщо не считам за нормално обаче, ако съм с детето си в парка и то поиска сладолед и аз му купя, някоя майка да ми се засвятка по темата, че тя не давала на нейното пък да яде сладолед (все тая по каква причина), ама на ся - моето яде и дразни нейното и то пищи.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #92 -: Август 13, 2016, 09:14:58 am »
3ависи от общественото място. Детската площадка например е 3а игра на деца и по пре3умция е пълно с деца, дето искат всичко що видят - ядливо, или 3а игра- детска им работа. То не че и на нас не ни се приисква, ама се съобра3яваме :) И на алергично дете, примерно, дето умира 3а парченце шоколоад и се опитваш да не вижда, че да не му се прияде - ми най-малкото ще гледа жално ядящото на съседната люлка. Иначе на пейка в парка, встрани от от епицентъра ;) , и ние си даваме на децата. Ама да го пльосна насред 20 деца с един сладолед и всичките да го наобиколят с гладни и жални погледи - не ми е кеф. Парковете и улиците са големи и спокойно има място всеки - кой да яде, кой да се ра3хожда. То по улиците няма логика да ти се цупи някой майка, че даваш на твоето си дете сладолед, при положение, че има 5 машинки 3а сладолед по трасето и нейното пак ще му се прияде, като види ;)


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #93 -: Август 13, 2016, 11:02:17 am »
Бебе, поне при нас има скамейки около площадките и кой каквото дава на детето си - дава го там. Не съм виждала някой родител да се чекне по пързалката и да преследва отрочето си, за да го натъпче с вафла, или царевични пръчки.  :lol: Не съм виждала и табела в парк, или в близост до площадка, която да обозначава, че на това място не е приемливо да похапваш нещо, та какво да "зависи от общественото място", когато говорим за точно тези обществени места? Да не споменавам пък, че по по-цивилизованите държави, в парковете, където естествено има и всякакви съоръжения за детска игра, хората направо си разстилат одеала на тревата и се вадят едни огромни кошници за пикник и ти да видиш храна, та храна. Аз без да съм малко дете и особено ящна съм слюноотделяла при вида на разни мъфини, плата сирена и пр., които хората си хапват насред парка, а около тях - деца да искаш. И явно на никой не му хрумва, че детето на съседите по одеало може да се подразни, да иска нещо и "да гледа жално". Продължавам да считам, че когато някаква храна, по някаква причина аз не искам да я дам на детето си в този момент, или изобщо не искам да я давам - следва аз да си намеря начин да се оправя с детето си, в случай, че то я иска и се тръшка за нея. А, не да очаквам от куп случайни, непознати хора да не консумират каквото и да било пред него, че то пък да не се изкушавало и можело да му се прияде...
Я си представи, че си помъкнала в парка една кутия храна за малкия, с цел да обядва навън, понеже не смяташ да се прибирате до вечерта. Искаш той да се храни здравословно и си си поиграла да му изпечеш една пържолка (от домашно пиле), направила си му гарнитура от домашни картофки, ти си добра майка, храниш здравословно, браво! И седящата до теб майка вземе та се окаже вегетарианка, която си храни детето само с треволяк и нейното гледа жално пържолата на твоето, а ти с тази пържола й цакаш на нея доброто възпитание и приучаване към правилно хранене (според нея си). Каквото за теб са пръчки и близалки, такова е и за нея всякакво месо. И не, ти не си длъжна да съдействаш на всички да си учат децата на еди какъв си вид хранене, нито те на теб.

На моя братовчед детето (понастоящем студент по социология в 3-ти курс) е с инсулинозависим диабет от последната група в ДГ, та до ден днешен. Това му състояние изисква много балансирано меню, не може да яде, или пие куп неща + че е всеки ден бодене - с глюкомера, после се слага инсулина, понякога се слага втори, трети път, според зависи. От поставянето на диагнозата - никой в семейството не изпадна в сълзливо настроение, пред него се ядяха шоколади, торти и пр. И правилно. Майка му ми каза: "Няма да е вечно малък и пред очите ми и аз да контролирам какво яде, какво влиза у дома, трябва да свикне че хората около него ще ядат такива неща през целия му живот, повечето няма да подозират за заболяването му, а той просто трябва да приеме, че да хапне нещо такова - може и да го убие и да не посяга, независимо колко му се прияжда". Разбираш какво й е било на душичката на тази майка и как преживя това, че с нищо не може да помогне на сина си в смисъл - няма открит лек за диабета. Има методи за контрол на кръвната захар, включващи куп лишения за болния и дотам. Въпросният младеж си живее съвсем нормален живот, заради добре контролираното заболяване - за щастие нямаше проблем в развитието си, нито има трайни поражения типични при такова заболяване и съвсем няма драма с това, че някой пред него хапва тортичка, шоколад, палачинка със сметана. Благодарение на адекватната реакция на родителите си навремето няма такива проблеми, а беше съвсем малко дете все пак, когато се почна боденето и диетите.
Споделям ти тази история, защото пред очите ми едни родители се справиха адекватно с такъв проблем, който е къде по-тежък и важен от "уффф аз съм против хапването на пръчки и близалки", без да считат, че целия свят трябва да спре да консумира какво ли не пред сина им, че той "да не гледа жално". Така, че ми идва въз наистина този вид тръшкане у нас, което разбира се гледам и чета откакто аз самата съм майка. И пак ще кажа - не бива и не е редно да ПРЕДЛАГАШ храна на чуждо дете, или да му я даваш направо, без да попиташ възрастния с него дали може. Но само това. Иначе - всеки може да си яде каквото пожелае, независимо кой го гледа в устата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #94 -: Август 13, 2016, 13:01:05 pm »
И аз, като Jbrul, съм на мнение, че на кое да е обществено място, не можеш да очакваш хората да се съобразяват с твоите разбирания, изисквания и т.н. Ако на някой нещо не му харесва, да намери начин да се справи - да се премести от там, където се яде храна, която дразни, или да се обясни на детето защо не може...Колкото хора, толкова и мнения и навън никой не е длъжен, а и не може да угоди на всички :) Неизменно, докато пораснат децата, ще има много случаи, в които ние като родители няма да сме съгласни със случващото се наоколо, но по мое мнение - просто трябва да обясняваме на децата кое е редно, защо е редно и кога е редно. Наистина е сложно това с яденето, но както една майка не дава на детето си ред неща, друга майка - по съвсем други причини дава тези неща на детето си,а може би и на такова място. Някой деца имат нужда от развлечение, иначе не ядат и може за майката това да едно място, където наистина детето ще хапне малко. Друго хора пък, просто не се втеляват толкова. Но за това местата са обществени - всеки според акъла си. Аз за себе си много неприятно бих се почувствала,ако някой  дойде да ми каже, защо давам нещо на детето си ( все пак още не ходим по детски площадки, за да си играе дребчо), но малкия е много ящен, непрекъснато иска по нещо да гризка - основно плодчета, но му давам и солетки :) Та така, аз не бих правила забележка, а по-скоро бих се опитала да се с правя с детето си :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #95 -: Август 13, 2016, 15:47:59 pm »
Аз също мисля като Jbrul. Знаете ли какво е ори нас по площадкитв, разни нации, разни култури. Мъкнат се пици, гофрети, пръчки, сокове, сладолед и прочие. Моето обича плодове, аз й нося в кутия я праскова, я круша или банан. Случвало се да й се прияде какво ядат другите деца, питаме може ли. Не й забранявам, защото тя само гризва от любопитство и е дотам. Ако й забраня, ще са истерии. Няма нужда от драми, все пак ние сме тези които сочат с пример кое е полезно и кое. А, че изяла няколко пръчки или солетки, нищо няма да й стане. За сметката на това, яде сладолед -  единственото сладко нещо което й харесва. Една майка се опита да ми направи забележка да не ядем пред нейното дете, че щяло да пищи. Ами да пищи, въпросното дете се разказваше с огромен пакет гризки с играчка, дразнеше другите деца, пиеше кока кола!!!!  Това на почти три години дете, а сладолед не може, че ще го боли гърлито. Добре, че не бяхте да ме чуете какво й казах. Като има дразнещи деца или ядящи и не ми харесва, просто обеснявам, че отиваме на друго място и тръгвам. Няма драма, всеки е в правото си да прави и храни детето си с каквото иска. Въпрос на култура и възпитание, не е моя работа да възпитам чуждите деца. Моето първо ме пита, ако другия родител не е сторил това и тогава взима, ако кажа да
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #96 -: Август 13, 2016, 16:41:26 pm »
 Водя Александра на детската площадка от 6-месечна. В началото само на люлките -сега щъка навсякъде. Много ги "обичам" тия дето виждат сламката в окото на другия, но не и градата в своето. Не знам защо някои майки приемат отглеждането на дете, като състезание - кое кога ще се захрани, ама с какво и как,  че на кой пръв ще му избие зъб, кой ще пролази и проходи пръв и т.н. Като се съберат няколко такива екземпляра и ми става лошо.
На една от майките детето ѝ проходи и друга още на сшедващия ден почна да влачи детето си за ръце, чак и каишка му купи. Грозна картинка. Не могат да разберат, че всяко дете си е индивидуално и не бива да се насилва, само за да си избият глупавите амбиции.
Относно храненето по ДП - нямам нищо против кой с какво си храни детето, не правя забележки и не желая на мен да ми бъдат отправяни такива.


Всеки миг е още един шанс...
*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #97 -: Август 13, 2016, 17:38:49 pm »
Първо да вметна - не съм правила 3абележка и не съм гледала "страшно" никоя майка, няма 3начение с какво си храни детето. Акъл ледам да не давам, ако не ми поискат. Ако не ми харесва какво някое дете яде, или 3ащо скача от върха на катерушката, блъска, пищи и т.п., а мойто реши, че и то трябва да действа така с думите "Ама тя така прави!", обяснявам, че тя си има нейни родители и е тяхна отговорност, че 3а нас не е правилно, прилично нашето дете да постъпва така, да яде нам кво си и се ка3ва 3ащо. Ако обяснието не е достатъчно - 3а ръчичка и се оттегляме и дра3нението. Мен пък са ми правили 3абележки, и то пред него!, що не съм давала на детето да яде Фафла и от оне3 боядисаните сокчета по 10ст - сякаш съм го лишила от нещо жи3нено важно.

Така да се каже, сме на два фронта - 3а и против яденето по площадки ;) То ясно, че как няма всички - особено пък жените :) - да сме на едно мнение. 3а мен е логично, може да не е правилно, да се събра3явам с околните, да не дра3ня, преча, вдигам шум в неподходящо време... до колкото мога. Цял живот съм си била такава смотана. И явно си мисля, че и хората биха могли да правят същото. А може би е грешка, че и децата въ3питавам така :( Би ми било неудобно на плющя шоколад пред дете диабетик, както и ми става неудобно да тичам пред човек в инвалидна количка, например, да говоря какъв филм съм гледала пред не3рящ. Въпреки, че 3нам, че със специално отношение е по-вероятно да нараня те3и хора, ама така го усещам. Абе смотана работа.
Иначе не съм супер върла био-мама - всичко е ял и понякога яде младежът - пастички, бли3алки, солетки, бисквитки, но са рядко, а сладоледът си му е при всяка ра3ходка. Първите 2г му давах основно плодове и домашна храна, солетите бяха 3а чесане на венци и сега детето си обича по-3дравословните работи, другото си е 3а ра3нообра3ие. Не 3нам с момата как ще е сега. Може да съм случила на 3дравословно ядящо дете с Божидар, да не е от въ3питанието ;)


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #98 -: Август 13, 2016, 21:04:39 pm »
Понеже разбуних темата (което не ми беше цел) - ще обобщя така: Наша работа, отговорност (и е добре да го правим и да можем да го направим), е да си отглеждаме децата съобразно РЕАЛНИТЕ условия и заобикалящ ги свят, а не да трептим как да им измислим някой "изкуственяк" от добро чувство, да, ама в переспектива е вредно. За децата ни е вредно. Аз моя го научих какво е ОК да се яде, какво не, посредством това което готвя и се яде обичайно у нас. Към момента - рядко ще поиска нещо, което е кофти, защото просто не му е свикнал и не го влече. Винаги край него ще има хора злоупотребяващи с нещо, тъпчещи боклуци и пр. Влагам време и усилия в това да обяснявам кое става, кое не и защо. Ако се запъне някой път - следва НЕ! и толкова. Сам не може да си купи някаква тъпотия, щото видял друго дете с въпросната. Давам чат-пат боклуци, всякакви, ама когато са наистина чат-пат - не е проблем при неговия ген и метаболизъм.
При всички случаи - не разчитам на околните да са разумни, съобразителни, отговорни и мислещи за моето дете. Аз пък като съм се размислила за техните ... :lol: Ми така де.
« Последна редакция: Август 13, 2016, 21:18:25 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #99 -: Август 13, 2016, 21:23:38 pm »
Бебе, нямах предвид теб за забележките. Ако по някакъв начин си се почувствала засегната - извинявай. Имах предвид, че не обръщам внимание на това кой с какво и къде си храни детето. Аз смятам, че ако искам да възпитам детето си в правилно и здравословно хранене не е нужно да бягаме, като дявол от тамян от места и хора, които ядат "джънкове" , така или иначе няма как да се затвори детето под похлупак, защото може в един по-осъзнат момент да се получи обратния ефект. Не съм някаква маниачка на тема здравословно хранене, но ми се ще да избягвам максимално дълго храните с Е-та.

Оф-топик: Днес по 2-3 часа пиша един отговор и все някой ме изпреварва, като облича мисълта ми с думи 😂😂😂, ама с малката ми е трудно, че е щъка навсякъде и само секунда невнимание и е залепена я на контакта, я на кактусите (много ги харесва). Та..така
« Последна редакция: Август 13, 2016, 21:45:02 pm от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #100 -: Август 14, 2016, 00:57:47 am »
Не знам защо темата се обърна на джънкове или не. Изчетох ви мненията, но нищо не можа да ме убеди, че баш площадката, а не пейка в близост, не сред цялата сюрия деца е мястото за солетки. На пейка в близост поне няма да има дрезнещи се деце, а и е доста по-прилично да седнеш на пейка и да си хапнеш зрънчото, сладоледа или банана:)
Ако на някой нещо не му харесва, да намери начин да се справи - да се премести от там, където се яде храна, която дразни, или да се обясни на детето защо не може...

По презумпция на пързалки и люлки се играе, не се яде. Затова считам, че ако съм си извела детето на люлки и да се попързаля, не трябва да се хрупат звънчовци в съседната люлка и е редно ядящите да се дръпнат, не аз.
[/url][/url]
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #101 -: Август 14, 2016, 08:25:38 am »
По презюмпция и възпитание е едно, реалността съвсем друга :) Аз за това гледам да не си създавам зилишни нерви, а да се нагаждам според ситуацията и разбиранията си :) Каквото и на който и да се каже навън - всеки има мнение и на никой не можем да налагаме, всеки е прав за себе си :) А то дали са пейките или наоколо, децата си щъкат и всичко виждат, така че е едно и също. Това малко ми напомня - да живееш в блок и да очакваш никой да не ти вдига шум( не само в непозволениет часове, а изобщо), никой да не ти пречи и т.н. Еми на такива съседи им казвам - купете си къща :) Без нищо лично към никой :) Гледам да съм по-широко скроена към останалите,а да си гледам в моята паничка повече :)

Момичета, скоро отиваме на моренце :) Вие на плажа взимахте ли колички? Направо се чудя това моето, като не се спира, какво ще правим на плажа :) :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #102 -: Август 14, 2016, 09:07:54 am »
Количка мъкна навсякъде където ако не детето, то багажа ми може да носи  :D
Случвало ми се е на площадката да има само още една мама и на моето дете му ставаше чак странно и любопитно те за кво притичват до нея(прекъсва се играта просто), а тя с пастички ги хранеш, тогава не беше опитвал и когато му предложи и на него и отказа, но някак наистина не и е мястото на храната където се тича, скача или са мръсни ръцете.
Записвам се в темата с две добре хранещи се мацки на 7м., никой няма зъби, никой не сяда, изобщооо няма постижения за хвалене, тъй че се свивам тука и Ше си трая  :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #103 -: Август 14, 2016, 10:16:47 am »
Здравейте, според мен е добре децата да не се хранят на площадката, макар че наистина е трудно постижимо. В никакъв случай  не съм съгласна, някой да бута в устата на детето ми каквито и да е било храни, които аз не съм му взела! Моята дъщеря не е от тези,  на които им се прияжда, когато видят някой да хапва, но нищо не се знае  в бъдеще. Тъй като клони по-скоро към злоядите, не й давам нищо между храненията, за да не си разваля апетита. Не одобрявам гризките, солетките и всякакви тем подобни измишльотини, и не мисля да й купувам такива възможно най-дълго време. По принцип за сега нямам особен проблем с площадките, защото живеем в къща и детето си играе главно на двора, когато не сме на разходка.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #104 -: Август 14, 2016, 10:26:41 am »
lilitu, трудно ми е да ти опиша колко ми липсва количката по почивки, откакто такава не се ползва у нас.  :lol: Расте детето, вярно, ама това че сега не мъкна памперси, пюрета и шишета, не значи изобщо, че не мъкна куп други неща, не по-малко тежащи, че и обемни. Съгласна с м-и, на плажа и да не стои (спи) в количката, идеална ти е за товарене на прилежащия катун и транспортирането му от...- до... То вярно, че аз и без него да съм на почивка бая неща нося на плажа де, но когато съм с него - само хавлиите са 4-5 (големи и дебели), че арсенала с надуваемите истории, кофички и др. съоръжения за пясък, една чантичка мазила, друга чанта (заместваща дамската ми и обичайното й съдържание), напоследък - задълже някой двуметров надуваем дракон, акула, или каквото му е хванало око се мъкне, бански за смяна (няколко), пък цивилни дрехи и още 10-ина неща, които "внезапно" му стават необходими, или пък купувам през деня... Та, ако не съм взела хотел , който е направо на плажа - сега си ходим с колата на плаж. Преди количката ми вършеше приказна работа за тази цел.  :D

Вени, лично аз под "площадка" - имам предвид района на въпросната, а не самите съоръжения. Може би и при нас някакви родители хранят деца (все едно с какво) на самите съоръжения, не съм се заглеждала. Но наистина - съществена разлика по въпроса "ама другите деца гледат" - не намирам, според това дали някой дъвче солети, или ябълка на люлката, или на скамейка на 3 метра от въпросната люлка. И за да бъдем обективни - обичайно родителското недоволство от това, че деца похапват на такива места е точно по отношение на това КАКВО похапват, а не толкова, че изобщо ядат там ;) Досега по този въпрос, аз поне не съм срещала някой да пише с възмущение, че майка Х давала банан на детето си и предложила банан и на нейното дете. Винаги е: пръчки, вафли, близалки, боядисан сок, желирани мечета, шоколад, пастичка, сладолед...т.е. джънк. И съответно проблемът е, че тя не дава такива неща, а нейното дете също искало, щото гледало, че другите ядат такива. И затова - ма то е невъзпитано изобщо да ядеш каквото и да било навън, по паркове, градинки, около детски площадки...Не мисля така. В Ст. Загора например - повечето съоръжения за игра (площадки) се намират насред градските паркове и градинки например. Т.е. това са места предназначени за посещение от всякакви хора, на всякаква възраст, където биват разхождани и пускани да си играят И деца. А не заградени с телена мрежа детски площадки, където само деца има. Е какво да направим? Никой да не яде сладолед, хот-дог, да не пие кафе и кола, че малките деца гледали и искали и те и било трудно да им се обясни защо това не може и за тях? Правилата валидни за каквото се сетиш у дома, между моите "четири стени" - няма как и не е логично да бъдат налагани на околните все пак. Аз например не ходя по обществени площадки, защото не понасям майките там и "темите им за разговор", не че нещо друго ми пречи. Ама не очаквам да им се наместят мозъчните чаркове и някой път поне да има друга тема, освен л***а, храна, развитие на детето, какво прави свекървата все на въпреки на майчините постановления как да се гледа детето, постоянното "мерене" на кого детето му е по-гениално и пр. И това като не ми е ОК - изнасям в заведение с детски кът, където на масата ми няма как да се пльосне някоя ей такава и да ми надува главата с подобни теми, а аз нали от пусто добро възпитание да я слушам ли, слушам, че ако й тегля някоя майна е супер грубо все пак.  :lol: Все пак - проблемът в случая си е мой, а не на тези жени и следва да си го разреша аз някак, а не те вкупом да вземат да се променят, щото на мен пък ми било неприятно как се държат.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #105 -: Август 14, 2016, 10:48:27 am »
За количките на плажа - сигурно до сега не съм била на такава вълна, и вярвайте ми - една количка не съм видяла хахаха то като бременните - хич не ги забелязваш, докато не надуеш корема и си викаш - брей, как пък всички сега забременяха хахха ДОбре, значи няма да съм единствената с количка, защото някак си без нея не си представям ходене където и да било на този етап :)) А по отнояшение на целия арсенал от крайно необходими неща за малкия - то не количка, ако можех автомобила си щях да паркирам на плажа хахаха Иначе по гръцките плажове има доста места, където и горички има до плажа, та ще търсим такива места, за да може като му се приспи на дребчо - хоп под някое дръвче в количката, да не се прибираме за всяка дрямка :))

П.С“ Чувам по бебефона,че малкото се събуди и веднага почна да изхвърля всичко от кошарата хахаха Кога ли ще мине и този му кеф :)) Забава без край :))
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #106 -: Август 14, 2016, 18:11:37 pm »
Аз не крия, че съм крайно против яденето на площадки и около тях на каквото и да било. Дори и на плодове.
Моето дете иска всичко и ако една майка извади например банан на скамейката до площадката, той веднага вижда и иска и той.
А наоколо няма от къде да му взема и на него. Да не говорим, че някой родител може и да няма средства, освен желание да купи нещо. Имаме и такива на нашата площадка. А едва ли майката с банана, носи още 10-20 банана да предложи на всички наоколо..

Наскоро едни майка, леля и дете отидоха специално да си купят сладолед и седнаха на една пейка по средата на площадката, а детето тръгна да обикаля със сладоледа навсякъде.
Една друга майка не издържа и му каза "ти, сега, какво, нарочно ли ни дразниш?".

В парка, на поне 20-30 метра от детски съоръжения, в заведение, съм ОК, който каквото иска да яде. 
Макар че и днес имах една фрапантна случка.
Бяхме в ресторант с външен детски кът, отделен с мрежа и врата. Една майка взе една чиния картофен чипс и я стовари в средата на детския кът да ядат двете и деца. Няма как да съм ОК с това. В детския кът имаше и деца на по година. Да не говорим, че всички са с мръсни ръце и Т.н.
Има си маси, което дете е гладно, да ходи и да яде на масата.
Съжалявам наистина, че съм така крайна, но това е от малкото неща, които ме изкарват извън релси. Вероятно, защото след такива случаи си тръгваме разревани от площадката.


Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #107 -: Август 14, 2016, 23:15:00 pm »
Аз също съм против яденето по площадките...в крайна сметка те са там,за да играят,не да ядат каквото и да е...не нося храна там излизаме след като се нахрани...днес едно се заиграло,а глупавата му майка го преследвас много ценното сокче от кутийка 8O без коментар просто,че избухвам :lol: така ми е писнало от такива,че и аз като Jbrul се чудя къде да ида другаде,а не на площадка :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #108 -: Август 15, 2016, 09:00:06 am »
Привет на всички. И на мен не ми е кеф да се яде по площадките.Не ми е кеф, защото Моника точно като Дани на Усмивки държи да опита всичко.Обяснявам, говоря, но все още не разбира и не може да вдене на 100%Ако беше по-голяма ОК, но на 2,6 години не разбира и иска.А като по-малка пък само се чуваше един вик и толкова.Извличала съм я ревяща, тръшкаща се от площадка защото някое дете яде шоколад, а тя се изприщва от него.Как точно да и влезе в главата, че не трябва да яде нещо със шоколад?Особено като беше по-малка?Ми сега пак е на ситни пъпки по корема и гърба, какво е яла не знам но е нещо дадено от някой, да си хапне детето нали!Па аз че сега я черпя с Фенистил всяка вечер, и че я мажа с разни кремове и се надявам да не минем на Еуриус, и това точно преди морето, майната ми нали!Аз не съм пъдар, не мога да тичам нон стоп след нея и да и вадя всичко от ръцете.Искам и от време на време да стигнем до някоя площадка, детето обича да ходи на люлки и пързалки.Но както показва опита ми, ще сме си а социални още дълго време.


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #109 -: Август 15, 2016, 11:30:20 am »
И аз се радвам като има по-малко деца по площадките, че все ще се намери някой придружител детски, баш като са се заиграли децата, да го ръчка я да яде нещо, я да пишка, я не знам си какво. Ами и аз искам да седна на някоя пейка и да си блея, хвърляйки по някой поглед, докато детето си кара колата/колелото/тротинетката или каквото там има за каране или да се пуска по пързалката, а не да ставам разногледа. Оф, ама какво да правя, нямам частна детска площадка,  :D Гледам да измисля някаква причина и като ми дойде вповече да се махнем оттам. Вчера се подготвих да ходим на сухия фонтан преди да стигнем до баба му, то пък фонтанът не работеше. Направо пфу! Добре, че се заигра на пързалката. Още малко остава ни до отпуската.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #110 -: Август 15, 2016, 12:08:58 pm »
Момичета, аз по площадки не ходя както казах, ама в редките случаи когато съм ходила - храна не нося, нито съм купувала. Моя пие вода, та никой не го е гледал жално по този повод, заклевам се.  :lol: Хранила съм го навън и то най-редовно когато беше бебе - с АМ, после с пюрета, после с детска кухня - в тези случаи също също нямаше някой разреван, че иска "пасирано нещо в кутийка". Пък процедирах така, понеже излизах от къщи с него в 10-11 сутринта и се прибирах чак в 22-23 часа (лятото). По ред причини - нямах възможност да си ходим до в къщи по м'найсе пъти, било за спане, било за ядене. Така, че мнението ми по тези въпроси е каквото е, не защото аз правя като родителите, които ви дразнят, все пак да го уточня това.  Споменах напред, че и за играчките се съобразявам, вкл. защото за тях често става дума И за пари, които са доста повече от 30 ст. (пакет солети) и не е въпрос на "искам, не искам да дам", а на "мога, или не мога да купя същото".

Иначе за "аз съм против"...списъкът е неизброим, сериозно. Но винаги си давам сметка, дали нещото Х е законно, дали е прието да го има у нас и да се прави и, ако "да" - намирам си начин да се справя с въпросните ситуации, да ги избегна, да минимизирам щетите и не считам, че това е задължение на околните. Пишкането и акането по всякакви паркове и градинки на малки деца у нас си го гледам от време оно, вкл. и в момента. Аз съм против тези неща, за МЕН са неприемливи, синът ми за 5 години и половина не е препикал и едно дърво в Градската т.е. не е да не може, ако родителят иска да не се случва. Обаче си е хамалогия, в доста случаи, факт. За такива неща - никой не прави забележка тук, бабите по пейките чак се умиляват, майките вдигат рамене с "ами дете е", няма обществена тоалетна наблизо, а и да има - тя е в неизползваем вид, в близкото заведение ми искат пари за ползване на тоалетната, детето не може да стиска... Та аз може да съм си "против" тези изпълнения до следващия век де, ама за масата родители те са си  напълно ОК. Въпреки това - не ми е било никакъв проблем да науча своето дете, че парка не е кенеф, ако и постоянно други деца да го ползват за тези цели пред него. Освен това, когато сме на село - аз съм го научила да пишка в двора ( в една вада, където постоянно тече вода и веро от външната мивка) т.е. не му е непозната практика с "пишкане на теферич), но знае, че това може само тук и само във вадата. По същата схема съм го научила, че кой какво прави и яде - не е основание и той да прави и яде същото. Когато беше съвсем малък - просто нещо не давах, не купувах и толкова. Когато взехме да разговаряме - съм вложила съответното време и търпение, за да обясня защо това, онова, трето, пето... Умишлено и целенасочено, буквално му насадих кофти отношение към "Макдоналдс" и подобните, като за целта ползвах нет-а.  :lol: Да искате само гнусни снимчици на разпадащи се черни зъбки и близки кадри на зъболекарски машинки. "Който яде такива неща - зъбите му стават такива, болят го, правят му ги с машинка и това също боли, ама накрая все пак му падат". Показвала съм и снимки на болестно затлъстели деца с пояснението, че който яде боклуци - става такъв и не може да тича, кара колело, ски, да плува, да се качва по катерушките и му е трудно да диша, а накрая попада в болницата за дълго. Имах под ръка и един маркуч за система с прилежащата дебела игла, тази която се мушва в банката с нещо си (ползвам ги за "капково напояване" на саксиите си тях ;) ), но му го разопаковах за илюстрация с какво бодат децата, които ядат боклук и затова попадат в болницата. Достатъчно се впечатли от тези "обработки", за да отказва наред "почерпки" с подобна храна. Напоследък дори "изнася здравни лекции" на ядящите ги, познайте в какъв апокалиптичен вид и "добавки от него си", като - "и ще ти излязат пъпки, ще ти падне косата и ноктите..." :lol:
Понеже все пак не съм вманиачена чак на тема "здравословно хранене", имам си един "списък" с джънкове, които понякога купувам, при проявено желание от негова страна (не по своя инициатива). Защото считам за грешка и неползотворно, да взема пък "да пренавия пружинката" по въпроса. Хубав шоколад, сладолед, пуканки, солети (макар, че рядко иска), кутия "шоколадови" бисквити, която се яде по седмица като "десерт", плодова торта от "Неделя"... Той за разлика от мен обича сладичко човека, така че не го лишавам от това, след като му се яде. Номерът както за много неща е в "мярката". На цялото му качествено хранене, което за мой късмет успявам да подсигуря (откъм продукти), че хапнал някой боклук веднъж в седмицата, да си начеше крастата - не променя пейзажа. А и така не живее с усещането, че са му забранени куп неща и нещо е ощетен, че да ги търси само по тази причина в бъдеще (когато няма да мога да го контролирам). Понеже е по-големичък вече, виждам и ефекта от изградените му навици какво се яде и кое е вкусно (т.е. кое приема за вкусно той) и как навикът си казва тежката дума. Беше при свекърва ми няколко дни, тя сега има много работа, а и по принцип не е кулинар и съответно - изкупила всички полуфабрикати и опаковани боклуци от "Била", с очакване внуците й да ядат и да са хепи. Двамата големи - ОК, били са хепи, ама моичкият се запънал яко  :lol: Ми не, не ще кроасан и филия с нещо, искал салатка и готвенко, ама нямааааа. И ми го доведе баща му освирепял от глад снощи и хилейки се, че най-накрая Данаил щял да научи майка му да готви на дърти години. Та фактът (че като я знам тя как пазарува) е бил затрупан с камара джънк от всякакъв вид и все пак си дойде гладен и възмутен, че при баба му нямали "храна" - значи съм си посвършила прилично работата по въпроса. А ви ги споделям тези неща, в случай, че някой иска и може да се възползва от моя опит по въпроса, при вече наличен положителен резултат. И естествено с ясното съзнание, че всяко дете си е различно и каквото при Дани е сработило - няма гаранция, че ще работи при друго дете.

И с риск вече крайно да досадя, ще го кажа пак. Ние за какво сме "против" - все едно, никой няма да се промени, или да си промени навиците и разбиранията за наше удобство, та целият напън за преодоляване негативите на средата (във всички отношения) си е за нас момичета. Или ще се справим, или няма, а възмущенията кой какво правел и как не бива така - няма да ни помогнат за тези задачи.

Хубав ден на всички, отивам да си варя био-сока от дренки, с него разнообразявам пиенето на гола водичка от Дани. За всичко си има чалъм както казах ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #111 -: Август 15, 2016, 16:04:19 pm »
Момичета, колкото по-рано разберете, че никой не е длъжен да се съобразява и да се грижи за децата ви освен вас, толкова по-добре. :lol:
За съжаление, теорията ми се доказа и при последния инцидент с детенцето в магазина за плочки. :(

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #112 -: Август 15, 2016, 16:10:59 pm »
За съжаление, теорията ми се доказа и при последния инцидент с детенцето в магазина за плочки. :(

Даммм, като си спомня как навръх рождения ми ден, можехме да се окажем и ние в този вид новини...едва ли някога ще си го простя.  :? Ама ми е не обеца на ухото това, ами гюле направо. И да, сакатлъкът беше напълно възможен, именно заради това, че аз моето съм го възпитала както трябва, ама 10-ина други родители техните си деца - не. И удавеното можеше да е моето, не техните. Пък нека после "аз съм права" и "аз съм против и не приемам"... Казвам го това с огромно съжаление, ама това е реалността момичета.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #113 -: Август 15, 2016, 16:23:14 pm »
Това можеше да мине като бяхме ние деца, защото долу горе всички сме възпитавани по един и същи начин, за съжаление сега е точно обратното - добре възпитаните деца са като динозаврите. Може да ви звучи пресилено, но е точно така, защото в градинките е едно, но като поотраснат децата и тръгнат на градина и училище, е тогава ще се сблъскате с пълната неандерталщина у нас на родители и деца. И това че някоя баба е почерпила отрочето със зръчно (ауу антема :lol:), ще ви се стори просто песен.
« Последна редакция: Август 15, 2016, 17:09:23 pm от StefiZ »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #114 -: Август 15, 2016, 18:22:11 pm »
Да, и аз абсолютно смятам, че всеки е отговорен за собственото си дете, и не може да очаква от никой друг да се съобразява с него. Ама то и в БГ малко е такъв манталитета ни, все някой ни е виновен или крив за нещо :) Така и не се научихме да зачитаме чуждото мнение и разбирания, а все очакваме че всички с нас трябва да се съобразяват...Ама  то това съвсем друга тема вече :) И не се отнася към форума, а като цяло :)

Момичета, ползвате ли еднократни гащички за водата? Или голички ги държите малките?
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #115 -: Август 15, 2016, 19:05:44 pm »
lilitu, при първото ходене на море (нямаше 7 месеца моя) - бях накупила всички видове от т.нар. "памперс - бански" - демек - еднократни памперс гащички на солени цени. Гол не съм го оставяла на плажа, вкл. във водата, къде от хигиенни съображения, къде по "едни други", ама да не се спирам на тях. Та накратко, ако ще къпеш с нещо на дупето - нормален памперс ползвай, като го извадиш детето от водата - миеш, бършеш, слагаш сух и това е. Аз бях доста смаяна как тези дето са уж "бански" за нула време резорбират повече вода от нормалните. Това първо. Второ - била съм свидетел как бебе с такъв се наака в басейн и всичко изплува. Не ми беше чудно как, понеже така се раздува и висва около краката, че може самото бебе да се изхлузи оттам  :lol: Та..."крастички за родители" са тези "гащи", файда от тях няма, поне като предназначение "бански". Взимай 2 големи пакета нормални памперси каквито си ползвате обичайно и...приятна почивка :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #116 -: Август 15, 2016, 19:34:43 pm »
Стефи, така е, никой не е длъжен, но това не ми пречи да не го намирам за нормално това поведение и да го осъждам.
Jbrul, на нас бански памперсите никога не са ни попивали вода и не са провисвали около крачетата и се учудвам от това, което казваш. Ние сме ползвали тези на Лидл и тези на Либеро. Даже мога да изровя снимки как стои прилепнал по д-то след басейн.
Ползвали сме и многократен бански на Банбино МИО за задържане на твърди частици с ластици около крачетата.
И еднократните, и многократните не задържат пишкано, но акото го задържат.
Това са моите впечатления.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #117 -: Август 15, 2016, 19:36:34 pm »
И аз да се включа по въпроса за памперсите-бански със съвсем пресни впечатления. Не знам защо, но очаквах тези гащички да са с функционалност на нормални памперси, т.е. да задържат изпишканото в тях. Няма такъв филм, пропускат си всичко съвсем свободно навън, та от двата пакета взети за почивката, използвах общо 4 - за да видя, че не се държат като памперси и да за се убедя, че не съм сгрешила първия път. От там нататък си карахме с нормални памперси и както казва Jbrul, сменях след всяко мокрене.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #118 -: Август 15, 2016, 19:58:34 pm »
Да, точно това им е идеята.
Те служат само за ако, не за пиш, иначе ще попиват и водата и стават като обикновен памперс.


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #119 -: Август 15, 2016, 20:41:20 pm »
Смайли, така е, всички списващи тук го осъждаме, но повярвай ми само тровиш себе си, а и детето си. Хубаво е да го научиш, че това са неща на които не трябва да обръща внимание, не трябва да го натъжават, защото повярвай ми, минала съм през това. Едното ми дете е толкова чувствително и като първо се опитвах и успях да го възпитам в доброта, толерантност, отстъпчивост и всяка друга добротел за която се сетиш. Ами, съвсем откровено ти казвам, че беше грешка от моя страна, защото тя страда и  тосъвсем искрено. Та, последните години пък трябваше да й обяснявам, че е прекрасен човек, но не всички са като нея и тя нека е добра, но но умее да отсява правилните хора, да се пази и да не преживява всяка накриво казана дума. За сега успявам, но е много, много трудно, защото е много тежко да гледаш как ти детето ти страда.
Но, човек се учи цял живот. С малката пък винаги сме се държали като с голяма, разбира се, децата са различни, но тя наистина израстна бързо, много бързо. На две години знаеше какво трябва и не трябва да яде, защото бъбрека й е болен, черен и ще става още по-черен ако яде буклуци, това по повод храненето де. Така че, има ефект от това да говорите и обянсявате на децата си, колкото и ефекта на този етап да ви се струва нулев. Тя е отговорна, умее да отсява хората които не й харесват без дори да се протеснява дали ще й се разсърди някой ако просто спре да си говори с него, а е само на седем :) Има изключително силно развито чивство за справедливост, за което разбира се и ние имаме заслуга, защото в къщи винаги сме държали на това.
С две думи сложно е, но то ако е просто на нас ли ще се падне :lol:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #120 -: Август 15, 2016, 21:31:02 pm »
Така си е, някои неща, за да ги приемеш или да си промениш мнението за тях, трябва първо да ги изживееш. Аз вече за доста неща имам виждаме какво не бих направила с второ си дете :lol:
Много похвално за твоето момиченце, Стефи, как на две е разбирала такива неща!!!
Ние още се учим на съвсем елементарни неща.
Например всеки път ни вика "махай се" като иска да станем от дивана и да си бута там автобуса или трамвая. И аз всеки път го карам да каже: "моля те, мамо, стани". Повтаря го на момента и следващия път пак "махай се".
А бе май момиченцата са наистина по-схватливи  :P
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #121 -: Август 15, 2016, 21:59:19 pm »
Струва ми се, че колкото и да са различни децата, колкото е по-строг родителя докато са по-малки, толкова повече разбират. Имам предвид следното - аз съм страшно гушлива, много време му отделям на малкия за игра, има доста неща, които са му позволени( защото не може съвсем всичко да му се забрани да пипа) - просто гледам най-безопасните да му позволявам,но... неща, които не са позволени за правене, а той ги прави, въпреки "НЕ"-то, след второ предупреждение следва наказание, или когато много се разлигави и почне да прави глупости и да не слуша - си има накзание. В детската стая - в кошарата, казвам му строго - Наказан си! и го оставя за една минута( може и по-малко, важено е впечатлението). Той естествено се разплаква, но ефект има. След това го водя на мястото или му показвам нещото, заради което е наказан и му обяснявам защо е бил наказан. И знам че ще има мами да кажат - много е малък( на 11 месеца е), ама не е здравословно, но фактът е че върши работа, той разбира, че това не е позволено. И въпреки, че съм строга когато трябва, малкият е супер усмихнато дете, много комуникативен, самостоятелен и игрив. В днешно време ( за моите разбирания– малко прекалено се прокламира либералността и да се водим по децата.Та нали ние сме големите и мислещите. Аз също съм възпитавана така, че майка ми само като ме погледнеше знаех какво как защо, никога не е имало ходене след мен или викове и такива неща. Сигурно си е и до дете, но ето - моето с баща си - еми качва му се на главата. Така че не е само до детето. Строгост си трябва :) И мнооооооогооо любов и търпение :) 
Иначе дребчо малък-малък, разбира не разбира,ама като се заиграе с тази неговата чурка, еййййй не мога да му махна ръката :) Ама то не са усмивки, не е дърпане....хахахх ох на кукуто като седне - първите 10 минути са игра - ту с едната, ту с другата ръка хахах Чак после върши работа по предназначение :)) Ох, мъжка му работа :)
« Последна редакция: Август 15, 2016, 22:03:02 pm от lilitu »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #122 -: Август 15, 2016, 22:27:09 pm »
Смайли, по първия въпрос..., ако седна да опиша колко неща за мен не са ок, осъждам и защо и пр. - на всички ще ви се стори, че до този момент съм писала телеграфно и стегнато.  :lol: Не в тази тема, ами в целия сайт.  :wink:  Просто не мисля, че четящите тук ги вълнува особено, аз какво приемам, или не, защо и да си водим "принципни дискусии", а уж нали...да сме полезни тези с по-големите деца с нещо. С опит, изводи (без да ги налагаме разбира се), по-скоро да сте подготвени какво да очаквате "на следващ етап", като ситуации, реакции на децата и пр.
Случаят с моя РД, ще го разкажа, само за илюстрация на "колко нямат значение принципните ни позиции в реалността.". Вечерта на 9-и юли, аз за жалост съм с топлинен удар, ама геройски се държа. На ваканция сме с мама и Дани, гаджето ми идва за уикенда (и за празника ми). Случва се така, че въпросната вечер в ресторанта на хотела има сватба (мястото е популярно за такива събития). Управителката ни е предвидила маса, само че тя гледа към манежа на конната база (ресторанта има две веранди - към манежа и към басейна и детската площадка). Аз се зарадвах на сватбата, понеже ще има и деца и Дани ще има с кого да играе... На 15-тата минута от сватбата, схванах какви са хората - чалгии, някакви пияни разгърдени пейзани с ланци, женската част  - стайлинг "Околовръстното", булката с корем до носа, тортена рокля, гуменки и жули ракии. "Подарък за младоженеца" - стрийптизьорки, останаха по цици пред всите гости, роднини и доволната булка.  8O Обяснявам ги тези неща, за да си направите изводите какви са им на въпросните децата. Не очаквах такова нещо, на точно това място, всяка вечер до тогава имаше разни купони, ама с "друг вид хора", обаче на...точно тогава - "потни селяндури с пари". Дани е общителен и сговорчив, заигра се с 10-ината деца от сватбата, биваше ситуацията до един момент. В един момент дойде да ме попита дали може да им покаже басейна на децата, казах ОК. Знам, че сигурно е странно за вас да кажа ОК в такава ситуация, ама съм сигурна за моето си, че не рискувам инцидент с басейна, защо  - дълга тема. ОБАЧЕ  подцених в случая ненормалната му компания.  :( Пет минути по-късно Дани идва мокър, ама от глава до пети и ревящ. Той реве 3 пъти в годината средно, обичайно когато е обиден от нещо. Опитвам да го успокоя, казвам, че няма нищо че е мокър, ще сменим дрехите (не се карам никога за такива неща, не реве за това) и опитвам да разбера защо всъщност са сълзите и хълцането и какво за БОГА е станало?!! Е, по протежението на целия този басейн има множество декоративни бели камъчета и няколко табели да не се хвърлят въпросните в басейна. Дани знае и не хвърля. Предишни дни, когато някое бебе е пускало камъчета - той ги вадеше и аз обяснявах, че бебето просто не разбира и затова. Е, като завел там въпросните деца - те естествено намятали поне 60 камъка из басейна (по разказ на управителката на другата сутрин), а моят добре възпитан и абсолютно прав в случая син им направил забележка, настоятелно. Не нали да вземе и той да хвърля, щото сега никой не гледа... В резултат - гаменчетата са го плискали с вода така, че и задникът му беше мокър. Ревът в случая беше от обида , как нали аз мамо правилно им казаха, а те така... Ми така сине, правилно си казал, ама...И добре, че САМО това е било, щото...деца. Може да се сбутат, макар неволно да го бутнат в дълбокия басейн, в паниката си да не съумее да изплува, те в паниката си да не викнат помощ навреме... Ей това като си го помислих и вече ме втресе съвсем, не само заради топлинния удар де. Ако не го видя 3-5 минути - ставам да го търся, да, ама това време напълно стига, за да се удави, ако беше станало напечено  с тия камъни и дечурлига. Не искам да си го спомням този РД, по тази причина, благодарна съм, че се разминах с мокро и ревящо дете със засегнато ( с право) чувство за справедливост, а не да имам удавено.
Е, ОК, аз права ли съм? Добре ли е възпитан той? Той прав ли е бил? Да! И к'во от това в описаната ситуация м? Ако се беше случило нещо лошо кой е крив - АЗ! Че съм го пуснала да иде (питал ме е), че съм подценила опасността от това да иде с такива зле възпитани деца. Да, моя е грешката и то изцяло. Аз неговия акъл го знам, ама техния - не и не го отчетох. И добре беше малкия дявол, ама можеше и да не е. Късмет. Ама безкраен такъв - няма. Надявам се, че ме разбрахте добре колко точно има значение в повечето реални ситуации, дали вие сте прави, дали сте "против", дали "осъждате" нещо си. Няма. Предпочитам живо и здраво дете, пред това да съм "права" за каквото и да било по принцип. Може и от ЕГН-то да ми е вече това "мислене", може и от опита - не знам. Пак възпитавам както трябва, ама "обирам луфта" за другото и не се осланям "на хората" за нищо. Хеле пък на "би трябвало всички да си възпитават добре децата за всичко".Все пак 90% от човешката популация са идиоти, та от такива - какво възпитание на поколението им да очаквам точно?

Памперс-гащите на Дани бяха "Либеро", точният за него размер. Ефектът беше какъвто казах, но все пак - пробвах веднъж и един пакет и от нормалните памперси за такива цели съм в пъти по-доволна. Моят опит е с давност 5 години обаче, сега може да има и някакви по-читави от вида, не знам и за по-нови версии - мнение не изказвам. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #123 -: Август 16, 2016, 08:51:26 am »
Стеф, така е и разбирам че сега се ядосвам за глупости.Предполагам Моника е глезена или и даваме повече неща, но не мога да направя сравнение и да я резна.Баща и много ми "помага" в тая част, защото е залепен за нея, сакън да не и се случи нещо.Давам си и сметка, че трудното тепърва предстои.С порастването и арогантността на децата.Всеки ден се сблъсквам с такива и ме хваща страх къде расте детето ми.От друга страна имам допир и до доста по-мислещи и добре възпитани деца и се надявам тя да е като тях.И да намери своето място.

За храните опитвам да обяснявам, но понякога ме разбира понякога се прави че не ме разбира.Бе ще се научи, а аз мога да дерзая и споделям.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #124 -: Август 16, 2016, 10:04:17 am »
Маги, няма формула, за съжаление. Това което при едно дете действа добре, при друго може да е съвсем обратното. Аз само исках да ви отчая :wink:, че колкото и добре да си възпитавате децата, за съжаление околните масово вече не го правят.

Относно забраните, и ние в началото тръгнахме с голямата кошница, но човек се учи, скоро след това започнах да забранявам само животозастрашаващите неща. :lol:
Изтината е, че със или без масовите забрани децата са такива каквито са. Деси от малка е по-пъргава, енергечна, палава, абе 1 мин. не може да стои на едно място. Правеше беля след беля, е забранявах и какво, просто детето си е такова и до сега. Ели, влачеше саксии и рисуваше по мебелите, ами няколко пъти й обясних че не е добре да го прави, разбира се, не ме чу, но много бързо пък й мина ищаха да се прави на Пикасо.

Смайли, извинявай, но дори и 10 пъти да ми каже моля, пак няма да стана от дивана, защото той е решил, че там ще си кара количките точно сега, при положение, че под широк, моля да търкаля там. :wink:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #125 -: Август 16, 2016, 10:37:08 am »
Човек се учи факт.А аз пък съм човек който обича да има правила.Моника има място за игра и най-мразя като тръгне да се катери по мен.От известно време иска да се катери по всякакви маси, и това също ме докарва до малка вътрешна драма.Не и давам, обяснявам и знае много добре че е забранено.

Факт е, че всяко е различно и наистина подхода е различен.За мен в момента най-голямото предизвикателство е да я науча да ми дава ръка и да не се дърпа на улица с коли.Другото бавно и постепенно и го набивам в главичката, но това с колите на два пъти ми изправи косата, единия път дори я ударих, съвсем първосигнално от страх.Пробвам различни методи, дано проработи някой.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #126 -: Август 16, 2016, 10:38:49 am »
Смайли, извинявай, но дори и 10 пъти да ми каже моля, пак няма да стана от дивана, защото той е решил, че там ще си кара количките точно сега, при положение, че под широк, моля да търкаля там. :wink:

Уф, успокои ме, че не съм само аз от "злите майки"  :lol: :lol:

Иначе сериозно момичета, че детето ми нещо искало - никога не ми е било достатъчно основание само по себе си нещото да се случи, или да получи каквото там иска. Дали ще удовлетворя дадено искане зависи от куп други неща - какво точно иска, кога го иска, доколко е нужно, или разумно, или подходящ момента да го получи (това решавам аз, а не той). Вкл. напоследък, отказвам да купувам куп неща с аргумента "Няма да дам толкова пари за тази глупост/боклук". Не, защото не мога да ги дам, а защото съм преценила, че въпросното нещо не си струва да ги давам. Е, ок, ще се нацупи, ще тропа с краче и ще ми изцепи как вече не ме обича, минава след 5 мин. цирка и толкова. Напоследък даже не се и хаби да прави такива номерца, като видя, че файда - няма. "Аз пък вече не те обичам", казвам "Добре" и продължавам накъдето съм тръгнала. Понеже е по-голям и хитър вече, пробва и други обработки като: "Тати щеше да ми купи". Казвам "Ок, когато си с баща си, да ти купи, сега си с мен, аз няма да купя това нещо." Та, така. Колкото по-рано осъзнаят, че "искам" не е аргумент за каквото и да било - по-добре за всички ни, вкл. за тях самите. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #127 -: Август 16, 2016, 10:41:40 am »
Смайли, извинявай, но дори и 10 пъти да ми каже моля, пак няма да стана от дивана, защото той е решил, че там ще си кара количките точно сега, при положение, че под широк, моля да търкаля там. :wink:
О, не, с това нямам никакъв проблем. Даже си отдъхвам, че не ме кара да бутам и аз автобуса, че това вече ми е ужасно досадно.
Направо отивам да си пия питието като ме изгони и цари мир и хармония известно време :lol:
Нищо животозастрашаващо, както и ти казваш, няма в това и двамата сме доволни  :P

Jbrul, малкият дявол, както се казва!

Я да ви питам как се оправяте с миенето на ръцете на обществени места?
В повечето случаи ми е мисията невъзможна. Особено, когато мивката е с фотоклетка. Пробвала съм да го държа с една ръка и да мия с другата (проблемът е, че не му е удобно да го държа така и оказва голяма съпротива), да го кача да стъпи на плота на мивката и да клекне, да му поливам с шепата с водата. Обичайно резултатът е, че целите сме мокри (и подът също) и пак не сме се измили добре.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #128 -: Август 16, 2016, 10:47:46 am »
Е па сякаш не ме познаваш, зла съм и още как :lol:

Смайли, не е до проблем. Ясно е, че не е драма и животозастрашаващо да станеш от дивана, защото на принца му се прийскало точно сега и точно там да си тътрузи автобуса, възпитателно е!

а за купуването отдавна спрях освен за РД и за НГ да купувам играчки. И точно така съм обянсявала, че не си заслужава парите, колкото и да съм си мислила, че са малки и не разбират от пари. Аз много обичам да обянсявам, та редовно им разяснявах защо не струва точно тази пласмантерия Х лева с подходящите сравнение, разбира се. Има една много хубава книжка, за съжаление е само в библиотеките, защото е в много малък тираж - Къде растат парите, на една чешка авторка (ама пусто старост нерадост, не й помня името). Написана е чудесно, достъпно и е много подходяща за 4-5 г. деца, примерно.

ПП. намерих я - http://biserche.com/ka-de-rastat-parite/
« Последна редакция: Август 16, 2016, 10:49:46 am от StefiZ »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #129 -: Август 16, 2016, 10:54:21 am »
Смайли, зор е с ръцете, все още нося мокри кърпички.Но ако трябва да съм честна, ние сега лятото не сме ходили на едно заведение с нея.Виж пикници правихме много и там с мокри кърпи или поливам от шише.Обаче, това е просто за успокоение на околните, защото нали се сещаш, че тя яде тичайки и се мърси нон стоп.Та имунитет гради викам аз.

Аз от сега обяснявам, че не купувам всичко, нямам парички и не давам пари за боклуци.Играчки се купуват само по повод, празник, нещо такова.Виж с бабите имам проблем, ама баби какво да ги правя.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #130 -: Август 16, 2016, 11:04:33 am »
За мен възпитателно е да го накарам да ме помоли да направя нещо, което евентуално представлява усилие за мен. А не да очаква, че това се случва просто ей така, защото е поискал и е казал "махай се".
Това си е мое виждане, разбира се.

Маги, и аз бърша с кърпички навън, но напоследък избягвам, че открих, че се обрива от тях, а и все ми стои един мръсен пак.
Ние започнахме много да ходим по заведения, защото една вечер има манджа вкъщи, една вечер няма и така. Зимата като не се скиторим до късно навън, се надявам да имам повече време за готвене.
Сега иска и аз да го приспивам и понеже това отнема супер дълго време, накрая заспивам с него и пак не мога да сготвя. Снощи заспа в 23.30 и стана сутринта в 6 с мен от страх да не ме изпусне преди да съм тръгнала на работа.
Събота и неделя почти винаги обикаляме и пак няма време.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #131 -: Август 16, 2016, 11:19:25 am »
Стеф, не знам защо, но за парите да обясня не съм имала проблем и без помагала. Може би просто щото случих на разбрано дете (факт, такова е). При нас естествено по тази тема има объркване заради баща му, неизбежно е. Къде са на Иван финансовите възможности, къде са моите ;) Той като го вземе някой път, за да компенсира това, че по-малко време изкарва с него, пък и не му се напъва с обяснения за нещо (аз за к'во съм нали?  :lol:), а и нормално го блазни да е той "белия и добрия" - ха познай. Аре в МОЛ-а, кино с всите пуканки и чаши, после се минава през "Хиполенд" и това, че дръпнал някоя пластмаса за 100-200лв. е "няма проблем" - купува се, за баща му са дребни пари това. Няколко пъти като го водих на кино, пробва и мен да ме дере така във въпросния магазин - минава събира каквото му хване око и: "Купи ми!". Ми няма да купя бе!!! Връщам по рафтовете и купувам каквото ми се вижда читаво на мен - обикновено моделите на животни на "Нешънъл" и такива работи. Говорих с баща му по въпроса де и имаме напредък пу пу, сега ми звъни да пита дали да купуват нещо, или не. Това, след случая в който, в два поредни месеца му купи "Джони черепа" (скъпа пластмасова глупост, с която си играх предимно аз). Малкият забравил дори, че го има и искал пак, баща му забравил, че му е купил и купил пак...на компот ще ги правя, а и това са грешни пари бе!!! Дядо му е още по-... от баща му де  :lol: У нас Дани има ПС3 (моя) с всички игри излязли за тази конзола, до сватбата си не моЙ ги изигра. Пращам го при бившите свекъри, братовчед му там, вече цъка на ПС4, моето се вре и иска и то, батко му (на 18 почти се дразни), скарали се и к'во мислиш ти? Дядо пали колата и се купува втори ПС 4, с все игрите, та и телевизор същия като този на който бате играе, че да няма някое внуче ощетено.  :lol: Имали бол пари - дали. Да се разправям - смисъл няма. Научил е поне, че аз не мога да ръся така както те могат и толкова.

Ръцете и при нас по-често с мокри кърпички със спирт се чистят, не винаги има чешма наблизо. Ама не се и засилвам чак толкова да ги почиства през час. Разчитам на хеп. А ваксината, а и бива някоя бактерия да лапа все пак, заради имунитета де.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #132 -: Август 16, 2016, 11:26:09 am »
Не, не, тази книжка не е помагало, тя обяснява какво е заплата, какво са сметки, банкомат и т.н. направена е под формата на приказка. Иначе то е ясно, че всеки ще разбере какво са пари. Абе, приятно четиво, без друго предполагам, че ви преследват с книжките да им четете, та не е излишно.

Смайли, така е, но след това като ти каже "моля" и ще очаква и звезди да му сваляш, образно казано. Та да не си изиграеш лоша шега с това. Защото да те помоли да станеш от дивана е едно, ама при всяко нещо в бъдеше което иска и казвайки "моля" да решава, че му е в кърпа вързано е съвсем друго. Гледала съм го този "филм", затова ти казвам. Даже не си спомням вече коя е била, но в ДГ им бяха обяснили точно това, че като искат нещо трябва да казват "моля", абе с две думи вълшебна думичка :lol: Та, имахме обяснение и на тази тема веднъж след едно - ама аз казах моля :lol:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #133 -: Август 16, 2016, 11:49:25 am »
О, много неща не му позволявам. Той "моля те" още не използва (сега се учим), но почти винаги пита "може ли" и много често отговорът е "не". Това разбира се го влудява и започва да реве и да се тръшка, но просто изчаквам да му мине.
Например иска да седне да яде без да сме измили ръцете, не, просто не му давам да яде.
Иска да вземем големия трамвай навън (който дори не се събира в раницата, с която излизаме), не, просто му казвам, че няма да го вземем, защото ще ме кара накрая аз да нося и него, и трамвая. Той се започва да се тръшка, при което аз се връщам в стаята и казвам, че тогава няма да излизаме. След 5-10 мин вече е размислил и е готов да излезнем без трамвая.
Иска да гледа влакове на компютъра в youtube, не, това отдавна сме го забранили поради един куп причини. Тази забрана най-тежко я приема и от време на време пак си иска, в случай че сме размислили.

По-често обаче се случва да не иска да направи нещо, което аз искам да направи и там ми е голямата мъка, защото дори и насила трудно се получават нещата.
Не иска да се облича, като е облечен пък, не иска да се съблича. Не иска да влезне да се къпе, като влезне пък, не иска да излиза. И всеки път е едно убеждаване защо трябва да го направи.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #134 -: Август 16, 2016, 11:54:12 am »
Смайли, аз ти схващам замисъла и целта, но Стеф има право, че думичката "моля" - следва да я отнасят и към конкретна ситуация. Т.е. да се изгражда паралелно и понятие, в кои случаи е адекватно да помолиш за нещо и е нормално да да получиш отклик и кога, че си казал "моля" - изобщо не значи, че нещо ще ти се случи, или ще го получиш. Т.е. разликата между "Моля те, подай ми чашата с вода" (примерно) и "Моля те стани от този стол, за да седна аз". Наистина, когато са мънички, често го има този проблем с очакването им, че стига да кажат "моля" все тая за какво и то се случва. Аз на старта с Дани, също не отчетох каквото ти пиша нагоре и кажи "моля", ОК, започна да казва и в един момент (беше на три и нещо): "Моля те купи ми 5 такива сладоледа". Купувам един и той искрено изумен: "Ама нали казах МОЛЯ и да ми купиш 5, защо само един?!!!" Та усърдно захванах да изяснявам "връзката" между "моля" и съответните ситуации. А трябваше още в началото да го правя с подходящи примери, а не с "моля" на общо основание, че после корекции. Не, че не се получи пак, но е излишно усилие за теб и объркване за него, поне за известен период.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #135 -: Август 16, 2016, 12:05:45 pm »
Да, разбирам, че визирате, че това че ме кара да стана от дивана е нещо лошо. За мен обаче е напълно еднакво с това дали ще поиска да му извадя играчката, която е в гардероба например.
Щом иска да играе на дивана, нека си играе на дивана. Тода не му е забранено, други неща са му забранени.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #136 -: Август 16, 2016, 12:37:07 pm »
Визирам неуважението на чуждото пространство, правото на другия на нещо, което е равно на правото на сина ти на същото и очакването, че с "моля" - някой следва да се откаже от Х, понеже на Дани му се дощяло Y. Аз също съм майка и по съвсем естествен начин (както при всички нас) - нищо не ми тежи да направя за детето си, да му отстъпя, дето се вика "от устата си ще извадя нещо, ако той иска да го яде" и пак няма да ми дотежи. Но не го правя, защото той живее и ще живее в реалния свят, с едни хора дето не са мама и е добре да знае с тях как се процедира, аз съм лесна ;)

Не те критикувам, споделям някакви аргументи по въпроса, изобщо не си длъжна да ги отразяваш разбира се, не с тази цел пиша. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #137 -: Август 16, 2016, 12:51:45 pm »
а, баш, те това и аз имах рпедвид, и разбира се не съм критикувала, опазил ме господ, просто споделям мнение, защото си мислите че са малки, а всъщност на 2.4г. хич не са толкова малки, че да не съумяват да си изплетат кошничките :wink:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #138 -: Август 16, 2016, 13:15:32 pm »
Те ги "плетат" Стеф, когато възрастните допускат това. ;) Хем са "твърде малки да разберат каквото не им изнася", хем пък идеално разбират как "да оплетат кошничката", когато им изнася и родителите се подвеждат и пускат метър заради възрастта. Щом разбира едното (своя си интерес и опитва всячески да го налага), то значи разбира и това, което не му изнася. Логично, че второто се налага с повече усилия, нерви и неотстъпчивост. Не само при децата все пак. И себе си да погледнем - ние също не приемаме "без бой" каквото не ни е по вкуса (извън децата). Те са хора, не извънземни и всичко отнасящо се до нас - важи и за тях. Да, в ранна възраст подходът да приучиш към нещо, или да принудиш за нещо не е като към човек на 30, но разликата е в детайлите, не в самата процедура като смисъл. При деца на възраст, в която още нямате супер активен диалог и добро разбиране на смисъла на всичко казано - императивно се подхожда. И не, не е насилие и незачитане личността на детето. Ще миеш ръцете, зъбите, няма да бъркаш в контакта, няма да скачаш от върха на пързалката, все тая дали разбираш ЗАЩО. Друг вариант - не е измислен засега и няма никаква драма в това. За мен поне. Хем аз съм от мега либералните родители тук смея да кажа, ама чергичка на сина си не съм била (извън драмата със спането), няма и да бъда тепърва.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #139 -: Август 16, 2016, 13:20:24 pm »
Да, да. Перфектно разбрах още от първия пост на Стефи какво има предвид.
Просто точно в тази ситуация не намирам този проблем. Но и аз трудно ще ви убедя.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #140 -: Август 16, 2016, 13:37:46 pm »
А! Сакън Смайли в нещо да се убеждаваме една друга. Сериозно го казвам. Говорим си просто, пък кой какво, ако си намери полезно в казаното - супер. Ако не - не е загуба.  :D Всяка къща с нейния си "лайфстайл" и всяко дете с особеностите си. Аз когато пиша, винаги го имам предвид, а давайки пример с някакви неща у дома - го давам за илюстрация на теза/ситуация, не като универсално решение на нещо, съвсем пък не с идеята, че моят син е пример за нещо хахахах. Такива универсални  решения - няма, но общи правила и тенденции - да. Убеждавам се на своя глава с всеки изминал ден.

Много пъти си върнах лентата през последните 2-3 години, в опит да разбера защо имах проблем със спането на Дани. И колкото я връщам, все повече се убеждавам, че не "моето дете беше особено", а чисто сама си го причиних, после го задълбочих. И същият се реши, когато посмях да го реша и зарязах тия с "ама той е малък и не разбира, ама, ама..." Ама както писах и преди известно време тук...де да имам второ дете, че да не си забърквам сама камара идиотщини хахахах
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #141 -: Август 16, 2016, 13:44:55 pm »
Това със спането и аз го отлагам прекалено дълго.
Стаята му е готова и отдавна е време да си спи там.
Нямам нищо против да го приспиваме, да му четем приказки и Т.н., но да си знае, че после остава сам в своята си стая.
И даже снощи ми вдигна вече мерника, защото ме разиграва само с това спане и съм решила още тази вечер да го местя. Дано успея да си изпълня заканата.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #142 -: Август 16, 2016, 13:48:34 pm »
Усмивки да споделяш.При нас Моника няма стая.Мисля как да префасонирам апартамента и за сега съм в никакво положение.Поне си спи в леглото.Заспиването е според зависи.СЛед като видях, че и в 8 да я сложа и в 11 все ще заспи към 11,30 си реших проблема.Тича до 10-10 и малко, къпане, сушене, обличане и към 11 е в леглото.Приспива се сама.

Мен проблема ми е дърпането на обществени места, не даването на ръка и как да обясня че колата ще я направи на ваденка.Значи нон стоп говоря на тая тема, нон стоп.За сега ефект нулев.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #143 -: Август 16, 2016, 14:09:21 pm »
Маги, кофти работа, съвет не мога да ти дам, но ще ти разкажа една случка с Деси, това беше първия и последен за сега шамар, който съм й удряла.
Бях в 8м. бременна с Елена, върла зима, февруари, с нея сме в градинката пред блока, няма жива душа, разбираемо, само една луда мама като мен. И как се заговорих с нея за секунди, спрели сме се до изхода от градинката и аз само виждам как Деси със скоростта на светлината профучава покрай мен. С периферното зрение виждам едно ванче/баничарка как идва по улицата, хуквам след нея, колко да хукна с големия корем и се сещаш в главата ми какво става. Но, въпреки че е малка/ниска на 2г. и 3м. беше, явно човека я е видял или лудия бизон който търчи, идея няма, но спря и тя се заби в калника на колата. Ей такъв шамар й отвъртях, че главата й се усука три пъти. След това месеци разказваше как мама и ударила един шамар и главата й се врътнала :lol: Та, от тогава и с безброй обяснения естествено, ходеше като робот хваната за дръжката на количката и без команда пусни, даже и в парка не се пускаше :lol:
Та, не съм превърженик на боя, но понякога един шамар ама на време има по-голям ефект от 100 пъти повтаряне на едно и също нещо.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #144 -: Август 16, 2016, 14:24:31 pm »
Маги, не знам колко голям ви е апартамента. Ние като деца живеехме в стая, хол и кухня и родители ми спяха в хола на диван, а ние в спалнята.
Иначе някои познати си направиха кухните на малки спални за децата, а кухнята я изнесоха в хола, който стана всекидневна с бокс.

Дани зимата заспиваше много лесно към 20.30-21.00 ч и ми беше супер с този режим.
Лятото обаче и той заспива непрекъснато след 22 часа и нищо не успявам да свърша така. Сутрин вместо да спи до по-късно пак става рано. Чак наскоро се случи да спи до към 8 без 15. Иначе редовно става между 6 и 7.
Тази сутрин от страх да не тръгна на работа се премести на спалнята и легна върху мен към 5.30. Аз го изчаках да заспи и го преместих и тъкмо щях да ставам и се повтори същото. И накрая просто станах с него. Редовно спи по по-малко от 8 часа на вечер. Добре, че през деня спи по два часа, понякога дори и по три.

С право ти настръхва косата с това дърпане на улицата. Дани това ми го спестява. Доста е страхлив и колите, които се движат го плашат. Пресича улицата като му кажа, че сега няма коли и той направо изтичва от другата страна от страх да не дойде кола. Даже като чуе кола и сам се спира, дори тя да не минава точно там, където сме ние. Като беше по-малък искаше все да си кара колата на кръстовището, но изведнъж стана предпазлив.

Дани за пръв път го понашамарих това лято, защото настъпваше и риташе котетата на майка ми. Обясненията изобщо не помогнаха. Хванал едно малко коте за опашката и го върти във въздуха и го хвърля. Направо бясна бях. Със сигурност не е виждал това от никъде. Така ли.. Ритне ли коте и аз го ритам. Поразрева се разбира се, защото аз го ритам така че да го заболи.

На мен проблемът ми е да го прибера вкъщи. Понякога се налага поради различни причини след ясла да трябва да отидем направо у нас. Ужас е. Не иска да се прибира докато не минем през тролея, през площадката и Т.н. Само в най-големите жеги се навиваше, защото и на него му беше топло. Една приятелка ми вика: ама ти защо му даваш да избира, направо го хващай и го води у вас. Аз й обяснявам, че това физически не може да се случи. Той се извива на дъга, започва да рита, да блъска. Дори и 5 крачки не мога да направя, носейки го.
Затова казвам, че ми е по-трудно да го накарам да направи нещо, което не иска, отколкото да му забраня да направи нещо, което иска.
Имаме някакъв прогрес, но си трябва време и търпение и ако имам бърза работа, край, отиде си.  :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #145 -: Август 16, 2016, 14:31:39 pm »
Маги, дърпането на ръка БАШ когато пресичаме го имаше и при нас, побеснявах е много меко казано. Защо побеснявах - разбираш добре мисля. Моника сега е във възрастта на "себеутвърждаването" и дълбоко си вярва, че когато си й обяснила нещо веднъж (как се пресича улица например) - тя го владее този джедайски номер съвършено и някак е обидно да не й позволяваш да го прилага сама ;). Предполагам когато пресичате - обясняваш за оглеждането, светофара и пр., тя те разбира и има увереност, че наистина знае как - съответно - реакцията й е срещу "проявеното от теб недоверие към нея". Лошата новина - изтърпяваш и стискаш. При Дани мина накъм 4, с непедагогичните обяснения, че карат много идиоти и той знае правилата, ама те не ги знаят и затова пресичането - за ръка, по тротоарите - ходи свободно (аз съм от външната страна де).

За спането сами и неприспиването (като добре препатила). Стъпка едно: утвърждаване на териториалното чувство и прилежащите му бонуси. Забраних в хола един куп неща, ама в детската - може всичко едва ли не, тя си е твоя, както желаеш там - така. Първо изнесе трайно там през деня, като "усети на хляба мекото" - хареса му и сам пожела да спи там. Вие сте против и не го препоръчвам, но споделям все пак как при нас стана номера - в детската си има ТВ, таблет, нет. Казах ОК, когато искаш - тогава заспивай, аз си лягам сега и чао. Обаче в 10 ли е заспал в 3 ли...вдигам за градина в 7. За 5 дни на тоя режим, с телевизор, или без - откъртваше към 22 ч., минавам, гася всичко и толкова. Няма безкрайни батерийки все пак ;) Ден няма да легне навреме, два няма да легне, на третия - заспива прав, де ще иде. Втори дубъл беше на скоро с къщата на село. Тук е свикнал да спи в нечие легло, в същата стая, ако и от 2 години в града да си спи отделно. Майка ми го поощрява за тия неща, после тегля аз нали... Миналата седмица - непоносими жеги, две спални свободни с легла 180х200 - аз ще ходя с лилаво под очите, че цяла нощ не мигвам от въртене пухтене и мятане отгоре ми? Казах, че той ще спи на едната спалня, аз на другата, горещо ми е, не мога да спя иначе....подложи джуката веднага и пробва с цирка. "Ауууу аз как ще спя сам, ауууу ти не ме обичаш...". Натирих го да ляга, става два пъти, овиках го качествено, легна и спа. И това беше всичко. Сега си ходи да ляга сам, та даже си затваря вратата ;) И седмица няма от първия опит, просто не се разкиснах на цирка, видя, че няма да мине и не се и пробва пак.

П.П. Приказки чета и разказвам, но не и преди лягане. Като ще се ляга - ляга се. Цунка, завиване, лека нощ и се спи. Няма час прелюдии по темата у нас поне.

хахахах Стеф и аз не съм привърженик на боя, но си признавам не за един, а за 3 вече такива шамара, отвъртяни по подобни поводи (рискова, ама рискова ситуация) и не, не се е повтаряла въпросната никога. Та моите уважения към "либералното възпитание", но макар и рядко един шамар НА МЯСТО - върши чудеса и цял живот се помни що си го изял. Мен само баща ми, само веднъж ми е удрял шамар (преди 30 години) и сега помня с пряката реч защо го изядох и да ти кажа...един ми е бил малко за тази ми проява ;)
« Последна редакция: Август 16, 2016, 14:38:11 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #146 -: Август 16, 2016, 16:26:48 pm »
Лелеее,света сте изписали днес  :lol: прочетох ви най-накрая :lol: офф,всичко разбират маймуните и много добре знаят къде,кога и при кого ще им мине номера :lol: аз за сега май няма от какво да се оплаквам пу-пу ама от два дни ми прави впечатление,че го викам да ляга примерно или да се къпе и ми казва "няма"  :lol: от сега още лелеее,да не ви обяснявам на 13 г. какво е :lol: тръгвам да го вдигам и ми се отпуска и гъне като червей в ръцете и тогаз баща му го скастря и до там :) трябва да мисля и аз за стая вече...до скоро не се замислях,че той се будеше по 3-4 пъти нощем ама сега спи,при сестра му не ми се вижда удачно то там има друго легло ама аз и на легло не съм го пробвала да спи...на Вера като и махнах решетката на кошарата колкото него беше и цяла нощ пада от леглото,та си и я върнах :lol: ще го мислим тепърва спалнята ли ще му освободя или в кабинета ще ходи той...
Утре най-накрая ще си отидем при майка ми и баща ми в Кърджали, те правиха ремонт та за това чак сега...и мисля да го заведа в Гърция на плаж, да не съм чак толкоз "зла" и той море да види :lol:
« Последна редакция: Август 16, 2016, 16:48:30 pm от Алекс 77 »
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #147 -: Август 16, 2016, 21:46:56 pm »
Алекс, аз Дани ще го пробвам директно на голямото легло. Кумовете ни дадоха една прегледа, която се поставя да не пада, уж. Не знам дали ще действа. Тепърва предстои да разберем.

Jbrul, ние имахме подобен план за преместването на Дани, но изпуснахме момента.
Махнахме излишните мебели от стаята (едно бюро най-вече), за да има повече място за игра. Взехме детски килим. Сложихме стикери с превозни средства на стените. Нямаше обаче как да преместим всички играчки. Една част си останаха в хола.
Той беше много впечатлен, особено от стикерите.
Обаче се изреди една серия от гости и все отлагах, отлагах, че те спяха в тази стая, и накрая той загуби интерес. А дори и стикерите изпопадаха. Явно на стена с релефни тапети не искат да стоят. Търсих разни лепила, за да ги залепя хубаво, но нищо подходящо не намерих. Някой ако има опит със стикери да сподели  :(

Сега са в "неговата" стая с баща му. Очаквам повикване в най-скоро време  :P
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #148 -: Август 16, 2016, 22:10:21 pm »
Смайли, с габърчета се закрепят най-добре такива неща на подобна повърхност. ;) За "момента" - не знам дали сте го изпуснали, у нас беше доста по-късен въпросния. Леглото на Дани  е спалня - 160х200, копие на моята с друг десен. Едно, че на такава беше свикнал да спи, второ че тогава вече ми беше ясно, че няма за кога да творя "пиратска детска стая" за луди пари (както мислех на старта). Ще обзавеждам за 1-и клас вече. Но..не е водещо какво има в стаята, водещо е да са различни "правилата" в тази стая. Поне у нас - това беше врътката. Огледай стаята, прецени какво е безопасно да разрешиш от всичко, което иначе си забранила, прежали разхвърлено и мръсно за старта (после и това се оправя, споко). Измисли зарибявка, която я има САМО в тази стая. Успех :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #149 -: Август 17, 2016, 15:56:13 pm »
Аз изобщо не по темата, но вече няколко пъти съм на косъм да си изгубя снимките, а и не само тях. Та ползвате ли външен хард? Дали 1ТБ ще ми е достатъчен?
Смайл, това с Дани би било проблем с нови членове на семейството най-вече. Не си дават завладените територии  :D Винаги можеш да го излъжеш с нови стикери, ако не ти се свиди тавана и със светещи звезди, нови чаршафи. За тапета пистолет с топъл силикон, двойнозалепяща лента.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #150 -: Август 17, 2016, 16:17:32 pm »
М-и, не  никак малко  1 ТБ. Ползваме такива, ама и на дискове свалям аз, по години. Тома неверни,  той и външния хард живот има. Качвам, чистя и най- добрите на дискове, копия и за бабите да си вадят каквото искат на хартиен носител.
По темата  - офф.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #151 -: Август 19, 2016, 08:35:47 am »
За дискове-най-вероятно нямам записвачка на лаптопа, не се сещам и никога не ми е трябвала де, а основно него ползвам. Веднъж ми сменяха харда, та ми е ясно, че и те умират. Освен да вмеза с флашки и мемори карти да се подсигурявам аз.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #152 -: Август 19, 2016, 09:15:31 am »
И ние мислим за външен диск, а аз периодично вадя на хартия.За спомен, правя албуми, раздавам на бабите.

Стефи, веднъж и забих шамар на задника по гореописания начин, точно заради тичане на улица с коли, а аз след нея крещя като идиот и я гоня.Сърцето ми спря, всичко в мен умря.Тя рева по пътя до в къщи, обяснявахме си защо и какво и след два дни пак я гоних по улицата.

Усмивки, върху такива тапети почти нищо не хваща.Или топъл силикон или габърчета-топлийки.Ние имаме такива в хола, всичко залепено пада, през известен период, аз упорито наново ги залепвам и така на няколко седмици.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #153 -: Август 19, 2016, 09:45:59 am »
Стефи, веднъж и забих шамар на задника по гореописания начин, точно заради тичане на улица с коли, а аз след нея крещя като идиот и я гоня.Сърцето ми спря, всичко в мен умря.Тя рева по пътя до в къщи, обяснявахме си защо и какво и след два дни пак я гоних по улицата.
Маги, аз точно поради подобни причини все още не се разделям с количката. Понякога е като укротяване на опърничавата. Не мога си причинявам на всяко излизане тези нерви. То не прихваща бе, говоря,  говоря и бой няма да помогне, като гледам  ината.  Повтарям си "период, период..."  Не знам в същност как още успявам да се въздържа със шамарите, ама съм й обещала като порасне голям бой да яде  :lol:  Направо така да им завиждам като видя майки с дечица миено кротко да си вървят в парка един до друг или хванати за ръка .... Няма, няма и няма мойто не върви, то бяга  - винаги и навсякъде и майка му отзад се ветрее.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #154 -: Август 19, 2016, 10:03:49 am »
Момичета , малки са ви децата , за да очаквате да вървят с вас за ръчичка . Казвам го от опит, разбира се .Аз също като вас съм си мислела ,че никога няма да го постигна с Ния ,но отдавна вече е факт . Аз като "лоша "майка доста шамари съм раздавала по този повод , но файда така и нямаше .Много обичаше да ми се затръшка точно по средата на улицата и колите да ни чакат да пресечем . Извива се като дъга и не мога даже и да я нося.В количка отказваше да я возя от как стана на година и половина и всяко излизане беше кошмар.Последният ми спомен бе като хукна с тротинетката по улицата ,беше доста задобряла вече и с бясна скорост кара .Ние с баща й бягаме и крещим да спре , а тя ... без да ни чува . От кръстовището излезе кола и добре ,че караше бавно та човека спря. Вярвайте ми щях да умра тогава . То не е за разказване чак . От тогава тротинетка не бях изкарала на вън ,но когато самата тя стана на три години и половина нещата коренно се промениха .Даже сега , когато вървим по улицата , самата тя ми казва да се качим на тротоара и ,че на улицата не се върви .
Та споко , всичко с времето си . Още и още понякога не иска да я държа за ръка като си вървим , но наближим ли улица да пресичаме сама ми търси ръката и я хваща.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #155 -: Август 19, 2016, 10:16:09 am »
Авалон, точно същата картинка е и при нас.Има дни когато ходи до мен, мирна и добра, но в последно време, не мога до магазина да отида с нея а е на 50м.Тича, не ходи, а аз крещя като идиот.Шамара беше съвсем първосигнален, от уплаха.Толкова се изплаших, че разбрах какво съм направила след после.

Дидомира, викаш има надежда.А дано!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #156 -: Август 19, 2016, 11:20:27 am »
Маги, нямаме такива дни. Отказала съм се за сега и чакам .... хахах, скралните 3 години. Както Дидомира казва, явно са ни малки децата. Говоря, уж обяснявам, ама по нищо не мога да разбера, разбрала ли е нещо, какво е разбрала, въобще чува ли ме не знам. Обаче като побеснея всичко разбира, но само за има няма 5 мин, после идва, побутва и ме пита "are you okay".
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #157 -: Август 19, 2016, 11:48:17 am »
Хаха, Avallon, are you OK?  :lol:

Относно стикерите за стена - с кабърчета няма да е подходящо, защото са (бяха) на нивото на леглото и той ще вземе да ги чопли с пръст и да падне някой и да се набоцка.
Със силикон може би е по-подходящо, но ще е голяма играчка, че те са доста елементи.

С преместването в неговата стая засега нямаме успех  :lol:

Аз да ви кажа съм си вкъщи, че в сряда следобяда Дани започна да повръща и ни се обадиха да го вземем. Някакъв летен вирус е пипнал от градината. Повръщането го овладяхме бързо. Още същата вечер. Сега обаче има лека Т, която е доста странна - качва се и пада за кратко време.
Дано да отмине, че имаме планувано пътуване уикенда. Сега заспа без Т момчето (след като снощи заспа чак в 12 и сутринта стана в 6....  8O

Ох, стоя и си мисля за играчките.
Не веднъж тук прочетох мнения, че играчки се купували само за РД и Коледа. Че не е ли съвсем малко това? Може би се отнася за по-големи деца вече....
Все едно Дани като е имал само две Коледи и два РД досега да има само 4 играчки (две от които ще са бебешки) + тези, подарени му от други.

Аз бая купувам. В магазини не ми прави сцени, защото не го водя. Пазарувам в 95% он-лайн. Като ходим в МОЛ-а само се возим на асансьора и ескалаторите и ядем по нещо. Лошото е, че сега вече знае, че там има и пързалки  :lol:

След РД (който беше април и тогава всички подаръци от името на всички роднини бяха внимателно подбрани и закупени от мен предварително) съм му купила... ехе колко неща още - тротинетката, Лего Дупло 2 броя (че имаше много добро намаление в Комсед), пързалка за двора, люлка, топка, един нов дървен автобус с цифри, едно дето прави сапунени балони и др. сигурно има.
Та си мисля, че щом става въпрос за играчки, свързани с физическата активност (понеже на него не му е силно място) бих купувала по всяко време, само и само да има стимул да тича, да кара, да рита и т.н.
За другите играчки, ако са такива, свързани с моториката, пак бих купувала като че ли.
Бих ограничавала само любимите му транспортни средства, писти, паркинги и гаражи, първо защото наистина има достатъчно и второ, защото ползата от тях не знам дали я има.
Макар че пак се изкушавам да поръчвам  :oops:, особено като видя изгодна оферта и нещо, което знам, че ще му достави голяма радост.

Хубавото е и, че раздавам и изхвърлям, та вкъщи играчките съвсем не заемат много място. По бебешките играчки, които бяха здрави, ги раздадох на приятели. А тези, които бяха счупени ги оставих в две торби до контейнера и някой ги взе почти веднага. Запазила съм само дървените, че те са наистина много хубави и трайни.

ПП. Прикачвам снимка с въпросните стикери и най-популярния детски килим в страната (видяла съм го на поне 10 места, хаха, от Икеа е). На другата стена бяха релси с влак.
« Последна редакция: Август 19, 2016, 11:52:44 am от 47 Smiles »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #158 -: Август 19, 2016, 12:44:17 pm »
Усмивки, за играчките аз се замислих и наистина не купувам на Моника често играчки.Винаги е по повод и за празник.Тези който аз взимам имат някаква насоченост, тези от бабите често са някакви дето си играе 5 мин с тях и после ги забрави.

За Нова година и за рождения и ден бях казала какво искам и тя го получи.От тогава има балансиращо колело и тротинетка, 2 Лего дупло, като едното е с 80 части - основни.Получи разни пъзели за нейната възраст и бебе от майка ми.От тогава за първи юни и взех един пъзел пак, а свеки и майка не помня какво и взеха.И това са играчките.Веднъж се наложи да купим само лопатки и кофичка за пясък.В същото време има подарени от кумовете ни пластелин и фабрика за сладкиши, с който много играе.Аз още за първия и РД и бях взела бои за тяло-безвредни и още имаме от тях и рисува.Има ножичка с която реже и ми набара лепилото и лепи.На вън е с баланса, много си го харесва и много кара.Но е много на етапи и за това не прекалявам с играчките, а и забелязвам, че тя предпочита да си измисля вече нещо или да кълца с ножицата или да ми набара обувките и да се разхожда с тях в къщи.Бебето не е интересно с куклите не играе.Най-любимо и беше да ги подрежда да спят, но и това отмина.Сега си играе с палатката която е взета за миналия и РД.Въобще гледам да не прекалявам.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #159 -: Август 19, 2016, 13:13:19 pm »
Маги, искрено се радвам, че си кара колелото Мони. Дано и Дани се престраши скоро.

И аз точно това Лего взех с 80-те части + дъската, на която да ги реди. Даже тази сутрин пак правихме тунели от конструктора, за да си кара буса и влака под тях.

Фулмастери, пастели, скицници, пластелин, дъска за рисуване и ние имаме купени още от преди. Не му задържат много вниманието - за по 10-15 мин макс.
С ножичка не съм го пробвала. Трябва да му дам и аз да реже и лепи  :D

Нещото, което най му задържа вниманието са автобусите, трамваите и влаковете. Но има изтънчен вкус към тях. Такива от Джъмбо, от евтина пластмаса не ги оценява  :lol: Трябва поне вратите им да се отварят :lol: Придружават го навсякъде - в банята, като заспива, на градина...

Иначе ние имаме и разни прибрани играчки, които ги вадя за по няколко дни и пак ги прибирам - точно такава къщичка-палатка, надуваем влак (който пълним с топки да се търкаля в тях и който е всъщност на племенника, но ни го дадоха вече на нас), Икейският влак с релсите (мноого хубава играчка), 2 писти за каране на колички.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #160 -: Август 19, 2016, 13:20:45 pm »
Значи, всички или почти всички момчета са така.И племенника беше така до към 4 г.След това дойдоха на мода енциклопедиите, колелото, разни други важни неща.Иначе ми ставаше лошо от колички.

Моника започна да си кара колелото, защото много деца покрай нея карат колела.Батковци, каки и такива като нея много карат тук в Плевен.И тя гледа и си иска колелото.И е много добра и бърза вече с него.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #161 -: Август 19, 2016, 13:42:58 pm »
Да, ако има друго дете/деца в обкръжението, които да дават пример, си е друго нещо  :P
Дани само, когато и братовчед му кара тротинетка и той тогава кара своята, иначе няма желание.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #162 -: Август 19, 2016, 14:12:10 pm »
Здравейте, някой ползвал ли е такъв тип колело/триколка: http://www.dundio.com/puky-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0-cat-1-sl.html ?
Ние се отказахме да купуваме триколка. Ще изкараме до пролетта с количката. Поне така се надявам. Въпросът е, че не искам истинска триколка, защото трудно ще я натикаме в багажника, а нещо такова, като на линка, който съм постнала. А това с играчките при нас е голяма драма. Много трудно се заиграва, трябва да е в настроение, иначе нищо не й се прави, иска само да обикаля назад, напред и разбира се да гледа детски. Сменям играчките на няколко дни, за да има разнообразие, но пак е трудна работата.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #163 -: Август 19, 2016, 14:45:16 pm »
Кати, не сме ползвали триколки ние и колела на 3 гуми.
Но тази марка по принцип е качествена (и затова и по-скъпа, де).
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #164 -: Август 19, 2016, 15:12:09 pm »
Кати, малка е твоята да се заиграва,  много е малка.Такова и подобни не сме взимали.Трябва да се прецени:
1. Има ли възможност в самия град в който живеете, да се бута това безпроблемно.
2. Дали детето е високо/ниско и ще стига ли педалите, защото много майки го купуват с надеждата децата да го карат.
3.Как са изнесени педалите напред.

Моника е висока, опита се да кара едно подобно и не и беше никак удобно, не защото е висока, а защото не знае как да си прехвърли тежестта от единия в другия крак.А по-дребните деца съвсем зор карат подобни.СЪщо така за мен количката е най-хубавото нещо.Мъкна багаж, мъкна дрехи, дете заспи, размрънка се, нямам проблем.С това трябва задължително да имаш раница на гърба, като костенурка.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #165 -: Август 19, 2016, 16:09:09 pm »
Благодаря за отговорите. Ще помислим догодина какво ще вземем. Ние  сме си сега с количката още. Но приятелчетата й имат триколки и като ги пуснем да играят, тя все ходи до тях, разглежда ги, иска да се качва в тях. Ясно ми е, че интересът е от ден до пладне и ако й взема ще й омръзне за нула време, но нали не е нейно и направо само в тях се вре.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #166 -: Август 19, 2016, 16:55:21 pm »
А може ли да споделите любими детски филмчета?
Ние нямаме детски канали и обичайно му свалям на флашка и ги пускам на ТВ-то.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #167 -: Август 19, 2016, 18:19:12 pm »
От стор бг купих Маша и мечока на български,  има и голям избор на  добри цени. На baby songs от нета, там/ в нета са и много от клипчетата на baby tv.  Бг клипчетата са с ужасна презентация. В ОЛХ попаднах на много хубава колекция от 80 двтски диска, купих я, но още е рано за нея. Но е индивидуално Смайли. Децата са с различни предпочитания. Нора не иска български и за това сега маша е компромис - текста е малко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #168 -: Август 19, 2016, 18:21:10 pm »
А може ли да споделите любими детски филмчета?
Ние нямаме детски канали и обичайно му свалям на флашка и ги пускам на ТВ-то.
Аз принципно се опитвам да й ограничавам телевизията. Но се събират към час, два гледане на ден. Тя обича "Маша и мечока", филмчетата по Disney Junior -  Doc Macstuffins, PJ Masks, София първа нещо не й е сред любимите, Baby Looney tunes, пък вървят от време на време по един друг канал, тях също  и ги пускам, има ги и в торентите за сваляне,  гледаме и  Baby Einstein,  и то по твоя информация ;-).
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #169 -: Август 19, 2016, 20:54:11 pm »
Мики Маус - не знам как, защо и кога - но така се е влюбил в Мики Маус - а не е някой да му е говорил ( не знам къде е видял), че като види образа му и полудява, почва един смях, един ентусиазъм....аха да проговори направо от щастие :)) Та му купихме едно две неща - топка и пъзел с Мики и като му кажем намери Мики и голяма игра пада :) за филмчетата - душа дава :)
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #170 -: Август 23, 2016, 18:00:13 pm »
Здравйте, момичета  :P
Започвам третия си пост. Дано този път успея да го завърша, че през телефона непрекъснато става нещо - или натискам някъде, без да искам, и всичко изчезва или като дам "публикувай" и тогава се случва нещо...

Благодаря за мненията ви за филмчетата.
Мики Маус, признавам си, и аз самата никога не съм гледала. Ще трябва да се поправя  :lol:
Маша и Мечока ги харесва Дани. Имаме само 5-те серии, които са озвучени на български и ги има в Замунда. Авалон, нямаме нищо със CD вкъщи и не мога да ползвам дискове за съжаление.
Кати, Бебе Айнщайн още го гледа Дани и го харесва много.
Свалих и Франклин, също много го хареса.

Да се оплача, че Дани пак не е съвсем здрав (друг път като ме видите, че се хваля, че сме се задържали здрави, да ми се скарате  :lol:)
След като беше с повръщане и Т миналите сряда и четвъртък и после уж се оправи. От тази седмица е с червено гърло и лека кашлица.
В понеделник го водихме на лекар и тя искаше да му изписва Бисептол. Отложихме го. Понеже нито се подобрява, нито се влошава, реших днес да му направим ПКК и CRP. Оказа се, че според тях му няма нищо. CRP-то е дори на долната граница.
Имали ли сте такъв случай и какво означава това?
Знам, че не сте лекари, за да ме съветвате за такива неща, но имам усещане, че утре като отидем ще му даде някой АБ, защото се е задържал по-дълго болен.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #171 -: Август 24, 2016, 09:06:41 am »
Привет! Пак аз  :lol:

Този път по друг въпрос.
Някой има ли интерес към подобно он-лайн обучение? Ако се запишат двама или трима участника се получава допълнителна отстъпка.
https://www.facebook.com/482009131979900/photos/a.500375683476578.1073741828.482009131979900/606112806236198/?type=3&theater
Доколкото разбрах обучаващите се ще получат парола за достъп и могат да си пускат обучението, когато си поискат, в рамките на месец за всеки от 6-те модула.
Знам, че в интернет има достатъчно материали по Монтесори, и цял куп книги за това, но от опит знам, че когато е под формата на обучение, винаги е по-целенасочено и не разсейващо.
Ако някой има интерес, моля да ми пише на лични да се комбинираме.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #172 -: Август 24, 2016, 16:44:43 pm »
Смайли, по въпроса ти за червеното гърло и кашлицата, аз пък си мисля, че ще ви дадат някой Ксизал, щом ЦРП и левкоцити са ок  :lol: нашият доктор такива неща не го притесняват и докато не ни тресне нещо по-сериозно си ги влачим такива.
За филмчетата, дори нямам идея какво гледа сега, те вървят като фон основно, но е научил думи като глупак... като съвсем малък, вниманието му беше привлечено от Неанимационни филмчета като Джеси, но и там много простотии и бисери съм чувала.
За обучение, да кажем имам желание, но сигурно няма да ми се отвори време  :lol:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #173 -: Август 24, 2016, 22:46:57 pm »
М-и, слава Богу днес има вече видимо подобрение и даже утре мисля да го пусна на градина, че ми се натрупа работа в офиса. Явно са били отшумяващи симптоми от предното боледуване.

В много от филмчетата има наистина лоши думи и насилие. Даже в най-невинните.
Една колежка сподели, че синът и обидил с глупак, простак и не помня още какво друго дете.
После чула същите думи във филма Колите 2. Та явно ние не им обръщаме внимание, но те всичко попиват.

Допълнително дето Дани много преживява всичко, което му се случва през деня и даже понякога заради това трудно заспива, а после бълнува. А като добавим и филмите става съвсем ...
Той засега не се сеща често да си иска да му пускам нещо. И по-скоро аз му пускам като трябва да свърша нещо и искам да ме остави неангажирана.

Аз сигурно ще се запиша за това обучение, въпреки че и мен най-много ме притеснява времето.
Половината цена ще си я покрия с един ваучер за обучения, който спечелих преди време. И без това се чудех на какво обучение да се запиша. Другата опция ми беше английския език, но ще си карам с нивото, което имам явно.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #174 -: Август 25, 2016, 10:57:09 am »
Здравейте, малко ще оспамя темата, за което се извинявам, но се двоумях, дали да пускам специална и дали изобщо някой ще се включи в нея, та на въпроса. Мислим със съпругът ми да започнем опити за второ бебе в близко време, въпросът е, че аз не съм първа младост - догодина ще навърша 35, имам една проблемна бременност - бебето беше с генетична аномалия, и се чудя, ако живот и здраве забременея, дали да не си направя от новите генетични тестове за установяване на аномалии. Преди малко се поразрових и установих, че са се пръкнали доста такива. Чудя се обаче, дали всички са коректни, или има и разни шарлатански. Някой случайно да е проучвал въпросът? Извинявам се още веднъж за спама.
« Последна редакция: Август 25, 2016, 10:58:41 am от kati_vm »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #175 -: Август 25, 2016, 11:49:37 am »
Преди време гледаше Ну погоди, но от известно време нищо анимационно не ѝ пускам. Пробвала съм я с Бейби тв, но не ги отразява. Иначе много харесва рекламата на Олд спайс и въобще като види чернокожи полудява от радост, много им се смее. Докато течеше олимпиядата много се радваше на плуването и гимнастиката.

Ние сме почти готови с кръщенето и подготовката за рд. Толкова ми е напрегнато, че се надявам другата седмица да мине по-бързо, та да си отдъхна, че си е направо "пУТ какъв стрес, пУТ какво напражение" ( с извинение) по цял ден търча по задачи и в тая жега ми се отелва волът.
Намрънках се..

Иначе расте Слънчогледчето, пуска се вече да прави крачки сама ( от лебел до мебел и от човек до човек), не са много 3-4 , но за малко човече си е постижение. Все повече думички използва, започна да си иска ядене и вода ( папа за храна и пий-пий за вода). Много се тръшка, когато не е на нейната, направо е някакъв ад, а как разхвърля играчки и всичко, до което се докопа не е истина.
Смайли, това за Монтесори като обучение от лайн ми се вижда безсмислено, според мен трябва да е практическо, за да бъде усвоено най-добре, иначе на суха теория можеш и от книгите и и-нет да се образоваш. Та, ако ще даваш пари, то по-добре да е нещо "на живо", като станалото актуално напоследък КиндиРу.
« Последна редакция: Август 25, 2016, 11:52:12 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #176 -: Август 25, 2016, 11:58:19 am »
Кати, аз наскоро проучвах въпроса, макар и не в детайли чак (заради приятелка, която не е особено в час с тази материя, но пък с куп здравословни проблеми). Ако питането ти е за "Пренатест" и подобните - няма шарлатански, или ментета. Поне такава информация не ми е попадала. А и те не са като тестове за бременност, или овулация - да си купиш от кварталната аптека и да си направиш един в домашни условия. Ако лекарят ти прецени за нужно/уместно се прави и то в съответната клиника, не у вас, а и не са хич евтини де.(около 1600лв. ми се върти по спомен)
Може би, ако след първата ФМ имате съмнения, че не е наред всичко - тогава си струва да направиш. Лекарят ти ще прецени най-адекватно си мисля, като му дойде времето.

Ето инфо по въпроса: http://www.nmgenomix.com/bg/prenatest
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #177 -: Август 25, 2016, 12:56:56 pm »
Кати, пренатест замества БХС и най-вече амниоцентезата. Скъпи са, но са много надеждни.
На 35 си си още първа младост. ;-)

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #178 -: Август 25, 2016, 13:09:33 pm »
Jbrul, да тези тестове имам предвид. Забелязах, че някакви он-лайн варианти предлагат, да ти доставят комплект за изследването по куриер, пък ти да си намериш кой да ти вземе кръв, пък после да им го пратиш. Малко фантастично ми прозвуча. Все пак това си е сериозно изследване. Аз проучвам именно, защото цените са високи и бих искала да го имам предвид, ако се наложи.
 
Благодаря, Блу.  :wink:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #179 -: Август 25, 2016, 13:11:18 pm »
И ние се готвим за кръщенето тази събота. Надявам се дъщеря ми да не ореве света, че е много крива тези дни, заради зъбите. Ще е голямо шоу, но както и да е.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #180 -: Август 25, 2016, 13:43:30 pm »
Jbrul, да тези тестове имам предвид. Забелязах, че някакви он-лайн варианти предлагат, да ти доставят комплект за изследването по куриер, пък ти да си намериш кой да ти вземе кръв, пък после да им го пратиш. Малко фантастично ми прозвуча. Все пак това си е сериозно изследване. Аз проучвам именно, защото цените са високи и бих искала да го имам предвид, ако се наложи.
 
Благодаря, Блу.  :wink:

За "Пренатест" поне си има точен протокол кой взима кръв, с кой куриер се праща в Германия, за колко дни излизат резултатите и пр. Ако има и други "оферти" - не ще да са читави, та такива ги игнорирай. Поне аз бих. Също така - има някаква средна цена на тези тестове, предложения за такъв тест на половин, или 1/3 от масовата му цена - също няма да са У ред. Освен да кажем някаква моментна промоция, ама от официалния вносител и при провеждане на теста при стандартните за него условия, валидни и при редовната му цена.
То и аз не съм първа младост и съм ги разглеждала и аз, ако....все пак, евентуално, реша да повтарям.  :lol: И бих ги дала тези пари, заслужават си при това, което получаваш за тях.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #181 -: Август 25, 2016, 14:00:49 pm »
Здравейте, малко ще оспамя темата, за което се извинявам, но се двоумях, дали да пускам специална и дали изобщо някой ще се включи в нея, та на въпроса. Мислим със съпругът ми да започнем опити за второ бебе в близко време, въпросът е, че аз не съм първа младост - догодина ще навърша 35, имам една проблемна бременност - бебето беше с генетична аномалия, и се чудя, ако живот и здраве забременея, дали да не си направя от новите генетични тестове за установяване на аномалии. Преди малко се поразрових и установих, че са се пръкнали доста такива. Чудя се обаче, дали всички са коректни, или има и разни шарлатански. Някой случайно да е проучвал въпросът? Извинявам се още веднъж за спама.

Prenatest и NACE са генетичните кръвни тестове за хромозомни аномалии преди раждането, за които аз знам и са надеждни и проверени.
Пренатест си имат сайт и там пише къде да се обърнеш. Тестът NACE се предлага в клиниките на д-р Владимиров и на проф.Щерев. Неговата цена, по спомени от преди време, беше с около 30% по-ниска от тази на Пренатест.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #182 -: Август 25, 2016, 14:21:50 pm »
Синеочке, за обучение "на живо" няма как да се класирам за съжаление.
Он-лайн обучението с нефиксирани часове ме устройства най-много, защото мога да си го пускам докато детето спи. Макар и това още да не ми е ясно как ще случи, защото ние заспиваме и ставаме по едно и също време с малко изключения.  :(

Ще прочета и за тива Киндиру. Досега не съм. Мерси за идеята  :P

Кати, стискам палци за второ детенце!

При мен май ендометриозата се завръща. Днес за пръв път откакто съм родила ме боли корем при МЦ.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #183 -: Август 25, 2016, 14:53:07 pm »

Кати, стискам палци за второ детенце!


Благодаря, Смайли.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #184 -: Август 28, 2016, 11:06:55 am »
Здравейте, вчера мина нашето кръщене. Много добре се получи,  дъщеря ми плака изключително малко. Аз очаквах по-големи ревове.  :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #185 -: Август 28, 2016, 16:48:14 pm »
Честито християнче, Кати :) Радвам се, че празникът е бил хубав :)

Ние поизоставаме с този тип празници - децата още не са кръстени, едва вчера правихме прощъпулник на Теди, въпреки че той проходи преди 3 месеца... Но знаете как е - въртележката на ежедневието :)   La vita è bella
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #186 -: Август 28, 2016, 16:51:16 pm »
Привет и от нас. И Нора вече е християнка. Беше голяма веселба. Още с влизането мирото беше обърнато,   после почти успя да влезе в олтара, ръкопляскаше на бабите, които пяха, когато й омръзнаха и им каза bye byee, почти обърна легена с водата (не знам как се казва), много държеше да си поиграе с кандилницата. Поборихме се на самото миросване и подобаващо си поревахме и потръшкахме.. Такива работи  :lol:  попа обаче беше предупреден да очаква всякакви дивотии,  трудно му беше да е сериозен по време на ритуала.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #187 -: Август 28, 2016, 17:27:22 pm »
 :D :D И моята, когато я миросваше попа викаше:"Не,не..." и го буташе. Аз я държах през цялото време на ръце и днес лявата ми ръка е като откачена.

Благодаря, Руми. Да, кръщенето гледахме сега да го направим, че като почна  работа става по-трудно.

Avallon, честито християнче! Да е жива и здрава!
« Последна редакция: Август 28, 2016, 17:29:15 pm от kati_vm »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #188 -: Август 28, 2016, 18:26:08 pm »
Честити християнчета, Авалон и Кати! Честити ходещи крачета на Теди! Той какво си хвана?

Нашето кръщене е във вторник. Има още няколко неща са доизкусуряване, но като цяло сме готови. Дано не плаче много и да мине гладко.

От петък и ние сме в клуба на проходилите. Прощъпулник ще направя след РД, че сега много тържества ни се събират за 1 седмица.


Всеки миг е още един шанс...
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #189 -: Август 28, 2016, 18:48:54 pm »
Привет от Гърция :) и честито ви християнчета хубави емоции са това  :lol: ние сме добре,Алек е при майка ми,защото ние останалите трима сме една седмица на яхта и обикаляме гръцките острови :lol:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #190 -: Август 29, 2016, 10:07:56 am »
Привет на всички от едни завърнали се от морето :)

Беше страхотна почивка, Моника се разби от тичане, мокрене, игра, обаче накрая се разболя. Сефте както викам аз, вече свикнах.Сега ше се гледаме една седмица двете и ще я лекувам.

Честити християнчета на всички.Да са много здрави и щастливи дечицата.

Кати и ние се пуснахме по пързалката за второ веднага щом се роди Моника, ама нъцки.Решила съм да почна пак със изследванията, процедури, пътуване.Няма как, вече съм на 35г и не мога да чакам чудото да стане втори път.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #191 -: Август 29, 2016, 10:16:49 am »

Кати и ние се пуснахме по пързалката за второ веднага щом се роди Моника, ама нъцки.Решила съм да почна пак със изследванията, процедури, пътуване.Няма как, вече съм на 35г и не мога да чакам чудото да стане втори път.
Маги, аз нямам сили и нерви да ходя пак по изследвания, камоли процедури да правя.  При последният ми преглед при моя лекар от това лято, той каза, че няма никакви пречки да започнем опити за второ дете. Ние ще изчакаме още малко по въпроса, но по принцип имаме желание и ако е речено ще стане. 
Бързо да оздравява Моника!

p.s. Аз не вярвам в разни бабини двитини, но на кръщенето имаше две бременни и казах на мъжа ми, дано да ни е на късмет.

« Последна редакция: Август 29, 2016, 10:18:24 am от kati_vm »
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #192 -: Август 29, 2016, 10:33:05 am »
Кати, не съм чакала, не сме се пазили от раждането и.До момента за съжаление както се вижда, не сме успели.Аз също нямам време за цялото приключение, нямам и нерви, а и покрай детето съвсем всичко е кът.Но Моника вече пораства, става все по-разбрана, а аз не искам да останем с едно дете, като можем да имаме две.Знам за себе си, че ще опитам и ще направя каквото е нужно.
А и както казах вече съм на 35г, по-млада няма да стана.С една тръба, цикъл който последните месеци си прави каквото си иска, направо вече съм в шах с пешката какво става с мен и защо.

Наспамихме хубаво темата :)

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #193 -: Август 29, 2016, 10:49:23 am »
Кати, не съм чакала, не сме се пазили от раждането и.До момента за съжаление както се вижда, не сме успели.Аз също нямам време за цялото приключение, нямам и нерви, а и покрай детето съвсем всичко е кът.Но Моника вече пораства, става все по-разбрана, а аз не искам да останем с едно дете, като можем да имаме две.Знам за себе си, че ще опитам и ще направя каквото е нужно.
А и както казах вече съм на 35г, по-млада няма да стана.С една тръба, цикъл който последните месеци си прави каквото си иска, направо вече съм в шах с пешката какво става с мен и защо.

Наспамихме хубаво темата :)
Успех с опитите!  :goodluck: :goodluck: :goodluck: :babyflips: :babyflips: :babyflips:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #194 -: Август 29, 2016, 13:35:36 pm »
Кати, Авалон, честити ви християнчета!  :P
Алекс, приятно изкарване на яхтата!
Маги, дано бързо да се оправи Мони!

Ние бяхме на Велинград уикенда и най-накрая се сблъсках с онези деца, за които само бях чувала.
Едно 6 годишно момче в детския кът в рамките на 5 мин замеря Дани с топки по главата (топките леки, ама той ги мяташе със сила и отблизо), взе му сандалетите и ги сложи с подметките върху една маса в лобито и черешката на тортата беше, че му събу гащите - и горните, и долните. И това докато аз стоя на 2 метра от Дани и той знае, че съм му майка.
Толкова възмутена бях, че ми кипна и като му наговорих едни - че е невъзпитан и не заслужава да получи подаръци за Коледа и за рожденния си ден. Той като се засегна и от устата му като взеха да излизат едни, ужас, ужас.
Родителите му, разбира се, ги нямаше наоколо.
Добре, че Дани възприе всичко като някаква игра.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #195 -: Август 30, 2016, 15:44:39 pm »
Авалон, честито християнче и на теб :) И аз за разрухата след моите две торнадота се притеснявам и все отлагам...

Синеочка, честито проходило момиче. Стискам палци при вас всичките празници да минат, както си мечтала :) Моят малкият хвана черпак на прощъпулника и ще става готвач :)

Момичета, ще ходим на селски туризъм при моите родители, но ме предупредиха, че заради гроздето имало оси. Да съм си носела Урбазон, шегаджии :) Но аз сериозно се замислям за превантивни мерки. Някакъв репелент за оси да има?
« Последна редакция: Август 30, 2016, 17:12:14 pm от rumyanau »   La vita è bella
*

  bebe_13+15

 • *****
 • 2324
 • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #196 -: Август 30, 2016, 16:51:58 pm »
Включвам се и а3 в края на месеца :) Най-накрая има девойката първи 3ъб и малко се поуспокои сякаш, поне пре3 деня. Нощем не спи обаче и явно и вторият ще и3бие скоро. Иначе ходихме малко на спа - децата се и3кефиха максимално в топлия басейн, а ние с се радвахме на тяхните усмивки. Почивка не беше, както можете да си представите ;) Принцесата куква в 6-6.30 и кой спал - спал. Оф, кога ще 3апочне да спи поне до 8... сигурно като трябва да става 3а градина :) Една бабичка напавила 3абележка на мъжа ми - "3наете ли какви последствия има минералната вода 3а такова малко дете!!!". Брех и мерак акъл да дават. Все едно децата всеки ден от сутрин до вечер са в басени. И ние 3апочнахме органи3ацията по РД, че то не останало много. Кръщавка - догодина.
Кати, Маги, успех с второто човече - хайде дано се похвалите скоро! Нашата и3ненада, Сияна, сме я направили малко преди да навърша 35, но на женска консултация се 3аписах на навършени 35 и помня, че ми пускаха по каса хормоните 3а БХС. Обаче няква бе3умна тъпотия - само два хормона и никъв анали3, освен дали са в някви референтни граници. Естествено си ходих на БХС и ФМ при проверен лекар, но тоя по 3Каса, мисля че даже не 3наеше що ги пускаме те3и хормони и си беше ра3хищение на ресурси на касата. Пренатест не правих - вярвах на доктора си и двата БХС бяха добри. Но и а3 се бях притеснила впредвид въ3растта.


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #197 -: Август 30, 2016, 17:38:26 pm »
Привет.
Ние днес успяхме да поръчаме тортата за купона, направо в последния момент, но ще ни я направят навреме и най-важното със снимка на мотор (истински и голям). Съвсем безотговорно бях съгласна на каквото и да е, ама се получи като да съм планирала отпреди месец.
Смайли, във вашата ситуация сигурно бих прибрала Иво от детския кът и бих потърсила съдействие от персонала. Днес го прибрах от площадката, понеже го предупредих да не бута едно дете на пързалката и при втората му проява беше прибран, независимо от ревовете и тръшканията му.
В събота бяхме на рожден ден/градинско парти и голяма игра падна с едно гумено магаре за скачане, аз все си мислех, че е голям за такова, пък то и по-големи деца скачаха на него. И после ми каза, че си бил забравил там документите, ключовете, цигарите и запалката. Направо щях да се задавя от смях,  :D
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #198 -: Август 30, 2016, 19:56:33 pm »
Моят малкият хвана черпак на прощъпулника и ще става готвач :)


Иии, Руми, ще си готвят с моята щерка. И тя хвана черпака на прощъпулника.  :D :D :D
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #199 -: Август 30, 2016, 20:03:05 pm »
Bebe, благодаря за пожеланията!
Ние от вчера имаме зверски проблеми със зъбите. Растат трите кътника и горните кучешки. Особено вчера беше голяма драма.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #200 -: Август 31, 2016, 10:25:14 am »
И ние вече си имаме християнче и най-добрата кръстница! Вчера всичко мина повече от чудесно. Малката не плака грам и накря дори гушка чичо поп, а тя много рядко гушка непознати. Чичо поп е набор 79 и не е типичният брадясал и плашещ децата  свещеник
 Още от самото начало каза, че държи детето да е спокойнп, а на родителите комфортно, затова бяха поставили стол, за този, който държи детето. Редувахме се с мм и кръстницата. Малката беше въодушевена, че я топнаха в казана и малко се размрънка , като я извадиха, но беше за кратко. В заведението се забавлява и игра с дечица, беше много весело. Пиша си 6+ за избора на час за кръщенето - 17. Александра беше наспана, нахранена и изведена навън във времето ѝ за следобедна разходка.
Черпя ви с торта по случай кръщенето и имения ден на Сшънчогледка.
А ето я и нея с любимата ни кръстница!


Всеки миг е още един шанс...
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #201 -: Август 31, 2016, 11:59:46 am »
Ех, ама разкошно е това ново християнче  :heartbeat: Да ви е жива и здрава и все така послушна, както на кръщенето  :P
И ние много си харесваме нашия поп. Той като махне расото и остава по тениска на Iron Maiden отдолу  :lol:

Май не съм ви казвала, че ние Дани го водихме два пъти на бебешки театър в началото на лятото и много му хареса.
В НДК в зала 4 се играят тези пиеси за най-малките - Усмихни се и Бебешка пиеса (за деца между 1 и 3 г).
Присетих се, защото от средата на септември театърът пак започва да работи.
Сега набелязах ето тази  (тя е за над 2 г.)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #202 -: Август 31, 2016, 12:09:51 pm »
Честито Християнче, Синеочка! Да е жива и здрава и много щастлива!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #203 -: Август 31, 2016, 13:32:05 pm »
Честито християнче, страхотна е Слънчогледка!

Усмивки, Моника е гледала в яслата куклен театър, даже е седяла през цялото време.Мен много ме учуди това.Тя бързо губи интерес.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #204 -: Август 31, 2016, 14:07:53 pm »
Честито ви християнче :) много е сладка слънчогледка пу-пу
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #205 -: Август 31, 2016, 14:15:56 pm »
Честито, Синеочка  :D,
бъдете здрави и щастливи, прекрасна е твоята Слънчогледка!  :D

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #206 -: Август 31, 2016, 14:53:23 pm »
Усмивки, Моника е гледала в яслата куклен театър, даже е седяла през цялото време.Мен много ме учуди това.Тя бързо губи интерес.
И Дани много ме изненада, защото още пролетта го водихме на цирк Бакански и го издържа целия. Дори по време на антракта напираше да се връща бързо вътре. Е, накрая, танцуваше между седалките и се разконцентрира, но важното е, че му хареса и се забавлява.
Аз не бях ходила на цирк от едно време и на мен също ми беше много интересно - особено номера с колелото и номера с моторите в сферата.

Иначе тези постановки, за които писах са специално направени. Обстановката е доста разчупена. Можеш да седнеш, да полегнеш на килимче и така да гледаш. Можеш да се разхождаш, стига да не пречиш на другите, разбира се.
В "Бебешка пиеса" има само движения, звуци, светлини. Като някакъв визуален спектакъл по-скоро е направено.
А в "Усмихни се" има кратка история и е с възпитателна цел.
По 25-30 мин са, за да не омръзват. И накрая оставят децата да поиграят с декора. Раздават им топки или маракаси. На едната пиеса им пуснаха машина за сапунени балони и беше голяма забава.

Сега тази новата, която съм набелязала е за мааалко по-големи и ще видим как ще е.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #207 -: Септември 01, 2016, 12:56:34 pm »
Усмивки такова чудо в наше село няма :) Понякога завиждам на софиянци, друг път като се сетя каква лудница е, се радвам на нашето градче.

Да са живи и здрави всички Симеоновци!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #208 -: Септември 01, 2016, 13:36:02 pm »
Честит имен ден на Мони на Руми днес!

Честит имен ден на патерици на Александровците и Александрите. Сещам се за Слънчогледка и Алек, но сигурно има и други.

Да бъдат всички празнуващи здрави и щастливи!

Маги, хич не сме за завиждане наистина в повечето отношения ... Като вземеш само "чистия" въздух и времето за придвижване от точка А до точка Б.... Ама това си е цяла една друга тема.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #209 -: Септември 01, 2016, 15:03:52 pm »
Честито на всички християнчета! Този уикенд ударно покръстване май :)
Честито и на всочки именници!
Всички да са здрави!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #210 -: Септември 01, 2016, 22:15:52 pm »
Здравейте! Не съм писала отдавна, но ви чета ежедневно.
 Честити християнчета, честито и на именниците в последните дни!
Ние растем и опознаваме света активно. Никнат зъбки по бърза процедура - вече имаме 3 горе и 3 долу. От около седмица ни мъчи и един предкътник. Малечка пълзи светкавично, а от 2 седмици се изправя по всичко до което се докосне. Върви без страх, държейки се за мебелите или за ръцете на мама. Страшно се забавлява на люлките, но лошото е че най-близката ни площадка всъщност не е много близко... Яде всичко и по всяко време. От няколко дни я слагам с нас на масата, че иначе е голям рев и просене на храна, сякаш не съм я нахранила преди 5 мин.
Това е от нас накратко. Приятна вечер :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #211 -: Септември 01, 2016, 23:23:30 pm »
Благодаря за пожеланията за голямото ми момче, което днес има имен ден :)

Ето и почерпка:   La vita è bella
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #212 -: Септември 02, 2016, 10:45:23 am »
Руми, честит имен ден на момчето! Да е здраво и много щастливо!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #213 -: Септември 03, 2016, 11:35:36 am »
 Здравейте и от нас. Тази седмица нямам много време за писане и затова на патерица поздравявам всички именици!

Днес нашето малко момиченце става на 1 г. Измина неусетно първата година, откакто щастието влезе в дома ни. Понякога се чудя дали аз съм дала живот на нея или тя на мен, с осмислянето на целият ми свят. Преди нея не съм знаела какво е да обичаш безусловно. Представях си го, но истинското чувство не може да се опише с думи. Благодаря ѝ, че ни избра и озари дните ни!

Почерпете се от тортата на Слънчогледка!


Всеки миг е още един шанс...
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #214 -: Септември 03, 2016, 15:51:21 pm »
Здравейте от нас завърналите се от почивка :) благодаря за пожеланията за именния ден :)
И тук честито на Слънчогледка :lol: :balk_19: :balk_12: :balk_7:
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #215 -: Септември 03, 2016, 20:47:18 pm »
Честит Рожден Ден на малката Александра, да расте здрава, усмихната и много щастлива!  :balk_19: :balk_12: :balk_9:
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #216 -: Септември 03, 2016, 21:21:07 pm »
Честит рожден ден на Слънчогледка! Да бъде здрава и да расте щастлива :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #217 -: Септември 03, 2016, 22:00:47 pm »
Честит рожден ден на прелестната Александра :) Желая здраве, смях и безгрижни игри :)   La vita è bella
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #218 -: Септември 03, 2016, 23:15:57 pm »
Синеочка, честит първи рожден ден на твоето момиченце! Да е все така усмихната и чаровна! 😃 И тортата е хубава!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #219 -: Септември 03, 2016, 23:53:40 pm »
Честито на Слънчогледка и от мен  :balk_19: Нека да е жива и здрава и за напред да озарява дните ти Синеочка.да я на целуваш от мен и ще  се почерпя виртуално с тортата задължително  :hungry:
и аз от много време не съм се вясвала..Цяло лято по-улиците бяхме и все още.Боги-Турбото вилнее по-цял ден чудейки се каква беля да  свърши.Е не се оплаквам само е по-крив като изскарва зъби.От днес даже започнах да го уча самостоятелно да се храни с лъжицата.Като за първи ден се справи прилично омаза всичко наоколо.не очаквах нещо по-различно.Важното е че се забавляваше много ,както и аз. ето го и него

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #220 -: Септември 04, 2016, 21:08:07 pm »
Цяло лято по-улиците бяхме и все още.Боги-Турбото вилнее по-цял ден чудейки се каква беля да  свърши.Е не се оплаквам само е по-крив като изскарва зъби.От днес даже започнах да го уча самостоятелно да се храни с лъжицата.Като за първи ден се справи прилично омаза всичко наоколо.не очаквах нещо по-различно.Важното е че се забавляваше много ,както и аз. ето го и него
Много е сладък молкият герой! Да е жив и здрав, и много щастлив!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #221 -: Септември 04, 2016, 21:28:08 pm »
Много е сладък, shinzou, здраве и много радост ви желая!  :)

Руми, със закъснение идва поздравът ми за Мони  :), да е здрав и щастлив! :)         

Да честитя и тук на прекрасната Александра   :),
поздрави за всички, които съм пропусна