0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Нова тема! Морска, планинска, ваканционна.
Весели ваканционни дни, здрави деца и родители и пълна тема с усмивки!Старата тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=51665.0

И запис от нас с Иво с посещение на сухия фонтан в парк Възраждане. Е, няма такъв кеф! Само дето аз бях малко неподготвена, но импровизирах.
« Последна редакция: Август 02, 2016, 09:06:04 am от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #1 -: Август 02, 2016, 09:07:09 am »
Ехо как сте?Моника вече е в къщи с баба.Яслата почива, а аз реших че не искам да я пращам на сборна група.Баба и има отпуска и може да я гледа 2 седмици после съм аз на ред.А и то ще дойде време за море и така.Нямам търпение вече да отидем на море.Не сме мърдали от Плевен ужасно дълго време и аз се чувствам ужасно тук.

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #2 -: Август 02, 2016, 09:50:08 am »
Привет от нас :) в неделя на връщане от морето си взехме Алек и хич нямах време да се климатизирам,но така е по-добре :) починахме си след 5 дни кака му отива на поредния лагер и ще си почина от нея това с пубертета е ужасно ама не е за тази тема :lol:
Бонболини,хич не го мисли това с говоренето всяко дете си е различно Алек казва около 10 думи,а Вера на неговата възраст спретваше прости изречения...на морето имаше момче колкото Алек и той мучеше не го чух ни една дума да каже,но виеше като вълк,казваше ко-ко,пи-пи,дий-дий и т.н. т.е. познаваше животните..
Бебе,в Сандански съм ходила само в хотела им на центъра не е лошо,но последния път имаше хлебарки в стаята и повече не сме ходили там...
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #3 -: Август 02, 2016, 09:51:30 am »
Да се запишем в новата тема. Ние сме на море първата седмица на септември здраве и живот. И тук в Пловдив е като в пещ та излизаме на разходка само рано сутрин и късно вечер. През деня се занимаваме вкъщи както можем. Нощите започват зле, но към 3 се разхлажда и се спи.
Приятна почивка на почиващите и на тези, които сега ще почиват.

*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #4 -: Август 02, 2016, 10:31:43 am »
Здравейте ние бяхме за няколко дни на Банско. Много ни хареса, малката се държа добре там и докато пътувахме, че много се притеснявах, как ще изкара в колата, защото доста път има. Сега сме си вкъщи и се мъчим с тази жега. :-(.  Весел Август на всички!
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #5 -: Август 02, 2016, 10:42:01 am »
Привет момичета :) При нас вече се разхлади, дано скоро е така в цялата страна, чеееее.... Аз дето обичам топло уж, през последните дни бях буквално смазана, чак ми се гадеше. Не ми се мисли, ако и малко бебе имах на ръце в този момент как щях да оцелея.
За морето, то по "правило" с малки деца се ходи септември, или началото на юни и има защо. Аз без да съм малко дете - повече юли няма да си го причиня това, за август съм "анти" от години де... :lol:

Относно говорене, прохождане и пр. и таблиците на педиатрите, редовно ми идва да ошамаря някой такъв "капацитет", който изкарва акъла на майките с ТРЯБВА. Възрастните хора сме различни за какво ли не, ама видите ли вие - децата следва да са напълно еднакви по тяхната логика. Ако на 4г. детето не вързва и дума - да се притесня, да се консултирам тук-таме, ама на 2?!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #6 -: Август 02, 2016, 11:40:58 am »
Здравейте и от нас. Събота и неделя малкият беше с този гаден вирус-повръщане и температура. От вчера нищо му няма, но аз съм като пребита, не знаех, че пералнята и ютията ще издържат на такова натоварване, а така ми се е набила тази "миризма", че....
Иначе и ние лека-полека се стягаме за гръцкото море, чааак другата събота 🙄🙄🙄 После малкият пак при баба и дядо, а ние с мъжа ми - в Девин на спа...
Аз за говоренето хич не се връзвах преди, но тази педиатърка като отсече ТРЯБВА, направо ме застреля все едно. И сега в петък сме на консултация в Св. Никола по нейно настояване, не че ми се ходи, но все пак за мое успокоение ще идем.
Тази жега така ме тормози, че не мога да правя нищо, а имам едни справки да правя, така ме мързи.
Много здраве на всички дечица , мами и татковци 🤗🤗🤗
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #7 -: Август 02, 2016, 14:49:39 pm »
Запис
Тръгна утрото с облаци като на захлаждане, но уви, пак си стана жега.
Аз съм сама и ми е доста шуглаво през седмицата. Цялата рода на балкан - блазе им на хлад.
Жбрул също съм на мнение, че няма по- ппдходящо време за море от септември, особено с малко дете. Слънцето няма нищо общо с онова от преди 15 години.
С памперсите удряме още на камък. Упорито се сискаме и си пазим нуждите да са в него. :?
 Бомболини не се филмирай. Интересно ми е какво ще каже педиатърката след консултацията ви със специалист.
Нора все още не е казала нито една българска дума, освен "не". Бабите го карат по подразбиране в момента. Тати го играе преводач. Аз пък не съм се затръшкала при това стечение, по скоро я подпомагам. Обърквацията е фактт, но ще се подреди .  Навсякъде ни взимат за двуезично семейство.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #8 -: Август 02, 2016, 14:55:48 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Моят син също по-късно от очакваното от мен проговори.
И при нас е още жега. Дано ни разхлади, че много кофти и мрънкаво по цял ден.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #9 -: Август 02, 2016, 15:17:22 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Разбира й се -  на английски.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #10 -: Август 02, 2016, 15:58:57 pm »
Запис, после ще ви изчета :)
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #11 -: Август 02, 2016, 17:43:32 pm »
Авалон, стана ми любопитно. Говори на друг език или просто не и се разбира?
Разбира й се -  на английски.
А кой и говори на английски?
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #12 -: Август 02, 2016, 19:52:15 pm »
М-и, телевизора или компютъра.  И понеже знам теорията за вредното им влияние, както и мнението на много от съфоруки,  ще кажа, че понякога в живота не можем да избегнем  вредностите и за да оцеляваме се налага да избираме по- малкото зло. Мъжът ми преживя инфаркт и инсулт. Не можех да се справя сама с отглеждането и на двамата и за това телевизора ми беше единствения изход. Периода беше такъв просто, ако се беше случило по- рано или по- късно със сигурност нямаше да е така но .... съдба. Възстановяването беше бавно и тежко, забавих връщането си на работа  с два месеца, не можех да отлагам повече, наложи се на всичкото отгоре още един месец той да гледа Нора, макар и не в особено добра форма и пак телевизията и интернета бяха "помощници".  Не искаше въобще да гледа на български, крещеше. Сега поне понася  Маша и мечока, но там няма кой знае колко говор.
Много се тормозех в началото честно казано. Сега обаче на добре съставени реплики й отговаряме на английски, захванала е тази вълна,  ще "обърне" и на български,  макар и по късно, не мисля положението за паталогично.. Виждам, че в момента така й е по- лесно. Разбира, но отказва да каже  друго освен "не".В яслата отказва също, Скоро пернала някакво детенце уж без да иска, казали й да се извини( така ги учат по принцип). Нора отишла и му казала sorry. От две седмици е на вилата и уж й ограничават телевизора, преди това, докато неше на ясла гледането с свеждаше до около час дневно, но явно има запечатани думички със съответните асоциации и постоянно вади нещо ново. В неделя като изкочиха филийките от тостера попита wat is this, после изхълца i am amazed.... Ми  , никой не й говори или учи на нови , използваме само такива,  които вече тя е казала. И съм склонна да мисля, че ще е добре  да мисля за някаква форма на английска забавачка, но НЕ сега, но все пак по градинско време. Не знам точно, ще се консултирам. Уф, много дълго стана. По принцип събирам мнения всякакви  :D
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #13 -: Август 03, 2016, 11:18:32 am »
Аз не мисля, че е лошо. Супер си е. Има родители, от които единият тенденциозно говори на друг език на детето и помислих, че това правите. Невироятно е, че телевизорът е достатъчен :) аз не бих водила детето на консултация. Тя може би дори скоро ще спре и ще забрави думите. Или пък това да е форма на протест :)
Съжалявам за мъжът ти! Успешно и максимално възстановяване му желая!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #14 -: Август 03, 2016, 11:29:20 am »
 avallon, споко  - ще си проговори детето , може от раз като водопад да ви залее с думи . 
Мен   чак ме кефи  как детето интуитивно  от филмчетата се е научило , браво !
 Очевидно й се отдава , така че действайте в тази насока.
Калоян също проговори късно- според общите норми и представи , но лично   на мен не ми се  струваше да е късно или  нещо нередно .
Така , че не  се притеснявай - щом английски от ТВ е усвоила и разбира сама , и с българския няма проблем .

Кало тъкмо беше тръгнал на ясла  и ми повтаряше :Мамо , копеси  .
 Ние  с баща ми това чувахме  и не разбирахме какво иска  , следва  тръшканае  и "мамо, копеси "...
Един ден  си  му  пея  песнички   подред  и той във възторг "копеси!!!"  -а аз пея "мама ми купи днес  ."
« Последна редакция: Август 03, 2016, 12:29:26 pm от nimika »


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #15 -: Август 03, 2016, 12:57:07 pm »
Авалон и от мен пожелания за бързо и пълно възстановяване на съпруга ти! Много неприятна ситуация се е получила, даже не си представям какъв зор си видяла, но ти си боец и се справяш с всичко.  :D
Аз за телевизори и таблети, отдавна избягвам да пиша тук, че не са баш "леле, ужас, зомбира се детето", ако и да признавам, че има % деца, които наистина си се зомбират. Но за всичко (не само това) считам, че разковничето е в мярката. При лошо време, болести, невъзможност да се излиза, ами да - и Дани е главно с таблета, телевизора си и плейстейшъна. От друга страна - като сме на селската къща, или има дори едно дете наоколо, независимо къде сме - и да го вържа не поглежда и не пипва такива джаджи. Предпочита си реална комуникация и дива игра с максимална физическа активност. В крайна сметка пък, той е едно дете и през повечето време сме си все двамата...ами не мога нон стоп аз да го занимавам с полезни неща, а и му писвам де.  :lol: Все пак - да редят лего с друго дете по абсурден начин е едно, а с досадната майка, която постоянно обяснява как това трябва тук, а онова там, понеже основата трябва да е по-широка, понеже центърът на тежестта и гравитацията...от игра му се обръща на обучение и бързичко ми казва, че не искал повече да си играе с мен. Уморил се бил.  :lol:

Относно понаучаването на език, посредством ТВ и нет-а, в началото считах, че просто папагалската повтаря чутото. И то е било така със сигурност като беше съвсем малък. В последно време обаче, установих, че куп думи и изрази на английски - чути от ТВ, или някоя игра - си ги употребява съвсем на място, осъзнавайки за какво се отнасят. Не е изненадващо, понеже все пак гледа някое филмче да кажем, там вижда дадено действи, или ситуация и същевременно с това чува и съответната дума (фраза) и прави връзка кое за какво се отнася. Реално, ние и майчиния си език научаваме по същия механизъм, просто обичайно става по-лесно и бързо, поради факта че цялото семейство целенасочено се старае това да се случи. Като заплещи нещо на английски - аз пък се възползвам да поправя произношение, да кажа как се превежда на български, да добавя знания някакви... Примерно - каже някакъв цвят, дума, буква и започвам да му казвам други цветове, думи, букви (обичайно рисувайки и изписвайки). Без да го натискам, или да си въобразявам, че го уча реално на езика. Просто като игра, докато му е интересно и спирам. Със сигурност - няма да му е минус, когато започне да учи език академично. А и като се заиграе с някое англоговорящо дете - на елементарно ниво разбира се, и на неговия "трактор инглиш"  :lol: - разбират се доста добре. Вчера в един магазин си поиска определен вид бонбони разчитайки буквите на пакета (на лат.), като ги произнесе една по една и после ги навърза в цяла фраза. Аз само я повторих няколко пъти правилно, той след мен и така. В общи линии някаквото му там боравене с англ. е умение придобито баш от ТВ, нет и малко занимания от моя страна. Което няма как да считам за минус в развитието му.
Имах мерак да го запиша на ДГ, или някаква забавачка с език, още като стана на 3 и половина, понеже вече яко си дрънкаше на български (няма да мяза на гората я)  :lol:, но в Ст. Загора уви - ударих на камък по темата. Френски, англ. се предлага за деца от 1-и клас. Алианас франсез имаха група за толкова малки за френски, ама в София. Не мисля, че от 1-и клас е безвъзвратно късно все пак да научи добре поне един чужд език де... (не с таблета, на уроци хахаха)

Нимика, честито и лека и безаварийна да е до финал!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #16 -: Август 04, 2016, 12:14:01 pm »
И нашият батко понаучил малко английски от ТВ - брои до десет, ка3ва "ноу" вместо "не", "We did it! " :) Пък от Дора и на испански он3и ден нещо ми и3пляска, че не се сещам сега. Хем вкъщи и3бягвам ТВ, ама явно на градината си наваксва. Преди бебка да се роди много се 3анимавахме с него, ама сега тя е много обсебваща и чак ми е криво, че не успявам много време да му отделя. И на градината много не се 3анимват да ги учат май - гледат да ги нахранят, поуморят на двора и да ги приспят. То и храненето им толкова - все е умрял от глад като го в3емем и "мамо, какво ми носиш; в3е ли ми нещо 3а ядене" и вечер докато си легне 20 пъти си дояжда все нещо.
3нае момчето 10тина букви вече и сам има мерак още да "учи" - бе3 натиск, на игра - тая буква на кой(кое) е, рисувам му някой път до буквичката - кола до "К", например. Ама си е до детето - ако не го влече, не можеш го насили. Малката само "мамосва" 3асега - особено като е гладна, или и се спи :)
В карайна сметка ре3ервирахме 3 нощувки в Хисар, хем и ни е набли3о. Дано сме 3драви и 4римата и да си и3караме хубаво!


*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #17 -: Август 04, 2016, 12:36:40 pm »
Благодаря за пожеланията. Както и да звчучи, от ситуацията се опитвам да измъкна ползите, колкото и да изглежда от отстрани, че няма такива. Човек дори и не подозира способностите си преди да  влезе в условията на форсмажорни обстоятелства.
Та бесовете ми бяха и са  все още ...... абе толкова ли е сложно да се направят български производни на това, което има в  нета, като образователни клипчета на английски. Ми те са общо взето ограничен брой, но в десетки варианти и аранжименти, при това много приятни и подходящи за различните възрасти. Примерно Нора на 22 месеца без проблем броеше до 10 на английски,  а можеше да го прави на български. При това не беше пагалската. Нали, не разчитам на телевизията/ нета, ама като ще попива нещо ...
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #18 -: Август 04, 2016, 16:13:18 pm »
avallon, точно това щях да ти напиша и аз - да превърнеш дефектите в ефекти  :wink:. Детето не е виновно, че филмчетата и клипчетата са на английски. Има и филмчета, преведени на български (по Супер 7, eKids, Nickelodeon), но за образователните клипчета не зная. Нора ще проговори на български, колкото и да е инатлива  :), просто е хванала тази нишка.
И аз пускам филмчета на децата, докато се опитвам да свърша нещо полезно. Синът ми се заглежда повече, но тя - понеже е шило - бързо губи интерес. Иначе си имат любими филмчета, но дори и за тях не залепват пред телевизора. Виж, има една реклама, която ги привлича като магнит, каквото и да правят в момента. Чуят ли я, хукват към тв-то  :lol:. И това е още от непроходили бебета, когато си играеха на пода. 

Приятна почивка на почиващите и на тепърва заминаващите! Аз се надявам днес вече да направя резервация, че много се замотах. Дано да сме здрави. Целия юли си го изкарахме с вируси, та и до болница пак стигнахме  :(. Сега сме във ваканция  :D.

Като стана дума за говоренето, моите шушулки провеждат много смешни диалози. "Пепи, ти нямаш кишка (книжка), аз имам. - Неее, ти нямаш." "Ани, искаш ли тупичка (супичка)? - Не искам." И това се повтаря многократно. Има думи, които аз не им разбирам, но те помежду си не търсят смисъл, просто си се забавляват с някакво словосъчетание.
Надявам се при момченцето на bonbolini да се потвърди това, което предполагаме - че няма нищо притеснително.
Re: Августовска ваканционна тема за най-малките
« Отговор #19 -: Август 04, 2016, 17:19:52 pm »
Авалон,бързо да се възстанови мъжът ти какъв ужас си изживяла само ти си знаеш.....а,Нора ще проговори и на български,това с английския и е плюс,отколкото минус :lol:
А за момчето на Бонболини си има научно обяснение дори....в разликата между мъжкия и женския мозък и центъра на речта при мъжете и жените и е съвсем нормално момчетата да проговарят по-късно...а докторката им хич не искам да я обсъждам :lol: