Смайли, не знам дали в някоя ясла/градина персоналът дава на родителите "дневен отчет" в детайли какво е правило детето точно, както би ти обяснила някоя от бабите му, ако си го оставила на нея. В началото, докато още питах "Как беше днес?" и на мен ми казваха същите неща. Спокоен е, яде, спа, игра. Реално - то това са основните "маркери", доколко добре/спокойно се чувства детето в детското заведение. Ако му е много зле - ми не иска да се храни, не може да спи, защото е неспокойно, страни от другите деца и пр. Това, че по подразбиране хората работещи на такива места обичат деца, все пак не значи, че за всяко едно могат да набиват емоции така както мама и тати за своето си отроче. Ми нормално е, за тях това е работа в края на краищата. Той и АГ не плаче с теб като раждаш, защото те боляло и му е мъчно за теб

, което не значи, че е безразличен към твоето изживяване и е кофти АГ. С персонала по тези заведения е същото, има едно обръгване и да не щеш, с години идват малки човечета всеки ден, кое се адаптира по-лесно, кое с повече мрън и сълзи, просто хората знаят, че това не е "болка за умирачка", даже знаят за колко време средно ще приключи цялата драма. Ние като родители, особено с първо дете как изживяваме тези неща - ясно, ама да ти кажа - не мисля, че ние сме по-адекватните в тези ситуации. Честно.
Всъщност, ако Дани плаче там - и вземат да му пърхат и да обръщат огромно внимание на това - само ще плаче повече, защото ще схване, че това му осигурява персонално внимание. Та правилната тактика, която те прилагат е да го разсеят нещо, да не показват, че са впечатлени, или притеснени от това, че плаче, което не бих нарекла "студенина", просто е по-разумното поведение. И за детето е по-добре така. Същото, което си препоръчваме една на друга, в случаите когато нечие дете вземе да се тръшка - да се игнорира това поведение. Което не ни прави ни студени, ни по-малко обичащи децата си, знаеш.
Моята "ламя" също яде обилно след ДГ, просто защото по принцип яде "порции за възрастни", а не детски както са там. Иначе там си омита всичко.

Твоят Дани, вероятно все още не си изяжда всичко там, а похапва от едно и друго за момента, та нормално да е гладен вечер засега. Ама едва ли защото не е хапнал нищо цял ден, просто е извън нормалния си режим на хранене засега, това ще отмине, когато се успокои съвсем. Вечер, някакво "беснеене" има и у нас понякога, обичайно си наваксва с неща, които в ДГ не са му позволени, или са невъзможни за случване. Дали ще е бясно тичане и чекнежи по опасни места, дали ще е слушане и гледане на музикални клипчета на таблета...каквото му е залипсвало за деня - това. Главната разлика за тях тръгвайки на ясла/градина е, че там все пак има повечко "ред и дисциплина", не е като с мама у дома, дето почти всичко може. Често има своеобразен "бунт" срещу тази "новост" за тях, та сте в "класиката" и по този въпрос. Не се притеснявай излишно. Ще крещи, разхвърля и чупи чинии сега, щото в яслата - такива неща не може, един вид проверява до каква степен ситуацията в живота му се е променила, така си намества нещата в своята си глава. Или поне така ми каза детската психоложка, с която навремето обсъждах сходни прояви на Дани в началото. Нарече ги "здравословни" за протокола.

Дишай дълбоко и добронамерен съвет - опитайте да няма сълзи и да ви личи напрежението и тревогата пред детето, когато го водите и взимате. Имай предвид, че надушват всяка твоя емоция като ловни хрътки и ако ти си настроена негативно към персонала, може и той да попие такова настроение. Което няма хичда е от полза за всички ви.
Сигурна съм, че до седмица - 10-ина дни, други ще са "дневните ти отчети" за ходенето на ясла. Само опитай да се успокоиш малко и да изтраеш дотогава.