Беата бързо да се правяте
момиче да ви питам давахте ли сокчета на 4 месечна възраст?и дали е добре да захраня на 4 месеца,но сме с ниско тегло 
Ниското тегло при бебе на тази възраст - най-лесно и бързо може да се повиши с кърмене, или АМ (на каквото сте), просто защото тези неща се усвояват най-ефективно от бебето на този етап от развитието му. Не знам по каква причина обмисляш захранване на 4 месеца. Ранно захранване се препоръчва обикновено за деца с тежък ГЕР, които повръщат брутално кърма, или АМ, губят тегло поради тази причина и този вид хранене не е ефективно за тях. При рефлукс - просто по-гъстата храна бебето може да я задържи и усвои. Това от опит го казвам, макар че рефлуксът на Дани не беше от най тежките и стигаше да минем за известно време на АМ-АР (захраних на 6 месеца). Друга причина да се захранва рано е, ако мама не може да кърми, детето е с АБКМ и тогава АМ не са опция. В някои случаи на АД - също, ама там е по-специфично и невинаги ранното захранване се препоръчва, специалистите вече решават за такива случаи.
Сок на моичкия дадох за сефте на 3 години сигурно, просто е "научен", че течността за пиене е вода. То друго в къщи няма просто, понеже и аз не пия друго (извън алкохола де

). Под сок - имам предвид фреш, не "Капи"

. Причините са две. Лично аз не виждам защо да не изяде целия плод, или зеленчук с всичко в него, което също е полезно, разните фибри и пр., ами трябва да му цедя сока. Ясно, че малко бебе - не хрупа цяла ябълка, ама преди да е в състояние да ги гризе - просто ги пасирах тези неща, по-натам режех на малки парченца. (пръчица морков - супер чесалката за венци е

Та от плодове и зеленчуци - не е бил лишен никога, просто не съм ги правила на сок. Нищо вредно няма разбира се в прясно изцедения сок от каквото и да било, само ми се види излишно на мен лично. Другата причина да не искам да свиква да пие "сок" е, че Дани го изгледах по заведения и детски кътове в общи линии и къде в менюто има фреш, къде няма, пък върви обЕсни на това малко дете, че тоя "сок" в кутийката и пр. неща наричани "сок" - реално не са сок, ами захар, боя и Господ знае какво още. Виж, такива неща да свиква да пие и да ги търси - определено не исках да свиква. Не съм вманиачена разбира се по тези въпроси - като види сега някъде други деца да пият "сок", на някакво парти да сме, или му щуква за "сок" в някое заведение - купувам и давам и тия боклуци. И Кока-Кола съм му купувала няколко пъти биля.

Но просто като няма навика и нуждата да пие такива неща - налива се с вода, за другите - рядко му хрумва, не ги изпива обичайно, ей така "чесане на краста" чат-пат с тях, което не е проблем за мен, щом не е системно.
Друга техническа подробност има при по-ранно захранване. децата преди 6-я месец (средно разбира се) - имат все още много силен сукателен рефлекс. Като тръгнеш да храниш с лъжичка - те рефлекторно избутват храната с езиче, ама не защото не я искат обикновено, а защото действат с езика така, както го правят спрямо гърдата/биберона. Обичайно оттам е и голямата цапотия в началото, докато детето се светне каква е техниката за ядене с лъжичка.

Дани вече беше по-голям като захраних и след първото ядене на пюре - повече не се е омазвал, лакомия е, та капка не оставяше да е извън устата му.

Приятелка, която захрани месец по-рано, със също толкова лакомо бебе - имаше въпросния проблем с избутването с езиче. Малката иска да яде, не се усеща как точно да стане, половината пюре навън, тя прегладнява и почва да реве вече защото се изнервя, не че не си иска пюрето. Това рязко спря и при тях към 6-я месец. Та тази мама ми каза тогава: "Бе знаеш ли, че май я обърках с този един месец по-рано, а Дани веднага започна да си яде нормално, моята като чукна 6-я и тя така, а преди това цял месец мъки и рев". Дали това е било причината наистина - Господ знае, но го споделям просто за информация. Както ще кажа, че много деца захранени на 4 месеца - си ядат с лъжица безгрижно от самото начало - както се случи е тя.
В графа "мързел" за ползите от късното захранване ще кажа - къде по-лесно и удобно е да дадеш гърда/шише от другото. Ако имаше чалъм - Дани бих го държала на шише с АМ, докато се научи сам да си реже пържолата, ама - нямаше как да стане.

В началото особено е страшна хамалогия. Въвеждаш това и онова, дадеш няколко лъжички, после дохранваш с кърма/АМ. Гониш такова меню, че хем да включиш храните както са ти по план/схема, хем пък да не намалиш количеството на поеманото мляко, че си трябва. Ако бебето не е лакомо като Дани - обикновено става доста "зорна работа" за мама всичкото това. И от бурканче да храниш (което е най-лесното) пак е повече играчка от млякото. Ходиш да избираш бурканчета, размъкваш ги по разходки, следиш домашните запаси от едно и друго по списък

Ако ти ще готвиш всичко - сЮвсем натоварващо става за теб, понеже другите ти ангажименти и вързачки с бебето си остават, само още и още нови възникват. Та в този ред на мисли - не виждам защо някой да си причинява това 2 месеца предсрочно, освен разбира се, ако има важна, медицинска причина да го направи.
Мерси
Смайли за пожеланията, ама...едва ли. Аз съм казвала мисля, че моя Дани не е от ревливите, даже като се пребие някой път и кръв да тече не реве. И като бебе не ревеше (освен ако опитам да го сложа да спи де

). Тази сутрин обаче - яко "драмсъстава" гледах, циври за нищо буквално. Съседката му каза "добро утро" и това взе, че го обиди и затова се разрева - тоже. Абе...все едно аз с ПМС. При него - предвестник на поредното разболяване са тия неща. Та май днес ще е последно с ДГ за момента си мисля.
Lary75, аз не курс за уплътняване на времето, цяло ново вишУ съм си записала да уча. Бетонно съм се подготвила да не ми остане "празно" така да се каже.

В края на месеца ми почват очните. Обожавам да готвя, разтоварвам се така, ама чистенето - и на клипче не искам да го виждам. Ама то толкова съм свикнала вече по цял ден да се щурам край дете, че сега като стана в 7 до 17:30 толкова няма какво да правя, та и чистенето ми се видя не чак толкова непривлекателно, пред седенето на дивана и чуденето какво да правя сяяяяя. Преди малкия - нямах такива чуденки, имах си някакъв нормален живот - работа, приятели, социални контакти, ходене тук-таме, ама сега - тези неща ги няма. И толкова бленуваното "свободно време" взе да ми се превръща в проблем. Знам, че звучи абсурдно, ама така е в момента поне.