0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #80 -: Октомври 06, 2015, 19:30:43 pm »
Здравейте, включвам се, за да дам отчет от днешната ни първа ДК. Александра е наддала 1 кг и е пораснала с 3 см. Понесе "мъжки" ваксината, за разлика от мен, не съм предполагала, че една инжекция ще предизвика в мен рулване на сълзи( аз по принцип нямам проблем с тях).
 Относно кърменето на мен нито ми е драма, нито фикс идея. Знам, че имунитета няма голяма връзка с какво се храни бебето - съдейки по племениците ми, които си бяйа изцяло на АМ и боледуват изключително рядко и то за ден-два. А детето на моя приятелка, която имаше кърма за 3 бебета и кърми нейного до почти 2 г, боледува през две-три седмици. Моите съображение с кърменето са свързани с прочитането обстойно на етикетите на почти всички видове АМ. Навсякъде присъства палмовото масло, което е сред основните виновници за повишаването на т.нар. лош холестерол и затлъстяването. Като човек, който чете етикетите на храните и избягва продукти съдържащи палмово масло, останах потресена, че трябва да го давам на детето си. Затова и правя всичко възможно да усиля кърмата си. А и да си призная съм от хората, които не обичат да губят, та винаги с каквото се захвана се боря до край. Пък, ако не стане драма няма да има - нито ще съм първата, нито последната. Колкото до ползването на гърдите като залъгалка, не го правя щото видиш ли ми е адски кеф да ми разкървява зърната, просто гледам на всяко хранене да я слагам на гърда(има или няма мляко) уж за стимулация. Иначе моето дете ни Нук, ни Чико, ни Мам залъгалка захапа - всичко плюе и й се гади(и аз съм била същата като бебе). От една страна е добре, после няма да я отказвам  :lol: 
Кати, защо не смениш марката АМ, може би Хип не д вашата?
Бийта, бързо да се оправя Пепчо.


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #81 -: Октомври 06, 2015, 20:07:06 pm »
Кати, ся да си призная какъв съм кифльоч аз.  :lol: Толкова не ми дреме от игли инжекции, че моЕ ме направиш на игленик буквално. Предвид вечните ми зъбни проблеми, що бодене във венци и небце съм отнесла - вЕрвай ми корем, кълка и дупе -  не са нищо като усещане, ама съм ОК и там. Не очаквах да имам проблем с бебето и ваксините, че го уболи, а и той не реве и не страда особено. Като по-голям - се възмущава, че е в принудителна поза, не че го уболи, ама аз  (за моя изненада) - таязи гледка не мога да я понеса, камо ли да го държа аз. Затова прецаквам мама за тия неща  :lol: :lol: :lol: И на нея й е мъчно сигурно замалко, но това й е работата, над 30 години боде и терори хората - та е по-издържлива на такива гледки. Да ми е жива и здрава! Та, че си ревала - по-нормално няма.

Етикети и аз чета, изгледах го само на АМ моя, манекенче е на вид и плюска като продънено, ама то е ген при нас това. И вафли да яде, с чипс за гарнитура - същото ще е.  :lol: Относно затлъстяване конкретно. Кое е канцероген ме тревожи много повече, ама и тия нямат тотално избягване за жалост. Гледам, чета, избирам, уж ОК - като прочета след време за нещо - пак не е ОК. Вече спрях да чета толкова за тия неща и аз като пияницата , дето прочел за вредата от пиенето...  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #82 -: Октомври 06, 2015, 21:35:18 pm »
Смайлс, сестрата да не се прави на ощипана. Да не би преди 37 г. да е имало памперс? През последните 20 г. в България - да, но не и преди това.

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #83 -: Октомври 07, 2015, 00:13:22 am »
Момичета, благодаря за пожеланията! Най-добре е да не стигаме до болница. Потискащо, мизерно, тъжно... Поне от моя опит. Добре, че все още се намират свестни лекари.

Да попитам ти домашно правено кисело мляко ли даваш на децата, или купуваш определена марка?
Давала съм и домашно кисело мляко, и купено. Придържам се към марки, които и аз харесвам и които все пак се вкисват за 3 дни :).

Кати, неприятно е това с АМ. Дано не се налага да сменяш много, докато уцелиш подходящото за твоето бебе. Все пак по-честото слагане на гърда стимулира лактацията, така че поне можеш да опиташ. При мен помогна. Помогна и цеденето, но го правех в началото, докато Пепи започне да суче. Достатъчно дълго, че да намразя помпата :). Може да стимулира и при вече установен режим.

Това с имунитета май си е предимно до ген и след това вече до начина на живот - храна, каляване, движение. Нас са ни отглеждали по начин, който сега се оспорва, но сме жилави - и с Е-та не можеш да ни уплашиш  :).
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #84 -: Октомври 07, 2015, 01:13:14 am »
Беата бързо да се правяте
момиче да ви питам давахте ли сокчета на 4 месечна възраст?и дали е добре да захраня на 4 месеца,но сме с ниско тегло  :(

Make an ovulation ticker
Дядо го няма-04.08.2015 г.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #85 -: Октомври 07, 2015, 09:33:16 am »
Май, май ни будалкат от градината, че не е плакал. Вчера беше много разстроен като го взехме и хълцаше още поне 20 мин, което значи че е плакал продължително.
Днес много голяма драма в буса. Писъци, извиваше се като дъга, не искаше да седне изобщо и така е бил през целия път, изобщо не са успели да го сложат в столчето  :(
И ние много неадекватно реагирахме. Трябваше да го свалим и да го закараме сами. Голям стрес му създадохме. Довечера и следващите дни/седмици сами ще си го караме. Първо да свикне със самата ясла и после вече ще го мъчим пак с буса.
Персоналът и той много неадекватен ми се стори, дано да греша...

Смайлс, сестрата да не се прави на ощипана. Да не би преди 37 г. да е имало памперс? През последните 20 г. в България - да, но не и преди това.
Блу, всъщност сегашните многократни пелени си приличат с едновремешните само по това, че се перат. Иначе визуално приличат по-скоро на памперс.

Shinzou, сокчетата не се препоръчват. Иначе и на мен педиатърката ми беше казала да изцеждам и да давам, но аз не я послушах. Порови се и прочети в нета. Те са концетрирани на захари, дразнят стомахчето също на толкова малко бебе. Много по-добре е да се дава пасиран плод, а не само изстискан сок, но и за пресен плод сте още малки. Вие кърмите ли се? За кърмените бебета се препоръчва захранване на 6+ месеца, а за тези на АМ може и на 5+ месеца.

Beata, много се радвам че се появихте с мъниците  :P Много жалко, че са ви почнали болестите  :(

Jbrul, забравих да пожелая на Дани, изобщо да не се разболява на ДГ! Дано вече да го е изживял това.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #86 -: Октомври 07, 2015, 09:42:10 am »
Синеочка, след като сложихме първата ваксина на малчо, при следващите ме пращаха в другия край на стаята, за да не гледам, защото при първата такъв рев му ударих, че се чудиха мен ли да успокояват или бебето :)
Jbrul, напълно те разбирам с чуденето какво да правиш, когато детето го няма. Много странно е. За 2-3 седмици още не мога да свикна, че имам свободно време. Вече изчистих няколко пъти цялата къща из основи, готвя всеки ден по няколко неща (по принцип, и двете дейности хич не ги обичам, да не казвам мразя), преподредих гардеробите, не знам колко перални вече съм пуснала, захванах се да уча френски, сега мисля да тръгна и на опреснителен английски, защото не съм го говорила от 2 години, виждам се с приятелки и пак разполагам с безкрайно много време.
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #87 -: Октомври 07, 2015, 10:02:40 am »
Беата бързо да се правяте
момиче да ви питам давахте ли сокчета на 4 месечна възраст?и дали е добре да захраня на 4 месеца,но сме с ниско тегло  :(
Ниското тегло при бебе на тази възраст - най-лесно и бързо може да се повиши с кърмене, или АМ (на каквото сте), просто защото тези неща се усвояват най-ефективно от бебето на този етап от развитието му. Не знам по каква причина обмисляш захранване на 4 месеца. Ранно захранване се препоръчва обикновено за деца с тежък ГЕР, които повръщат брутално кърма, или АМ, губят тегло поради тази причина и този вид хранене не е ефективно за тях. При рефлукс - просто по-гъстата храна бебето може да я задържи и усвои. Това от опит го казвам, макар че рефлуксът на Дани не беше от най тежките и стигаше да минем за известно време на АМ-АР (захраних на 6 месеца). Друга причина да се захранва рано е, ако мама не може да кърми, детето е с АБКМ и тогава АМ не са опция. В някои случаи на АД - също, ама там е по-специфично и невинаги ранното захранване се препоръчва, специалистите вече решават за такива случаи.

Сок на моичкия дадох за сефте на 3 години сигурно, просто е "научен", че течността за пиене е вода. То друго в къщи няма просто, понеже и аз не пия друго (извън алкохола де  :lol:). Под сок - имам предвид фреш, не "Капи" :). Причините са две. Лично аз не виждам защо да не изяде целия плод, или зеленчук с всичко в него, което също е полезно, разните фибри и пр., ами трябва да му цедя сока. Ясно, че малко бебе - не хрупа цяла ябълка, ама преди да е в състояние да ги гризе - просто ги пасирах тези неща, по-натам режех на малки парченца. (пръчица морков - супер чесалката за венци е ;) Та от плодове и зеленчуци - не е бил лишен никога, просто не съм ги правила на сок. Нищо вредно няма разбира се в прясно изцедения сок от каквото и да било, само ми се види излишно на мен лично. Другата причина да не искам да свиква да пие "сок" е, че Дани го изгледах по заведения и детски кътове в общи линии и къде в менюто има фреш, къде няма, пък върви обЕсни на това малко дете, че тоя "сок" в кутийката и пр. неща наричани "сок" - реално не са сок, ами захар, боя и Господ знае какво още. Виж, такива неща да свиква да пие и да ги търси - определено не исках да свиква. Не съм вманиачена разбира се по тези въпроси - като види сега някъде други деца да пият "сок", на някакво парти да сме, или му щуква за "сок" в някое заведение - купувам и давам и тия боклуци. И Кока-Кола съм му купувала няколко пъти биля.  :lol: Но просто като няма навика и нуждата да пие такива неща - налива се с вода, за другите - рядко му хрумва, не ги изпива обичайно, ей така "чесане на краста" чат-пат с тях, което не е проблем за мен, щом не е системно.

Друга техническа подробност има при по-ранно захранване. децата преди 6-я месец (средно разбира се) - имат все още много силен сукателен рефлекс. Като тръгнеш да храниш с лъжичка - те рефлекторно избутват храната с езиче, ама не защото не я искат обикновено, а защото действат с езика така, както го правят спрямо гърдата/биберона. Обичайно оттам е и голямата цапотия в началото, докато детето се светне каква е техниката за ядене с лъжичка. :) Дани вече беше по-голям като захраних и след първото ядене на пюре - повече не се е омазвал, лакомия е, та капка не оставяше да е извън устата му.  :lol: Приятелка, която захрани месец по-рано, със също толкова лакомо бебе - имаше въпросния проблем с избутването с езиче. Малката иска да яде, не се усеща как точно да стане, половината пюре навън, тя прегладнява и почва да реве вече защото се изнервя, не че не си иска пюрето. Това рязко спря и при тях към 6-я месец. Та тази мама ми каза тогава: "Бе знаеш ли, че май я обърках с този един месец по-рано, а Дани веднага започна да си яде нормално, моята като чукна 6-я и тя така, а преди това цял месец мъки и рев". Дали това е било причината наистина - Господ знае, но го споделям просто за информация. Както ще кажа, че много деца захранени на 4 месеца - си ядат с лъжица безгрижно от самото начало - както се случи е тя.

В графа "мързел" за ползите от късното захранване ще кажа - къде по-лесно и удобно е да дадеш гърда/шише от другото. Ако имаше чалъм - Дани бих го държала на шише с АМ, докато се научи сам да си реже пържолата, ама - нямаше как да стане.  :lol: В началото особено е страшна хамалогия. Въвеждаш това и онова, дадеш няколко лъжички, после дохранваш с кърма/АМ. Гониш такова меню, че хем да включиш храните както са ти по план/схема, хем пък да не намалиш количеството на поеманото мляко, че си трябва. Ако бебето не е лакомо като Дани - обикновено става доста "зорна работа" за мама всичкото това. И от бурканче да храниш (което е най-лесното) пак е повече играчка от млякото. Ходиш да избираш бурканчета, размъкваш ги по разходки, следиш домашните запаси от едно и друго по списък  :lol: Ако ти ще готвиш всичко - сЮвсем натоварващо става за теб, понеже другите ти ангажименти и вързачки с бебето си остават, само още и още нови възникват. Та в този ред на мисли - не виждам защо някой да си причинява това 2 месеца предсрочно, освен разбира се, ако има важна, медицинска причина да го направи.

Мерси Смайли за пожеланията, ама...едва ли. Аз съм казвала мисля, че моя Дани не е от ревливите, даже като се пребие някой път и кръв да тече не реве. И като бебе не ревеше (освен ако опитам да го сложа да спи де  :lol:). Тази сутрин обаче - яко "драмсъстава" гледах, циври за нищо буквално. Съседката му каза "добро утро" и това взе, че го обиди и затова се разрева - тоже. Абе...все едно аз с ПМС. При него - предвестник на поредното разболяване са тия неща. Та май днес ще е последно с ДГ за момента си мисля.

Lary75, аз не курс за уплътняване на времето, цяло ново вишУ съм си записала да уча. Бетонно съм се подготвила да не ми остане "празно" така да се каже.  :lol:  В края на месеца ми почват очните. Обожавам да готвя, разтоварвам се така, ама чистенето - и на клипче не искам да го виждам. Ама то толкова съм свикнала вече по цял ден да се щурам край дете, че сега като стана в 7 до 17:30 толкова няма какво да правя, та и чистенето ми се видя не чак толкова непривлекателно, пред седенето на дивана и чуденето какво да правя сяяяяя. Преди малкия - нямах такива чуденки, имах си някакъв нормален живот - работа, приятели, социални контакти, ходене тук-таме, ама сега - тези неща ги няма. И толкова бленуваното "свободно време" взе да ми се превръща в проблем. Знам, че звучи абсурдно, ама така е в момента поне.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #88 -: Октомври 07, 2015, 11:44:03 am »
Здравейте, тъй като сме на почти пет месеца и половина, а не мисля да кърмя още дълго, няма да ползвам подхода за често слагане на гърда. Ако детето беше по- малко, разбира се щях да опитам. Днес ще пробваме с друга марка АМ за следобедно хранене, дано да няма проблем. Отнoсно сокчетата в четвърти месец и аз знам, че това е остарял подход, който вече не се препоръчва.
Хубав ден на всички!
« Последна редакция: Октомври 07, 2015, 12:36:20 pm от kati_vm »
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #89 -: Октомври 07, 2015, 12:10:36 pm »
Рано ви е за сокчета в 4-я месец остарели методи са това,да Вера преди 12г. я захраних със сок на 2 м.,но тоя хубостник още не е пил сок :lol: пие си вода и мляко,а плодовете къде намачкани къде на парченца и аз като Jbrul нямам намерение да му показвам,че може сок да пие...да си пие водата и това е... :lol:
Смайли разбирам те какво изживяваш,но ще мине...
Ей и аз навремето като почна Вера ясла се чудех какво да правя по цял ден :lol: то не бе английски то не бе чудо..
Jbrul много късно вашите очни бре :lol: аз каква съм "учена" вече с това ежедневно ходене... :lol:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #90 -: Октомври 07, 2015, 14:20:26 pm »
Кати, в моята болница работеха с АМ "Хип", ама когато настоях консултантката по кърмене, все пак да ми препоръча някакво АМ, да имам у дома, ако спре кърмата, ей така за застраховка - каза "Лактана био" на Тьопфер. Ето това: http://www.toepfer-babywelt.de/lang-bg//-LACTANA-Bio/-/c161.html  Било най-близко до кърмата, било органик, много по-ниско рисково откъм алергични реакции също така. На въпросната фирма уж всичко им е био, имат и козметика, а и цените им си ги бива... Първо с него започнах за Дани, ама не му понесе заради рефлукса, там си трябва АР. Иначе -нямам забележка никаква за него, макар че главно на "Хумана" АМ е пил той. Даже на вкус ми харесваше за разлика от другите АМ, които давах после. Добре, че малкият не е придирчив като мен и нагъваше какво да е АМ  :lol: Та ти го споменавам, ако искаш да пробваш с него, защото именно по въпроса с алергиите наблегна тогава консултантката по кърмене, считам, че е добре запозната жената с тези въпроси. Доста приятелки с "Лактана" си отгледаха децата, някои от тях са склонни към алергии, правили са такива към храни по-нататък, но не е и към това АМ. Ако не това - дано някакво друго се хареса на детето и да му понесе добре. Успех и късмет!  :D

Алекс, ти хубаво си вече учена, ами старшата, старшатаааа...все така ще си Оди жената...Мъка ми е чак.  :lol: :lol: :lol: Иначе - вие дето сте редовно - почвате по-рано, като всички други студенти. Едно време като бях редовно и ние май края на септември почвахме (помня ли вече то беше ехеее кога). Да ти кажа, ако го бях захванала това учене веднага след като се роди малкия и университета ми беше в града, в който живея - вероятно и аз щях да се запиша редовно. По-лесно и готино е, защото хем почти всичко го научаваш още на лекциите, за изпита четеш "на вентилатор" учебника, хем е купон с колегите.  :D Ама в моята ситуация - просто няма чалъм вече, дори в София да живеех, а и при мен е 4 години все пак, с магистратурката - 5. Не смятам (пази Боже) да изкарам безработна цяло десетилетие.  :lol: В момента както имам излишно време, се чудя в едно близко бъдеще, ако захвана работа (ха дано) и Дани вече се задържа на градина през повечето време (ха дано), как ще ги съчетая тези неща и с училището, макар и задочно, търчане до София, изпити... Сигурно и на това му се намира колая де, като на всичко като ти дойде до главата, ама точно в момента - много ми е трудно да си го представя. То толкова съм "спряла" след 5 години и половина висене в къщи, че нормалният живот на хората край мен - ми изглежда ненормален  :lol: Отделно, дето имам чувството, че аз никога не съм живяла такъв... Не, че някой ме пита, ама категорично съм на мнение, че повече от 2-3 години макс да си остава мама само с детето у дома - не е хич добро решение, дори и да не е финансов проблем. Ми изперква човек, честно!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #91 -: Октомври 07, 2015, 14:33:06 pm »
А Jbrul,забравила съм да ти кажа за старшата...както я нямаше в списъка на приетите така изведнъж в началото на септември се оказа приета,че и задочно...да не ти обяснявам как...някой се е обадил и е вътре,че и очните и свършиха вече... :lol: такива ми ти работи...оспамих темата :lol:
Инак си права купон си е и разтоварване от детето,макар да ми е трудно :lol:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #92 -: Октомври 07, 2015, 14:40:44 pm »
Jbrul, благодаря ти! Ние взехме Аптамил, ако не й понесе, ще пробвам с Лактаната.
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #93 -: Октомври 07, 2015, 14:51:23 pm »
Аз си уплътнявам времето с писане на CV-та и мотивационни писма...  :lol:
Днес дори още не съм яла по този повод....
Уф, много досадно.... Литераторските умения далеч не са ми силата. Дай ми цифри и изчисления  :lol:
*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #94 -: Октомври 07, 2015, 15:01:46 pm »
Кати, като каза "Аптамил" се сетих, че го пробвах веднъж с Дани и се оказа единственото АМ на което се мусеше. Ама не защото не е хубаво млякото, споко. Просто "Аптамил"-а е едно от най-сладките АМ в търговската мрежа. Твърди се, че повечето деца обичат/харесват сладичко, сигурно е така. Моето обаче по темата - ми е одрало кожата, аз сладко не ям, защото просто не ми е вкусно и не ми харесва  :lol: И той също не си пада, поради което на това АМ се нацупондри тогава, по тази причина го опитах - въз сладичко е наистина, поне за моя вкус де. Ако твоята госпожица си пада по сладко - вероятно ще го хареса. Голям избор има на пазара от такива продукти, все някое ще й пасне на вкуса и няма да прави алергии, дано сте нацелили правилното АМ още днес.  :D

Алекс, ама "колко съм изненадана" за старшата занчиииии  :lol: Същата работа като моите "тъмнозелени" колеги, дето вече си взеха първия транш от 1800 евро, че благоволили да учат изобщо. И ги приеха, като се писа 6-ца на устния на една такава мома за: "местната власт е когато избираме кмет"  :lol: Това написала на листа жената, тя ми го каза лично, устното й "изложение" по темата "местна власт" се е състояло в повтаряне на ей това дето го написала и ареее - шестарката и вътре. 8 души отекоха, заради ей тия Убавци, дето 10 000% са били много по-подготвени от госпожица "местната власт е да си избираме кмет". За разкош нали - все "държавна поръчка" сме. И ние с тебе и те. "Ще се опраИм скоро" по този начин, хич не сЪ съмнявай... :lol: :lol: :lol:

Извинете момичета за "студентския спам", няма повече, обещавам!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #95 -: Октомври 07, 2015, 15:35:58 pm »
47 Smiles, да, забравих, и аз и това правя. Денят ми започва с imot.bg (търсим си нова къща) и jobs.bg. Знам вече поименно всеки имот, който се предлага, както и всяка обява за работа :)

Jbrul, много добре си го намислила. От няколко години се каня да завърша втора магистратура и още не мога да се наканя. Явно не ми се учи чак толкова много, колкото си мисля. :)
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #96 -: Октомври 08, 2015, 06:25:53 am »
От няколко дни се каня да пиша и докато стигна...ще мине седмицата :)

Смайли, дай му време на детето, няма как с магическа пръчка да свикне.

beata, добре дошли и ги гони тези болести вече, почвай да учиш индиански танци :lol:

shinzou, сокът е много лоша услуга за бебето. Като човек с гастрит те уверявам в това.

Алекс, що ли не ме изненадваш :?

По повод кърменето - и кърмя и изцеждам (като съм в колежа. Повече за мен де, че иначе бомбирам и направих бучки за 5 часа един ден) и АМ давам. Но си признавам, че не съм перфектна - пуша по някоя и друга цигара, не си представяйте две кутии преди кърмене де, но това е моят начин да си осигуря 10 мин. без Мамооо, Мамооо, казано от всички, по всякакъв повод в нас. Честно ви казвам, онази нощ влязох да се къпя в 1 часа, защото не съм си взимала самостоятелно душ, без никой да нахлуе в банята от 5 години. Та това е моето спасение за спокойна майка.

По повод това, което Сис е написала, за изтрещяването...ами така е. С Ники лежах цяла бременност+3години висене в нас и се чувствах много непълноценен човек, ама много. С Катерина ходих на училище до 6 месец, сега пак тръгнах, когато тя беше на 5 месеца, а нея я дадох на градина в дните, в които уча. Ами друго е, друг ми е животът, динамиката. разбира се ми е малко скапващо това ставане в 6 часа, търчане до градина и училище, колеж, после пак някаква задача, градина, училище, парк, в нас. На моменти се моля да вали, барем парка пропуснем. Но сама себе си чувствам по-интересна, по забавна, научавам много нови неща, което ме кара да се чувствам пълноценна.

Относно пюретата - аз не сполучавам с тях, агейн. Та минах на Рапли метод, доста по-мързелив е. То е ясно, че ще е на мляко предимно почти до годинка, ми барем се научи да се обслужва сама, а не да я храня аз. Та ми е по-лесно. Каквото готвя за нас, на нея й отделям парчета добре сготвена храна, сядаме на масата, връчвам храната пред нея и да се спасява. Поне две неща винаги има, къде с лъжица, къде с ръка, вкарва някакво количество храна и дъвче. Тоест смазва с венците. С Ники бяха едни чудесии, цирк, на главата си ходех, бабата с лъжицата го гони, абе луди станахме и пак не ядеше нищо до 3 година. Тоя път на това не се давам да ме прави луда. В момента е в процес на "интересно ми, джвакам солидно всичко" и ми е удобно. Опитвам се да съчетая отглеждане с мои интереси, например да отида на изложба на Роден днес. С две лапета си беше изпитание за нервите, не препоръчвам, но поне видях Мислителя в оригинал отблизо :lol:

за ревовета като на детето му правят нещо....миналата седмица Катерина падна от леглото. Кърмила съм, заспала съм и съм я сложила от външната страна, където никога не я слагам по пронцип. Та само усетих как я изпускам извиках НЕ, тя падна, разрева се, аз се разпищях и...като видях, че си е разбила носа ревнах с глас. Ама от двете ноздри. Слава Богу спря след минута, че иначе не ни мърдаше спешното, но цяла нощ после я наблюдавах, сутринта също. И целия ден току ревна. А иначе съм корав човек.
Ама и не само детето. Ето, мъжът ми като си сряза кракът (малкият пръст), въпреки, че нося на гледки, като видях костта оголена и си натиснах дланите една в друга да не ревна и да не върна вечерята едновременно. Първият път не посмях да пипна да сменя превръзката, та ходи в поликлиниката, после вече претръпнах. Но се изненадах от себе си и реакцията си. Лигавщини ви казвам :lol:

Сис, ще ти ставам конкуренция :)
[/url][/url]
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #97 -: Октомври 08, 2015, 09:02:58 am »
Вчера пък малкият си разби устата  :( Оффф значиии, пуснах пералнята и той си умира да я гледа как върти и да си навира главата във вратичката. Аз вчера в спалнята подреждам нещо, мъжът ми вика от хола: "Елааааа", ама с такъв ужас, че косата ми се изправи, влизам и какво да видя държи детето и тече ли тече кръв от устата му  :? Обадихме се на педиатърката какво да правим, тя каза да му сложим спирт и ако продължава да тече, да ходим в спешното. Е, спря, ама беше страшно. Само като се сетя , че и тепърва го очакват падания, удари и т.н. косата ми настръхва.
Лек и успешен ден на всички  :D
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #98 -: Октомври 08, 2015, 09:33:00 am »
За съжаление паданията са неизбежни. Най-големите падания при нас са ставали в моемнти, в които сме до детето. особено Мия пада изключително лошо -директно по лице, няма рефлекс да се запази с ръцете си. Един път слизайки от люлката, така падна, че беше страшно направо, а аз до нея. вторият път пак по лице се спъна на тротоара. разби си устата. И още един тежък случай има, на една катерушка с баща си. като ми я донесе вкъщи, в първия момент не можех да разбера откъде е кръвта, отвсякъде имаше, но пък тя не плачеше. В това отношение е железна. издържа геройски на всякакви рани. Яворчо беше паднал веднъж в яслата и си беше насинил устните, нослето. Казаха ни, че е тичал с количка в ръка и така е паднал. Той по принцип не ходи, а само тича, та не се учудих. Искам да кажа, спокойно. Преживяват се тези неща. много важно е ние да реагираме максимално спокойно, за да не се уплаши и самото дете.
<br />[link=http:
Re: Нашите бебета и малки деца през октомври 2015
« Отговор #99 -: Октомври 08, 2015, 09:47:02 am »
Вени, и на мен ми се получи подобно падане от леглото с Дани. Аз буквално го изритах с крака без да разбера, че той лежи върху тях и той падна от 80 см. високо легло. Добре, че отдолу беше меко и нищо му нямаше.

Иначе и аз съм забелязала, че падат точно, когато си до тях, обичайно и на съвсем равно, и нищо не можеш да направиш. Една колежка ми беше разказвала, че е паднала зверски и си е разбила лицето докато ходели на равен път и баща й я е държал за ръка.