0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Благодаря момичета!
Реших, че вече я няма щом в сайта на Тьопфер я няма.
В нашия Кауфланд също имаше само с банан.
Ще търся по-упорито  :D
*
Усмивки, ако не я намериш не е болка за умиране вземи друга оризова.Аз много малко и дадох от нея на Мони и с нея въвеждам плодовете, така съм си решила.

Маги, много ме привлече това, че е с пълнозърнест ориз.
И аз мисля да я ползвам освен за въвеждане и за сгъстяване на редки пюрета (както м-и препоръча) и за плодовете като теб.
*
Авалон, те точно това е идеята на педиатърката, да махнеш сутрешното мляко и да въведеш попара  :lol: Слава богу нашият педиатър след като пита дали съм почнала да захранвам и приключи да се вълнува от храната на детето. Аз закуска въведох доста късно, не се сещам твоето бебче на колко е, но може би и след 1г., жив и здрав е и още не яде попара с изключение на 1-2 пъти като е бил болен. То на мен самото захранване тегаво ми вървеше и човека си търсеше млякото, та ако е гладно детето да даваш закуски, ама да почнеш сега да будиш рано, пък да се чудиш всяка сутрин и каква закуска да даваш, мисля е глупаво. Що не и резнеш крилата на педиатърката?!
Смайл, мисля и на Милупа е хубава кашата, моето дете и каши не е яло, та с тях опит имам само в изхвърлянето  :lol: Най-харесваше една на Хумана елда и круша, цели два пъти е ял от нея  :D но тя е млечна и за по-късно.
Смайл, защо ви стават редки пюретата като са сготвени на пара. Този уред не ги ли отцежда по някакъв начин.... Когато захранвах си взех един уред за готвене на пара Сапир някакъв, куча марка и много евтинджок , но купите са с дупки като гевгир и зеленчуците и плодовете много добре се отцеждаха и никога не са ми ставали редки пюретата , даже неведнъж се е налагало да добавям водичка за да ги разредя малко... Странно ....
За кашата от пълнозърнест ориз на Топфер и аз да си кажа мнението ... много е хубава за това ,че не запича , поне не толкова , колкото другите оризови каши. Знаете , че моя Калоян и до днес е със склонност към запек, но с таз , специално , оризова каша не сме имали никакви проблеми
« Последна редакция: Септември 15, 2014, 14:59:06 pm от ivelinca »
*
М-и, не я отразявам много педиатърката.  След седмица ще напарвим 8 мес (живот и здраве, както се казва). Онзи ден ми каза нещо от рода, че майките сме искали да си поспиваме. Отговорих й, че не е никак маловажно И майката да е наспана, айде холан - да се погребем ли. Ако се налага, - винаги, но не мисля поне до сега, че е нужно да я събуждам , адекватен аргумент разбира се - веднага ще приема. Та, тя си казва рецитацията, кой каквото иска слуша, приема и действа. Няма да ме глоби я, или изгони - хах.  Добър диагностицик на детски болести е и не искам да й отварям уста да се караме - жената си пердаши по старата школа и т'ва е.
В кашите на Милупа има добавена захар - само за инфо казвам.
Стерилизатора ми и готви на пара. Крушата си става на воднисто пюре, но не го сгъстявям,  защото го давам между храненията, не е за основно. Тиквичката също, но на нея й добавям, я кароф, я морков, листен зеленчук също добавям често... и така си става супер пюре,.... с жълтък през два дни, сиренце (обезсолвно) и масло, то и на мен ми се дояжда. Исках (че се отплеснах) да кажа, че до сега не съм сгъстявала пюре с някака инстантна каша - тя си остава като самостоятелно ядене към 17,30, ако е твърде блудкава добавям малко плод и не е важно дали е воднист или, 2-3 бебешки лъжичко плодово пюре.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
В кашите на Милупа има добавена захар - само за инфо казвам.
Не всички каши са със захар. Основно на Милупа купувах точно поради причината, че нямат добавени захар, сол и повечето са безмлечни (бяха на НА мляко). Оризовата им каша си е чист ориз. 
И аз не съм давала само каша, използвах ги основно за сгъстяване на пюретата.
Закуска въведох след годинката, а прясното мляко сутрин ще го пият най-вероятно докато им пораснат мустаци  :lol: Сутрин не стават от леглото, докато не си изпият по една чаша мляко.
*
Тази, която купих - оризова беше със захар и според мен захарта беше доста. Да, трябва уточнение, че има и със захар .

ПП. mimi26 , със какво измести следобедното мляко?
« Последна редакция: Септември 15, 2014, 17:54:45 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
а прясното мляко сутрин ще го пият най-вероятно докато им пораснат мустаци  :lol: Сутрин не стават от леглото, докато не си изпият по една чаша мляко.
Прясното мляко в чаша с накрайник ли? Аз мислех, че моето поне до 6г ще пие сутрешното мляко с шише, но един вирус с повръщане ме принуди да му го спра, та скрих шишетата и казах "Доктора не дава с шише"  и това е  :lol: Почна да пие мляко от чаша близо месец по-късно сега пък "черно" го искал(слагам една щипка какао вътре)  :lol:

Авалон, ти нямаш ли заменено хранене? Аз първо въведох обяд, после следобедна закуска, която дълго време беше с добавка мляко, после въведох и вечеря и накрая сутрешна закуска.
*
Заменила съм второто хранене (пада се обедно) и четвърото. (следобедно). Три пъти АМ и две заменени хранения.
М-и, както ги изреди по изместване да не би да сте били на четирикратно хранене, защото не изключвам с това късно ставане това да се окаже вариант. В момента храня на 3 часа, а навсякъде препоръките са 3.5 - 4. А, като заспи по никое реме следобеда близо до часа за ядене и подмине 3те часа настава голямо чудене какво и колко да дам като се събуди. 
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Храненията бяха на 3ч поне до спиране на кърменето около 2г. като тогава просто давах АМ поне 2 пъти дневно. Общо взето като видях, че в режим вяма да влезем и започнах да храня колкото и когато поиска. Той винаги е ял малки количества твърда храна наведнъж и то някак нормално е било да огладнява по-рано.
*
ПП. mimi26 , със какво измести следобедното мляко?
Следобед им давах плод с каша - примерно около 150млл печени ябълки с 2-3 л.оризова каша.
Иначе на вашата възраст режима им беше:
Около 6-7ч. и 10-11ч. ги кърмех, обядваха към 13-14ч (зависи колко поспиваха сутрин), после в 17-18 плод с каша, около 20ч ги кърмех и към 23ч АМ с малко оризова каша. Понякога пропускаха кърменето в 20ч. зависи в колко им е било храненето през деня. Вечерно и нощно мляко имаха до 1г и 8месеца, по никакъв начин не можех да ги откажа по-рано.
Имам питанки относно захранването.
Бебетата започнаха 5 месец и мислех да започна лека-полека захранването като първо да почна със зеленчуковите каши. Чувам, че като се пасира даден зеленчук се омесва първоначално с мляко /кърма или АМ/ + масло. Вие така ли правите ?
Първоначално давате само на обед по 1 лъжичка ли ? Смятам да не смесвам зеленчуците, а първо един и т.н. една седмица, после друг ..., така ли се прави ?
Момиченцето ми е уж с алергия към белтъка на млякото, има ли нещо по-особено при захранването в такъв случай ?
С кой зеленчук започвате първо ?
Кога се увеличава даваното количество ?
Май въпросите са ми доста ... Благодаря за отговорите предверително .
Evita, и ние в края на този, началото на другия месец, ще започваме захранването.
Мога да ти отговоря само на част от въпросите, които сме коментирали и тук с другите момичета.
Пасираните зеленчуци може да ги смесиш с АМ, за да има нещо познато във вкуса за детето, но четох, че маслото е добре да се въведе по-късно.
Само на обед се дава първоначално - първо по 1-2 лъжички, после увеличаваш с по лъжичка две и така около 7 дни.
После може да добавиш втори зеленчук. Например ако си започнала с картоф, после добавяш морков и правиш картоф + морков.
За първи зеленчук май основно дават картоф или тиква или пащърнак.
Пасираното картофено пюре ставало като лепило. Една приятелка ми препоръча да не го пасирам, а да го намачкам с вилица. Не знам обаче дали няма да стане прекалено едро.

Аз последно реших да давам първо оризова каша, ако се хареса, около седмица. После да въведа картоф, после морков, после тиква и т.н.

PS. Тук мамите препоръчват по-късно захранване (след 5-ти месец). Д-р Birdie, който пишеше преди във форума, също.
« Последна редакция: Септември 16, 2014, 15:55:35 pm от 47 Smiles »
Евита само на кърма ли сте досега? Навремето първо се даваше плодов сок някъде от 40 ден,но той не изместваше храненето,а вместо вода,после към третия месец се започваше с плодово пюре,което измества следобедното хранене,а зеленчуковите пюрета от четвъртия месец,аз също започнах с картоф,но и с масло и АМ,защото нямах кърма,в пети месец към зеленчуковото пюре се добавяше жълтък по четвъртинка,половинка и цял накрая през ден мисля,а месните пюрета от шести месец...както Смайли ти е казала към 7 ден вече може да ядете само пюре по 140 гр.
А иначе кашите пак в 4 м.но за следобедна закуска съм ги давала...педиатъра ви не ви ли ги обяснява тези неща? Знам,че сега дават само кърма до 6 м.което ми е странно на мен,но ако пак няма да имам кърма определено ще започна по старата схема захранването вместо да тъпча с АМ само защото така било модерно сега...
А относно алергията към белтъка затова пюретата се разреждат с кърма или АМ,а не с прясно мляко..
*
Аз захраних с оризова каша.Нисък алерген да не кажа почти никакъв, консистенция близка до млякото и никакъв вкус.Прие се много добре.След това към нея вече добавих тиква.

Иначе се започва с чист зеленчук.Ако решиш схемата със зеленчуците да пробваш.Дава се на обяд преди млякото.Първо се дава една-две лъжички опознавателно.На другия ден увеличаваш на 3, след това на 5.Чакаш реакция, ако няма продължаваш смело.Аз правих 3 дни от даден зеленчук и един ден почивка.Чист зеленчук май не съм давала, винаги смесвах.След като въведох тиквата със оризовата каша, после дадох тиква и картоф, после картоф и тиквичка.Целта ми е да има винаги един познат вкус.

Заместих изцяло хранене чак след 3 седмици мисля.Масло започнах да слагам много малко, само в зеленчуковите пюрета, чак след месец захранване.

Сега вече съм въвела и глутен, пак чрез каша - овесена този път.

*
Evita, при захранването не се гледа започнат месец, а навършен месец т.е. ако си решила на 5 месеца да захранваш, чакаш да станат на 5 месеца, а не да го започнеш.
Масло не се слага, то си е млечен продукт и се захранва с него по-късно. Започва се с един вид продукт (плод или заленчук) с постепенно увеличаване на количеството всеки ден (10млл-20млл-40млл). След няколко дни при липса на реакция добавяш нов. Захранва се обикновено на обяд, за да имаш време за наблюдение и реагиране при алергия.
Сега този месец използвай времето да попрочетеш информация в подфорума. Мисля, че ще намериш доста полезни неща. Има си тема за реда на храните по възраст, които сме въвели.
*
Понеже гледам, че мазнина ви се иска да включвате в пюретата, в купешките има олио от рапица, маслото не е подходящо за началото(особено пък при алергия към млякото), чак като въвеждате млечни.
Аз мислех да заменя маслото с капка зехтин екстра върджин, но не знам дали е редно...
А кой да е първия зеленчук явно е спорно - морков, тиква, картоф ...
Интересно ми е ако се прояви алергия - това ще е във вид на обрив ли ?
Да разбирам ли, че примерно ако няма реакция от първия зеленчук /примерно картоф/ е добре след 4-5 дни към него да прибавя примерно морков. Така като знам, че няма алергия към картофа, ако се прояви нещо, ще е ясно, че е от втория/новия/ компонент, правилно ли разсъждавам ?
И примерно две лъжички пасиран картоф с 10-15 мл.мляко смесвам, за да стане доста рядко, нали ? 
Благодаря на включилите се  :lol:
*
Евита, в началото карай без мазнина(според мен). Алергията най-често като обрив се получава, то с една лъжичка предполагам ще е по-малко и затова се почва с малко количество като постепенно се увеличава. Правилно си разбрала за добавяне на нови неща, към вече въведени. Като първа храна аз следващия път ще въведа тиква. Какви са ми основанията-картофа и ориза предимно не се харесват, морковът запича, а тиквата е сладка, регулираща я водят и се приема добре като първа храна. За гъстотата сама ще прецениш, може да почнеш с по-редаво, но все пак да става за лъжица и да сгъстиш с времето.

Смайл за мачканите картофи-виждала съм и така да се захранва, моят син обаче плюеше от всяка бучица или се давеше до годината, та не ми се получи.