0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Жбрул, изооообщо не се опитвам да кажа, да не споделяш или да не даваш мнение, сакън пък само мойто да е вярно и правилно  :lol: Просто водата като не е на сила, няма какво повече да и обсъждаме, сега пък бива ли дете да е жадно ти да не даваш вода, щото имало кърма(АМ)  :D Прекалено крайните мнения са страшни, другото се оправя  :D
Да споделя и аз моя опит с двете ми коренно различни деца. И на двете съм предложила вода от самото им раждане с ясното съзнание, че ако искат ще пият, ако не искат няма. Дъщера ми си пиеше от самото начало, а синът ми започна да пие вода след захранването, което съвпадна и с летните месеци. Тя беше много малко на кърма и основно на АМ, качваше си супер добре и я захраних на 5 месеца изключително лесно и после хапваше почти всичко. Сокчета пиеше, даже доста в един момент. Синът ми само 1 месец качи 1 кг., през останалото време качваше доста малко, беше изцяло на кърма. Захраних го на 5 м. и 20 дни доста трудно. Той за сок не искаше и да чуе докъм 1,3 месеца. Тогава покрай кака си навън пропи сокчета. Не виждам нищо страшно нито в едниния, нито в другия случай. Педиатърката ни, която една и съща, ме изненада положително при второто дете, тъй като вече доста неща беше попрочела и мнението й се различаваше от това отпреди 8 години. С дъщеря ми даваше съвети да я захраня със сокче на 45 дни, при положение, че детето имаше ужасяващи колики... При синът ми вече такива препоръки не е давала, напротив каза ми, че щом си го кърмя, най-добре до 6 месеца да си е само на кърма, независимо, че нищо не наддаваше. И сега се опитвам нея да я огранича в храненто, че физическата й активност клони към 0, а пък малкия е постоянно активен и нищо не хапва. Страшно са различни. най-доброто е наистина да си достатъчно информиран, за да направиш съзнателен избор и да се водиш по детето.
<br />[link=http:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Педиатърката ни, която една и съща, ме изненада положително при второто дете, тъй като вече доста неща беше попрочела и мнението й се различаваше от това отпреди 8 години. С дъщеря ми даваше съвети да я захраня със сокче на 45 дни, при положение, че детето имаше ужасяващи колики... При синът ми вече такива препоръки не е давала, напротив каза ми, че щом си го кърмя, най-добре до 6 месеца да си е само на кърма, независимо, че нищо не наддаваше.

и те се развиват, милите.... това е поучителен пример защо трябва да приемаме мненията на лекарите с капка недоверие и винаги да се информираме допълнително.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Педиатърката, която избрах първоначално беше привърженичка на сокчетата от ранна бебешка възраст, че и сокчета от цитруси препоръчваше  8O /било им сезона, видиш ли натурални  :lol:/ и ме караше да давам вода със захар, за да мине бебешката жълтеница.
Смених я при първа възможност и то не толкова заради гореизброеното, а затова, че на почти 4 м детето нямаше поставена нито една вакина - първо жълтеницата й беше проблема, после пък я нямаше /чакайте ме да се върна/, после пък капки за очи сме капели на детето /имаше запушен слъзен канал/ и пак не можело... побърках се от притеснение с тези ваксини.
Сега на втората педиатърка повече доверявам, но вече имам цялостно впечатление, че насоките й са адекватни.
Тази, първата, още си практикува, незнам дали е прочела нещо за 5 години  :lol:, но е хвалена и има пациенти.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Здравейте! Рядко пиша, но сега се изкуших. Съгласна съм с Jbrul. Не виждам защо да не давам вода на бебе, което пие с желание. Моето е такова и  си пие откакто се е родило. Нито е недохранено, нито слабовато.
Колкото до педиатрите - аз ги слушам избирателно и правя каквото преценя. За щастие има достатчно информация и джипито на бебето не ми е основния гид за отглеждане. При всички случаи щях да я сменя, ако ми настояваше да блъскам ваксини на бебе с жълтеница
Моят Калоян категорично отказваше вода до 11мес. възраст, два пъти бяхме силно дехидратирани от висока Т , това на около 8 мес. се случи ,вече беше захранен и имаше 3 хранения с храна , а останалите бяха кърма , но заради силното обезводняване в болницата ме караха настоятелно да давам вода и аз с една лъжица му наливах в устата , едва ли и 20-30 г да съм наляла и той след 2 мин. повърне (ГЕР беше почти отшумял, но дадях ли течност,различна от кърма -веднага се започваше повръщането). Така че въпрос на дете е всичко , ако бебето пие  вода -да пие нищо няма да му стане , ако не пие - то ще си я набавя с кърмата или АМ , но при една такава ситуация като нашата е много кофти, когато отказва течности, все се налагаше със системи да го хидратират . Иначе, когато сме били здрави никога непиенето на вода не е било проблем... и никога не сме имали афти и млечица в устата, а кръстницата ми винаги изплакваше устата не нейното момченце с вода , а и той обичаше да пие , но те страдаха от такива гъбички.... така че  няма гаранция,че ако детето пие вода няма да има афти ,а ако не пие -то 100% ще се сдобие с тях.
И аз мисля ,че бебето най-добре си показва какво иска и е добре да уважаваме "претенциите " му.
*
Устичката след кърмене се изплаква с лъжичка с вода, а не с шише с вода. Това че ще пие вода с биберон, не означава, че е изплакната устата (който не вярва, да пробва).
Понякога кърмачетата пият вода просто, защото са гладни. Затова не се предлага вода половин час преди хранене - как ще яде като напълни коремчето с вода. А това дали някой ще дава вода или не, си е негово решение. Аз предлагах по малко в големите жеги, но са изпивали максимум по 20-30млл между храненията (моята логика беше, че на 40 градуса малко трудно ще изкара човек 3 часа без течности).
Но напълно подкрепям Джам - сокове на новородено е престъпление. Доста дебати са се водили по въпроса (и тема имаше). За ранно захранване (преди 5ти месец, за недоносените - коригирана възраст), също съм на това мнение. Това, че сега няма реакция, не означава че няма да има късни последствия.
Момичета, а вие какво знаете за захранването и хремата?
Аз бях чела, че като има хрема се спира подаването на нови храни, защото се натоварва допълнително организма.
Да, ама нашата хрема продължава малко повече от 10 дни. Вече е само сутрин.
Дали не мога да продължа със зеленчуците?
*
Смайл, не знам дали се натоварва, но то самото дете е изнервено от хремата и може да приеме храните негативно. Чела съм, че на тях не им е нужно разнообразие (колкото и трудно ни е да го приемем) и могат да си ядат едно и също дни наред(все пак 6м. преди това са яли само мляко :) ). Мисля, че не е никакъв проблем да не въвеждаш нови храни, до година, че и две, все ще си захранила всичко възможно.
*
Смайли, ами предложи му каквото си планирала да даваш, ако яде - яде. Ако хремата му пречи на яденето - няма да яде. Какво да му натоварва храната в комбинация с хрема?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Той няма затруднения с храненето. Яде си съвсем нормално и млякото и кашичката. Не е изобщо нервен по повод на хремата.
*
Аз бих въвеждала в този случай.
ОК. Благодаря ви за мненията момичета!  :P
Има ли забрана за въвеждане на нови храни по време и около ваксина?
*
Сигурно не, но ако прави някаква реакция, както нищо не разбирам аз съм изчаквала :)
*
Има ли забрана за въвеждане на нови храни по време и около ваксина?

Забрана - не, но препоръчват да не се дава нова храна около ваксина.  Причината е евентуална реакция, както м-и казва. Аз също изчаквах , ден преди и ден след ваксина хранех с вече познати храни
« Последна редакция: Ноември 18, 2014, 19:55:14 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Благодаря момичета  :P
м-и, това за водата беше отдавна, ама беше 5 стр. сигурно  :lol: , та се вадиха таблици, графики, дневни норми за течности - зер да ми се обясни, че направо вредя на детето си. Понеже му давам достъп до вода (не му я изливам в гърлото зорлен), пък то пиело и ....ужасТ. Бъбреците му щели да се скапят така, абееее...от 9 кладенеца вода колко съм в грешка. Тогава и "чай от копър" пиеше много...той един чай, ама - нейсе. Пак течност дето не бивало. Еми сори, ама нищо му няма на детето ми, че пие вода от новородено буквално. Аз самата пия по 3-5 литра течности на ден дневно и всичко ми е У ред. Всеки организъм - за себе си все пак. Затова правилата и нормите са ориентир не "10-те божи заповеди" егати, но често се приемат точно така и то от доста майки.
В резултат - не, че можеш да накараш детето да прави нещо което не желае, или да го откажеш от друго. Само шаш и нерви за няма нищо се получават.

Веднъж сглупих да попитам в една от темите колко масло се слага в попарата - то стана война на световете.  :lol: Защо сега я давам, защо с масло, защо с вода ами не с чай, или АМ, защо попара изобщо давам...?! Та що се отнася до мен - никога повече не си и помислих да се "консултирам" по такива и сходни въпроси с някого, особено тук. Но очевидно, понякога проявявам глупостта да споделя личен опит, ако някой за нещо пита и си помисля, че мога да съм му полезна с нещо. Скоро няма да повтарям.  :lol:

 :D това с попарите и аз го ядох веднъж  , хихи
Момичета, вчера ми дадоха домашно телешко. Сготвих го на пара и го пасирах, после го замразих във формичките за лед. Но не се получи такава гладка смес като при зеленчуците и плодовете. Стои едно тричаво.
На вас така ли ви се е получавало?

Иначе всички други домашно приготвени и замразени пюренца са много вкусни след размразяването. Нали се чудехме докато ги правех да не станат безвкусни. Страхотни са. Плодовите имат вкус на ароматен нектар.
*
Смайл, месото няма как да стане на съвсем гладка смес, както плодовете и зеленчуците , няма и нужда  Аз месата ги сварявам и замразявам на порции в конейнерчета, заедно с малко бульон. Варя ги не на пара а с вода. Останалия бульон също замразявам, от него давам по малко със зеленчуковото хранене. Замразеното месо пасирам в деня заедно със сварените (на пара) зеленчуци (днес карфиол, броколи и картоф) като слагам и малко зехтин. Правя това в бленера, като съвсем съзнателно оставям сместа така, че да има и малки частици, за да свиква с малките бучици и да й идва на акъла и да предъвква  :wink:
Скоро смятам да включа и зелените подправки.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.