0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
И по темата, нашият педиатър ме кара да започвам да я захранвам, понеже пие мляко на Хип, по тяхната схема. Мария проявява интерес към нашата храна, като ядем, мляска с уста дори да не е гладна. Показвам лъжичка до устата и я отваря. А на мен ми се струва рано....

абсолютно и категорично е рано да захранваш 3-месечно бебе!!!

къде ги намирате тия педиатри? стоека, толкова време го чака това дете, сега що се доверяваш на първото мнение? потърси малко информация, прочети - никой не захранва преди 4 навършени месеца (на доносено дете!), а СЗО препоръчва захранване след 6-тия месец.

каква схема на Хип? на всички бурканчета с пюре на Хип пише "след 4-тия месец"...

майчета, информирането не се изчерпва с раждането....
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 15:40:29 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Ох, не се оплаквам. Притеснявам се, че после си наваксва хранетата с често хапване през час буквално. Не знам дали е полезно за коремчето. Снощи пак заспа късно, сутринта обаче в 6ч ококори очи хапна, заспа в 9 яде малко и още спи. Яд ме е че е хубаво времето и не мога да излезем на разходка.
И по темата, нашият педиатър ме кара да започвам да я захранвам, понеже пие мляко на Хип, по тяхната схема. Мария проявява интерес към нашата храна, като ядем, мляска с уста дори да не е гладна. Показвам лъжичка до устата и я отваря. А на мен ми се струва рано....
След като се нахрани слагай я в количката и излизайте на разходка.
Моят син непрекъснато спеше докато бяхме навън. :)
А за захранване и многоо рано.И до днес съжалявам,че захраних на 4 месеца и половина по съвет на педиатъра.Детето не беше готово и ревеше,затова след седмица опити спрях.След един месец нещата бяха съвсем различни.


Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
къде ги намирате тия педиатри?
Jam, според мен повечето педиатри са от старата школа и препоръчват ранното захранване. Поне такива са моите наблюдения. Нашата педиатърка също.

Ама добре, че го има форума, та да се информираме  :P
Дани още си джвака оризова каша  :lol:. Картофът не го хареса, а заради хремата спрях въвеждането на нови храни.
*
Дааас, нашата е от старата школа. Нямам никакво намерение да я захранвам. Споделих притесненията си, форума е безценен от към съвети. Утре ще я водя на личната лекарка и тя е педиатър, ще споделя тя какво препоръчва. Изчетох много и няма да бързам със захранването. Сега се вълнувам от ваксините, но за това е другата тема.

А Джам, има в сайта на Хип, схема за захранване, но си е точно след навършени 4 месеца. Да съм почвала със сокчета, да бе да, така каза педиатъра.  Има информация, има го сайта, няма да ги слушам, детето е малко, към средата, ма петия месец може и да пробвам, но не съм сигурна.
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 16:40:43 pm от stoeka71 »
*
Стоека, ако няма здравословни причини да захранваш рано, всичко друго да оставим настрана - несравнимо по-удобно е за теб самата просто да разбиеш поредно шише АМ. И това можеш да го направиш навсякъде и по всяко време - бързо, лесно и чисто. Ние сме били навън по цял ден и вечер се прибирахме често и след 23 часа. Никакъв проблем не ми беше да го храня с шишета, докато метлосвахме целия град почти през половината денонощие. Докато госпожицата стане на 5-6 месеца - ще си смени режима на спане и хранене още м'найсе пъти.
Дани го захраних два дни преди да навърши 6 месеца, просто защото вече трябваше да го направя. Ако имах избор - щеше да си кара на АМ само още месеци наред.  :lol: Приятелки които захраниха дори месец по-рано - споделяха, че бебетата са избутвали храната с език навън в този период и захранването е било голяма цапотия, отделно че нямаш понятие колко изяжда всъщност детето. И към 6-я месец - това с избутването е спирало. При Дани нямаше такова избутване на храна, допускам че и заради този един месец +. Разбира се, че не при всички бебета го има този момент, но по-често съм го чувала като "оплакване" при ранно захранване. Бяха ме предупредили всъщност, да съм готова, че първите 2-3 седмици - няма да яде особено, ами повечето храна щяла да попада извън устата му. Но такова нещо не се случи. Не ми е пред очите схемата, ама мисля, че обедното го заместих изцяло с пюре на втората седмица някъде.

П.П. Сокчета не съм давала и до ден днешен. Така и не разбрах какъв е смисъла да цедя плод вместо да го дам целия с всичкото му там. Не, че прясно изстискан сок от нещо (фреш) вреди, но за мен е в графа "кеф за небцето", отколкото да го намирам за смислено, ако детето (и човек изобщо) си консумира плодове и в нормален вид. Мисля си, че това със сокчета ни е наследство от едновремешните препоръки за захранване (на 2 месеца) и тогава - да, то и на пюре не става да го даваш този плод, само на сок може. Но към днешна дата - губи ми се идеята на "дай сокче". Отделно, че не исках да добива навик да пие друго освен вода и да го брои за нормално, понеже на сегашната му възраст, ако имаше навик да пие сокчета - щеше да налита и на тия боклуци в кутийките. Пък ти върви обяснявай, че това не е истински сок. Навици за едно друго се създават неусетно при тях и то наистина от много ранна възраст. ;)
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 17:11:00 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Няма педиатри от старата школа, има такива, които искат да захранват рано според мен. Нашият педиатър е почти пенсионер с над 35г стаж, чак при навършени 6м. на консултацията ме пита "Ще захранвате ли?". Даже не се е опитвал да се меси в това, нито съвети с какво и как, нито нищо.
И аз не бих захранвала от 3м. със сок пък съвсем.
Аз пък да ви кажа не го разбирам това с късното захранване,страшно шантаво ми се вижда това да е на кърма само до 6 м.,че и вода не му се давало,щото видиш ли то си вземало всичко с кърмата....пълна глупост като ти направи соор,защото не му изплакваш устата с вода след хранене ще се сбъркаш после докато се оправи...ми хубаво като имаш кърма ок,донякъде съм съгласна,ама да го тъпчеш с АМ до 6 м. без да му даваш нещо друго ми се вижда безумно...да,детето ми е на 11 г. и съм го гледала по методите на старата школа и не виждам нищо лошо в нея и честно казано и сега мисля да си карам по нея,защото вероятността да имам кърма е нищожна и не смятам,че АМ е безценно от плодовите,зеленчуковите и месните пюрета...в крайна сметка всеки сам си решава как да си гледа детето....между другото и аз съм хайманосвала по цял ден и не ми е било проблем да си нося и шишетата и бурканите с пюретата и кашите и да си я храня навън..
*
Алекс, моята дъщеря е захранена на 6 месеца без една седмица.Била е само на кърма, качваше по килограм на месец, вода не искаше да пие.
Има няколко фактора за да решите дали е време да захраните детето
-да седи стабилно т.е. да можете да го оставите полу седнало само, а не да го придържате.
- да е изчезнал инстинкта за избутване с език
- да е започнало да лапа всичко което види
- да е удвоило рожденото си тегло
- да проявява видим интерес към храната, да преглъща като ви вижда да ядете, да се опитва да се докопа до храната ви.
Преди това и много рано.Ще има, детето плюе и не харесва това или онова.А то просто ще избутва с език, ще се дави от полу легналото си положение и т.н.
Защо се захранва на 6 месеца, защото според последните проучвания тогава храносмилателния тракт на бебето е готово да поеме различна храна, храна която може да доведе до киселини и т.н. при детето.Ранно захранване се препоръчва на деца с проблеми, с нисък хемоглобин или отказващи да пият мляко.

*
Маги, по-добре не можеше да се обобщи. До навършване на първата година млякото (кърма, АМ) продължава да е основният източник на калории за бебето, основно заради високото съдържание на мазнини.

Алекс, моята дъщеря е захранена на 6 месеца без една седмица.Била е само на кърма, качваше по килограм на месец, вода не искаше да пие.

Идентично протекоха първите 6 месеца и при моето дете. После като при момченцето на Jbrul - лесно хранене от всичко и по много.
... че и вода не му се давало,щото видиш ли то си вземало всичко с кърмата....
Според СЗО на кърмените бебета не се дава вода.
Когато бебето е на АМ може да се изплаква устата с няколко глътки вода след ядене. Но дори и при тях не е проблем, ако не пият вода, щом не ядат друго освен мляко.
Моето бебе е на АМ, но не иска да пие вода. Сега въведох първото ядене (оризова каша), но пак не иска да пие вода.
*
Какъв е тоя зор с водата? Има места по света, където е рисковано да се дава вода и кърмата е безопасният начин за хидратиране на детето.

Моето дете не щеше да пие вода почти до навършването на една година, но никога не е имало проблем с
1. броя на напиканите пелени или
2. честотата и консистенцията на изпражненията.
3. При най-малките се следи дали не хлътва фонтанелата.
*
Ние и до сега не пием вода, аз и не предлагам вече.Чай по 20 мл на ден може и да изпие и то ако се сетя да предложа, нали.
Около мен бебета много има и такива на АМ дето не искат вода.За мен водата надува стомаха и създава изкуствено усещане за ситост..

Когато изместиш 1 и повече хранения, не трябва ли да се дава вода, тъй като количеството на даваното АМ намалява?
*
Ами правят се кръвни изследвания ако си мислиш че детето не приема достатъчно вода.Но при нас дори със заместени 2 хранения, тя не иска да пие вода, а кръвните са и идеални.

Да ви кажа пък моята мома не иска плодове.Хареса си прасковата и я яде само нея.Днес и дадох банан в ръка и така го яде, да видим.

*
Когато и да съм писала тука - все съм съжалила, без майтап.  :lol: Но като се "хванах на хорото" - да се доизкажа.

За мен по тези въпроси - няма абсолютни правила, само някакви съвсем общи насоки. Не считам, че и на 2 месеца да се захрани детето - следва апоклипсис, просто не виждам нужда да си го причини някой и на себе си и на бебето - след като кърма/АМ - напълно и доказано стигат до 6-я месец. Не става дума за лично мнение по въпроса и "според мен това стига" - доказано е надлежно, че е така. Та не съм и разсъждавала дали, или, особено като детето ми беше жизнено, наддаваше си перфектно и така.

Относно изяждани количества, брой хранения, с вода, без вода, количество сън - това си зависи от самото дете и бива майката да се води по него. Поне аз това правех, считам че съм постъпила правилно, защото проблем с хранене, развитие и пр. - не съм имала с Дани. На 4 месеца като удряше по 220-240мл. АМ на хранене, само Бърди ми каза, че това си е ОК - всички други бяха в потрес. Вода пие от първия ден у дома, вкл. докато беше и на кърма. Предложих вода и си казах - ако пие - значи има нужда, ако няма нужда - няма да я пие. За водата (течностите извън АМ) пък направо война беше настанала в една от тези теми.  :lol: Храна, която ми е отказал на първи опит (чисто пюре от броколи примерно) - точка по темата от моя страна. Отварях друго каквото обича и да яде каквото му е вкусно. "Трябва", "непременно" - в моите методи на гледане на дете са тотално липсващи понятия. След време като предложа веднъж отказана храна, приготвена по различен начин, или в комбинация с нещо - яде се с кеф. Няма нещо към момента, което детето ми не яде, но изборът какво да е това дето ще се яде в даден момент - винаги е бил негов. Така и аз не съм имала нерви с тези неща и той си се храни и се чувства добре.

Както за всичко - и по тези теми родителят е добре да цели "златната среда". Да е запознат с общите правила, да е наясно защо са такива, но да взима предвид и спецификите и желанията на бебето/детето си. И да не се истерясва ви съветвам, ама съвсем от сърце. Чат-пат излизането от "хранене по устав" - не е проблем и не бива да бъде. Понякога, че отказало АМ бебето, че яло по-малко (ако е здраво) - нищо не е. Или при по-големите деца, че не яло каквото вие сте искали и предвидили. Една сутрин помня, на село бяхме - баница прясно изпечена, юфка... отвори хладилника и пожела да закуси картофена салата с доста лучец в нея и маслини за гарнитура.  :lol: Ами оставих го да си закуси това, като това му се е дояло, голЕмата драма, че не ял каквото там се препоръчва за закуска. Ако се бях заджофрила и запънала, че да настоявам на моето, че да се изнервям, че да ми се инати...загубена раУта и съвсем излишна. Когато не ги натискаш за нещо - много по-лесно правят каквото искаш и е добре за тях. Не само за храненето. И да, това вече го твърдя най-отговорно.  :D

Маги, може да ми се смееш, но аз толкова не съм плодоядна, че си имам един перманентен списък за пазаруване в който е болдвано плодове за детето, щото иначе няма да се сетя да купя и да му предложа.  :oops: Въпреки, че яде всичко на корем - има си и той периоди с увлечения по нещо и търси само него. Или ми отказва въпросното дето го е тъпкал с месеци най-внезапно. Миналото лято ядеше по пъпеш на ден + цялата друга храна. Това лято като каза "аз не обичам пъпеш" и не и не.  :lol: Взех да купувам диня, изкарваше дни на диня, козе сирене и хляб, без да пожелае друго... Предлагала съм друго - като не ще голяма работа. Нали пак яде полезни неща. У нас просто не се намира почти нещо, което да не е в списъка "полезно за ядене", та кое ще избере в даден ден, или на дадено хранене - всъщност е все едно за мен.
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 20:25:19 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
никое плодово, зеленчуково или месно пюре не може да замести на кърмачето (така се наричат бебетата до 1 годинка и не случайно!) нуждата му от калций.

ако искаш, захранвай на 4, не на 6 месеца. ако искаш, давай вода. но да почнеш да даваш суров плодов сок на 40-дневно стомахче е престъпление.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Сис, аз дерт нямам, самата аз не съм фен на плодовете, ма викам да вземе и от баща си нещо.

Jam е на 100% права.Кърмаче, това е истината.

*
Жбрул, мисля никой не се е толкова заял за водата, просто повечето бебета я отказват :) Дани е изключение. На мен са ми казвали, че като е прекалено горещо бебето може и да пие вода, моето отказваше и като минаха върлите жеги аз спрях да предлагам до захранването, просто тогава още си мислех, че трябва да е преварена и да се занимавам да стерилизирам шише, пък то да не пие... Като започна захранването той пак не пропи вода, дори до 1.6м поне е пил по максимум 30мл., а давах чашата, да е на видно място, че се запичаше и белким се сети или пропие  :lol:
За захранването Маги наистина чудесно е обобщила, да вземем в първия пост на следващата тема да си го копнем ли?
*
ако искаш, захранвай на 4, не на 6 месеца. ако искаш, давай вода. но да почнеш да даваш суров плодов сок на 40-дневно стомахче е престъпление.
Джам, доколкото забелязвам на Стоека бебето е над 3 месеца,  а и тя няма намерение да дава сок.
Иначе съм съгласна. Сок не съм давала, нямам и намерение да давам за напред. На принципа на Жбрул съм, предлагах вода от самото начало, също съм на мнение плод с всичкото му, а за жажда - гола вода. И си пие Нора вода доволно, особено в деня на месо. Няма кой да ме убеди, че водата може да навреди, по скоро обратното. Изключвам мнението си по отношение вода при бебета, които са изцяло на кърма и има проблем с хранене и наддаване.
« Последна редакция: Октомври 15, 2014, 23:09:30 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
м-и, това за водата беше отдавна, ама беше 5 стр. сигурно  :lol: , та се вадиха таблици, графики, дневни норми за течности - зер да ми се обясни, че направо вредя на детето си. Понеже му давам достъп до вода (не му я изливам в гърлото зорлен), пък то пиело и ....ужасТ. Бъбреците му щели да се скапят така, абееее...от 9 кладенеца вода колко съм в грешка. Тогава и "чай от копър" пиеше много...той един чай, ама - нейсе. Пак течност дето не бивало. Еми сори, ама нищо му няма на детето ми, че пие вода от новородено буквално. Аз самата пия по 3-5 литра течности на ден дневно и всичко ми е У ред. Всеки организъм - за себе си все пак. Затова правилата и нормите са ориентир не "10-те божи заповеди" егати, но често се приемат точно така и то от доста майки.
В резултат - не, че можеш да накараш детето да прави нещо което не желае, или да го откажеш от друго. Само шаш и нерви за няма нищо се получават.

Веднъж сглупих да попитам в една от темите колко масло се слага в попарата - то стана война на световете.  :lol: Защо сега я давам, защо с масло, защо с вода ами не с чай, или АМ, защо попара изобщо давам...?! Та що се отнася до мен - никога повече не си и помислих да се "консултирам" по такива и сходни въпроси с някого, особено тук. Но очевидно, понякога проявявам глупостта да споделя личен опит, ако някой за нещо пита и си помисля, че мога да съм му полезна с нещо. Скоро няма да повтарям.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!