0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Аз захранвах в началото със зеленчуци по 5 дни и като въведох пет зеленчука ги комбинирах. След това за по 3 дни започнах да въвеждам плодове напр. тиква с морков и ябълка за обяд. Но винаги въвеждах по един вид храна на всеки 3-5 дни.


Всяка нова група храна съм въвеждала в рамките на ок. 5-7 дни. Под група се разбира: зеленчуци, плодове, каши, месо -това са все различни групи храни. Докато отделните зеленчуци или плодове, след като вече е бил захранен с тях, съм ги въвеждал за кратко -2 до 3 дни нов плод или зеленчук или месо и т.н. С Мия започнах със зеленчуци, а с Явор с каша, тъй като той нищо не наддаваше и за да вкарам по-калорична храна започнах с оризова каша. сега си спомням, че даже при Мия късно въведох каша и й давах не повече от 2-3 пъти седмично, че да не наддава много, а Яворчо всеки ден ядеше каша и пак не му се отразяваше на теглото :).
И още нещо много важно, между отделните групи храни поне 2-3 дни почивка.
« Последна редакция: Септември 23, 2014, 17:13:48 pm от meshko106 »
<br />[link=http:
*
Е, аз казвам как съм правила, то и предварителните ми планове дори не се изпълниха, кво остава,  при твоето дете да се повтори всичко на 100%  :D
*
Да споделя и аз. Първия месец въвеждах само зеленчуци, изместих хране с тях. Въвеждах всякакви възможни зеленчуци подходящи за възрастта. Следващия месец бяха плодовете - тях между храненията без да измествам, пак всичко което намерих като вид и подходящо. Следващия месец кашиите (безглутенови до сега), изместих следобедно хранене. После млечни - сирене и масло, изварата и йогурта, като състав в готови пюрета, искаше ми се и кисело мляко, но се налага да потложа.  Сега започвам месото. Правилото, което съм следвала е на ден само по едно ново и на месец по една нова група храна.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
То по тая логика ще има да въвеждаш докато стане на годинка.
То до тогава се захранва, Маги :) Че и до по-късно :) А има храни, които се дават след 2-3 годинки дори.
Тук съм писала кое кога съм давала:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34267.40
*
Мими, така е, аз имах в предвид с основните неща, ама не ми стига времето все, а и изразяването ми куца тотално от както се сдобихме с малечка.

Иначе си знам и не бързам, даже според много майки съм назад със захранването, но всеки родител си преценява според детето.В групата която се събираме в парка има майки захранили на 4 месеца, сега на 8 месеца децата им са на детска кухня(в Плевен има след 6 месеца кухня).А аз още захранвам и въвеждам основни храни.Другата седмица съм решила да въведа сиренето.Да видим дали ще се получи.

Аз по-напред в темата разказах за нашето захранване, ударно си беше, но слава Богу, проблемите се решиха с това наистина.

Интересно, допреди да направи годинка, Малечка беше вечно гладна, всичко ѝ се услаждаше и каквото и да приготвех се изяждаше до последната лъжица. И беше доста едро детенце, чак се притеснявах - понеже аз цял живот все с наднормено тегло се боря, да не ''тръгне'' по моя път ми беше голяма драма.  :oops:

Е, като стана на годинка и малко - направо я смениха с друго дете. Дръпна на височина, източи се и, логично, стана ужасно капризна на ядене.  8O

Та, с тоз' безкрайно дълъг увод, дано не съм ви отегчила, исках да питам - ако нямаме никакви проблеми/алергии - мога ли да давам на детето мед? А тези, детските ''корн-флейкс''-ове - че се чудя с какво да ''пробутвам'' прясното мляко вече? Че вече доста често се чудя какво да е - нея ако я попиташ, ще яде домати, банани, сухари, кашкавал и сирене и от време на време сьомга за разкош - и доволна ще е, ама...  :)
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”


― William G.T. Shedd
*
Черешке, аз корнфлекс още не съм давала, нямам и намерение. Щом си яде сирене и кашкавал детето, значи е ок. Моят син обича и кисело мляко, направо от кофичката го хапва. От как може сам да си поиска храна и да откаже естествено, изглежда здрав и жизнен, не се кахъря ял ли е или не. Те си знаят кво им трябва. И на теб вярвам ти се ядат някой храни повече от други  :)
Благодаря ти!

Кисело мляко и нашето ''уважава'', особено на айрян/таратор. Ама с прясното е много на ''вие''. Затуй се чудех как да го пробутвам. Ама както казваш - колко пък да се кахъря - от глад няма да умре, я.  :lol:
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”


― William G.T. Shedd
*
В тази тема има много интересни рецепти за малките палавници. Поне на мен ми беше много полезна и сега ще ползвам пак идеи от тук.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10055.0


Благодаря и на теб!  :balk_5:

Заради целия букет от капризи, обаче, вече се отказах да готвя специално за Малечка. Каквото приготвям за нас - това предлагам и на нея. Ако го откаже, както често се случва напоследък, сервирам сирене и хляб и ела да видиш щастие.  :lol:

И за да е още по-интересно, много държи да се храни сама, дърпа ми лъжицата от ръцете и повтаря ''шамаааа, шамаааа"  :lol:
Е, ако готвеното не е нещо ужасяващо цветно ѝ давам - все някога ще трябва да се научи. А в един момент като прецени, че се е нахранила, започва да храни мен. Снощи много методично със съсредоточена физиономия ми тъпчеше парчета ябълка в устата с боен вик ''Ам! Ам!"

Поне се забавляваме, ако не друго...  :lol:
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”


― William G.T. Shedd
*
А след всичко изчетено - да сте се сблъсквали с тотален отказ от захранване?
Бела почна с първа проба (зеленчукови пюрета) на 5 месеца. Не щя да лапне и лъжичка - плюене, рев, бутане, мъка! Спрях да я мъча, почаках още 2 седмици, опитахме пак; същия резултат. Пробвах смесени с мляко, различни фирми, домашни, купешки, плодови, зеленчукови, гъсти, течни, какво ли не - не и не, кошмар. Продължава и досега, вече 2 месеца я мъча всеки ден, без никакво развитие.
Опасявам се, буквално, че няма да успея да я захраня навреме - навреме, за да я дам в ясла (частна макар, не могат да я хранят при това й нежелание), защото аз ще трябва да се върна на работа след още около 2 месеца. Иначе досега съм и пробутала всички видове зеленчуци, няма алергия, няма реакция на стомахчето, нищо - просто не желае да гълта и това е; стиска уста, бута лъжицата, пълна програма.
В чудо съм се видяла, батко й беше тотална противоположност - като близна пюретата, веднага отказа млякото.
Някой има ли идея за оправия?
Nadine, дано да се включат и да помогнат по-опитните момичета.

Ние започнахме захранване с оризова каша преди 3 дни.
Засега папка детето, няма проблем.
Въпросът ми е за 10-тина дни до какво количество е нормално да стигнем?
Nadine, а ако приготвиш кашичка в шише и предложиш? Пак ли не е съгласно детенцето? На нашата ѝ се наложи да я захранвам ''бързо, смело, сръчно'' и банановата Хумана против диария я правех в пасатора и я наливах в шишета първоначално. Като я одобри и свикна, взе да ѝ се услажда и чак тогава я прояде и с лъжичка.

Усмивчице, щом папка малкият, давай му - той ще ти покаже колко му се иска. Иначе има някакви приблизителни дозировки според възрастта на кутията на кашите. Аз ползвам една стара мерителна лъжичко-чашка от суроватъчен протеин - на принципа проба-грешка установих, че толкова ни стига за едно ядене - хем остава, така че да съм сигурна, че е било достатъчно, хем остава съвсем малко - да не се тюхкам, че се изхвърля храна. В това отношение съм голяма драка - ненавиждам изхвърлянето на храна и искрено се вбесявам, когато ми се наложи...  :oops:
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”


― William G.T. Shedd
*
Въпросът ми е за 10-тина дни до какво количество е нормално да стигнем?
Моите достигнаха количество от около 120млл.
« Последна редакция: Септември 30, 2014, 11:38:30 am от mimi26 »
Мен ме е страх да не изместим набързо едно ядене (нали не се препоръчва), след като детето има апетит и яденето му се харесва.
*
И ние като Мими за 10-тина дни стигнахме до 120 мл след което заместихме.
Не мисля че за две седмици да се замести е бързо заместване.

*
Мен ме е страх да не изместим набързо едно ядене (нали не се препоръчва), след като детето има апетит и яденето му се харесва.
Само от теб зависи колко бързо ще изместите хранене. 
Ако се водех единствено от апетита. и харесването на храната сигурно по няколко пъти на ден щях да имам повръщащо от преяждане, дебело бебе и никакво плавно захранване (от раз по 200г.).

 Nadine, освен в шише, може и да пробваш да добавиш АМ към пюретата за да е по-познат вкуса на храната, като постепнно намаляш АМ.  Пробвай да докато храниш с шише да й предлагаш храна но с друга лъжичка, да не е познатата, давай да си играе с нея, не бива храненето да се свързва с неприятно изживване от детето. Експриментирай, но без да мъчиш детенце.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Nadine, кърмите ли се по принцип, че кърмените бебета се захранват доста по-трудно. С Явор беше така, много трудно го захраних. Започнахме с каша, ама смених доста видове каши и марки докато не купих каши на Милупа. Те са страхотни на вкус и много ги хареса. После със зеленчуците беше мъка. Харесваше само морков и отчасти тиква, та се налагаше всичко да смесвам с морков, за да захраня с друг зеленчук. Изобщо не можех ад заместя хранене, защото той изяжвадше малките пюренца на гербер, които са по 80 гр. или тези на хип съответно по 125 за 2-3 дни. Ситуацията се промени като въведох месото. Месото му хареса и тогава започна да хапва по 1 пюре, но пак малко -125 гр. на 7 месечна възраст. Какво да ти кажа, наистина пробвай различни марки, различни консистенции, различни лъжички ако щеш и дано откриете начин да се храни по-добре.
<br />[link=http:
*
Тенк Ю :-) На АМ е от 2-месечна възраст; и за съжаление не ще да прояде и с него. От днес ще минем и на каши, а дано нещо да прихване.

Смайли, от горните писания става ясно че не съм божествено откровение за захранването, но да споделя: 2 седмици и според мен са си период за заместване на едно хранене (при Калин бяха 2 дена, щото тотално отказа повече да близне мляко) и нищо му няма :-)