0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

JBrul, вероятно си права, но пусти му мерак  :lol:
Днес чинно съм увила около 25 чушки всяка в отделна торбичка във фризера - едните печени, другите сурови. И зелен боб в разфасофки от по 40 гр. замразих. Луда работа  :lol:
И аз ще купувам и бурканчета. То няма как. Пащарнак, броколи и такива подобни няма в градинките на бабите.
Сигурно ще захраня с картофи, после тиква, морков. Тези слава богу, трябва да ги имам пресни като почна захранването. Каквото не изяде, ние ще изяждаме за гарнитура и така.
*
Смайли, това с мерака ми е много познато и съвсем разбираемо.  :D Всички оттам минаваме дето се вика и никой не слуша ( в общия случай) миналите преди него...за едно - друго. Ама и това си е съвсем в реда на нещата. А и аз в НИКАКЪВ случай не ти казвам, че нещо лошо правиш, или грешно, дано не се е разбрало по този начин.

Относно това, с което ще стартираш захранване, добронамерено те съветвам - почни с нещо което има вкус поне (тиква), или нещо което хем има вкус, хем е компонент в други пюрета (като морков). Ако се чудиш защо ти го казвам - свари си и си пасирай един гол картоф, БЕЗ нищо за овкусяване и се насили да го изядеш (когато успееш да го изчегърташ от пасатора де  :lol:) Е, за бебето ти не е по-различно усещането. Тиквите още ще са ти в сезон, като започваш, та...горещо ти препоръчвам това за първа храна. После се комбинира с морков тиквата, после като си вкарала морков - даваш морков с картоф и те така... Нищо сложно няма, но мислиш напред и как да му е вкусно на детето.

Това, че бебето няма опит с други храни освен кърма/АМ - изобщо не значи, че е лишено от вкусови рецептори ;) Моето всеядно - ме наплю веднъж, с чисто пюренце от броколи. САМО броколи. Толкова гадно вонеше, че отворих 3 броя бурканчета, за да се убедя, че то...просто така си смърди, не че нещо е развалено.  :lol: Та зеленчукови пюрета конкретно, еднокомпонентни, които не са от вкусен сам по себе си зеленчук - обикновено водят да потрес и плюене.  :lol: Затова е добре в началото - да въведеш 2-3 вкусни, които стават за комбинация с почти всичко и нещо ново, което не е особено готино на вкус - го давай в комбинация с някой от познатите и любими зеленчуци и няма да имаш ядове.
П.П. Като надрусах гадното броколи 50/50 с моркови в една купичка - поослуша се първо, ама заради моркова го омете и него.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Захраних с пащърнак точно поради тази причина. Има вкус - сладни и е много "мек" зеленчук, полезен и близък по хранителни вещества с картофите. Когато дадох "гол" картоф, естествено беше изплют. И сега го комбинирам с нещо друго, което има вкус. Добавянето на АМ при захранване го бях оставила като резервен/краен вариант, но не стигнах до него. Пробвах да глътне лъжичка, две, три от новата храна, ако я няма като компонент в позната храна, и ако всичко е ОК, на другия ден по-смело. Има пюренца и по 80 грама и като се повтори на другия ден от същото почти не остава за изхвъляне, още и като добавим факта, че съвсем в началото, докато бебока се научи що е то лъжичка и как се гълта от нея, значително количество остава по лигавника , бузите, ръкави и прочие заобикаляща среда.
Жбрул, и аз бях доволно украсена с пюре от броколи  :D, подуших го преди да дам, реших, че чааак толкова няма да усети .... да, ама не.
Морковите, не знам дали по принцип, но при нас определено запичат, захраних с моркови и после ги изключих от менюто докато не въведох плодовете. Сега, когато давам морков и не е компонент примерно в тиквено пюре (което значи разхлабвщо), комбинирам с разхлабващо плодово пюре в същия ден.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Авалон, пащърнакът също е ОК за първа храна, съгласна. Преди да имам дете обаче - не го бях и чувала това чудо и откакто го захраних с въпросното - не го е близвал. Маракуя, манго и пр. - същият филм. То въпрос на кухня и тертипи това, какво готвиш, купуваш и ядеш по принцип предполагам, та с пащърнака - така при нас. Че и с разни други. Броколи сега си яде с кеф, в микс с други зеленчуци (дори днес). Ама това пИренце тогава....и ти си го надушила, голяма гадория.  :lol:
За кое запича, кое не - никога не съм следила, понеже в нашата къща - такива неща нЕма. Някой да се подриска - о, да! Другата версия - небъдна.  :lol: Та следях аз кое е "дрисливо" повече и там внимавах. И като във виц стана при Дани - само дето не пометнах с него от тъпите сушени кайсии, дадох плодово пюре, ама не чиста кайсия, ами микс, колко кайсия да е имало... Така се одриска, че в таблицата ми по захранване е записано с червено, дебело НЕ! Три дни поне - пи лечебно АМ после и повече кайсии не съм дала никакви. Тази година за РД тортите като заръчвах, на излизане питах за пълнежа, че като споменаха "малко конфитюр от кайсии"... Върнах се на бегом.  :lol: Ма то малко било, тъничко, ню-ню... Не викам, НИКАКВИ кайсии да няма и мирис да няма на кайсии, че ви убих...

Весело нещо е захранването де.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Весело е да.Аз също захранвам с еднокомпонентно пюре само ако на мен ми хареса въпросното и то май само тиква съм предлагала чиста.Иначе аз захраних с оризова каша, после лесно забърквах с други  вкусове и си отбелязвам кое се приема и кое не.За момента всичко и харесва, особено ако е с тиква или картоф.Плодове още не съм вкарала, но и там ще стигнем.
Абе в началото е по-трудно от колкото изглежда, после самото дете ти показва какво му харесва и се водиш по него.

*
Червените картофи са сладки и смесени с АМ или кърма си става като истинско картофено пюре, а картоф + пасатор = лепило  :lol: Захраних с картоф - първия ден обикновен с кърма, хапнаха, но се позачудиха какво е това нетечното в устите им, после си взех червени и от тях им правих пюре, малко по-течно от това, което ядем ние. Само с картоф си достигнаха 120гр и си го ядяха без проблем.
Ще имам едно наум с броколите  :lol:

Мислех да почна с нещо по-безвкусно, точно защото след вкусното безвкусното няма да иска да го яде (освен смесено). Имам време и ще го помисля пак  :P

Мен също ме е страх от запичане. Той започна да ака вече веднъж на 3-4 дни, което не ми харесва, защото е само на АМ.

Ние имаме известен опит с лъжичката. Давам мукапки  Коликинд и Биогайа с нея. Само като я види и си отваря остата, а после доволно примлясва капките (като дрога са му тези Коликинд, всъщност в тях има алкохол, та може това да му се е понравило).

Маги, коя оризова каша купуваш?

Мими, червени картофи нямаме, а не ми се купуват от магазина. То има разни био, но ние в квартала май нямаме такъв магазин.

Добавянето на АМ при захранване го бях оставила като резервен/краен вариант, но не стигнах до него.
Ами мислех си голия картоф с АМ да го смеся и да не е съвсем гол.
Нали така или иначе след него пак ще си дояде с АМ. Има ли някаква причина да не е препоръчително?
*
Смайли, не защото не е препоръчително, а по-скоро да не си търси АМ в пюретата заради познатия вкус, а дохранването с АМ е сравнително кратко време (10тина дни).
От оризовото пюре давам на Топфер био органик, защото няма добавена захар. Купувала съм на Милупа и Слънчо оризови каши, но ги изхвърлях, защото имат захар (и то не малко според мен), сега съм приготвила тези дни и глутеновата каша да въвеждам, пак е без захар. Изобщо оказах се голям фен на тази марка бебешки храни. А понеже ориза е голям блудкаж, добавям съвсем малко плод за вкус, от пюре или сварен на пара пресен
Пащърнака и аз си нямах понятие за него, не съм го виждала по пазарите по принцип, но попаднах на него докато проучвах въпроса със захранането, че го има във формата на пюрета.
В крайна сметка с каквото и а се захранва или храни всичко си опира до детето, има си ящни и злояди. До сега храна не ми е оставала, ако се намръщи на нещо, добаям за овкусяване нещо, което знам, че харесва и така.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Оризовата каша на Тьопфер съм взела.Това има вкус само на ориз, ами гадно е за мен ама тя я ядеше с кеф.Първия път я забърках с малко кърма, втория без никаква и в двата случая отваряше уста и искаше още.После към него прибавих тиква и така.Кърма не съм добавяла към нищо.

*
За протокола - и аз към нищо не съм добавяла АМ. А каши - не е ял никакви. Забърках му една-две (понеже не почнах с каши да захранвам) уж вкусни...бананова, ябълкова, опитах ги дори  :lol: в чудене що така стиска устата, като Иде всичко - даже на мен ми харесаха, но Дани не щя. Аз пък бях доволна, че не ми се налага да ги плескотя тия каши де. В един момент - открих някакви готови каши, с плодове на "Бебивита" (ако помня добре), пак био...тях ги плющеше до последно. Т.е. докато се светна, че в моята чиния има далееееч по-вкусни неща и дотам бяха "захранките".  :lol: :lol:

П.П. И аз съм фен на всичко на Тьопфер, вкл. бебешка козметика. Яд ме беше, че АМ не му понесе на Дани, просто защото е с яка перисталтика и без друго и се подрискваше от него. Но за запечени деца пък - няма по-добро АМ (не само според мен). И пюретата им са супер вкусни, тях конкретно ги дооблизвах от бурканчетата.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Откъде се купуват нещата на Тьопфер?
В Била и Фантастико, които са до нас, май не съм виждала.
*
Би трябвало да има във Вис Виталис и по-големите аптеки, които обикновено са добре заредени с бебешки продукти.

Аз захраних с оризова безмлечна каша на Милупа и после включих пюрета. На по-късен етап смених Милупа с  кашите на Хумана (безмлечни и млечни). И до ден днешен синът ми си ги иска за закуска.
*
Тьопфер има в Кауфланд, там ги видях за първи път.На мен ми допадат, Мони ги яде, поне оризовата я поглъща с кеф.

*
В единия Вис Виталис в Пловдив има само млеката, не зареждат с другите продукти.  Не мога да съм полезна за София. Предполагам и в по големи детски магазини, също и в български хипермаркети , но явно  без Фантастико.   
Пюрета обаче никъде не съм видяла на Тьопфер.
« Последна редакция: Септември 03, 2014, 23:11:27 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Леко тъп ще ми се получи този пост  :lol: , но за Тьопфер (а и други марки)... всичко нужно ми за бебето - съм пазарувала от специализираните бебешки магазини в С.З.  При нас са три големи и много заредени, конкретно за храни, памперси и козметика. Те по принцип са за такива неща, а не "всичко за бебето" дето да ви хрумне. Особено пък за храни са...чудо. Има и много малки, пак добре заредени, но там не се предлагат баш всички марки, или пълната гама на същите. Аз лично такива неща - пазарувах от такива магазини, никога не ми е хрумвало да ги търся в близкия хипермаркет (всички вериги ги имаме).
Споделям го, защото ми се струва странно само в С.З да има такъв тип магазини, а на други места да ги няма. Попитайте други майки какво и откъде пазаруват и ще ви кажат за такива магазини, сигурна съм. Поне за София и Пловдив - няма начин да няма. Отделен въпрос, че при техните обороти - нямат конкуренция откъм цени.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Jbrul, сигурно има такива магазини и в София.
Аз обаче не шофирам, а в градския транспорт с количката и ревящо бебе е голям купон  :lol:
Затова все и по интернет пазарувам.
Таткото ни е най-големия противник на ходенето по магазини, който познавам, та и на него рядко мога да разчитам.
Иначе имаме и Кауфланд в квартала. Ще проверя там.
47 Smiles, не знам дали метрото ти е удобно като превоз. Иначе персонално гарантирам, че (в ненатоварени часове, естествено) е супер-количка-friendly.  :wink:
С метро можеш да стигнеш до Вис Виталис, например (този на Стамболийски) - наистина има голям избор. Лошото на такива магазини е, че (поне аз) винаги си тръгваш с още пет неща, дето ама никак не ти трябват и си ги купил... Еми 'щото са тоооолкова слаааадкииии...  :D

За захранването - нашето захранване беше в категория ''екстремни''. Малечка беше с продължителна диария, изследвания, антибиотици и какво ли не... Накрая по съвет на специалист-гастроентеролог захраних ''ударно'' направо със зеленчуково-месни пюрета и лечебна Хумана за диария. Оправи се детето за дни, Господ здраве да ѝ дава на лекарката, бяхме се видели в чудо...   :) :) :)
Признавам без бой, че в началото купувах готови бурканчета - повдигаше ми се при мисълта, че трябва да готвя за да изяде две-три лъжици. После вече, като прояде стабилно, си готвехме с онзи мини-робот на Авент - дето вари на пара и като обърнеш каната - пасира. Направо е супер този уред - който има възможност и средства - препоръчвам с две ръце!  :D :D
“A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.”


― William G.T. Shedd
Prunus Avium,

Този уред на Авент го купих. Засега съм ползвала само пасатора. Много фино смила всичко.

Метрото не ми е удобно за съжаление. И по план няма и да има близо до нас.
Ползвам тролей (от тези новите), ниски са и количката я качвам без проблем, само с повдигане на предните гуми, но бебето му омръзва да се вози и почва да плаче, а няма как да го взема на ръце, защото ще вземем да паднем и двамата. Вариант е само с раничката да ходим.
Във Вис Виталис съм ходила само веднъж (този на Симеоновско шосе). Много лошо ни обслужиха. Излезнахме си и си казахме, че там повече няма да стъпим. Сигурно е било инцидентна ситуация, но ми остана едно лошо чувство оттогава към тях.
*
 Запис.  :D Още сме малки, но ей сега ще дойде момента да се захранваме.

Смайли, извън темата колинд помагат ли за коликите, че нашите от няколко дни са зверски.
Смайли, извън темата колинд помагат ли за коликите, че нашите от няколко дни са зверски.
Не, за съжаление на нас нищо не ни помогна освен затоплянето на коремчето с възглавничката с черешови костилки. Коликинда продължих да го давам, защото се успкоява от самото му приемане. Освен това като е хомеопатично не мисля, че ще навреди.
Дано ви отминат бързо.