0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета, аз питам разбира се за захранване на бебето :)
За нас то е ясно :)
Т.е да не го пюрирам, а само да го бланширам?

*
Да, само бланширай, а когато му дойде времето на боба, го пюрирай за малкия сладур /пък дано му хареса.... :lol:./
*
Смайли - за бебето, за вас - все тая.  :lol:  Поне по технологията, която аз ти казвам - нито вкарваш някакви вредни добавки, нито скапваш храната, а той няма да е все бебе ;) Догодина - още по-лесно ще съхраниш домашните продукти.
Боба, ако искаш го замрази и го пюрирай и готви после (като за бебе). Ако искаш го сготви сега (като за бебе) и го пюрирай и го затваряй  в буркани- все тая. И в двата случая - няма да го хрупа суров, все ще го готвиш, дали сега, дали после.... Ама ся от фризера, щял да е по-пресен налЕ, пък в бурканчето нямало. Таратанци - като откъснеш някой плод зеленчук - оттогава му тече "срокът на годност".  :lol: Каквито качества и полезности ще има сготвен сега, ще са същите и като го сготвиш след няколко месеца, ей тоя същият боб. За сготвен говоря. Ако нещо ще се яде без допълнителна обработка - аре да е замразено, ОК. И пак зависи какво ще е.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Боб на бебе не съм давала. Мъхести и твърди ми се струваш шушулките, някой и конци правят при готвене.
Жбрул тоя готвения боб не ти ли плющи? Чувала съм, че като се консервира така както казва kafffi се вари, та ми е чудно при сготвен няма ли нужда самия буркан от по-дълго време. Аз бих направила за себе си, щото пък у нас никой друг не го яде  :)
За аспирините съм без думи. У нас никога не се е слагало, баба ми слагаше само на една туршия, но не я вареше. Съседката тук много слага, моя мъж вика от една аптека повече аспирин годишно минавал през тях  :lol:
*
Аз понеже правя пюрета на малката да кажа, че до сега почти всичко съм пюрирала в бъркани и после варя малко на котлона, за да стерилизирм.Без никакви добавки, без нищо.Зеления боб го бланширах и разделих в пликчета и ми е във фризера.Моркови направих на пюрета, но отделно си и замразих.Дадоха ми домашно пиле и агнешко, сварих, прецедих бульона много добре, отделих бялото месо на пилето и го пюрирах заедно с малко бульон, замразих във формичките за лед и след това ги прибрах в един плик.Сега въвеждам пилешкото и и слагам по малко от кубчето :) Така ще процедирам и с агнешкото като стигна до него.

*
м-и, да ти кажа - не разбрах какво значи "да ми плющи" зеленият боб.  :lol: Като го сготвя, още докато е на котлона го сипвам в бурканите и с това приключвам, ако искаш пък ти си ги вари и допълнително, но просто няма нужда. Не виждам какво му е неподходящото за даване на бебе, което вече е захранено, стига самото дете да го харесва. Аз все пак готвя от възможно най-финия и крехък зелен фасул (когато ми донесат), няма конци, няма дяволи. Ако го натисна с вилица и става на каша просто.
За месата за бебета, както казва magi_st е най-удобно и с поред мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Ако можех да пюрирам сега щеше да е по-лесно защото количеството ще е по-голямо и после ще го разделям на по 30-40 гр.
А сега като замразя само две шушулки после ще има да ги гоня из блендера  :lol:
Маги, аз още месо няма да замразявам, че издържало 1-2 месеца само, а на нас ще ни е рано за месо тогава.
Да ви покажа снимки от вчерашния ми труд
*
Смайл, те като за изложба бе :D
Жбрул, имах предвид, че боб, грах като не са добре стерилизирани, като гръмнат или буркан се пука или капак хвърчи  :D
*
м-и, нямам подобни наблюдения и опит. Помня 90 и някоя година как пребоядисвахме снежно бялата кухня на майка ми, като реши да прави копьоло (даже не знам как се пише, сори), ама тя го обича. И се напънала там, 4 буркана и ги стерилизирааааа - яката. Над 30 мин. бяха минали от старта на процеса и не се чу "пук", ами яко плющене баш и дрънчене на капачки. Целият таван беше в ей тая "приятна, воняща на чесън, зелена субстанция"  :lol: Три дни чистене и два дни боядисване - кьополо - йок.  :lol: :lol: :lol: Не помня повече да е пипала буркан де. Хапва си от моите и ме "гледа в очите" как се правят и т'ва е.

Наясно съм, че много майки считат замразяването за по-модерният метод (за всичко), вкл. че се запазват по-качествено съставките на храната. Пък затварянето на нещо в буркан, дори без добавки - за отживелица и, че се е правело просто поради липса на фризери преди. При завидният ми опит с плодовете - за тях това не важи. Зеленчук почти всякакъв е ОК за замразяване в домашни условия, но при плодовете е друг филма. Ама...кой както му Аресва да процедира и бон апети!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз не го смятам за отживелица, просто нямам къде да го направя. Най-голямата ми тенджера събира 3 буркана  :lol: Хората имат казани, печки на двора или огнища, аз Тц.
 Тия буркани са гърмяли, щото точно в моите условия са правени и я водата отгоре е извряла и капачките са се оголили, я много силен е дошъл котлона(по-малко вероятно). Аз имам предвид след време да гърмят, един вид, ферментацията продължава, тогава като гръмнат и смърдят  :lol: повече екстри, та ясно, що хората слагат по фризери  :D
*
М-и, когато е малка тенджерата, бурканите могат да се варят с капачките надолу. А ферментцията продължава, когато капачката не приляга добре на буркана, така и след стерилизацията влиза въздух и бомбират след седмица - десетина дни. Наскоро имах отворили се буркани по време на стерилизация - що ошаф стана.... Фалшиви капачки.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Не искам да затварям в буркани, не толкова, защото мисля че е по-вредно отколкото във фризера, а защото нямам такива "нюню" бурканчета. От плодовете направих 16 пюренца във формички, а буркани сигурно щях да напълня 3. Казват, че не трябва да се яде повече от 24 часа след като се отвори/размрази.
Не знам и дали и къде се продават толкова малки бурканчета. Може и да има някъде. Не съм търсила.

Смайл, те като за изложба бе :D
Като всяко ново нещо в началото ентусиазмът е голям. Ще видим до кога  :lol:

*
В нета всичко има :)  http://burkanche.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=1&Itemid=2
Аз лично направих кайсии, нектарини и ранни круши в бурканчета.Ще ми донесат домашни ябълки и ще затворя няколко, че не държат дълго и загниват.Иначе картофите ми седят в една кофа и взимам два например и ги правя на момента.Моя фризер е малък, щот кат купувахме хладилник не му обърнах внимание и ми е зор да съхранявам в него, та масово правя на буркани.

*
Смайли, буркани от всякакъв калибър, вкл. тия мъничките, които са като на бебешките пюрета по магазините като грамаж (малките разфасовки) имам. Всичките са купувани последните 2-3 години, с винтови капачки се затварят разбира се  :D От Метро, Баумакс, Лидл, Билла...виждала съм ги и по други вериги от вида. Целогодишно ги има в магазините дето са железария + домакински стоки (не особено лъскавите). И капачки има на сумати места. Не си търсила, че затова не са ти "хванали око". Сега пъ точно (бурканено време) - под път и над път са. ;)
Споделям информативно и за теб и за други, ако искат все пак нещо в буркани.

Аз в тия бебешорските , правя например чили-чушлетата, щото се ядат бавно и да не ги хабя в по-голям буркан.  :lol: :lol: :lol: Но са идеални за пюре, или плод на кубчета за дете, което захранваш. Ако е по-голямо - за едно ядене заминава цяло бурканче.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Наистина много консервна ни стана темата  :lol:
Ами тези бурканчета по 190 мл. не са ли и те големи? Аз още не съм ориентирана в количествата, които изяждат бебчетата де ...
Днес ще си взема домашните чушки и зеления боб. Та и днес ще консервирам (ако бебо даде, че като е буден иска да го нося непрекъснато, като го оставя надава викове и почва един плач). Чушките половината ще замразя пресни, а другата половина печени. Бобът ще бланширам.
Всяка чушка и всеки 2-3 шушулки ще са в отделни торбички  :lol: :lol: :lol:
*
Смайл, само за захранването трябват толкова малки количества, после по-големи. Ако си направиш схема за захранване и хранене можеш да си комбинираш някой неща от сега. В магазините малките пюренца са по 120гр, нормалните 190 има и по-големи  :D И примерно като се мине етапа с 1-2л. се стига до 60-120мл, като заместиш едно хранене, бебето ще изяжда на едно хранене колкото милилитра е млякото(ориентировъчно естествено).
Тия чушки(капия предполагам имаш предвид, не люти  :lol: ) Предполагам само чушка няма да даваш, та дори и при въвеждането можеш да я комбинираш с въведени вече храни като морков, картоф, дори боба ако си въвела и в него можеш да сложиш парченце  :D Струва ми се, че ще ти станат много пакетчетата, ще трябва да ги редиш в големи торби или кутии, беее голяма хамалогия  :lol: Моят син предпочиташе купените и домашното ние си го изядохме  :D
Предполагам само чушка няма да даваш, та дори и при въвеждането можеш да я комбинираш с въведени вече храни като морков, картоф, дори боба ако си въвела и в него можеш да сложиш парченце  :D Струва ми се, че ще ти станат много пакетчетата, ще трябва да ги редиш в големи торби или кутии, беее голяма хамалогия  :lol: Моят син предпочиташе купените и домашното ние си го изядохме  :D
Ами точно защото се комбинират, си мислех, че трябва да са малки пакетчетата  :lol:
И аз имам усещане, че ние ще си ги ядем.  :lol:
*
Значи моркови, тиквички, тиква, тези по-основните ги направи в по-големи количества и в тях може да прибавяш всичко.Аз например чушките ги давам така, пека една за нас за салатата и отделям малко от нея, пасирам я много хубаво и я прибавих в пюрето.Така процедирам с всичко което ядем и ние.Ама я опитай пюре от тиквички, пфууу гадория.
Аз заместих вече обедното хранене и сме на около 140мл пюре.Плюс минус, нещо изплюто, потекло, обрано от мен и т.н.
Моркови направих и на лентички и ги замразих.Сега при зъборастежа и ги давам да ги смуче, голям кеф е.Кофтито е че от замразяването после омекват, но тя им се кефи и дори се сърди като и ги взема.

*
Ама я опитай пюре от тиквички, пфууу гадория.
Готвиш тиквички с ориз и моркови за вас, отделяш преди солта и пасираш за детето ;)
*
За захранването - дето ти е лъжичка-две такова, па онакова...за мен не си заслужаваше хамалогията честно да ви кажа. Да приготвя нещо, от което ще хапне 20 гр. тестово -  давам готовото бурканче от магазина.  :lol:  Я му хареса, я не му, пък и да му хареса - то първи ден - не бива да го давам колкото иска той, ама докато вече може - бурканчето е за боклука. Та хвърлях и си свирках в такива ситуации. Подчертавам - не ХРАНЕНЕ - за захранване става дума. Та цялата раУта у нас беше няма и 5 месеца със захранването (да въведа всичко важно и основно като групи), но като си спомня само колко ВИДА бурканчета купих за целта....  8O 8O 8O Ако това всичкото трябваше да го приготвям лично, пък да го издирвам прясно, пък БИО, то и сред зима (чакай нещо в сезон налЕ особено плод) - щях да се обеся.
Като мина на т.нар. "общо хранене" вече - друго е. Различно е и за съхраняване и готвене и каквото щете. Естествено, че ако имате нещо домашно, в сезон и баш на него му е ред да захраните - ще дадете него. Няма да купите бурканче я. Но за цялата схема на захранване (моята е "зачатска" много ясно  :lol:) - това всичкУтУ да го замразявам, разфасовам, слагам във фризер, в  буркани...за лъжичка - две и после да хвърлям - наистина е безумна история и много труд. Излишен.

Има си куп квалитетни фирми за бебешки пюрета момичета, не е само аз да съм ги купувала въпросните, че да кажа, че са ОК. Не си крадете от времето за бебето и разходките сега, докато още е топло, зер да не е бурканче (за захранването). Нищо им няма на бурканчетата, спокоооо.  :lol: Веднъж като захраних - бурканче повече не съм купила разбира се. Само мама отвори БИО-бурканената фабрика, ама го ядем всички все пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!