0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Аз намерих една стара преса на майка и с нея мачкам картофа, става много фин.Ей такова е

Аз за това след ориза дадох тиква, за да регулира.

Евита, правилно си схванала.Като въвеждаш силен алерген наблюдаваш за пъпчици, подувания, ей такива неща.

Маги, това е преса за чесън (нали е една малка машинката). И аз имам такава. Ще пробвам с нея  :P
То и без това не става въпрос за големи количества.
*
Смайли, всъщност това е преса за варени картофи (за картофено пюре).   :D  Да, като пресите за чесън изглежда, но е по-голяма просто. В зависимост от модела - събира 1-2 цели картофа. Тази която аз имам е лята, което я прави вечна всъщност (може и стомана да е) и пише "сделано в СССР" ;) И за мачкане на картофи става и за хладно оръжие....  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Ами наистина много ми заприлича на тази за чесъна.
То, какво ми пречи да пробвам и с нея в началото.  :D
Аз намерих една стара преса на майка и с нея мачкам картофа, става много фин.Ей такова е

Аз за това след ориза дадох тиква, за да регулира.

Евита, правилно си схванала.Като въвеждаш силен алерген наблюдаваш за пъпчици, подувания, ей такива неща.

Маги, ти си почнала първо с ориз, така ли ? ... Ама той пък не е зеленчук  :wink: ... пак се обърках  8O
А от къде мога да видя кои са силни или по-слаби алергени ?
Домат примерно без семки разбира се, дава ли се ?
*
Използвам ренде за варения картоф,  също става за секунди.
Евита няма спор за първия зеленчук,  въпрос на лична преценка и усещане на майката. Не е грешно с който и да е от изброените да започнеш, тук мамите споделят какви са им наблюденията,  най-вече лични. Аз пък започнах с пащърнак (повтарям се от преди няколко дни, тогава пиах и защо).
Смайли, до колкото разбрах ще захраниш с ориз за кратко, а после ще преминеш на захранване със зеленчук и ще прекъснеш ориза -  това от какви съображения .... ако правилно съм рабтала де.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Смайл, то двата уреда са абсолютно идентични на вид и като принцип на действие, просто картофената преса събира доста повече материал от тази за чесън. В чесновата - предполагам, че можеш да смачкаш половин картофче, нарязано на части. Все пак за бебе...няма да ти трябват 5 картофа я.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Имам чеснова преса такава, ама много е малка, - за една скилидка.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Домат примерно до годината или там някъде не се дава заради антихистамините.
Цитрусите също ги препоръчват след годината, също ягоди, малини и мъхести като праскови и кайсии, но пък от тях има пюрета, та мисля белени може да се дават.
Други храни по-вероятно да дадат проблем са яйца, риба, млечни. Риба мисля след 10м се препоръчва. Моят син с жълтъка не е имал проблем, който се въвежда по-рано, но от белтък поне до 1.6м се обриваше.
И както е писала Авалон, впечатленията са основно лични. Пащърнака също е вкусен и може би подходящ за първа храна, мисля че е от семейството на морковите и може би също запича. А може би просто със захранването акото става друго и ние се ошашкваме  :lol:
Смайли, до колкото разбрах ще захраниш с ориз за кратко, а после ще преминеш на захранване със зеленчук и ще прекъснеш ориза -  това от какви съображения .... ако правилно съм рабтала де.
Авалонче, няма да прекъсвам ориза. Ще го добавям към разните зеленчуци, когато е подходящо. Например пюре от тиквички с оризова каша.

Пресата за чесън наистина е малка. Чак за една скилидка не е, но за 3 по-големи. То в началото нали се започва с една-две лъжики пюре, та няма да е проблем и нея да ползвам.
После пък ще го смесвам с други зеленчуци и вече ще може в пасатора.
Това с рендето също е много добра идея  :D
*
Разбрах, ще сгъстяваш с ориз.
Между другото в нета е пълно с преси за картофи, цени от -до. Полезен уред и извън захранване особено за унищожители на картофени пюрета като мен.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Момичета, нещо не ми е ясно как се комбинират при захранването отделните групи храни (имам предвид зеленчуци, плодове, каши, глутен, месо и т.н.)

Първият месец от захранването ми е общо взето ясен. Ще въведа оризова каша за 10-тина дни. После започвам последователно зеленчуци. Първият за около 7 дни, вторият за 5 дни и т.н. докато почна да ги въвеждам за по 3-4 дни.

Когато обаче трябва да въведа допълнителна група храна, напр. плодове, как става това? Трябва ли да прекратя въвеждането на нови зеленчуци в това време или може да става успоредно? Например: Въвеждам зелен фасул за 4 дни. Може ли посредата на тези 4 дни да започна да въвеждам и плод или трябва да изчакам да минат и тогава да въведа плод, като междувременно трябва да стопирам въвеждането на нов зеленчук след изтичането на тези 4 дни?
Същото ми е и питането за кашите (от елда и др.п.) и за месото, когато им дойде времето.
Ако всичко се дава последователно и с изчакване, и с това продължително въвеждане на всяка храна, имам чувство, че няма да стигне времето да се въведат един куп храни.
*
Защо ще въвеждаш толкова дълго време дни храна?Аз правех така в началото три дни каша и после почивка, след това три дни каша с тиква и почивка един ден, после три дни тиква с картоф и почивка един ден.И така докато не въведох няколко зеленчука.След това вкарах първото месо, аз започнах с пилешко.и него три дни с любим зеленчук и почивка.Накрая спрях почивките и заместих изцяло, като аз съм заместила доста бавно в сравнение с доста майки.
Глутена въведох самостоятелно, дадох го сутринта в 10 часа, пак под формата на каша овесена обаче.Дадох го в този час, защото исках да съм будна в светлата част на деня ако направи някаква реакция.Пак три дни го въвеждах.
От днес съм решила да заместя след обедното хранене с каша плюс плод.Като като давам нов плод, зеленчук или месо, въвеждам само него пак три дни, после един ден познати храни и после може нов елемент.
Дано си ме разбрала.
Аз имам въведени малко неща - оризова и овесена каша, от месото пилешко и заешко, сега съм и взела пуешко да и въведа, от зеленчуците тиква, картоф, карфиол, тиквички, червена чушка, морков и от плодовете само круша.

Аз имам въпрос под каква форма сте давали лук, домати?Гледам в купешките пюрета ги има тези зеленчуци, а аз се чудя как да ги дам и кога.

Маги, така четох, че ако се започва с оризова каша се дава по-дълго - между 10 и 20 дни, в зависимост от това, в кой месец е започнало захранването.
Зеленчуците в началото четох че се дават 7 дни и после се намалява времето за въвеждане.
*
То по тая логика ще има да въвеждаш докато стане на годинка. Аз също четох и накрая постъпих и малко по интуиция.Не мисля че съм сбъркала.Реакции до сега не сме имали.

Да. И на мен ми се струва дългичко.

Дали мога да помоля модераторите да "заковат" съветите на д-р Birdie за захранването и храненето като отделна тема в началото, по която да не се коментира, а само да се чете.
Мерси предварително  :P
*
Усмивки айде като заспи малечка ще ги закова тия неща, че и аз съм мод.Ама сега ще ходя да я мъча с първата и каша с ябълка, да видим ще имам ли успех :)

Усмивки айде като заспи малечка ще ги закова тия неща, че и аз съм мод.Ама сега ще ходя да я мъча с първата и каша с ябълка, да видим ще имам ли успех :)
Супер  :P Дано да й се хареса на Мони кашичката.
*
Смайл, всичко съм въвеждала по 3 дни. Първо оризова каша, после зеленчуци. Когато реших да въвеждам плодове направих второ хранене след обяд и ги въеждах. Едновременно две нови неща не, хранех си с въведени зеленчуци и въвеждах плодове, като направихме няколко плода почнах до редувам новите неща,  веднъж плод, веднъж зеленчук и така. Д-р Бърди мисля препоръчваше второ хранене да се въведе месец след започване на захранването.
Едновременно две нови неща не, хранех си с въведени зеленчуци и въвеждах плодове, като направихме няколко плода почнах до редувам новите неща,  веднъж плод, веднъж зеленчук и така.
Да, точно това ми се губеше в цялата схема.

Иначе относно времето за въвеждане, ще преценявам и аз в движение ...  :P