0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #80 -: Юли 02, 2011, 10:29:41 am »
Мисля, че си поизбързала със сините сливи. Забрави ги за малко. Можеш спокойно да редуваш плодове и зеленчуци. Аз почнах с картоф.
Белтък и кашкавал дадох около годинката. 8 месеца е твърде рано за кашкавал.
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #81 -: Юли 02, 2011, 11:43:03 am »
Боби, може Ивана да е започнала специална диета  :lol: Но очевидно не с цел отслабване.

Аз сливи комбинирам с банан, защото едното запича , а другото разхлабва. Или ги ползвам съответно при някакви проблеми. Чела съм, че някои деца не харесват пюрето от сливи защото е по-кисело.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #82 -: Юли 02, 2011, 12:18:37 pm »
Раиса, детето е повръщало, не става въпрос че не ги е харесало. Реакция към храна не се изразява само с обриви  :wink:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #83 -: Юли 02, 2011, 13:58:40 pm »
Боби, може Ивана да е започнала специална диета  :lol: Но очевидно не с цел отслабване.
Хе хе - ако е моята диета като дете, голям зор ще видя.Дано поне по капризност за храна да не се е метнала на мен. Поне не трябва да чакаме зимата, за да си купим банани :-).

Сега има от къде да взема информация, но пък тя е много и от много четене съвсем стана каша в главата ми. А като се замисля пък не би трябвало да е толкова сложно.
Нали? То и не е, ама ние си го правим :-). Напълно те разбирам, защото и в моята беше същото, когато започнах, но след няколко месеца „ми мина“ :-). Ако си обърнала внимание, педиатричните асоциации нямат точно определени схеми- това със схемите си е обикновено работа на лекарите, че да ти го направят по-лесно. Реално има общи правила и другото са препдочитания. Имаш няколко основни неща -1. да започнеш с нещо , което е най-малко вероятно да причини алергия и да вървиш към по-вероятните ( приемерно ядки не се дават до доста по-късно, освен ако по някаква друга причина не сте тествани за алергии), 2. да даваш всяка нова храна по малко и да наблюдаваш за реакция 3. когато четеш нови съвети да си наясно с източника. По интернета има един куп информация, която звучи много компетентно, но е болклук. Ако не е установен авторитет по въпроса или (за новостите) научно изследване,просто не обръщай внимание. Добри източници са педиатричните асоциации на различни държави, СЗО, разни професионални организации, ей такива. Обаче това, че примерно някой е написал книга на даден тема, не го прави признат от специалнистите в тази област. По тези правила ако се водиш, няма как да сбъркаш с информацията, която събираш и да направиш правилният избор за теб и твоето бебе.


Боби
« Последна редакция: Юли 02, 2011, 14:33:27 pm от Bobbie »


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #84 -: Юли 03, 2011, 09:53:31 am »
Благодаря ви за съветите. Вчера нямах интернет, та затова не можах да пиша.
Не съм давала пак сливи. Дадох само ябълки. И мисля да продължа с круша  :)
Сливата в интерес на истината я хареса. Намръщи се като продължих с пюрето от ябълки  :lol:
Боби, старая се да не чета откъде да е. Предимно във форума на "Зачатие" или ако е от друго място, то е от линк пак в този форум  :) Но пак е объркващо, защото както казваш ти, не е систематизирана определена схема, а само някакви общи правила. Последният път на консултацията бях много разочарована от педиатъра. Издекламира ми набързо по колко жълтък да давам, колко зеленчукови и месни пюрета и т.н. без да ме попита докъде съм стигнала, а аз дори не бях захранила още 8O. Много бързаше женицата..... И така се стига до интернет и разни главоблъсканици....

Както казва д-р Бърди, захранването не е състезание, така че лека полека ще стане  :)..........и с ваша помощ  :wink:


*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #85 -: Юли 03, 2011, 15:32:19 pm »
Ив така е и с нашето джипи.
Моята Никол понеже е мн злояда доки ми каза да съм въвеждала глутена и да й правя попари със сирене   8O Интересно какво ще промени това. Явно детето е гладно за попарка  :lol:
Извиках си и завеждащ неонатология в града да прегледа детето, съвета беше за започвам със сокчетата (тогава никол беше на 40дни).
Абе нямам думи просто. Нещата са тлкова различни от преди 11год. както пишеш и ти.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #86 -: Юли 03, 2011, 23:26:40 pm »
Моята Никол понеже е мн злояда доки ми каза да съм въвеждала глутена и да й правя попари със сирене   8O Интересно какво ще промени това. Явно детето е гладно за попарка  :lol:
Абе то че не е гладно за попарка, не е, но мита за вредността на глутена вече с научни изледвания го развенчаха ( мисля преди една или две години). Не само това, ами казват, че  е добре до 6тия месец да е въведен. Примерно английската педиатрична асоциация препоръчва въвеждането му до 6ти месец. СЪщо някква европейска организация ( не ги знам добре) на подобни специалисти. Изрично пише, че преди 4 месеца може да увеличи шанса от някои авотимунни заболявания , а между 4 и 6 месеца да го намали. http://cot.food.gov.uk/pdfs/cotsacnstatementgluten201101.pdf По-късното въвеждане също има негатични последици според изследванията.Изрично препоръчват да не се збаавя след 6 месеца, така че лекарят ти е прав ( ама не във връзка със злоядството :-) )

Боби
« Последна редакция: Юли 04, 2011, 00:44:00 am от Bobbie »


  
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #87 -: Юли 04, 2011, 09:07:21 am »
Боби, старая се да не чета откъде да е. Предимно във форума на "Зачатие" или ако е от друго място, то е от линк пак в този форум  :) Но пак е объркващо, защото както казваш ти, не е систематизирана определена схема, а само някакви общи правила.
Важното е какво има на линка ( или е изказано в мнението), а не от къде са ти го дали. Тук също има не толкова читави линкове, макар и рядко.



  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #88 -: Юли 05, 2011, 20:57:41 pm »
Отново моля за помощ (ако не сте вие нямам идея какво ще правя  :oops:) От 3 дни Илияна освен плодове яде и оризова каша (HIPP, смесена с пюре), обаче... проблем имаме с лъжицата. Хапва с лъжица 4-5 най-много десетина лъжички и почват едни истерични ревове и писъци. Първоначално реших, че не и харесва вкуса, обаче пробвах да и дам въпросната манджа в шише и си изяде всичко.
Пробвах 2-3 вида лъжици да не е от тях, ама не пак същото. И сега идея нямам как да процедирам с яденето от лъжичка.
Идеи приемам всякакви и даже ще съм благодарна да ги споделите :)

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #89 -: Юли 05, 2011, 21:19:15 pm »
Не давай храната от шише в никакъв случай, така няма да свикне с лъжицата. Давай с лъжица, колкото иска, не я насилвай, после додавай мляко. Можеш да смениш лъжичката, понякога и бебетата имат предпочитания. Дай да си поиграе с лъжичката (под наблюдение естествено).
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #90 -: Юли 05, 2011, 21:20:24 pm »
Адито,ние бяхме така ,даже и сега сме така понякога,обикновенно го прави когато е много изморен или много гладен ( или ако е яде каша и накрая тя става една рядка тогава почва да реве ,защото не иска да я яде рядка,та сега я бъркам на двапъти за да седи гъстичка ).Аз почвам да пеяяя,да дрънкам с играчки,понякога и кючеци играя и докато се разсейва бутам ядене с лъжицата :).Опитай да я разсейваш с нещо,дано помогне.
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #91 -: Юли 05, 2011, 21:36:21 pm »
Утре ще пробвам с последната налична лъжица, която имам. И на мен не ми се ще да яде различна от мляко храна от шише...
Забравих да добавя към предния пост какво количество от тая каша давате!? На хипската пише 100 вода с 2 с.л. каша и към тая смес половин плодово пюре. Но така стават 185 мл., а Илияна като АМ яде по 150, няма ли да и е много? Освен това ми се струва доста редичко като консистенция, ако сложа повече каша дали ще е проблем? Хич не съм наясно с тия неща, за пореден път се чувствам като...

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #92 -: Юли 05, 2011, 21:56:08 pm »
Аз чиста каша не съм давала. Използвах я за сгъстяване на пюретата. Слагах към вече готовото (по принцип приготвено от мен) пюре по 1-2 лъжички (използвах от АМ) на око. Оризова на Хип не съм взимала, само Милупа.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #93 -: Юли 05, 2011, 22:20:23 pm »
Благодаря, Мими. Аз още не смея да правя пюрета, чакам домашните, проверени плодове и зеленчуци. Значи мога спокойно да си добавям към пюрето 1-2 лъжици (и аз ползвам мерителните, премерих и се оказа, че 1 мерителна от нашите = 1 супена) за сгъстяване :)

*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #94 -: Юли 05, 2011, 22:27:05 pm »
Аз почвам да пеяяя,да дрънкам с играчки,понякога и кючеци играя и докато се разсейва бутам ядене с лъжицата :).Опитай да я разсейваш с нещо,дано помогне.

Все едно аз съм го писала  :lol: Ако не я излъжа да се занимава с нещо друго ми изглежда абсурдно да изяде 1 купичка с каша :lol:
На мен сега ми светна лампичката за друго....  :oops:
На сутрешното хранене остатъка от АМ го разбърквам с каша и така го давам. Е да ама кашата и тя е млечна... Та идеята ми е проблем ли е това  :ask:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #95 -: Юли 06, 2011, 00:46:28 am »
aditoo , целта на тези първи яденета е не да се нахрани, а да се научи да се храни по този начин ( различна храна и с лъжица), така че не е задължително да го дадеш на всяка цена както си направила с шишето. Като не иска, пробвай пак на следващия ден.  Аз лично дадох първо АМ с лъжица, че да свикне какво се прави с лъжицата и да не са много нови неща накуп.


  
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #96 -: Юли 06, 2011, 15:34:19 pm »
Аз почвам да пеяяя,да дрънкам с играчки,понякога и кючеци играя и докато се разсейва бутам ядене с лъжицата :).Опитай да я разсейваш с нещо,дано помогне.

Все едно аз съм го писала  :lol: Ако не я излъжа да се занимава с нещо друго ми изглежда абсурдно да изяде 1 купичка с каша :lol:

И аз се правех на идиот, за да си изяде кашата, но вече и намерих цаката. :D Йоана е страшен фен на народната музика и се храним само на пуснат телевизор. Щом запеят баби със забрадки или затанцуват с пъстри носии, яде и не гледа дори какво е. :D :D :D От известно време и Веселин Маринов върши добра работа... :D
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #97 -: Юли 06, 2011, 21:21:46 pm »
Благодаря за чудесните идеи, за пореден път ми помогнахте много!
Смених лъжицата, мисля за последен път, тази определено и хареса. Цяла волна програма изнесохме със сестра ми, ама кашата я изяде и за още питаше  :lol:
Та оказа се, че много добре знае за какво служи лъжицата. Оставих я за 2 секунди да оправя лигавника, успя да я грабне и започна да прави опити да яде сама с нея топи в кашата и се опитва да цели устата. Е от цялото хранене се наложи да се къпем и детето и ние със сестра ми, но си заслужаваше. Остава само да се научим да ядем малко по-чисто, поне само с миене на чешмата да минаваме и сме готови :)
МНООГО, МНОООГО ВИ БЛАГОДАРЯ, че споделяте идеи и опит  :bighug:

Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #98 -: Юли 06, 2011, 23:12:11 pm »
Кремкарамел, направо ще падна  :lol:
Голяма веселба  :lol:
Ама нормално, щом харесва баби със забрадки, да хареса и Веселин Маринов  :wink:


*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #99 -: Юли 07, 2011, 00:04:19 am »
Забравих да добавя към предния пост какво количество от тая каша давате!? На хипската пише 100 вода с 2 с.л. каша и към тая смес половин плодово пюре. Но така стават 185 мл., а Илияна като АМ яде по 150, няма ли да и е много? Освен това ми се струва доста редичко като консистенция, ако сложа повече каша дали ще е проблем? Хич не съм наясно с тия неща, за пореден път се чувствам като...


Ади, аз приготвям кашите по указания начин, но има каши и каши - Диляна много ги обича, купувала съм от почти всички марки. Някои остават редки, някои се сгъстяват като престоят 1-2 минути. Приготвям както пише на етикета, оставям малко да набъбне и ако пак е много рядка - добавям още малко, да ми хареса на консистенция  :wink:
Най-хубавите каши, според мен, са на Хумана и Милупа.
Има една на Милупа - ябълки и моркови, такова ядене пада, че й плющят ушите  :lol: Но тя е млечна, раничко ви е още за нея.
В повечето случаи давам плодово пюре /или плод/ + каша 1/2 порция. Но съм давала и цели порции каша, правя грамажа, предвиден за възрастта й, понякога я изяжда, понякога не, детето си показва само.

Само на кутията на Хумана съм срещала по-подробна таблица, за количеството каша според възрастта на детето, преписвам ти я

След  4-тия месец  – 135 мл. вода +  45 гр. прахообразна смес /около 4,5 – 5 супени лъжици/ = 180 г  готова порция
След  6-тия месец  – 150 мл. вода +  50 гр. прахообразна смес /около  5 – 5,5 супени лъжици/ = 200 г   готова порция
След  8-мия месец  – 165 мл. вода +  55 гр. прахообразна смес /около 5,5 – 6 супени лъжици/ = 220 г готова порция


 :lol: Кремче, и Диляна много обича народна музика, ама що не съм се сетила да пусна някой канал с баби със забрадки  :lol: Пък все чакам да почнат рекламите, и най-вече тия от рода на Пейнтзум, Парочистачката и Космодиск  :lol: - като ги види, не отлепва поглед, докато не свърши рекламата и през това време аз действам с лъжицата  :lol: :lol:


« Последна редакция: Юли 07, 2011, 00:13:26 am от Eли:) »