0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #40 -: Юни 27, 2011, 09:12:38 am »
Добро утро

Боби,той което си обича си хапва :)Работата е,че трябва да хапва от всичко - месо,риба,зеленчуци,плод...А той обича само филийки с масло,малко сирене,домат и някои плодове.Да,пие витамини/че и без тях ако беше.../ но това е крайно недостатъчно.Никой не го гони или насилва.Хранят се режимно,така да се изразя,масата се слага три пъти и се вдига.Толкоз,кой ял ял...Не го залъгват със чипсове или бонбони,не му развалят храненето...С една дума,което зависи от сестра ми -прави го,но човечето си има воля и тва е... :)
Сега са по една схема на "захранване".Опитват три вида храна на седмица, три поредни дни и следващите три я повтарят.Идеята е да вкуси,може хапчица,но да вкуси...и съответно има поощряващи моменти,като ходене в лунапарка или зоопарка.Аз забравих да ви кажа,че той и отказва да опитва различна храна.
Според докторите причината се крие най-вероятно във задавяне със храна в ранно детство и разстроената чревна флора от прекалено АБ.


Иначе,и аз като Рая се притеснявам от подобни,доброжелателни комшийки.Последно Брко беше при една приятелка и тя охотно го нагостила с половин кофичка кис.мляко от което ние все още се изпъпчваме ако е в големи количества.Което тя знае мн добре,ама отговара беше "ми що да не яде детето бее,виж как му харесва..." Ама на въпроса кой ще му лекува дупето сега - нямаше отговор :) Та за тревога си е работата.Веднъж му бяха набутали желирани бонбони...беше на 12м... :x
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #41 -: Юни 27, 2011, 10:04:08 am »
За комшийките както и да е,ще е веднъж и ще разбереш - ами аз като не знам какво точно ще и дадат в детската градина, д ане мислиш, че ми е приятно. Няколко семдици се тюхках и сега вече преживях. Гледам менюто и най-фрапирашите болкуци им казвам да не и ги дават, но не мога да съм сигурна, а и не мога всичко да и забраня. Сега е малка, но после каквото ядат другите, това и тя ще яде. Аз затова закуската я правя в къщи, че само обяд и следобедна закуска да е яла там. А и в последните дни и давам от моите нездравословни храни. Не може аз да ям, а тя да ме гледа и да реве - та си разделихме един сладолед преди няколко дена( тя хапна 2-3 лъжички, ама да и мине мерака) и миналата седмица и дадох един пържен картоф, че да не гледа жално :-). Не мисля, че единични случаи ще и навредят. Не смятам с пържени картофи да я храня, но пък не може ние с мъжа ми да си вземем бира и картофи и тя да гледа, че да е здравословно нахранена.

Аз забравих да ви кажа,че той и отказва да опитва различна храна.
Според докторите причината се крие най-вероятно във задавяне със храна в ранно детство и разстроената чревна флора от прекалено АБ.
Ей, тези пък лекари  психолози ли са?Задавяне с храна, ама човека си хапва каквото обича.  Какво общо има чревната флора с това, че не опитва? Растройство ли хваша? За опитването - аз до преди 10тина години също трудно опитвах, а и сега не съм по пробването на нови неща.Ако нещо има някакъв вид, който преценя за неапетитен, не си правя труда и да го помириша.
 На мен ми звучи като че е капризен на ядене, а не злояд, щом като си хапва каквото обича. Напомня ми на мен като бях дете. Ако тръгна да пиша какво не ядях няма да ни стигнат няколко страници. Моята закуска най-редовно беше филия с масло и сол, като на това ядях само средата, а баба ми ми изяждаше кората. Дори и лютеница не обичах.
 Мляко пие ли? Ако пие мляко и яде яйца детето, би трябвало да може да си набави необходимото. Защо да трябва да яде месо? Ако яде животински продукти не е необходимо да яде месо. И аз не обичах нито месо ( само салам, ама те не купуваха), нито риба, защото както я готвеха я мразех. И до ден днешен като се сетя за доматените гозби на дядо ми, гювеча и печеният на фурна шаран и ми се отяжда. Той понеже му беше махната жлъчката и готвеше много зравословно... и безвкусно.

Моето скромно мнение, като бившо такова дете, е че ще се наложи да му дадат и нездравословни храни, ако искат да му разширят диапазона. Няма да стане със здравословни храни на такова капризно дете. Ще трябва и пържени картофки и сладоледче ако се наложи - въобще неща, които нормално не бих сметнала за добри за едно дете, но важното е да опита. А започне ли веднъж да опитва повече, има шанс да опита и нещо по-здравословно. Поне така мисля аз, но аз не съм им на мястото, не знам какво са опитали до тук. Другото, което могат да направят е да не са толкова строги с режимното хранене, а да оставят отгоре някъде разни плодове, да си хапва от време на време. Или да го хранят на друго място, уж между другото - абе всичко само и само да разнообрази. Чудо голямо като му развалят храненето, като той и без това не яде. Може да му се отяжда вече, само като види масата, защото я асоциира с нещо неприятно.

Боби

П.П. Друго се сетих - с подправки ли готвят. Питам, защото аз за това бях най-капризна и отказвах всичко, което има някакви подправки - само сол и чубирца ядях.Не хапвах таратор ако има копър, не ядях салата, ако има магданоз - ей такива неща.  До ден днешен дори оцет в салата не обичам.
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 10:26:19 am от Bobbie »


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #42 -: Юни 27, 2011, 10:32:53 am »
Пфуу Боби ти си ужас  :lol:

Фибс, ама какво им е на желираните бонбони ?!?  :lol:
И аз друго се сетих, а като е сред деца и ги гледа че набиват разни неща - не става ли номера ? Ако си има гостенче, което седи на масата и хапва охотно - той няма ли да се присъедини ?
Много кофти история...това е крайност ! А препечени филии с кашкавал не обича ли ? Всички деца обичат.. :)
Аз за такива неща не говорех, а за средна работа в стил разглезване. Както мъжа - гледан при баба, дядо и леля...детето косъм да не падне от главата му. Имал си своя шкаф със сладки неща и своята кола ! Въртял ги е всички на пета, яде каквото си поиска ( разни сладости ) и всичко друго, като нормална храна, отказва...и ебаси лигльото и краен егоист, в ден днешен. Аз ако бях, такъв бой щеше да яде...  :lol: за закуска обед и вечеря .

Аз купувам вкъщи едно масло на президент, което е с по-ниска масленост и е в кутийка като маргарин. Не знм до колко е полезно, но ми е много удобно защото консистенцията е мека и спокойно се маже на филия.
Освен препечени с кашкавал / яйце и сирене, харесвам сурови с масло, краставичка на тънко и каквото и да е отгоре. Също, домат на колела ( обелена люспата ), отгоре настърган кашкавал и запечен. Само трябва добре да изстине, защото доматите се запазват дълго време горещи.

И в рецептите някъде писах една много лесна и вкусна рецепта за сиренки. Стават много вкусни и с айрян си е супер закуска за джвакащи деца  :)
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #43 -: Юни 27, 2011, 11:40:39 am »
Привет, мами  :)
аз писах в другата тема за нашите последни предизвикателства с храненето  :wink: тъй като вчера бебчо ревеше след около час от хранене като да е гладен и реших че явно отново кърмата ми по някаква причина не му стига и увеличих добавката (ние сме на смесено хранене -в някои часове само кърма, в други и двете). Обаче туко-що установих, че детето е повърнало доста, не веднага след ядене (въпреки че го държа изправен и той се уригва) а явно и сутринта също, тъй като тензуха под главата му беше мокър но не съм забелязала колко точно. Незнам дали е проблем, мисля че е заради продължителните му опити да гука, от които понякога почва да хълча или да връща малко.. обаче се чудя сега дали това не е причината да е толкова гладен скоро след хранене  :? Трябва ли да дохранвам след като забележа че е върнал или да го чакам да огладнее -най-вероятно след около 1-1,5ч.?
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #44 -: Юни 27, 2011, 13:39:22 pm »
Сами,не мисля че трябва да дохранваш ако е върнал.По-скоро му дай като огладнее.Не знам колко връща,но обикновенно не е толкова много колкото изглежда.Пробвай да излееш 10мл АМ на мека повърхност и ще видиш колко голямо петно става :)

Мацки,много успамих темата с моя племенник :D :oops:Но да ви отговоря все пак...
Боби,Рай,всичко което сте се сетили сме го правили.И интересното е,че например на чуждо място отказва да хапне съвсем.Дърпа майка си да си ходят.Иначе,Боби,не са чак такъв затворнически режим.Явно не съм се изразила правилно.Има на масата плодове постоянно.Хапва си и сладолед и пържени картофки,детето.Но не може да се яде пържени картофи вс ден,нито вс сутрин сладолед за закуска :wink: Рай,наистина е краен случай.И Боби,да,диетоложката е и детски психолог :).И колкото мляко да изпие не е месо,няма желязо и много други работи,но с тебе тая тема вече сме я коментирали :wink:.Все пак е на 6г дете,не е бебе.Знам ти мнението за млякото,но то тук далеч не е на такъв пиедестал.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #45 -: Юни 27, 2011, 15:50:41 pm »
На мен това ми звучи като капризно дете, щом обича да си хапва други неща и не виждам огромният проблем, че не искало да яде месо или риба. Дали е мляко или не, въпросът е, че месото въобще не е задължителна храна. Дори колкото по-малко, толкова по-добре. Животинската храна обаче е задължителна, защото само в нея има витамин Б12. Иначе всичко друго може да си набави от растителна храна. Вегетарианци по света има бол и не умират  :wink:.
Желязо има на много места http://www.dummies.com/how-to/content/dietary-sources-of-iron-for-vegetarians.html


 
Б.
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 16:11:08 pm от Bobbie »


  
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #46 -: Юни 27, 2011, 16:11:57 pm »
На мен това ми звучи като капризно дете, щом обича да си хапва други неща и не виждам огромният проблем, че не искало да яде месо или риба. Дали е мляко или не не е въпроса е, че месото въобще не е задължителна храна. Дори колкото по-малко, толкова по-добре. Животинската храна обаче е задължителна, защото само в нея има витамин Б12. Иначе всичко друго може да си набави от растителна храна. Вегетарианци по света има бол и не умират  :wink:.
Желязо има на много места http://www.dummies.com/how-to/content/dietary-sources-of-iron-for-vegetarians.html

 :D Tака е,съгласна съм,но пак се опира до това - дали ще яде вс тези храни.И тук отговора е - не.

 
Б.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #47 -: Юни 27, 2011, 22:52:53 pm »
ileini, сега си погледнах бележките. На вашата възраст Ивана ми е пиела по 150мл 3 пъти на ден. Вие защо само 2 пъти на ден имате хранене с АМ? Не е ли малко рано за две АМ хранения. Аз дори и сега и давам мляко по минимум 3 пъти на ден, като след ядене е по-малко от колкото вече и сутрин.  Може би да трябва да опиташ да вмъкнеш още едно хранене, или да даваш малко АМ, когато си яде кашите. При всяко положени на тази възраст всякаква друга храна ти е второстепенна и ако трябва намали временно от кашите. 
Боби
Ами Боби защото не иска да пие мляко човека. Стиска устнички и мрънка! Затова бъркам млякото с каша или с пюре и така предлагам  :?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #48 -: Юни 28, 2011, 05:48:00 am »
Ами Боби защото не иска да пие мляко човека. Стиска устнички и мрънка! Затова бъркам млякото с каша или с пюре и така предлагам  :?
Ясно. А тогава поне други течности пие ли, че не видях в режима ти? Ако му намапиш пюрето, няма ли да ожаднее и да пие мляко?



  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #49 -: Юни 28, 2011, 10:21:02 am »
Вода пие не повече от 30-40мл на ден.
Намалих пюрето и пробвах да дохранвам с мляко. Сърди се  :lol: Пълен цирк сме като дойде време за хранене.
Сутринта съм я хранила докато обикаля стаята с проходилката. Търчи из стаята и аз след нея с шишето.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #50 -: Юни 28, 2011, 10:34:00 am »
Здравейте момичета,

аз пък съм в голямо чудене :oops:. Моята бебка е на 10 месеца и досега съм и давала САМО вода. Не че е пила кой знае колко-на ден по около 30-40-50 мл (в големите жеги е стигала до 80).
Бях решила да не и давам сокове да не свиква със сладкия вкус. Но, онзи ден баща ми реши, че е крайно време да опита и др.вкусове и и купи 3-4 сокчета на Гербер и на Хип (всичките без добавена захар). Еми няма такова пиене.Все едно досега е държана жадна.
Аз го разреждам като видях за какво става въпрос-50 сок+100 вода. ВСИЧКО се изпива.
Та се чудя сега пък да не е мн.вредно толкова течности. 150-200 мл. 8O
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #51 -: Юни 28, 2011, 10:53:05 am »
Детето няма нужда от никакъв сок. Пие го защото е сладко, а не защото е жадна. Давай си вода и не се притеснявай. Предполагам и мляко пие? Има кога да пие сокове.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #52 -: Юни 28, 2011, 11:50:04 am »
И моят син въобще не иска да пие вода.За разлика от чая с водата винаги се дави. Като беше по-малък пиеше вода макар и малко.Сега като види шишето с вода ми бута ръката, върти си главата и се огъва по всевъзможни начини само и само да не му давам водата.Смених сума ти шишета мислех, че е от това.Вода давам винаги с биба най-малък номер и пак се дави.Вече не знам как да го прилъжа да пие поне малко вода.И дали въобще има смисъл да го насилвам да пие вода  :?.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #53 -: Юни 28, 2011, 13:15:03 pm »
Танж не го тормози детето щом не иска. Водата която си набавя с кърмата или АМ явно му е достатъчна.
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #54 -: Юни 28, 2011, 15:12:38 pm »
Мерси за мненията на всички!

Наистина ще спра с тези сокове. А АМ яде сутрин и вечер по 210 вода + 7 м.л АМ.Мисля че е достатъчно.
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #55 -: Юни 29, 2011, 14:31:07 pm »
Здравейте,кога се дават пащърнак и карфиол,че в таблицата  на СЗО не са отбелязани?
07.10.2009
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #56 -: Юни 29, 2011, 14:49:06 pm »
Пащърнак съм дала на 7м и 26дни, карфиол на 7м и 30дни.
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #57 -: Юни 29, 2011, 14:53:04 pm »
Мими,мерси за бързия отговор!
07.10.2009
*
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #58 -: Юни 29, 2011, 15:48:27 pm »
Здравей power, и двата зеленчука (пащърнак и карфиол) ги има на готови пюрета от 5,6 месец. Аз лично се доверявам на фирми като Semper и Hipp относно възрастта за въвеждане. Пащърнака го има на Семпер, а карфиола на Хип. 
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето-5
« Отговор #59 -: Юни 29, 2011, 23:06:05 pm »
Аз пък не знам какво е пащърнак.