Споделяла съм и друг път мнението си за бластоцист трансфера - статиите по въпроса са много, със силно противоречиви изводи и резултати. Търсила съм тези изследвания преди 3 години, когато този въпрос силно ме вълнуваше. Долунаписаното е мое мнение, непрофесионално и лично.
Колко ембриона: когато има под 5 ембриона, според мен, е напълно излишно да се чака до бластоцист. Ще обясня защо: средно до бластоцист изкарват 50% от ембрионите, в доста случаи и по-малко. Ако имаме по-малко от 5 ембриона, вероятността да оцелее 1 или 0 е огромна. Ако имаме 1 ембрион за трансфер, смисълът на цялата стимулация и натоварване на организма (с хормони и финансово), се губи, 1 ембрион може да се получи и при напълно ЕЦ.
Смисълът на чакането до 5-ти ден Чакането до бластоцист се прави с цел по-добра селекция. Ако имаме 5-6 ембриона, обикновено още на трети ден си личи кои вероятно ще "отпаднат" до 5-ти ден. Съответно, за мен, рискът да се отглеждат в "изкуствени" условия е излишен в случая, още повече, че "добрите" ембриони също може да загинат извън матката. Ще допълня, че историята познава случаи на забременяване с "лоши" ембриони, върнати по-рано в маточната кухина (която е и най-добрата среда за тях), но няма случай на забременяване от ин-витро / ИКСИ, без да е извършен трансфер.
Личният ми извод е, че за бластоцист има смисъл да се чака при поне 8 ембриона, когато на трети ден се открояват повече от 3 с добро качество, за които се предполага, че ще оживеят до 5-ти ден.
Мисля, също, че, щом като матката е доказано най-добрата среда за ембрионите, настаняването им в нея трябва да се осигури на най-ранния възможен етап (под възможен имам предвид благоприятен и подходящ, според специалистите).
Разбира се, чакане до бластоцист е оправдано и с цел да се изследва жизнения потенциал на ембрионите при повече от една неуспешна ин-витро/ИКСИ процедура.
В допълнение ще кажа, че всичко написано по-горе има смисъл, само ако стимулацията е проведена прецизно и хормоните са под контрол. На мен ми се е случвало ембриони да ми изкарат до стадий бластоцист при процедура, в която имах преждевременен ЛХ пик, обричащ на неуспех опита - този пик влияе на качеството на яйцеклетките и успеваемостта в такъв случай е изключително малка. Преждевременния пик на прогестерона не е толкова фатален за резултата.
Също така трябва да са отстранени всякакви допълнителни фактори, застрашаващи или обричащи опита, като хидросалпингс например.