www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Асистирани репродуктивни методи (инсеминация, ин витро) => Темата е започната от: evro в Февруари 14, 2011, 16:38:01 pm

Титла: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 16:38:01 pm
Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=26

Статията е дълга и на места скучна, но е много достоверна и адекватна към момента.

Ще изброя опита си на неуспешни трансфери:

1.    Първа процедура, труден трансфер със защипване на шийката
-   пропуска на лекуващия ми беше че не ми направи сондаж
-   извода – сондажа дава инфо за цервикса, дълбочина на матката и много важно: дава база да се избере вида на катетъра
-   последствията – контракции, прокървявавне...

1.2      В същата процедура втори трансфер на бластоцисти
-   грешка, двойният трансфер отдавна не се практикува защото е безмислен
-   последствията – „прахосани” бластоцисти

2.   Втора процедура, с дилатация
-   Сондаж - лош, пак с прокървяване
-   трансфер – НЕПРОНИКВАНЕ с катетъра, ембрионите хачнати което за тях означава край, хачнатите или се трансферират или върнати обратно в петрито... загиват. Малцина знаят какво е за стигнеш до Рим и да не видиш Папата..., на следващия ден лош трансфер с останалите „добри” ембриони.
-   извода – неподходящ катетър
-   последствията -  втора неуспешна процедура.

3.   Втора дилатация, трета процедура, травматични биопсии – от 5 опита за проникване – 4 НЕВЪЗМОЖНИ.
-   хистерометрия със специален спекулум, сонжаж със специален катетър, много драматично изживяване, но плодотворно.
-   Трансфер – безупречен
-   Последствия – успешна бременност
-   Извода – сондаж, избор на катетър, премедикация са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ преди ЕТ.


Момичета, вярвате на лекарите си и им давайте толкова доверие колкото ви душа сака, но не забравяйте че всичко, всичко е за наша сметка. По-добре да те насмете или да изглеждаш смешна в очиту му, но нека си похарчи 7-10 лв за един катетър за един сондаж, отколкото да преживеете нещо от горното написано. Заключенията от типа "проба-грешка" нека си ги повтарят "калитковците".
99% е вероятността да НЕ забременеете след защипване, кръв или слуз в катетъра.
А тук трябва да се поправя:

Цитат
"Ембрионалната капка" се поставя на приблизително 1 см пред фундуса. Добре е трансфера да се извърши под ехогравски контрол защото се вижда върха на катетъра, другия метод за определяне мястото за трансфер е: достига се с катетъра до фундуса и се издърпва с 1 см, сами се сещате каква ювелирна техника е нужна. Самото докосване до фундуса обаче предпоставка за микроконтракции, както и безопасното и "незабележимо" преминаване през шийката. Изобщо моето мнение е че трансфера е 50% от успеха при наличието на потенциално добри ембриони.
Успех момичета и много кураж!

Другия начин за определяне мястото на трансфера са данните от сондажа, което пак е на „тъмно”, но е по-добре от докосване на фундуса и връщане 0.5-1 см.

Успешни трансфери всеки му!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 17:27:41 pm
благодаря, че отворихте нова тема. ще бъде интересна.

първо впечатление от разказа ти - ти очевидно си доста анатомично труден случай. вероятно твоите многобройни неудачи именно с трансфера са допринесли за формирането на твърдото ти становище относно сондажите. но от разказа ти също така е видно, че факторите за успех не са един и два. във втория ти случай, например, си имала сондаж, но какво от това? пак неуспешен трансфер.

50% трансфер и 50% ембриони е малко грубо закръгление, струва ми се. в това уравнение се изпускат доста други фактори, като имунологичен терен, наличие на странични вредни фактори от рода на хидросалпинкс (мисля, че имаш какво да разкажеш и за това), активни вирусни инфекции, и пр. и пр.

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 17:48:58 pm
Не мислих че темата ще се превърне в Куиз, но ще отговоря:

Сондажа е световна практика и не виждам смисъл да затвърждавам нуждата му.

При втория ни опит вида на катетъра беше решаващ.

Да, 50/50 е неточно, имах предвид при оптимални условия, т.е. отстранен тубарен ф-р, подтисната имунна с-ма (практика в САЩ и Канада)...

А на последния ти въпрос - да, на снимката ми имаше съмнения за хидрос, но при лапарото се оказа "колянце", което може да компроментира трансфера следствие на стимулациите, за това прекъснаха тръбата.

Нашия успех определено беше в брилянтния трансфер!


Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 14, 2011, 18:08:00 pm
Не мога да не се включа в тази тема, поради големия брой трансфери, които имам. Далеч съм от премеждията на evro, но може да бъда полезна:
1. Трансфери от 1 до 3, извършени от д-р Савова (МЦРЗ), без УЗ контрол, на празен пикочен мехур - тестовете бяха отрицателни, накрая ще спомена проблемите, които съм имала и които са били отстранени преди успешната ми бременност.

2. Трансфер 4 - д-р Савова, двоен трансфер, на втори и пети ден. Както evro е обяснила - отречена практика, знаех, че не се практикува, но се поддадох на натиска. Трансфер на 2-ри ден - без УЗ, празен пикочен мехур, перфектен. На пети ден - с УЗ контрол, усетих трансфера, прокървих след него. Резултат - ЧХГ 4 и нещо на ден 9 от първия трансфер. След 48 часа ЧХГ беше паднало до 3 и нещо.

3. Трансфер 5 - д-р Владимиров, без УЗ, на празен пикочен мехур, усетих трансфера, прокървих след него.

4. Трансфер 6 - д-р Стаменов, с УЗ, на пълен пикочен мехур, перфектен и успешен.

Допълнително, при мен бяха отстранени следните проблеми преди шестия трансфер: 1) прекъснати тръби поради двустранен хидросалпингс; 2) внимателна и изключително прецизна стимулация, която за пръв път успя да удържи хормоните ми в норма. Предишните ми лекари не се справяха с овладяването на преждевременните пикове на прогестерон и ЛХ.

Ден преди трансфера ми беше поставено т. нар. "лепило", отново на пълен пикочен мехур и под УЗ контрол (д-р Шевкетова). В месеца преди ин-витрото ми беше направена биопсия, която показа не идеални резултати, но отказах лечение и пристъпихме към процедурата.

Надявам се да се включат и други момичета, които да споделят личен опит.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Февруари 14, 2011, 18:56:11 pm
Момичета, моля ви, кажете какво имате предвид под прокъвяване. Аз съм с крива шийка, 3 инсеминации и трите със зацапване след това. Последната с пълен мехур - мина по-леко, без защипване на шийката, но пак си имах зацапване. Д-р Персенска ме увери, че това зацапване е от външната част на шийката и няма значение. Споделете какъв тип беше прокървяването при вас.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 19:00:21 pm
При инсеминациите не е толкова страшно. Т.е - няма оплождане все още. Прокървяването може да е от самото защипване, от самия инструмент (двузъбец) или от по-травматично преминаване. Самия катетър е малко по-твърд за инсетата. М/у другото някъде с такива правят и сондажите.
При мен прокървяванията бяха рядка, бледа розова пътечка на евридейката.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 14, 2011, 19:27:46 pm
Докосване на фундуса, което причини травма по лигавицата и кръв по катетера - компроментира целия трансфер. Затова и в статията не се препоръчва докосване на фундуса.
Колкото до сондаж - това е доста общо понятие , зад което се крият различни манипулации - пробен трансфер, биопсия, дилатация и т.н. Според лекарите именно трансферът е една от най-отговорните и важни за успеха на процедурата манипулации.
Какво става в случай на перфектни ембриони, и в денят на трансфера се оказва, че достъпът до матката е затруднен поради проблеми в шийката? Един пробен трансфер предполага екипът да е подготвен за ситуацията и да се вземат мерки преди и по време на трансфера.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 14, 2011, 19:54:54 pm
Ели, преди време ми беше изпратила тази снимка относно факторите, които са важни за успешен ембриотрансфер.

(http://i368.photobucket.com/albums/oo128/darinasavova/eb54bf8d.jpg)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 20:48:41 pm
deep, тая статия я имаме качена в сайта. тя, между другото, ясно показва кое е важното и мнението на evro изпада в известен дисонанс с медицинската статистика.

аз да попитам - пробният трансфер означава влизане в матката с катетър - нали така?
пробен е, ако се прави предния месец или ако по принцип се прави за дадената пациентка?
примерно, ако пациентката е имала преди това инсеминации, нужно ли е пробен трансфер?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 14, 2011, 21:36:21 pm
При мен пробния трансфер беше август месец и беше точно влизане в матката с катетър, ин витрото трябваше да е септември, но се отложи за октомври. Трансферът беше на пълен пикочен мехур, под ехографски контрол. За мен това е първа арт процедура, нямала съм инсеминации, лесно забременявам, ама все извънматочно, имунологични не са правени. В АГ Варна мисля, че на всички се прави пробен трансфер, и на всички трансфера е под ехографски контрол.
http://www.ivfcentre-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=98:2009-01-14-18-17-18&catid=81:2009-01-14-17-43-39&Itemid=146 (http://www.ivfcentre-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=98:2009-01-14-18-17-18&catid=81:2009-01-14-17-43-39&Itemid=146)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 14, 2011, 22:07:22 pm
deep, тая статия я имаме качена в сайта.

Да, jam, много е полезна статията. http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=861&Itemid=26


При мен на един от трансферите имаше кървениста слуз и на втори само слуз по катетъра без последвало кървене. За мен беше неприятна изненада, принципно нямам проблем с канала. В последствие направих маточна биопсия и се оказа, че има някаква вътрематочна инфекция, която за радост успях да излекувам.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: maya_the_bee в Февруари 14, 2011, 22:31:33 pm
Момичета, направо се ошашкахте с тази статия. Ами аз мога ли да казвам на докторите как да ми направят трансфера?! Аз не бих могла да контролирам това. трябва да им се доверя.Не виждам какво мога да направя.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 14, 2011, 22:44:15 pm
Мая, поне можеш да прочетеш кой какво и как.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 23:19:26 pm
deep, тая статия я имаме качена в сайта. тя, между другото, ясно показва кое е важното и мнението на evro изпада в известен дисонанс с медицинската статистика.

аз да попитам - пробният трансфер означава влизане в матката с катетър - нали така?
пробен е, ако се прави предния месец или ако по принцип се прави за дадената пациентка?
примерно, ако пациентката е имала преди това инсеминации, нужно ли е пробен трансфер?

На първия абзац Сигнус е дала съвсем точен отговор. Дори и да е 3.1% степента по важност - за мен тя бе 100% защото това прецака първата ми процедура.

Пробен трансфер, сондаж, влизане с катетър, хистерометрия... всичко това е почти една и съща процедура. Целта и е да измери дълбочината на матката, т.е. разстоянието в см до фундуса и анатомичната особеност на канала. Дилатацията е малко по-различна, има такава при която се вкарват цилинрдични инструменти с различен диаметър, има и такава при която е необходимо отнемане на слой клетки.
А това че преди това пациента е имал инсеминация няма никакво значение. Катетъра с материала има за цел да влезе дълбоко в матката и ювелирната точност тук е излишна по разбираеми причини.

Мая, най-малкото е да поискаш сондаж преди/по време на процедура.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 23:36:45 pm
А това че преди това пациента е имал инсеминация няма никакво значение. Катетъра с материала има за цел да влезе дълбоко в матката и ювелирната точност тук е излишна по разбираеми причини.

не ми разбра питането май. нали целта на пробния сондаж е да се види - влиза ли лесно катетър в тая матка или не. и какъв е точно пътят. е, ако съм правила инсеминации при същия лекар, това не е ли същото. влизано е с катетър в матката, лекарят познава терена, въпросът ми е има ли в такива случаи нужда от пробно влизане отново?

а иначе, за теб е важно едно, за друг - друго. затова съществува медицинската статистика, да обобщи какво е важно за всички.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 23:41:25 pm
ок, и след като подробно избистрим сондажа (който все пак е на едно от последните места по значимост според конкретната статия), може би да обсъдим и останалите, по-значими фактори за успеха на трансфера?

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 23:42:39 pm
Да, Джам ако лекаря го интересува само пътя до матката - няма смисъл, но това само по себе си е лишено от смисъл защото пътя до кухината е същото толкова важен колкото и на каква дължина ти е фундуса. Т.е. само информацията от влизането на катетъра не е достатъчно за да се очаква добър трансфер.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 23:44:46 pm
Да, Джам ако лекаря го интересува само пътя до матката - няма смисъл, но това само по себе си е лишено от смисъл защото пътя до кухината е същото толкова важен колкото и на каква дължина ти е фундуса. Т.е. само информацията от влизането на катетъра не е достатъчно за да се очаква добър трансфер.

а кое те кара да мислиш, че и тези неща не се разбират при инсеминацията? :)



Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 23:45:19 pm
ок, и след като подробно избистрим сондажа (който все пак е на едно от последните места по значимост според конкретната статия), може би да обсъдим и останалите, по-значими фактори за успеха на трансфера?


На драго сърце!

Първата по важност е премахването на хидроси!
След втората си процедура Стаменов реши да започне от АБ - т.е. първо цветна снимка, и там излезе въпросното колянце. Тогава си спомням че агитирах никой да не започва процедура без актуална снимка, и сега го твърдя!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 14, 2011, 23:46:56 pm
При моите инсета се влизаше с обикновен твърд катетър, без проблемно между другото, не си спомням Стаменов да е записвал в досието ми: остър завой на ляво, 4 см до фундус... от тук изхождам че доставянето на сперма е различно от сондиране.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 14, 2011, 23:54:46 pm
При моите инсета се влизаше с обикновен твърд катетър, без проблемно между другото, не си спомням Стаменов да е записвал в досието ми: остър завой на ляво, 4 см до фундус... от тук изхождам че доставянето на сперма е различно от сондиране.

а при сондажа записваше ли такива неща в досието?  :lol: :lol: :lol:
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 00:25:41 am
При моите инсета се влизаше с обикновен твърд катетър, без проблемно между другото, не си спомням Стаменов да е записвал в досието ми: остър завой на ляво, 4 см до фундус... от тук изхождам че доставянето на сперма е различно от сондиране.

а при сондажа записваше ли такива неща в досието?  :lol: :lol: :lol:


О да, съвсем сериозно! Да не ти разправям какви неща записваха при хистерометрията и колко специалиста бяха върху долната част от тялото ми, а пък инструментариума... драматична гледка, важното че имА ефект! И дай Боже всеки му!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Елфи в Февруари 15, 2011, 00:38:07 am
Аз имам следния въпрос - заглавието на темата е "Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха", но в темата се говори само за сондаж. Ако съм пациент, незапознат с материята и попаднал случайно във форума, ще взема да си помисля, че това е основният фактор за успеха на една процедура. А това, според мен, съвсем не е така.

Та, с оглед полезността на темата, е добре да се разгледат и другите фактори, засягащи успеха на ембриотрансфера. В противен случай е редно да се промени заглавието.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 00:51:24 am
ами евро, казах ти - явно твоят случай е бил силно специфичен и труден. нека да не плашим хората, все пак. такива случаи не са чести, за щастие. и да не обобщаваме на база на един конкретен случай, пиша го за трети път.



Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Тара в Февруари 15, 2011, 08:47:55 am
Добро утро,

отдавна съм чела за патилата на evro, при нейните трансфери.
Ровех се за хормоните по време на стимулация, мъжкия фактор....

В крайна сметка, по време на моята процедура постоянно дебнех  :lol:,  и пак всичко се случи, според моя случай конкретно.

Забелязах, че по време на стимулация, д-р Стаменов, мереше набързо с нещо като сламки :)., не съм питала, но си помислих, че е точно свързано с транфера.
Може на много момичета да са им го направили без дори да са разбрали.

Към деня на трансфера съм сигурна, че е имало кръв от пункцията /крвенето продължи дълго-5-6 часа преди ЕТ виждах розово/.
След трансфера, на сутринта имаше кръв по утрогестана.
Извода за мен беше, че въпреки "гладкия" трансфер, наличието на кръв и тя да попадне върху катетъра си е равно  на "пробвайте пак"

Преди трансфера, и за да има такъв, при нас е тежък мъжки фактор.


За мен нещата не бива да се конкретизират, защото фактори и случки много.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: mgstra в Февруари 15, 2011, 08:59:26 am
Извинявайте, че не е по темата, която е изключително интересна, но  jam , не може ли да започваш новите изречения с главна буква? Благодаря ти предварително :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 09:49:02 am
Аз имам следния въпрос - заглавието на темата е "Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха", но в темата се говори само за сондаж. Ако съм пациент, незапознат с материята и попаднал случайно във форума, ще взема да си помисля, че това е основният фактор за успеха на една процедура. А това, според мен, съвсем не е така.

Та, с оглед полезността на темата, е добре да се разгледат и другите фактори, засягащи успеха на ембриотрансфера. В противен случай е редно да се промени заглавието.
Отговарям на въпроси за които са ме запитали, а че това е за СОНДАЖА, обърнете се към питащия, моля!
Моя зор отдавна е друг и изобщо не тикам историята си, нито се жалвам. Споделям опита си, за което бях помолена!

А втория ти абзац?!
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=45094.msg799881#msg799881

Аз започнах, нека който е препатил да каже дали и защо му е направен трансфер с хидроси!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 15, 2011, 09:55:14 am
Ами, аз съм препатила - между 1 и 5 от трансферите са ми правени при наличен двустранен хидросалпингс. Както казах вече, при мен факторите за неуспеха бяха много и комплексни. Дори и трансферите да бяха перфектни, бременност пак нямаше да се получи при това положение.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Февруари 15, 2011, 10:05:15 am
Моля ви, темата ми е много полезна, но нека да не се превръща в място за лични нападки, МОЛЯ ВИ!

Не искам да се заключи и после пак да трябва да ходя да търся в n на брой теми на кой как му е минал трансфера и да пиша лични.

Като човек, който в момента това му е на главата ви казвам най-ясно и отговорно, че темата за трансфера, сондажа, дилатациата и т.н. ми е ВАЖНА!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 15, 2011, 10:22:40 am
При моите инсета се влизаше с обикновен твърд катетър, без проблемно между другото, не си спомням Стаменов да е записвал в досието ми: остър завой на ляво, 4 см до фундус... от тук изхождам че доставянето на сперма е различно от сондиране.

а при сондажа записваше ли такива неща в досието?  :lol: :lol: :lol:


О да, съвсем сериозно! Да не ти разправям какви неща записваха при хистерометрията и колко специалиста бяха върху долната част от тялото ми, а пък инструментариума... драматична гледка, важното че имА ефект! И дай Боже всеки му!

При моя сондаж в АГ Варна, д-р Александров също направи описание в досието ми. Също забелязах, че е практика там преди трансфер досието да е на масата.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 15, 2011, 10:37:57 am
Много полезна тема, аз лично си отговорих на един въпрос, а именно трябва ли да правя нова цветна снимка или не. Имам такава от 2007г., която показа двустранно проходими тръби и след поредния неуспех си зададох въпроса не е ли старичка тази снимка вече. Тук получих отговор, за което благодаря. Колкото до трансферите при мен са минавали безпроблемнно, дори не ги усещах.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: циник в Февруари 15, 2011, 10:38:54 am
Здравейте.
Искам и аз да споделя мисли относно трансфера и факторите за успеха му въпреки, че нямам такъв голям опит като пишещите преди мен - имах само един трансфер през октомври м.г.
От тогава не ме напуска мисълта, че не бяхме уцелили точния момент на трансфера - в смисъл, че денят не беше съобразен с моя естествен цикъл, което създаде трудности при самия трансфер.
Бях по къс протокол, без блокаж от предния цикъл и мисля, че въпреки лекарствата за подтискане на някои нива на хормони - на LH - естествената дължина на цикъла ми не можеше да бъде променена.
Трансферът ми беше направен на 14 ден от цикъла както би било при 28 - дневен, но дължината на моя е 25 - 26 дни. Считам, че това доведе до затруднение - наложи се смяна на катетрите на място и отне доста време да се "проправи път" на катетъра. Лекарят, който ми правеше трансфера само ипъшка, че "всичко се е затворило", което мисля, че е естествената реакция на организма ни след овулация - да се "затвори" за да съхрани това, което е попаднало в матката.
Опитът ми беше неуспешен. Не казвам, че само поради тази причина, но мисля, че и това е допринесло.
Написах всичко за да изразя моето мнение, че е важно и да се направи трансферът до определен ден на естествената дължина на цикъла за да се избегнат някои трудности. Ако при мен беше направен на предния ден мисля, че нямаше да се наложи да се "проправя път".
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 10:41:43 am
При моя сондаж в АГ Варна, д-р Александров също направи описание в досието ми. Също забелязах, че е практика там преди трансфер досието да е на масата.

deep, нещо необичайно ли има в това? във всички клиники по света пациентите имат досиета и те са, за да се ползват от лекаря по време на работата му с пациента. на мен ми стана весело как evro картинно описваше пътя до матката като GPS навигация, затова я попитах шеговито дали са записвали "изминете 4 см и завийте наляво". не се спичайте толкова, де...

mgstra, опитвах, но не мога. съжалявам.

по темата - надявам се да видя в тази тема повече научни материали и статии по темата за ембриотрансфера, които сте намирали, докато сте си правили своите проучвания. конкретният опит също е интересен, но както спомена Tapa - той си е конкретен и не може да се обобщава. при един станало така, а при друг - обратното. именно затова са по-интересни изследванията, проведени върху големи групи пациенти. интересно е да разберем и каква е практиката по света и у нас. а патилата на някои от форумките ги знаем наизуст, защото сме ги чели многократно и задълбочено.

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 10:45:10 am
От тогава не ме напуска мисълта, че не бяхме уцелили точния момент на трансфера - в смисъл, че денят не беше съобразен с моя естествен цикъл, което създаде трудности при самия трансфер.

нещо не разбирам аз... как така да се съобрази трансферът с естествения ти цикъл?  8O

трансфер се прави на определен стадий на зрялост на ембрионите и няма никаква връзка с това кога обичайно имаш овулация при естествен цикъл.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 15, 2011, 10:50:08 am
Циник, аз също не разбрах почти нищо!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 10:50:21 am
трансфер се прави на определен стадий на зрялост на ембрионите и няма никаква връзка с това кога обичайно имаш овулация при естествен цикъл.
Ами не е така :)
В асистираната репродукция съществува понятие, наречено "имплантационен прозорец", който е свързан точно с репродуктивния цикъл при жената. Той се свързва с рецептивността на лигавицата в определен отрязък от време.

Цитат
What is the "window" of implantation?

After sufficient estrogen hormone exposure, initiation of progesterone hormone starts a "clock" - and the uterine lining passes through a receptive "window" of time when implantation can occur. Before, or after this window - implantation can not occur.

Rosenwaks et al, in 1987 published a study looking at donor embryo transfers done in natural cycles. They got good results when transferring 4-6 cell embryos with day 17-19 endometrium (the day of the LH surge was called day14).

Цитат
Is there such a thing as "late implantation" after IVF?
There seems to be some variation in the timing of implantation, based on blood levels of the pregnancy hormone (hCG) and variations in ultrasound development at 4 to 6 weeks of pregnancy. However, in humans there is not much leeway for late implantation because the "window of implantation" closes.
Материалът е от advancedfertility - много полезен сайт
http://www.advancedfertility.com/implantation.htm
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 10:52:48 am
Цинк, съжалявам за неуспеха ти...
100% не е това причината която те гризе. Ако (вероятно) не ти е правен СОНДАЖ преди пункцията, това е причината. Проблемния трансфер е по-скоро изключение и за това някой специалисти не го практикуват. В твоя случай сигурно става въпрос за спазъм на канала или просто проблемна шийка. Ако е първото - това е непрогнузируема реакция на мускулатурата и хубавото е че с подходяща премедикация може да се подпомогне (но шпа, атропин..., има случаи и на трансфер под упойка), но ако е проблемна шийка, тогава ще трябва дилатация, поставяна на ламинария и задължителен СОНДАЖ преди предстоящ трансфер. Вероятно избора на катетър при теб ще е от голямо значение. Бях пратила запитване до една от водещите фирми вносители, ако изровя мейла им ще ти го пусна.
Въпреки че забременях на дълъг протокол, за мен слабост си остана късия. Ката че ако си реагирала добре на къс, това също не би трябвало да те притеснява. Успех и кураж!

Аз лично имам много статии и адреси за пустите проблемни трансфери, но са английски но сега нямам време да превеждам, а и нищо радикално ново няма.
Като цяло в световен мащаб се връщат по 1-2 ембриона, използват се ултра меки катетри, трансфери под УЗИ...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 10:53:53 am
трансфер се прави на определен стадий на зрялост на ембрионите и няма никаква връзка с това кога обичайно имаш овулация при естествен цикъл.
Ами не е така :)
В асистираната репродукция съществува понятие, наречено "имплантационен прозорец", който е свързан точно с репродуктивния цикъл при жената. Той се свързва с рецептивността на лигавицата в определен отрязък от време.

Цитат
What is the "window" of implantation?

After sufficient estrogen hormone exposure, initiation of progesterone hormone starts a "clock" - and the uterine lining passes through a receptive "window" of time when implantation can occur. Before, or after this window - implantation can not occur.

Rosenwaks et al, in 1987 published a study looking at donor embryo transfers done in natural cycles. They got good results when transferring 4-6 cell embryos with day 17-19 endometrium (the day of the LH surge was called day14).

Материалът е от advancedfertility - много полезен сайт
http://www.advancedfertility.com/implantation.htm

да, разбира се. но този прозорец, при КОХС цикъл се управлява от медикаментите, вижда се кога е и не съвпада с естествения такъв. (освен ако "циник" не говори за donor ET done in natural cycles.)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 15, 2011, 10:54:09 am
Всеки, който се "открие" в определена споделена история, може да се разрови и да сподели намерените по въпроса материали. За тези от нас, които започнаха темата, въпросът е приключен. Лично аз съм чела такива количества литература, че трудно ще ви ги опиша и структурирам. В момента, в който забременях, ритуално изтрих линковете от Favorites. А търсенията ми са били продиктувани от моите лични проблеми и от проблемите, споделени от други потребителки. В този смисъл, смятам, че споделянето на личен опит е полезно.

Разбира се, няма как да се мине, без да бъде направена забележка кой какво да пише. Аман.

циник вероятно реферира към т. нар. "имплантационен прозорец"?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:00:32 am
Цитат
Считам, че това доведе до затруднение - наложи се смяна на катетрите на място и отне доста време да се "проправи път" на катетъра. Лекарят, който ми правеше трансфера само ипъшка, че "всичко се е затворило", което мисля, че е естествената реакция на организма ни след овулация - да се "затвори" за да съхрани това, което е попаднало в матката.

Ето тук е отговора - смяна на катетъра
- травмиран цервикс, вероятни контракции
- вероятно увреждане на ембрионите (това се забелязва в стадий бластоциста)

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 11:02:42 am
прочети това
http://www.medscape.com/viewarticle/410891_3

Цитат
The results of these studies suggest that pinopodes are accurate markers of the implantation window in women. Pinopodes last for less than 2 days in all cases, and the timing of their formation depends both on the hormone treatment applied and on the patient's individual response. On average, they form on days 20-21 in natural, days 19-20 in COH, and days 21-22 in HC cycles (Fig. 5). Such short duration and discrete timing of the window of receptivity could significantly affect the outcome of assisted reproduction treatments. In natural cycles, we may assume that there is an inherent synchrony between the maturing uterus and the developing embryo, ensuring that both will meet at the right stage. In IVF cycles, embryonic development is probably delayed because of the in vitro conditions[21] while the uterus may be advanced,[15,22] resulting in an early closure of the nidation window before the zygote eventually reaches a stage capable of initiating implantation

(http://img.medscape.com/fullsize/migrated/410/891/sre1803.01.fig6.jpg)

Странно линкът не се отваря.

прикачвам го във файл
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:06:05 am
Имплантационния прозорец сега лесно може да се проследи с ежедневното изследване на хормоните. Високия Прогестерон преди пункция говори за "затворен" имплантационен прозорец.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 15, 2011, 11:07:45 am
При моя сондаж в АГ Варна, д-р Александров също направи описание в досието ми. Също забелязах, че е практика там преди трансфер досието да е на масата.

deep, нещо необичайно ли има в това? във всички клиники по света пациентите имат досиета и те са, за да се ползват от лекаря по време на работата му с пациента. на мен ми стана весело как evro картинно описваше пътя до матката като GPS навигация, затова я попитах шеговито дали са записвали "изминете 4 см и завийте наляво". не се спичайте толкова, де...

Не, разбира се, дори е нормално, по-скоро за мен беше интересно, че непосредствено преди трансфера доктора обърна внимание на описанието от сондажа.   :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 11:17:03 am
Като цяло в световен мащаб се връщат по 1-2 ембриона, използват се ултра меки катетри, трансфери под УЗИ...

апропо, в момента има предложения и в България да се регулира чрез наредбата връщането на 2 ембриона най-много.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 11:19:15 am
прочети това
http://www.medscape.com/viewarticle/410891_3

болдираното в цитата се отнася за всички IVF цикли, следователно - каквото за всички, това и за "циник". който я лекува, със сигурност е запознат с това, което ми цитираш.
нейните съмнения са от по-различен характер, както ги схващам аз.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:25:06 am
Като цяло в световен мащаб се връщат по 1-2 ембриона, използват се ултра меки катетри, трансфери под УЗИ...

апропо, в момента има предложения и в България да се регулира чрез наредбата връщането на 2 ембриона най-много.

Щом е в интерес на пациентите - Амин!

Аз мисля че "замерянето" с непреведени статии е по-скоро объркващо за един начинаещ.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Tanitа в Февруари 15, 2011, 11:28:14 am
Добре, смятам, че трансфера като фактор за успеха, горе долу го изяснихме.
Предлагам ви да минем на една друга голяма тема - хидросалпингса.
И по-конкретно - при хидросалпинг може ли да се получи изобщо имплантация, зависи ли от нещо - като разбира се добре е да се види какво казват световните статистики по въпроса.
И нямам никакви претенции кой с какви букви пише, много по-важно е какво пише! :lol:
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 11:29:43 am
Има google преводач евро - който прояви интерес, а не ползва езика. Вече 7 години се "замеряме" с такава информация и не виждам проблем! Който не му е интересно да не я чете. Някои не сме си изтрили букмарковете, напротив - добавяме нови в браузъра си.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:33:02 am
Ок,cygnus. Щом мислиш че е так е по-добре за потребителите.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 11:35:08 am
Като имам време ще ги преведа. Не подценявай потребителите. Вече всеки знае как да се ориентира в чуждоезична информация дори и да не ползва езика.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: alia_alia в Февруари 15, 2011, 11:36:29 am
Извинете ме, но не разбрах до какъв извод стигнахте- за задължителен ли смятаме т.нар. сондаж, извършен в цикъла преди стимулацията в случаите, когато лекарят е правил и преди трансфери на дадена пациентка?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:37:38 am
Цитат
И по-конкретно - при хидросалпинг може ли да се получи изобщо имплантация, зависи ли от нещо - като разбира се добре е да се види какво казват световните статистики по въпроса.

Танче, по спомени - 3-4% е % постигнати бременности с доказан хидрос. Т.е. риска пир съмнение за такъв и трансфер е огромен.

cygnus, не ги - но он лайн преводачките понякога ще те обесят в превода.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 15, 2011, 11:37:54 am
Добре, смятам, че трансфера като фактор за успеха, горе долу го изяснихме.
Предлагам ви да минем на една друга голяма тема - хидросалпингса.
И по-конкретно - при хидросалпинг може ли да се получи изобщо имплантация, зависи ли от нещо - като разбира се добре е да се види какво казват световните статистики по въпроса.

Да, Танита може да се стигне до имплантация. При първата си процедура имах имплантация и категорично имах и хидросалпингс. Не се разви бременността причините освен хидродалпигс биха могли да бъдат и други. Възможно е и ембрионите да не са имали потенциал.
След направена лапароскопия и прекъсване на тръбите и 3 годишен период от време се повтори случката, положителен тест и неразвиваща се бременност се усъмних да не би да не е наред нещо с тръбите. Направих цветна снимка и се оказа, че в остатъците на тръбите се е образувал отново хидро, разбира се последва нова лапароскопия.

Стимулациите са отключващ фактор и трябва да се следи състоянието на тръбите.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 11:38:03 am
Аля, зависи от случая. Ако има нужда от дилатация се прави наново, или ако се налага наново да се направи пробен ЕТ. Преценя се индивидуално.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 15, 2011, 11:41:07 am
Чела съм, че при имплантация с наличен хидросалпингс, е възможно плодът да бъде увреден. За съжаление, не помня източника.
Мисълта ми е, че рискът не е само от липса на имплантация и неуспешна ин-витро / ИКСИ процедура.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:41:41 am
Извинете ме, но не разбрах до какъв извод стигнахте- за задължителен ли смятаме т.нар. сондаж, извършен в цикъла преди стимулацията в случаите, когато лекарят е правил и преди трансфери на дадена пациентка?
Аля, моето мнение е че сондажа е задължителна практика при първия/втория чист ден в цикъла със стимулация, независимо колко трансфера ти е направил въпросния лекар.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Февруари 15, 2011, 11:43:19 am
Извинете ме, но не разбрах до какъв извод стигнахте- за задължителен ли смятаме т.нар. сондаж, извършен в цикъла преди стимулацията в случаите, когато лекарят е правил и преди трансфери на дадена пациентка?
Аля, моето мнение е че сондажа е задължителна практика при първия/втория чист ден в цикъла със стимулация, независимо колко трансфера ти е направил въпросния лекар.
А ако е на ЕЦ?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 11:44:18 am
Извинете ме, но не разбрах до какъв извод стигнахте- за задължителен ли смятаме т.нар. сондаж, извършен в цикъла преди стимулацията в случаите, когато лекарят е правил и преди трансфери на дадена пациентка?
Аля, моето мнение е че сондажа е задължителна практика при първия/втория чист ден в цикъла със стимулация, независимо колко трансфера ти е направил въпросния лекар.
А ако е на ЕЦ?
Пак. От много глава не боли.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: alia_alia в Февруари 15, 2011, 11:48:40 am
Поставянето на "среда" в деня преди същинския ЕТ, не може да се брои за "сондаж", нали?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 12:10:15 pm
Всъщност Аля, не знам Док, как го прави. Но до колкото съм осведомена "лепилото" се поставя там където трябва да се постави ембрионалната капка. Така че да, според мен да!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 15, 2011, 12:15:16 pm
Момичета, аз лично за себе си се ориентирах какво искам  и то е , че аз ще си поискам сондаж, ще си платя каквото трябва, но за мен е важен. Цветната снимка също е важна, но на мен ми тказа да  правя, ако ми откаже и за сондажа, пак няма да мога нищо да направя, не бих се отказала от опита си, но ако не дай Боже е неуспешен, ще отчета това като грешки, които няма да повторя!
 Иначе писаното тук е и ще бъде много полезно, ако не се нападаме.
Все пак това са форуми за взаимопомощ и дискусии.
Hatching не е ли също един от факторите за успешно импалнтиране на ембриони в 3-4 ден?
А колко време е добре да се лежи след ембриотрансфера - някъде казват 15 мин, някъде 30 мин.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 15, 2011, 12:28:04 pm
gabura, хачингът се препоръчва, когато зоната (обвивката на ембриона) е дебела и това не позволява нормално излюпване и имплантация. Препоръчва се в този случай и оснвоно при по-възрастни жени над 38, жени с ИЯР или ендометриоза. Тоест прави се, когато има показания за него.
Цветната снимка се прави за да изключи наличието на хидросалпинкс и затова се препоръчва преди АРТ. Хидротубация правена ли ти е под УЗ контрол?
За лежането препоръчват 30-40 мин, макар че съм чела че в САЩ стават и тръгват веднага.
Успех!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 15, 2011, 12:29:50 pm
ако ми откаже и за сондажа, пак няма да мога нищо да направя, не бих се отказала от опита си, но ако не дай Боже е неуспешен, ще отчета това като грешки, които няма да повторя!

тоест, ако не ти се направи сондаж и опитът ти е неуспешен, ще приемеш, че причината е в ненаправения сондаж?

о, не - това би било неправилен извод. факторите за успех или неуспех на една инвитро процедура са толкова много, че да се опростяват толкова нещата е погрешно и дори вредно.

но, ако държиш на тези неща, които споменаваш, защо не отложиш с 1 месец процедурата и не си направиш абсолютно всички предварителни манипулации и изследвания? сигурна съм, че има и други неща, които могат да се направят (нищо, че за повечето от тях си има показания кога и кому да се правят!). така поне ще знаеш къде да не търсиш причината при евентуален неуспех.

в крайна сметка, дори и да се вземе една двойка с идеално репродуктивно здраве и върху нея се приложи инвитро процедура на оплождане, резултатът няма да е 100% бременност, износване и раждане на живо дете. нали не си мислите това? процентът на бременност ще е около 50%, а живораждане - около 30%. припомняма това, защото много хора си мислят, че IVF е гаранция за успешно забременяване и ако опитът е неуспешен, значи причината е в сондажа, лепилото, промивката, неправилната поза, лошият лекар, миенето на чинии след трансфера и т.н.



Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 12:39:51 pm
ако ми откаже и за сондажа, пак няма да мога нищо да направя, не бих се отказала от опита си, но ако не дай Боже е неуспешен, ще отчета това като грешки, които няма да повторя!

тоест, ако не ти се направи сондаж и опитът ти е неуспешен, ще приемеш, че причината е в ненаправения сондаж?


Опасявам се че си ме разбрала буквално, а не бива! „
Не разбира се че това няма да е причината, но ако трансфера ти се провали - да!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мецани в Февруари 15, 2011, 12:56:09 pm
Поставянето на "среда" в деня преди същинския ЕТ, не може да се брои за "сондаж", нали?
Напротив. Средата/лепилото се поставят на избрано място в матката, на което на следващия ден ще бъдат поставени ембрионите.

При мен именно при поставянето на лепило се установи, че шийката ми прави спазъм и образува ръбче, което затрудняваше преминаването на катетъра. За ембриотрансфера, освен но шпа ми поставяха и атропин. Така трансферите ми бяха безпроблемни.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 15, 2011, 12:56:23 pm
Май вие ме разбрахте неправилно, да, за неуспешен трансфер бих винила ненаправения сондаж, а за другото jam e права, опита и без друго може да си е успешен или неуспешен, недобро беше изказването ми, като цяло исках да кажа, че в случай на неуспешен опит има шанс именно това да са причините да е такъв, а не че със сигурност те водят до неуспешни опити.
Cygnus, не ми е правена хидротубация. Освен през декември 2007, когато ми беше правена лапароскопия за отстраняване на извънматочна, но това е доста стара информация.
В чужбина съм чувала че поставят лепило, не знаех, че и тук го практикуват.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 13:10:20 pm
gabura, извинявай не съм наясно със ситуацията при теб, но ти сега си в процедура без прясна цветна снимка след извънматочна ли?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 15, 2011, 13:13:03 pm
Ми да, така излиза...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 13:16:15 pm
Без да излагам претенции за достоверност и миродавност, но аз не бих направила Ин витро без цветна снимка, при положение че имаш една извънматочна. Още веднъж ти се извинявам за колебанията които оставам у теб след постовете си.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 15, 2011, 13:20:27 pm
Габура, аз имам извънматочна, отстранена е едната тръба с лапароскопия декември 2009 г. Февруари 2010 г. си направих цветна снимка - всичко беше наред, останалата ми тръба пропускаше. В месеца на цветната снимка забременях отново извънматочно, последва лечение с метотрексат. Май 2010 г. направих нова цветна снимка - отново показа проходима тръба. Хидро съм нямала никога. Процедурата беше октомври 2010 г.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 15, 2011, 13:44:07 pm
Наличие на хидросалпингс обикновено е свързано с прекарано тазо-възпалително заболяване,  хламидийна или друга инфекция. Не е задължително да има хидро след извънматочна бременност.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засяга
Публикувано от: barbaron0708 в Февруари 15, 2011, 13:45:15 pm
Да се включа и аз по темата.
Всичките ми опити с бремненности са били в АГ - Варна. И преди трите имам правен сондаж и цветни снимки!

Искам да добавя все пак нещо - при първия ми опит там, сондажа беше извършен от един лекар, а трансфера - от друг! При което д-р Александров на трансфера ме попита: Имам ли правен сондаж? След като разбра, че имам, каза че е трябвало да го направи той! Но аз тогава не знаех реда, та нямаше как да си издействам от него сондаж. Та малко по-дълъг и труден беше трансфера ми - първия!
Та - мисълта ми е - нека лекаря, който ще прави трансфера - той да ви прави и сондажа! Макар и всички "писания в картоните ни"!
При този същия ми опит имаше защипване и съответно кървене след трансфера! Но бях предупредена, че ще се изчисти за 2-3 дни и това няма да е пречка! Така и стана - бременност имаше, но не до края за съжаление!

И после при всички следващи трансфери съм имала опасения мънички за трансфера, но всичко е било огледано предварително и такива неуредици повече е нямало!

По въпроса за проверка на тръбите:

ПРЕДИ ВСЯКА ПРОЦЕДУРА ИН ВИТРО/ИКСИ - ПРАВЕТЕ ЦВЕТНИ СНИМКИ, МОМИЧЕТА!

Не е страшно толкова, колкото се пише в интернет пространството, но може да ви спести много неуспешни опити, а и финанси естествено!
Още се сещам за единия ми доктор, при който имах неуспешен опит - как му подавам цветната снимка, направена от преди, а той ми я върна с думите: Не ми трябва - аз ако има нещо - ще го видя на апарата! Да ама кога?!?!?! Като ме стимулират едно хубаво с медикаменти и по някое време да ми каже:Ами има хидросалпикс - спираме! Ами това хич не ми хареса!

Извинявам се за дългия пост /обикновено не съм чак толкова многословна/!

Но и едно момиче да убедя да си направи цветна снимка преди процедура - все е нещо!
Успех на всички пожелавам!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 15, 2011, 13:55:46 pm
добре, единственото което ме интересува е дали ако направя цв. снимка, след 1 седмица ще може да съм на стимулация, колко време се чисти организма след контрастното вещество, което се слага? Иначе аз съм убедена за цветната снимка, но незнам как да убедя доктора да ми я направи, да не реши, че подлагам на съмнение професионализма му, още повече, че веднъж вече ми е казал, че няма смисъл...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 13:57:54 pm
Ако мине 1 мензис - няма никакъв проблем.
Но за да напрвиш цветна снимка ти трябва чиста микробиология (вкл. микоплазми).
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 15, 2011, 14:35:06 pm
deep, много често причините за хидросалпингс и извънматочна са едни и същи. Просто след всяка една извънматочна ми е правена цветна снимка, това исках да кажа. Микробиология преди цветните снимки не съм правила.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 15, 2011, 14:40:09 pm
Значи доколкото разбирам ако я направя на 21-22 февруари и после мензисът ми дойде на 4-5-6 март, когато ще ми започне и стимулацията, няма проблем, така ли?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 14:43:00 pm
Значи доколкото разбирам ако я направя на 21-22 февруари и после мензисът ми дойде на 4-5-6 март, когато ще ми започне и стимулацията, няма проблем, така ли?
Най-добре синхронизирай всичко с лекуващия си. Каквото и да си говорим тук е само на база собствен опит, чуто, видяно, преведено...

п.п. още нещо, цветна снимка (с рентген) е за предпочитане от хидротубации. 
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: циник в Февруари 15, 2011, 14:45:19 pm
Да, може би предният ми пост беше малко объркан, но все пак някои успяха да ме разберат :)
имала съм предвид т.н. "имплантационен прозорец" и не съм съгласна, че в стимулирания цикъл няма никакво значение "нормалния" - може и да не съм права - но съдейки поне по дължината му стимулираният беше точно толкова дълъг колкото естествения ми - 26 дни.
Подкрепям Евро за това, че сондажът е необходим преди трансвер, ако ми беше направен такъв, то дори и да беше спазъм на мускулатурата можеше да се знае по-рано и да се въздейства с някакви медикаменти.

Аз съм се доверила на лекарите напълно и щом продължавам да ходя в същата клиника значи разчитам на тяхната компетентност, което не ми пречи да имам собствени разсъждения по въпроса, та даже и да си поискам нещо следващия път:)

Желая успех на всички :)

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Тара в Февруари 15, 2011, 15:07:53 pm
циник, и все пак не се самонавивай :D.
Аз съм с цикъл 24-26 дни.
Стимулираният ми по къс протокол беше 30 дни, какъвто никога не съм имала.
Права е евро, че въпросите най-добре към лекар да задаваме, ние тук само може да си гадаем.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 15:10:15 pm
циник, при плануване на следваща процедура поискай си сондаж, ако е необходима дилатация (за нея съм писала доста, ако имаш нужда пак ще пиша). Изкоментирайте и необходимостта от специален катетър.
Д-р Стаменов не започна нова процедура (последната ми) преди да му доставят "специалния" катетър, който аз шеговито наричах РобоКоб (защото е метален).

А ако е било спазъм, лесно ще го разпознае опитния оператор - при следващо проникване не би трябвало да имаш проблеми.


Друго нещо се сетих: сетивността по време на трансфер.

Винаги, ама винаги усещах самото проникване, усещането е като припарване от финна жичка ток, за части от секундата. Стаменов винаги ме питаше дали съм усетила болка, не, болка не съм усещала от самото преминаване. Виж защипванията разни, ламинарии и т.н. да, но те са други усещания. И още нещо, въпреки че не вярвах особено на иглотерапията винаги я правех, но това е друга тема.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 15, 2011, 15:11:14 pm
deep, много често причините за хидросалпингс и извънматочна са едни и същи. Просто след всяка една извънматочна ми е правена цветна снимка, това исках да кажа. Микробиология преди цветните снимки не съм правила.

Да Eille, така е, поради ТВБ често се получава извън маточна бременност. Нямах предвид твоя пост, по-скоро принципно мнение, за да не остане някой с погрешно впечетление, защото има случаи и на извънматочна бременност без ТВБ или хидросалпингс.  :P
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: циник в Февруари 15, 2011, 15:27:34 pm
Тара аз броя уминето да се самонавивам като положителна моя черта - иначе да се бях отказала до сега  :) Сега се самонавивам за следващ стимулиран опит и се опитвам да "ревизирам" предния и ако мога да избегна някои неща с една единствена цел, каквато мисля имаме всички тук  - положителен резултат  :) не за да терся грешките на лекарите или да ги упреквам за нещо.

Евро, благодаря ти за подробните обяснения, базирани на много прочетено от теб и собствен опит - със сигурност ще поискам всичко, което ме съветваш при моя следващ опит :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 15:38:40 pm
Радвам се че съм полезна!

Знаете ли, бях в една от онези дупки... знаете кои. Всичко се закучваше, трансфери, лапара (имах изключително рядкия шанс да не успеят да пробият перитонеума и лапароскопията не се състоя), биопсии, но това което ме вдигна на крака беше филма "Тайната". Не ме разтресе из основи (по други причини съм посещавала психотерапевт години и нищо кардинално ново не прозрях), но пък се замислих има ли смисъл от това да се страхувам от страха. Така или иначе бях избрала пътя да се боря за рожба, имах времето пред себе си, взех решение че правим последна стимулация и след това продължаваме на ЕЦ, доде стане.

Та мисълта ми е, намерете вашата "патерица" и продължете напред, кога на два крака, кога куцукайки, но напред с успешни трансфери!

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 15, 2011, 16:46:00 pm
Времетраене над 120 секунди между поставянето на ембрионите в катетъра и трансфера им в матката е лоша прогноза за успешна имплантация. Причините вероятно са излагането на ембрионите на светлина; стайна температура, различна от оптималните 37 градуса в културата и матката; материалът на катетъра; и по-продължителната манипулация на цервикса.

Цитат
Interval loading-discharging embryos (ILDE) duration is a prognostic factor of pregnancy rate and of implantation rate in IVF. The longer the ILDE duration, the lower the pregnancy and implantation rates. The decrease in pregnancy and implantation rates is gradual until an ILDE of 120 s, and decreases sharply afterwards. It is recommended to speed up the embryo transfer process, wherever possible. ILDE >120 s carries a poor prognosis and should, when possible, be avoided...
It could be speculated that lower pregnancy and implantation rates associated with an increased duration of ILDE can be related with embryo exposure to a suboptimal environment: outside light, room temperature and even the theoretical influence of the composition of transfer catheter. However it can not be ruled out that a relatively prolonged endocervical manipulation could also play a role.
http://humrep.oxfordjournals.org/content/19/9/2027.full (http://humrep.oxfordjournals.org/content/19/9/2027.full)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 17:09:29 pm
Абсолютно съм съгласна, както и преместването им в други катетри.

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: ollivia в Февруари 15, 2011, 17:39:37 pm
Jam, в материалите, които пратих за теб /незнам дали си ги получила вече/ има един диск с интересни видео материали за ЕТ и последните катетри, които се ползват. Може да са полезни, ако ги качиш /аз не си оставих копие за мен/.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: ollivia в Февруари 15, 2011, 20:17:05 pm
Бях започнала да превеждам една брошура на Infertility Network UK за Трансфер на 1 ембрион, но беше прекалено специфична за условията в UK, затова не я довърших.
Това е част от нея:
"Успешна инвитро процедура означава 1 здраво бебе

Целта на всички лечения на безплодието трябва да бъде раждането на едно здраво бебе с минимални рискове за майката. За да се постигне това не винаги се налага трансфер на повече от един ембрион и затова може да ви бъде предложено да се върне само един. Ако сте под 37 години, нямате предишни неуспешни инвитро опити, имате добро качество на ембрионите е много вероятно вашия лекар да ви го предложи. Но всеки случай трябва да се преценява индивидуално и лекарите ви да предложат варианта, чрез който имате най-добри шансове за успешна бременност и здраво бебе.
Близнаците и тризнаците изглеждат като идеален резултат, ако години сте лекували стерилитет, но многоплодната бременност е най-големият риск за бебетата инвитро. Една на всеки 12 бременностти с близнаци завършва със смърт или сериозно увреждане на единия близнак. Единичният ембрио трансфер намалява риска драстично.
Често се смята, че трансфера на един ембрион намалява шансовете за успешна процедура, но това не винаги е така. Поставянето на два ембриона НЕ удвоява шансовете ви за успех, но увеличава риска от многоплодна бременност и всички допълнителни рискове, които тя носи. За да се осигурят възможно най-добри шансове за успех, ембриологът трябва внимателно да оцени качеството на създадените ембриони преди трансфер, да избере най-добрите за трансфериране, а останалите с добро качество да бъдат замразени. Процента на успеваемост е почти еднакъв при трансфер на замразени ембриони, ако подборът е направен внимателно.
...."
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 15, 2011, 20:38:26 pm
И тук ще кажа че съм абсолютно съгласна, но това се отнася за "белите" страни. От опита на моя приятелка отвъд океана ще ви разкажа за една практика на една добра клиника. При първия преглед за уточняване на вида и началото на стимулацията и взеха 17 ампулки със серум, а на съпруга и 9. Изследвания за които дори не бях чувала - пълен кръвен скрининг. Хората имат практики, средства и достатъчно опит за да си позволят да предложат най-доброто за едно семейство. Процедурата е 10 000 долара.
 
Ние всички знаем при какви условия работят нашите клиники, какви предварителни изследвания се пропускат, какви изследвания се правят и колко плащаме.
Тежка е статистиката която си цитирала Оливия, имам лични наблюдения да и вярвам, но уви, през следващите 10 години да се надяваме да стигнем стандартите на ония отвъд океана, че да се връщат по едно ембрио.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: mishanta в Февруари 16, 2011, 08:33:41 am
Аз силно се надявам следващите законови промени,
които ще се приемат, да бъдат именно в посока брой трансферирани ембриони,
и те да бъдат не повече от два.
Тогава риска от многоплодна бременност ще бъде много по-малък.
Дано до няколко години това да бъде факт!

Наблюденията ми на база личен опит и споделеното от други потребители тук
във форума показва как нещата се променят!
Много от преведения материал на Оливия се случва и тук!
Криоконсервирането е факт от години, а внимателния подбор на ембриолозите
при трансфет и ЗЕТ, води до успешни бременности!

И "Зачатие" има голяма "вина" за всички добри промени по пътя към достигането на световните стандарти.


Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Counterfeit в Февруари 16, 2011, 08:58:07 am
Аз силно се надявам следващите законови промени,
които ще се приемат, да бъдат именно в посока брой трансферирани ембриони,
и те да бъдат не повече от два.
Тогава риска от многоплодна бременност ще бъде много по-малък.


И аз силно се надявам това да стане, Мише!
Аз също смятам, че нещата вече наистина се променят, някои лекари вече споделят същото желание (т.е. да се трансферират не повече от 1-2 ембриона).След като и аз попаднах в злощастната статистика, цитирана от Оливия(1 на всеки 12 бременности с близнаци), с док сме си говорили доста по тези въпроси и разбрах, че определено и той е ЗА такава законодателна промяна.
 
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 16, 2011, 09:53:41 am
Като заговорихме пак за наредби - за повечето е ясно че е разрешено връщането до 3, по преценка на лекаря, докато за ембриотрансфер по наредба е задължително:

Цитат
Раздел VI   

8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
...
8.6.  се извършва в амбулаторни условия след задължително проведена трансвагинална ехография за оценка състоянието на яйчниците, коремната кухина, яйчниците, матката и по-специално дебелина и вид на ендометриума.

Така че момичета които се притеснявате да кажете на лекаря предпочитанията си за улртазвуков трансфер или незадължителния по наредба (както стана ясно) сондаж - спокойно можете да искате спазването на реда за ембриотрансфер.

А не много отдавна бяхме свидетели на трансфер на два ембриона, от които се зародиха 2 двуяйчни близнака, за щастие не се стигна до трагедия, но мисълта ми е че и едно ембрио да се върне си остава вероятността за двуплодна бременност.

Аз пък силно се надявам всякакви законови промени да се предлагат от компетентни в медицината лица в полза на пациента.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 16, 2011, 10:08:29 am
На мен ме попитаха колко ембриона желая да ми върнат - един или два?
Многоплодната бременност не зависи ли и от това на кой ден е трансфера? Мисля, че няма как от два бластоциста, да се видят три бебета на ехографа, нали? Докато при трансфер на трети ден или по-рано на два ембриона това е напълно възможно да се случи, при Лиско е така, ако не се лъжа.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Tanitа в Февруари 16, 2011, 10:12:09 am
Като заговорихме пак за наредби - за повечето е ясно че е разрешено връщането до 3, по преценка на лекаря, докато за ембриотрансфер по наредба е задължително:

А не много отдавна бяхме свидетели на трансфер на два ембриона, от които се зародиха 2 двуяйчни близнака, за щастие не се стигна до трагедия, но мисълта ми е че и едно ембрио да се върне си остава вероятността за двуплодна бременност.

Силно се надявам всякакви законови промени да се предлагат от компетентни в медицината лица в полза на пациента.
Тази наредба дори и сега се спазва от много малко лекари. Вярно е, че от дори и от 2 ембриона могат да станат 4 бебета, а какво ли може да стане при връщането на 4 ембриона?
За мен проблема относно връщането на повече ембриони не е толкова в наредбата, а в липсата на регулаторни механизми за спазването и!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 16, 2011, 10:14:05 am
Мисля, че няма как от два бластоциста, да се видят три бебета на ехографа, нали?
Може :) Питала съм доктора :)
Вероятно става случай, в който са с общ хорион и обща плацента, но ембрионите са два.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 16, 2011, 10:20:19 am
cygnus, не знаех, че е възможно, даже не съм и чувала за такъв случай, предполагам е рядко срещано явление.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: ollivia в Февруари 16, 2011, 10:39:53 am
Поради спецификата на моя случай, аз ще имам трансфер само на 1 ембрион и въпреки това ми казаха, че има шанс да се получат 2 бебета :wink:
И затова, че ви постнах толкова черна статистика, сега качвам нещо много приятно и интересно. Случило се е в моята болница, но естествено - 27-та жена в света с идентични четиризнаци:
http://video.uk.msn.com/browse/tv-shows/show?tag=extraordinary+people%3a+identical+quads
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 16, 2011, 10:44:32 am
Не знам дали има такава статистика официално , но тук има една табличка, в която се показва какъв е процента на вариантите - 2 хориона - 2 амниона, 1 хорион - 2 амниона, 1 хорион - един амнион. Както и деня в който е станало разделянето на идентичните близнаци.
http://www.twinstwice.com/twins.html
В основната популяция общата честота на близнаците е 1:69
На бременностите от ин витро 1:4
На идентичните близнаи е 1:285

Това е само за идентичните близнаци табличката:
хорион е външната обвивка на ембриона - от него впоследствие се формила плацентата
Амниона е вътрешната обвивка, в която е амниотичната течност

Number of Chorions    Number of Amnions    Number of Placentas    When Split Occurs    Commonality
2 chorions       2 amnions             2 separate placenta          1-4 days after conception        25-30% of identicals
2 chorions           2 amnions              2 fused placentas              1-4 days after conception
1 chorion           2 amnions                   1 placenta                        4-9 days                 65-70%, most common
1 chorion           1 amnion                   1 placenta                      9-12 days           1-5%, rare

Отделно в Human Reproduction има едно изследване публикувано, че повечето монозиготни близнаци се образуват на ден 5 трансфер.
http://humrep.oxfordjournals.org/content/19/8/1831.full.pdf+html

Мисля, че това е една от причините нашата наредба категорично да забранява връщането на повече от 2 бластоциста, а в някои страни се практикува single blastocyst transfer тоест връщат не повече от един бластоцист.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 16, 2011, 10:46:04 am
Поради спецификата на моя случай, аз ще имам трансфер само на 1 ембрион и въпреки това ми казаха, че има шанс да се получат 2 бебета :wink:
И затова, че ви постнах толкова черна статистика, сега качвам нещо много приятно и интересно. Случило се е в моята болница, но естествено - 27-та жена в света с идентични четиризнаци:
http://video.uk.msn.com/browse/tv-shows/show?tag=extraordinary+people%3a+identical+quads

Оливия вярвам че там където си ще направят най-доброто за теб и силно се надявам скоро да се похвалиш с плодотворен трансфер!
Линка ти идва тъкмо на време, това се случва ако не се лъжа 1 към няколко милиона.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: ollivia в Февруари 16, 2011, 10:57:28 am
Благодаря, Еvro!
Някъде във филмчето е казано, но не го помня съотношението за вероятност. Но е много, много рядко, а и жената не се подлага на редукция :P
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Tanitа в Февруари 16, 2011, 13:19:36 pm
Да, на мен лично ми е много интересен въпроса и за бластоцист трансфера - и разбира се големия въпрос - бластоцист трансфер предпоставка ли е за по-висока успеваемост до колко и в какви случаи?
При малко ембриони е ясно, че няма никакъв смисъл (1,2,3), но какво значи малко - примерно 5 малко ли са?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 16, 2011, 14:47:08 pm
Споделяла съм и друг път мнението си за бластоцист трансфера - статиите по въпроса са много, със силно противоречиви изводи и резултати. Търсила съм тези изследвания преди 3 години, когато този въпрос силно ме вълнуваше. Долунаписаното е мое мнение, непрофесионално и лично.

Колко ембриона: когато има под 5 ембриона, според мен, е напълно излишно да се чака до бластоцист. Ще обясня защо: средно до бластоцист изкарват 50% от ембрионите, в доста случаи и по-малко. Ако имаме по-малко от 5 ембриона, вероятността да оцелее 1 или 0 е огромна. Ако имаме 1 ембрион за трансфер, смисълът на цялата стимулация и натоварване на организма (с хормони и финансово), се губи, 1 ембрион може да се получи и при напълно ЕЦ.

Смисълът на чакането до 5-ти ден Чакането до бластоцист се прави с цел по-добра селекция. Ако имаме 5-6 ембриона, обикновено още на трети ден си личи кои вероятно ще "отпаднат" до 5-ти ден. Съответно, за мен, рискът да се отглеждат в "изкуствени" условия е излишен в случая, още повече, че "добрите" ембриони също може да загинат извън матката. Ще допълня, че историята познава случаи на забременяване с "лоши" ембриони, върнати по-рано в маточната кухина (която е и най-добрата среда за тях), но няма случай на забременяване от ин-витро / ИКСИ, без да е извършен трансфер.

Личният ми извод е, че за бластоцист има смисъл да се чака при поне 8 ембриона, когато на трети ден се открояват повече от 3 с добро качество, за които се предполага, че ще оживеят до 5-ти ден.

Мисля, също, че, щом като матката е доказано най-добрата среда за ембрионите, настаняването им в нея трябва да се осигури на най-ранния възможен етап (под възможен имам предвид благоприятен и подходящ, според специалистите).

Разбира се, чакане до бластоцист е оправдано и с цел да се изследва жизнения потенциал на ембрионите при повече от една неуспешна ин-витро/ИКСИ процедура.

В допълнение ще кажа, че всичко написано по-горе има смисъл, само ако стимулацията е проведена прецизно и хормоните са под контрол. На мен ми се е случвало ембриони да ми изкарат до стадий бластоцист при процедура, в която имах преждевременен ЛХ пик, обричащ на неуспех опита - този пик влияе на качеството на яйцеклетките и успеваемостта в такъв случай е изключително малка. Преждевременния пик на прогестерона не е толкова фатален за резултата.

Също така трябва да са отстранени всякакви допълнителни фактори, застрашаващи или обричащи опита, като хидросалпингс например.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: шматка в Февруари 16, 2011, 15:11:57 pm
бластоцист ЕТ - поне 5 ембриона изглеждащи добре на 3 ден за да се оставят до бластоцист.
cambozzola написаното от теб за 8 ембриона е вероятно е подтикнато от някакви твой виждания и съждения, а не от добрата световна медицинска практика.
Да аз имах ЕТ на 1 бластоцист в АГ варна с цел Успешна АРТ процедура /37 год. възраст/ и раждане на едно здраво и доносено бебе, без да съм имала каквито и да е бременности преди това и както казваше: "моя док. нашата цел е да родиш здараво бебе, а не само да забременеееш - това не е толкова трудно".
Да наистина е необходимо държавно регулиране на бр. на връщаните ембриони / не че сега няма написана наредба/, по-скоро е необходим стриктен контрол на цялата практика по АРТ процедурите, за да може да се сведат до минимум негативните последствия от мнгоплодните бременности и масово практикуваните редукции - все пак зад тези неща стоят много изстрадали човешки съдби.
За съжалежие АРТ все повече се превръща в силно доходоносен бизнес и хуманнта страна на въпроса остава на последно място - тя се измества от неща като ПР , кой е постигнал забременяване в преклонна възраст и медиина реклама.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 16, 2011, 15:17:15 pm
шматка,
както съм посочила в началото на изявлението си, в подписа си и в същото изречение, в което говоря за 8-те ембриона - това е мое лично и непрофесионално мнение и мой личен извод.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 15:26:26 pm
Тази статия изчерпателно обосновава доводите "за" и "против" трансфер на 3-ти и 5-ти ден:
http://humrep.oxfordjournals.org/content/20/11/3198.full (http://humrep.oxfordjournals.org/content/20/11/3198.full)

Вкратце, ако на 3-ти ден има поне 4 ембриона с добро качество, изчакване и трансфер на 5-ти ден водят до по-висока вероятност за бременност и раждане. Културите за отглеждане на ембриони са добри, но не по-добри от естествената среда в майчиния организъм, затова изчакване за селекция на 5-ти ден може изобщо да не доведе до трансфер. От друга страна, селекцията на ембрион в стадий бластоцит дава по-добър резултат, защото дори ембриони на 3-ти ден с нормална морфология имат хромозомни дефекти, а същото важи за много по-малък процент бластоцити. Когато успеваемостта при трансфер на 3-ти ден изглежда близка до тази на 5-ти ден, възможно е по-големият брой трансферирани ембриони на 3-ти ден да изкривява резултатите. По-добрата способност на бластоцита за имплантация повишава вероятността от многоплодна бременност, затова е редно да се трансферира един бластоцит.


Цитат
A threshold of four good embryos on the third day of embryo culture appears to indicate that the patient will benefit from embryo transfer at the blastocyst stage and have a better chance of achieving a live delivery than with cleavage-stage embryo transfer.

On the other hand, although our knowledge of the nutritional and biochemical needs of initial-stage embryos has gradually increased, leading to the introduction of sequential media, there are still patients whose embryos do not reach the blastocyst stage, which deprives them of the chance of an embryo transfer and, potentially, a pregnancy (Jones et al., 1998a; Tsirigotis, 1998). Аt present, in vitro culture conditions might not be ideal for some embryos, certainly no better than the endometrial intrauterine milieu.

Among other arguments for day-5 embryo transfer is the possibility of selecting embryos at a later developmental stage (activation of the embryonic genome), thus enabling the embryos that are to be transferred to be selected on more objective criteria, and from a preselected cohort of embryos. This strategy is reinforced (i) by the widely acknowledged limitations of the morphological criteria used for the selection of cleavage-stage embryos (Rijnders and Jansen, 1988), and (ii) by the large proportion of morphologically normal day-3 embryos that are chromosomally abnormal (Magli et al., 2000; Staessen et al., 2004).

We have recently shown that 59% of top-quality embryos on day 3 were genetically abnormal, whereas only 35% of top-quality blastocysts were aneuploid (Staessen et al., 2004). Given that even in this cohort of at least four morphologically good embryos on day 3 of culture some embryos will be chromosomally abnormal, the extension of culture to day 5 will allow the best embryos to develop further, though some chromosomally abnormal embryos will still reach that developmental stage (blastocyst).

...Bias might be introduced in comparing day-3 with day-5 embryo transfer, which is the number of embryos transferred. If more embryos are transferred in the day-3 group than the day-5 group, there will be a greater likelihood of transferring those that are chromosomally normal (instead of freezing them), thereby eliminating the advantage of blastocysts.

... Тhe high implantation potential (Table III), blastocyst transfer in selected patients may lead to an unacceptably high multiple birth rate (36.8%). Conversely, it appears that reducing high-order pregnancies without compromising pregnancy outcome, by implementing single-blastocyst embryo transfer in a population similar to the one involved in the present study, is a realistic goal.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 15:34:45 pm
Предвид цитатите по-горе, личният ми опит беше такъв: на 3-ти ден имах 7 ембриона, от които 3 с добро качество. Направиха ми трансфер на 3-ти ден на всички тези три ембриона (на 37 години съм). На 6-ти ден нито един от останалите четири не се беше развил добре, за да се замрази за друг трансфер.

Друго условие за успешен трансфер, стриктно прилагано в клиниката, където се лекувам, е да не се носи парфюм от пациентите, близките им и персонала. Смята се, че парфюмът е отровен за ембрионите и достатъчно летлив, за да се пренесе лесно от едно помещение в друго (зали за подготовка, пункция и трансфер, лаборатория, коридори).
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 16, 2011, 15:38:22 pm
цигу, много е интересно това за парфюмите и има логика, според мен.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 15:50:03 pm
Евро, съгласна съм и дадох примера с моя трансфер като потвърждение на цитатите от статията: няма достатъчно на брой добри ембриони на 3-ти ден, няма да се спечели от изчакване, затова се връщат по-рано.

Тъй като получих снимка на седемте си ембриона на 3-ти ден, ми беше любопитно да сравня добрите и некачествените с други картинки. Ето тук има подробни описания на ембриони в различен стадий и различно качество (линкове в долната част на страницата):
http://www.advancedfertility.com/embryos.htm (http://www.advancedfertility.com/embryos.htm)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 16, 2011, 15:56:06 pm
Към описаните от вас предимства на трансфера на 5 ден искам да добавя и факта, че при трансфер на 5 ден се постига по-добра синхронизация между ембриона и лигавицата на матката на 5 ден.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 16, 2011, 16:08:07 pm
Момичета, не обръщайте темата на дразги, много е интересна, моля ви!
Аз имам въпрос за замразяването - кой ден трябва да се изчака, за да се замразят ембрионите - 3ти или 5ти?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 16, 2011, 16:15:34 pm
Значи, замразяването става в деня на трансфера. Т.е. връщат се първокласните, и ако са останали потенциални (АА и АВ мисля че така се наименуваха) се замразяват (стадия за връщане и за замразяване се определя от ембриолога и практиката на клиниката). Обикновено в България един ембрион не се замразява, а не бива според мен.

Аз винаги съм искала да замразяваме.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 16:37:38 pm
Към описаните от вас предимства на трансфера на 5 ден искам да добавя и факта, че при трансфер на 5 ден се постига по-добра синхронизация между ембриона и лигавицата на матката на 5 ден.

И в допълнение на това, на 5-ти ден спонтанните маточни контракции са по-малко вследствие нарастването на прогестерона, което повишава шанса за имплантация.

http://humrep.oxfordjournals.org/content/13/7/1968.abstract?ijkey=9bb1c33c5e24a86f940685af345ecf1d0d019d03&keytype2=tf_ipsecsha (http://humrep.oxfordjournals.org/content/13/7/1968.abstract?ijkey=9bb1c33c5e24a86f940685af345ecf1d0d019d03&keytype2=tf_ipsecsha)

http://humrep.oxfordjournals.org/content/13/7/1968.full.pdf+html (http://humrep.oxfordjournals.org/content/13/7/1968.full.pdf+html)

По време на овулацията контрацкиите на матката са в посока, помагаща на сперматозоидите да се придвижат нагоре към яйцеклетката. Около период на формиране на бластоцита, контракциите намаляват до минимум, за да позволят имплантация. При менструция контракциите са в посока на изтласкване на лигавицата извън матката.

При инвитро, поне три фактора нарушават механизма на маточни контракции. Първо ембрионите се връщат прекалено рано (2-ри ден), когато контракциите са прекалено активни. Второ, хормоналната среда, до която води овариалната хиперстимулация, прави матката хиперчувствителна към външни фактори. И трето, силната механична стимулация на матката по време на трансфер също активира контракции.


Цитат
From a physiological standpoint, the putative role of UC (uterine contractions) at
mid-cycle is to promote sperm ascension through the uterine cavity to the Fallopian tubes (Lyons et al., 1991; Kunz et al., 1996). After ovulation, the progressive reduction in uterine contractility (Abramowicz et al., 1990; Lyons et al., 1991) is deemed to propitiate the necessary contact between blastocysts and endometrium that takes place during the mid-luteal phase and may therefore assist implantation. Finally, the expulsive UC patterns observed during the menstrual phase probably help both endometrial desquamation and evacuation of menses.

In conventional IVF–embryo transfer, however, at least three factors are likely to rebut some of these physiological adjustments of uterine contractility. First, embryos are prematurely replaced into the uterine cavity (2 days after fertilization) when the myometrial activity may be still too intense. Second, the
supra-physiological hormonal milieu induced by controlled ovarian hyperstimulation is likely to hypersensitize the uterus to exogenous stimuli (Morizaki et al.,1989), thereby favouring UC. Finally, the often considerable mechanical  stimulation of the uterus as a result of the embryo transfer procedure may
further invigorate the myometrial activity (Knutzen et al., 1992), even though repeated embryo transfer attempts, in the case of retention of embryos in the embryo transfer catheter, have been shown not to alter pregnancy rates (Nabi et al., 1997).

The present study also focused on the possible influence of steroid hormones (oestrogen and progesterone) on myometrial contractile activity.We found a negative and significant correlation between plasma progesterone concentrations on the day of embryo transfer and UC frequency. This supports the putative uterine relaxing properties of progesterone. Moreover, although significant, the strength of the relationship between plasma progesterone concentrations and UC was relatively weak (r 5 –0.34). This may be explained by the fact that circulating progesterone concentrations do not always reflect the uterine action of  progesterone (Fanchin et al., 1997).
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Tanitа в Февруари 16, 2011, 18:12:39 pm
Цигу, това за контракциите е много интересно, предполагм, че това е причината да се предписва  но щпа след трансфер ( май за 7 дни беше )
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 16, 2011, 18:22:06 pm
Всъщност това за контракциите го има и в статията в Зачатие, цитирана на първа страница в тази тема. Докато успея да го напиша от много работа днес, Цигу ме е изпреварила и е цитирала други източници  :oops:
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 18:25:39 pm
Интересно е, но ми е болна тема в момента. Въобразила съм си, че имах контракции два дни след трансфера. В Щатите не предписват но-шпа, нито папаверин. Когато го обсъдих със сестра в клиниката, тя беше изумена и каза, че съм първата с подобно оплакване в дългогодишния й опит и няма какво да се направи.

Може би аз се вглеждам прекалено: все пак научната литература обсъжда контракции, които се измерват с много чувствителна апаратура и специални методи. Що за чудо на природата съм, ако ги усещам?!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 16, 2011, 18:32:18 pm
цигу, предполагам, че леките контракции, които споменаваш (работещи в помощ на сперматозоидите) наистина не могат да се усетят. Но съм убедена, че по-силни контракции, е напълно възможно да усетиш. Сигурна съм, че те съществуват не само, когато се опитваш да забременееш. Неслучайно сексът след трансфер не се препоръчва - примерно, защото оргазмът предизвиква контракции. Но вероятно и други фактори ги предизвикват...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 16, 2011, 18:38:57 pm
Цигу, не си луда. И аз имам контракции след трансфер. Усещането е като след оргазъм, подчертавам след, за да не ми се смеете. А като върна лентата, такива контракции съм имала и след инсеминациите си. Не се повлияват особено от но шпа (папаверин), така че не съжалявай.

Можеш ли да кажеш нещо повече за парфюма - само за парфюм ли става дума или и за дезодорант, крем... Коя съставка е токсична. Ако намериш нещо написано, мисля че ще е много полезно.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 16, 2011, 22:28:33 pm
lemon, забраната е за всякакви ароматизиращи козметични продукти като парфюм, тоалетна вода, вода за след бръснене (автършейв), дезодорант, лосион за тяло. Те съдържат летливите вещества, токсични за ембрионите.

Позволено е ползването на сапун, шампоан и дезодорант против изпотяване (antiperspirant) в дните на пункция и трансфер.

Цитирам информацията от инструкциите, които получих в писмен вид от клиниката.

За мен това значи, че колкото по-малко мирише козметичният продукт, толкова по-добре. Забраната важи и за пациенти, идващи в клиниката за ориентация, a не за процедури. Целта е да се пази това пространство възможно най-чисто от подобни вещества.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: ollivia в Февруари 16, 2011, 22:33:16 pm
Може би аз се вглеждам прекалено: все пак научната литература обсъжда контракции, които се измерват с много чувствителна апаратура и специални методи. Що за чудо на природата съм, ако ги усещам?!
Цигу, аз си усещам контракциите всеки път преди менструация и не става дума за ПМС. Това ми е един от признаците, за които следя.

Значи, замразяването става в деня на трансфера. Т.е. връщат се първокласните, и ако са останали потенциални (АА и АВ мисля че така се наименуваха) се замразяват (стадия за връщане и за замразяване се определя от ембриолога и практиката на клиниката). ..
В моята клиника, ако трансфер е направен на 3-ти ден и има още ембриони, те се оставя до 5-ти ден за достигане на стадий бластоцист. Според тях, при ЗЕТ на бластоцист шансовете са по-големи.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 16, 2011, 23:31:39 pm
lemon, забраната е за всякакви ароматизиращи козметични продукти като парфюм, тоалетна вода, вода за след бръснене (автършейв), дезодорант, лосион за тяло. Те съдържат летливите вещества, токсични за ембрионите.

Позволено е ползването на сапун, шампоан и дезодорант против изпотяване (antiperspirant) в дните на пункция и трансфер.

Цитирам информацията от инструкциите, които получих в писмен вид от клиниката.

За мен това значи, че колкото по-малко мирише козметичният продукт, толкова по-добре. Забраната важи и за пациенти, идващи в клиниката за ориентация, a не за процедури. Целта е да се пази това пространство възможно най-чисто от подобни вещества.


Бях чувала за подобни практики в Солунската клиника, но за ембриолозите, не и за посетителите.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 17, 2011, 14:49:29 pm
Да вметна друг аспект - като видна кафеджийка много ме интересуваше въпросът с така обсъжданата консумация на кафе преди и след трансфер. Четох, четох, ами, дават го противопоказно, но в крайна сметка, изследванията, които видях, говореха за количества над 4-5 чаши кафе на ден като такива с негативно въздействие върху забременяването.

В крайна сметка, ограничих кафето до 1, по изключение 2 на ден. Първо се засилих да купувам безкофеиново, но предвид химическата обработка, на която е подложено за да стане такова, се отказах.

Вие сте ;)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 17, 2011, 15:17:12 pm
Относно замразяването на ембриони - попитах, защото в АГ Варна замразяват само и единствено на стадий бластоцист.

Редактирах се, извинявам се за отклонението.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 17, 2011, 15:20:19 pm
cambozzola, Eille, това не спада ли към начина на живот след ембриотрансфер, а не към трансфера конкретно?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 17, 2011, 15:31:44 pm
Цигу, да. Според мен "спец. режим" важи за времето до теста и след него ако е положителен.
Аз пия по едно кафе на ден и за това ми беше по-лесно да се огранича от кофеина. Цигарите ги бях спряла година или две преди това. По мои спомени (поизбледнели) мисля че Док ми беше казал да се ограничавам от кафе.

Eille, мисля че във Варна принципно че чака до бластоцист. Вероятно си имат своите предпочитания и основания за това. Моите да замразени на 3 ден, в деня на ЕТ.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 17, 2011, 15:52:06 pm
Цигу, да, до голяма степен. Но тъй като консумацията на кофеин е фактор за успеха... го включих тук. Може би все пак се отнася по-скоро за начина на живот след ЕТ. ;)

Но се сетих за друго, което бегло споменах като част от опита ми - пълния пикочен мехур, който изправя маточната шийка и улеснява трансфера. Повечето ми трансфери са правени на празен пикочен мехур, за първи път ми трансферираха ембриони на пълен пикочен мехур в "Надежда". Добре е да споменем, че, за да се получи номера не е необходимо момичето да е пред напишкване, няма нужда да се налива с 2 литра вода преди самия трансфер. По-лесния начин е просто да не поема много течности, но да се въздържа от ходене до тоалетната 3-4 часа преди трансфера.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 17, 2011, 15:58:52 pm
Това за пикочния мехур добре го уточнихте, аз тъкмо се чудих как след трансфера ще лежи спокойно човек, когато още преди него му се е ходило по малка нужда :)
Кофеина и цигарите ясно, а какво ще кажете за Л-аргинина - по колко мг са ви казвали да пиете на ден ? Чувала съм , че подобрява качеството на яйцеклетките, чела съм, че Стаменов не е против вземането му, даже напротив, но никъде не се уточнява по колко. Аз имам хапчета, които са по 1000 мг, вземам по половинка на ден сутрин след ядене, но се чудя дали да не вземам цяло? Ако някой знае , моля да сподели.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Eille в Февруари 17, 2011, 16:13:39 pm
И аз много се притеснявах от това, че трябва да лежа с пълен пикучен мехур, че и да ме човъркат отдолу :oops:. Даже у нас засичах колко мога да изтрая, преди да се напикая /с извинение/ :oops: В крайна сметка постъпих по следния начин - станах по-рано сутринта, то без туй това от вълнение спи ли се, отидох до тоалетна, после пред трансфера изпих около половин литър вода и всичко мина ок.

Дезинфекция на влагалището преди пункция и трансфер правиха ли ви?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 17, 2011, 16:40:55 pm
Да, дезинфекцията е задължителна. Даже според цитираната статия премахването на слузта е от решаващо значение.
Мноооооого пълният мехур също не е за предпочитане.
При последната процедура ми предложиха подлога. Чувала съм че някъде катетаризират.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: alia_alia в Февруари 17, 2011, 16:46:33 pm
При всички ЕТ досега съм имала катетър след трансфера. :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 17, 2011, 16:52:06 pm
Дезинфекцията е задължителна - да. Варира от много нежна и почти неусетна до изключително неприятна ;)

Катетърът също е вариант, на мен не са ми предлагали, но не ми беше и нужен. За по-спешните случаи обаче е наложителен, според мен.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Tanitа в Февруари 17, 2011, 18:21:26 pm
А какъв е смисълът от лежането след трансфер, ембрионите така или иначе няма да изпаднат от гравитацията, нито пък ще тръгнат да се имплантират за 30 мин лежане. Още повече това лежане понякога с пълен мехур и почти пред "напишкване" хич и не знам до колко е полезно за горките ембриони. :lol: - ерго прекалено пълния мехур не ли дори вредна практика?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 17, 2011, 18:30:58 pm
Естествено че няма да паднат, предполагам че само и единствено заради маточния комфорт от самия трансфер, спесулуми, катетри... релаксация, ако щеш и дори емоционална почивка за техническия край процедурата. Мехура няма да сплеска ембрионите разбира се, за това в Солун примерно слагат подлоги, ето Аля казва катетаризация, а иначе да - препълния мехур е физическо неудобство и предполагам че 30-те минути покой са по-скоро изпитание за жената.
А иначе нуждата от пълен (не препълнен) мехур вече стана ясно че е за да "фиксира" матката.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 18, 2011, 09:36:18 am
Лежането след трансфер, доколкото знам, е, за да се предотврати риска от контракции. Във всички клиники, в които са ми правили трансфер, са ме карали да лежа минимум 30 минути след това, смятам, че е утвърдена практика и няма какво да спорим по този въпрос. За комфорта на пациентката при трансфер на пълен пикочен мехур, мисля че говорихме достатъчно - има варианти как да се постигне.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 18, 2011, 10:13:53 am
Дали бихме могли да уточним в кои клиники слагат "среда" или "лепило"?
Аз знам за Солун. Тук в Б-я къде се прави това нещо? Смятам, че то също е фактор за успешна имплантация след ЕТ.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 18, 2011, 10:14:33 am
Дали бихме могли да уточним в кои клиники слагат "среда" или "лепило"?
Аз знам за Солун. Тук в Б-я къде се прави това нещо? Смятам, че то също е фактор за успешна имплантация след ЕТ.

В "Малинов" слагат.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 18, 2011, 11:20:51 am
Това с лепилото е малко от сорта на пробата и грешката. Първият път ми сложиха, втория не. Как го преценяват за мен остана мистерия. :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 18, 2011, 11:40:34 am
В "Надежда" ми сложиха. Знам, че при Щерев правеха нещо подобно - ко-култивиране на ембриони. Някой по-запознат може да коментира какво точно включва това - на мен не са ми правили.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 18, 2011, 12:03:57 pm
Преди последния ми трансфер Стаменов беше планувал да ми прави травматични биопсии в определени дни (това както се убедих от авторитетни източници се прилага при: ендометнриоза в комбинация с МФ, непосредствено в цикъла след третирането на ЕМ). Нараняването на лигавицита в предходния цикъл подобрява рецептивноста.

Лепилата са от период за който нямам лични впечатления, но както се убеждавам от написаното от момичетата - зависи от резултатите от имунологичните биопсии. Но като цяло според мен ефекта от тях (лепилата) е по-скоро за добро, но не е гаранция за успеха.

В сайта на Щерев бях чела за "ко-култивирането", което с две думи е: биопсичен материал от лигавицата в определен ден, обработен вероятно и замразен, след това по някакъв начин и количества се поставят в петрито с ембрионите. Целта: ембрионите да "познават" ендометриума.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 18, 2011, 12:23:09 pm
При мен травматични биопсии не бяха планирани, но имаше биопсия в цикъла преди успешното ин витро. Само една - не знам дали това е дало "едно рамо" за по-натам...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 18, 2011, 12:32:29 pm
След първият неуспех направих поредица от биопсии и може би именно резултатите от тях определиха това дали да слагат пак лепило или не. Някъде бях чела, че понякога въпросното лепило влияе върху показателита на имплантиране и тъй като биопсиите изследват именно тези показатели явно така се определя пречи ли или не.
Мисля си, че при първият ми опит беше стреляне на сляпо.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 18, 2011, 12:39:17 pm
Къди, за съжаление си абсолютно права - първия опит в България е "опипване на почвата".
За мен добрата диагностика преди всички опити е от първостепенна важност, и нямам предвид само спермограма и хормонален статус на жената. Понякога само от един Медформин може да се пожъне успеха.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 18, 2011, 13:16:17 pm
Това с катетъра ми звучи доста гадно като преживяване :?  Да не говорим, че предизвиква дразнения и прекалено лесно се пренасят инфекции, дори при спазена хигиена. Струва ми се малко крайно.

Аз имам 2 трансфера на съвсем празен мехур. Минаха съвсем леко. Тази лекарка по прицип така си ги прави, не само моите. После в Турция бяхме с пълни мехури, но постоянно ни питаха дали не чувстваме дисконфорт, ако трябва да отидем до тоалетна, да не се стискаме и т.н. Докато чакахме, ни привикваха периодично, по 2-3 пъти, да ни гледаха на УЗ (външно), да видят как е разположението.
Явно и за това, да пишкаме или да не пишкаме, има различни школи и зависи коя практикува лекаря. :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Тара в Февруари 18, 2011, 13:16:47 pm
Малко тъпо, може да ви се стори, след всичко изписано -
лекаството /"помпа"/, разните  там промивки преди биопсия, не са ли като средата /лепило/ преди ЕТ, по съдържание като "коктейл"?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 18, 2011, 13:40:43 pm
Малко тъпо, може да ви се стори, след всичко изписано -
лекаството /"помпа"/, разните  там промивки преди биопсия, не са ли като средата /лепило/ преди ЕТ, по съдържание като "коктейл"?

Не мисля, че са същите.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засяга
Публикувано от: evro в Февруари 18, 2011, 13:42:56 pm
Пълм, не знам за инфекции, мисля че се ползват стерилни, еднократни катетри. Иначе аз лично само при операциите съм била с катетър (не съм имала инфекции след това). Иначе за миг съм допускала че добра клиника като Мемориал, няма да следва добрите практики за ембриотрансфер(това по повод мониторинга преди ЕТ).

Тара, помпите, коктейлите... се слагат преди процедурите, те са така да се каже - терапия. Лепилата (или средата) е в месеца на самата процедура. Промивките са само във влагалището и цервикса.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: bory69 в Февруари 18, 2011, 14:15:30 pm
zdraveite momi4eta,moge li da mi kagete ne6to pove4e za tova lepilo predi transfer.za purvi put go 4uvam a prez mart mi predstoi ICSI v Malinov

bory, пиши на кирилица!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засяга
Публикувано от: plumeria в Февруари 18, 2011, 14:56:55 pm
Пълм, не знам за инфекции, мисля че се ползват стерилни, еднократни катетри.

Да, такива са, но от лекар знам, че дори с тях много лесно се вкарват инфекции. Изгони една сестра от стаята, защото не му подала катетъра от опаковката, а го докоснала с ръка, въпреки, че и тя беше измита и асистираше на цялата манипулация. На мен всичко ми изглеждаше супер стерилно, но той направо я изгони и после обясни защо. И на мъжа ми след операция му казаха, че е по-добре да се опита да става, за да не му слагат катетър. Имах предвид, че за един трансфер ми се струва излишно, да се прилага толкова хард метод  :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: deep в Февруари 18, 2011, 15:01:14 pm
Има някои физиологични особености на матката, при които се изисква по време на трансфер пикочния мехур да не е много пълен. Например, когато матката на жената е т.н. "обърната" - Ретроверзио флексио. Тогава твърде пълния пик. мехур по-скоро пречи но това се уточнява от лекуващия лекар.  
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мишле82 в Февруари 18, 2011, 20:44:57 pm
Записвам се, за да следя темата. Много ми е интересна и определено при следващото си посещение при д-р Владимиров ще обсъдим нуждата от сондаж. :wink:
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: wild cat в Февруари 19, 2011, 19:41:50 pm
Аз имам 2 трансфера на съвсем празен мехур. Минаха съвсем леко. Тази лекарка по прицип така си ги прави, не само моите.
А на нас сто пъти ни казаха, че трябва много да ни се пишка, иначе нищо не се виждало на видеозона и така подлагаме нервите на лекарите на изпитание... :?
Мисля, че наистина е най-добре просто да се спре уринирането за около 2-3 часа преди трансфера вместо да се наливаме с вода, а после да се стискаме с последни сили.  :?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 20, 2011, 08:27:14 am
wild cat, ами, аз съм чувала в чакалнята на Малинов как карат мацките да пият вода. Разбира се, и аз си носех едно шишенце, но и слагането на лепило, и трансфера минаха гладко и никой не е казвал, че има проблем с виждането, въпреки че не ми се пишкаше зверски.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 20, 2011, 13:45:29 pm
В общи линии поизбистрихме въпросите около факторите и техниките засягащи успеха на ембриотрансфера, респ. на ин витро процедурата на база публикувана статия и личния ни опит:

Цитат
1.   Премахване на хидросалпингс  6.8
2.   Отсъствие на кръв или секрет  6.6
3.   Тип на катетера  6.1
4.   Недокосване на фундуса 5.8
5.   Избягване нa захващане на цервикса  5.7
6.   Отстраняване на целия секрет 5.2
7.   Ултрасонография на маточната кухина преди процедурата 4.3
8.   Оставяне катетера на място за 1 минута 4.2
9.   30 минути почивка в легнало положение 3.8
10.   Пробен трансфер  3.1
11.   Ултразвуков мониторинг 2.6
12.   Антипростагландини за предотвратяване на маточните контракции 1.9


Разбора:

1.   Досадно често сме споделяли опита си за наличието на хидросалпингси, а и в самата Наредба е изрично упоменато кои са задължителни изследвания преди започване на ин витро процедура:
Цитат
Задължителни изследвания преди започване на ин витро процедура
...
2. за жената:
2.1. гинекологичен преглед;
2.2. трансвагинална ехография на малък таз;
2.3. цервикална цитонамазка (РАР);
2.4. микробиологично изследване на влагалищен/цервикален секрет (вкл. при нужда за Mycoplasma, Ureaplasma spp. и L-форми);
2.5. хистеросалпингография или контрастна хистеросонография;
2.6. по индикации - лапароскопия и/или хистероскопия;
...


2.   Нетравматично транспортиране и промивка на влагалище и цервикс, недокостване на фундуса.
3.   Типа на катетъра се определя ако преди самия трансфер лекуващия е  наясно със спецификата на цервикалния канал, а това става посредством СОНДАЖ.
4.   (повтарям се) Недокосването на фундуса се избягва при два варианта – трансфер под УЗИ или предварително измерена матка, посредством СОНДАЖ или хистерометрия.
5.   Защипването се избягва когато лекуващия е  наясно със спецификата на цервикалния канал, а това става посредством СОНДАЖ.
6.   Това надявам се всеки оператор го прави добре и винаги.
7.   „преди процедурата” – ако под това се има предвид преди ембриотрансфер – то това също е изискване по Наредба 28:
Цитат
8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
...
8.6.  се извършва в амбулаторни условия след задължително проведена трансвагинална ехография за оценка състоянието на яйчниците, коремната кухина, яйчниците, матката и по-специално дебелина и вид на ендометриума

8.   Обикновенно престоя на катетъра с ембриони е дълъг когато има проблемно преминаване за трансфера.
9.   Почивката е добра практика, но не случайно е на едно от последните места за успешен ЕТ според тази статия.
10.   Пробния трансфер, ако triаl transfer означава сондаж – то тогава тук наиситна има дисонас.
11.   Тук ако приемем че преди трансфера е напарвен сондаж с което оператора е наясно с анатомията, можем да приемем че УЗМ по време на трансфер не е задължителен.
12.   Въпреки че е на последно място, премедикацията е важна и до колкото знам навсякъде се прилага.

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: radosttinka в Февруари 20, 2011, 13:53:00 pm
Цитат
4.   (повтарям се) Недокосването на фундуса се избягва при два варианта – трансфер под УЗИ или предварително измерена матка, посредством СОНДАЖ или хистерометрия.

Извинявам се за глупавия въпрос, на каква е разликата между хистерометрия и сондаж?
Търсейки инфо в гугъл останах с впечатлението, че са едно и също нещо, но явно не е съвсем така.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 20, 2011, 14:01:49 pm
Антипростагландини се имат предвид прогестероновите хормонални препарати ли?
Или обикновените маточни релаксанти като но-шпа и пр.?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 20, 2011, 14:20:18 pm
Признавам си "сондаж" съм чувала само в разговорната реч и по форуми. Зад него винаги има медицинска манипулация - било то пробен трансфер, хистерометрия (както пише евро), дилатация на шийката и т.н.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: radosttinka в Февруари 20, 2011, 14:28:37 pm
Признавам си "сондаж" съм чувала само в разговорната реч и по форуми. Зад него винаги има медицинска манипулация - било то пробен трансфер, хистерометрия (както пише евро), дилатация на шийката и т.н.
Цитат
4.   (повтарям се) Недокосването на фундуса се избягва при два варианта – трансфер под УЗИ или предварително измерена матка, посредством СОНДАЖ или хистерометрия.
Евро, сигурно ги е използвала като синоними, а аз реших, че може да се различават по нещо, затова попитах за всеки случай.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 20, 2011, 14:43:45 pm
Т.нар. сондаж го правят с катетър, хистерометрията със спец. инструменти, но целта в случая е една и съща.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: radosttinka в Февруари 20, 2011, 14:47:13 pm
Сега вече ми е ясно, благодаря   :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cygnus в Февруари 20, 2011, 14:48:08 pm
В крайна сметка става дума за пробен трансфер.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: radosttinka в Февруари 20, 2011, 14:51:38 pm
Още нещо  :wink:, уж следя темата пък май не чета задълбочено :oops:

Имали значение кога ще се направи пробния трасфер, в предхония цикъл или и в цикъла на процедурата може? Ако е по време на процедура кога е най-удачно?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 20, 2011, 14:54:23 pm
Някъде го правят в предходния цикъл, някой в текущия. Аз лично смятам че информацията от него е важна, и не кога - а ДАЛИ е направен!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 21, 2011, 14:57:57 pm
Струва ми се, че тук описвате пробния трансфер като задължителна манипулация, а моите наблюдения са, че не е таква. По-скоро е въпрос на избрана практика от лекаря/клиниката - някои го прилагат по индивидуална преценка само при някои пациентки.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 21, 2011, 16:55:15 pm
разбира се, че не е задължителна, много добро уточнение, plumeria!


Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: graco в Февруари 21, 2011, 17:18:40 pm
Записвам се, за да следя темата. Много ми е интересна и определено при следващото си посещение при д-р Владимиров ще обсъдим нуждата от сондаж. :wink:
Мишле д-р Владимиров не прави сондаж  :) използва някакви по-специални катетри.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мишле82 в Февруари 21, 2011, 19:10:44 pm
Записвам се, за да следя темата. Много ми е интересна и определено при следващото си посещение при д-р Владимиров ще обсъдим нуждата от сондаж. :wink:
Мишле д-р Владимиров не прави сондаж  :) използва някакви по-специални катетри.
Така разбрах и аз от всичко прочетено? А защо? Само заради катетрите или пред някоя от вас се е аргументирал и с други причини? Предполагам сте го питали.
Мен ме притеснява това, че имам два пъти обгаряне на ранички и се чудя възможно ли е да имам някакви изменения на шийката, които да възпрепятстват трансфера. На това искам отново да съсредоточа вниманието му, допускам, че може и да е пропуснато като информация. Вярвам му за всичко и в никакъв случай, ако ми каже, че не е необходимо, няма да се почувствам неуверена :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: graco в Февруари 21, 2011, 20:13:57 pm
Не се е аргументирал просто го попитах дали ще се прави сондаж, защото първия ми опит беше във Варна а там правят такъв и той ми отговори, че няма да се прави сондаж. Не съм разпитвала защо - просто му се доверих  :). Ти естествено ще споделиш притесненията си сигурна съм, че всичко ще е наред  :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 21, 2011, 21:26:46 pm
Само заради катетрите или пред някоя от вас се е аргументирал и с други причини? Предполагам сте го питали.
Мен ме притеснява това, че имам два пъти обгаряне на ранички и се чудя възможно ли е да имам някакви изменения на шийката, които да възпрепятстват трансфера.

Едва ли едните ползват по-специални катетри от другите. :) Поскоро всеки лекар си има предпочитана практика.
Аз не съм при Владимиров, при други лекари. Първият каза само "При теб не се налага да правим пробен трансфер" (дори не знаех тогава какво означава :wink:). Явно е, че за други пациентки е преценявал, че се налага...
Същият лекар ми беше горил ранички на доста голяма площ. Мисля, че няма защо да се тревожиш за това.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мишле82 в Февруари 21, 2011, 23:04:41 pm
Дано! Благодаря ви  :D  :bighug:
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 22, 2011, 00:26:55 am
Плумерия, това обяснява защо в Щереви не са ти правили сондаж. Оператора обработвал раничката ти е наясно с анатомичноста на шийката ти. В едно обаче си права, едва ли вида на катетрите са енигмата защо едни правят сондажи, други не.

Нека си представим следната ситуация: попадам в дадена клиника, стигам до стадий бластоциста, предстои ми трансфер и тъй като оператора ми не е наясно с анатомията ми – не може да направи трансфер и ембрионите ми загиват, защото преди това не е сметнал за необходимо да добие представа за кривата ми шийка (искам да изясня нещо, образа от цветната снимка съвсем не дава добра представа за цервикса, там той е защипан и опънат). Коя от вас ще оправдае действията или бездействията му?
   
Понеже много от нас са споделяли проблемните си трансфери ще ги изборя по памет: аз, джия, джазибейби, fci, rozovelka, jingle_bell, Danny S... никак не сме малко кривите.

Мишле82, мисля че обработването на раничките не е причина за изменения. Виж кюртажи, несръчни дилатации..., но ранички не мисля.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 22, 2011, 19:00:42 pm
А, не е така :D На мен и турците не ми правиха пробен. Дори не са го споменали, а знаеш, че за другото са педанти. И при Стаменови аха да стигна до трансфер, но не споменаха нищо за пробен.... Три клиники, общо 5 доктора и нито един не е искал сондаж. Не съм изключение, защото при Щереви си общувах с другите пунктирани и трансферирани пациентки в стаята и не съм попадала на някоя с пробен трансфер. По-скоро трябва да има нещо, по което лекарите да преценяват. ЦС примерно, знам ли..?!

Иначе съм чела тук доста за проблемните трансфери, знам, че има такива. :?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 22, 2011, 19:14:58 pm
Не знам дали има общоприета дефиниция за проблемен трансфер... чудя се. Защото за мен е проблемен всеки трансфер, при / след който има кървене. Но каква информация достига до лекаря, извършил този проблемен трансфер, е друг въпрос. Дали веднага разбира, че е имало проблем? Дали би сметнал за необходимо да прави пробен трансфер преди следващ опит, ако първият е бил проблемен? Дали ще се съгласи с пациентката, че трансферът е бил проблемен, ако трябва да разчита само на думата й, че след него е имало кървене?

Задавам си тези въпроси, защото се замислих, че не знам какво щеше да се случи, ако бях решила да правя следващ опит в Щеревата клиника (само там имам повече от един трансфер, а всъщност последният ми беше проблемен).
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 22, 2011, 19:46:58 pm

Дали ще се съгласи с пациентката, че трансферът е бил проблемен, ако трябва да разчита само на думата й, че след него е имало кървене?

Ако лекар подмине с лека ръка такава информация от пациент, това си е престъпна небрежност. :?
Не мисля, че въпросът опира въобще до това, вярва или не вярва. Не е нещо, което пациентката може да си самовнуши, а лекарят да прецени, че не е вярно. Той просто е длъжен да се съобрази с такъв вид информация. Иначе попада в групата на лекарите, заради които съществува тази тема...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 22, 2011, 21:13:38 pm
 Никога не съм имала сондаж в смисъла,пробен трансфер...
 В Щерев , трансферите дори не ми бяха под контрол на УЗ и без пълен пикочен мехур.
 При д-р Владимиров същото , без УЗ и пълен пикочен мехур
 При д-р Стаменов - поставяне на лепило,което като манипулация е същата като трансфера,имам предвид влиза се с катетър. Трансфер на следващия ден с пълен пикочен мехур.Опит успешен
 
 Според мен този пробен трансфер не е задължителен и се прави при някакви съмнения от страна на доктора за затруднено проникване през шийката.
 От анализа на моето лечение преди последния опит бих могла да стигна до извода,че съм имала достатъчно предшестващи изследвания и манипулации,които са дали отговор,че трансфера се очаква да бъде безпроблемен ...
 Поне така разсъждавам аз

 А,сетих се ,инсенинацията според мен има една особеност,а именно ме добро таймериране.В този случай, в деня на вкарване на трансфера може да се случи така,че положението на шийката да не е благоприятно за самата манипулация.При мен се случи точно това,на докторката и се наложи да издърпа шийката,което беше болезнено и мисля,че болките довеждат и до контракции...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 22, 2011, 21:43:05 pm
Поставянето на лепило е пробен трансфер, то реално си е точно това, с разлика, че вместо да се влиза и само да се огледа, се поставя и лепило.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 22, 2011, 21:53:38 pm
Поставянето на лепило е пробен трансфер, то реално си е точно това, с разлика, че вместо да се влиза и само да се огледа, се поставя и лепило.

 Да , именно, за това казах ,предшестващи процедури,който дават яснота по въпроса за трансфера...И все пак не на всички момичета слагат лепило.Тогава може би нещо друго дава яснота...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Февруари 22, 2011, 22:12:52 pm
Поставянето на лепило е пробен трансфер, то реално си е точно това, с разлика, че вместо да се влиза и само да се огледа, се поставя и лепило.

 Да , именно, за това казах ,предшестващи процедури,който дават яснота по въпроса за трансфера...И все пак не на всички момичета слагат лепило.Тогава може би нещо друго дава яснота...

Добре, ако лепилото ти го слага един доктор, а трансфера го прави друг?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 22, 2011, 22:58:19 pm
 Има резон във въпроса ти,но поне в клиниката, в която аз правих опита,съм останала с впечатление,че се работи в екип и нещата се обсъждат...та сигурно ако има нещо ще се разбере или трансфера ще ти направи този,който ти е слагал лепилото...знам ли  :?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: cambozzola в Февруари 23, 2011, 09:05:41 am
plumeria, да, права си, че лекар не би трябвало да подмине подобна информация. Проблемът е, че не мога да кажа какво щеше да се случи, тъй като след двата проблемни трансфера се получи така, че не съм повтаряла при същия лекар...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Мама Еми в Февруари 23, 2011, 22:17:32 pm
Екип, екип ама като сложи 10-15 лепила днеска дали ще си спомни коя как беше, защото този който сложи лепилото беше различен от този, който направи трансфера...../записки не съм видяла да са водели/.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: paele в Февруари 24, 2011, 00:51:07 am
При мен първия трансфер ми го прави д-р Пресенска, мина без проблем, изобщо не усетих нищо. Втория ми го прави д-р Шефкетова, тя ми слага и лепило. Още като ми слагаше лепилото влезна много трудно, даже ме пита имала ли съм проблем при първия тренсфер.Аз отговорих - не . Втория трансфер пак д-р Шефкетова, пак доста трудно стана всичко. Незнам нещо може ли да се промени за 1 г. време ?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Февруари 24, 2011, 09:43:06 am
Екип, екип ама като сложи 10-15 лепила днеска дали ще си спомни коя как беше, защото този който сложи лепилото беше различен от този, който направи трансфера...../записки не съм видяла да са водели/.
Анджък!

И аз на всяка инсеминация обяснявам, че съм с крива шийка, ама нъц. Единственият път, когато не съм усетила, че ми се вкарва катетър беше, когато Владимиров дойде да спасява Димитрова след половин час ръчкане по мен. Пак прокървих вероятно заради първоначалното ръчкане. При Шефкетова и двете инсеминации бяха с дискомфорт и прокървяване. По-лесно вкара катетъра от Димитрова, но пак си беше с дискомфорт за мен. Ако инсеминацията се брои за пробен трансфер, до сега имам три неуспешни.

С две думи има значение кой ти прави трансфера и колко опит има. Ако си вярва толкова, че да не прави пробен - добре, но ако ако си проблемен случай хич няма да е зле да си върже гащите с пробен трансфер.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 24, 2011, 10:18:59 am
При мен първия трансфер ми го прави д-р Пресенска, мина без проблем, изобщо не усетих нищо. Втория ми го прави д-р Шефкетова, тя ми слага и лепило. Още като ми слагаше лепилото влезна много трудно, даже ме пита имала ли съм проблем при първия тренсфер.Аз отговорих - не . Втория трансфер пак д-р Шефкетова, пак доста трудно стана всичко. Незнам нещо може ли да се промени за 1 г. време ?

първо, различните лекари имат различен опит и степен на сръчност и умение.

второ, аз си мисля, че е възможно да се променят нещата. аз съм била винаги при един и същи лекар. още помня първата ми хидротубация - много, много трудно вкарване на катетъра, нещо разширяваха, сменяха катетри, боля... след това през годините имам направени при същия лекар още 1 хидротубация, поне 6-7 инсеминации, един ембриотрансфер - всичките безпроблемни.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 24, 2011, 11:12:54 am

Ако инсеминацията се брои за пробен трансфер, до сега имам три неуспешни.

Дa, вътрематочната инсеменация като манипулация много прилича на трансфер, само дето при нея прецизността на поставяне на материала няма такова значение.
Но, освен това, пробен трансфер се прави не само заради преминаването през канала, а и за да се провери дълбочината на матката. Катетърът при трансфера не трябва да опира в дъното. Предполагам сте наблюдавали, как преди да "изсипят" ембриончетата, поставят края на катетъра в точно определена зона. Даже се учудвам, че в днешно време още се правят трансфери без УЗИ. Аз си мислех, че УЗИ-то е задължително?!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 24, 2011, 11:53:06 am
А след ембриотрансфер изписват ли имуносупресор някакъв? Аз понеже скоро преболедувах гнойна ангина и пих АБ и бях решила да си позасиля имунната с-ма с Цитросепт, фрешове и витамини, но четох , че това не е добре преди инвитро.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 24, 2011, 11:56:28 am
 не мога да кажа за фрешовете,но да споделя,че при предишните опити никой не ми беше казал да няма полови контакти след трансфера и винаги е имало , до последния път.Също пълния мехур по време на самия трансфер.При предишните пъти не съм пила вода.Третото ,за което се сещам е ,че си пиех и кафе,а последния път ми казаха за забрава кафето,кофеина изобщо до деня на теста
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2011, 12:25:16 pm
А след ембриотрансфер изписват ли имуносупресор някакъв? Аз понеже скоро преболедувах гнойна ангина и пих АБ и бях решила да си позасиля имунната с-ма с Цитросепт, фрешове и витамини, но четох , че това не е добре преди инвитро.

Като че ли модата на имуносупресорите отминава. Зависи лекуващия на коя школа е привърженик, отвъдокеанските например дават някакъв КС. Аз имах Преднизолон, защото имам завишени АФА. Общо взето при автоимунни е добре, за останалите... преценка на лекуващия.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: jam в Февруари 24, 2011, 12:28:43 pm
Като че ли модата на имуносупресорите отминава. Зависи лекуващия на коя школа е привърженик, отвъдокеанските например дават някакъв КС. Аз имах Преднизолон, защото имам завишени АФА. Общо взето при автоимунни е добре, за останалите... преценка на лекуващия.

а, добър израз, evro - "мода" :)

апропо, и аз имам завишени АФА, но кортикостероиди не съм приемала никога. не знам да третират АФС с Преднизолон. доцент Конова предписва друго.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 24, 2011, 12:41:53 pm
да споделя,че при предишните опити никой не ми беше казал да няма полови контакти след трансфера и винаги е имало , до последния път.
Това, за половите контакти преди и след трансфера, май трябва да го включим при факторите?
Не, че задължително те ще провалят опита. При едно нормално забременяване, кой ти мисли, кога е оплождането, кога импалнтацията... Ама ние нали се стремим всички рискове да изключим. :)

Цитросепт, фрешове и витамини, но четох , че това не е добре преди инвитро.
Фрешове и витамини не би трябвало да е проблем. Цитросепта е друго нещо.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: alia_alia в Февруари 24, 2011, 12:48:54 pm
Това, за половите контакти преди и след трансфера, май трябва да го включим при факторите?
Не, че задължително те ще провалят опита. При едно нормално забременяване, кой ти мисли, кога е оплождането, кога импалнтацията... Ама ние нали се стремим всички рискове да изключим. :)
Когато бях бременна, (по естествен път) при полов контакт усетих контракции, спазми или нещо подобно. Повече не повторих. Мисля, че трябва да се избягват.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2011, 12:54:26 pm
При нас дори и семеизпразването преди пункция не е било с полов акт :), да не говорим за след това. Винаги сме се въздържали, без да съм сигурна че това е противопоказно, но предвид затрудненото забременяване, това е нещото от което се отказвах доброволно.

А иначе пак за имунна с-ма, като цяло съм против заиграването с нея, без да има нужда. Въпреки че и сега ако ми е изписан след трансфер - ще го приемам безропотно.
За всички ни е ясно че в тази сфера медицината се развива революционно и то в полза на успеха и здравето на пациента, така че приемането на КС е обвързано с много изследвания и последствия и е добре премерена практика за рискове, ползи и резултати.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: loriane в Февруари 24, 2011, 13:05:24 pm
На трансфера не са ми казвали да спирам нито кафето нито половите контакти. Кафе пих до теста, а полови контакти не съм имала от страх да не би нещо да стане и да получа контракции. Единственото, което лекарят ми каза, е да продължавам да водя нормален начин на живот...Еееми аз умрях от притеснения, страх ме беше да стана от леглото, на всичкото отгоре имах и хиперстимулация...никак не ми беше нормален животът  :)

Но всички тези неща не знам до колко влияят на успеха. След трансфера ме оставиха да лежа само 5 минути  8O , имало други чакащи  за трансфер... Бях на пълен мехур, но без следене с УЗИ. После ходих превита на 4 докато стигна до вкъщи, и до дупка бях убедена, че ембрионите ми са изпаднали...Е, все пак едно от двете се захвана въпреки всичко  :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 24, 2011, 13:13:06 pm
 На мен точно след трансфера ми правиха акупунктура и д-р Ликсов ми каза всичко това.По-късно,вече след положителния тест,на първия преглед,бях в 6та седмица ми се падна д-р Стаменов и той ни каза "вече разрешаваме кафето и секса"  8O .Та аз вътрешно си се усмихнах,защото не ми го беше забранил той,но ми го разреши...хихихи
 Успех на всички,които са в очакване на трансфер.Нека това да е техния път
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 24, 2011, 13:17:21 pm
При нас дори и семеизпразването преди пункция не е било с полов акт :), да не говорим за след това. Винаги сме се въздържали, без да съм сигурна че това е противопоказно, но предвид затрудненото забременяване, това е нещото от което се отказвах доброволно.
Мисля, че бях чела някъде, че секса преди трансфер е препоръчителен, даже повишава успеваемостта. А май имаше и нещо за растежа на яйцеклетките, но може и да бъркам. Но пък след трансфер не бих пробвала.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 24, 2011, 13:32:32 pm
При нас дори и семеизпразването преди пункция не е било с полов акт :), да не говорим за след това. Винаги сме се въздържали, без да съм сигурна че това е противопоказно, но предвид затрудненото забременяване, това е нещото от което се отказвах доброволно.
Мисля, че бях чела някъде, че секса преди трансфер е препоръчителен, даже повишава успеваемостта. А май имаше и нещо за растежа на яйцеклетките, но може и да бъркам. Но пък след трансфер не бих пробвала.
:D може би си права, добър секс - добро ниво на серотонин - добро настроение - положително мислене..., кой знае още каква биохимия има скрита в секса. А иначе при нас беше немислимо защото бях с по 12-15 яйца всеки път, дискомфорта е ясен, но ме побъркваше натрапливата (неоснователна разбира се) мисъл че ще ги изпопукам. :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: alia_alia в Февруари 24, 2011, 13:36:11 pm
Мисля, че бях чела някъде, че секса преди трансфер е препоръчителен, даже повишава успеваемостта. А май имаше и нещо за растежа на яйцеклетките, но може и да бъркам. Но пък след трансфер не бих пробвала.
И аз съм чела, че се препоръчва. Но, ако си със стимулация и те боли корема... и ти се гади от някои лекарства,...
А и доста често мъжът си е в къщи, а жената е "командирована на стимулация" на 400 км.  :lol:

Евро, не е само от серотонина.
Логиката на това, което четох е, че в спермата има някакви белтъци, които подпомагат имплантацията. А по принцип сексът води до засилено кръвообръщение в областта на малкия таз, респ. яйчниците, което подпомага развитието на яйцеклетките. :)
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 24, 2011, 13:57:36 pm
Специално ме предупреждаваха "сега спирате секса", "до едикогаси не може", "сега вече може". Особено в Турция, няма да ви казвам как се потеше и изчервяваше девойчето, докато ни даваше инструкциите :D точни и подробни :wink:
В теорията за серотонина има много логика :wink:, но предполагам, че средата във влагалището и матката е по-важна за докторите. Поне за съвременните. Някой ден може да се разбере, че всъщност е обратното :D

докато стигна до вкъщи, и до дупка бях убедена, че ембрионите ми са изпаднали...
но ме побъркваше натрапливата (неоснователна разбира се) мисъл че ще ги изпопукам. :)

Аааа, да.... тези наши страхове са си достойни за отделна тема. :D  Май не сме правили такава?? Или съм забравила... Ако няма, дайте да направим, ще е голям смях :D
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: little_rabbit в Февруари 24, 2011, 14:16:26 pm
Специално ме предупреждаваха "сега спирате секса", "до едикогаси не може", "сега вече може". Особено в Турция, няма да ви казвам как се потеше и изчервяваше девойчето, докато ни даваше инструкциите :D точни и подробни :wink:

Моля те за повече подробности - кога се спира секса според тях и до кога не може.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: цигу в Февруари 24, 2011, 14:30:23 pm
Забраниха ни секса от първия ден на стимулацията до теста за бременност.
Наредиха да се спазва режим на еякулация всеки 2-3 дни до пункцията.
И двамата пихме антибиотик 10 дни по време на стимулацията.

Основната идея на тая схема е да се предотврати възникване или пренасяне на инфекция в матката. А инфекцията е причина да не настъпи имплантация.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 24, 2011, 16:19:00 pm
 само да вметна,че инфекция в матката е твърде вероятна и от много маточни манипулации.Аз лично имам две хистероскопии преди процедурата...и имах съвсем наскоро инфекция,но нали за това даваме ПКК и стерилни урини...
 
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: daikini в Февруари 24, 2011, 17:57:29 pm
Момичета,изивнявам се за отклонението от тънкостите за успешен ембриотрансфера - които са много важни. Благодаря Ви за споделените неща, но съм доста притеснена, че ми откриха бактерии S.aureus - в гърлени секрет /нещо ми се стича от носа в гърлото уж/ - НЯМА ДА ПИЯ АНТИБИОТИЦИ, НОООО ще стартираме процедура другата седмица и незнам до колко тия бактерии там в гърлото биха били проблем за процедурата и положителен тест за бременост.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Февруари 25, 2011, 17:55:44 pm
Защо не звъннеш на лекаря, питай го, ако не пречи пий АБ, а ако не ти се влошава състоянието, може би не ти пречи толкова тази бактерия, все пак ние в гърлото бъкаме от бактерии, сега ти е паднал имунитета и тя се е развихрила.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 25, 2011, 20:03:53 pm
Забраниха ни секса от първия ден на стимулацията до теста за бременност.
Наредиха да се спазва режим на еякулация всеки 2-3 дни до пункцията.
И двамата пихме антибиотик 10 дни по време на стимулацията.

Основната идея на тая схема е да се предотврати възникване или пренасяне на инфекция в матката. А инфекцията е причина да не настъпи имплантация.

Нашите бяха само една идея по-либерални :D Забраната влезе в сила 4-5 дни преди пункцията, като 2 дни преди нея поискаха да има еякулация. После 3 дни преди трансфера казаха, ако сме правили секс, да не правим повече. След трансфера дават едни напечатани инструкции в които пише, че е желателно полови контакти да се избягват до теста. Предупредиха ме особено за първите няколко дни.
Имаше антибиотик за двамата, но някакъв вид само с по две таблетки (по 1 на ден)
 
И аз мисля така, че ограничаването е първо заради риска от инфекции, а после (след трансфера) също и заради риска от предизвикване на контракции.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: swetlina в Февруари 28, 2011, 14:36:40 pm
Мили момичета, много ни ограмотихте, благодаря за което.Имам няколко питания за проблемния трансфер.
1. Кое е по-меродавно - сондаж или хистерометрия за да знам за кое да настоявам, ако трябва и за двете.
2. Кое е по-болезнено, не че има значение но за нагласа все пак.
3. Разбрах че е добре да се правят в предния цикъл. Но... ако са необходими  манипулации, дилатации или др. от сорта не е ли по-целеобръзна два цикъла по-напред?
 
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Февруари 28, 2011, 16:17:07 pm
Свет,
1. и двете са ми правени, сондажа е "по-леката" процедура. Като цяло ако е много проблемна шийката - вероятно ще ти направят и хистерометрия, но ако клиниката в която ще е ЕТ правят ЕТ под УЗИ, тогава хистерометрията идва излишна.
2. и двете са еднакво приятни :lol:
3. в "Надежда" правят сондажа в самия месец на ин витрото, но ако имаш инфо за предишни проблемни трансфери, тогава осведоми възможно най-скоро лекуващия си, ако е необходимо да се вземат мерки о време.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 28, 2011, 20:52:53 pm
 Еврото го е написала съвсем обстойно,само мога да добавя,че да,ако се наложи хистероскопия е твърде вероятно да е в месеца преди опита.Има се предвид,че може да се наруши лигавицата...
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: plumeria в Февруари 28, 2011, 20:58:16 pm
ако се наложи хистероскопия е твърде вероятно да е в месеца преди опита.Има се предвид,че може да се наруши лигавицата...

хистерометрия !
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Февруари 28, 2011, 21:10:34 pm
 оооооо,Извинявай ! Грешно съм го прочела !
 За съжаление за това не мога да отговоря.Непонятно ми е!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 13, 2011, 11:51:58 am
Здравейте  момичета.

На 02.03 ми беше последният 4 трансфер, а вчера теста... за съжаление отрицателен,но ме притеснява и друго.
Всичките ми ЕТ и истероскопии   винаги са били много болезнени тъй като имам едно-рогова матка разположена силно в дясно,но при този ЕТ за първи път на втория ден след процедурата имах 2/3  капки кръв,  а и до сега продължава да ме боли.Усещах ужасно болезнено всеки един милиметър от преминаването на инструмента и имах чувството че ме дупчат някъде в страни.Умрях от срам от доки и сестрите,защото според тях матката ми е чиста и не би трябвало да усещам нищо ...виках все едно ме колят и се притеснявах че те си мислят че се преструвам.А болката наистина беше прорязваща. И при другите ми трансфери ме болеше , но не чак толкова силно  и толкова време обикновено преминаваше за около 1/2 часа докато матката ми се върне обратно в дясно,а този път дори сега след 10 дена все още усещам тежест и остър бодеж.Моля
ако има някоя от вас с подобен проблем моля да сподели.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Март 13, 2011, 12:57:31 pm
но при този ЕТ за първи път на втория ден след процедурата имах 2/3  капки кръв, 

Ярко червена ли беше кръвта или кафява? 10и ден не е ли рано да отписваш процедурата, колко ти беше теста?

Не мога да ти кажа нищо за положението на матка, според мен трябва да се обърнеш към лекар за това и ако те боли сериозно - възможно по-скоро.

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 14, 2011, 17:01:03 pm
Болката премина вече,само от време на време усещам моментно остро боцкане от вътре навън.Кръвта беше червена т.е розова от лекарството.Момичета при вас сондирането болезнено ли беше?
10и ден не е ли рано да отписваш процедурата, колко ти беше теста?
Ембрионите бяха на 5 дена и ми ги върнаха на 20 от началото на МЗ,може би затова ми казаха да го направя на 9.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 14, 2011, 17:16:39 pm
Момичета,имам еднорогова матка разположена в дясно.Има ли някоя с подобен проблем?
Или поне някакъв съвет...Според вас кои е наи подходящия вид трансфер за моя случаи?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: evro в Март 14, 2011, 20:21:40 pm
Не знам нищо за подходящото място за трансфер при твоята особеност, но това че има кръв и нетърпима болка хич не работи в полза на успеха. Да, права си че при трансфер на бластоцисти - тест на 10 ден е достатъчен за крайния резултат.
Според мен трябва да помислите за специални катетри или техники за трансфер. 
Болките в яйчниците вероятно са от пункцията, ще отминат.
Сондажите не са ми били особено болезнени, само хистерометрията, но предвид самия спекулум...

Поискай разговор с лекуващия си за адекватно решение за добър трансфер, иначе риска да тъпчете на едно място е огромен.

Кураж!
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 21, 2011, 17:20:35 pm
Аз със сигурност имам малформирана матка и предполагам че при последния трансфер мекият катетър се е забил някъде в страни.Болката беше пронизваща ,много по различна от тази при  сондажа.
Вие какво мислите,възможно ли е да са ме перфорирали по време на процедурата newsm78
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: didon в Март 21, 2011, 17:52:25 pm
аз смятам ,че не
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: шматка в Март 21, 2011, 18:24:32 pm
Аз със сигурност имам малформирана матка и предполагам че при последния трансфер мекият катетър се е забил някъде в страни.Болката беше пронизваща ,много по различна от тази при  сондажа.
Вие какво мислите,възможно ли е да са ме перфорирали по време на процедурата newsm78
не може да бъде, ако ЕТ е бил коректен под ехогравски контрол. Просто слаба техника на док. съжалявам.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: Zai в Март 22, 2011, 10:42:55 am
Ивнед, мекият катетър е доста мек, за да се забие където и да е. Подобно бодящо усещане съм имала, когато ми правиха първата инсеминация, но си изпротестирах и спряха. Предполагам, че са бодяли шийката на матката, но катетъра за инсеминациите е в пъти по-твърд от този за за ембриотрансферите. При теб, вероятно положението е по-специфично, не мога да срявнявам двата случая.

Следяха ли те с ехограф, догато правиха трансфера?
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 22, 2011, 15:47:30 pm
Здравейте момичета.Току що се прибирам от лекар и ми е гадно и затова на бързо ще си излея мъката.Този месец ще прескочим трансфера на ЗЕ.Доки ми каза че първо трябва да направим дилатация за да разшири шийката на матката или нещо подобно...шашнах се и не можах да проследя половината от нещата които ми обясни.А също така спомена че това моето е нещо невъзможно, матката ми е недоразвита и не се знае дали плода ще може да се задържи/ама толкова бях блокирала че не разбрах дали имаше в предвид без дилатация или по принцип/.
Представете си колко мисли ми минаха за секунда през главата :cry:
Каза че след нея трансфера ще бъде безпроблемен.
Може ли някои да ми обясни по точно какво представлява тази дилатация,и до колко ще добият представа за формата и големината на матката.Нещо от рода на истероскопия ли е,с камера ли ще проникнат вътре за да огледат??????

Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 22, 2011, 16:04:02 pm
Да Zai следяха ме с екограф и по някое време смениха катетъра.Доки каза че матката ми е чиста и имам много хубава лигавица и не би трябвало да ме боли.Да ама не,крещях като луда.
До колкото разбрах и моят проблем е със шийката на матката ама така и не разбрах какъв е точно,ще напиша подробностите в петък/тогава ми е дилатацията/.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: gabura в Март 22, 2011, 16:12:29 pm
Дилатацията се прави с упойка и е разширяване на цервикалния канал, така после ЕТ ще ти е лесен. Радвай се че ще ти я правят, прави се в месеца преди ЕТ.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: IVNED в Март 26, 2011, 17:40:31 pm
Здравейте момичета,вчера ми мина дилатацията.
Доки каза че някъде в матката имам нещо като стеснение /преграда/ видяла го е къде е, но за всеки случаи ще направим следващия трансфер с упойка за да са по отпуснати мускулите.
Титла: Re: Ембриотрансфер: техники и фактори, засягащи успеха
Публикувано от: baby_galq в Октомври 07, 2013, 12:25:23 pm
Здравейте,момичета!Имам въпрос ,относно успеха на трансфера.В една статия четох,че за успешен трансфер се прави примивка на цервикса преди самият трансфер.
 На вас правили ли са промивка преди трансфера?На мен не и се тревожа,сондаж също не ми е правен...